BILI PARELELNO U SRBIJI I U LJETNOM KAMPU



Tim je paralelno bio u ljetnom kampu i na turneji u Srbiji. Šef je u Ljetnom kampu, a u Srbiju su tim vodili Monika i mama Kekelj. I sve je prošlo super. Bravo ekipa!






Treninzi traju do utorka 20.6., a S1A do 29.6.





- subota 15.7. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Koper), o/o Šef





MAMA ŠANDL BILA VOZAČICA TIMA

Tajana Šandl, Gitina mama, nam je bila vozačica za Srbiju. Dovesla je do Posedarja, pa prespavala u Ljetnom kampu, i onda odradila 800 km do Bele Crkve. Isto tako je cure iz Bele Crkve odvezla do Posedarja, popila kavu i vratila se u Zagreb. I napravila u komadu punih 1050 km. Žena zmaj.






BLOG

Najbrži način komunikacije sa članstvom i objave najsvježijih informacija je blog, kojeg je osnovala 2007. godine Doroteja Kukolja. Od tada blog je imao preko 4,8 milijun posjetitelja. Najveći dio posla na blogu radi Šef. Novi postovi se rade utorkom i petkom, što znači da se godišnje napravi oko 100 postova. Pripremu materijala i prikupljanje informacija za postove, posebno za ZA-MA-GAZIN, te pretraživanje arhive fotografija obavlja Viktorija Čeh****. Na postove se odgovara 10 puta u toku dana, tako da čitatelji dobivaju brze odgovore i konstantnu komunikaciju.

Blog se do sada objavljivao sa četiri kontinenta (dok je Šef bio u Americi, Africi, Aziji i Europi), nekoliko desetaka država, te nema te prepreke, nedostatka interneta ili obveze radi koje se blog ne bi objavio. Blog ima prioritet nad svim ostalim aktivnostima uprave. Za izradu jednog posta utroši se u prosijeku 3-4 sata, što znači da se godišnje utroši oko 1000 sati za uređivanje, programiranje i moderiranje bloga. Ogroman trud! Godišnje blog posječuje preko 170.000 posjetititelja.






RADNO VRIJEME

Zagrebačke mažoretkinje redovno rade radnim danom od 8:30 do 16:30 sati. Masu puta ostajemo i duže. A šef uz to svaki dan piše članke za zrakoplovstvo od 23:30 do oko 3:00 sata, koji puta i do 5:00.





ARENA ZAGREB

Arena Zagreb je višenamjenska dvorana s pratećim sadržajima, predviđena za sportske, kulturne, poslovne i zabavne manifestacije. Arena se nalazi u Laništu, jugozapadni dio grada. Dvoranu je napravio koncert Ingre i Trigranita. Dvorana je otvorena 27.12.2008.

Kapacitet dvorane je 16.500 sjedećih mjesta, a u koncertnoj varijanti kada su gledatelji i na parketu može primiti do 25.000 ljudi. Osim velike dvorane sa gledalištem, Arena ima i malu dvoranu sa rukometnim terenom, niz ureda, garderoba, multifunkcionalnih dvorana, skladišta, popratni ugostiteljski i poslovno-komercijalni sadržaj, VIP lože, VIP restoran, novinarskih kabina, salona... Podzemna garaža ima kapacitet 900 parkirališnih mjesta, dok još 80 mjesta ima pod krovom u VIP zoni u prizemlju. Dvorana ima 36 parkirališnih mjesta za autobuse, natkriveno parkiralište za službene automobile, te parkiralište za gledatelje.

Uz Arenu Zagreb nalazi se i Arena Centar, najveći zagrebački trgovačko-zabavni centar kapaciteta 300.000 posjetitelja. Centar ima 3.000 parkirališnih mjesta.

Zagrebačke mažoretkinje su bile na polaganju kamena temeljca za Arenu, te na otvaranju Arene Zagreb.







JAMBRANJE

Jamrat, jambrat, kvocat, kundrat = kukat, zanovijetat, žaliti se
Jurgat = prigovarati
Pikat = provocirat, podbadat
Klafrati = brbljati, pričati
Kriči = viče
Mučit = šutjeti (mučiš = šutiš, muči = šuti)
Fletno = lako, brzo
Brijat, u svom filmu = biti u svom svijetu, izvan realnosti
Prostačit = psovati
Srat = pričat gluposti (vrlo grubo)
Ne sračkaj klanfe = ne lupaj gluposti
Svaditi = svađati
Ponoriti = izluditi se,
Rondati = bučiti
Vucarat = povlačiti se okolo, lutati
Drajši = draži
Nonstop = stalno, konstantno

„Kaj nonstop jambraš“ = što stalno zanovijetaš
„Žena mi nonstop kvoca“ = supruga mi stalno zanovijeta
„Prekini me pikat“ = prestani me provocirat
„Kaj taj more klafrat“ = što taj može pričati
„Daj ne kriči“ = nemoj vikati
„Daj ne brij“ = što ti to pričaš
„Kaj ti briješ, čovječe“ = nisi realan
„Lik je u svom filmu“ = on je u svom svijetu
„Daj ne seri“ = nemoj pričat gluposti
„Kaj se svadiš“ = zašto se svađaš
„To je za ponorit“ = izludio sam se
„Kaj se vucaraš“ = zašto se povlačiš okolo, ne lutaj






DOMAĆI FILMOVI

U bivšoj državi do 1990. imali smo istinski ogroman izbor odličnih filmova. Najbolji hrvatski filmovi tog vremena bili su „Tko pjeva zlo ne misli“, „Imam dve mame i dva tate“, „Glembajevi“, „Tajna Nikole Tesle“, „Štefica Cvek u raljama života“, „Akcija stadion“, „Atentat u Sarajevu“, „Družba Pere Kvržice“, „Izbavitelj“, „Kapetan Mikula Mali“, „Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj“, „Seljačka buna“, „Vlak u snijegu“, „Vuk samotnjak“, „Bitka na Neretvi“….
Srpska produkcije imala je „Balkan Express“, „Hajde da se volimo“, „Dom za vešanje“, „Tesna koža“, „Žikina dinastija“, „Ćao inspektore“, „Vojnici“, „Kamijondžije“, „Balkanski špijun“, „Moj tata na određeno vreme“, „Maratonci trče počasni krug“, „Otpisani“, „Varljivo leto '68“, „Variola vera“, „Ko to tamo peva“... Bosanci su napravili „Otac na službenom putu“, „Sjećaš li se Dolly Bell“, „Kozara“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“…




XXXX -

Blog zadnjih tjedan dana ima problema sa objavom fotografija. Jednostavno opcija objave fotografija je nestala. Stoga do daljnjega nećemo moći objavljivati fotografije.

