LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

31.01.2007., srijeda

Mala pitomačka osmosmjerka

pitomača


- 22:27 - Isprintaj - #

Sazvana 1. sjednica Općinskog poglavarstva

Na temelju članka 61. Statuta Općine Pitomača («Službene novine» općine Pitomača, broj 1/06 – pročišćeni tekst) načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić sazvao je 1. sjednicu Općinskog poglavarstva Općine Pitomača za dan 03. veljače 2007. godine (subota) koja će se održati u vijećnici Općine Pitomača, Ljudevita Gaja 26/1

Za sjednicu je predložen slijedeći Dnevni red:
1. Analiza ustroja Općinskog poglavarstva i radnih tijela,
2. Analiza ustroja Jedinstvenog upravnog odjela u Općini Pitomača,
3. R a z l i č i t o .
Pitomača.hr

- 18:47 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije

pitomača

- 18:05 - Isprintaj - #

Brza cesta nije ničiji poklon!

Prijedlog Prostornog plana Koprivničko-križevačke županije uskoro će se naći na javnom uvidu. Svi zainteresirani moći će ga razmotriti od 19. veljače i to u županijskom Zavodu za prostorno planiranje te sjedištima svojih gradova i općina, a primjedbe se mogu dati do 5. ožujka. Među ostalim, u Plan je uvrštena eksploatacija mineralnih sirovina, izgradnja farmi, odlaganje otpada, vodoopskrba i drugo. U Prostorni plan je uključena i trasa brze ceste od Gradeca prema Vojakovačkom Kloštru i dalje Koprivnici i mađarskoj granici, te trasa takozvane Podravske magistrale koja ide od slovenske granice preko Koprivnice i Đurđevca prema istoku zemlje. U raspravi na sjednici Županijskog poglavarstva dožupan Darko Koren je upozorio na špekulacije da se nastavak brze ceste od Gradeca prema Kloštru neće graditi u punom profilu, odnosno da bi se najprije gradile dvije trake, a u drugoj fazi još dvije.
- 'Mislim da ćemo vrlo skoro kao Poglavarstvo morati o tome iznijeti svoj stav; moj osobni je da ne bi smjeli pristati na takav model gradnje i ne voditi se po onoj narodnoj poslovici 'poklonjenom konju se ne gledaju zubi', jer to nije ničiji poklon.'
Također, Koren je izvjestio Županijsko poglavarstvo da se javila jedna tvrtka za proizvodnju električne energije zainteresirana za izgradnju vjetroelektrane na našem području.
Radio Koprivnica

- 17:29 - Isprintaj - #

Stanje sigurnosti u županijama

VIROVITIČKO-PODRAVSKA
PU Virovitičko-podravska među najboljima u državi
Na današnjoj konferenciji za novinara Policijske uprave Virovitičko-podravske podnoseći izvješće o stanju sigurnosti u 2006. godini načelnik Miroslav Lončar istaknuo je da je Policijska uprava Virovitičko-podravska vrlo uspješna u radu i među prvima u Hrvatskoj po rezultatima. «Po suzbijanju kriminaliteta Virovitičko-podravska policijska uprava je među prve dvije, a po nekim segmentima smo najbolji», pohvalio se Lončar dodavši kako je od 1439 kaznenih djela razriješeno 84,9 posto.
Prošle je godine zabilježeno 822 kaznena djela općeg kriminaliteta (u 2005. godini 914) od toga 6 pokušaja ubojstva, 6 razbojništva i 192 teške krađe dok ubojstava nije bilo. Kaznena djela u svezi s gospodarskim kriminalom su u blagom porastu, 2005. godine je bilo ih 236, a prošle 248. Zabilježeno je i 28 kaznenih djela organiziranog kriminala (isto kao i 2005.), 121 kazneno djelo zlouporaba opojnih droga (godinu dana ranije 109), 165 kaznenih djela iz kazneno-pravne zaštite djece i maloljetnika dok kaznenih djela od posebnog sigurnosnog značaja prošle godine nije bilo.
U 2006. godini na području Virovitičko-podravske županije zabilježeno je 24 samoubojstva i 32 pokušaja samoubojstva.
«Stanje javnog reda i mira možemo ocijeniti zadovoljavajuće jer se i u 2006. godini bilježi smanjenje prekršaja i počinitelja. Ukupno smo evidentirali 641 prekršaj protiv javnog reda i mira. U cestovnom prometu u 2006. godini, unatoč povećanju broja prometnih nesreća (834 ili za 2,7 posto više) bilježi se manji broj poginulih (17 ili 22,7 posto manje) te manji broj ozlijeđenih osoba (426 ili za 6,4 posto manje). Nakon konferencije PU virovitičko-podravskoj predano je 8 novih službenih vozila – 5 s policijskim obilježjem, 2 iz «civilnog programa» i jedno kombi vozilo.
Virovitica.net
Tekst i fotografija:Goran Gazdek

murija


------------------------------------------------------------------------------------
KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA
Prošla godina sigurno kao i prethodne
Opće stanje sigurnosti na području Koprivničko–križevačke županije tijekom 2006-te godine bilo je na razini prethodnih godinama, izvijestio je voditelj Ureda načelnika Policijske uprave Robert Vulić.
- „Prošla godina po statističkim podacima ne odskače značajno ni u kojem segmentu u odnosu na prethodne. Radujemo se nekim pozitivnim pomacima, poglavito u segmentu stanja sigurnosti cestovnog prometa i voljeli bismo trend smanjenja i posljedica i događanja i dalje zadržati.“
Lani je smanjen broj kaznenih djela i prekršaja remećenja javnog reda i mira. Isto je s brojem ozlijeđenih u prometu, iako je broj prometnih nesreća povećan za gotovo 7%, odnosno na cestama Podravine i Prigorja tijekom 2006-te ih se dogodilo 1.180. Od prošle godine počinjeniih 1.428 kaznenih djela policija je razriješila njih 1.121, te još 19 počinjenih u prethodnim godinama. Smanjenjem broja kaznenih djela smanjena je i nastala šteta, a protekle godine evidentirana je u iznosu nešto većem od 28 milijuna kuna.
Radio Koprivnica

- 17:21 - Isprintaj - #

30.01.2007., utorak

Blic vijesti

U Vjesniku od kolovoza 1966 Mirko Lauš, nastavnik i voditelj Kino kluba Slavica objavio je slijedeći članak popraćen fotografijom nastupa naših mladih kino amatera.
VIŠE:Pitomača.net
------------------------------------
Hoće li Virovitičani platiti 100.000 kuna za izmještanje kolektora kanalizacijske mreže na privatnoj parceli između Pejačevićeve i Masarykove ulice - na kojoj će se graditi Domusova uglovnica ili će taj novac podmiriti Domus i građevinsko poduzeće Croming iz Pitomače, koji tom parcelom raspolažu?
Večernji list
------------------------------------
Dražen Dorčec je na Županijskom sudu u Koprivnici nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora za dvostruko ubojstvo iz koristoljublja u đurđevačkoj poslovnici Fine 14. listopada prošle godine.
Radio Koprivnica
------------------------------------
Internet se širi zrakom
'Wireless' treba gledati kao mrežu u kojoj se za komunikaciju, umjesto žica, koriste radiovalovi
»Wireless udruge u CARNet mreži« naziv je projekta koji su zajedničkim snagama pokrenuli Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet i Savez wireless udruga Hrvatske (www.hrfreenet.hr), udruge koje promiču bežični pristup Internetu.
»Ideja projekta je napraviti pregled wireless udruga na području Hrvatske. Također se istražuje mogućnost korištenja CARNet mreže za povezivanje 'otoka' wireless mreža te omogućavanje pristupa Mreži putem infrastrukture wireless udruga«, kazala je Vjesniku Ivana Golub, voditeljica projekta iz CARNeta.
Uloge u projektu jednostavno su podijeljene. CARNet usko surađuje sa Savezom, dok Savez uključuje pojedine udruge i članove udruga u projekt prema potrebi i mogućnostima, kažu u CARNetu. Za sada su uključene udruge iz Zagreba, Đakova, Nedelišća, Pule, Šibenika i Hvara.
Postavlja se, međutim, pitanje što je to wireless i koje su uopće njegove prednosti za građane kad ionako na tržištu ima dvadesetak pružatelja internetskih udruga. Wireless treba gledati kao mrežu u kojoj se za komunikaciju umjesto žica koriste radiovalovi. To je fleksibilan komunikacijski sustav koji se upotrebljava kao nadopuna ili zamjena za žičane lokalne mreže.
»Prije svega wireless treba gledati kao tehnologiju koja omogućuje kreiranje mreže, a potom ta mreža pruža mnoge pogodnosti. Primjerice, za razliku od kablova koji idu pod zemlju, wireless mreža nema barijere jer signal putuje zrakom«, rekao nam je Kristijan Fabina, predsjednik Upravnog odbora Saveza. Dodaje da bežična mreža omogućuje mrežno igranje, pregledavanje i postavljanje sadržaja na lokalne ili globalne servere, razmjenu datoteka (filmovi, programi, knjige, igrice, tekstovi, glazba), mobilnost, e-learning, besplatnu komunikaciju s umreženim članovima preko lokalnih i globalnih VoIp servisa (telefonija preko mreže). Za razliku od postojećih internetskih providera, wireless udruge, osim što su dugoročno gledano jeftinije, dostupnije su i sadržajno pružaju mnogo više. Pristup Internetu može se zakupiti preko udruge te s nekim od već postojećih članova podijeliti početan trošak, koji prosječno iznosi do 1000 kuna.
»Važno je napomenuti da wireless udruge ne pružaju nikakve usluge, mi ne prodajemo Internet jer ga i nemamo, nismo provideri i nikad to nećemo biti. Mi samo želimo pridonijeti razvoju tehničke kulture u Hrvatskoj«, naglašava Fabina.
Udruge u budućnosti namjeravaju pokrenuti tečajeve i seminare po svim gradovima, organizirati prvu wireless konferenciju u ovom dijelu Europe, sudjelovati na tribinama u svijetu, stvoriti globalnu wireless mrežu preko CARNeta i potencijalnih telekomunikacijskih partnera.
Mislav Nekić
Vjesnik

- 21:03 - Isprintaj - #

29.01.2007., ponedjeljak

Pitomačke fotografije

pitomača


- 21:08 - Isprintaj - #

GONG:"Izgubljen-nađen",vodič za građane kroz javne institucije

gong



Ili kako od šume propisa vidjeti pravo stablo

Odnos građana i tijela javne vlasti

Dobivanje informacija od tijela javne vlasti

Postupak pred tijelom javne vlasti

Na koje načine građani mogu promicati, ostvariti i zaštititi svoja prava?

gong


ŠTO JE MJESNA SAMOUPRAVA?
Oblik sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana. Mjesna samouprava može utjecati na uređenje naselja, pitanja stanovanja, zdravstva, predškolskog odgoja, a može utjecati i na radno vrijeme javnih službi i ugostiteljskih objekata, regulaciju prometa i dr.
KOJI PRAVNI PROPISI SADRŽE ODREDBE O MJESNOJ SAMOUPRAVI?
- Ustav RH, čl. 133. (NN br. 41/01, 55/01 – pročišćeni tekst).
- Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Glava VII. (NN br. 33/01, 129/05).
- Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (NN br. 44/05 pročišćeni tekst).
- Statut jedinice lokalne samouprave (grada ili općine).
KOJI SU OBLICI MJESNE SAMOUPRAVE?
Mjesni odbori i gradske četvrti ili gradski kotarevi.
ŠTO JE MJESNI ODBOR?
Oblik mjesne samouprave koji se osniva za jedno naselje ili više međusobno povezanih manjih naselja, ili za dio većeg naselja.
ŠTO JE GRADSKI KOTAR ILI GRADSKA ČETVRT?
Oblik mjesne samouprave koji se osniva za područje koje predstavlja gradsku, gospodarsku i društvenu cjelinu, a koje je povezano zajedničkim interesima građana. Sastoji se od više mjesnih odbora.
KAKO SE OSNIVAJU MJESNI ODBOR/ GRADSKA ČETVRT ILI GRADSKI KOTAR?
Osnivaju se statutom općine, odnosno grada.
Inicijativu i prijedlog za osnivanje mogu dati građani, njihove asocijacije i udruženja te druga tijela određena statutom grada ili općine.
Postupak davanja inicijative i prijedloga uređuje se statutom grada ili općine (npr. izjašnjavanje građana u određenom postotku ili broju, i sl.).
KOJA SU TIJELA MJESNIH ODBORA/GRADSKIH ČETVRTI ILI KOTAREVA?
Vijeće mjesnog odbora i Predsjednik vijeća mjesnog odbora.
Vijeće gradske četvrti ili kotara i Predsjednik vijeća gradske četvrti ili kotara.
KOJI JE DJELOKRUG RADA MJESNIH ODBORA/ GRADSKIH ČETVRTI ILI KOTAREVA?
Statutom općine, odnosno grada, povjerava im se obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga općine ili grada, koji su od neposrednog interesa za život i rad građana te sredine.
Mjesni odbori/gradske četvrti ili kotarevi imaju pravo predlagati mjere i akcije za unaprjeđenje rada komunalnih službi, vrtića, škola, domova zdravlja, kulturnih i športskih ustanova na svom području, a mogu utjecati i na radno vrijeme javnih službi i ugostiteljskih objekata, regulaciju prometa i dr.
KAKO SE FINANCIRA RAD MJESNIH ODBORA/ GRADSKIH ČETVRTI ILI KOTAREVA?
Sredstva za obavljanje poslova osiguravaju se u proračunu općine, odnosno grada, ovisno o povjerenim poslovima.
Financijska sredstva koja mjesni odbori /gradske četvrti ili kotarevi mogu imati na žiro-računu osiguravaju se isključivo na ime povjerenih poslova.
Mjesni odbori/gradske četvrti ili kotarevi mogu ostvarivati financijska i druga materijalna dobra od pomoći i dotacija, ali samo u okviru djelokruga povjerenih poslova.
TKO PROVODI NADZOR NAD ZAKONITOŠĆU RADA TIJELA MJESNE SAMOUPRAVE?
Poglavarstvo, odnosno predstavničko tijelo u općinama koje nemaju poglavarstvo.
KAKO SE OBAVLJAJU POSLOVI U MJESNOJ SAMOUPRAVI?
Obavljanje administrativnih poslova osigurava općina, odnosno grad, na racionalan i učinkovit način, bez profesionalnog zapošljavanja na razini mjesne samouprave.
Predsjednik vijeća mjesnog odbora/gradske četvrti ili gradskog kotara ne može profesionalno obavljati svoju dužnost.
TKO RASPISUJE IZBORE ZA MJESNU SAMOUPRAVU?
Raspisivanje izbora uređeno je statutom grada ili općine, a obično ih raspisuje općinsko, odnosno gradsko poglavarstvo, a u općinama koji nemaju poglavarstvo predstavničko tijelo.
KOGA GRAĐANI BIRAJU NA IZBORIMA ZA MJESNU SAMOUPRAVU?
Članove vijeća mjesnih odbora, odnosno gradskih četvrti ili gradskih kotareva.
KAKO SE BIRAJU ČLANOVI VIJEĆA MJESNIH ODBORA/GRADSKIH ČETVRTI ILI KOTAREVA?
Biraju se prema pravilima koja vrijede za lokalne izbore, tj. sukladno Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Statutima ili statutarnim odlukama općinskih, odnosno gradskih vijeća propisuje se način osnivanja i ovlasti tijela za raspisivanje i provedbu izbora, postupak kandidiranja i tijela za nadzor zakonitosti izbora.
KOJA SU TIJELA ZA PROVEDBU IZBORA?
Općinsko, odnosno Gradsko izborno povjerenstvo, Povjerenstvo za izbor članova vijeća mjesnih odbora/gradskih četvrti ili kotareva i birački odbori.
KOJE JE NAJVIŠE TIJELO NADLEŽNO ZA PROVEDBU IZBORA?
Općinsko, odnosno Gradsko izborno povjerenstvo, koje preuzima funkcije Državnog izbornog povjerenstva.
Ono imenuje povjerenstvo za izbor članova vijeća mjesnih odbora/gradskih četvrti ili kotareva, a oni imenuju biračke odbore.
KAKO SE ODREĐUJE BROJ BIRAČKIH ODBORA?
Povjerenstvo za izbor članova vijeća mjesnih odbora/gradskih četvrti ili kotareva određuje broj biračkih odbora prema broju birača na području mjesnog odbora odnosno gradske četvrti ili kotara.
KAKO SE UREĐUJE POSTUPAK KANDIDIRANJA?
Statutom ili statutarnom odlukom općinskog, odnosno gradskog vijeća, primjereno broju birača, tj. broj potpisa podrške za nezavisne kandidate određuje se razmjerno broju birača, a političke stranke predlažu liste u skladu sa svojim stranačkim statutom.
TKO OBJAVLJUJE PRAVOVALJANO PREDLOŽENE LISTE ZA IZBOR ČLANOVA VIJEĆA MJESNIH ODBORA/GRADSKIH ČETVRTI ILI KOTAREVA?
Povjerenstvo za izbor članova vijeća mjesnih odbora/gradskih četvrti ili kotareva.
TKO PROVODI NADZOR NAD PROVEDBOM IZBORA?
Općinsko, odnosno Gradsko izborno povjerenstvo.
Ono rješava i prigovore na postupak kandidiranja i izbora.
KOME SE PODNOSI ŽALBA NA RJEŠENJE OPĆINSKOG/GRADSKOG IZBORNOG POVJERENSTVA O PRIGOVORU?
Nadležnom tijelu u općini, odnosno gradu, koje je određeno statutom, npr. Poglavarstvu ili drugom tijelu u čijoj je nadležnosti nadzor zakonitosti, npr. Statutarno pravnoj komisiji.
Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo nisu nadležni kod izbora za mjesnu samoupravu.

GONG

- 18:54 - Isprintaj - #

Održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača

Foto:Begović
Danas u 10 sati u Općini Pitomača održana je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća. Nakon konstituiranja Općinskog vijeća održana je i 1. radna sjednica na kojoj je izabrano Općinsko poglavarstvo i načelnik Općine Pitomača.

pitomača


Fotografija:FotoBegović
Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je Ivan Erhatić iz Dinjevca (HDZ), za njegova zamjenika Marin Aragović iz Staroga Gradca (HDZ), te za članove: Tomo Filipović iz Pitomače (HDZ), Mario Rengel iz Velike Črešnjevice (HDZ), Željko Šubić iz Kladara (HDZ), Slavko Jakupec iz Pitomače (HDZ), Zdravko Sesvečan iz Starogradačkog Marofa (HDZ), Tomislav Lovreković iz Pitomače (HDZ), Zdravko Dijaković iz Pitomače (HSS), Petar Ćulumović iz Pitomače (SDP), Milan Jakupec iz Pitomače (HNS), Tomo Filipović iz Pitomače (HSS), Tomislav Andročec iz Grabrovnice (HSS), Mirko Pavleković iz Otrovanca (HSS) i Siniša Siladić iz Pitomače (HSLS).

Za načelnika Općine Pitomača izabran je Željko Grgačić iz Pitomače.
Za zamjenika načelnika Općine Pitomača izabran je Rikard Bakan iz Pitomače.

U sastav Općinskog poglavarstva Općine Pitomača izabrani su: Željko Grgačić iz Pitomače za predsjednika, Rikard Bakan iz Pitomače, Neven Bedeković iz Pitomače, Vesna Bedeković iz Pitomače, Damir Blažinčić iz Turnašice, Branko Giba iz Pitomače i Rajko Stilinović iz Pitomače.
Pitomača.hr

pitomača



pitomača


Fotografije:ViroviticaOnline

- 16:10 - Isprintaj - #

28.01.2007., nedjelja

Noć sa zvijezdama

pitomača


U hladnoj noći sa snijegom održana je prva Noć sa zvijezdama u Knjižnici Pitomača. Na skroman poziv preko radija i Internet foruma odaziv je bio uspješan. Tako nakon gašenja svijeta pristiglo još desetak znatiželjnika. Prvi dio je upoznao posjetitelje sa osnovnim mogućnostima rada robotskog Slooh teleskopa. U drugom dijelu prikazane su interesantne snimke sa teleskopa uz razgovor. Svaka slika imala je podosta upita tako da je pojašnjenje nerijetko povezala druge astro pojmove i tako proširila prezentaciju u pravce koji se nisu mogli predvidjeti. Nakon prikazanih svih slika znatiželja i upiti nisu nedostajali tako da je noć proširena sa naknadnim medijalnim programom. Prikazan je jedan od računalnih simulatora nebeskih objekata. I u sljedećih pola sata svi prisutni mogli su zaploviti cijelim sunčevim sustavom i dalje do krajnjih granica Svemira. Noćno putovanje svemirom tako je potrajalo punih 2 sata i 30 minuta. Pomoć pri pojašnjenju velikog proja pitanja davao je i Danijel Reponj urednik stranice www.zvjezdarnica.com. Ova prva noć sa udaljenim teleskopom bila je više nego uspješna.
pitomača pitomača
Fotografije:Damir Bedeković
Callisto.hr



- 19:11 - Isprintaj - #

Četverci: Jana se pridružila braći u Grabrovnici

Nakon punih mjesec dana od rođenja četveraka u Petrovoj bolnici u Zagrebu obitelj Peterfi je na okupu. Tome treba dodati da je Lidija u istoj bolnici čekala porođaj više od tri mjeseca. Razumljiva je stoga radost Peterfijevih jer je sve prošlo u najboljem redu.

pitomača


Fotografija:Večernji list
- Možda će nam sada malo nedostajati redoviti posjeti i telefoniranje u Zagreb našalio se Ivica. Roditelji u svoje ime i uime malih četveraka još jednom zahvaljuju liječnicima i osoblju Petrove bolnice u Zagrebu jer su pokazali svu humanost, skrb i veliku ljubaznost prema svojim pacijentima. A evo kako je tekla "operacija Jana".
U subotu, pomalo iznenada, Lidija i Ivica dobili su poziv iz Petrove bolnice u Zagrebu da je njihovo četvrto novorođenče, mala Jana, spremno pridružiti braći u domu u Grabrovnici jer je dostignulo težinu od 1200 grama. Roditelji su automobilom krenuli u Zagreb i nakon formalnosti i riječi zahvale Jana je poslijepodne krenula na put do Grabrovnice, naselja nedaleko od Pitomače u Podravini. Onamo su stigli oko 18 sati.
- Jana je sjajno podnijela putovanje. Zaspala je već u Zagrebu i tako je bilo veći dio puta premda je putovanje do kuće trajalo gotovo tri sata budući da nismo željeli brže voziti izjavili su sretni roditelji.
Neko će vrijeme u jednom krevetiću spavati Ivan i Jana, a u drugome Fran i Roko. Podjela nema posebno značenje, no Roko i Fran prvi su stigli u svoj dom.
- Kada smo došli u dječju sobu, dečki su nas dočekali budni kao da su znali da im dolazi i sestrica. Janu sam previla i prvi put nahranila u Grabrovnici kazala je Lidija.
Na večer su brigu za mališane preuzele Lidijina mama Ankica i sestra Anamarija. One su jučer sa smiješkom izjavile da cijelu noć nisu spavale. Najnemirniji je Fran, a za sada je najmanje posla s Janom.
Dogovor je da će svaki dan dolaziti druga baka kako bi se brinule za djecu. Sinoć je bila na redu Ivanka, a na večer dežurstvo opet preuzima Ankica. Tako će to ubuduće trajati jer se roditelji moraju malo i odmarati.
Autor:Franjo Bartolić
Večernji list

- 19:07 - Isprintaj - #

27.01.2007., subota

Pitomačke fotografije

pitomača


- 16:49 - Isprintaj - #

26.01.2007., petak

Blic vijesti

Zbog težeg oblika meningokokne sepse trogodišnji dječak iz Ferdinandovca jučer je hitno prebačen iz koprivničke Opće bolnice u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.Jutarnji.hr
--------------------------------------------
Đakić:Treba li navesti i zlatne zube u imovinskim karticama?Jutarnji.hr
--------------------------------------------
Nestala Đakićeva imovinska kartica, dr Feketić još nije poslao podatke.Virovitica.net
--------------------------------------------
Đakićeva kartica samo pod kategorijom «pretraživanje po stranci».Virovitica.net
--------------------------------------------
Danas otvorenje 15.državne izložbe golubova,kunića,peradi i ptica u Virovitici.ViroviticaOnline
--------------------------------------------
Svi korisnici ADSL-a u Hrvatskoj, njih nešto više od 210.000, danas su nešto poslije 16 sati ostali bez mogućnosti da koriste svoj ADSL priključak, doznaje Business.hr.
--------------------------------------------

- 16:25 - Isprintaj - #

25.01.2007., četvrtak

Pitomačka "Noć sa zvijezdama" dobila svoju internet stranicu

Pitomačka "Noć sa zvijezdama" dobila je i svoju internet stranicu na kojoj je detaljno objašnjen rad SLOOH robotskih teleskopa smještenih na Kanarskim otocima.Voditelj Zvjezdarnice Branko Novosel vodit će nas u subotu od 20 do 23 sata iz Knjižnice i čitaonice Pitomača na svemirski put našom galaksijom.Za rad SLOOH teleskopa Branko ima administratorske ovlasti i jedini je iz Hrvatske koji se služi tim teleskopima pa će tako i svi posjetioci "Noći sa zvijezdama" sudjelovati u prvom hrvatskom predstavljanju tog projekta.

zvijezde


U Pitomači, slikovitom podravskom mjestu, boravio je pjesnik Petar Preradović. Gledajući treperava zvijezda napisao je 1846 g. pjesmu Putnik. Nakon 161 godine isto mjesto postat će veliki putnik prema nebeskim prostranstvima. Svemirske udaljenosti danas mjerimo u desetinama tisuća i milijunima svjetlosnih godina a ovu noć ćemo ih premostiti nekoliko minuta. Tehnologija i znanje danas skračuju prostorne granice. Pomoću dva robotska teleskopa smještenih na vulkanskom brdu otoka Kanari i Internetske mreže na velikom platnu u knjižnici ugledat ćemo slike koje su proputovale neslućene udaljenosti.
Za vedrih noći teleskopi Slooh pretražuju nebo i odašilju slike prema računalima i monitorima u nekoliko sekundi diljem svijeta. Rad teleskopa podijeljen je u misije od 5-10 minuta. Za ovo vrijeme pristižu slike galaktika, maglica, repatica i planeta. Teleskop samostalno pomoću računala i motora pokreće svoje stakleno oko prema zanimljivim nebeskim objektima vidljivih te noći. U subotu ćemo moći iz tople knjižnice samostalno teleskopom, odabirom objekta ili unosom nebeske koordinate. Dobro poznavanje astronomije danas nije bitno da bi se radilo sa teleskopom. Jer po prvi puta u ljudskoj povijesti jedna zvjezdarnica danas omogućuje svojim digitalnim posjetiteljima u stvarnom vremenu upravljanje teleskopom.

