Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Počelo suđenje Jerešićima i društvu

Ispitivanjem svjedoka jučer je na Županijskom sudu u Bjelovaru počelo suđenje u slučaju Zanatsko štedno-kreditne zadruge u likvidaciji i Štedno-kreditne zadruge u stečaju. Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti terete se Martin Domšić (77), Dražen Jerešić (44), Ivan Jerešić (66), Goran Mičić (41), Miroslav Lesić (42) i Vlatko Herbaj (38). Martin Domšić i Dražen Jerešić terete se što su unatoč rješenju Ministarstva financija o zabrani rada nastavili s poslovanjem Zanatsko-štedno kreditne zadruge sklapajući ugovore o oročavanju, te preuzimali novac ne upozoravajući klijente da je zadruga u likvidaciji.
U optužnici se navodi da su time zadruzi ostvarili nepripadnu korist od oko 3,1 milijun kuna. Jučer je saslušana klijentica Marijanka Nemet, bivša saborska zastupnica iz Orahovice. «Prije deset godina oročila sam protuvrijednost od pet tisuća eura i svaka tri mjeseca podizala oko 100 eura kamata. Ne sumnjajući i dobro poslovanje u kolovozu 2003. godine oročila sam 3023 eura na tri godine, a godinu dana kasnije još 2520 eura na isti rok», rekla je Marijanka Nemet. Iako je više puta dolazila podizati kamatu nitko joj nije rekao da je zadruga u to vrijeme već bila u poteškoćama.
Slično je ispričao i Ivica Flisar koji je 1993. godine oročio između tisuću i dvije tisuće njemačkih maraka, a ostao je i bez novca i kamate jer ih nikada nije podizao. Flisar tvrdi da mu Zadruga ukupno s glavnicom i kamatama duguje 18 tisuća eura pa je tu vrijednost prijavio u stečajnu masu.
Desetak ostalih svjedoka potvrdilo je da su u štednoj povjerili svoj novac zbog vrlo visokih kamata koje su dosezale i 360 posto godišnje. Optužene su teretili da su sklapali ugovore iako su zadruge u velikim financijskim poteškoćama i da su im žiro-računi bili blokirani pa su transakcije obavljali putem blagajne.
Glasnogovornica Županijskog suda u Bjelovaru Milanka Slivar izjavila nam je kako će glavna rasprava potrajati do četvrtka kada bi mogla biti izrečena i presuda. Do tada će biti saslušan veliki broj svjedoka, sedamdeset do osamdeset osoba koji bi o poslovanju Štedne nešto mogli reći.
Virovitica.net

Post je objavljen 17.01.2007. u 15:32 sati.