U SRIJEDU BRDO NASTUPA



U srijedu imamo čak tri nastupa. Prvi nam je plesni nastup u 9:15 ujutro u H&M-u za kojeg radimo poseban program po narudžbi. Drugi nam je na utakmici lige prvaka Dinamo-Monaco, a treći na press konferenciji nakon utakmice.






Audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 10.10. u 20 sati i subotu 12.10. u 11 sati. Dobrodošli!

24-Bplakat





- srijeda 2.10. u 8:00 Sveta Nedjelja (H&M promocija), o/o Šef
* plesni nastup S1A

- srijeda 2.10. u 18:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Monako), o/o Šef

- subota 5.10. u 08:30 Savska 1 (Dani otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Zagreb), o/o Šef
* plesni nastup S1A i Drum linea u 9:30 i 11:30

- subota 5.10. u 10:15 Trg bana Jelačića-Tkalčićeva-Ilica-Preradovićeva-Bogovićeva-Gajeva-Trg bana Jelačića (Promotivni nastup za audicije Zagrebačkih mažoretkinja), o/o Šef

- četvrtak 10.10. u 18:30 Palmotičeva 30 (audcije), o/o Šef

- subota 12.10. u 9:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 26.10. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Osijek), o/o Šef






SVI BILI NA TRENINGU

Šok i nevjerica. Svih 37 cura Seniorskog 1A je bilo na treningu. Nitko nije bio bolestan, nitko nije bio na ispitu, nitko nije bio na putu, nitko nije bio na pripremama i instrukcijama... Šok i nevjerica!






SPONZORI TIMA

Zagrebačke mažoretkinje u ovom momentu imaju slijedeće sponzore:
- Suzuki
- GNK Dinamo
- Sokol Security
- Hell
- Zott
- Wizi taksi
- Avis/Budget rent'a'car
- Antena Zagreb
- Narodni radio
- Radio Enter
- Večernji list
- Pivovara Medvedgrad
- Pompea
- Galileo
- Javna vatrogasna postrojba Zagreb
- Naturel






KAKO SE PRIPREMAJU NASTUPI

Obzirom da Zagrebačke mažoretkinje održe do 250 nastupa godišnje organiziranje nastupa je postalo rutina. Kako smo o protokolima i ceremonijalima već opširno pisali, danas ćemo vam otkriti kako se pripremaju plesni nasupi.

Naši uvjeti za plesne nastupe:
- pozornica najmanje 100 kvadrata, od kojih ni jedna stranica ne smije biti manja od 8 metara (znači 8x13, 9x11, 10x10), iznimo 80 kvadrata (8x10, 9x9)

- visina od najmanje 6 metara

- kvalitetan razglas

- osvjetljenje ne smije biti direktno usmjereno na mažoretkinje (frontalna svjetla, topovi...)

Uz to, ovisno o situaciji imamo i dodatne zahtjeve poput prijevoza, garderobe, osvježenja...

Kad se dogovara nastup uvijek se unaprijed dogovara količina koreografija i toliko ih se spremi. Najgore je ako onda netko ulati i kaže "kasni gradonačelnik, dajte još jednu-dvije". Često kada mi spremimo "jednu više", ali bilo je i slučajeva kad smo morali ponavljat koreografije da izvučemo stvar.

Za neke nastupe radimo program komunikacije sa publikom gdje iz publike izvučemo dvije dragovoljke pa ih nagovorimo da bacaju štap za nagradu. I tu naravno bude smjeha, a publika vidi kako to nije lako.

Koji puta naručioci imaju posebne zahtjeve koje mi onda ostvarimo:

1. Koreografije u posebnom ambijentu. Ovo je najčešće kod Lisinskog gdje plešemo ispred pozornice na prostoru 25x3 metra, ili po stepenicama...

2. Koreografije na posebnu glazbu (pjevači, Filharmonija...)

3. Koreografije sa posebnom simbolikom (sponzori, posebni događaji kada moramo npr. ispisati slova prvenstva...).

4. Koreografije sa posebnim efektima (svjetlosni štapovi, posebni kostimi...)

5. Završetak koreografije na poseban način (npr. štapovi prema orkestru, špalir, oko uglednika...).


U svakom slučaju priprema nastupa je 50% uspješnosti nastupa i zato mi mnogo radimo na upoznavanju prostora, publike, pripremi...

Konkretan postupak u samoj realizaciji nastupa je:
1. Mažoretkinje dolaze sat vremena prije, šminkanje, oblačenje, eventualno brzinska proba pozicije

2. Šef brifira predvodnicu oko posebnih zahtjeva, načina početka koreografije (najava, muzika...), kako se mijenjaju formacije tzv. "pretumbavanje" (na glazbu ili "na suho").

3. Predvodnica daje raspored koreografija i Šef to piše na postit

4. Šef brifira tim ako postoje posebne okolnosti (publika, kamere, VIP osobe, osobe kojima se salutira, kraj u špaliru...)

5. Izvježbavaju se specifičnosti (npr. postavljaju pozicije parova u špaliru).

6. Pola sata prije odlazi se na nastup

7. Predvodnica se upoznaje sa pozicijom i pozornicom

8. Šef za to vrijeme spaja laptop na razglas i provjerava jel sve OK sa izlazom na liniju.
- u "koferu za nastup" uz laptom i sve moguće kablove za spajanje na miksete, imamo još i backup na dva MP3, te još dva CD-a

9. Predaje se najava voditelju (imamo ih razlilčitih dužina i na raznim jezicima)

10. Postavlja se početna pozicija. Posljednje brifiranje i provjera jel sve OK (eventulane posljednje izmjene, improvizacije je, nažalost, način funkcioniranja u Hrvatskoj).