Slooh zvjezdarnica
Pogledajmo iza scene kako tehnologija i znanje omogućuje Sloohu da dovede slike iz dalekog svemira do kućnih monitora. Rad se odvija na dva mjesta. Prvi dio je sama prava zvjezdarnica a sagrađena je na otoku Kanari. Na Kanarskom otoku na vrh vulkanskog brda nalazi se cijeli niz zvjezdarnica različitih vlasnika. Slooh zvjezdarnica je privatno vlasništvo sagrađena sa dvije kupole a u svakoj se nalaze dva teleskopa roboti. Jedan manji namijenjen za krupne kadrove kao na primjer maglice a veći za promatranje udaljenijih i manjih nebeskih objekata na primjer galaktike. Jedna kupola sa teleskopom samostalno određuje zanimljive objekte tijekom cijele noći. Dok je druga namijenjena za rad sa udaljenim posjetiteljima preko Interneta. Sve teleskope nadzire računalo server smješten u New York gradu.
Slooh zvjezdarnica na Kanarima je spojena sa vanjskim svijetom samo preko Interneta. Zvjezdarnica radi samostalno, sa povremenim daljinskim održavanjem. Jednom godišnje zvjezdarnicu posjete pravi majstori. Iz svake zvjezdarnice odašilju se istodobno dvije slike. Jedna širokokutna slika iz manjeg teleskopa i druga sa većim uvećanjem iz velikog teleskopa. Svaki teleskop za stvaranje slike koristi CCD astro kameru, filter za boju i izoštrivač slike. Svi dijelovi ovog sustava su pod softverskom kontrolom pokretani na PCu unutar kupole.
Ključni tehnološki dio je posebno napisani upravljački softver a nalazi se u zvjezdarnici. Napisan je u Java programskom jeziku. Ovaj softver upravlja sa: 1. vezama između servera, 2. motoriziranim dijelovima instrumenata, 3. sakuplja podatke od instrumenata i 4. izvodi oradu dobivenih slika. Sustav za prihvaćanje i obradu slika spaja više slika u jednu dobijenih pomoću različitih filtera kako bi se dobila boja, dodaje logo i odašilje sliku do korisnika.Ovakav slobodan sustav nemaju druge zvjezdarnice.


Fotografije i tekst:Callisto.hr

pitomača


- 19:06 - Isprintaj - #

Blic vijesti

Mustač-Commerce iz Virovitice i Poljoprivredna zadruga Kalinovac potpisali su ugovor sa Hrvatskom gospodarskom komorom za poslove prodaje pokretnina zaplijenjenih u ovršnim postupcima na rok od četiri godine.Cilj javnih komisionara je brza i učinkovita prodaja pokretnina koje bi u ovrsi time postale ravnopravne sadašnjem načinu zapljene plaće ili drugih primanja.Jutarnji.hr
-------------------------------------------
Od 02. do 12. veljače 2007.održavaju se 3.Virovitički kazališni susreti-VIRKAS.Prva predstava je u petak 2.veljače u 19.30 sati -Braća Presnjakov "Igrajući žrtvu".Kazalište Virovitica
-------------------------------------------
Osim uobičajenih filmskih projekcija vikendom u 19 sati, kino đurđevačkog Centra za kulturu od ovog će tjedna petkom organizirati filmske matineje. U novom će se terminu prikazivati redovni filmski repertoar, a budući da će ulaznica koštati samo 10 kuna u Centru vjeruju da će vijest posebno razveseliti đurđevačke umirovljenike i školarce.Radio Koprivnica
-------------------------------------------
Mijenja struktura ratarske proizvodnje u Podravini
Na podravskim poljima sve se manje sije pšenica a sve više krmno bilje.Večernji list


- 17:00 - Isprintaj - #

Led i snijeg

pitomačapitomača


Prvom snijegu ove zime u Pitomači koji je sinoć počeo padati predhodili su mjestimice naleti leda veličine oraha.

- 16:39 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije

pitomača


- 16:12 - Isprintaj - #

24.01.2007., srijeda

Pitomačke fotografije

pitomača

- 21:09 - Isprintaj - #

Noć sa zvijezdama-pravim

U subotu 27.01.od 20 sati u pitomačkoj knjižnici i čitaonici moći ćete promatrati nebeske objekte pomoću robotskog teleskopa smještenog na Kanarima. Upravljanje kompjuterom će vršiti voditelj pitomačke zvjezdarnice Branko Novosel a slika će se vidjeti preko projektora na zidu.Za ovu zanimljivu prezentaciju ulaz je besplatan!

forum



pitomača





Kako radi SLOOH Robotic Telescope

- 17:15 - Isprintaj - #

23.01.2007., utorak

Sazvana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača

Po ovlaštenju državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu, pomoćnica predstojnika Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji, gospođa Katarina Boljevčan sazvala je konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Općine Pitomača za dan 29. siječnja 2007. godine ( ponedjeljak) s početkom u 10,00 sati. Sjednica će se održati u prostorijama Općine Pitomača.

DNEVNI RED:
- otvaranje konstituirajuće sjednice,
- utvrđivanje kvoruma,

1. Izbor Mandatne komisije,
2. Izvješće Mandatne komisije o provedenim izborima za članove Općinskog vijeća Općine Pitomača,
3. Utvrđivanje najstarijeg člana Općinskog vijeća Općine Pitomača koji će predsjedavati sjednici do izbora predsjednika Vijeća,
4. Polaganje svečane prisege članova Općinskog vijeća,
5. Izbor Komisije za izbor i imenovanja,
6. Izbor predsjednika Općinskog vijeća Općine Pitomača.
Pitomača.hr

- 16:46 - Isprintaj - #

Garešnica: Iz prevrnute cisterne iscurilo 20.000 litara goriva

Cisterna sa 6.800 litara benzina i 11.300 litara plavog dizela prevrnula se rano jutros u mjestu Palešnik kod Garešnice i iz nje je iscurilo gotovo svo gorivo na tlo, izvijestio je Državni centar 112.
Vatrogasci su s pjenom poprskali isteklo gorivo da se ne zapalilo i zapriječili su otjecanje goriva kanalima na širi prostor. Po naputcima inspekcije zaštite okoliša, tvrtka AEKS iz Ivanić Grada je u 6,45 sati započela sanaciju.

pitomačapitomača


Fotografije:Večernji list
Nesreća se dogodila kada je cisterna sletjela s ceste, prevrnula se i zaustavila naslonjena na kuću. Vozač je lakše ozlijeđen.
Cisterna je varaždinskih registracijskih oznaka u vlasništvu privatnog poduzeća iz Pitomače.
Zbog nesreće je od 3,10 sati prekinut promet na državnoj cesti broj 45 od Garešnice do Hercegovca. Vozi se obilazno: Garešnica-Tomašica-Ilovski Klokočevac- Hercegovac i obrnuto.
Večernji list
(Hina)

- 16:39 - Isprintaj - #

22.01.2007., ponedjeljak

Rukometašice Školskog sportskog kluba Sokol dobile sportsku odjeću

pitomača


Rukometnom Školskom sportskom klubu Sokol, osnovne škole Petar Preradović iz Pitomače, koji je prošle godine na Prvenstvu Hrvatske osvojio zlatnu medalju, zamjenik župana Virovitičko – podravske županije, darovao je prigodnu sportsku odjeću. Rukometašice Sokola su osim toga, bile nagrađena i na manifestaciji „Zbogom školo do jeseni“, a današnjem predavanju poklona, nazočila je i ravnateljica navedene škole, Katarina Šimić.
Fotografija i tekst:ViroviticaOnline

- 15:52 - Isprintaj - #

21.01.2007., nedjelja

"Sedam glavnih grijeha" u crkvi Sv.Vida

Jučer je u crkvi Sv.Vida u Pitomači odigran igrokaz prema dramskom tekstu "Sedam glavnih grijeha" autora Vladimira Mesarića.Za međimursku kulturno-umjetničku Grupu Sarcas igraju:Franjo Ban,Ivana Končila,Ksenija Mesarić,Leopold Lajtman i Ivan Goričanec.
pitomača
Likovi predstave - Oholost, Škrtost, Zavist, Srditost, Neumjerenost u jelu i piću, Bludnost, Lijenost, Ferlucciji, profesor Perlanks i Grobar
VIŠE o Međimurskoj kulturno-umjetničkoj grupi Sarcas-www.međimurje.com

- 14:54 - Isprintaj - #

Podijeljena priznanja najbolje ocjenjenim vinima

U organizaciji Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Virovitica, a u sklopu 12. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, podijeljena su priznanja najocjenjenijim vinima na sajmu. Predsjednica komisije za ocjenjivanje, Blaženka Vinković imala je potporu u članovima, odnosno: Blaženki Moser, Zrinki Vinković, Ireni Sabo, Biljani Frajhaut i Mirku Pauniću. Nagrade najboljima uručili su: Ante Ledić, hrvatski prokonzul udruge Vinski vitezovi, ministar MUP-a Ivica Kirin, saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić, gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak,… Među ocjenjenima, podijeljeno je šest zlatnih odličja, kao oznaka kvaliteta pojedinog proizvođača.

Mješavina bijelih sorti (zlatna): Alen Ban, Knežević Tomislav; (srebrna): Zdravko Viljevac, Zlatni Klas d.o.o, Slavko Lacko, Ivan Duvnjak, Stjepan Vlašić, Mate Anić, Srećko Prodanović, Josip Lukačić, Mario Koproločec, Branko Špiranec, Zlatko Pleša; (bronca): Zvonko Obrovac, Josip Vrbas, Luka Škala, Zdravko Škrinjar, Zoran Bačar, Nikola Hrnjak, (priznanje): Franjo Veličan; Graševina (zlato): Franjo Veličan; (srebro): Marijan Jakupec, Vineda d.o.o., Zlatni Klas d.o.o, Željko Maljak, Tihomir Puškarić, Ivan Jelušić, Slavko Krznarić, Darko Čupen, Vladimir Vodović, Zdravko Šarić, Slavko Lacko, Zvonko Slaviček, Željko Horvatinović, Jovanović – Škalić, Mirko Boljevčan, Damir Tomljanović, Željko Heđi, Mario Koprolčec, Ivan Crnković, Zoran Bačar, Josip Vranek; (bronca): Ivan Topolovčan, Ivan Vale; (priznanje): Franjo Horak

Pinot bijeli (zlato): Zdravko Šarić; (bronca): Mirko Mišnić, Vladimir Subota, Ivan Topolovčan, Antun Gužer, Josip Bogoš; Chardonnay (srebro): Zdravko Šarić, Alen Ban, Vineda d.o.o., Zvonko Oborav, Đuro Lanščak; Rizling rajnski (srebro): Zoran Suzić, Đuro Lanščak, Branko Šantek, Boris Škala, Stjepan Vrbos, Vlado Ribarić; Sauvignon (zlato): Alen Ban; (srebro): Mario Koprolčec; Traminac mirisavi (srebro): Siniša Pavlović; Rose (srebro): Ivan Vale; Frankovka rose (srebro): Željko Lukačić; Mješavina crnih sorti (srebro): Ivan Duvnjak; (priznanje): Ivan Sabolić; Vranac (srebro): Slavko Lacko; (priznanje) Zdravko Kovač; Pinot crni (bronca): Krunoslav Vlašić; Frankovka (zlato): Mirko Špoljarić; (srebro): Josip Mikac, Vineda d.o.o., Josip Vrbas, Matija Ribarić, Josip Vranek, Daovr Špoljarić, Vladimir Matan, Đurđica Jakupec, Marija Vrbas, Ivan Vale, Josip Zdeličan; (bronca): Branko Kovačević; Vino višnje (srebro): Krešimir Kostelac, Zoran Bačar, Mato Štimac; Vino kupine (srebro): Krešimir Kostelac, Željko Deskar; (bronca): Vlado Javorović, Ivan Galic; (priznanja): Davor Bezak, Josip Lukačić;
Vino bazge (srebro): Ivan Sić; Aromatizirano vino beremet (srebro): Josip Mikac.

voroexpo


Fotografije: Virovitica Online
Viroexpo

- 12:21 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije

pitomača

- 11:29 - Isprintaj - #

20.01.2007., subota

Podravski recepti

r1Pitomačka kuharica
r1Specijaliteti podravske kuhinje
r1Regionalni recepti:Podravina
r1NaturaAgro:đurđevečki recepti
r1Zlatni klas-Otrovanec:recepti

Tradicijska jela Virovitičko-podravske županije (pdf)

- 22:20 - Isprintaj - #

Katalog pitomačkih izlagača na 12.sajmu Viroexpo 2007.

pitoexpo


Na 12. Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2007. u Virovitici izlažu i pitomačani:

1. AG-SOFT Virovitica
Adresa: 33000 Virovitica, Gajeva 10
Telefon: 098/9827033,Vlasnik: SINIŠA SILADIĆ
Exponati: edukacija, savjetovanje i trgovina


2. C.T.O. DORA Pitomača
Adresa: 33405 Pitomača, Grabrovnica 179
Telefon: 033/714-003,Vlasnik: MIRJANA ERHATIĆ
Exponati: cvijeće

VINARI I PODRUMARI
3. HORVATINOVIĆ ŽELJKO,Adresa: Pitomača, T. Ujevića 106,Telefon: 091/5916985,Exponati: vino graševina
4. JAKUPEC ĐURĐICA ,Adresa: Pitomača, P. Miškine 267,Telefon: 033/782-474,Exponati: vino frankovka crna
5. JAKUPEC MARIJAN ,Adresa: Pitomača, P. Miškine 171,Telefon: 098/9155116,Exponati: vino graševina
6. KOVAČ ZDRAVKO ,Adresa: Pitomača, T. Ujevića 96a,Telefon: 098/390-131,Exponati: vino vranac
7. LUKAČIĆ JOSIP ,Adresa: Pitomača, Dravska 109 ,Telefon: 033/782-305,Exponati: vino kupinovo i stolno bijelo graševina i plemko
8. LUKAČIĆ ŽELJKO ,Adresa: Pitomača, P. Preradovića 6,Telefon: 033/783-37,Exponati: vino frankovka rose
9. MATAN VLADIMIR ,Adresa: Pitomača, Gajeva 110,Telefon: 033/782-880 ,Exponati: vino frankovka crna
10. MIKAC JOSIP ,Adresa: Pitomača, Aršanj ,Exponati: vino frankovka crna i bermet
11. SLAVIČEK ZVONKO ,Adresa: Pitomača, Pavleka Miškine 40 ,Telefon: 033/782-891,Exponati: vino graševina
12. ŠKRINJAR ZDRAVKO ,Adresa: Pitomača, Aršanj ,Exponati: vino stolno bijelo
13. ŠKRINJAR ZDRAVKO ,Adresa: Pitomača, Aršanj ,Exponati: vino stolno bijelo
14. VELIČAN FRANJO ,Adresa: Pitomača, Kladare 23,Telefon: 033/782-833,091/1271633,Exponati: vino graševina, graševina i chardonnay
15. VRANEK JOSIP ,Adresa: Pitomača, Strossmayerova 37 ,Telefon: 098/932-2585 ,Exponati: vino frankovka, vino graševina

16. ZLATNI KLAS d.o.o. Pitomača
Adresa: Pitomača, Gajeva 130
Telefon: 098/827001
Direktor: STJEPAN ŠIROKI
Exponati: vino graševina, pinot chardonnay

17. JAN-SPIDER d.o.o. Pitomača
Adresa: 33405 Pitomača, P. Preradovića 183
Telefon: 033/783-879 Fax: 033/783-767
E-mail: bruno.maric@jan-spider.hr
Direktor: mr.sc. Nikola Nemčević, dipl. ing.
Exponati: ljekovito bilje, čajevi, tinkture


DRŽAVNA LOVIŠTA
18. Koncesionar-Lovozakupnik: LU VDR VIDRA Pitomača ,Lovište: X/1 BANOV BROD
Predsjednik: DARKO ČUPEN,Adresa: 33000 Virovitica, LJ. Gaja 9b,Telefon: 091/5150184
19. Lovozakupnik: LU FAZAN S. Gradac ,Lovište: X/103 STARI GRADAC
Predsjednik: FRANJO ŠTOLAR,Adresa: 33405 Pitomača, Podaršanj 16 ,Telefon: 091/5486392
20. Lovozakupnik: LU FAZAN Pitomača ,Lovište: X/104 PITOMAČA
Predsjednik: MARIJAN BRADAŠ,Adresa: 33405 Pitomača, P. Preradovića 7,Telefon: 098/295712

21. MERKUR PTO Pitomača
Adresa: 33405 Pitomača,Telefon: 033/782-101 Fax: 033/782-101
E-mail: merkur@pto-merkur.hr,Vlasnik MATIJA ŠKRINJAR
Exponati: bebi oprema za krštenja

22. UDRUŽENJE OBRTNIKA PITOMAČA
Adresa: 33405 Pitomača, Petra Preradovića 5
Telefon: 033/782-613 Fax: 033/782-613
E-mail: udruženje.obrtnika.pitomaca@vt.t-com.hr,Predsjednik: ŽELJKO PALKOVIĆ
23. PALKOVIĆ d.o.o. Pitomača
Adresa: 33405 Pitomača, V. Črešnjevica 165
Telefon: 033/721-707 Fax: 033/721-290,Direktor: KATA PALKOVIĆ
Exponati: namještaj

24. STRUKOVNA GRUPA GRADITELJSTVA I PROJEKTIRANJA HGK-ŽK VIROVITICA
Adresa: 33000 Virovitica, Trg kralja Tomislava 6
Telefon: 033/725-150 Fax: 033/722-150
E-mail: hgkvi@hgk.hr,Predsjednik: RAJKO STILINOVIĆ
Exponati: promidžbeni materijal
25. AD ARMA d.o.o. Pitomača ,Adresa: 33406 Pitomača, Gajeva 5,Telefon: 033/783-252 Fax: 033/728-230
E-mail: adarma@vt.t-com.hr,Direktor: DOMAGOJ STILINOVIĆ,Exponati: marketing, grafički dizajn
26. CROMING d.o.o. Pitomača ,Adresa: 33405 Pitomača, Trg kralja Tomislava bb,Telefon: 033/782-466,Fax: 033/782-203
E-mail: croming@vt.htnet.hr,Direktor: RAJKO STILINOVIĆ,Exponati: promidžbeni materijal
27. CLUSTER GRADITELJA ,Adresa: 33405 Pitomača, Trg kralja Tomislava bb,Telefon: 033/782-466 Fax: 033/782-203
Kontakt: RAJKO STILINOVIĆ,Exponati: promidžbeni materijal
28. KONZORCIJ ZA PROJEKTIRANJE, GRAĐENJE I OPREMANJE OBJEKATA JAVNOG SEKTORA
Adresa: 33000 Virovitica, Trg kralja Tomislava 6,Telefon: 033/725-150 Fax: 033/22-150
E-mail: hgkvi@hgk.hr,Head Manager: IVAN SLAMIĆ,Project Manager: RAJKO STILINOVIĆ,Exponati: promidžbeni materijal

29. TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE PITOMAČA
Adresa: 33405 Pitomača, Trg kralja Tomislava 9
Telefon: 033/782-442 Fax: 033/782-870
Predsjednik: RIKARD BAKAN
Exponati: promotivni materijali

30. UWE d.o.o. Pitomača
Adresa: 33405 Pitomača, Ljudevita Gaja 170
Telefon: 033/783-294 Fax: 033/783-294
Direktor: NIKOLA MATIĆ
E-mail: nikola.matic@vt.t-com.hr
Exponati: odjevni trikotažni program iz vlastitte proizvodnje za djecu i mlade

Viroexpo.hr

- 21:34 - Isprintaj - #

19.01.2007., petak

Pitomačke fotografije

pitomača

- 18:00 - Isprintaj - #

Virovitički sajam 'VIROEXPO 2007' svake godine sve bolji i veći

Autor:Marija Mikolić
VIROVITICA - Premijer Ivo Sanader otvorio je jučer u Virovitici 12. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede "Viroexpo 2007". - Činjenica da ove godine na sajmu izlažu tri zemlje više nego lani i da je partner zemlja Austrija, najveći strani ulagač u Hrvatsku, dovoljno govori o važnosti "Viroexpa". Razvoj sajma kojemu iz godine godinu ide sve bolje pokazatelj je da i Hrvatskoj ide sve bolje - rekao je premijer na otvorenju u novom sajamskom prostoru "Viroexpa", pohvalivši pokrovitelje i organizatore, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Virovitičko-podravsku županiju, Grad Viroviticu, te Hrvatsku gospodarsku i Hrvatsku obrtničku komoru.

vt


Premijer, ministar gospodarstva Branko Vukelić, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, predstavnici HOK-a, HGK-a i predstavnici preostalih 14 zemalja koje sudjeluju na sajmu obišli su prostor "Viroexpa", na kojem na više od 12.000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog prostora svoje proizvode u tri dana izlaže 441 izlagač. Od domaće medovine, štrudla, lavandinih vrećica, ekoloških proizvoda, porculanskih ukrasa, do odjeće, traktora, strojeva za poljoprivrednu proizvodnju i obradu, "Viroexpo" za posjetitelje organizira i niz stručnih predavanja.
Večernji list

- 17:51 - Isprintaj - #

Nevrijeme na području županije uništilo više nasade i plasteničku opremu

Olujni vjetar iza sebe ostavio tugu i krš
Autor Dragutin Šantoši

VIROVITICA-SLATINA-ORAHOVICA - Neuobičajeno olujno nevrijeme, kakvo ne pamte ni najstariji stanovnici Virovitičko-podravske županije, u četvrtak navečer i jučer ujutro u Podravini je najteže pogodilo poljoprivrednike koji u plastenicima proizvode sadni materijal te rano povrće.

Krš u plastenicima
Na području Pitomače, Virovitice, Slatine, Čađavice i Orahovice jak vjetar, koji je povremeno dostizao brzinu veću od 80 kilometara na sat, kidao je noseće konstrukcije i odnosio stotine četvornih metara najlona. Štete su velike, pa više od stotinu oštećenih povrtlara, bez pomoći lokalne samouprave i države, ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju neće moći spojiti kraj s krajem.
- Od šest plastenika s ukupno 850 kvadrata, vjetar mi je tijekom noći potpuno uništio tri zajedno sa sadnim materijalom ranih jagoda vrijednim pedesetak tisuća kuna.
Plastenike sam kupio na kredit Privredne banke, pa ne znam kako ću ga vratiti preostalih 2000 eura duga. Pravi krš počeo je poslije 3 sata. Pokušao sam spašavati plastenik, ali je i mene vjetar podigao.

Dvostruka šteta
Vrtio sam se u kuću i na uho stavio tranzistor da ne bih slušao kako mi oluja uništava imovinu - ispričao nam je Marko Bartaković iz Slatine, jedan od brojnih poljoprivrednika koji su u ovom kraju doživjeli sličnu sudbinu.
Vjetar je pokidao grane u voćnjacima, pa su voćari ove godine doživjeli dvostruku štetu.
Zbog visokih temperatura zraka voćke već pupaju, pa je se procjenjuje da će najavljeno naglo zahladnjenje uništiti pupove i smanjiti očekivane prirode.
Večernji list

- 17:50 - Isprintaj - #

Vincekovo na Lipici

Turistička zajednica općine Pitomača organizira proslavu Vincekova koja će se održati u ponedjeljak, 22. siječnja, kod kapelice SV.VINKA na Lipici. Proslava će početi Svetom misom u 12 sati. Nakon mise slijedi obred blagoslova i molitve za plodnu vinogradarsku godinu, a potom će se održati natjecanje u brzini i kvaliteti rezidbe vinove loze.Ovim putem pozivaju se gorične pajdašije da odrede 1 osobu koja će ih predstavljati na natjecanju. Prijave su na licu mjesta.
Dobro došli !
Pitomača.hr

- 11:05 - Isprintaj - #

18.01.2007., četvrtak

Obitelj Imbrišić zbog kosidbe morala izići na polje

Siječanj je, a trava raste kao u travnju
Autor FRANJO BARTOLIĆ

pitomača


KOZAREVAC - Stočari Darko i Ivan Imbrišić obavljaju neuobičajen posao za ovo doba godine. Kako kaže Darko, mora pokositi svojih 27,5 jutara travnjaka jer je talijanski ljulj rastao za vrijeme zimskih mjeseci, iako je pokošen krajem listopada prošle godine.

Propalo bi
- Ovih dana brat i ja radimo poslove koje do sada nikada nismo obavljali u ovo doba godine. Moramo kositi livade, odnosno travnjake, na kojima je zasijan talijanski ljulj jer je trava toliko narasla da bi bilo katastrofalno kada bi ju sada prekrio snijeg. Sve bi propalo ispod dubljeg snijega - kaže on.
Jesenas je pripremio travnjake za zimu tako što je pokosio travu sredinom listopada, a zemljište je dodatno pognojeno. Trava na travnjacima prije zime ne bi smjela biti viša od deset do 15 centimetara, no kako je jesenas bilo dosta kiše, a poslije Nove godine nastavljeno je s neuobičajeno visokim temperaturama, i biljke su nastavile rasti. Visina je dosegla i do 35 centimetara. Ako se travnjaci na vrijeme pokose, količina eventualnog snijega neće negativno utjecati.
- Na ovo sijeno nismo ni računali jer se nikada nije dogodilo da bi netko kosio travu sredinom siječnja. Na oko pet jutara pokošene livade dobili smo devet bala trave, što je otprilike pet tona mase, a i mene zanima koliko ona sadrži proteina i zato ću dati napraviti analizu - rekao je D. Imbrišić.
I ovako se čini da je kvaliteta iznimno visoka jer nije bilo mraza, što može značiti da su biljke dobile dosta šećera.

