minus40kg - kalorijski restoran

* Prepunjena paprika ...



Zatvoreno do daljnjega, tj. trenutno sam živ, ali duhom odsutan!

Zbog svestranog zasićenja na ovom blogu više neće biti novih postova.
Od srca hvala svima koji ste ovdje navraćali i ostavljali komentare ;)
Sve vas srdačno pozdravljam i želim vam svako dobro u životu.

P.S.
Ovime sam zatvorio i za blog vezanu mail korespondenciju.
Bude li pitanja kada ću se vratiti, znam, razočarat ću sve.
Sukladno situaciji, nema ni linka prema komentarima.


21.08.2021.


* Bakalar, mladi krumpir i šampinjoni ... 410 kcal


15 dag fileta svježeg bakalara (120)
15 dag mladog krumpira (120)
15 dag zlatnih šampinjona (30)
0,15 dl maslinovog ulja (140)
sol, papar, list peršina, provansalske trave

- ribu i povrće, peci, prži na malo ulja, kuhaj, ...
- začini po volji, i na kraju prelij s malo maslinovog ulja

Samo za petkoljupce i one koji se tako osjećaju ;)


Šalim se, naravno, ja sam ovo jeo neki sasvim drugi dan, ali lijepo je kada se riba jede bar petkom. Tko pak ne jede ribu, što mu ja mogu. Možda je bio i list celera, a ne peršina. Češnjaka nije bilo, a baš je moglo, da ne velim trebalo. Ali dobro, to su uistinu nijanse.


18.08.2021.


* Oslić na jastuku od kelja i par zrna papra ... 390 kcal


15 dag kelja (60)
15 dag oslića (120)
15 dag krumpira (120)
0,1 dl maslinovog ulja (90)
sol, papar, lovorov list,
ružmarin, vinski ocat

- skuhaj, začini, uživaj , ...

Naravno, krumpir, koji je othranio generacije,
bio nositelj preživljavanja, njega neću puno spominjati,
jer eto, takvi smo mi ljudi, podložni svemu, osim temeljnom, ali ...
... naravno,
primjećujete da je on zapravo centralni dio posta ;)

Eh da, petkovski smisao bi bio krumpir,
a može i malo prpošnog kelja, ...


18.08.2021.


* Losos, tjestenina i brokula ... 410 kcal


10 dag divljeg lososa ... 130
4 dag integralne tjestenine ... 140
10 dag cvijeta brokule ... 30
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol,papar, provansalske trave

- isprži ribu na malo ulja iz spreja
- umiješaj vrhnje za kuhanje, začini
- serviraj uz tjesteninu i brokulu

Dobar obrok, ... za ponoviti ;)


18.08.2021.


* Lungić, kukuruz i prokulice ... 390 kcal


10 dag svinjskog filea ... 130
10 dag kuhanog kukuruza ... 110
15 dag prokulica ... 60
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, češnjak, provansalske trave

- meso ispeci na malo ulja iz spreja, začini
- serviraj uz kuhani kukuruz i prokulice
- prelij s malo maslinovog ulja

Baš jako dobar obrok ;)

P.S. Kad vidite ovako nezgrapno narezan češnjak,
lako možete zaključiti da sam to radio sam :)))


17.08.2021.


* Vepar/lungić/... i valjušci u umaku od mladog luka i rajčice ... 440 kcal


10 dag mesa vepra za gulaš / svinjskog lungića ... 130
10 dag valjušaka / njoka ... 160
10 dag mladog luka ... 40
1 dl pasirane rajčice ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, mješavina azijskih wok začina

- na ulju dinstaj mladi luk, posoli
- ispeci posoljeno meso na malo ulja
- skuhaj valjuške u slanoj vodi, ocijedi
- sve pomiješaj, dodaj pasiranu rajčicu, začini

Mješavina azijskih wok začina: jodirana morska sol, mrkva, vrganj, đumbir, korijander, kumin, limunska trava, sečuanski papar, kvasac (pšenica), kurkuma, čili

Za pasiranu rajčicu predlažem one u staklenci, malo robusnije, na putu prema koncentratu.