11. I konačno nakon najave kreće....

Tijekom nastupa potrebna je stalna neverbalna komunikacija sa predvodnicom, ukoliko treba smanjiti program, prekinuti ga zbog dolaska VIP-ovca, promijeniti redosljed...






BOGOSLOVNO SMJEMENIŠTE
Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište ustanova je za odgoj i formaciju svećeničkih kandidata Zagrebačke, Varaždinske i Požeške biskupije. Sjemenište radi od 1179, no u sadašnju zgradu je smješteno nakon potresa 1880. Zgrada je smještena sjeverno od Katedrale.

Naime, nakon velikog potresa u Zagrebu biskup Josip Hihaloviće je povjerio najpoznatijem zagrebačkom arhitektu Hermanu Bolleu izgradnju zgrade Sjemeništa. Unutar Sjemeništa tada je bila i bolnica, dvorane, nove kapelice, pekarnica… 1914. Sjemenište je bilo pretvoreno u vojarnu, a bogoslovi su premješteni na Kaptol 9. Zgrada je obnovljena 1. listopada 2007. i sada ima kapacitet 125 soba za bogoslove. Do nedavno je u zgradi bio i Teološki fakultet koji se odselio u Vlašku ulicu.








VURA
Dosta je zbunjuće označavanje vremena u purgerskom slengu. I dok svi znaju što je to "pol dva" rijetko tko će znati koliko je "triftalj dva". Toviše što je u dalmatinskom slengu to drugačije pa je 1:45 "jedan manje kvarat".

Pol = je pola od sata koji teče, znači "pol dva" je 1:30

Frtalj = samim time je to četvrtina od sata koji teče, znači "frtalj dva" je 1:15 (dalmatinski: jedan i kvarat)

Trifrtalj = jednako tako tri četvrtine sate koji teče, znači "trifrtalj dva" je 1:45 (dalmatinski: dva manje kvarat)

Poldan = podne

Popoldan = poslijepodne, dakle iza 12 sati, iako se to najčešće koristi za vrijeme nakon 14 sati, dok je "vjutro" do 10 sati, "poldan" od 10 do 14, "zvečer" iza 18 sati

Vura = sat
Vekerica = budilica
Vurmaher = urar
Cajger = kazaljka
Cajti = vrijeme

"Dojdeš vu triftalj dva" = Hoćeš li doći u 1:45
„Cajger je na cajgeru“ = Kazaljka je na kazaljci
"Se vidimo popoldan" = Hoćemo se naći poslije podne
„To su pravi cajti“ = To je pravo vrijeme







ZAGREBEČKA KLOPA

Neka jela su se prije stalno radila, a sada ili se rijetko rade ili su potpuno ispali iz jelovnika. A sve su to bili oblizeki. Od juha to je u prvom redu bila ajmprem ili prežgana juha (juha od brašna koja se radila za bolesne i mamurne), ajgemahtec (juha od povrća), štrukljova juha i juhe sa leberknedlima (okruglice sa jetricama) ili zemlknedlima (okruglice od kruha).

Među glavnim jelima više se ne rade kramflekrleki (krpice sa zemljem), faširanci (mljeveno meso sa starim kruhom, prezlima, jajem, lukom i češnjakom), apšmalcane mahune (mahune sa poprženim mrvicama), pilav (pileći rižoto), buće (pire od tikvi), sekeli gulaš (varivo od mesa i kiselog zelja), plučeca na kiselo (svinjska pluća sa octom), srca na kiselo, šufnudli (valjušci od krumpirova tjesta), prisiljeno zelje (dinstano zelje sa rajčicom), pole sa špekom (polovice krumpira u ljusci zapečene u rolu sa slaninom i putrom), granatir (tijesto, krumpir i luk), mozak s jajima, bijeli bubrezi...

Ni za doručak više se ne rade žganci sa masti, kiselim mlijekom ili običnim mlijekom, bijeli žganci, kruh sa masti ili kruh sa šećerom, griz na mleku, tenfana jaja sa brašnom, pohani kruh sa šećerom…

Rijetko kad se radi i bažulj z ričetom (grah sa ječmom), pašta fažol (grah sa tijestom), grah sa zeljem, grah sa repom, temfani grah (zapečeni pire od graha), špek-fileki (tripice sa slaninom), čušpajz mahune, poriluk, rizi-bizi (rižoto od graška), sataraš (distani luk, paprika i rajčica), đuveđ (riža sa povrćem), purica s mlincima, buncek sa zeljem, govedina na salatu, salata od jaja (jaja, luk, ocat, ulje), hladetina (ostaci mesa u rashlađenoj juhi), prezvušt (tlačenica)…

U idućem postu o desertima koji se više ne rade.




SA RAZVODNIČKE INICIJACIJE - 1. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

Cafnšrajt (stara tradicija šetnje sa bakljama kod objave novih zapovjednika)
inic92692004

inic92692015

inic92692021

inic92692024

inic92692026

inic92692030

inic92692032

inic92692039

inic92692054

inic92692061

inic92692071

inic92692072

inic92692076

inic92692087

inic92692094
see picture


inic92692106

inic92692107

inic92692110

inic92692120

inic92692144

inic92692151

inic92692158

inic92692159
facebook logo hd image


inic92692162

inic92692179

inic92692181
n png


inic92692187

inic92692191

inic92692193

inic92692198

inic92692212

inic92692214

inic92692227

inic92692230

...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 01.10.2024. u 14:27) komentiraj (0)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.