Nikad u siječnju
Darko Imbrišić ima praksu da svake godine iznova sije sve svoje travnjake. Vrijeme je za to između srpnja i listopada, a prva se kosidba uvijek očekuje oko 20. travnja iduće godine. U nekim godinama trava se može kositi i do šest, sedam puta, no nikada u siječnju. Zanimljivo je da u zimskim uvjetima travi treba da se presuši samo tri dana, dok to u ljetnim mjesecima može potrajati i 14 dana.
Večernji list

- 19:32 - Isprintaj - #

10.izložba mladih vina u Virju

Jubilarnu 10. godinu Udruga vinogradara, voćara i pčelara općine Virje organizira u povodu Vincekova izložbu mladih vina, koja će biti otvorena sutra u 19 sati u novom Društvenom domu. Predsjednik Udruge Mirko Pavunić naglasio je da na izložbi sudjeluje dvjestotinjak vinara iz Ivanić grada, Pitomače, te Krapinsko – Zagorske, Bjelovarsko – bilogorske i naše županije:
- „Primljeno je 259 uzoraka vina i 10 uzoraka rakije. Od 259 uzoraka vina 224 su bijela uzorka bijelih vina, a 45 crvenih vina. Odbačeno je svega 20 uzoraka dakle 20 dakle 20 koji nisu zadovoljili kriterije, 20 vina je ponijelo zlatna odličja.“
Pavunić je kazao da su ovogodišnja mlada bijela vina bolja nego lani, što treba zahvaliti toploj zimi, kasnijoj berbi te većim količinama šećera i ekstrakta u grožđu, no zato su crvena vina slabije kvalitete, pa ni jedno nije osvojilo zlatnu medalju.
- „Najbolje ocijenjeno vino je Juranić Ivice iz Virja Chardsonay rajnski rizling iz 2003. godine. Do njega je Šignjar Josip sa rajnskim rizlingom iz Šemovaca, pa Zonenšajn Zlatko iz Koprivnice.“
Kvaliteta podravskih vina je iz godine u godinu sve bolja, naglasio je Pavunić, pa je tako i 259 uzoraka koje je ocijenilo 12 članova ocjenjivačkog suda izložbe u Virju pokazalo da su domaći vinogradari opet otišli korak naprijed. Zabrinjava, pak, premala ulaganja države za razvoj te grane poljoprivrede i problemi sa zemljom, zbog kojih mlađi vinogradari još uvijek nemaju veće površine pod lozom i ne mogu živjeti od vinogradarstva.
Radio Koprivnica

- 19:24 - Isprintaj - #

17.01.2007., srijeda

Predavanje za poljoprivrednike

Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu u suradnji sa INA industrijom nafte poziva Vas na tematsko predavanje: „Goriva i maziva u poljoprivredi“, koje će se održati u četvrtak 25. siječnja u dvorani Općine Pitomača, Gajeva 26/1, s početkom u 11 sati. Predavači će biti stručnjaci INA-e i HZPSS-a.


Teme:
1.Motorna goriva – benzin, dizel i njihova primjena,
2.Motorna ulja i njihova primjena,
3. Ulja za prijenosnike, hidraulična ulja,
4. Mazive masti i njihova primjena,
5. Ostali proizvodi,
6. Zaštita okoliša, zbrinjavanje rabljenih ulja.


Pitomača.hr

- 17:25 - Isprintaj - #

Drugi dio akcije darivanja krvi za mještane Općine Pitomača

Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica organiziralo je 17.01.2007. godine drugi dio akcije darivanja krvi za mještane Pitomače i okolnih mjesta. I ovaj puta odaziv darovatelja krvi bio je izniman, a krv su darovali:
Tomislav Jakupec, Josip Kožarić,Ivan Smrček,Marijan Španić,Tomislav Lalić,Ranko Posavec,Srečko Čop,Snježana Mihoković,Stjepan Ivanic,Ranko Sabljić,Davor Pavlić,Željko Predragović,Ivica Varga,Zdravko Gucek,Veljko Lozančić,Josip Tončić,Marko Šokec,Ivan Rakijašić,Damir Tkalčec,Ante Putnik, Marin Rengel,Hrvoje Šokec, Branko Tišljarec,Ivan Jambrošić,Zlata Kovačević,Željko Kranjc,Željko Kovač,Robert Botković,Branka Pintar,Stjepan Crnec, Ivan Šoštarić, Igor Vučeta, Ivica Kirin,Ivan Novosel,Božica Novosel,Perica Petričušić,Dario Fičko,Adela Tišljarec,Zdravko Jakupec,Manfred Kodžaga,Marija Dent,Tomislav Fribec,Mirjana Gomerčić,Jasmina Klos,Višnja Veličan,Zlatko Rakijašić,Bruno Jakelić i Petar Sučić.
Zahvaljujemo Vam na darovanoj krvi te još jednom naglašavamo veliku humanost mještana Općine Pitomača, na koju se uvijek možemo pouzdati. I ovaj puta biti će spašeni mnogi ljudski životi , koje ste upravo Vi spasili darujući svoju krv.
GDCK VIROVITICA

Galerija fotografija sa darivanja krvi 17.01.2007.godine u prostorjama Šumarije Pitomača

crvenkrizcrvenkriz


Sve fotografije sa današnjeg darivanja krvi možete pogledati OVDJE

crvenkrizcrvenkriz



- 16:53 - Isprintaj - #

Počelo suđenje Jerešićima i društvu

Ispitivanjem svjedoka jučer je na Županijskom sudu u Bjelovaru počelo suđenje u slučaju Zanatsko štedno-kreditne zadruge u likvidaciji i Štedno-kreditne zadruge u stečaju. Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti terete se Martin Domšić (77), Dražen Jerešić (44), Ivan Jerešić (66), Goran Mičić (41), Miroslav Lesić (42) i Vlatko Herbaj (38). Martin Domšić i Dražen Jerešić terete se što su unatoč rješenju Ministarstva financija o zabrani rada nastavili s poslovanjem Zanatsko-štedno kreditne zadruge sklapajući ugovore o oročavanju, te preuzimali novac ne upozoravajući klijente da je zadruga u likvidaciji.
U optužnici se navodi da su time zadruzi ostvarili nepripadnu korist od oko 3,1 milijun kuna. Jučer je saslušana klijentica Marijanka Nemet, bivša saborska zastupnica iz Orahovice. «Prije deset godina oročila sam protuvrijednost od pet tisuća eura i svaka tri mjeseca podizala oko 100 eura kamata. Ne sumnjajući i dobro poslovanje u kolovozu 2003. godine oročila sam 3023 eura na tri godine, a godinu dana kasnije još 2520 eura na isti rok», rekla je Marijanka Nemet. Iako je više puta dolazila podizati kamatu nitko joj nije rekao da je zadruga u to vrijeme već bila u poteškoćama.
Slično je ispričao i Ivica Flisar koji je 1993. godine oročio između tisuću i dvije tisuće njemačkih maraka, a ostao je i bez novca i kamate jer ih nikada nije podizao. Flisar tvrdi da mu Zadruga ukupno s glavnicom i kamatama duguje 18 tisuća eura pa je tu vrijednost prijavio u stečajnu masu.
Desetak ostalih svjedoka potvrdilo je da su u štednoj povjerili svoj novac zbog vrlo visokih kamata koje su dosezale i 360 posto godišnje. Optužene su teretili da su sklapali ugovore iako su zadruge u velikim financijskim poteškoćama i da su im žiro-računi bili blokirani pa su transakcije obavljali putem blagajne.
Glasnogovornica Županijskog suda u Bjelovaru Milanka Slivar izjavila nam je kako će glavna rasprava potrajati do četvrtka kada bi mogla biti izrečena i presuda. Do tada će biti saslušan veliki broj svjedoka, sedamdeset do osamdeset osoba koji bi o poslovanju Štedne nešto mogli reći.
Virovitica.net

- 15:32 - Isprintaj - #

16.01.2007., utorak

Pitomačke fotografije

pitomača

- 17:48 - Isprintaj - #

HSLS zadovoljan izbornim rezultatima u Pitomači i Kukljici

HSLS je zadovoljan postignutim rezultatima na izvanrednim izborima za općinska vijeća Pitomače i Kukljice održanim 14. siječnja, a ti rezultati, kao i ostali postignuti na lokalnim izborima stranku ohrabruju da na predstojećim parlamentarnim izborima može postići izuzetno dobar rezultat, pogotovo jer izlaze zajedno s HSS-om, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u HSLS-u.
Lista HSLS-a u Pitomači je osvojila 5,84 posto glasova i jednog vijećnika, a u Kukljici na otoku Ugljanu 11,53 posto i jedno vijećničko mjesto. O izbornim rezultatima na konferenciji za novinare govorili su potpredsjednici HSLS-a Želimir Janjić i Stanko Zrilić te predsjednik ogranka HSLS-a u Pitomači Siniša Siladić i nositelj liste HSLS-a za Općinsko vijeće Kukljice Ante Mavra.
Janjić je ocijenio da svi rezultati koje postiže HSLS na lokalnim izborima ohrabruju u uvjerenju da na predstojećim parlamentarnim izborima mogu postići izuzetno dobar rezultat, tim više što se pripremaju da na izbore izađu s HSS-om. Uz HSLS-ove ohrabruju i rezultati HSS-a koje postižu na lokalnim izborima i možemo očekivati i taj sinergijski učinak u sljedećim izborima, drži Janjić.
Zrilić je procijenio da će HSS-HSLS s još nekim strankama na predstojećim parlamentarnim izborima dobiti 25 do 30 saborskih zastupnika. "Stvaranje Vlade neće moći bez ove grupacije, a možda bude i iznenađenja pa ova grupacija ponudi i premijera", rekao je Zrilić. Na pitanje novinara tko bi bio ponuđeni premijer, Zrilić ga nije imenovao već je odgovorio da ima vrlo sposobnih ljudi.
Na novinarsko pitanje o stavu HSLS-a oko "rukometnog zakona", Janjić je rekao da će podsjetiti da je predsjednica stranke Đurđa Adlešić rekla da nemaju podataka jesu li gradovi u kojima treba graditi športske dvorane to doista i tražili, je li to bilo na njihov poticaj, a ako jest, onda prijedlog tog zakona ima svoje opravdanje i treba imati povjerenja u jedinice lokalne samouprave.
Zakon o javnoj nabavi treba poštovati i treba napraviti iznimku u nekakvim krajnjim situacijama kada se doista ne može drugačije postupiti, a takvih situacija treba biti izuzetno malo, rekao je Zrilić. (Hina)
Jutarnji.hr

- 17:05 - Isprintaj - #

15.01.2007., ponedjeljak

Nakon izbora u Pitomači: Čestitke pobjednicima

Predsjednike županijskih organizacija političkih stranaka zamolili smo danas, nakon prospavane noći, komentar rezultata izbora.Svi su biili zadovoljni i ili su izrazili djelomično zadovoljstvo. Željko Pecek (HSS), Zvonimir Šimić (HSP) i Zvonimr Koić (HSLS) čestitali su HDZ-u. Čestitkama se pridružuje i naša redakcija.
«HDZ-u možemo čestitati na rezultatima koje su ostvarili na izborima, ali ne i na modelu pomoću kojeg su došli do tih rezultata a to je javno blaćenje pojedinaca, uglavnom članova HSS-a. Njihov moto kampanje je bio da su našu stranku napuštali ljudi zbog lošeg rada, a zapravo je riječ o članovima HSS-a i SDP-a koji su popustili pritiscima i ucjenama pa nisu dolazili na sjednice vijeće zbog čega je izazvana kriza vlasti, a onda i izbori», komentirao je rezultate izbora Željko Pecek, predsjednik Županijske organizacije HSS-a čiji je ogranak izgubio vlast u Pitomači.

HSLS je djelomično zadovoljan jednim vijećnikom. «Očekivali smo više jer smo se u međuvremenu udružili sa LS-om. Ipak, dobili smo više od HSP-a i HSU-a pa moramo biti zadovoljni. Za razliku od stranaka koji su osvojili više od nas, mi smo vodili preblagu kampanju», rekao nam je predsjednik Županijske organizacije HSLS-a Zvonimir Koić napomenuvši kako će prihvatiti poziv za koalicijsko djelovanje sa HDZ-om jer te dvije stranke koaliraju u 11 općina ili gradova te u županijskoj skupštini.

Iako nisu prešli prag, HSP je izrazio zadovoljstvo. «Žao nam je što nismo uspjeli dobiti vijećnika, ali smo zadovoljni što su nam rezultati za gotovo duplo bolji nego na prethodnim izborima u Pitomači. Ojačali smo ogranak i podružnice, dobila neka mjesta u kojima do sada nismo imali članovi i dobre rezultate. Više od svega zadovoljni smo što smu učlanili čitav niz mladih ljudi i što je ove izbore iznijela mlada ekipa.», rekao je predsjednik Županijske organizacije HSP-a Zvonimir Šimić čestitavši pobjedniicma. Šimić je izrazio nadu da će HDZ opravdati povjerenje građana i da će projekti koje su obećali biti i ostvareni.

Na žalost, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Josip Đakić danas nam se nije javljao na pozive.

gg
Virovitica.net

- 20:35 - Isprintaj - #

Računalni program za profesionalno usmjeravanje "Moj izbor"

Novi računalni program profesionalnog usmjeravanja 'Moj izbor' (verzija 1.0) rezultat je prilagodbe programa profesionalnog usmjeravanja CASCAiD organizacije iz Velike Britanije pod nazivom „Adult Directions“. Pored institucija zapošljavanja i profesionalnog usmjeravanja ovaj program u Velikoj Britaniji koristi preko 80% obrazovnih institucija. Primjeren je za primjenu kod učenika i odraslih osoba. Koriste ga mnoge zemlje EU.
S obzirom na sve veći značaj profesionalnog usmjeravanja kod odabira prvog zvanja/zanimanja, te potrebe cjeloživotnog učenja radi održanja i unapređenja postojeće zapošljivosti u odnosu na potrebe tržišta rada, ovaj program može biti od izuzetnog značaja za najšire skupine korisnika u sustavu obrazovanja i zapošljavanja, o čemu svjedoče iskustva zemalja koje program koriste niz godina.
Hrvatski zavod za zapošljavanje započeo je adaptaciju ovog programa radi mogućnosti njegove uporabe u Hrvatskoj 2004. godine. Sredstva za adaptaciju osigurana su u sklopu CARDS programa 2001: projekta Ljudski potencijali - Restrukturiranje tržišta rada – Razvoj usluga profesionalnog usmjeravanja.
Projekt provode savjetnici za profesionalno usmjeravanje Središnje službe HZZ-a, uz savjetnike iz Područnih službi koji su surađivali na izradi opisa zanimanja.
U Projektu su sudjelovali i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te Agencije za strukovno obrazovanje.
Planirano je svake godine izraditi novu, unaprijeđenu verziju programa koja će uključivati nova zanimanja i aktualizaciju informacija o mogućnostima obrazovanja/zapošljavanja.
Računalni program "Moj izbor" moći će se primjenjivati u svim područnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te obrazovnim institucijama-u osnovnim, srednjim školama, fakultetima, institucijama za obrazovanje odraslih, agencijama koje pružaju usluge profesionalnog usmjeravanja i sl., budući da je namijenjen širokoj populaciji korisnika.


Svrha računalnoga programa “Moj izbor”
* potaknuti korisnika da si postavi određena pitanja o zanimanjima i pomoći mu odlučiti o kojim područjima želi razgovarati sa savjetnikom za profesionalno usmjeravanje
* potaknuti korisnika da detaljnije istraži zanimanja koja su primjerena za njega i koja ga zanimaju
* omogućiti korisniku stjecanje novih saznanja o primjerenim zanimanjima te proširivanje znanja o već poznatim i novim zanimanjima
Kome je namijenjen računalni program "Moj izbor"?
* učenicima osnovnih škola,
* učenicima srednjih škola,
* studentima,
* nezaposlenima,
* zaposlenima koji razmišljaju o promjeni zanimanja,
* osobama uključenima u različite programe stručnog osposobljavanja
* ostalima koje zanimaju razna zanimanja.
Predstavljanje programa “Moj izbor”
Razlozi za i protiv uporabe računala u profesionalnom usmjeravanju
Popis škola u kojima će se primjenjivati "Moj izbor" od 01. siječnja 2007.

Hrvatski zavod za zapošljavanje

- 18:31 - Isprintaj - #

Populacijska politika susjednih općina

Katastrofalan omjer krštenih i umrlih u šest podravskih župa

Podravci izumiru
Autor FRANJO BARTOLIĆ

Podaci u podravskim župama o odnosu na broj krštene djece, vjenčanih parova i umrlih osoba ponovno pokazuju katastrofalnu sliku.
Podravaci u šest župa, u kojima smo potražili podatke, dvostruko brže umiru nego što se rađaju.

Crne brojke
Kad se zbroje podaci dobiveni od župnika Mladena Gorupića iz Kalinovca i Budrovca, fra Ivana Širokog iz Kloštra Podravskoga, Nikole Benka iz Ferdinandovca, Krunoslava Kefelja iz Podravskih Sesveta i Tomislava Leskovara iz Kozarevca, kršteno je 113-ero djece, vjenčano 49 parova, a umrlo je 214 osoba.
Najviše je sprovoda bilo u Ferdinandovcu (52), a u toj je župi i najnepovoljniji omjer s krštenima, koji je lani bilo svega 19. S obzirom na samo 11 vjenčanja, perspektiva za skorašnji porast nataliteta nije blistava.
Najmanje je sprovoda bilo u Budrovcu (18), a tamo je kršteno samo dvoje djece manje.
Lani su najčešće pred oltarom bili parovi iz Kloštra Podravskoga, njih 18, dok su u kalinovačkoj župi bile samo tri svadbe.
Uz činjenicu da se sve manje roditelja odlučuje na dvoje ili troje djece, sva ta sela po strukturi stanovništva postaju sve starija, a broj samačkih domaćinstava raste.

Najgore u Kalinovcu
Dekan Đurđevačkog dekanata Mladen Gorupić, koji vodi župe Kalinovac i Budrovac, ističe poraznu sliku u Kalinovcu, dok za Budrovac kaže da je stanje daleko bolje.
Župnik u Ferdinandovcu Nikola Benko nema komentara na stanje u njegovoj župi. Kaže da u dobrostojećim domaćinstvima ima mali broj djece, a to se ne može objasniti siromaštvom.
Državna sredstva koja bi trebala poboljšati demografsku obnovu Hrvatske kao da nemaju odjeka u većini podravskih župa.
Večernji list
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Molve daju 5000 kuna za bebu
Piše: Robert Mihaljević

Čak 5000 kuna za svako novorođeno dijete dobivat će od ove godine roditelji s područja općine Molve kod Đurđevca.
Ta je populacijska stimulacija dosad iznosila 1000 kuna, a molvanske vlasti odlučile su je upeterostručiti zbog sve nepovoljnijeg odnosa rođenih i umrlih. Riječ je o uvjerljivo najvećoj naknadi za rođene u Koprivničko-križevačkoj županiji.
- Godišnje se u općini rodi 20-ak djece, a broj umrlih je između 30 i 40. Ako ništa drugo, barem ćemo novim roditeljima financijski olakšati život - poručio je Ivan Kolar, molvanski načelnik.
Molve su najbogatija podravska općina jer je na njezinu području najveće hrvatsko plinsko polje: u općinski proračun Ina bi ove godine trebala uplatiti oko 15 milijuna kuna rente. No, “bijela kuga” i dalje pustoši Podravinu.
Otprilike polovica iznosa koji Ina plaća Molvama slijeva se u susjednu općinu Kalinovac koja je zahvaćena još pogubnijim depopulacijskim trendom.
Prema podacima kalinovačkog župnika i đurđevačkog dekana vlč. Mladena Gorupića, lani je na području Kalinovca rođeno samo 13 djece, a umrlo je ukupno 35 osoba.
- Tu sam sedam godina i ne sjećam se da je ikad bilo lošije. Lani smo, primjerice, u našoj župi, koja broji oko 550 kućanstava, imali samo tri vjenčanja. A situacija s brojem novorođenih, koliko čujem i vidim, neće biti ništa bolja ni ove godine - kaže župnik Gorupić.
Kalinovac svakoj bebi već nekoliko godina daruje 2000 kuna, a u Općini ozbiljno razmišljaju da taj iznos “podebljaju”. Darko Sobota, općinski načelnik, ističe da je u Kalinovcu i dječji vrtić, koji ima 65 mališana, posve besplatan.
Jutarnji.hr

- 18:06 - Isprintaj - #

Završen malonogometni turnir "Pitomačka zima"

Malonogometni turnir «PITOMAČKA ZIMA», što ga je pod pokroviteljstvom «Carlsberg Croatia» d.o.o. Koprivnica i Turističke zajednice Općine Pitomača, te medijskim pokroviteljstvom Pitomog radija i ove godine organizirao NK «Pitomača», završio je jučer pobjedom ekipe Pizzeria-caffe bar «OSMICA» iz Pitomače.ss
U polufinalnim utakmicama seniorskog dijela turnira viđen je dobar nogomet, a dvoje finalista dobili smo u pobjednicima susreta Pizzeria – caffe bar «OSMICA» Pitomača - «AGRO-DUHAN» Slatina 2:1 i «GRATIT» Virje - «TATA-MATA – BLUE CAFFE» Pitomača 3:0. U utakmici za treće mjesto «TATA-MATA – BLUE CAFFE» savladao je ekipu «AGRO-DUHAN» sa 3:0, dok je u finalu ovogodišnjeg Malonogometnog turnira “Pitomačka zima” ekipa Pizzeria – caffe bar «OSMICA» savladala ekipu «GRATIT» sa 4:3. Najbolji strijelac ovogodišnjeg turnira je Željko Jagnjić iz ekipe «AGRO-DUHAN» Slatina sa 11 postignutih pogodaka, najbolji vratar Damir Premec iz ekipe «GRATIT» Virje, dok je za najboljeg igrača turnira proglašen Marko Filipović iz pobjedničke ekipe Pizzeria – caffe bar «OSMICA» Pitomača.

Jučer su svoje nadmetanje polufinalnim i finalnim susretima završili i veterani. U polufinalnim susretima «REZOVAC» je nakon izvođenja penala sa 1:0 savladao «HSP» Virovitica, dok su «NOĆNE ZVIJEZDE - PONOVNO» Pitomača sa 2:1 savladale «GIGANT» Kloštar Podravski. Tako su se u susretu za treće mjesto sastali poraženi polufinalisti, a «HSP» Virovitica je sa 1:0 pobijedio «GIGANT» Kloštar Podravski, dok je u finalu sa ekipa «NOĆNE ZVIJEZDE - PONOVNO» Pitomača pobijedila ekipu «REZOVAC» sa 3:2. Najbolji strijelac turnira veterana je Neven Bedeković «NOĆNE ZVIJEZDE - PONOVNO» sa 4 postignuta pogodaka, najbolji vratar Freddy Čižmar iz iste ekipe, dok je za najboljeg igrača veteranskog turnira proglašen Milan Gomerčić iz ekipe «REZOVAC».
Pitomača.hr

- 16:12 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

Kuglanje d
Kuglački klub «Pitomača» u prethodnom 15. kolu 3. HL zona Požega pobijedio je ekipu Orahovice s 6:2. Za KK «Pitomača» nastupili su Rakijašić 484 (osvojen bod), Zvonarić 468 (osvojen bod), Kovačić 497 (osvojen bod), Hencl 474, Švarbić 519 (osvojen bod), Tot 483, za ukupnu pobjedu od 2925:2848. Nakon ovog kola, Pitomača zauzima 5. mjesto na tablici. U 16. kolu pitomačani gostuju kog KK „Hrast“ iz Požege.
Pitomača.hr

- 16:09 - Isprintaj - #

Službeni rezultati izbora

pitomača
Općinsko izborno povjerenstvo Općine Pitomača, nakon što je utvrdilo rezultate glasovanja za članove Općinskog vijeća Općine Pitomača, temeljem čl. 53. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave (N.N. 44/05)

OBJAVLJUJE

U popis birača Općine Pitomača ukupno je upisano 8616 birača.
1. Kandidacijska lista Hrvatske demokratske zajednice - HDZ dobila je 2293 glasova
2. Kandidacijska lista Hrvatske seljačke stranke -- HSS, Socijaldemokratske partije Hrvatske - SDP, Hrvatske narodne stranke - HNS dobila je 1791 glas
3. Kandidacijska lista Hrvatske socijalno liberalne stranke - HSLS dobila je 288 glasova
4. Kandidacijska lista Hrvatske stranke prava - HSP dobila je 225 glasova
5. Kandidacijska lista Hrvatske stranke umirovljenika - HSU dobila je 252 glasa.

Na izborima je bilo ukupno proglašeno nevažećim 59 glasačkih listića.
Kandidacijska lista Hrvatske demokratske zajednice - HDZ dobila je 8 mjesta u Općinskom vijeću Općine Pitomača.
Kandidacijska lista Hrvatske seljačke stranke - HSS, Socijaldemokratske partije Hrvatske - SDP, Hrvatske narodne stranke - HNS dobila je 6 mjesta u Općinskom vijeću Općine Pitomača.
Kandidacijska lista Hrvatske socijalno liberalne stranke - HSLS dobila je 1 mjesto u Općinskom vijeću Općine Pitomača.
Sa kandidacijske liste Hrvatske demokratske zajednice - HDZ za članove Općinskog vijeća Općine Pitomača izabrani su:
1. Željko Grgačić
2. Rikard Bakan
3. Ivan Erhatić
4. Marin Aragović
5. Neven Bedeković
6. Tomislav Lovreković
7. Vladimir Hampovčan
8. Đurđica Dent.

Sa kandidacijske liste Hrvatske seljačke stranke - HSS, Socijaldemokratske partije Hrvatske - SDP, Hrvatske narodne stranke HNS, za članove Općinskog vijeća Općine Pitomača izbrani su:
1. Zdravko Dijaković
2. Tomo Filipović
3. Petar Čulumović
4. Milan Jakupec
5. Mirko Pavleković
6. Tomislav Andročec.

