Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Blic vijesti

U Vjesniku od kolovoza 1966 Mirko Lauš, nastavnik i voditelj Kino kluba Slavica objavio je slijedeći članak popraćen fotografijom nastupa naših mladih kino amatera.
VIŠE:Pitomača.net
------------------------------------
Hoće li Virovitičani platiti 100.000 kuna za izmještanje kolektora kanalizacijske mreže na privatnoj parceli između Pejačevićeve i Masarykove ulice - na kojoj će se graditi Domusova uglovnica ili će taj novac podmiriti Domus i građevinsko poduzeće Croming iz Pitomače, koji tom parcelom raspolažu?
Večernji list
------------------------------------
Dražen Dorčec je na Županijskom sudu u Koprivnici nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora za dvostruko ubojstvo iz koristoljublja u đurđevačkoj poslovnici Fine 14. listopada prošle godine.
Radio Koprivnica
------------------------------------
Internet se širi zrakom
'Wireless' treba gledati kao mrežu u kojoj se za komunikaciju, umjesto žica, koriste radiovalovi
»Wireless udruge u CARNet mreži« naziv je projekta koji su zajedničkim snagama pokrenuli Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet i Savez wireless udruga Hrvatske (www.hrfreenet.hr), udruge koje promiču bežični pristup Internetu.
»Ideja projekta je napraviti pregled wireless udruga na području Hrvatske. Također se istražuje mogućnost korištenja CARNet mreže za povezivanje 'otoka' wireless mreža te omogućavanje pristupa Mreži putem infrastrukture wireless udruga«, kazala je Vjesniku Ivana Golub, voditeljica projekta iz CARNeta.
Uloge u projektu jednostavno su podijeljene. CARNet usko surađuje sa Savezom, dok Savez uključuje pojedine udruge i članove udruga u projekt prema potrebi i mogućnostima, kažu u CARNetu. Za sada su uključene udruge iz Zagreba, Đakova, Nedelišća, Pule, Šibenika i Hvara.
Postavlja se, međutim, pitanje što je to wireless i koje su uopće njegove prednosti za građane kad ionako na tržištu ima dvadesetak pružatelja internetskih udruga. Wireless treba gledati kao mrežu u kojoj se za komunikaciju umjesto žica koriste radiovalovi. To je fleksibilan komunikacijski sustav koji se upotrebljava kao nadopuna ili zamjena za žičane lokalne mreže.
»Prije svega wireless treba gledati kao tehnologiju koja omogućuje kreiranje mreže, a potom ta mreža pruža mnoge pogodnosti. Primjerice, za razliku od kablova koji idu pod zemlju, wireless mreža nema barijere jer signal putuje zrakom«, rekao nam je Kristijan Fabina, predsjednik Upravnog odbora Saveza. Dodaje da bežična mreža omogućuje mrežno igranje, pregledavanje i postavljanje sadržaja na lokalne ili globalne servere, razmjenu datoteka (filmovi, programi, knjige, igrice, tekstovi, glazba), mobilnost, e-learning, besplatnu komunikaciju s umreženim članovima preko lokalnih i globalnih VoIp servisa (telefonija preko mreže). Za razliku od postojećih internetskih providera, wireless udruge, osim što su dugoročno gledano jeftinije, dostupnije su i sadržajno pružaju mnogo više. Pristup Internetu može se zakupiti preko udruge te s nekim od već postojećih članova podijeliti početan trošak, koji prosječno iznosi do 1000 kuna.
»Važno je napomenuti da wireless udruge ne pružaju nikakve usluge, mi ne prodajemo Internet jer ga i nemamo, nismo provideri i nikad to nećemo biti. Mi samo želimo pridonijeti razvoju tehničke kulture u Hrvatskoj«, naglašava Fabina.
Udruge u budućnosti namjeravaju pokrenuti tečajeve i seminare po svim gradovima, organizirati prvu wireless konferenciju u ovom dijelu Europe, sudjelovati na tribinama u svijetu, stvoriti globalnu wireless mrežu preko CARNeta i potencijalnih telekomunikacijskih partnera.
Mislav Nekić
Vjesnik

Post je objavljen 30.01.2007. u 21:03 sati.