Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Nevrijeme na području županije uništilo više nasade i plasteničku opremu

Olujni vjetar iza sebe ostavio tugu i krš
Autor Dragutin Šantoši

VIROVITICA-SLATINA-ORAHOVICA - Neuobičajeno olujno nevrijeme, kakvo ne pamte ni najstariji stanovnici Virovitičko-podravske županije, u četvrtak navečer i jučer ujutro u Podravini je najteže pogodilo poljoprivrednike koji u plastenicima proizvode sadni materijal te rano povrće.

Krš u plastenicima
Na području Pitomače, Virovitice, Slatine, Čađavice i Orahovice jak vjetar, koji je povremeno dostizao brzinu veću od 80 kilometara na sat, kidao je noseće konstrukcije i odnosio stotine četvornih metara najlona. Štete su velike, pa više od stotinu oštećenih povrtlara, bez pomoći lokalne samouprave i države, ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju neće moći spojiti kraj s krajem.
- Od šest plastenika s ukupno 850 kvadrata, vjetar mi je tijekom noći potpuno uništio tri zajedno sa sadnim materijalom ranih jagoda vrijednim pedesetak tisuća kuna.
Plastenike sam kupio na kredit Privredne banke, pa ne znam kako ću ga vratiti preostalih 2000 eura duga. Pravi krš počeo je poslije 3 sata. Pokušao sam spašavati plastenik, ali je i mene vjetar podigao.

Dvostruka šteta
Vrtio sam se u kuću i na uho stavio tranzistor da ne bih slušao kako mi oluja uništava imovinu - ispričao nam je Marko Bartaković iz Slatine, jedan od brojnih poljoprivrednika koji su u ovom kraju doživjeli sličnu sudbinu.
Vjetar je pokidao grane u voćnjacima, pa su voćari ove godine doživjeli dvostruku štetu.
Zbog visokih temperatura zraka voćke već pupaju, pa je se procjenjuje da će najavljeno naglo zahladnjenje uništiti pupove i smanjiti očekivane prirode.
Večernji list

Post je objavljen 19.01.2007. u 17:50 sati.