Sa kandidacijske liste Hrvatske socijalno liberalne stranke - HSLS za člana Općinskog vijeća Općine Pitomača izabran je:
1. Siniša Siladić

Pitomača.hr

- 15:58 - Isprintaj - #

14.01.2007., nedjelja

Karikatura tjedna

pitomača


- 22:32 - Isprintaj - #

PRVI NESLUŽBENI REZULTATI:Pobjeda HDZ-a u Općini Pitomača

Na današnjim izvanrednim izborima za Općinsko vijeće Općine Pitomača pobjedila je Hrvatska demokratska zajednica(HDZ) sa 2294 glasova ili 47,29 posto nasuprot koaliciji(HSS-SDP-HNS)koja je dobila 1791 glas odnosno 36,94 posto.Izborni prag prošla je i HSLS koji je dobio 288 glasova ili 5,84 posto a čiji će jedan predstavnik sjediti u vijeću.Pravaši(225 glasova ili 4,64 posto) i penzioneri(252 glasa ili 5,20 posto) nisu prešli prag tako da neće imati nijednog predstavnika u općinskom vijeću. Prema najavi pobjedničke stranke novi načelnik Općine Pitomača biti će Željko Grgačić,nositelj liste HDZ-a.

pitomača


Neslužbeni rezultati glasovanja po biračkim mjestima u Općini Pitomača
1. biračko mjesto br. 1. u KLADARAMA, DRUŠTVENI DOM, Kladare 78, -HDZ 120,KOALICIJA 111
2. biračko mjesto br. 2. u DINJEVCU, DRUŠTVENI DOM, Dinjevac bb, -HDZ 175,KOALICIJA 47
3. biračko mjesto br. 3. u GRABROVNICI, DRUŠTVENI DOM, Grabrovnica bb,-HDZ 111,KOALICIJA 130
4. biračko mjesto br. 4. u STAROGRADAČKOM MAROFU, DRUŠTVENI DOM,Starogradački Marof bb, -HDZ 91,KOALICIJA 62
5. biračko mjesto br. 5. u STAROM GRACU, OSNOVNA ŠKOLA, Stari Gradac, V.Nazora 2,-HDZ 178,KOALICIJA 112
6. biračko mjesto br. 6. u TURNAŠICI, DRUŠTVENI DOM, Turnašica bb,-HDZ 75,KOALICIJA 152
7. biračko mjesto br. 7. u SEDLARICI, DRUŠTVENI DOM, Sedlarica 64,-HDZ 85,KOALICIJA 114
8. biračko mjesto br. 8. u VELIKOJ ČREŠNJEVICI, DRUŠTVENA DOM, Velika Črešnjevica bb,-HDZ 43,KOALICIJA 107
9. biračko mjesto br. 9. u MALOJ ČREŠNJEVICI, DRUŠTVENI DOM, Mala Črešnjevica,-HDZ 43,KOALICIJA 130
10. biračko mjesto br. 10. u OTROVANCU, DRUŠTVENI DOM, Otovanec 92,-HDZ 97,KOALICIJA 188

11. biračko mjesto br. 11. u PITOMAČI, ZGRADA KOMUNALNOG, Vinogradska 41,-HDZ 140,KOALICIJA 94
12. biračko mjesto br. 12. u PITOMAČI, OPĆINA PITOMAČA, Gajeva 26/1, -lijevo-,-HDZ 202,KOALICIJA 193
13. biračko mjesto br. 13. u PITOMAČI,UDRUŽENJA OBRTNIKA OPĆINE, P.Preradovića 5,-HDZ 90,KOALICIJA 40
14. biračko mjesto br. 14. u PITOMAČI, PRIVATNA KUĆA V. PREDRAGOVIĆA,B. Radića 63, -HDZ 144,KOALICIJA 29
15. biračko mjesto br. 15. u PITOMAČI, PRIVATNA KUĆA ĐAKIĆ FRANJE, V.Nazora 96,-HDZ 84,KOALICIJA 60
16. biračko mjesto br. 16. u PITOMAČI, SREDNJA ŠKOLA PITOMAČA, Trg kralja Tomislava 6,-HDZ 117,KOALICIJA 82
17. biračko mjesto br. 17. u PITOMAČI, DRUŠTVENI DOM - GREDA, P. Miškine bb,HDZ 152.KOALICIJA 136
18. biračko mjesto br. 18. u KRIŽNICI, OSNOVNA ŠKOLA, Križnica bb,-HDZ 47,KOALICIJA 20
19. biračko mjesto br. 19. u PITOMAČI, PRIVATNA KUĆA MLADENA MILANOVIĆ, Dravska 104,-HDZ 187,KOALICIJA 112


pitomača


pitomača


HDZ će imati 8 vijećnika,stranke u koaliciji(HSS-SDP-HNS) 6 vijećnika dok će HSLS imati jednog vijećnika.
Od ukupno upisanih 8630 birača na izbore je izašlo 4909 ili 56.7 posto.

- 20:46 - Isprintaj - #

13.01.2007., subota

Izborna šutnja

Kako traje izborna šutnja evo jedne male igrice za smirivanje živaca.




- 11:44 - Isprintaj - #

12.01.2007., petak

Josip Đakić: „Sin Zdravka Dijakovića, bivšeg načelnika Općine Pitomača, švedskim klještima prebio tri maloljetna Roma“

Tiskovnu konferenciju je održao i županijski HDZ. Tema obraćanja novinarima, prema riječima predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Josipa Đakića, bila je „odgovor na sve obmane i laži Hrvatske seljačke stranke i Socijaldemokratske partije“ koje su proteklih dana objavljivane u medijima. Nazočnima se prvi obratio tajnik županijskog HDZ-a, gradonačelnik Zvonko Kožnjak koji se je očitovao o stanju u gradu kao i projektima koje je gradska vlast provela u djelo. Kožnjak je brojne napade oporbenih stranaka okarakterizirao kao djelovanje istih u okviru predizborne kampanje koja se vodi za prijevremene izbore u općini Pitomača.Tiskovnoj konferenciji nazočio je i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a grada Virovitice, ministar MUP-a Ivica Kirin koji je kritičarima poručio da prestanu lagat.
- Gospoda iz HSS-a i SDP-a svojim priopćenjima obmanjuju javnost. Smeta mi što prigovaraju zašto ministri iz Vlade Ive Sanadera posjećuju Viroviticu. Pa dok ste vi gospodo bili na vlasti, nitko živ nije želio doći u Viroviticu. Jedino što su dovukli je milijun kuna koji se nisu mogli utrošiti jer su dati ne namjenski i 20.000 kuna za HPD „Rodoljub“. Također mi smeta što se prigovara da gradska vlast ništa ne radi. Došao sam na mjesto gradonačelnika Virovitice kada je proračun grada iznosio 23 milijuna kuna i kada Grad nije imao niti jedan projekt. Jer da sam imao te projekte o kojima oni pričaju, danas bi se u Virovitici radilo nešto drugo, a svoju energiju trošio bi na druge projekte. Izgrađivali bi kulturne i športske centre, a ne bi se morali baviti prometnom infrastrukturom, kanalizacijom i vodovodom, tj. onime što smo već davno trebali riješiti.

o o


fotografije:ViroviticaOnline
Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, Josip Đakić osvrnuo se na gospodarsko stanje u Virovitičko-podravskoj županiji. Na izjave oporbenih stranaka da se Županija nalazi na dnu dna, Đakić je rekao kako je to notorna laž.
- Virovitičko-podravska županija zaposjeda sedamnaesto mjesto na ljestvici razvijenosti županija. U Županiji je učinjen dobar iskorak u svim pokazateljima gospodarskih aktivnosti a to je vidljivo i u tradicionalnoj publikaciji koju izdaje Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Virovitica, u kojoj se vidi da je Virovitičko-podravska županija po izvozu druga u Republici Hrvatskoj, da se povećao broj zaposlenih, da je bruto prihod povećan…
Kada je riječ o Pitomači, Đakić je kazao:
- Kada je riječ o prijavama protiv mog sina iz prvog braka, mogu reći da su one bile ne dvosmislene. I za najmanji nestašluk on je bio prijavljivan što se jasno može provjeriti. Nikada mi nije palo na pamet, da na nekog utječem kako bi spriječio njegovo prijavljivanje. Kada je u pitanju uzimanje pravde u svoje ruke, mogu reći da je to učinio sin Zdravka Dijakovića, kada je prebio tri maloljetna Roma zbog navodnih otuđivanja 600 kuna iz trgovine. Ako su oni počinili kazneno djelo onda su oni i odgovorni za svoja nedjela, ali nitko ne smije uzimati pravdu u svoje ruke! Protiv mladog Dijakovića podnesenu su kaznene prijave. Neka svog sina sankcionira i usmjerava, s kojim živi i radi u svojoj trgovini, i neka svoj put pomete jer moj put je čist!
ViroviticaOnline

- 17:49 - Isprintaj - #

AKCIJA:Riješimo se smeća 2

1-Plakat HSS-a koji ljuti bivšeg župana Šimića
2-Plakat HDZ-a preljepljen preko plakata HDZ-a
3-Dupli plakat HDZ-a na banderi
4-Plakat HSP-a na kutiji od struje
5-Plakat HSP-a na prometnom znaku
6-Pogled s plakata HSP-a na plakat HSP-a


PITOMAČAPITOMAČAPITOMAČA



PITOMAČAPITOMAČAPITOMAČA


- 17:17 - Isprintaj - #

Dr.Feketić novi Virovitičko-podravski župan

pitomača


Kako je to bilo i najavljeno na današnjoj sjednici Županijske skupštine, sukladno političkom dogovoru koalicijskih partnera za novog je župana izabran doktor Stjepan Feketić (HDZ), dosadašnji predsjednik skupštine. Dosadašnji župan Zvonimir Šimić (HSP) ubuduće će obnašati dužnost zamjenika župana za društvene djelatnosti. Za novog predsjednika Skupštine Županije virovitičko podravske izabran je Boris Hlavati (HSP) a za njegova zamjenika dosadašnji zamjenik župana Đuro Matovina (HDZ).
Informativni centar Virovitica

- 14:59 - Isprintaj - #

Župan Šimić po Pitomači hvata uništavače predizbornih plakata. U nedjelu uhvaćena Ivana Novogradec, kćer komunalnog redara!

Zvonimir Šimić, aktualni župan Virovitičko-podravske županije, ujedno i predsjednik županijskog HSP-a, jučer je nakon povratka s predizbornog skupa u Pitomači (oko 22h) uhvatio Ivanu Novogradec (22) kako se s društvom zabavlja po ulicama Pitomače trgajući predizborne plakate Hrvatske stranke prava i Hrvatske demokratske zajednice, te na isto mjesto lijepi plakate Hrvatske seljačke stranke.

pitomača


Fotografija:ViroviticaOnline
Zvonimir Šimić je rekao:
- Ovakav nizak nivo demokracije u Virovitici je vladao prije deset godina. Ako ovakve stvari radi kćer Vladimira Novogradeca koji je zaposlen u pitomačkom komunalnom poduzeću na mjestu komunalnog redara, s opravdanjem se pitam, kako taj čovjek može obavljati komunalne djelatnosti u općini Pitomača, ako istovremeno svoju djecu na ovaj način potiče ili ući kako treba održavati red.
Šimić je ovaj čin prijavio nadležnim organima, policiji, koja je jučer izašla na mjesto događaja. Tužbu neće podići ali želi ovim činom pokazati na vrlo nizak nivo demokracije u Pitomači.
ViroviticaOnline
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

SKRIVENA KAMERA
U središtu Pitomače HSS-ovi volonteri zatečeni u skidanju HSP-ovih poruka
Autor:
Dragutin Šantoši

pitomača


Kad je u srijedu oko 22 sata prolazio pješice središnjim trgom u Pitomači, Zvonimir Šimić, župan Virovitičko-podravske županije i predsjednik županijske organizacije HSP-a, zatekao je mladića i djevojku kako skidaju predizborne HSP-ove plakate i na njih lijepe predizborne plakate HSS-a. Kako je virovitičkom županu tehnika jača strana, mobitelom je odmah snimio nesvakidašnje izgrednike, koji su priznali djelo, a potom je slučaj kršenja zakonskih propisa prijavio i pitomačkoj policiji. Kidanje plakata konkurentskih stranaka događalo se prije desetak godina u Virovitici i smatrao sam da je takav oblik demokracije iza nas. Nažalost snimio sam kako HSS-ovi volonteri uništavaju promidžbene materijale HSP-a i HDZ-a, a da stvar bude gora, to radi kći zaposlenika u komunalnom poduzeću u Općini Pitomača. Smatram da sve političke stranke trebaju promijeniti takav oblik predizborne kampanje i od općine Pitomača praviti slučaj, jer ona to nije. Pitomača je puno "pitomija", a to što se događa prije svega je rezultat borbe jedne stranke koja silazi s vlasti i druge koja želi preuzeti vlast kaže župan Zvonimir Šimić. Dodaje da protiv izgrednika neće podnijeti prekršajnu prijavu, jer su shvatili pogrešku te na mjesto pokidanih ponovo nalijepili plakate HSP-a.
Večernji list

- 10:52 - Isprintaj - #

11.01.2007., četvrtak

HSS i HSLS zajednički podižu kaznenu prijavu protiv trgovine „političkih dresova“

Predsjednik Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke, saborski zastupnik Željko Pecek, na današnjoj tiskovnoj konferenciji najavio je podizanje kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja koji su krivi za smjene lokalne vlasti na području Virovitičko-podravske županije. Prema Pecekovim riječima, opće je poznao da je vlast bez izbora, promjenom političkih dresova, promijenjena u općinama: Crnac, Nova Bukovica, Sopje i u gradu Slatini. A na isti način su izazvani izbori koji se održavaju u nedjelju, u općini Pitomača. S navedenim događajima, Pecek je 10. svibnja prošle godine upoznao i premijera Sanadera koji je tada izjavio da nije upoznat s događajima, ali da o tome treba javno progovoriti. Nakon 10. svibnja došlo je do promjene vlasti u Sopju i Pitomači pa je Željko Pecek zajedno s koalicijskim partnerima odlučio s činjenicama izaći u javnost.
- Oni koji nisu htjeli promijeniti stranačke boje u Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Virovitici, njih desetak, dobili su otkaz. Ostali koji su željeli promijeniti politički dres zadržali su ili dobili posao. Gospodin Srbić iz Slatine ostao je direktor komunalnog poduzeća, Čačić je u 65. godini postao ravnatelj Pučkog učilišta, Šimunović je bez potrebnog obrazovanja postao ravnatelj tržnice u Slatini… Također, postoji bezbroj ljudi koji su doživjeli prijetnje i ucjene. Kojima je prijetnja bila u smislu da će izgubiti posao on ili član njegove obitelji ako rade u državnoj službi, a dobar primjer tome je i predsjednica Sveučilišne mladeži HSLS-a iz Orahovice koja je morala izaći iz stranke da bi dobila posao u srednjoj školi.
Rekao je Željko Pecek koji je pozvao nadležne službe da navedene slučajeve istraže.
Za izrečene navode, Pecek je dobio podršku od predsjednika HSS-a, Josipa Friščića koji je također nazočio današnjem obraćanju novinarima.
Friščić je kazao kako je začuđen s raspodjelom sredstava za ublažavanje posljedica elementarne nepogode.
- Ako je istina da općine u kojima HDZ nije na vlasti, nisu bile uvrštene u raspored i dodjelu pomoći, onda je to također jedna zastrašujuća poruka. Nije dovoljno da si sve napravio, obradio, prijavio… loše je što si štetu imao, nego onda još moraš biti i podoban da bi dobio nadoknadu na jednaki način kao i neki drugi. Zaključio je prvi čovjek Hrvatske seljačke stranke.
Predsjednica HSLS-a, Đurđa Adlešić također je podržala izrečene navode Željka Peceka i Josipa Friščića te najavila zajednički nastup prema predsjedniku Vlade RH, Ivi Sanaderu, od kojeg će zatražiti da preispita što se doista događalo u ovim trgovinama, ako ih je bilo. Koliko su one koštale i kako će biti sankcionirani oni koji su ih proveli.

Plaća budućeg župana dr. Feketića iznosit će više od 30.000 kuna! HDZ sutra u županijskoj skupštini ostaje bez podrške HSLS-a?
Željko Pecek je osudio po drugi put u mjesec dana mijenjanje Statuta Virovitičko-podravske županije. Predsjednik Županijske organizacije HSS-a protivi se donošenju odluke, da se mjesto župana i dožupana može obavljati volonterski. Ukoliko to pođe za rukom HDZ-u, dr. Feketć bi zadržao svoja visoka primanja iz Bolnice Virovitica gdje obnaša dužnost šefa kirurgije, te bi istovremeno primao visoku naknadu za rad župana. Prema Pecekovim riječima, plača budućeg župana iznosila bi više od 30.000 kuna.
- Smatram da župan ne smije biti volonter, već obratno, da deset do dvanaest sati dnevno radi u korist županije kako bi se pomaknuli s tog famoznog zadnjeg mjesta u Hrvatskoj, jer prema svim anketama koje se provode Virovitičko-podravska županija nalazi se na dnu dna!
Na pitanje kako će sutra vijećnici HSLS-a glasovati na Skupštini Virovitičko-podravske županije, Đurđa Adlešić i Zvonimir Koić nisu željeli odgovoriti na to pitanje.
Konferenciji za tisak nazočili su saborska zastupnica, predsjednica HSLS-a, Đurđa Adlešić, predsjednik HSS-a, župan Koprivničko-križevačke županije Josip Friščić, predsjednik HSLS-a Virovitičko-podravske županije, dožupan Zvonimir Koić, saborski zastupnik, predsjednik Županijske organizacije HSS-a, Željko Pecek.
ViroviticaOnline

- 21:25 - Isprintaj - #

Natječaji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

min



Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, sukladno članku 23. Zakona o udrugama raspisalo je natječaje:
Raspisan Poziv za prijavu projekata koje daju potporu djeci i mladima udruga u RH
Objavljen Poziv za udruge koje se bave osobama s invaliditetom i onima koje pridonose borbi protiv droga i ovisnosti
Objavljen Poziv odobravanja financijske potpore za udruge proistekle iz Domovinskog rata
Natječaj za financijska sredstva organizacija civilnog društva

vpz
Vpž

- 17:05 - Isprintaj - #

Veliki odaziv mještana Pitomače na prvu ovogodišnju akciju darivanja krvi

Mještani Pitomače i okolnih naselja ponovo su u današnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi pokazali da su spremni u velikom broju odazvati se na humane akcije.Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica u suradnji s transfuzijom Opće bolnice Virovitica, danas je održalo prvi dio akcije darivanja krvi za mještane Pitomače i okolnih naselja u prostorijama Šumarije Pitomača.Danas su krv darivali;Stjepan Kolar,Petar Begović,Zlatko Ban,Ivo Starčević,Ivan Kirin,Zdravko Fras,Željko Čupen,Zdravko Živko,Tomo Šantek,Damir Vujasin,Petar Veličan,Mladen Bedeković, Ivan Bokan,Pero Kontent,Ivica Kuzman,Mario Brlas,Nikola Ferić,Marijan Đakić,Siniša Delić,Zlatko Jakupec,Mladen Greguraš,Tihomir Kirin,Božidar Magić,Ivo Predragović,Željko Veršec,Branko Rešetar,Drago Botković i Marko Demšić.Drugi dio akcije darivanja krvi za mještane Pitomače održati će se 17.01.2006. godine također u prostorijama Šumarije Pitomača.
Hvala Vam za darovanu krv!

krizvtckrizvtc


krizvtckrizvtc


GDCK Virovitica

- 17:03 - Isprintaj - #

10.01.2007., srijeda

Protiv mladog Đakića policija podnijela 10 prekršajnih prijava

Načelnik Policijske uprave Virovitičko-podravske Miroslav Lončar i zapovjednik Policijske postaje u Pitomači Tihomir Kirin demantirali su navode iz serije tekstova o sigurnosnom stanju u Pitomači objavljenim u «Jutarnjem listu» po kojima policija pokušava zataškavati slučajeve narušavanja javnog reda i mira u kojima sudjeluje Hrvoje Đakić, sin saborskog zastupnika Josipa Đakića. Kako je naglasio glasnogovornik PU Virovitičko-podravske Slavko Kopjar konferencija za novinare je organizirana jer «Jutarnji list» nije postupio sukladno članku 56. i 57. Zakona o medijima čime je onemogućio pravo objavljivanja odgovora u spornim tekstovima.
«Kategorički odbacujemo neistinite optužbe, insinuacije i laži kojima se u «Jutarnjem listu» tendenciozno i bez argumenata blati rad i postupanje Policijske uprave Virovitičko-podravske. Puka je izmišljotina, laž i podvala da policija štiti sinove saborskog zastupnika već je točno i istinito da su policijski službenici jednako pravno postupili protiv svih sudionika koji su sudjelovali u narušavanju javnog reda i mira u Pitomači. Postupili smo pravilno, zakoniti i jednakopravno prema svim sudionicima ne opterećujući se kako se koja osoba zove i čija su djeca te smo protiv podnijeli prekršajne prijave, rekao je Lončar.
Načelnik PU Virovitičko-podravske Miroslav Lončar rekao je kako je na području županije prošle godine evidentirano 1462 kaznena djela što je za 1,5 posto manje nego godinu ranije. «Da se ne radi o gradu straha kako se u medijima piše o Pitomači najbolje govori podatak da je na području općine Pitomača evidentirano 213 kaznenih djela od čega 94 prekršaja protiv javnog reda i mira što je smanjenje za 12 posto», rekao je Lončar. Demantirajući navode da Policijska uprava štiti sina saborskog zastupnika Josipa Đakića Lončar je naglasio kako je od 12 slučajeva u kojima je sudjelovao policija podnijela 10 prekršajnih prijava od čega je donijeto 8 pravomoćnih rješenja od kojih su 2 oslobađajuće.
Zapovjednik policijske postaje u Pitomači Tihomir Kirin također je odbacio optužbe o neprofesionalnosti policijskih službenika. «Pitomača nije mjesto u kojem se nesigurno živi jer nema ni više ni manje kaznenih djela nego u drugim gradovima. Na 5000 stanovnika imamo 37 ugostiteljskih objekata, a primjerice u studenom je tek jedno narušavanje javnog reda i mira», kazao je Kirin, koji, naglašeno je, nije u srodstvu s ministrom kako se to misli, a u policiji radi već 18 godina. Na pitanje novinara da li je policija dobila pritužbe na rad službenika u Pitomači načelnik Lončar je odgovorio da od kada je on na čelu Uprave takve primjedbe nisu stigle.

pitomača


fotografije:Virovitica.net
Glasnogovrnik MUP-a Zlatko Mehun izjavio je kako su medijski napisi o Pitomači u dijelu medija prikazani senzacionalistički. «Nije mi namjera upuštati se u politikantske izjave. Kazat ću samo da su u nedjelju lokalni izbori i pitanje je koliko će Pitomača biti temom dana nakon izbora i koliko će mediji o stvarnim problemima ili ljepoti pisati i dalje. Putujući ovamo prolazio sam kroz Pitomaču i mogu reći da mi je jučerašnji veliki naslov u jednom od najtiražnijih dnevnih listova kao građaninu dao pravo za misliti se da li stvarno dolazim u grad terora. Međutim, mjesto je bilo puno ljudi, razgovarali su i život je ovdje posve normalan. Događa se to da se iskrivljenim naslovima stvara iskrivljena slika o hrvatskoj stvarnosti», rekao je Mehun dodavši kako je ovaj događaj prikazan jednostrano i nisu saslušane obje strane.
gg
Virovitica.net

- 20:57 - Isprintaj - #

Karikatura tjedna

pitomača


- 19:41 - Isprintaj - #

Mehun: MUP razmatra mogućnost podizanja tužbi protiv nekih medija

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun izjavio je danas na tiskovnoj konferenciji u Virovitici da MUP razmatra mogućnost o podizanju tužbi protiv dijela medija koji senzacionalistički i jednostrano pišu o radu policije.
"Etika je u dijelu medija ustupila mjesto novcu, a profesionalizam senzacionalizmu. Podmeću se laži i poluistine, a kada tražimo da objave naše reakcije, često se ili ne objave ili se stisnu na dno stranice", ustvrdio je Mehun.
Glasnogovornik PU virovitičko-podravske Slavko Kopjar rekao je da je današnja konferencija organizirana zato što Jutarnji list nije postupio sukladno članku 56. i 57. Zakona o medijima čime je onemogućio pravo iznošenja odgovora na tekstove o stanju sigurnosti u Pitomači. Načelnik PU Miroslav Lončar i zapovjednik Policijske postaje u Pitomači Tihomir Kirin demantirali su navode iz tih tekstova po kojima policija pokušava zataškati narušavanja javnoga reda i mira u kojima sudjeluje Hrvoje Đakić, sin saborskog zastupnika Josipa Đakića.
Jutarnji list tvrdio je da su u novogodišnjoj noći u izgredu, u kojemu je sudjelovalo više osoba, prekršajno prijavljeni svi osim Đakića .
"Puka je izmišljotina, laž i podvala da policija štiti sina saborskog zastupnika. Postupili smo pravilno, zakonito i ravnopravno prema svim sudionicima ne opterećujući se kako se koja osoba zove i čija su djeca, te smo protiv svih podnijeli prekršajne prijave protiv narušavanja javnog reda i mira", rekao je Lončar. Naglasio je kako je od 12 slučajeva, u kojima je sudjelovao Đakić, policija podnijela 10 prekršajnih prijava, od kojih je doneseno 8 pravomoćnih rješenja, od toga dva oslobađajuća.
Glasnogovornik MUP-a Mehun također tvrdi kako je u nekoliko navrata pisao Hrvatskom novinarskom društvu, predsjedniku Dragutinu Lučiću, Sudu časti HND-a, ali da u MUP nikada nije stigla niti jedna jedina reakcija.
"Molim i pozivam HND te vlasnike medija i urednike da, ako ništa drugo, barem poštuju Zakon o medijima i shvate da sloboda medija znači i odgovornost za ono što se iznosi".

