četvrtak, 12.09.2024.

O manipulaciji

Nažalost na većini portala koje ujutro pratim i danas dominira politička tema, sučeljavanje američkih predsjedničkih kandidata. Jučer se bloger Blumi dotakao, na način s kojim se ne slažem u potpunosti, pojma manipulacije, pogrešno ga po mom skromnom mišljenju adresirajući.
Nevjerojatno koliko je inače jako inteligentnih komentatora nasjelo na najvještije plasiranu dezinformaciju i manipulaciju jučer proglašavajući je samo jednom u nizu Trumpovih gluposti. To je "Haićani koji su došli u SAD jedu mačke i pse, vaše kućne ljubimce." Naravno da se radi o notornoj gluposti iz reda teorija zavjere, koje su moderatori odmah osporili kao i onu o ubijanju žive djece u državama pod vlašću demokrata, ali cilj je itekako postignut, počela je velika hajka na Haićane. Nemojmo se zavaravati, kod nas su i pametne ljude uvjerili da Kinezi nemaju pse kao kućne ljubimce jer se hrane s njima (sve je počelo na osnovu zabilježenih slučajeva u vrijeme pomora od gladi u toj ogromnoj zemlji), moja iskustva iz šetnji govore da imaju, meni samo nije jasno zašto većinom pudle, oni su uglavnom mršavi ;).
Zašto je to izuzetno spretno osmišljena manipulacija, ja opet sumnjam na seljačinu milijardera Muska, ne na zbilja starog i očito za polemiku nedoraslog s Harris Trumpa. Muskova mreža je preplavljena predstavljanjem Trumpa kao spasitelja kućnih ljubimaca, ciljana kategorija je siromašno i neuko stanovništvo kojima su ljubimci jedina radost, a ogorčeni su kampanjom protiv Harris kao ljubiteljice mačaka. Većina tih glasača ne zna ni čitati nego im se stvari prenose iz druge ruke.
Razmišljao sam, kao često u prošlosti, kako se suprotstaviti gluposti i je li ispravno što sam uvijek reagirao kao Harris jučer, smijehom nevjerice, koliko daleko glupost može ići.
Što se Taylor Swift tiče informirani ljudi znaju da njena podrška Harris nije od jučer, manipulativnim se može samo nazvati trenutak kad je to zvanično obznanila, očito ispravan, jer je isprovocirala glavnog Trumpovog financijera Muska da joj ponudi uslugu čuvanja mačaka i pravljena djece. Tvrdoj desanki, pardon desnici, nemoguće je išta objasniti.


08:26 | Komentari (9) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

11. 08.