(objavljeno: srijeda, 28.06.2023. u 02:43) komentiraj (0)

ODLAZIMO U LJETNI KAMP



Zagrebačke mažoretkinje odlaze u Ljetni kamp u četvrtak 22.6. U ljetnom kampu će biti ukupno 62 osobe. Sedam dana, provoda, užitaka...






Treninzi traju do utorka 20.6., a S1A do 30.6.





- četvrtak 22.6. u 7:00 JVP Zagreb (ispraćaj mažoretkinja u Posedarje), o/o Šef

- subota 15.7. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Koper), o/o Šef





ŠEF HITNO OTPUTOVAO U BEOGRAD

Šef nam je hitno i nenadano poslovno morao otputovati u Beograd. Za Beograd je ujutro išao avionom i navečer se vratio avionom nazad.






INSTITUCIJE SA KOJIMA SURAĐUJEMO

Zagrebačke mažoretkinje surađuju sa velikim brojem institucija iz Zagreba, Hrvatske i svijeta. Stalne nastupe i ugovore imamo sa:
- Hrvatskom vojskom
- Gradom Zagrebom
- Turističkom zajednicom grada Zagreba
- GNK Dinamo
- uredom Predsjednika
- Javnom vatrogasnom postrojbom grada Zagreba
- Policijskom upravom Zagrebačkom
- Zračnom lukom Zagreb
- Vladom RH i nizom ministarstava
- UEFA-om (imamo direktan ugovor sa njima)
- Hrvatskim nogometnim savezom
- Hrvatskim rukometnim savezom
- Hrvatskim vaterpolskim savezom
- Hrvatskim teniskim savezom
- Hrvatskim paraolimpijskim odborom
- nizom drugih sportskih i inih organizacija






RUČAK JEDNOM TJEDNO

Uprava Zagrebačkih mažoretkinja jednom tjedno (obično utorkom) ima zajednički ručak. Ovaj ručak svaki puta sprema druga osoba iz ureda (po redu). Ručkove smo započeli u Covid-19 kada smo radili od utorka do četvrtka, a sa kretali smo radni tjedan sa tim ručkovima. No, isto smo nastavili i dalje.
U svakom slučaju sada su ti ručkovi ozbiljno čašćenje, stvarno se radi o vrlo ozbiljnim obrocima za koje se onaj koji sprema i te kako potrudi. Povremeno na ručak dođe i netko drugi izvan uprave.
Ured povremeno ode i na ručak ili večeru u restoran. Ovo se u prosjeku desi jednom mjesečno. Masu puta odemo i na kave i cuge u birceve.





HRVATSKI GLAZBENI ZAVOD

Prvo sjedište Glazbenog društva (službeni naziv Zagrebačko filharmoničko društvo) bilo je u privatnoj kući na Griču (Markovićev trg 2) 1827. 1829. preselilo se u Kraljevsku akademiju na Katarininom trgu. Godinama se Društvo selilo po raznim adresama, da bi 1871. pokrenula dobrotvornu sabirnu akciju.

1876. zgrada konačno se otvara zgrada u Gundulićevoj ulici. Tada je nosila kućni broj 1000. jer je bila 1000. zgrada u Zagrebu. U zgradi je otvorena i Velika koncertna dvorana (365 sjedala, 296 četvornih metara, pozornica 11,4x6,4 metra) u kojoj je organiziran i svečani koncert 4.12.1876. povodom otvaranja, a dvorana je proglašena „najljepšom dvoranom glavnog grada“.

Već 1892. kupljeno je susjedno zemljište radi proširenja. U novoj zgradi je napravljena i Mala koncertna dvorana (160 sjedala, 187 četvornih metara). Iako su izvana to dvije zgrade, iznutra one tvore jednu cjelinu. Svečano otvaranje je bilo 14.10.1895. uz nazočnost cara Franje Josipa I. 1970. zgrada je dobila poprsja Ivana pl. Zajca i Vatroslava Lisinskog, a uz to ima niz reljefa, poprsja, slika i drugih umjetničkih radova. 1990. uređen je podrum gdje je dobivena i Podrumska dvorana (88 sjedala, 73 četvorna metra).

Društvo je desetak puta promijenilo naziv, da bi konačno 1925. bilo nazvano Hrvatski glazbeni zavod. Kako se 2015. Glazbena akademija iselila iz prostora isti je postao cjelovit koncertni prostor.







PRKLJAT

Prkljat, prčka = petljat
Brljat, brljavit, drljat = loše raditi
Ofrlje = površno
Sam tak = jednostavno, brzo, površno
Prodavat zjake = gubiti vrijeme
Pimplat = petljat, igrat bez brojanja bodova
Grebsti se = nametati se, tražiti nekog
Nabadat = pogađat
Mrdat = pomicat
Dotepsti se = doći od nekuda
Dotepenci = doseljenici
Mazat = prljat
Ponorel = poludio
Rrivati = gurati, kam se rivlješ
Ulizivat = nametat
Sekirat = zabrinjavat
Švingati = motati se
Paše = odgovara
Šarat = imat aferu sa ljubavnikom/com, varat muža/ženu
Šika = kako treba (kak se šika = tako treba biti)
Frkafulja = zapetljani čvorovi