HNS i DC osudili Kirinove izjave o novinarima
Odbor za veterane, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost HNS-a te DC osudili su danas izjavu ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina na račun novinara koji su pisali o incidentima vezanim uz HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića.
Ministar Kirin u ponedjeljak je, kako su prenijeli neki dnevni listovi, komentirajući napise o novogodišnjoj tučnjavi u kojoj je sudjelovao Đakićev sin, novinare optužio da mu neargumentirano imputiraju da nekoga štiti.
"..time se narušava ugled, ne samo meni i MUP-u, nego i Hrvatskoj, jer novine čitaju strani veleposlanici i Hrvatsku prikazuju u negativnom kontekstu. Svima njima poručujem: gospodo, vi ne volite Hrvatsku. Nikad je niste voljeli i zato tako i pišete", rekao je tada Kirin.
HNS-ov Odbor u priopćenju za javnost ističe da "nije začuđen, ali je zabrinut" tom Kirinovom izjavom.
"Nakon niza neprimjerenih istupa, pogrešnih poteza i zataškavanja slučajeva iz kojih su on i njegova 'virovitička prstenova družina' izlazili nekažnjeno, Kirin jednostavno smatra da je u izbornoj godini posve legitimno i legalno krenuti u akciju razotkrivanja nepoćudnih novinara", kažu HNS-ovci i dodaju kako izostanak reakcije premijera Ive Sanadera potvrđuje da Kirin uživa premijerovu potporu.
Od Kirina traže da argumentira svoju izjavu o "novinarima sumnjive prošlosti", a ne dogodi li se to, očekuju Kirinovu smjenu.
DC, pak, u svom priopćenju Kirinovu izjavu ocjenjuje skandaloznom, a MUP-ovu najavu da će tužiti medije nazivaju "ministrovim konačnim skokom preko ruba pameti".
Tvrdeći da policija u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj, jedva održava sigurnost na ulicama, DC zaključuje da "niti Kirin upravlja MUP-om niti MUP upravlja Kirinom".
"U takvim okolnostima uzalud je očekivati da će (ministar) početi manje pričati, a više raditi. Jedino rješenje je njegova ostavka ili smjena s dužnosti ministra", dodaje se u priopćenju DC-a.
(Hina)
Večernji list

- 17:22 - Isprintaj - #

AKCIJA:Riješimo se smeća

Približavanjem dana izvanrednih izbora za općinsko vijeće Općine Pitomača gotovo sve političke stranke natjeću se u pretjerivanju oglašavanja na mjestima koja za to nisu predviđena.Tako se predizborni plakati mogu naći na drveću,banderama,zgradama,ogradama i prozorima starih kuća,bačena u grabe,na ulici,...
Zakon o komunalnom gospodarstvu
Zakon o zaštiti prirode

pitomača


Starogradački Marof,Otrovanec,Stari Gradac i Pitomača

pitomača


- 16:25 - Isprintaj - #

Počeo interventni otkup svinja

Općina Pitomača obavještava sve poljoprivrednike s područja općine koji se bave tovom svinja da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o provedbi interventnog otkupa svinja radi stabilizacije tržišta stočarske proizvodnje. Zainteresirani poljoprivrednici, sve potrebne informacije vezane uz interventni otkup svinja mogu dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije na broj telefona 743 155.
Pitomača.hr

- 16:23 - Isprintaj - #

Natječaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva objavilo je natječaj za dodjelu financijske potpore organizatorima sajmova, promotivnih prezentacija, znanstvenih skupova, obljetnica i manifestacija očuvanja kulturne baštine i sudionicima na državnim sajmovima i izložbama iz područja djelokruga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva u 2007. godini.
tekst natjecaja
obrazac za prijavu na natjecaj

Pitomača.hr

- 16:18 - Isprintaj - #

Zbog Severine, Škore i Prljavog kazališta poskupjela voda, smeće i parkiranje

Gradska organizacija HSS-a analizirala je obećanja vladajuće stranke i realizaciju projekata za prošlu godinu. U dopisu koji su poslali medijima predsjednik Ivan Sić se osvrće na 2006. godinu ustvrdivši kako je analiza, s obzorom na nekoliko stotina obećanih projekata, trajala prekratko.
«Prošlu godinu su obilježili i razni padovi. Pad niz stepenice, pad na šaku, a i nasilni padovi općinskih i gradskih poglavarstava. Demokracija se, na našoj županiji, krojila argumentom sile i nasilja, kupovinom vijećnika i prijetnjama. Prednjače u tome pojedini čelnici HDZ-a svojim bahatim i arogantnim ponašanjem», piše Sić.

HSS piše: Osvrtom na rad vladajućeg HDZ-a u gradu Virovitici u 2006 godini, gradonačelnika Zvonka Kožnjaka i njegove takozvane ekipe, gradska organizacija HSS-a je izvršila analizu obećanog i izvršenog. S obzirom da je HDZ obećao građanima nekoliko stotina razvojnih projekata, podupirući to sa nekoliko milijardi kuna iz državnog proračuna, mislili smo da će analiza dugo trajati. Na našu žalost, i na žalost građana Virovitice, analiza je bila vrlo kratka jer niti projekata, a niti milijardi kuna nije bilo u 2006 godini. Projekti koje smo započeli još 2001 godine, kao što su: nova knjižnica, Plača Pejačević, obilaznica, strukovna škola, kanalizacija, prometna infrastruktura, poduzetničke zone i još mnogi drugi, polagano se privode kraju. Razlog sporosti u ostvarivanju obećanoga je u tome što novih projekata i ideja razvoja nema. Dokaz je smanjenje proračuna u 2006. godini za nekoliko milijuna kuna koje nismo dobili iz državnog proračuna, ne zato što ih nije bilo, već zato što su izostali projekti na koje bismo ih utrošili.
U 2006. smo imali prilike u našem gradu ugostiti velika imena naše estrade: Severinu, Škoru, Prljavce, Danijelu i mnoge druge- ministre i dužnosnike. Jedni su obećavali, drugi su pjevali, a platili su - zna se - građani Virovitice. Sva ta vesela događanja sponzorirana su i od strane gradskih poduzeća Virkoma i Flore, pa kad veselje prođe, otrijeznimo se kad dobijemo uplatnice. Na taj način je kod nas u Virovitici život postao skuplji. Odvoz smeća je poskupio do 200 posto, voda do 20 posto, dječji vrtić 30, parkiranje za 100 i prirez za 70 posto. S obzirom da nezaposlenost raste, takva politika ne vodi razvoju već povećanju nezaposlenosti i neimaštine.
Unatoč svemu, gradonačelnik najavljuje i dalje stotine projekata i silne milijarde u 2007. i tvrdi da mi živimo bolje samo toga još nismo svjesni. Mi u HSS-u se nadamo da će naši građani postati svjesni već na ovim parlamentarnim izborima jer ih je HDZ svojim virtualnim napretkom, kojeg samo oni vide, već nekoliko puta prevario.
Prošlu godinu su obilježili i razni padovi. Pad niz stepenice, pad na šaku, a i nasilni padovi općinskih i gradskih poglavarstava. Demokracija se, na našoj županiji, krojila argumentom sile i nasilja, kupovinom vijećnika i prijetnjama. Prednjače u tome pojedini čelnici HDZ-a svojim bahatim i arogantnim ponašanjem. Zadnja općina je Pitomača kojoj slijede izvanredni izbori zaslugom upravo takve politike HDZ-a.
Građane Pitomače pozivamo da odluče. Ako želite nasilje, nedemokraciju, strah, dali vaše dijete smije u disko ili ne, ako želite skuplju vodu, vrtić, odvoz smeća, prirez, veću komunalnu naknadu i doprinos, glasajte za HDZ. Život će vam postati skuplji, jer smo mi u Virovitici to osjetili na vlastitim džepovima.
HSS
Virovitica net

- 16:14 - Isprintaj - #

Spremni preuzeti vlast

HDZ ZA PITOMAČU, OPĆINU ZNANJA I BLAGOSTANJA, STRUČNO I ODGOVORNO
fotografija:Virovitički list

Na predizbornom skupu Općinske organizacije HDZ-a članove i simpatizere stranke i mnogobrojne goste pozdravio je kandidat s liste Marin Aragović, koji je tom prigodom govorio o svemu što nedostaje u naselju, a o predizbornom programu govorio je Željko Grgačić, predsjednik Općinske organizacije HDZ-a, nositelj liste i kandidat za načelnika općine.
- Obećavamo da ćemo u povjerenom nam mandatu upravljati stručno, odgovorno i prije svega pošteno. Općinsko poglavarstvo formirat ćemo od najkompetentnijih osoba za pojedina područja, čime želimo opravdati naš slogan: "Pitomača = općina znanja". Najmanje 75 posto komunalne naknade namjeravamo utrošiti za projekte programa mjesnih odbora, jer želja nam je da se uz središte općine podjednako razvijaju i sva naselja općine - rekao je, između ostalog, Ž. Grgačić predstavljajući ostale kandidate s liste:Rikarda Bakana, Ivu Erhatića, Marina Aragovića, Nevena Bedekovića, Tomislava Lovrekovića, Vladimira Hampovčana, Đurđicu Dent, Željka Šubića, Tomu Filipovića, Marija Rengela, Damira Blažinčića, Slavka Jakupca, Zdravka Sesvečena i Marina Rengela, naglasivši pritom da su to ljudi od povjerenja, ljudi koji su spremni i koji mogu voditi općinu Pitomaču.
Nazočne na skupu pozdravili su tajnik Županijskog odbora HDZ-a Zvonko Kožnjak, koji je govorio o uspjesima Virovitice, grada koji bi Pitomača kao najveća općina na županiji trebala slijediti, te Stjepan Feketić koji je najavljen kao budući župan. - Pitomača do sada nimalo nije sudjelovala u nekim županijskim i državnim programima. Općina je bila u stanju obamrlosti i sada je pravo vrijeme da se probudi - kazao je Stjepan Feketić pozvavši birače da 14. siječnja izađu na izbore.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Stjepan Mikolčić kazao je kako je do sada općina zaobilazila njegovo ministarstvo, koje u mnogome može pomoći ovom poljoprivrednom kraju. Općini je u budućem razvoju pomoć obećao i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Virovitice ministar Ivica Kirin.
- Pitomača je uvijek bila primjer dobrog gospodarskog razvoja, a onda je odjednom taj razvoj dolaskom na vlast nekih drugih ljudi stao. Kada smo došli na vlast najžalosnije je bilo što Pitomače nema nigdje. Uvijek smo joj bili na pomoći, a tako će biti, budite uvjereni, i dalje. Suradnja općinske sa županijskom i državnom vlasti ubuduće ne smije izostati - naglasio je Ivica Kirin.
Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, saborski zastupnik Josip Đakić naglasio je kako se ne može više stajati po strani i gledati nazadak nekada uzorite općine.
- Nekada sam kao načelnik, kao i moji suradnici, radio kao volonter, a bivši načelnik koji nije mario za razvoj općine već za vlastite interese imao je plaću od 16.000 kuna. Naš cilj je da se na području općine pokrene gospodarstvo i prvo što ćemo dolaskom na vlast učiniti je otkupiti bivše pogone nekadašnjeg Duhanprodukta za razvoj poduzetništva - naglasio je Josip Đakić, dodavši pritom kako je u nalazu Državne revizije u poslovanju općine nađeno niz nepravilnosti, što najbolje pokazuje kako su bivši čelnici općine radili.
Ministar Petar Čobanković govorio je o naporima države i Ministarstva poljoprivrede za razvoj sela i poljoprivrede, poticajima, ali i naporima Hrvatske za ulazak u Europsku uniju. - Ovo je izuzetno dobar povrtlarski i voćarski kraj, no gdje su rezultati vašeg rada. U duhanskoj proizvodnji zajednički smo dosta toga učinili, pogotovo što se tiče poticaja. No, smatram da možete i morate bolje. Vaši općinski čelnici nisu poštovali vertikalu vlasti i zbog toga ste sigurno najviše zakinuti upravo vi, poljoprivredni proizvođači - rekao je Petar Čobanković obećavši pomoć njegova ministarstva u razvoju poljoprivrede ovoga kraja.
Zlatko Ciprijanović
Virovitički list

- 16:07 - Isprintaj - #

09.01.2007., utorak

Zdravko Dijaković: Za prometni kolaps u Pitomači krive su Hrvatske ceste, izvođači radova i HDZ!

Bivši načelnik Općine Pitomača, predsjednik Općinske organizacije Hrvatske seljačke stranke, Zdravko Dijaković, danas je u Pitomači, pokraj crkve sv. Vida, održao tiskovnu konferenciju za novinare na temu: Stanje sigurnosti u Pitomači zbog narušavanja javnog reda i mira, te lošeg stanja u prometu. Nekadašnji prvi čovjek općine optužio je Hrvatske ceste, izvođače radova na rekonstrukciji glavne prometnice u Pitomači i HDZ zbog prometnog kolapsa u centru Pitomače koji je rezultirao trima prometnim nezgodama u proteklih mjesec dana, u kojima su na sreću izbjegnute ljudske žrtve ali ne i materijalna šteta. Razlog prometnih nesreća Djaković vidi u pogreškama pri projektiranju i izgradnji magistralne ceste D2.
- Općina Pitomača je sugerirala projektantima i izvođačima da promjene suženje sa tri trake na dvije koji danas čine košmar u prometu. Novi propusti napravljeni su i prilikom postavljanja horizontalne signalizacije od strane izvođača radova. Tražimo da se to promjeni, da se cesta vrati u prvobitan položaj, da se maknu sva tri parkirališna mjesta ispred kuće današnjeg nositelja liste HDZ-a, Željka Grgačića, koja su upravo zbog njega i prema njegovom zahtjevu napravljena.
Općinski predsjednik HSS-a pozvao je ministra Kalmetu da otvori Podravsku magistralu, ali prije svega toga da riješi pitanje brze ceste, jer kamioni za koje je obećao da neće prometovati Podravskom magistralom oni i dalje prometuju.
Na kraju tiskovne, Dijaković je rekao kako posjeduje dokumentaciju u kojoj je vidljivo da je u početku rekonstrukcije magistralne ceste D2, planirana izgradnja tri trake. Zašto je to promijenjeno nikome nije jasno. Odgovornost za nastale probleme, prema Dijakovićevim riječima snose projektanti, Hrvatske ceste, izvođači radova… koji su podlegli pritiscima i ucjenama današnjih čelnika HDZ-a.
Tekst:A.Jurkin
Fotografije: M.Sudar

ViroviticaOnline

- 19:36 - Isprintaj - #

SELO-SLUČAJ:Tko je kriv za česte nerede u Pitomači posljednjih mjeseci

Autor:Dragutin Šantoši
U središtu Pitomače u posljednjih mjesec dana dogodile su se tri prometne nesreće, bez težih posljedica, a u posljednjih nekoliko mjeseci četiri tuče mladih u kafićima. Ti događaji i svakodnevno podgrijavanje međusobnih političkih netrpeljivosti, zbog izvanrednih lokalnih izbora na kojima će 14. siječnja stanovnici birati novu vlast, dovelo je do toga da je Pitomača u hrvatskim medijima postala selo-slučaj.

ši


Prometni košmar
Na jučer zakazanoj konferenciji za novinare Koalicije stranaka HSS-SDP i HNS, na temu "Stanje sigurnosti u Pitomači zbog narušavanja javnog reda i mira i lošeg stanja u prometu", od najavljenih stranačkih predstavnika, došao je samo Zdravko Dijaković iz HSS-a upozorivši kako su, umjesto tri, u središtu mjesta izgrađena dva prometna traka koja su dovela do prometnih teškoća.
- Tražimo da se to promijeni, da se tri parkirališna mjesta na državnoj cesti, ispred lokala Josipa Grgačića, nositelja izborne liste HDZ-a, maknu i da se stvore uvjeti za sigurniji promet. Pozivam i ministra Kalmetu da posjeti Pitomaču jer kamioni i dalje voze kroz mjesto iako je obećao da se to neće događati. Krivnju za stanje ceste snose projektanti, Hrvatske ceste i izvođači koji su podlegli pritiscima i ucjenama današnjih čelnika HDZ-a - izjavio je Zdravko Dijaković.

Oštri jezik političara
Svakodnevno u Pitomači na predizbornim skupovima svojih stranaka sudjeluju ministri i saborski zastupnici, najviše stranački dužnosnici HDZ-a, HSS-a, SDP-a, HNS-a i HSP-a, koji oštrom političkom retorikom pridonose sukobima među gađanima.
- Svakako je i dio ovih tuča i problema uvjetovan lokalnim izborima, ali višegodišnje nasilje, slučajevi s drogom, krađama, pokazuje da se gotovo uvijek radi o istim osobama. Iste su osobe koje tuku, mijenjaju se samo su oni koji dobivaju batine - izjavio je Zdravko Dijaković, ističući da Pitomača danas nije sigurno selo.
Večernji list

- 17:25 - Isprintaj - #

Grad straha

Piše: Robert Mihaljević
Foto: Željko Hajdinjak, Robert Mihaljević

Pitomača se posljednjih godina prometnula u mjesto straha, opće nesigurnosti i nasilja.
Postalo je normalno da lokalni štemeri premlaćuju sve koji im dopadnu šaka, da se potežu pištolji, noževi i bejzbolske palice, a da sve prolazi uz pokoju prekršajnu prijavu, zaboravne svjedoke koji se ničeg ne sjećaju ili žrtve koje su upravo tog kobnog dana pale niz stepenice.

Pitomačani o tome u pravilu do sada nisu željeli ni zucnuti. O tom su teroru, međutim, prije nekoliko dana odlučili progovoriti roditelji pretučene djece, očevi čija su djeca nakon bliskog susreta s pitomačkom bandom koja godinama terorizira mjesto završavali na bolničkim odjelima. Zdenko Barišić pukao je nakon što su njegovu pretučenu kćer Danijelu prikopčali na infuziju na kirurškom odjelu virovitičke Opće bolnice.
- Slao sam prije nekoliko tjedana pismo ministru Ivici Kirinu, ne znam je li uopće došlo do njega - žali se Drago Janči, čiji je sin Damir nakon torture u pitomačkom diskoklubu u nesvjesnu stanju otpravljen u hitnu.
Janči je dugogodišnji član HDZ-a i jedan od ljudi koji se istaknuo u Domovinskom ratu. No danas, kaže, želi otići iz stranke jer ne može podnijeti da nitko ništa ne poduzima. Njegov sin Damir, Barišićeva kći Danijela, Mario Tkalčec, Slaven Tišljar i drugi pitomački mladići stradali su od ruku i “borbenih pomagala” nasilničkog klana koji predvodi Hrvoje Đakić, 21-godišnji sin Josipa Đakića, saborskog zastupnika HDZ-a i šefa Hvidre.

Strah se u Pitomači može omirisati u zraku. Prolaznici na ulici okreću glavu i na sam spomen da bi njihovo ime moglo u bilo kakvom kontekstu osvanuti u novinama. Zdenko Barišić, Danijelin otac i jedan od rijetkih koji se ne libi probleme nazvati pravim imenom, ne čudi se tome.

- Pogledajte moju kćer Danijelu. Dobila je batina od Đakićeve bande i još će završiti na Prekršajnom sudu zbog remećenja javnog reda i mira. S otpusnim pismom koje je dobila iz bolnice, u kojoj je provela četiri dana zbog potresa mozga i natučenja, može se slikati. Ozljede su lakše, nitko nije kriv, idi doma i budi sretan da nije završilo gore - ogorčen je Barišić, koji upućuje teške optužbe na račun pitomačke policije i sudstva.

opis slike


Centar Pitomače

Pitomača je nekoć bila vrlo moćno trgovačko središte, kraj u kojem je tada jaki Duhanprodukt imao tisuću kooperanata koji su odlično zarađivali. Na području općine Inino je plinsko polje Stari Gradac, jedno od četiri najveća u Hrvatskoj. Ono nije samo izvorište plina, nego i novca za osiromašenu općinu: samo za eksploatacijsku rentu Pitomača od Ine godišnje prihoduje oko četiri milijuna kuna.
No ključni čimbenici razvitka općine nisu preživjeli bolnu hrvatsku pretvorbeno-tranzicijsku priču. Duhanprodukt danas više ne postoji, a stečaj je opustošio poduzeća Borik i Gaj. Od nekadašnjih 2000 zaposlenih općina s 10.500 stanovnika danas ima jedva 900 radnih mjesta. Uglavnom u državnim službama, velikim trgovačkim lancima i pokojem jačem obrtu. Zdravko Dijaković (HSS), pitomački načelnik, jedan je od rijetkih koji izravno progovaraju o općem stanju u mjestu.

- Za ovakvo stanje u Pitomači najodgovorniji je čelnik županijskog HDZ-a Josip Đakić, koji je stvarni gospodar ovoga kraja i čovjek bez čijeg se blagoslova u Pitomači ne može ništa napraviti. On je, zapravo, glavni kadrovik u policiji, sudstvu i drugim državnim tijelima - bio je jučer izravan Dijaković. Dijaković je na čelu Pitomače od 2000. godine, a prije toga bio je i županijski vijećnik. Tvrdi da svoje riječi može potkrijepiti mnogim dokazima i argumentima.

- Osjećam li se sigurno? Ne, naravno, jer nemam povjerenja u ovaj sustav. Policija u Pitomači ne radi svoj posao, ne sankcionira očito nasilje, ne poduzima ništa da se razbije psihoza straha. Nisu samo premlaćivanja u pitanju. Ima tu i krađa, droge, prijetnji, ucjena. Uglavnom je riječ o istoj, policiji dobro znanoj ekipi - ističe bivši HSS-ov načelnik. On ne vidi da će stvari primijeniti ako odnos snaga ostane.

- Mora doći netko neovisan, sa strane, i mora imati odriješene ruke. Sve osim toga je održavanje pitomačkog kaosa i bezakonja - tvrdi Dijaković.

opis slike


Zdravko Dijaković, načelnik Pitomače jedan je od rijetkih koji se usuđuje javno govoriti

Val nasilja u Pitomači u posljednje se vrijeme, tvrde naši sugovornici, događa u lokalima u središtu mjesta, diskobaru Galaxy i kafiću Big Ben. Scenarij je otprilike isti: ekipa koju predvodi mladi Hrvoje Đakić izazove kavgu i premlati mladiće koji im se ne sviđaju, uz blagoslov redara, a ponekad i policajaca. Osjećaju se moćnima, većima od zakona jer na svojoj strani imaju još i Hrvojeva oca, Josipa Đakića, koji također ima povijest nasilja.
On je zbog nasilništva, odnosno zbog napada na policajca, pravomoćno osuđen 1998. na tri mjeseca uvjetnoga zatvora, a nekoliko kaznenih prijava uspio je u istrazi ili tijekom suđenja preokrenuti u svoju korist. Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici raspolaže s četiri kaznene prijave protiv njega, a pet prijava, uglavnom zbog narušavanja javnog reda i mira, završilo je i na prekršajnim sudovima od Đurđevca i Pitomače do Križevaca.
I posljednji incident s veselice HDZ-a u Virovitici, kada je Ivica Mihelčić zbog ozljeda najprije prijavio Đakića da ga je tukao pa potom promijenio iskaz tvrdeći da je pao niz stepenice, šef Hvidre na kraju je uspio neutralizirati. Unatoč liječničkoj prijavi te istrazi koju je poslije toga vodila županijska državna odvjetnica u Bjelovaru, stvar je na kraju morala biti odbačena kao nedokaziva. Istu je sudbinu 2003. doživjela i optužnica protiv Đakića zbog prijetnje pištoljem redaru diskobara Galaxy Božidaru Kaleniku. Slučaj je završen pomirbom.

Jedan od pitomačkih uglednika, koji se boji otkrivati identitet, tvrdi jučer kako su ključni ljudi u pitomačkoj i virovitičkoj policiji izravno birani Đakićevom voljom. - Ti policajci znaju da će ostati bez posla ako pokažu zube. Zbog toga se i događaju stvari kojih se obični mještani Pitomače srame. Ljude se premlaćuje, pa i njihove kolege policajce, ali prekršajne su prijave jedina i krajnja konzekvenca takvog ponašanja - kaže poznati Pitomačanin.

Slučaj Đakićevih sinova, Hrvoja i Marka, ističe on, samo potkrepljuje tu tezu. Jednostavno nije moguće, domeće, da se njihova imena pojavljuju u bezbroj nasilničkih događaja, a da se to i dalje redovito ponavlja bez gotovo ikakvih posljedica.

opis slike


Virovitička Policijska uprava, pak, dosad je redovito opovrgavala da itko od sudionika tih događaja ima drukčiji tretman kod njihovih ljudi. "Policija postupa pravilno, zakonito i jednakopravno prema svima", tvrdi se u policijskim priopćenjima. U sjedištu Policijske uprave u Virovitici ne žele ni čuti da je stanje u Pitomači izvan uobičajenog, a glavni su im argumenti da se sve sudionike narušavanja javnog reda i mira redovito prekršajno prijavljuje.

Zanimljiva je, međutim, policijska reakcija na posljednje incidente 1. siječnja ove godine u pitomačkim lokalima Galaxy i Big Ben, u kojima je Danijela Barišić na kraju izvuka najdeblji kraj jer je hospitalizirana. U prvome priopćenju o tim događajima, koje je Policijska uprava poslala na zahtjev Jutarnjeg lista, Danijela Barišić spominje se kao začetnik incidenata i napadač na Hrvoja Đakića i druge goste.
Premda se u tom priopćenju inicijalima spominje i H. Đakić, i to kao napadnuti, sudionicima narušavanja javnog reda i mira jedino se, izričito, proglašavaju D. Barišić, redar iz Big Bena i njegova djevojka. Štoviše, policija je u priopćenju napomenula i da je sve troje (bez spomena H. Đakića) odbilo alkotestiranje. Mladoga Đakića izravno se, pak, dovodi u vezu s narušavanjem javnog reda i mira tek drugi dan, u priopćenju kojim Slavko Kopjar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske, reagira na tekst koji je Jutarnji o tome objavio i obavještava da je prekršajno prijavljen i Đakićev sin.

HDZ srušio čak šest oporbenih načelnika
Mještani Pitomače, najistočnije podravske općine i razdjelnice ravne Podravine i još ravnije Slavonije, u nedjelju će opet na birališta. Općinska koalicijska vlast HSS-a, SDP-a i HNS-a pala je na polovici mandata jer nije uspjela izdržati pritisak oporbenog HDZ-a. Dva su koalicijska vijećnika pokleknula pod naletima HDZ-a pa je Zdravko Dijaković, HSS-ov općinski načelnik, morao na kraju priznati poraz i prijeći u ilegalu.
Vijeće je raspušteno, Vlada je imenovala povjerenika, a u Pitomaču se posljednjih dana u vrlo oštroj izbornoj kampanji slila sva sila saborskih zastupnika, ministara, stranačkih bossova i čelnika državnih institucija. Da apsurd bude veći, mještanima “pitomoga” podravskog mjesta u ovome je času najmanje do politike. Politička segregacija, pak, ide dotle i da se zna čiji su čiji kafići - pripadnici HDZ-a piju kavu u jednima, a koalicijski blok HSS-SDP-HNS u drugima.

Đakiću Zlatna plaketa za promicanje ugleda županije
Evidentirano nasilništvo Josipa Đakića bilo je razlog žučnih sukoba u Skupštini Virovitičko-podravske županije, koja je Đakiću lani u rujnu dodijelila Zlatnu plaketu za promicanje županijskog ugleda. Đakić je čak bio tužio za klevetu oporbenog vijećnika koji je javno izjavio kako tu nagradu ne bi trebao dobiti čovjek sa 68 kaznenih prijava. Virovitički je sudac, doduše, ustanovio da ta brojka nije točna, ali oporbenjaka je oslobodio kaznene odgovornosti jer u njegovoj izjavi, premda može našetiti Đakićevoj časti i ugledu, nema obilježja kaznenog djela.

