Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Populacijska politika susjednih općina

Katastrofalan omjer krštenih i umrlih u šest podravskih župa

Podravci izumiru
Autor FRANJO BARTOLIĆ

Podaci u podravskim župama o odnosu na broj krštene djece, vjenčanih parova i umrlih osoba ponovno pokazuju katastrofalnu sliku.
Podravaci u šest župa, u kojima smo potražili podatke, dvostruko brže umiru nego što se rađaju.

Crne brojke
Kad se zbroje podaci dobiveni od župnika Mladena Gorupića iz Kalinovca i Budrovca, fra Ivana Širokog iz Kloštra Podravskoga, Nikole Benka iz Ferdinandovca, Krunoslava Kefelja iz Podravskih Sesveta i Tomislava Leskovara iz Kozarevca, kršteno je 113-ero djece, vjenčano 49 parova, a umrlo je 214 osoba.
Najviše je sprovoda bilo u Ferdinandovcu (52), a u toj je župi i najnepovoljniji omjer s krštenima, koji je lani bilo svega 19. S obzirom na samo 11 vjenčanja, perspektiva za skorašnji porast nataliteta nije blistava.
Najmanje je sprovoda bilo u Budrovcu (18), a tamo je kršteno samo dvoje djece manje.
Lani su najčešće pred oltarom bili parovi iz Kloštra Podravskoga, njih 18, dok su u kalinovačkoj župi bile samo tri svadbe.
Uz činjenicu da se sve manje roditelja odlučuje na dvoje ili troje djece, sva ta sela po strukturi stanovništva postaju sve starija, a broj samačkih domaćinstava raste.

Najgore u Kalinovcu
Dekan Đurđevačkog dekanata Mladen Gorupić, koji vodi župe Kalinovac i Budrovac, ističe poraznu sliku u Kalinovcu, dok za Budrovac kaže da je stanje daleko bolje.
Župnik u Ferdinandovcu Nikola Benko nema komentara na stanje u njegovoj župi. Kaže da u dobrostojećim domaćinstvima ima mali broj djece, a to se ne može objasniti siromaštvom.
Državna sredstva koja bi trebala poboljšati demografsku obnovu Hrvatske kao da nemaju odjeka u većini podravskih župa.
Večernji list
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Molve daju 5000 kuna za bebu
Piše: Robert Mihaljević

Čak 5000 kuna za svako novorođeno dijete dobivat će od ove godine roditelji s područja općine Molve kod Đurđevca.
Ta je populacijska stimulacija dosad iznosila 1000 kuna, a molvanske vlasti odlučile su je upeterostručiti zbog sve nepovoljnijeg odnosa rođenih i umrlih. Riječ je o uvjerljivo najvećoj naknadi za rođene u Koprivničko-križevačkoj županiji.
- Godišnje se u općini rodi 20-ak djece, a broj umrlih je između 30 i 40. Ako ništa drugo, barem ćemo novim roditeljima financijski olakšati život - poručio je Ivan Kolar, molvanski načelnik.
Molve su najbogatija podravska općina jer je na njezinu području najveće hrvatsko plinsko polje: u općinski proračun Ina bi ove godine trebala uplatiti oko 15 milijuna kuna rente. No, “bijela kuga” i dalje pustoši Podravinu.
Otprilike polovica iznosa koji Ina plaća Molvama slijeva se u susjednu općinu Kalinovac koja je zahvaćena još pogubnijim depopulacijskim trendom.
Prema podacima kalinovačkog župnika i đurđevačkog dekana vlč. Mladena Gorupića, lani je na području Kalinovca rođeno samo 13 djece, a umrlo je ukupno 35 osoba.
- Tu sam sedam godina i ne sjećam se da je ikad bilo lošije. Lani smo, primjerice, u našoj župi, koja broji oko 550 kućanstava, imali samo tri vjenčanja. A situacija s brojem novorođenih, koliko čujem i vidim, neće biti ništa bolja ni ove godine - kaže župnik Gorupić.
Kalinovac svakoj bebi već nekoliko godina daruje 2000 kuna, a u Općini ozbiljno razmišljaju da taj iznos “podebljaju”. Darko Sobota, općinski načelnik, ističe da je u Kalinovcu i dječji vrtić, koji ima 65 mališana, posve besplatan.
Jutarnji.hr


Post je objavljen 15.01.2007. u 18:06 sati.