„Baš prkljaš oko toga“ = Stvarno petljaš sa time
„Isuse kaj brljaviš“ = Stvarno to loše radiš
„Kaj to delaš tak ofrlje“ = Nemoj to raditi tako površno
„Ma to sam napravil sam tak“ = Napravio sam to brzo
„Delal je to sam tak da nekaj zbrljavi“ = Napravio je to površno da izgleda kao da je radio
„Nemoj prodavat zjake, nek se primi posla“ = Ne gubi vrijeme, nego kreni raditi
„Bumo pimplati stolni tenis“ = Hajmo igrati stolni tenis bez brojanja bodova
„I čorava koka nabode zrno“ = I slijepa kokoš pogodi zrno
„Kaj mrdaš tu stolicu“ = Zašto pomičeš taj stolac
„Daj mrdni rit“ = Pomakni se više
„Zmazal si šulju“ = Uprljao si košulju
„Taj ti sam šara“ = On stalno vara ženu






DOMAĆE SERIJE
Produkcija serija bivše države je istinski bila premrak. Bitno bolje nego danas. Najbolje hrvatske serije iz tog vremena su bile: Gruntovčani, Dirigenti i muzikaši, Inspektor Vinko, Kuda idu divlje svinje, Kapelski kresovi, Prosjaci i sinovi, Jelenko, Velo misto, Naše Malo misto, Smogovci…
Srpska produkcija je proizvela Kamijondžije, Sivi dom, Pozorište u kući, Vojnici, Vruć vetar, Salaš u Malom ritu, Priče iz radionice, Otpisane, Bolji život... Crnogorci su imali Đenku, a Bosanci Listu nadrealista.
No, i danas ima svijetlih izuzetaka. Serija "Crno-bijeli svijet", „Odmori se zaslužio si“, „Bitange i princeze“, „Stipe u gostima“, „Novina“ i „Dnevnik malog Perice“ su stvarno vrh vrhova u kojima svi istinski uživamo.





XXXX -

Blog zadnjih tjedan dana ima problema sa objavom fotografija. Jednostavno opcija objave fotografija je nestala. Stoga do daljnjega nećemo moći objavljivati fotografije.

(objavljeno: srijeda, 21.06.2023. u 10:35) komentiraj (0)

U NEDJELJU GODIŠNJI KONCERT



ZAVRŠNI ZAJEDNIČKI NASTUP SVIH SASTAVA

u nedjelju 18. lipnja u 19.00 sati
na igralištu Prve gimnazije, Avenija Dubrovnik 36

Dolazak svih mažoretkinja u Prvu gimnaziju je u 17.00 sati kada ćemo održati generalnu probu (tko kasni neće moći nastupati na koncertu). Koncert počinje u 19.00 sati, a ulaz je besplatan.

DJEČJI SASTAV JEDINI DOLAZI U 18:00 SATI NA GENERALNU PROBU (ostali dolaze u 17:00h).

Tko ne dođe na trening 17. lipnja ili ne dođe na generalnu probu u nedjelju 18. lipnja u 17.00 sati neće ići na nastup, jer je nemoguće postaviti formacije bez prisustva svih mažoretkinja. Isto tako na nastup ne mogu ići one mažoretkinje koje nisu naručile uniforme, jer nemaju u čemu nastupati.

Djevojke ne moraju imati najlon čarape, ali moraju sa sobom imati bijele tenisice, dok seniorke moraju imati vlastitu šminku. Dječji sastav mora imati bijele soknice i bijele tenisice.

Napominjemo da za privatne stvari nismo odgovorni, t.j. molimo roditelje i mažoretkinje da na nastup ne uzimaju novac, mobitele, nakit, i ostale vrijednosti koje bi mogle nestati iz garderobe za vrijeme nastupa.






Treninzi traju do utorka 20.6., a S1A do 30.6.





- nedjelja 18.6. u 16:00 1. gimnazija (Godišnji koncert Zagrebačkih mažoretkinja u 19:00 sati), o/o Šef

- četvrtak 22.6. u 7:00 JVP Zagreb (ispraćaj mažoretkinja u Posedarje), o/o Šef





ŠEF BIO U UZBEKISTANU

Šef je bio u Tashkentu, Uzbekistan na zrakoplovnom kongresu gdje je na kraju držao tri panela, jer jedan od moderatora nije došao zbog otkazivanja leta. Na kongresu je bio od nedjelja 11.6. do srijede 14.6. Bio je smještan u vrhunskom hotelu sa 5**** Internaciona.

U Uzbekistan je putovao sa Turkish Airlinesom u business klasi. Karte su koštale 4500 EUR, a platio ih je organizator, dok je Turkish Airlines dao besplatne upgrade business karte.






ZDRAVSTVENA KNJIŽICA

Zagrebačke mažoretkinje su izdale zdravstvenu knjižicu koju su pripremili dr. Ana Beganović, dr. Robert Dugorepec i Alen Šćuric. Knjižica ima sistematske naputke o pojedinoj povedi mažoretkinja ili bolesti i to kroz pet poglavlja za svaku bolest:
- simptomi
- prva pomoć
- terapija bez lječnika (kada je moguće)
- lječenje kod lječnika
- prevezncija ponovne povrede

Tipične povrede i bolesti koje su obuhvaćene:
- Bolovi u koljenima
- Ozljede mišića
- Upala mišića
- Treskavica nogu
- Iščašenja
- Uganuća gležnja
- Potres mozga
- Slomljen nos
- Razbijena arkata
- Oštečenja rožnice
- Rasječeni kapci, usnice isl.
- Nagnječenja
- Hematomi
- Otvorene rane
- Prijelomi
- Sunčanica
- Toplinski udar
- Padanje u nesvjest nakon natjecanja
- Dehidracija
- Zarazne bolesti

Uz to tim ima medicinske naputke sa mjerama za:
- gripu i viroze
- Covid-19
- hepatitis
- hladnoću
- te za svako putovanje u inozemstvo sa zdravstenim rizicima, prevenciom i obvezama






STAKLENI ORMARI

Već smo pisali da u uredi imamo velik broj suvenira, plaketa, medalja i pokala. No, u uredu imamo i tri staklena ormara u kojima čuvamo najvrjednije plakete i suvenire koje smo dobili tijekom godina. Ormari su stakleni sa četiri strane i imaju vrata koja se otvaraju sa prednje strane, te po 4 police.