Četvrtina stanovništva - Romi
Čak četvrtinu stanovništva mjesta Pitomača, prema neslužbenim podacima, čine Romi: njih je u toj najistočnijoj podravskoj koti oko 1300. No oni, prema dosadašnjim stranačkim iskustvima, ne izlaze na izbore i ne žele se politički izjašnjavati. Zanimljivo je, također, da se na posljednjem popisu stanovništva 2001. niti jedan njihov pripadnik u samoj Pitomači nije izjasnio kao Rom.
Jutarnji.hr

- 17:08 - Isprintaj - #

Ivica Kirin najavio tužbe protiv novinara koji ne vole Hrvatsku

Na prozivanje u medijima o novogodišnjoj tučnjavi u kojoj je sudjelovao i sin saborskog zastupnika Josipa Đakića, ministar Ivica Kirin odgovorio je kako saborski zastupnik ne može odgovarati za punoljetnog, oženjenog sina.
"Svi oni koji su to iznijeli u javnost morat će dobro pripaziti jer su prešli granicu dobrog ponašanja. Institucije, a i ja osobno, podnijet ćemo tužbe zbog štete koja nam se nanosi. Činjenica je da je u svemu tome, što se vidi po prijavama, policija sve odradila. Ne namjeravam ništa zataškavati, a policija radi svoj posao bez obzira na to o kome je riječ. Bilo je nekoliko takvih pokušaja vezanih uz događaje u ovoj županiji. Da netko padne s bicikla, kriv je ministar Kirin?! To govore oni koji su politički opterećeni. Mogu im samo poručiti: politička je borba počela. Gospodo, dosad nismo odgovarali. Šutjeli smo, a odsad ne da ćemo vratiti istom mjerom, nego dvostruko poručio je.
Pritom je istaknuo kako više pogotovo neće dopustiti da to rade novinari sumnjive prošlosti, koji će za ono što su napisali morati odgovarati. "Stalno mi se imputira, bez ijednog argumenta, da nekoga štitim, time se narušava ugled ne samo meni i MUP-u nego i Hrvatskoj, jer novine čitaju strani veleposlanici i Hrvatsku prikazuju u negativnom kontekstu. Svima njima poručujem: gospodo, vi ne volite Hrvatsku. Nikad je i niste voljeli, zato tako i pišete izjavio je Kirin tvrdeći kako se iz anonimnih prijava u medijima prenosi nešto što nije dokazano.
Dragutin Šantoši/Večernji list
Večernji list

- 16:53 - Isprintaj - #

08.01.2007., ponedjeljak

Sport u Pitomači

kuglanjepitomača
Kuglački klub «Pitomača» u prethodnom 14. kolu 3. HL -zona Požega pobijedio je ekipu Pakraca s 5:1. Za KK «Pitomača» nastupili su Rakijašić 504 (osvojen bod), Zvonarić 487 (osvojen bod), Kovačić 524 (osvojen bod), Hencl 586 (osvojen bod), Švarbić 536 (osvojen bod), Tot 506, za ukupnu pobjedu od 3143:3019. Nakon ovog kola, Pitomača zauzima 5. mjesto na tablici. Najuspješniji igrač kola bio je Marijan Hencl, član KK „Pitomača“.U 15. kolu pitomačani dočekuju KK «Orahovica».

pt
rezultati odigranih utakmica
pregled skupina
tablica strijelaca
veterani
satnica odigravanja zavrnice

Pitomača.hr

- 16:44 - Isprintaj - #

Predstavljanje izbornih programa na forumu Pitomače.net-a (HSP)

Poštovani birači,
Ja sam Sanja Vranek, rođena sam 28.01.1983. godine u Virovitici. Osnovnu školu završila sam u Pitomači, a srednju ekonomsku u Virovitici. Zbog želje za radom s djecom, nakon srednje škole, upisala sam Visoku učiteljsku školu u Čakovcu - smjer odgojitelj. Za vrijeme studija redovnu stručno pedagošku praksu obavljala sam u Predškolskoj organizaciji “Pitomača” u Pitomači.
Kako nisam htjela ostati samo na VŠS i imala sam ambicije da steknem VSS, nakon završenog studija predškolskog odgoja, u prosincu 2004. godine upisala sam stručni izvanredni studij doškolovanja za učitelja razredne nastave na Visokoj učiteljskoj školi u Rijeci, gdje sam i diplomirala 13. srpnja 2006. god.

pitomaca


Iznimna mi je čast i odgovornost, obraćati se Vama, poštovani žitelji općine Pitomača. Obraćati se Vama, uoči izbora, 14. siječnja, kada svi Vi imate prigodu, izabrati bolju Pitomaču. Izabrati Pitomaču kakvu upravo Vi želite. Pitomaču koja neće biti ničim opterećena. Pitomaču koja će stremiti boljitku i napretku, nikako stagniranju, jer ovo područje, područje prelijepog, pitomog, podravskog kraja, zaslužuje mnogo bolje.
U vrijeme raznoraznih kampanja, raznoraznih obećanja, Hrvatska stranka prvaka, stranka koja Vas nikada nije iznevjerila, odlučila se za mlade, poštene, predane poslu i potpuno neopterećene ljude, ljude koji su spremni uhvatiti se u koštac s najvećim mogućim izazovima, ljude koji vole svoj posao, ljude koji vole svoj kraj, ljude koji vole Pitomaču, ljude koji su, spremni uhvatiti se u koštac s problemima koji tište sve nas.
Oslanjajući se na rad naših stranačkih kolega, koji su se dokazali u radu i kvalitetnim rezultatima kojima su podigli svoje sredine iz mrtvila, možemo Vam obećati, prije svega, stabiliziranje proračuna općine Pitomača, koji više, nikada, ne smije biti usmjeren prema neracionalnom trošenju sredstava, koji više nikada ne smije biti usmjeren samo na jedan segment života, koji više nikada ne smije zapostavljati i ostala mjesta u općini Pitomača, samo zato jer su ona nekome manje draga. Cilj nam je da se svaki kutak ove predivne općine Pitomača, razvija ravnomjerno. Cilj nam je bolji život svim žiteljima Pitomače, nikako bogaćenje samo jednog “povlaštenog” dijela društva, kako je to znalo biti do sada.
Ulaganje u školstvo, u djecu, pokazalo se da je ulaganje u budućnost. Razvoj školstva na području Virovitičko - podravske županije, gdje je, primjerice, otvorena nova Strukovna škola, gdje je otvoren niz područnih škola, pokazao je, da je taj put, ulaganja u znanje, najvažnije odredište za našu djecu. To su bili naši korijeni i to je naša budućnost. Nastavit ćemo taj put s ciljem osiguravanja investicija u školstvu, ali i osiguravanju investicija u razvoju komunalne infrastrukture, javne rasvjete, uređenju nogostupa, dječjih igrališta, investicija bez kojih nema, bolje, ljepše, modernije Pitomače...
Sve to mora pratiti i gospodarski razvoj. Zato je od iznimne važnosti razvoj industrijske zone u Kladarama, izgradnja hale za proširenje kapaciteta za otkup sekundarne sirovine. Pitomača je kraj iznimnih prirodnih ljepota. Od Otrovanca do vinograda Aršanja, do, usuđujemo se reći, najljepšeg dijela rijeke Drave - Križnice. Nastavak razvoja kontinentalnog turizma, s naglaskom na rijeci Dravi i napose Križnici, uvjet je za boljitak općine Pitomača.
Svjesni smo da nas ne očekuje lagan posao, svjesni smo da se mnoge stvari moraju pomaknuti s mrtve točke. Stoga, zajedno sa svojim kolegama i kolegicama s liste , kao nositeljica liste, liste mladih, poštenih, moralnih, odgovornih ljudi kojima je jedino boljitak Pitomače u vidu, slobodna sam Vas zamoliti da izađete na izbore 14. siječnja, svoj glas podarite nama listi HSP-a, listi broj 4, jer smo svjesni da Vas ne smijemo i da Vas nećemo iznevjeriti.

pitomaca


pitomaca


- 16:27 - Isprintaj - #

07.01.2007., nedjelja

Četverke Peterfi napreduju, no majka je nestrpljiva:Još nisam uspjela zagrliti svoju djecu

Jana, Fran, Roko i Ivan, četverci obitelji Peterfi, lijepo napreduju i za dva i pol tjedna mogli bi izaći iz rodilišta. To je najljepša vijest koju su njihovi roditelji Lidija i Ivica mogli čuti jučer u zagrebačkoj Petrovoj bolnici.

Slatko iščekivanje
Slatko roditeljsko iščekivanje time se povećalo jer Lidija i Ivica deset dana nakon porođaja još nisu u ruke primili mališane.
Jedva čekam da ih prvi put dotaknem i privinem uza se priznaje mama. Taj bi se trenutak mogao dogoditi vrlo brzo. Dečki su dobili na težini, imaju gotovo dva kilograma, pa su premješteni iz inkubatora na odjel za postintenzivnu njegu. Jedino je Jana, najmanja, još u inkubatoru.
Lidija je u četvrtak puštena kući, no povratak u Grabrovnicu pokraj Pitomače, nije bio nimalo lak. Teško je ostavila dječicu.
Dugo sam oklijevala i premišljala se bih li otišla. Liječnici i rodbina uvjeravali su me da je bolje da odem kući, da se odmorim i oporavim. Razmišljala sam kako im ovdje ne mogu pomoći, ne mogu ih ni dojiti... još je zbunjena Lidija.
Putem kući cijelo je vrijeme plakala. Stotinu puta htjela je zamoliti Ivicu neka okrene automobil i vrati je u bolnicu. Napokon ju je smirio obećao joj je da će zajedno svaki drugi dan dolaziti vidjeti mališane.
Dva sata do Zagreba, dva sata natrag smije se Ivica. Kad dođu u bolnicu, dopuštaju im vidjeti dječicu samo na nekoliko minuta. I u tako kratko vrijeme upoznali su mališane.
Jana je najživahnija, stalno je budna. Našla sam je kako Franu sisa koljeno. I Fran je aktivan, nogicama je udarao Roka kaže Lidija.
U Grabrovnici traje opsadno stanje već se dodjeljuju dužnosti tko će noću ustajati, tko će hraniti mališane... Uz njih četvero morat ćemo zajedno smiju se roditelji.

Velika hvala
Lijepoj vijesti koju su im jučer priopćili liječnici pridružila se još jedna popis donatora koji su se javili Večernjaku da žele pomoći obitelji Peterfi produžio se. Tako će i Jamnica olakšati prvu godinu mladoj obitelji.
Još nam nije jasno koliko nam ljudi želi pomoći. Velika hvala svima poručuju Peterfijevi.
Autor:Sandra Veljković
Večernji list

- 19:46 - Isprintaj - #

Predstavljena lista Hrvatske demokratske zajednice u Križnici

Sinoć je pred prepunom dvoranom mjesnog doma u Križnici održan predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice za prijevremene lokalne izbore u Pitomači. Za Pitomaču, općinu znanja i blagostanja, stručno i odgovorno, predstavljam Vam listu HDZ-a koja će u narednom mandatu općinom Pitomača upravljati prije svega pošteno, riječi su Željka Grgačića nositelja liste za općinu Pitomača ispred Hrvatske demokratske zajednice.
Nakon što je Željko Grgačić predstavio sebe i ostalih četrnaest kandidata na listi HDZ-a, te prezentirao program koji obuhvaća segmente u gospodarstvu, obrazovanju i kulturi, sportu, poljoprivredi, te prostornom uređenju i infrastrukturi dao je riječ i uglednim gostima koji su došli podržati HDZ-ovu listu.
Gradonačelnik Virovitice i tajnik Županijskog odbora HDZ-a, Zvonko Kožnjak prvi se obratio nazočnima sa riječima podrške, te zaželio mještanima Križnice, ali i cijele općine Pitomača, brzi gospodarski oporavak sa novim načelnikom na čelu Općine jer to Pitomača i zaslužuje, a imat će te i punu pomoć iz službi Grada Virovitice u smislu nominiranja raznih projekata prema pred pristupnim fondovima za koje do sada nitko iz Općine nije imao volje pisati projekte i tako osigurati sredstva za njen razvitak.
Nakon toga nazočnima se obratila i predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Virovitičko-podravske županije, Sanja Kirin koja je naglasila važnost Pitomače u našoj županiji, te istakla kako je općina Pitomača najveća u županiji, na dobrom je putu da uskoro postane Grad, ali sa ovakvim vodstvom na čelu sa HSS-ovim načelnikom to sigurno ne bude tako brzo. Županija će također maksimalno pomagati svima iz općine Pitomača koji budu tražili pomoć i podršku pri realizaciji svojih projekata i programa rekla je Sanja Kirin.
Saborski zastupnik, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije Josip Đakić koji je i sam bio načelnik Općine Pitomača u periodu od 1997 – 2000 godine podsjetio je nazočne mještane da je u proteklih četrnaest godina HDZ upravljao Općinom u samo jednom nepotpunom mandatu od tri godine. U te tri godine HDZ je ostvario sva predizborna obećanja, Općinu je svrstao u red najrazvijenijih općina, a prema riječima tadašnjeg premijera Pitomača je postavila najviše kriterije u radu jedinice lokalne samouprave.
Kao saborski zastupnik pomagao sam mnogim ljudima i sredinama, ali srce mi puca kada vidim da za moj rodni kraj ni u jednom ministarstvu nema nit jednog projekta, niti me tko nazove da treba neku pomoć. Ovi mladi i sposobni ljudi siguran sam znati će općinu Pitomača pokrenuti iz zimskog sna koji traje već punih šest godina, a za to će imati punu podršku Virovitičko-podravske županije i Vlade Republike Hrvatske rekao je Josip Đakić.
Mi smo tim koji isključivo radi za dobrobit ljudi naše županije, u kratkom periodu promijenili smo sliku Virovitice, Orahovice, Slatine ali i brojnih općina gdje su naši ljudi na čelu. To dokazuje da znamo i hoćemo, da možemo i moramo pomoći i Pitomači koja je nažalost u proteklih nekoliko godina zaostala u razvoju o odnosu na potencijal koji leži u Pitomači.
Pogledajte samo ovaj vaš kraj, to je biser općine Pitomača koji može uz poljoprivredu razvijati i turistički potencijal. Kao ministar u Vladi RH osobno ću pomoći novom načelniku Željku Grgačiću i njegovim suradnicima da Pitomaču u ovom preostalom mandatu vrati na mjesto gdje to njeni mještani i zaslužuju, rekao je na kraju svim nazočnima ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.
ViroviticaOnline(sponzorirana vijest)

- 16:42 - Isprintaj - #

Održana 3. redovna (izborna) godišnja skupština udruge PING

U srijedu 27.12.2006. godine u 17 sati u prostorijama Općine Pitomača održana je 3. redovna (izborna) godišnja skupština Udruge Pitomačkih informatičara i network gamera (PING).
Na Skupštinu se odazvalo više od polovine članova (31) te je rad Skupštine protekao u lijepom i konstruktivnom ozračju.
Vođene su vrlo zanimljive rasprave o unapređenju rada Udruge, visini članarine, servisima na mreži te daljnjem širenju i poboljšanju kvalitete signala.

pitomača


Zapisnik sa Skupštine biti će objavljen na ovim stranicama čim se prepiše u prikladan oblik za web.
Za koji dan održati će se i prvi sastanak novoizabranog Upravnog odbora čiji će članovi između sebe izabrati predsjednika, dopredsjednika i tajnika udruge. Zapisnik sa tog sastanka također ćete moći pročitati na ovim stranicama.
Udruga PING


- 15:34 - Isprintaj - #

Održan koncert klasične duhovne glazbe

U subotu 6.1. 2007, na blagdan Tri kralja u župnoj crkvi Svetog Vida u Pitomači s početkom u 18 sati
održan je koncert klasične duhovne glazbe Kvarteta saksafonista iz Virovitice.
Skladbe su se nizale od ranog razdoblja do današnjih dana i izazivale topli pljesak.
Koncert je vodila gospođica Ines Giba, a skup glazbenih izvođača i slušatelja pozdravio je pitomački župnik včl Ivica Puškadija. Svi rijetko imamo priliku uživati u duhovnoj klasičnoj glazbi, osjetiti radost u ljepotama nota u visini duha i pritom pokušavati dočarati sliku stvoritelja, sliku bogojavljanja, doživjeti lijep osjećaj namjenjen glazbenim sladokuscima u svrhu duhovnog uzdizanja miru, utjehi, smiraju u molitvi i glazbi, rekao je včl. Ivica Puškadija i zahvalio se glazbenicima i prisutnima u nadi češćih glazbenih susreta, jer glazba je radost.

Pitomača.net
Barica Mihoković

- 15:15 - Isprintaj - #

Šimić na YouTube

Poznati slikar i kipar Josip Šimić prvi je snimljeni pitomačanin koji je osvanuo na YouTube-u od korisnika pod imenom podravec.

Jaro prica zasto kod njega neki moraju nositi kacigu

Jaro objasnjava kako je spasavao Madjara iz auta


- 14:29 - Isprintaj - #

06.01.2007., subota

Karikatura tjedna

pitomača


- 13:44 - Isprintaj - #

05.01.2007., petak

Predstavljanje izbornih programa na forumu Pitomače.net-a (HSS-SDP-HNS)

Izborni program koalicije HSS,SDP,HNS za izvanredne izbore u Općini Pitomača

pitomača



INFRASTRUKTURA:
-Izraditi i usvojiti detaljni prostorni plan mjesta Pitomače sa naglaskom na uređenje
Stambenih zona koje su vezane uz centar.
-Izgradnja brze ceste Bjelovar-Virovitica
-Nastavak izgradnje vodovodne mreže
-Završiti izgradnju vodocrpilišta
-Nastavak izgradnje kanalizacije
-Dovršetak uređenja centra Pitomače
-Modernizacija pročistača otpadnih voda
-Uređenje poljskih puteva
-Asvaltiranje preostalih cesta u Kladarama,Grabrovnici,Sedlarici,Starom Gracu, Maloj i Velikoj Čerešnjevici
-Izgraditi branike preko nezaštičenih pružnih prelaza


DO SVAKE KUĆE U OPĆINI PITOMAČA PLIN,VODA,ASFALTIRANA CESTA

OSTALI OBJEKTI I SADRŽAJI
-Sufinancirati izgradnju farofa u Pitomači
-Izgraditi mrtvačnice u Velikoj Čerešnjevici,Starom Gracu
-Sufinancirati izgradnju kapelice u Maloj Čerešnjevici
-Izgradnja vatrogasnog doma u Kladarama
-Obnova kapelice u Otrovancu

OMOGUĆITI PRIKLJUČKE SVIMA ZAINTERESIRANIMA ZA UVOĐENJE PLINA,VODE I KANALIZACIJE PO CIJENI OD 500 KUNA

GOSPODARSTVO I ZAPOŠLJAVANJE
-Dovršiti uređenje zgrada poljoprivredne zadruge i prostor ustupiti mladim poduzetnicima
-Osnivanje obrtničke,braniteljskih i poljoprivrednih zadruga
-Programom raspolaganja općinskim poljoprivrednim zemljištem isto prodati i dati u najam domaćim seljacima
-Katastralno i gruntovno sređivanje poljoprivrednog zemljišta
-Provoditi financiranje umjetnog osjemenjivanja stoke i drugih veterinarskih usluga
-Sufinancirati osiguranja usjeva i stoke
-Izgraditi poslovnu zonu veličine 5 ha
-U funkciju staviti nekorištene objekte:stara klaonica,karaula na Dravi u Križnici i Starogradačkom Marofu
-Inicirati izgradnju hladnjače i sortiraonice za poljoprivredne proizvode
-Osnovati zadrugu za prodaju poljoprivrednih proizvodima veletrgovcima
-Organizirati prekvalifikacije i dokvalifikacije u Obrtničkom domu Pitomača
-Osmisliti,sufinancirati i provesti projekte finalizacije poljoprivredne proizvodnje u seljačkom domačinstvu-sirevi,zimnica,sokovi,pekmezi
-Platiti troškove osnivanja poljoprivrednog domačinstva i obrta
-Osnovati besplatno računovotstvo i vođenje knjiga za poljoprivrednike
-Svim poduzetnicima koji zapošljavajunove radnike omogučiti besplatan priključak na općinsku infrastrukturu
-Organizirati besplatne tećajeve za korištenje financijskih sredstava državnih fondova i pretpristupnih fondova Europe
-Pokrenuti projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina

POMOĆI OSNIVANJU MINIMALNO 100 NOVIH OBRTNIKA,OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTVA I POLJOPRIVREDNIH ZADRUGA TE OTVORITI 100 RADNIH MJESTA

ŠKOLSTVO
-Izgraditi novu zgrade za potrebe osnovnog školstva u Pitomači sa ciljem da se školovanje odvija u okviru jedne smjene
-Obnoviti područne osnovne škole u Kladarama,Grabrovnici,Velikoj i Maloj Čerešnjevici,Starom Gradcu
-Proširiti i povečati prostor za srednju školu u Pitomači
-Osnovati muzičku školu i urediti prostor za nastavu
-Organizirati doškolovanje i informatičko obrazovanje za nezaposlene i prema kategorijama-mladi,koji prvi puta traže posao i za one koji su dugo bez posla
Provoditi specijalizirane tečajeve za poljoprivrednike kao pripremu za ulazak u Europsku Uniju
-Nastaviti sa stipendijama studenata i subvencioniranjem prijevoza učenika


U OSNOVNOJ ŠKOLI UVESTI RAD U JEDNOJ SMJENI I PITOMAČKOJ DJECI OMOGUČITI DOMA POLAZAK U SREDNJU ŠKOLU.
OBRAZOVATI SVE ZAINTERESIRANE STARIJE OSOBE.


SPORT I KULTURA
-Urediti sportske sadržaje u svim mjestima općine Pitomača
-Posebno poticati i sufinancirati učesće u sportu
-Pitomačkom festivalu Pjesme Podravine i podravlja dati nove sadržaje
-Urediti kino dvoranu u Pitomači za društvene potrebe općine
-Urediti društvene domove u Kladarama,Grabrovnici i Maloj Čerešnjevici


SUFINANCIRATI SPORT PO MODELU-U SVAKO SELO BAREM JEDAN SPORTSKI KLUB,A U PITOMAČI SPORTSKO DRUŠTVO.
SUFINANCIRATI KULTURU PO MODELU SVAKOM AKTIVNOM KULTURNOM DRUŠTVU OSIGURATI SREDSTVA I PROSTOR ZA RAD
POSEBNE STIMULACIJE ZA UČEŠĆE U RADU MLADIH


ZDRASTVO I SOCIJALNA SKRB
-Kupiti prostor za dvije specijalističke ordinacije u funkciji doma zdravlja-oćna i ginekološka
-Kupiti dodatne stanove za deficitarni kadar u zdrastvu sa ciljem da dobri liječnici ostaju raditi u Pitomači do penzije
-provoditi posebni program za pomoć u školovanju djeci slabijeg imovnog stanja
-Napraviti sliku socijalnih potreba stanovništva Općine Pitomača

OVO JE PROGRAM POBJEDNIĆKE KOALICIJE HSS,SDP,HNS KOJA SE JE DO SADA DOKAZALA SA DJELIMA A ŠTO JE I GARANCIJA DA ĆE I OVAJ PROGRAM USPJEŠNO REALIZIRATI


U predizbornim danima kada ima obično malo više adrealina i raznih dezinformacija I preljepih,ali teško izvodivih obečanja.
Kako bi sve to sveli u normalne,i za Pitomaču očekivane okvire koalicija stranaka HSS,SDP i HNS želi na ovaj način objaviti sve što je pri zajedničkom obnašanju vlasti u mandatu 2001-2005,te u 2006 godini sve do raspuštanja općinskog vijeća,kao i elemente predizbornog programa za iduće razdoblje.

Investicije 2001-2006. godina

Infrastruktura:
1. VODOVOD U OPĆINI PITOMAČA
- Izgrađena vodoopskrbna mreža u Pitomači,Kladarama i Starom Gracu
ukupne duljine 76 kilometara u vrijednosti 15.800.000 kn.
-Magistralni vodovod Virovitica-Pitomača u vrijednosti 9.980.000 kn.
-Vodocrpilište Pitomača 5.495.000 kn.
2. KANALIZACIJA
-Rekonstrukcija pročistača otpadnih voda 300.000 kn.
-Proširenje kanalizacijske mreže Domjanićeva 440.000 kn.
-Proširenje kanalizacije u centru 130.000 kn.
-Rekonstrukcija kanalizacije Gajeva 1.388.000 kn.
3. ASFALTIRANJE CESTA
-Starograd.Marof 2,5 km 770.000. kn.
-Starograd.Marof-Ogrugljača 3,2 km. 1.200.000. kn.
-Asfaltiranje Križnice 5,2 km. 3.000.000. kn.
-Asfaltiranje Kladare 2,2 km. 220.000. kn.
-Asfaltiranje Otrovanec 1,8 km. 630.000. kn.
-Asfaltiranje Mala Čereešnjevica 2,1 km. 710.000. kn.
-Asfaltiranje Turnašica 1,1 km. 410.000. kn.
-Asfaltiranje Stari Gradac 650 m 270.000. kn.
-Asfaltiranje nogostupa Pitomača 2.600.000. kn.
-Asfaltiranje parkirališta Pitomača 410.000. kn.
-Asfaltiranje i uređenje Trg kralja Tomislava 450.000. kn.
4. PROGRAM BETERMENT I RADOVI VEZANI UZ
REKONSTRUKCIJU PODRAVSKE MAGISTRALE
-Asvaltiranje magistrale St.Gradac-Kladare 27.000.000 kn.
-Rekonstrukcija kolnih ulaza i parkirališta 250.000. kn.
-Rekonstrukcija javne rasvjete 350.000. kn.
-Rekonstrukcija plinske mreže i odvodnje 650.000. kn.
-Rekonstrukcija raskršća sa semaforizacijom 560.000. kn.
5. IZGRADNJA MRTVAČNICA U OTROVANCU,SEDLARICI
GRABROVNICI,DINJEVCU I PROJEKT V.ČEREŠNJEVICE 1.800.000. kn.
6. UREĐENJE GROBLJA OTROVANEC,SEDLARICA,
GRABROVNICA,DINJEVAC,STARI GRADAC,
TURNAŠICA,PITOMAČA 460.000. kn.
7. ŠKOLSTVO I PREDŠKOLSKI ODGOJ
-Dječji vrtić Pitomača-izgradnja i uređenje 3.100.000. kn.
-Izgradnja i opremanje Osn. Škole Dinjevac 1.950.000. kn.
-Rekonstrukcija škola u Otrovancu,Kladarama
Sedlarici,M.Čerešnjevici,Križnici,Turnašici 550.000. kn.
-Uređenje srednje škole Pitomača 650.000. kn.
-Uređenje prostora za malu školu 150.000. kn.
-Sufinanciranje đačkih karata 550.000. kn.
-Stipendiranje studenata 350.000. kn.
8. KULTURA I SPORT
-Uređenje i opremanje knižnice i čitaonice 650.000. kn.
-Uređen prostor za HPGD Sloga i limenu glazbu,
Kupljeni instrumenti 130.000. kn.
-Uređenje nogometnih igrališta u Pitomači,Otrovancu,
Turnašici,Grabrovnici i Sedlarici 520.000. kn.
-Rekonstrukcija kuglane Pitomača 130.000. kn.
-Ugradnja klime u sportskoj dvorani,instalacija struje 210.000. kn.
-Rekreacijski centar na obali Drave 93.000. kn.
-Uređenje saklarnih spomenika kulture-crkve u Pitomači,
Sedlarici,Turnašici,Kladarama,Dinjevcu,Grabrovnica,
Stari Gradac,Starogradački Marof 1.700.000. kn.
9. UPRAVA I PRAVOSUĐE
-Kupnja općinskog prostora 1.100.000. kn.
-Uređenje prekršajnog suda 520.000. kn.
-Kupnja stanova za liječnike 420.000. kn.
10. GOSPODARSTVO
-Kupnja i uređenje zgrade Poljoprivredne zadruge 1.300.000. kn.
-Umjetno osjemenjivanje stoke 1.600.000. kn.
-Krediti za malogospodarstvo 10.000.000. kn.
-Izrada i usvajanje prostornog plana 300.000. kn.
11. VATROGASTVO
-Obnova vatrogasnog doma u Pitomači,Turnašici 320.000. kn.
-Kupovina objekta za vatrogasce Kladara 110.000. kn.
-Kupovina 3(tri) vatrogasna vozila 220.000. kn.
-Kupovina mini busa 83.000. kn.
-Oprema za vatrogasce i sretstva za rad 850.000. kn.
OSTALO:
-Rekonstrukcija javne rasvjete po selima 2.500.000. kn.

