Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Pitomačka "Noć sa zvijezdama" dobila svoju internet stranicu

Pitomačka "Noć sa zvijezdama" dobila je i svoju internet stranicu na kojoj je detaljno objašnjen rad SLOOH robotskih teleskopa smještenih na Kanarskim otocima.Voditelj Zvjezdarnice Branko Novosel vodit će nas u subotu od 20 do 23 sata iz Knjižnice i čitaonice Pitomača na svemirski put našom galaksijom.Za rad SLOOH teleskopa Branko ima administratorske ovlasti i jedini je iz Hrvatske koji se služi tim teleskopima pa će tako i svi posjetioci "Noći sa zvijezdama" sudjelovati u prvom hrvatskom predstavljanju tog projekta.

zvijezde


U Pitomači, slikovitom podravskom mjestu, boravio je pjesnik Petar Preradović. Gledajući treperava zvijezda napisao je 1846 g. pjesmu Putnik. Nakon 161 godine isto mjesto postat će veliki putnik prema nebeskim prostranstvima. Svemirske udaljenosti danas mjerimo u desetinama tisuća i milijunima svjetlosnih godina a ovu noć ćemo ih premostiti nekoliko minuta. Tehnologija i znanje danas skračuju prostorne granice. Pomoću dva robotska teleskopa smještenih na vulkanskom brdu otoka Kanari i Internetske mreže na velikom platnu u knjižnici ugledat ćemo slike koje su proputovale neslućene udaljenosti.
Za vedrih noći teleskopi Slooh pretražuju nebo i odašilju slike prema računalima i monitorima u nekoliko sekundi diljem svijeta. Rad teleskopa podijeljen je u misije od 5-10 minuta. Za ovo vrijeme pristižu slike galaktika, maglica, repatica i planeta. Teleskop samostalno pomoću računala i motora pokreće svoje stakleno oko prema zanimljivim nebeskim objektima vidljivih te noći. U subotu ćemo moći iz tople knjižnice samostalno teleskopom, odabirom objekta ili unosom nebeske koordinate. Dobro poznavanje astronomije danas nije bitno da bi se radilo sa teleskopom. Jer po prvi puta u ljudskoj povijesti jedna zvjezdarnica danas omogućuje svojim digitalnim posjetiteljima u stvarnom vremenu upravljanje teleskopom.

Slooh zvjezdarnica
Pogledajmo iza scene kako tehnologija i znanje omogućuje Sloohu da dovede slike iz dalekog svemira do kućnih monitora. Rad se odvija na dva mjesta. Prvi dio je sama prava zvjezdarnica a sagrađena je na otoku Kanari. Na Kanarskom otoku na vrh vulkanskog brda nalazi se cijeli niz zvjezdarnica različitih vlasnika. Slooh zvjezdarnica je privatno vlasništvo sagrađena sa dvije kupole a u svakoj se nalaze dva teleskopa roboti. Jedan manji namijenjen za krupne kadrove kao na primjer maglice a veći za promatranje udaljenijih i manjih nebeskih objekata na primjer galaktike. Jedna kupola sa teleskopom samostalno određuje zanimljive objekte tijekom cijele noći. Dok je druga namijenjena za rad sa udaljenim posjetiteljima preko Interneta. Sve teleskope nadzire računalo server smješten u New York gradu.
Slooh zvjezdarnica na Kanarima je spojena sa vanjskim svijetom samo preko Interneta. Zvjezdarnica radi samostalno, sa povremenim daljinskim održavanjem. Jednom godišnje zvjezdarnicu posjete pravi majstori. Iz svake zvjezdarnice odašilju se istodobno dvije slike. Jedna širokokutna slika iz manjeg teleskopa i druga sa većim uvećanjem iz velikog teleskopa. Svaki teleskop za stvaranje slike koristi CCD astro kameru, filter za boju i izoštrivač slike. Svi dijelovi ovog sustava su pod softverskom kontrolom pokretani na PCu unutar kupole.
Ključni tehnološki dio je posebno napisani upravljački softver a nalazi se u zvjezdarnici. Napisan je u Java programskom jeziku. Ovaj softver upravlja sa: 1. vezama između servera, 2. motoriziranim dijelovima instrumenata, 3. sakuplja podatke od instrumenata i 4. izvodi oradu dobivenih slika. Sustav za prihvaćanje i obradu slika spaja više slika u jednu dobijenih pomoću različitih filtera kako bi se dobila boja, dodaje logo i odašilje sliku do korisnika.Ovakav slobodan sustav nemaju druge zvjezdarnice.


Fotografije i tekst:Callisto.hr

pitomača



Post je objavljen 25.01.2007. u 19:06 sati.