KRVAVI MOST

Na potoku Medvešćaku koji je tekao Tkalčićevom ulicom, bio je most koji je povezivao Gradec (Kamenita vrata) i Kaptol (kaptolska vrata u današnjoj Skalinskoj ulici), a koji je dobio ime zbog neprestanih sukoba na njegovim drvenim gredama između građana dva sukobljena naselja. Prva bitka na mostu spominje se 1667, iako su sukobi počeli još u 14. stoljeću. Tek u 18. stoljeću postignut je mir između zaraćenih strana.

Kada je 1899. zbog zagađenja prekriven potok Medveščak, srušen je i most, a nova ulica između Radićeve i Tkalčićeve je dobila ime na spomen krvave povijesti razdvojenog Zagreba. Marija Jurić Zagorka je napisala i romen „Tajna krvavog mosta“.







PRAVCI

Distanca = udaljenost, razmak
Drito = naprijed, ravno, pravo
Dirkektno = pravocrtno
Drekna veza = najkraći pravac
Vu = u
Curik = nazad
Vrni = vrati se
Nahero = na koso, nakošeno
Sim = tu, ovdje
Ausvinkl = neravan, ne prati pravac, kos
Na kant = na kut
Vugel = kut
Nadol = nizbrdo
Čez = kroz, niz
Čošak = kut
Nahero = nagnut, na stranu
Flanjka = iza čoška
Šturc = sa strane
Kcu = uz, pored, do
Zglajhalo = poravnalo
Čorsokak = slijepa ulica
Projdi = prođi
Zidi = izađi
Vujti = pobjeći,
Vušel ti je = pobijego ti je
Zdalka = izdaleka
Breg = brdo

"Odi drito tam" = idi samo ravno
"Vrni se curik" = vratis se nazad
„Rafung ti je nahero“ = Dimnjak ti je nakošen
„Zid je ausvinkl“ = Zid nije ravan
„Tam ti je iza flanjke“ = iza kuta ti je
„Murja me metnula v šturc“ = policija me isključila iz prometa (stavila sa strane)
„Imal sam asa kcu“ = uz te karte imao sam i asa
„Projdi čez oblok“ = prođi kroz prozor
„Ma kad zidemo van bumo se zvmrzli“ = kad izađemo van smrznut ćemo se






MASH

E da, koje smo serije mi imali. Meni osobno apsolutni broj 1 je Mash, komedija o lječnicima u Korejskom ratu u kojem su glavni likovi bili Hawkeye Pierce, Trapper McIntyre, B.J. Hunnicutt, Radar O'Reilly, Henry Blake, Sherman T. Potter, Margaret Houlihan, Frank Burns, Charles Winchester III, Maxwell Klinger, otac Francis Mulcahy…
Uz to imali smo legendarnu humorističku seriju Allo Allo o malom francuskom selu pod njemačkom okupacijom sa glavnim likovima: Rene, Edith, Maria, Michelle, Yvette, Fanny, Leclerc, Alphonse, pukovnik Strohm, Gruber, Hans Geering, Bartorelli, Her Flick, poručnik Crabtree.
Mućke su bile treća najbolja serija svih vremena. Del Boy, Rodney Trotter, Djed, Stric Albert, Brzi, Boycie, Raquel, Mike Fisher, su nas zabavljali u pričama iz londonske periferije Peckham.
Zabavljali su nas još i sitkomi Kafić udravlje, Alf, Savršeni stranci (Balki), Porodične veze, Cosby show, Cheers (Kafić Uzdravlje), Zlatne djevojke, Squad (poručnik Drebin), Sladge Hammer, Crna Guja, Dear John, Bračne vode…
A imali smo i Život na sjeveru koji smo svi gledali, pa Dinastiju, Dallas, Santa Barbaru, Klinku Schwartzwald, Slučajni partneri, Zakon u LA-u, Spasilačka služba (Baywatch), Galaktika, Beverly Hilles 90210…




ZAGREB FILM FESTIVALA - 2. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

trenutno su tehnički problemi na blogu i fotografije se ne mogu objaviti

(objavljeno: nedjelja, 18.06.2023. u 10:30) komentiraj (0)

ŠEF IDE U UZBEKISTAN



ZAVRŠNI ZAJEDNIČKI NASTUP SVIH SASTAVA

u nedjelju 18. lipnja u 19.00 sati
na igralištu Prve gimnazije, Avenija Dubrovnik 36

Dolazak svih mažoretkinja u Prvu gimnaziju je u 17.00 sati kada ćemo održati generalnu probu (tko kasni neće moći nastupati na koncertu). Koncert počinje u 19.00 sati, a ulaz je besplatan.

DJEČJI SASTAV JEDINI DOLAZI U 18:00 SATI NA GENERALNU PROBU (ostali dolaze u 17:00h).

Tko ne dođe na trening 17. lipnja ili ne dođe na generalnu probu u nedjelju 18. lipnja u 17.00 sati neće ići na nastup, jer je nemoguće postaviti formacije bez prisustva svih mažoretkinja. Isto tako na nastup ne mogu ići one mažoretkinje koje nisu naručile uniforme, jer nemaju u čemu nastupati.

Djevojke ne moraju imati najlon čarape, ali moraju sa sobom imati bijele tenisice, dok seniorke moraju imati vlastitu šminku. Dječji sastav mora imati bijele soknice i bijele tenisice.

Napominjemo da za privatne stvari nismo odgovorni, t.j. molimo roditelje i mažoretkinje da na nastup ne uzimaju novac, mobitele, nakit, i ostale vrijednosti koje bi mogle nestati iz garderobe za vrijeme nastupa.






Treninzi traju do utorka 20.6., a S1A do 30.6.





- petak 9.6. u 17:30 Donje Svetice 87, stadion HAŠK (Međunarodni turnir Krunoslav Fuš), o/o Šef
* plesni nastup

- subota 10.6. u 15:30 Crkva na Ravnicama (svadba Leje Čupić), o/o Šef

- nedjelja 19.6. u 8:00 Pivnica Medvedgrad, Tkalčićeva ulica (maraton Medvedgrad), o/o Tinana

- nedjelja 18.6. u 16:00 1. gimnazija (Godišnji koncert Zagrebačkih mažoretkinja u 19:00 sati), o/o Šef





ŠEF IDE U UZBEKISATN

Šef nam ide u Teshkent, Uzbekistan i u Kazahstan na zrakoplovni simpozij gdje drži dva panela. Tamo će biti od nedjelje 18.6. do srijede 14.6. U Uzbekistan putuje sa Turkish Airlinesom u business klasi. Karte je kupio organizator, a Turkish Airlines je dao besplatno upgrate u business klasu.