Ako sve ovo zbrojimo brojke govore da je u razdoblju od 2000-2006 godine na području Općine Pitomača investirano oko 95 000 000 kuna a brojke su neumoljive.
Sva ova uložena i realizirana sredstva u gore navedene projekte su iz različitih izvora a to su:
Iz općinskog proračuna i županijskog proračuna(2001-2005)godine.
Iz državnog proračuna (2000-2003)godine te iz fonda za regionalni razvoj ,iz nekih javnih poduzeća(Hrvatske vode) i iz drugih izvora.

Pa da se podsjetimo bilo je to i logično,jer se je u jednom razdoblju od 2000-2003 poklopilo da se iz općine Pitomača, iz jedne stranke HSS-a, obnašali dužnost ministra najuspješnijeg ministarstva u Vladi premijera g.Ivice Račana, gosp. Željko Pecek,u županiji na mjestu župana g. Ivan Begović te naćelnik općine Pitomača g. Zdravko Dijaković.
Veliki doprinos ovom uspjehu dali su i koalicijski partneri SDP-a i HNS-a,a u nekom periodu i HSLS-a.
Sve ovo gore navedeno nam govori a to su brojke da su sva ova prozivanja neopravdana te das u ovi izvaredni izbori politički isprovocirani te vjerujemo da će birači to znati prepoznati.
Bila je to pobjednička koalicija HSS-a,SDP-a i HNS-a te je i ona garancija za razdoblje koje je pred nama za ostvarivanje programom navedenih projekata.

- 05:40 - Isprintaj - #

Pecek, Kapraljević i Milanović o lokalnim izborima u Pitomači

Izvanredni lokalni izbori u Pitomači šire su pitanje od običnih lokalnih izbora jer je to, nakon Slatine, Nove Bukovice, Crnca i Spoja peta jedinica lokalne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj je HDZ u posljednje dvije godine izazvao krizu vlasti i isprovocirao nove izbore – rekao je večeras na konferenciji za novinare u Virovitici Željko Pecek, predsjednik Županijske organizacije HSS-a i saborski zastupnik na konferenciji za novinare organizirane u povodu početka predizborne kampanje za izvanredne lokalne izbore u Pitomači koalicije HSS/SDP/HNS. Na presici su sudjelovali saborski zastupnik HNS-a Antun Kapravljević i član Izvršnog odbora SDPH Zoran Milanović.

Pecek: Čudno je da Primorac otvara vrtić, projekt vlasti za koju su govorili da ništa nije napravila

Pecek je naglasio kako je neobičnu da će u naredih desetak dana područje Općine Pitomača posjetiti gotovo svi hrvatski ministri «Bilo bi dobro da se ovdje održi sjednica Vlade jer je Virovitičko-podravska županija jedina u kojoj se Vlada nije sastajala. Predlažem da ministar Kalmeta ovdje dođe s kamionom kako bi provjerio uredbu koju je objavio u Narodnim novinama a kojom se Podravskom magistralom zabranjuje prometovanje kamiona», rekao je Pecek. Čudno je i to, rekao je Pecek što će ministar Primorac koji uopće ne zna gdje je Pitomači otvorit dječji vrtić vrijedan 3 milijuna kuna kojeg je sagradila općinska vlast za koju je HDZ govorio da nije realizirala ni jedan projekt. Potpuno je jasno da se taj vrtić ne može izgraditi u tjedan dana. To je investicija koju je bivša garnitura vlasti provodila u protekle dvije godine, vrtić je opremljen, ali nekim čudom otvora ga ministar Primorac. Veseli me što ćemo toliko ministara vidjeti, veseli me što će ovdje biti i ministar Kirin pa se nadam da će i sigurnost ovdje biti puno bolja nego u vrijeme novogodišnjeg blagdana.

Kapraljaveć: Ovo su HDZ-ovi zadnji trzaji, mjesto im je u ropotarnici povijesti

Antun Kapravljević je rekao kako je HDZ «provjerenom metodom kojom su se služili devedesetih godina gdje su političkim reketom, ucjenama i pritiscima pojedini članovi iz nekih stranaka prelaze u HDZ i osiguravaju joj vlast isprovocirala ove izbore. Žele pokazati kako su snažni i jaki, a zapravo pokazuju svoju slabost i nemoć te strah od gubitka vlasti na parlamentarnim izborima. To su pokazali na mnogim mjestima u Virovitičko-podravskoj županiji, ali i u Osječko-baranjskoj gdje su im ljudi odlazili u novoosnovanu stranku. Međutim, s novcem poreznih obveznika kupovali su, za 500.000 kuna, pojedine općine – Gorjani, Levanjska Varoš i Donja Motičana. Sve to počiva na tome da ovakva decentralizacija koju je HDZ napravi na svoj način uvjetuje da su svi ti lokalni dužnosnici ovisni o državnoj vlasti. Država nije ništa napravila da bi pokušali doseći recept Europske unije da 25 posto ide lokalnoj samoupravi, a 75 ostane državi. Da na taj način naprave decentralizaciju onda lokalni dužnosnici ne bi morali žicati za pojedine projekte, a neke općine i za preživljavanje, nego bi imali dovoljno nova da same sebe financiraju i onda ovakve trgovine, pritisci, kupovine i politički reket ne bi bio moguć», rekao je Kapraljević i dodao: «Nadam se da su ovo njihovi zadnji trzaji i da će ovakvi pritisci prestati te da će HDZ otići u ropotarnicu povijesti jer nakon svega što su napravili Hrvatskoj ne zaslužuju drugo nego da budu zaboravljeni».

Milanović: Kako će ministri koji će u Pitomaču doći pet-šest puta raditi svoj posao

«Kapravljević je iz Našica, Pecek iz Pitomače a ja sam Zagrepčanin, ali sam i koordinator SDP-a u ovoj izbornoj jedinici za sljedeće izbore. U nekom normalnom društvu trojica ovakvih ljudi ne bi imali što raditi u Virovitici nego samo doći kao turisti i uživati u krajoliku, a ovdje bi bili lokalni ljudi. Inače sam protiv toga da u ovakvim situacijama paradiraju ljudi iz središnjice nego da to rade ljudi odavde. Na žalost, niti je ovo normalna situacija, niti je, što se ovoga tiče, ovo normalna država pa se moramo baviti i ovim. U Pitomači će ovih dana boraviti svi osim premijera, a nekima od njih, koji će doći pet-šest puta mogu postaviti pitanje kad imaju vremena raditi svoj odgovorni posao, kad se imaju vremena baviti pitanjem javne i nacionalne sigurnost za što su izabrani.

Rado bih volio živjeti u zemlji u kojoj se regionalnom politikom bave isključivo ljudi iz tog kraja, a sve drugo smatram nepristojnim zadiranjem jer o problemima u Pitomači moraju govoriti Pitomčani. Ovo je samo jedan primjer, od brojnih u mandatu HDZ-ove vlade, da se lokalna vlast izabrana na izborima i dogovorena nakon izbora ruši na nedozvoljeni, a ponekad i kriminalni način.
Na sreću pokazalo se u mnogim sredinama da se HDZ-u ovakva politika obijao o glavu i siguran sam da će se to dogoditi i ovdje. Pozivam ih da se tako ponašaju i dalje, a birači će to gledat i glasovat će po svome».
gg
Virovitica.net

- 05:19 - Isprintaj - #

04.01.2007., četvrtak

Hrvoje Đakić: Nisam nikakav razbijač, uvijek mene napadnu

Sin predsjednika Hvidre i saborskog zastupnika, tvrdi:Nisam nikakav razbijač, uvijek mene napadnu
fotografija:Večernji list
Autor:Vanja Moskaljov

Priče o tome da sam ja nekakav razbijač izmišljotine su, a ljudi me optužuju zato što su ljubomorni na mene i na moga oca tvrdi Hrvoje Đakić, 20-godišnji sin saborskog zastupnika i predsjednika Hvidre Josipa Đakića.
O njemu se ovih dana u medijima pisalo kao o lokalnom nasilniku čiji je posljednji među mnogim incidentima bio napad na Danijelu Barišić u kafiću u Pitomači na proslavi Nove godine. Kaže kako D. Barišić poznaje iz viđenja, a da je te večeri ona njega udarila šakom u glavu, nakon čega ju je odgurnuo.
Poslije toga otišla je iz kafića, a tek sam ujutro čuo da je završila u bolnici. Kako se to dogodilo i tko ju je pretukao, ne znam, ali već sam prije čuo da ona zna izazivati, pa je tako prije dvije godine u jednoj gostionici dobila batina i završila u bolnici kaže Đakić. Dodao je kako je policija odmah ispitala sve koji su bili u kafiću gdje je izbila tučnjava te da im je i tada rekao kako je D. Barišić prva nasrnula na njega. I za druge slučajeve o kojima pišu mediji kaže da su rezultat zavisti. Ljudi mu, kaže, zavide zato što ima posao, ženu i dijete, pa onda izmišljaju. U sukobima u kojima je sudjelovao, dodaje, uvijek se branio. Tvrdi da je i slučaj premlaćivanja Marija Tkalčeca zapravo okrenuta priča iza koje stoji otac D. Barišić.
To se uopće nije tako dogodilo. Možda sam ja nekoga tamo i lupio, ne sjećam se. Zbog toga sam dobio prijavu, što dokazuje da me policija ne štiti kaže Đakić.

DC: U Virovitici je na djelu teror
Glavni tajnik DC-a Vladimir Novotny ustvrdio je kako u Virovitičkoj županiji vlada teror, politika se vodi u birtijama i šakama te da su svi ili pretučeni ili kupljeni. Za taj teror optužuje obitelj zastupnika Đakića koju štiti ministar Ivica Kirin.
Večernji list

- 20:50 - Isprintaj - #

Županijski sud potvrdio: Novogradec nije oklevetao ĐakIća kada je govorio o broju kaznenih prijava

Predsjednik kluba vijećnika HSS-a u Skupštini Virovitičko-podravske županije, Josip Novogradec, nije oklevetao saborskog zastupnika Josipa Đakića kada je na Skupštine Virovitičko-podravske županije iznio neistinit podatak da je protiv njega podnijeto 68 kaznenih prijava. Ustvrdio je to Županijski sud u Virovitici i odbio Đakićevu žalbu potvrdivši tako prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Virovitici. Sudac Radenko Miličević u obrazloženju presude, između ostalog navodi, da je Novogradec «inkriminacije koje mu se stavljaju na teret izrekao obavljajući političku djelatnost».

Novogardec je, podsjetimo, na sjednici županijske Skupštine prilikom donošenja odluke o županijskom priznanju Josipu Đakiću izjavio kako se oporba protivi da netko tko ima toliko kaznenih prijava bude nositelj javnog priznanja te oporba u tome neće sudjelovati. Sud smatra da ta izjava nije izvan konteksta optuženikovih obraćanja Skupštini.

Sud je ustvrdio da je Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici zaprimilo tek 4 kaznene prijave protiv Đakića, a ne 68 kako je naveo Novogardec i takva tvrdnja može naštetiti časti i ugledu tužitelja, ali da u toj izjavi nema kaznenog djela. Novogardec je, smatra Sud, za tvrdnju koju je iznio imao određenih osnova u pisanju medija i javnom pogovoru jer je izrečena u vrijeme tada nerazjašnjenog događaja na skupu HDZ-a u Virovitici kojom prilikom je teško ozlijeđena jedna osoba. «Prihvatljivo je stajalište da bi političari prije iznošenja tvrdnje trebali nastojati provjeriti njihovu utemeljenost, no to je više pitanje političke kulture nego pitanje kaznenog prava», istakao je sudac Miličević.
piše:gg
Virovitica.net

POVIJEST DOGAĐAJA: Đakić i Primorac najzaslužniji za promicanje vrijednosti i ugleda Virovitičko-podravske županije !?
Zbog prijedloga da odlikuje Đakića oporba napustila sjednicu županijske Skupštine
Nova TV: Nagrada zastupniku s kaznenim prijavama!?

- 19:14 - Isprintaj - #

Novotny: Kirin je "svetac u Banskim dvorima"

Na današnjoj konferenciji za novinare glavni tajnik DC-a Vladimir Novotny, iznio je stajališta svoje stranke u vezi incidenta u kojega je bio umješan Hrvoje Đakić.
Hrvoje, inače 20-godišnji sin saborskog zastupnika i predsjednika HVIDRA-e, Josipa Đakića, sudjelovao je u tučnjavi za vrijeme novogodišnjeg dočeka, u dvama noćnim klubovima u Pitomači.
"Kirin zna kada i gdje se što događa, ali ne procesuira to i zato zaslužuje dati ostavku." - komentirao je Novotny policijsko zataškavanje slučaja, dodajući: "U virovitičko-podravskoj županiji su svi ili potkupljeni ili pretučeni. Politika se vodi po birtijama i vodi se sa šakama."
Novotny je spomenuo kako je i sam Josip Đakić bio čest sudionik tučnjava, te kako Vladimir samo uči od oca.
"Na sreću postoji njihov "svetac u Banskim dvorima", Ivica Kirin, koji sve to zataška. A tu ima i elemenata za kaznenu, a ne samo prekršajnu prijavu." - nastavio je Novotny.
"Sada oni tvrde da je curica od 50, 60 kila napala Đakića, koji je građen otprilike kao ja, i tukla ga. Ona je sada u bolnici s potresom mozga i teškim fizičkim ozljedama. U virovitičko-podravskoj županiji se može tući koga se hoće." - rekao je Novotny.
"Da je kojim slučajem pretučen Đakićev sin, bi li danas oni koji su ga pretukli davali izjave za novine i bi li taj disko klub bio zatvoren još iste noći?" - dodao je Novotny.
Na upit kakvu reakciju sada očekuju od ministra unutarnjih poslova, Novotny je rekao: "Od Kirina se ništa ne može očekivati, sad će vjerojatno reći da nije ni čuo za to, te da je istraga u tijeku."
"Ne mogu reći da je Kirin usred noći nazvao policijsku postaju i rekao da zataškaju slučaj, moguće da su oni to zataškali sami od sebe, s obzirom o čijem se sinu radilo." - izjavio je Novotny.
Nevezano uz slučaj, Novotny se dotakao još jedne afere u hrvatskoj Vladi. Naime, ovih dana je zatraženo mišljenje Povjerenstva za sukob interesa, u svezi Sanaderovih skupocjenih satova.
"Sanader posjeduje satove u vrijednosti 30 tisuća eura, od čega je jedan procijenjen na čak 20 tisuća eura. Postavlja se pitanje od kud mu? Ako ga je sam kupio, kako? Pa on nosi svoju dvogodišnju plaću na ruci. Ako ga je dobio na poklon, pitanje je od koga i zašto? U svakom slučaju, satovi nisu evidentirani u njegovoj imovinskoj kartici." - rekao je Novotny.
"Ako je to na ruci, pitanje je što je u džepu?" - izjavio je Novotny, dodajući kako HDZ ima tezu "novac nije imovina".
Tekst i foto: I.M.
Index.hr

- 15:46 - Isprintaj - #

Objavljena biračka mjesta

pitomača


Na temelju članka 33. toč. 3. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, („Narodne Novine" br. 33/01, 10/02, 155/02, 45/03, 43/04 i 40/05), Općinsko izborno povjerenstvo Općine Pitomača donosi:RJEŠENJE O ODREĐIVANJU BIRAČKIH MJESTA
U Općini Pitomača određuju se slijedeća biračka mjesta:
1. biračko mjesto br. 1. u KLADARAMA, DRUŠTVENI DOM, Kladare 78, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Kladare,

2. biračko mjesto br. 2. u DINJEVCU, DRUŠTVENI DOM, Dinjevac bb, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Dinjevac,

3. biračko mjesto br. 3. u GRABROVNICI, DRUŠTVENI DOM, Grabrovnica bb, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Grabrovnica,

4. biračko mjesto br. 4. u STAROGRADAČKOM MAROFU, DRUŠTVENI DOM,Starogradački Marof bb, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Starogradački Marof,

5. biračko mjesto br. 5. u STAROM GRACU, OSNOVNA ŠKOLA, Stari Gradac, V.Nazora 2, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Stari Gradac,

6. biračko mjesto br. 6. u TURNAŠICI, DRUŠTVENI DOM, Turnašica bb, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Turnašica,

7. biračko mjesto br. 7. u SEDLARICI, DRUŠTVENI DOM, Sedlarica 64, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Sedlarica,

8. biračko mjesto br. 8. u VELIKOJ ČREŠNJEVICI, DRUŠTVENA DOM, Velika Črešnjevica bb, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Velika Črešnjevica,

9. biračko mjesto br. 9. u MALOJ ČREŠNJEVICI, DRUŠTVENI DOM, Mala Črešnjevica, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Mala Črešnjevica,

10. biračko mjesto br. 10. u OTROVANCU, DRUŠTVENI DOM, Otovanec 92, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Otrovanec,

11. biračko mjesto br. 11. u PITOMAČI, ZGRADA KOMUNALNOG, Vinogradska 41, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Pitomača - ulice: Vinogradska i A.Šenoe,

12. biračko mjesto br. 12. u PITOMAČI, OPĆINA PITOMAČA, Gajeva 26/1, -lijevo-,
na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Pitomača - ulice: A. Mihanovića, D.Domjanića, Lj. Gaja, V. Lisinskog, P. Zrinskog, F. Galovića i Livadska,

13. biračko mjesto br. 13. u PITOMAČI, ZGRADA UDRUŽENJA OBRTNIKA
OPĆINE PITOMAČA, Pitomača, P.Preradovića 5, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Pitomača - ulice: P. Preradovića,

14. biračko mjesto br. 14. u PITOMAČI, PRIVATNA KUĆA V. PREDRAGOVIĆA,
B. Radića 63, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Pitomača - ulice: B.Radića i M. Gupca,

15. biračko mjesto br. 15. u PITOMAČI, PRIVATNA KUĆA ĐAKIĆ FRANJE, V.
Nazora 96, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Pitomača - ulice: V.Nazora. Đ, Basaričeka, D. Cesarića i A. G. Matoša,

16. biračko mjesto br. 16. u PITOMAČI, SREDNJA ŠKOLA PITOMAČA, Trg kralja
Tomislava 6, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Pitomača - ulice: J. J.Strossmavera, Trg k. Tomislava, J. Draškovića, Stjepana Sulimanca i I. Mažuranića,

17. biračko mjesto br. 17. u PITOMAČI, DRUŠTVENI DOM - GREDA, P. Miškine bb, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Pitomača - ulice: P. Miškine, T.Ujevića i zaseok Đuretina,

18. biračko mjesto br. 18. u KRIŽNICI, OSNOVNA ŠKOLA, Križnica bb, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Križnica,

19. biračko mjesto br. 19. u PITOMAČI, PRIVATNA KUĆA MLADENA MILANOVIĆ, Dravska 104, na kojem će glasovati birači s prebivalištem u naselju Pitomača - ulice: Dravska, P. Krešimira IV, A. Kovačića, M. Lovraka, zaseok Šašnato Polje i Brestić.
Pitomača.hr

- 06:01 - Isprintaj - #

03.01.2007., srijeda

Progovorile žrtve Đakićeve bande

Roditelji četvero pretučene djece traže od ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina da stane na kraj razbijačima sina zastupnika HDZ-a, šefa Hvidre i lokalnog gazde
na fotografiji:Drago Janči
Mario Tkalčec mjesecima se mučio s ozljedom vrata i kralježnice. Slaven Tišljar onesviješten je udarcem palicom po glavi i tjednima su ga proganjale teške glavobolje. Damir Janči zbog batina i nesvjestice nekoliko je dana odležao u virovitičkoj bolnici. Danijela Barišić pak još vida rane na kirurgiji i prima infuziju.

Svima je zajedničko da su se u pogrešno vrijeme zatekli na pogrešnu mjestu: u ugostiteljskim objektima u Pitomači, oči u oči s ekipom Hrvoja Đakića, sina saborskog zastupnika HDZ-a, šefa Hvidre i pitomačkoga gazde. O teroru i strahu kojim je Pitomača okovana godinama prvi su odlučili progovoriti roditelji pretučene djece jer u sustav odavno ne vjeruju.

- Slao sam prije nekoliko tjedana pismo ministru Ivici Kirinu, ne znam je li uopće došlo do njega - žalio se jučer Drago Janči iz Kozarevca, čijeg je sina Damira 10. prosinca u diskoklubu Galaxy u Pitomači premlatio Hrvoje Đakić.
Damir je završio u bolnici, a najstrašnije od svega, upozoravaju jučer očevici incidenta, brat Alen i prijatelj Marijan Pandur, bilo je postupanje pitomačke policije. Dvojica policajaca izvan službe, tvrdi Pandur, čak su gledala u disku kako Đakić i ekipa tuku nemoćnog Damira.

pitomača


- Damira, koji je bio u nesvijesti, iz Hitne u Pitomači morali smo sami voziti u virovitičku bolnicu. No na izlazu iz Pitomače zaustavila nas je prometna policija s kontrolom i alkotestom. Nije se obazirala na molbe da nas pusti jer vozimo Damira hitno u bolnicu. Poslije sam čuo da su ih navodno nazvali policajci koji su s nama bili u Hitnoj u Pitomači i rekli da nas zaustave - napominje Pandur.

Slaven Tišljar iz Otrovanca prije dva je mjeseca u središtu Pitomače iz čista mira dobio palicom po glavi od braće Đakić i još dvije osobe.

- Napali su nas bez razloga. Pukla mi je glava, pao sam u nesvijest, a na Hitnu su me vodili upravo Đakići, vjerojatno strahujući za moj život. Nitko iz policije sa mnom nikad o tome nije razgovarao - ističe Tišljar i dodaje kako poznaje još nekoliko osoba koje su stradale od Đakićevih razbijača. Potkraj 2005. mladi je Đakić premlatio i Marija Tkalčeca iz Otrovanca, usput mu razbivši mobitel.

- Prošlo je više od godinu, a ništa se ne događa. Niti me tko zove iz policije, niti iz Prekršajnog suda - sliježe ramenima Tkalčec. Oni su, tvrde, tek kap u moru pitomačke strave. No dosad su šutjeli, ali više ne žele.
Piše: Robert Mihaljević
-----------------------------------------------------------------------------------------
Policija: Prijava i protiv Đakića
Virovitička policija opovrgnula je tekst Jutarnjeg lista "Đakićev sin se tukao, a jedini nije dobio prijavu" tvrdeći kako je policija i u slučaju premlaćivanja Danijele Barišić iz Pitomače "postupila pravilno, zakonito i jednakopravno prema svima".
- Protiv svih sudionika narušavanja javnog reda i mira 1. siječnja u ugostiteljskim objektima u Pitomači podnesene su prekršajne prijave, pa tako i protiv Hrvoja Đakića - priopćio je glasnogovornik policije Slavko Kopjar. (R. M.)