BROŠURE

Zagrebačke mažoretkinje imaju niz brošura koje su izdale do sada za pojedine segmente svog djelovanja:

- Zdravstvena knjižica - sve ozljede i medicinska tretiranja istih
- Zdrava prehrana
- Ceremonijali, protokoli i ostala neplesna djelatnost
- Povijest mažoret plesa
- Sudačko pravo i metodologija u mažoret plesu
- Pedagogija u mažoret plesu
- Teorija treninga za mažoretkinje
- Društveni plesovi
- Jazz dance
- Balet
- Tehniciranje sa štapom po kategorijama
- Elementi mažoret plesa
- Neplesne djelatnosti mažoretkinja
- Marketing i managering u mažoret plesu
- Naputci za montažu glazbe
- Trenerska pravila i naputci u mažoret plesu
- Plan i program rada za trenere

Ove brošure napisali su sveučilišni profesori i drugi najviši stručnjaci u svojim domenama.

Brošure imaju 10 do 40 stranica, a ukupno je napisano preko 300 stranica brošura






MJERE ZA ZARAZNE BOLESTI U ZAGREBAČKIM MAŽORETKINJAMA

Zagrebačke mažoretkinja već godinama imaju mjere za zarazne bolesti koje uvode kada se pojave zarazne bolesti poput gripe, mononukleoze, uši, viroza isl. Do sada smo uveli samo mjere 1. stupnja, a ove godine smo došli sve do 4. stupnja. Sve mjere su vrlo detaljno razrađene i objavljene u našem Pravilniku za zdravstvenu zaštitu Zagrebačkih mažoretkinja.

1. stupanj
osnovne mjere prevencije poput nošenja maske trenera, provjetravanja, pranja ruku izolacije bolesnih, kontrole sumnjivih i sprječavanja biti na treninzima...

2. stupanj
oštre mjere prevencije poput organiziranog pranja ruku, mjerenja temperature svih članova, obvezne dezinfekcije objekata prije treninga, dezinfekcije štapova, provjetravanja prije treninga, polusatne pauze između treninga, reduciranja treninga, kontrola zdravstvenog stanja trenera, otkazivanje većine aktivnosti osim treninga i najvažnijih nastupa

3. stupanj
najoštrije mjere prevencije, smanjenje broja treninga samo na J1A i S1A, maksimalno reduciranje nastupa (samo najvažniji)

4. stupanj
otkazivanje treninga, svih nastupa i aktivnosti
otkazivanje svih sastanaka
zabrana dolaska osoba u ured osim najnužnijih
smanjenje broja radnika u uredu na minimum
dezinfekcija ureda svaki dan

5. stupanj
smanjenje radnih sati u uredu tako da svaki djelatnik radi najviše 4 dana po 5 sati (20 sati tjedno)
zabrana svih kontakata i baš svih dolazaka u ured
isporuke isključivo na ogradi ureda

6. stupanj
prestanak svih aktivnosti i rada u uredu

Tim je u III, IV. i V. mjesecu 2020. bio na 5. stupnju!





KULMEROVI DVORI

Kulmerovi dvori su arhitektonski kompleks podno Sljemena u Šestinama. Prostiru se na 55.000 četvornih metara.

Vlastelin Stjepko Gregorijanec, vlastelin Medvedgrada, nakon velikog potresa 1590. preselio su u novoizgrađenu kuriju na Šestinama. Od 17. stoljeća na imanju su obitavali knezovi Zrinski. Grof Petar Zrinski (oko 1660.) dogradio je dvorac u kasnorenesansnom stilu. Kasnije su u dvorcu živjele razne obitelji. Ivan Elmer Kulmer postao je vlasnik dvoraca ženidbom za groficu Juditu Sermage. SFRJ je nacionalizirala dvorac obitelji Kulmer, a obitelj je u Republici Hrvatskoj pokušala povratiti imanje, no izgubila je spor s Gradom Zagrebom.

Od 1999. zemljište sa dvorcem je kupio Ivica Todorić koji je potpunu ruševinu obnovio i pretvorio u najluksuzniju vilu grada Zagreba sa brojnim sobama i salonima, bazenima, saunama, objektima za smještaj poslovnih partnera, sobama za poslugu, gospodarstvenim objektima, pa čak i priručnim (nelegalnim) heliodromom. Todorić je uselio u Kulmerove dvore 2006. godine. Unutarnji dizajn vile osmislio je elitni dizajner Stephen Ryan koji je dizajnirao niz najluksuznijih vila, hotela i rezidencija. Unutrašnjost je prepuna umjetnina, zlatnih detalja i raskošnih materijala.

2017. godine nakon bankrota Agrokora Ivica Todorić seli iz Kulmerovih dvora, a oni postaju stečajna masa kompanije. Sami Kulmerovi dvori registrirani su kao hotel iako to nikada nisu zapravo bili. Vila je trenutno napuštena.







BAUŠTELA
Bauštela = građevina
Bauštelac = građevinski radnik
Štemati = razbijati zid ili kamen
Špricmort = rjeđa žbuka za zidove
Pomaljati = ličiti, obojiti zidove
Fasada = pročelje
Cokrl = zidarski obrub oko prozora ili vrata
Kukrlin = okomito ispupčenje na kosom krovu, najčešće sa prozorom
Lajsna = letvica
Colerica = daska od 2,5 cm debljine
Fosna = daska od 4 ili 5 cm debljine
Ausvinkl = neporavnato
Luknja = rupa, špilja

„Ma on ti je obični bauštelac“ = on je običan građevinar
„To bumo zaštemali“ = to ćemo razbiti
„Metni fosnu colerica ti je preslaba“ = stavi dasku od 5 cm debljine, ova od 2,5 cm ti je pretanka
„Cokr mi je ausvinkl“ = rubo oko prozora mi je neporavnat






ZVJEZDANE STAZE

Trekiji, to smo mi koji smo ultrafanovi Zvjezdanih staza. Ono, ludi smo za njima. Ali totalno ludi.
Prva generacija Zvjezdanih staza je bila prije mog vremena, od 1966. do 1969. Danas su presmješne. Imaju okrugle mikrofone, ampermetre, prekidače, nemaju kompjutere, odjenuti su u stilu šezdesetih.
Prave Zvjezdane staze su bile Next Generation (1987-1994). Kapetan je bio Jean Luc Picard, a ostali likovi su bili Will Riker, Geordi La Forge, Worf, Beverly Crusher, Deanna Troi, Data...E to nas je prikovalo uz ekrane.
Potom smo uživali u Deep Space Nine (1993-1999.). Kapetan stanice je bio Benjamin Sisco, a drugi likovi su bili Odo, Jadzia Dax, Ezri Dax, Worf, Jake Sisko, Miles O'Brian, Quark, Julian Bashir, Kira Nerys...
Skoro paralelno sa Deep Space Nine išao je Voyager, brod izgubljen u dalekoj galaktici. Kapetanica je bila Kathryn Janeway, a likovi Chakotay, B'Elanna Torres, Kes, Tom Paris, Neelix, The Doctor, Tuvok, Seven of Nine, Harry Kim...
Na koncu je bio Enterprise (2001-2005) o prvom brodu sa warp pogonom. Kapetan je bio Jonathan Archer, a likovi T'Pol, Phiox, Travis Mayweather, Hashi Soto, Trip Tucker...
Upravo se snima Discovery (2017 do danas) i Picard (2020 do danas). Napravljeno je i nekoliko filmova Zvjezdanih staza.




ZAGREB FILM FESTIVALA - 2. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
















































(objavljeno: petak, 09.06.2023. u 18:50) komentiraj (0)

U PONEDJELJAK SMO IMALI INICIJACIJU



Zagrebačke mažoretkinje su u ponedjeljak imale incijaciju za nove razvodnice. Nove razvodnice su Verinika Fulir**. Lea Dodić**, Nera Bencedić** i Lea Koljaja*. Sama inicijacija je tajna i na njoj ne smije sudjelovati javnosti.

Inicijaciji kao i svake godine prethodiO cafnšrajt, procedura prolaska grada sa bakljama koja je bila stara austrougarska tradicija kada su vojnici išli gradom sa bakljama a po dolasku novog zapovjednika.

Nakon incijacije nove razvodnice su platile ceh, tj. počastile su tim (još jedan stari običaj u Zagrebu koji su prolazili svi šegrti kada su postajali majstori). Bilo je super klopa, francuska salata bake Lee Koljaje, sokova, te brdo kolača i torta.






Nema treninga u srijedu 7.6. i u četvrtak 8.6. radi državnog praznika. Treninge ćemo imati do 9.6. prema uobičajnom rasporedu.






- utorak 6.6. u 15:30 Štefanovačke cesta 10, Dubrava (Grohe Hrvatska), o/o Šef
* plesni nastup

- petak 9.6. u 17:30 Donje Svetice 87, stadion HAŠK (Međunarodni turnir Krunoslav Fuš), o/o Šef
* plesni nastup

- subota 10.6. u 15:30 nastup koji nije za javnost

- nedjelja 18.6. u 16:00 1. gimnazija (Godišnji koncert Zagrebačkih mažoretkinja u 19:00 sati), o/o Šef





LEA POSTALA LJEA

Na inicijaciji za razvodnice naša predvodnica Martina Šćuric je Leu Koljaju prozvala Ljea, što je izazvalo salvu smijeha, a tako smo je zvali do kraja dana.






DODACI PREHRANI

U vrijeme natjecateljske sezone, Zagrebačke mažoretkinje daju natjecateljicama (Senioski i Juniorski 1A) dodatke prehrani koje gube intenzivnim treninzima, pa tako potrošimo:

- 400 tableta Kalcija-magnezija-cinka
- 200 tableta B-Kompleksa
- 200 tableta vitamina C
- 200 tableta vitamina D
- 110 litara Vindijinog isotonika Isosport ili Naturel






KAKO SE PRIPREMAJU NASTUPI

Obzirom da Zagrebačke mažoretkinje održe do 250 nastupa godišnje organiziranje nastupa je postalo rutina. Kako smo o protokolima i ceremonijalima već opširno pisali, danas ćemo vam otkriti kako se pripremaju plesni nasupi.

Naši uvjeti za plesne nastupe:
- pozornica najmanje 100 kvadrata, od kojih ni jedna stranica ne smije biti manja od 8 metara (znači 8x13, 9x11, 10x10), iznimo 80 kvadrata (8x10, 9x9)

- visina od najmanje 6 metara

- kvalitetan razglas

- osvjetljenje ne smije biti direktno usmjereno na mažoretkinje (frontalna svjetla, topovi...)

Uz to, ovisno o situaciji imamo i dodatne zahtjeve poput prijevoza, garderobe, osvježenja...

Kad se dogovara nastup uvijek se unaprijed dogovara količina koreografija i toliko ih se spremi. Najgore je ako onda netko ulati i kaže "kasni gradonačelnik, dajte još jednu-dvije". Često kada mi spremimo "jednu više", ali bilo je i slučajeva kad smo morali ponavljat koreografije da izvučemo stvar.

Za neke nastupe radimo program komunikacije sa publikom gdje iz publike izvučemo dvije dragovoljke pa ih nagovorimo da bacaju štap za nagradu. I tu naravno bude smjeha, a publika vidi kako to nije lako.

Koji puta naručioci imaju posebne zahtjeve koje mi onda ostvarimo:

1. Koreografije u posebnom ambijentu. Ovo je najčešće kod Lisinskog gdje plešemo ispred pozornice na prostoru 25x3 metra, ili po stepenicama...