------------------------------------------------------------------------------------------
Hrvoje Đakić: Meta optužbi je moj otac

Sin saborskog zastupnika negira umiješanost u sve sukobe u Pitomači
Hrvoje Đakić odlučno je iz Zagreba, gdje je bio u posjetu bolesnom tromjesečnom sinu, negirao umiješanost u sukob s pretučenom Danijelom Barišić.
- Danijelu znam iz viđenja, a u Big Benu je u društvu svog dečka provocirala goste, nakon čega je izbila opća tučnjava. Ja sam se sa ženom i njenom prijateljicom odmah maknuo iz kluba i uopće nisam komunicirao s njom.
Otišao sam u diskoklub Galaxy, gdje se nakon nekog vremena pojavila. Prišla mi je i šakom me udarila u lice, a ja sam se iznenađen srušio na pod, nakon čega sam je u samoobrani odgurnuo.
Bio sam u šoku i nisam se odmah snašao jer nisam očekivao da će me djevojka tako udariti - objašnjava Đakić
Kaže da je u obje tučnjave bio promatrač, a da je njegovo ime u prvi plan izbilo samo zato što je sin saborskog zastupnika. Đakić je također negirao umiješanost u sukobe za koje ga optužuju roditelji Marija Tkalčeca, Slavena Tišljara i Damira Jančija.
- Ne poznajem te ljude i sigurno nikoga nisam udario palicom po glavi. Znao sam upasti u nevolje ili sukobe, ali nikad takve da bi netko završio u bolnici. Također nije istina da me policija nikad ne evidentira. Dapače, često sam kažnjavan za prometne prekršaje u situacijama kada se obični ljudi izvuku bez problema.
Da sam stvarno takav moćnik, sigurno me ne bi kaznili zbog, primjerice, prebrze vožnje - tvrdi Hrvoje Đakić koji smatra da je meta tih optužaba zapravo njegov otac Josip Đakić, kojeg se pokušava diskreditirati preko sina i njegovih navodnih obračuna.
Tomislav Novak/Jutarnji.hr
Jutarnji.hr

- 20:43 - Isprintaj - #

Danijela Barišić: Vrijeđaju me jer sam došla iz Bosne

Tekst u današnjem «Jutarnjem listu» «Đakićev sin se tukao, a jedini nije prijavljen» čije je tvrdnje policija pobila i oprečne tvrdnje policije i pretučene djevojke Danijele Barišić te reakcije javnosti i njezinog očajnog oca koji tvrdi da «lokalni moćnici mogu što hoće» ponukali su nas da u bolnici razgovaramo s Danijelom.
fotografije:Virovitica.net

pitomača pitomača


Danijela, što Vam dogodilo te večeri u Big Benu, kakva je bila atmosfera?
- Sve vrijeme smo ja i moj dečko Matija zapravo bili na Trgu gdje smo i dočekali Novu godinu. U Big Ben smo otišli tek nakon ponoći, na piće. Kada smo došli svima smo čestitali Novu godinu pa i Jopiću jer smo si mi dobri i nikada prije toga se nismo posvađali Stali smo za šank i htjeli na brzinu popiti jer je bila velika gužva da se nisi mogao okrenuti.
Hrvoje je stajao za šankom?
-Ne on je stajao u separeu do šanka.
Kako je onda došlo do konflikta?
- Tamo nije došlo do sukoba s Jopićem. Do nas je došla Marina, kćerka Miljenka Gustina pa me počela vrijeđati. Psovala mi je srpsku mater i sve po spisku i rekla da sam Bosanka i da šta imam tu raditi. Znam da je trudna pa sam je pitala: Što ti je? Da ti nisu hormoni proradili na što je ona meni opalila dvije šamarčine. Iskreno, htjela sam ju lupiti jer ne dozvoljavam da me netko vrijeđa. Zamahnula sam rukom, ali je njezin dečko Kvačak stajao iza mene, primio me i hiti tamo pod pikado. Ja nisam jedina cura koja je dobila batina od njega, to zna cijela Pitomača. Onda me je bacio niz stepenice van. Zamolila sam da me pusti unutra da uzmem torbicu i da poslije više nikada neću nogom stati u Big Ben jer je na mene išao i Kizo, šef Big Bena. Dva puta sam ušla unutra da uzmem svoju torbicu i dva puta su me izbacili. Na kraju sam ušla sam s druge strane.
Pa, kada je onda došlo do sukoba s mladim Đakićem?
- Prvo sam otišla na hitnu i tamo primijetila da mi je netko ukrao mobitel pa sam sve otišla prijaviti policiji. Ispitivalo me je četiri policajaca koji su ispitivanje u jednom trenutku prekinuli jer su im dvije djevojke došle čestitati Novu godinu. Ljubili su se i grlili a ja sam morala čekati…
Nakon toga otišli smo u «Galaxi» jer je moj dečko htio konačno popiti piće kako treba jer sada tri godine kako smo zajedno. Rekla sam u da je sve puno i da više nigdje na miru ne možemo popiti piće. Kud god da krenemo gužva je. U «Galaxiju» nismo bili dvije godine jer tamo dolaze klinci, a ipak smo odlučili da odemo na pet minuta. Čim smo ušli unutra vidjela sam Đakića kako ide prema nama, gura se. Primio se za bundu, udario i otkinuo naušnicu s uha. Bacio me dolje na pod, udarao rukama i nogama po cijelom tijelu…
Što Vam je rekao?
- Da sam mu ja navodno čubu razbila.
Jeste li Vi bili pijani?
- Ne, nisam. Inzistirala sam da nam daju alkotest, ali je policija rekla: Mlada gospodična, to nije potrebno.
Jeste li imala i ranije sličnih situacija?
Ne, bila sam napadana, ali nije bilo tako strašno.
Kako ste sve to doživjeli?
- Odvratno, kao neko zlostavljanje. Mislim da ima neka politika veze s tim.
Jeste li u nekoj stranci?
- Nisam, to me ne zanima. Ali me je Marina Gustin vrijeđala jer smo došli iz Bosne. A to nije bilo prvi put da me netko tako vrijeđa.
Goran Gazdek
Virovitica.net

- 20:40 - Isprintaj - #

Oprečne izjave policije i sudionika tučnjave u novogodišnjoj noći u Pitomači

Iako su mediji, pozivajući za na izvješća dežurnih službi, izvijestili da je novogodišnja noć na području Virovitičko-podravske županije, protekla mirno i bez incidenata čini se da to baš i nije točno. Naime, u dva ugostiteljska objekta nakon ponoći došlo je do narušavanja javnog reda i mira u kojem je sudjelovalo više osoba među kojima i Hrvoje Đakić (20), sin saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića, protiv kojega policija, navodno, nije podnijela prekršajnu prijavu zbog čega se slučaj prepričavao po kuloarima.
Načelnik Policijske uprave Virovitičko-podravske Miroslav Lončar izjavio nam je danas kako je riječ o uobičajenom slučaju narušavanju javnog reda i mira kakav se često događa. «Slučaj se ni po čemu nije razlikovao od drugih, a mi sudionike narušavanja javnog reda i mira ne možemo dijeliti po tome čiji su sinovi», objasnio nam je Lončar razloge zbog koji novinari nisu dobili priopćenje još 1. siječnja. Policija je demantirala priče kako protiv mladog Đakića nije podnijeta prijava «Postupili smo pravilno, zakonito i jednakopravno prema svim sudionicima narušavanja javnog reda i mira ne opterećujući se time, kako se koja osoba zove i čija je.Protiv svih sudionika su podnesene prekršajne prijave pa tako i protiv Hrvoja Đakića», ističe glasnogovornik PU Virovitičko-podravske Slavko Kopjar.
Policija je izvijestila da je u ugostiteljskom objektu «Big Ben», tridesetak minuta nakon ponoći, na dočeku Nove godine, Danijela Barišić (20) prišla Hrvoju Đakiću (20) i «udarila ga šakom u predjelu lica», nakon čega je udarila i djevojku Marinu Gustin u trbuh. Ona joj je uzvratila udarcem u lice nakon čega ju je udario Marinin dečko i redar u klubu S.P te ju izgurao van. Iste večeri oko 2.40 Danijela je, tvrdi policija, u disco baru «Galaxi» opet udarila Hrvoja «šakom u predjelu usta» na što je on uzvratio udarivši je rukama po tijelu. Prva pomoć joj je pružana u pitomačkoj ambulanti, a onda je prevezena u virovitičku Opću bolnicu gdje je zadržana na liječenju.
Policija još navodi da su svi sudionici tučnjave odbili alkotestiranje.

Međutim, Danijelina priča je posve drugačija. On tvrdi da su nakon dolaska u «Big Ben» svima čestitali Novu godinu, pa i Hrvoju, ali ju je Marina vrijeđala i prva ošamarila. «Psovala mi je srpsku mater i pitala zašto smo došli ovdje. Ja sam je, iskreno, htjela udariti, ali nisam stigla jer me je u tom spriječio njezin dečko udarivši me i izguravši van niz stepenice», rekla nam je Danijela čija je obitelj u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine doselila 1995. godine. Nakon što je slučaj prijavila policiji i nakon ukazane pomoći u ambulanti Danijela je s dečkom Matijom došla u disco club «Galaxi». «Čim smo ušli u disco Jopić (tako u Pitomači zovu Hrvoja, op.a) me je stao udarati govoreći da sam mu ja razbila čube», kaže Danijela tvrdeći da nije bila pod utjecajem alkohola i da im policija nije nudila mogućnost alkotestiranja.

Josip Đakić bio je ogorčen današnjim tekstom u Jutarnjem: «Ne znam zašto mene dovode u vezu s mojim sinom iz prvog braka. On je punoljetna osoba, sam zarađuje za život i sam će odgovarati za ono što je učinio ili nije učinio. Za slučaj sam saznao tek drugi dan, Hrvoje mi je javio da je došlo do tiče i ne pada mi na pamet da interveniram kod bilo koga», izjavio nam je Đakić ogorčen.
Ogorčen je i Danijelin otac Zdenko: «Lokalni moćnici rade što ih je volja i nitko im ništa ne može jer su zaštićeni», izjavio je.
Liječnici u virovitičkoj Općoj bolnici danas nisu mogli govoriti o težini ozljeda jer sve pretrage nisu bile završena. Danijela je dva dana bila na infuziji, ima ozlijede po cijelom tijelu i glavi, iščašenu ruku, potres mozga…
gg
Virovitica.net

- 19:43 - Isprintaj - #

U Otrovancu održan predizborni skup HSP-a

Uz nazočnost predsjednika Županijskog vijeća Hrvatske stranke prava, Zvonimira Šimića, te predsjednika Gradskog vijeća Hrvatske stranke prava grada Virovitice, Borisa Hlavatija, održan je predizborni skup u Otrovancu. Na njemu se predstavila Sanja Vranek nositeljica liste Hrvatske stranke prava za skorašnje izbore Općine Pitomača, koji će se održati 14. siječnja. Na skupu je Sanja Vranek kao nositeljica liste predstavila program koji je uglavnom orijentiran na mlade i koji su u velikom broju pohodili Mjesni dom u Otrovancu gdje je skup i održan.
ViroviticaOnline

- 16:40 - Isprintaj - #

Đakićev sin se tukao, a jedini nije dobio prijavu

Tekst i fotografija:Robert Mihaljević/Jutarnji list

Danijela Barišić optužuje Hrvoja Đakića da ju je istukao na novogodišnjem slavlju

Sin saborskoga zastupnika i šefa Hvidre Josipa Đakića sudjelovao je u ponedjeljak ujutro u središtu Pitomače u tučnjavi u kojoj je teže ozlijeđena 19-godišnja djevojka, ali on jedini nije prekršajno prijavljen!
Nakon izgreda u kafiću Big Ben i diskoklubu Galaxy, gdje se čekala Nova godina, Danijela Barišić (19) zadržana je na odjelu kirurgije Opće bolnice u Virovitici s potresom mozga, natučenjima po glavi i tijelu te iščašenjem ruke. Na infuziji je od prekjučer i liječnici kažu da još neće kući.
- Najprije me išamarao i izbacio van redar u Big Benu jer sam se porječkala s njegovom djevojkom. No, prave sam batine, nakon kojih sam završila u bolnici, dobila nakon toga u Galaxyju, i to od Hrvoja Đakića. Čim sam s dečkom ušla u disko, Jopić (Hrvojev nadimak, op. a.) udario me glavom u čelo, nakon čega sam pala i ne sjećam se dobro što se poslije događalo - ispričala je jučer potresena Danijela Barišić iz Pitomače.
No, Hrvoje Đakić tvrdi da to uopće nije istina. - Ništa od toga nije točno. Ta djevojka je bila u Galaxyju, i to vidno pijana, ali nikakva kontakta između nje i mene nije bilo - odlučno je jučer opovrgnuo sin šefa Hvidre i HDZ-ova zastupnika.
Njega pak, barem u dijelu iskaza, opovrgava današnje priopćenje koje potpisuje glasnogovornik virovitičke Policijske uprave, Slavko Kopjar. U policiji ističu, navodeći samo inicijale, da je Danijela Barišić fizički napala Hrvoja Đakića 1. siječnja, pola sata iza ponoći, već u kafiću Big Ben. Isto je, tvrde u policiji, ponovila i oko 2.40 sati u pitomačkom diskoklubu Galaxy, “udarivši ga šakom u predio usta”, nakon čega joj je mladi Đakić uzvratio “udarivši je rukama po tijelu”.
Na kraju policija sudionicima narušavanja javnog reda i mira proglašava Danijelu Barišić, redara iz Big Bena S. P. i njegovu djevojku M. G. te najavljuje njihovo prijavljivanje. U zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka, međutim, policija ne spominje Hrvoja Đakića. Zbog čega je on izostavljen, Jutarnji nije uspio doznati jer je glasnogovornik virovitičke policije poslijepodne bio nedostupan.
Hrvoje Đakić tvrdi da je Danijela Barišić došla vidno pijana u pitomački diskoklub. Policija pak priopćuje da su nakon incidenta svi sudionici odbili alkotestiranje, ali djevojčina je priča posve suprotna. - Odbila!? Sama sam tražila da se svi podvrgnemo alkotestu, ali policija mi je rekla da to nije potrebno - izjavila je jučer Danijela Barišić.

Otac pretučene: Lokalni moćnici mogu što hoće
Danijelin otac Zdenko Barišić bio je jučer iznimno ogorčen postupcima pitomačke i virovitičke policije.
- Ovo je korumpirana država, lokalni moćnici očito mogu raditi što hoće i nikome ništa! Stalno se u Pitomači govori o tom teroru, ali svega sam postao duboko svjestan tek kad se on dogodio i mom djetetu - nije krio svoj bijes Barišić.
Uvjerava nas da se njegova kći, koja ima 60 kilograma, ne bi usudila prva napasti atletski građenog Đakićeva sina.
Jutarnji.hr
----------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------

U novogodišnjem incidentu u Pitomači Danijela Barišić izvukla deblji kraj



pitomača
Fotografija:Večernji list
U Big Benu i Galaxyu padali su udarci i pljuske
Da u pitomačkim ugostiteljskim lokalima nije bilo tuče, novogodišnja noć u Virovitičko-podravskoj županiji bila bi jedna od rijetkih bez težeg incidenta. O tome izgredu policija je izvijestila javnost ističući da su u narušavanju javnog reda i mira sudjelovale četiri osobe.
- Pola sata iza ponoći 1. siječnja D.B. (20) prišla je H.Đ. (20) i udarila ga šakom u lice, a potom je D.B. prišla M.G. (24) i udarila je šakom u trbuh, na što je M.G. uzvratila udarivši D.B. otvorenim dlanom u lice. Poslije toga D. B. je dobila udarac po licu od S. P. (dečka M. G. ) izguravši je iz lokala. Narušavanje javnog reda i mira s time je prestalo.
Istog dana oko 2.40 sati u pitomačkom disku Galaxy D. B. je pristupila H. Đ., fizički ga napala i udarila ga u usta, na što je on uzvratio. Udarao je D.B. rukama po tijelu. Nakon toga je D. B. u pitomačkoj ambulanti zatražila liječničku pomoć, a narušavanje javnog reda i mira je prestalo. Protiv sudionika narušavanja javnog reda i mira policija će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka", piše u priopćenju PU virovitičko-podravske, koja je potvrdila da su D. B., M. G. i S. P. odbili alkotestiranje.
Deblji kraj u tome incidentu izvukla je Danijela Barišić, koja je o događaju izvijestila medije. Zbog potresa mozga i pretučenosti još je u virovitičkoj bolnici na infuziji i liječničkim pretragama. Iako policija tvrdi da su vi sudionici toga incidenta bili pod utjecajem alkohola, Danijela Barišić tvrdi da je bila trijezna.
Autor:Dragutin Šantoši
Večernji list

- 15:38 - Isprintaj - #

02.01.2007., utorak

Karikatura tjedna

pitomačapitomača


Pitomačka stranka umirovljenika lovi birače putem interneta.

- 20:39 - Isprintaj - #

'Policija u Pitomači iznuđuje priznanja i pištoljem u usta'

Milenko Gustin opet se žali na policiju iz Pitomače zbog neprofesionalnosti

Tek što se, kaže, oporavio od šoka izazvanog pogrešnim procjenama policije, koja ga je prvoga svrstala među osumnjičenike za dvostruko ubojstvo i pljačku đurđevačke Fine, Milenko Gustin iz Pitomače sredinom prosinca i na sam Božić ponovo se našao u klopci, ovaj put, tvrdi, zbog skupine neprofesionalnih policajaca iz PP Pitomača, ali i mjerodavnih iz PU virovitičko-podravske, koji u njegovu i sličnim slučajevima redovito zatvaraju oči.

pitomača


Fotografija:Večernji list
Gustin se, kaže, sasvim bezrazložno našao među osumnjičenima, a sada i kao drugookrivljeni zbog podmetanja požara u obiteljskim kućama Zvonimira Ivanovića i Marice Radelić iz Pitomače.
Premda sam u vrijeme događaja bio na službenom putu u Dalmaciji, 20-ak policajaca iz PP Pitomača opkolili su mi odmah nakon požara kuću u kojoj je bila moja 23-godišnja kći i 15-godišnji sin. Policajci su nasilno ušli u kuću, a moju trudnu kćer nasilno su odveli u policijsku postaju. Toga dana kuća mi je bila opkoljena od 9 do 22 sata, a po grubosti i neprofesionalnom odnosu u rasvjetljavanju ovoga slučaja najviše su se isticali policajci Željko Veršec, Damir Vujasin, Siniša Katić, Tihomir Kirin te Zlatko Ban tvrdi Gustin.
Zbog sumnje da je podmetanje požara uz novčanu naknadu dogovorio s Mladenom Bukvićem iz Špišić Bukovice, Gustin je 17. prosinca priveden istražnoj sutkinji Antoniji Bagarić u bjelovarski Županijski sud, te nakon 48-satnog pritvora pušten na slobodu. No, prvoosumnjičeni M. Bukvić, nakon što je priznao podmetanje požara, iz pritvora u bjelovarskom zatvoru uputio je pisma Općinskom sudu u Pitomači i Županijskom sudu u Virovitici, u kojima tvrdi da je djelo priznao pod prisilom, uz stravično mučenje policajaca iz Pitomače.
Navodno su ga prisiljavali na priznanje batinama, izvijanjem prstiju, prislanjanjem glave na željezničke tračnice sve dok se nailazeći vlak nije sasvim približio, stavljanjem pištolja u usta i guranjem glave pod vodu na obali Drave.
Autor:Mirjana ROSIĆ-ZRINSKI/Večernji list

Policija odbacuje 'insinuacije i laži'
U virovitičko-podravskoj Policijskoj upravi kategorički odbacuju “insinuacije i laži” u vezi s tim da su policijski službenici prilikom kriminalističke obrade nad Mladenom Bukvićem primijenili ikakvu vrstu prisile, jer je on prilikom davanja iskaza u nazočnosti svog branitelja priznao da je zapalio dvije kuće uz nagradu od 2000 eura, koje mu je prethodno ponudio 47-godišnji hrvatski državljanin. Osim toga, piše u priopćenju za Večernji list, Bukvić je također u prisutnosti svog branitelja potpisao izjavu da u ovome slučaju nema primjedbi na postupke policijskih službenika virovitičko-podravske Policijske uprave. (mrz)

Prešli preko prijetnje pištoljem
Gustin kaže kako je policija u Pitomači na sam Božić glatko prešla preko bjelodanog četverostrukog pokušaja ubojstva u gradskom kafiću. Tada je Zlatko Funtak, navodno iz čista mira, pred gomilom svjedoka prijetio pištoljem Gustinu, njegovoj kćeri i budućem zetu, te njihovu prijatelju. Policija je, tvrdi Gustin, olako prešla preko tog slučaja, ne zadržavši Funtaka ni sekunde u pritvoru i tvrdeći kako mu nisu pronašli pištolj.
Večernji list



- 19:53 - Isprintaj - #

01.01.2007., ponedjeljak

Fran, Jana, Roko i Ivan naš su najljepši novogodišnji dar

Foto: Petar Žarković
Slaveći rođenje četvorki, prema starom običaju, susjedi zatrpali kuću roditelja slamom i perjem

Nakon četiri godine braka, rođenje Frana, Jane, Roka i Ivana na blagdan Nevine dječice u zagrebačkoj Petrovoj bolnici iz temelja je promijenilo život obitelji Peterfi iz Grabrovnice nedaleko od Pitomače.
Sretni roditelji Lidija (28) i Ivica (29) znali su još od drugog tjedna Lidijine trudnoće da će imati više od jedne bebe, ali tek su kasnije saznali da će ih biti četvero.
U Grabrovnici smo zatekli sretnog oca Ivicu i njegove roditelje u velikom poslu. Od davnina je, naime, običaj u nekim podravskim selima da se kuća i dvorište u koje dođe prinova zasipaju pljevom, perjem, slamom, starim krpama, papirnatim vrpcama... Tako je i kuća u kojoj žive Lidija i Ivica osvanula zatrpana doslovce do vrha krova. Dan prije, kad su u dvorištu postavili šator ispod kojega su rodbina i prijatelji slavili rođenje četvorki, ništa nije ukazivalo na to da bi sutradan moglo biti toliko dodatnog posla. Susjede su, kao što je i red, priskočile i pomogle čistiti, a bio je potreban i traktor s prikolicom. Čak je i mladi tata morao donijeti visoke ljestve kako bi se popeo na vrh krova i skinuo slamu s njega.
- Ovo nam je pravi novogodišnji dar, nešto najljepše što se čovjeku može ostvariti, ne samo za jednu godinu nego za cijeli život, i obistinilo se. Moja supruga radi na Dječjem odjelu u virovitičkoj Općoj bolnici pa vjerujem da ćemo sve teškoće rješavati ‘u hodu’ - kaže ponosni otac.
Po zanimanju je elektrotehničar, nezaposlen je, a honorarno radi za Croatia osiguranje.
- Kad moja obitelj dođe kući, morat ćemo posložiti stvari da sve funkcionira. Jedino ne znam kako će biti sa spavanjem, ali nadam se da ćemo i to riješiti - dodao je.
Neke su tvrtke već najavile pomoć mladim roditeljima, među njima i trgovački obrt Merkur Nade Škrinjar iz Pitomače s kompletnom opremom za krštenje. Pomoć obitelji Peterfi zasigurno će trebati, a za početak najviše pelene.
- Presretni smo što je sve prošlo u redu i što su dječica i snaha zdravi - kaže djed Marijan.
Jutarnji.hr


- 20:03 - Isprintaj - #

Mihael Milovac, prvo dijete rođeno u 2007. godini

Mihael Milovac, prvo dijete Dragice i Tihomira Milovac iz Otrovanca, prvo je dijete koje je rođeno u Virovitičko – podravskoj županiji u 2007. godini. Mihael, koji je rođen sa 4,200 grama, dugačak je 53 centimetra i rođen je u 0:55 sati 1. siječnja 2007. godine. Porod je obavio doktor Koledić. Mihaela Milovca i njegovu majku Dragicu, tom su prigodom, posjetili čelnici Virovitičko – podravske županije i Grada Virovitice, odnosno župan Virovitičko – podravski Zvonimir Šimić, predsjednik Skupštine Virovitičko – podravske, Stjepan Feketić, gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak, u pratnji supruge Jasne Per Kožnjak, a osim toga, dijete je posjetila i ravnateljica Opće bolnice Virovitica Ana Bajer Feketić koja je Mihaelu darovala zlatni križić. Inače, Virovitičko – podravska županija, obitelji Milovac, darovala je najbitnije potrepštine za dijete koje su mu neophodne u prvim mjesecima njegovog života.
Inače, u 2006. godini u Općoj bolnici Virovitica bilo je 767 poroda što je bitno manje negoli u 2005. godini kada je bilo 860 poroda. Trend manjeg broja poroda bilježi se od 1991. godine, do kada je bilo više od 1000 poroda godišnje. Unazad petnaest godina taj je broj pao ispod tisuću. Inače, danas su se u Općoj bolnici Virovitica uz Mihaela rodila još dva dječaka i jedna djevojčica.
fotografija i tekst:ViroviticaOnline

- 15:39 - Isprintaj - #

Humanitarni koncert za štićenike dječjeg sela Hrvatske-Lekenik

U organizaciji i pod pokroviteljstvom pitomačke Općine 28. 12. 2006. godine održan je u Pitomačkoj kino sali humanitarni koncert "Radost pjesme za radost dječjeg osmjeha". Medijski pokrovitelj koncerta bio je Pitomi radio.
Za održavanje koncerta dobrote, radosti darivanja i osmjeha na dječjim licima zaslužan je dragi dječak Josip, dječak velikog srca. Koncert je održan na Dan nevine dječice, a potreba svih potreba je radost na dječjim licima. Bila je to prigoda velikim i malim izvođačima programa te autorima glazbenih podloga Damiru Mihaljeviću - Gaši i Tomislavu Tišljaru, autoru scenarija Rajku Stilinoviću, producentu Ivanu Petroviću - Pjeru, voditeljima programa Ines Giba i Dubravku Begoviću - Dudi, inspicijentici Jeleni Bedeković, realizatorima programa, Marinku Barčanu sa djelatnicima Općine i komunalnog poduzeća Pitomača te ročnicima na odsluženju civilnog vojnog roka u pitomačkoj Općini, koji su proveli u djelo dobrotu, slatki mir darivanja i ljubavi za bolje novo jutro, pozdravljajući ispred općine Pitomača, gospođu Marinku Rudela, koordinatoricu za odnose s javnošću SOS dječjeg sela Hrvatska - Lekenik, te sve prisutne posjetioce koncerata u kino sali, uz prisutstvo živih božićnih jaslica na pozornici, uz želju da koncert postane tradicionalan, rekla je mr. sc. Vesna Bedeković.
Prigodne božićne pjesme izvodila su djeca mladi pjevaći, izvođači i autori uspješnica izvedenih na festivalskim priredbama dosadašnjih "Kukuričeka".
Pjevale su pojedinačno i u duetu Vinka Bedeković i Helena Živko iz Pitomače, Ena i Iva Vargek i Ena Mihaljević iz Virovitice, te najveće srce koncerta Josip Benšić iz Kalinovca.
Malim pjevačima pridružili su se veliki. Bio je to pitomački bend "Licitari", koji su samostalno i sa solisticom Anom Vargek odsvirali i otpjevali niz božićnih pjesama uključujući i pjesmu Božić bili.
Od ulaznica i dr. prikupljeno je 8.000,00 kn, koje su na kraju koncerta uručene predstavnici SOS sela. Gospođa Marina Rudel zahvalila se u ime djece iz Lekenika na daru uz posebnu zahvalu Josipu, kako je ona rekla, najvećem po zvjezdama, koji nije prihvatio financijsku pomoć, a svoju pjesmu "djetešce nam se rodilo" darovao je djeci bez oba roditelja, jer njima je potrebnija, a on ima mamu rekao je mali Josip (dječak je izgubio oca u oružanoj pljački FINE-e u Đurđevcu). Josipe prenosim ti tople pozdrave sve djece i uručujem ti crtež, koji su za tebe nacrtala djeca štićenici dječjeg sela Lekenik, kao uspomenu i zahvalu za ovo što si učinio za našu djecu, rekla je na kraju gospođa Marinka Rudel.
Barica Mihoković
Pitomača.net

- 15:20 - Isprintaj - #

Sretna Nova i najnovijem stanovniku naše općine!

pitomača pitomača


- 15:12 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.