2. Koreografije na posebnu glazbu (pjevači, Filharmonija...)

3. Koreografije sa posebnom simbolikom (sponzori, posebni događaji kada moramo npr. ispisati slova prvenstva...).

4. Koreografije sa posebnim efektima (svjetlosni štapovi, posebni kostimi...)

5. Završetak koreografije na poseban način (npr. štapovi prema orkestru, špalir, oko uglednika...).

U svakom slučaju priprema nastupa je 50% uspješnosti nastupa i zato mi mnogo radimo na upoznavanju prostora, publike, pripremi...

Konkretan postupak u samoj realizaciji nastupa je:
1. Mažoretkinje dolaze sat vremena prije, šminkanje, oblačenje, eventualno brzinska proba pozicije

2. Šef brifira predvodnicu oko posebnih zahtjeva, načina početka koreografije (najava, muzika...), kako se mijenjaju formacije tzv. "pretumbavanje" (na glazbu ili "na suho").

3. Predvodnica daje raspored koreografija i Šef to piše na postit

4. Šef brifira tim ako postoje posebne okolnosti (publika, kamere, VIP osobe, osobe kojima se salutira, kraj u špaliru...)

5. Izvježbavaju se specifičnosti (npr. postavljaju pozicije parova u špaliru).

6. Pola sata prije odlazi se na nastup

7. Predvodnica se upoznaje sa pozicijom i pozornicom

8. Šef za to vrijeme spaja laptop na razglas i provjerava jel sve OK sa izlazom na liniju.
- u "koferu za nastup" uz laptom i sve moguće kablove za spajanje na miksete, imamo još i backup na dva MP3, te još dva CD-a

9. Predaje se najava voditelju (imamo ih razlilčitih dužina i na raznim jezicima)

10. Postavlja se početna pozicija. Posljednje brifiranje i provjera jel sve OK (eventulane posljednje izmjene, improvizacije je, nažalost, način funkcioniranja u Hrvatskoj).

11. I konačno nakon najave kreće....

Tijekom nastupa potrebna je stalna neverbalna komunikacija sa predvodnicom, ukoliko treba smanjiti program, prekinuti ga zbog dolaska VIP-ovca, promijeniti redosljed...





LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD
Leksikografski zavod Miroslava Krleže središnja je nacionalna leksikografska ustanova. Ona je glavna ustanova sustavnog prikupljanja, selektiranja i obrade znanja o i u Hrvatskoj. Zavod je osnovan 1950. na poticaj Miroslava Krleže, koji je okupio najbolje stručnjake. Zavod je javna ustanova od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Zavod je do sada izdao više od 250 različitih enciklopedija, rječnika, leksikona, atlasa i drugih izdanja.

Palača Leksikografskog zavoda je sagrađena 1891. kao Palača Narodnih novina po projektu Kune Weidmanna. Zgrada je renesansnog stila sa istaknutom kupolom na kutu položenom na osmerokutno podnožje. U unutrašnjosti dominira dvokrako stubište sa kamenim ogradama.






KEDEN

Keden = tjedan
Pondelek = ponedjeljak
Torek = utorak
Ftorek = u utorak
Sreda = srijeda
Četrtek = četvrtak
Petek = petak
Dopoldan = prije podne
Poldan = Podne
Popoldan = poslije podne
Zvečer = navečer

„Šteri je to keden“ = koji je to tjedan
„To se je pripetilo ftorek“ = to se desilo u utorak
„Bum to zdelal popoldan“ = napravit ću to popodne
„Zvečeraj sem prišel“ = došao sam navečer







MEL BROOX

Mel Broox je bio kralj parodije. Njegove urnebesne parodije ismijavale su povijest i aktualne događaje kroz povijesnu prizmu. 1968. osvojio je Oskara. Osim kao režiser bio je i vrhunski glumac, imao kazališne predstave, tv-showove...
Najpoznatiji filmovi su mu bili:
• Mladi Frankestein (1974.)
• Vruća sedla (1974.)
• Smiješna strana povijesti (1981.)
• Biti ili ne biti (1983.)
• Svemirske loptice (1987.)
• Robin Hood, muškarci u tajicama (1993.)
• Drakula veseli mrtvac (1995.)
U „Drakula veseli mrtvac“ glumio je i Leslie Nielsen drugih velikan parodija. Među više desetaka filmova najviše ćemo ga pamtiti po filmovima „Ima li pilota u avionu“, „Police squad“, „Egzorcist“ i serijala „Goli pištolj“.







SA OTVARANJA TERENA NA DINAMU
- 2. dio

fotke: Alen Šćuric

Klopica nakon team buildinga


















SA UTAKMICA DINAMO-VARAŽDIN


















SA DRŽAVNOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA











(objavljeno: srijeda, 07.06.2023. u 01:18) komentiraj (0)

INICIJACIJA U PONEDJELJAK



Ovaj tjedan imamo istinski pakao od nastupa, čak 10 nastupa u 9 dana. Rekordan tjedan u povijesti Zagebačkih mažoretkinje. Uz to imamo i 4 plesna nastupa. Kada uzmemo da su mature, zadnji tjedni škole i ispitni rokovi na fakultetima naša zahvalnost prema curama je istinski ogromna. Istinski!!! I za to ćemo ih posebno nagraditi.

Konačno smo sa Skupštinom grada dogovorili incijaciju za nove razvodnice pa će i ona biti u ponedjeljak. Inicijaciji kao i svake godine prethodi cafnšrajt, procedura prolaska grada sa bakljama. Nakon incijacije, koja je tajna i na kojoj ne sudjeluje javnost, imat ćemo ceh, tj. nove razvodnice moraju počastiti cure.






Nema treninga u srijedu 6.6. i u četvrtak 8.6. radi državnog praznika. Treninge ćemo imati do 9.6. prema uobičajnom rasporedu.






- petak 2.6. u 17:00 Kazalište Žar ptica (proslava 120 obljetnice Škole), o/o Šef
* plesni nastup

- subota 3.6. u 9:00 Trg dr. Franje Tuđmana (Večernjakova Biciklijada), o/o Šef

- subota 3.6. u 9:45 Službeni ulaz GNK Dinamo (dodjela medalja za juniorskog prvaka Hrvatske), o/o Šef

- subota 3.6. u 11:30 Family Mall, bivši Solidum, Škorpikova 1 (Međunarodno maketarsko prvenstvo), o/o Šef
* plesni nastup

- subota 3.6. u 16:00 ured (NK Vrapče 30. godišnjica), o/o Šef

- nedjelja 4.6. u 15:00 Family Mall, bivši Solidum, Škorpikova 11 (Međunarodno maketatsko prvenstvo), o/o Šef

- ponedjeljak 5.6. u 19:00 Palmotićeve 30 (Inicijacija i cafnšrajt), o/o Šef

- utorak 6.6. u 15:30 Štefanovačke cesta 10, Dubrava (Grohe Hrvatska), o/o Šef
* plesni nastup

- petak 9.6. u 17:30 Donje Svetice 87, stadion HAŠK (Međunarodni turnir Krunoslav Fuš), o/o Šef
* plesni nastup

- subota 10.6. u 15:30 nastup koji nije za javnost

- nedjelja 18.6. u 16:00 1. gimnazija (Godišnji koncert Zagrebačkih mažoretkinja u 19:00 sati), o/o Šef





ROS DOBILA POSAO U STRUCI

Naša bivša razvodnica i trenerica Petra Ros dobila je posao u struci, obzirom da je diplomirana inžinjerka kemije. Od 22.6. prestaje raditi kod nas i počinje raditi u Sample Controlu. Kako je Petra naglo i neplanirano ostala bez posla Zagrebačke mažoretkinje su joj uskočile i zaposlile su je privremeno na dva mjeseca.






CHARTER TRAMVAJ

Zagrebačke mažoretkinje su 5 puta do sada koristile charter tramvaj. Tri puta smo ga koristili za potrebe ZET-a (promocija tramvaja, godišnjice), a dva puta za svoje potrebe, prvi puta za Europsko prvenstvo mažoretkinja kada su predstavnici išli u Dverce na prijem, a drugi puta za Zagreb mažoret fest kada su sudionici išli sa nastupa u Maksimiru na nastup na Trg bana Jelačića.

Predobra fora kad imate svoj tramvaj, svo mjesto ovog svijeta u njemu, i kad ne stajete na stanicama, a ljudi pritiskaju tipkalo da uđu u tramvaj.

Puno puta smo radili i promocije u 100 godina starom tramvaju, a jednom i u običnom tramvaju za promociju Radija 1.






VANJSKI SURADNICI

Osim stalno zaposlenih u upravi, stalnih i povremenih trenera, te stalnih povjerenika i savjetnika, Zagrebačke mažoretkinje surađuju i sa nizom vanjskih suradnika:
- Biro Kvaka i Finsport - računovodstvene usluge
- Elektronički računi
- Tiskara Kurevija i Varius grafika - tiskarske usluge
- Kasiopeja - nabava uredskog materijala
- Luč - mažoret-štapovi
- Piero postolar - popravak mažoret-čizama
- Brodić promet - odličja i plakete
- Potočki promet - autobusni prijevoz
- odvjetnički uredi Marte Šimrak i Sanja Tafra - odvjetničke usluge
- Javnobiležnički ured Knego-Rogina - bilježničke usluge
- Studio Kasandra - audio studijske snimke
- Eurounite - nabava bubnjeva i opreme
- Fran Markulin - kompjuterska podrška
- Roberta Govednik i Daniel Koljaja - taxi
- Lojtrica (Dario Borovnjak) - građevinski radovi
- Mario Ruba i Robert Dugorepec - fizioterapeutski zahvati





GRKOKATOLIČKA KONKATEDRALA
Konkatedrala Sv. Ćirila i Metoda u istoimenoj ulici Gornjeg Grada, drugostolna je crkva Križevačke biskupije i crkva grkokatoličke župe Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Projektirao ju je Hermann Bolle.

Grkokatolička crkva i sjemenište na Gornjem gradu se nalazi od 1681. Sadašnja crkva je izgrađena 1886. na mjestu nekadašnje crkve Sv.Vasilija. Crkva ima velik broj umjetnina i tri zvona, od kojih je najteže 782 kg.

Križevačka eparhija (biskupija) ima sjedište u Križevcima, no konkatedralu i sjemenište u Zagrebu. Epahija ima jurisdikciju nad 3 vikarijata i župama u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. U liturgiji se rabi bizantinski istočni obred, tj. mise se služe na crkvenoslavenskom jeziku, ali ova crkva priznaje subordinaciju Sv.Oca Pape. Vjernici su Hrvati, Ukrajinci i Rusini. Križevački vladika (biskup) je od 17.10.2020. mons. Milan Stipić. Biskupija spada pod jurisdikciju Zagrebačke nadbiskupije. U Zagrebu postoje dvije župa, ova na Gornjem Gradu i druga u Gajnicama.






PLOT

Plot = ograda
Lesa = vrata na ogradi
Kaslić – poštanski sandučić
Cimati = pozvoniti, zezati

„Kakvu si to lesu metnul na plot“ = kakva su ti to vrata na ogradi
„Zemi van poštu iz kaslića“ = izvadi poštu iz poštanskog sandučića





MONTY PYTHON

Leteći cirkust Monty Pythona, bio je atipična humoristička serija prepuna vizualnih gegova i skečeva bez riječi. Snimao se od 1969. do 1974, ali se još bar 50 godina nakon toga prikazivao na TV-u. Članovi skupine su bili visokoeducirani i studirali su na Oxfordu i Cambridgeu, pa su im svi skečevi bili izuzetno inteligentni. Ta vrsta humora nije se mogla uklopiti ni u jednu šablonu, pa je nakon njih stvoren novi izraz „Pajtonovski“.
Osim njih, uveseljavao nas je Benny Hill koji je svoje poznate skečeve radio od 1955. do 1989. Od 1968. do 1990. britkim humorom i odličnim skečevima nasmijavao nas je i Dave Allen.






SA EUROPSKOG PRVENSTVA U HRVANJU
- 2. dio

fotke: Alen Šćuric
















































...kraj!

(objavljeno: petak, 02.06.2023. u 11:46) komentiraj (0)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.