Ovdje je naglasak na dobroj šabloni, i mislim da je to upravo ono čime ću se nadalje baviti ;)

Ovako, vepar je bio malo žilav, tvrd i suh (fotografija iznad), vjerojatno mu je falio kvalitetan pac, ali to nije ono bitno, mogao se i kuhati u ekspres loncu, pa bi bio opuštenije teksture. Umjesto vepra je izvrsno prošao osjetno podatniji svinjski lungić (fotografija ispod), a mogla je i teletina, junetina, puretina, ... pa i riba, zašto ne. Naravno, da je gastro komponenta u prvom planu ovdje se moglo sto čuda raditi, ali eto, vrijeme za čuđenje i nesputano uživanje je odavno prošlo. U kategoriji svakodnevnih i jednostavnih obroka, ovo je jelo na zavidnom nivou, čime ulazi u kategoriju nedjeljnih ručkova. To što objavljujem baš sada kao novi post sasvim je petnaesta stvar.


10.08.2021.


* Piletina, grašak i umak od bundeve ... 420 kcal


15 dag filea tamne piletine ... 130
15 dag mladog graška ... 120
15 dag bundeve ... 60
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, kim

- skuhaj bundevu i piletinu
- samelji buču u umak, dodaj vrhnje
- kod serviranja dodaj kuhani grašak i kim

Za umak je korištena samo ocijeđena bundeva i vrhnje za kuhanje,
što znači, bilo je i baš izvrsne, lagane, skoro pa bistre, juhe.

Vrlo ukusan obrok, nutritivno skroz perfektan ;)

Da mi kalorijska restrikcija nije nužnost
išlo bi tu više vrhnja, ili maslac,
a i bučino ulje bi dalo šmek,
ali eto ... drugi puta,
i to možda :)))

Dakle,
da se ne iznenadite, ako probate,
u ovim omjerima količina ispadne baš vrlo posno jelo.


07.08.2021.


* Purica, zapečeni grah i rajčica ... 380 kcal


10 dag marinirane tamne puretine (130)
15 dag zapečenog graha (120)
15 dag rajčice (40)
0,1 dl suncokretovog ulja (90)
sol, papar, list peršina

- ispeci meso na ulju, začini
- serviraj uz zapečeni grah i rajčicu

Eh, da mi se dalo, ne bi ni češnjaka falilo, dapače, ali ... ;)

Ovaj zapečeni grah s rajčicom je iz konzerve,
ali kome se da, samo neka si ga dela.

Malo mini rajčice je i pride.


07.08.2021.


* Junetina, riža i luk ... 420 kcal


10 dag junetine od buta (130)
4 dag integralne riže (140)
15 dag luka (60)
1 dag svinjske masti (90)
sol, papar u zrnu

- na malo masti isprži meso i malo luka, posoli
- dodaj rižu i ostatak krupno rezanog luka
- prelij vodom i dodaj papar u zrnu
- kuhaj u ekspres loncu 1/2 sata

Ima sad ovdje i podvarijanti, tj. meso se može držati i u nekom pacu,
na primjer od senfa, ili onako klasično, sol, češnjak i malo ulja,
nekome će možda pasati soja sos, a ne mora ništa ;)

Ovdje je dobra ona riža koja se dugo kuha.

Ni s vodom ne treba pretjerivati,
ali niti ostaviti na suhom.


07.08.2021.


* Sir, jogurt, krastavci i pecivo ... 350 kcal


10 dag posnog svježeg kravljeg sira (80)
1 dl grčkog jogurta (130)
5 dag integralnog peciva (130)
10 dag svježih krastavaca (10)
tucana crvena ljuta paprika

E sad, nekome ovo i nije pravi obrok,
meni, prava je gozba: nutritivno,
a i blažena jednostavnost ;)

Ne kažem da ne bi išao kopar,
vlasac, mladi luk, češnjak, list peršina,
ali eto, ne stigne se uvijek voditi računa o svemu,
iako ... tj. zapravo, trebalo bi, jer svježi začini su mi najdraži.


05.08.2021.


* Oslić, bob i mrkva ... 410 kcal


15 dag fileta oslića ... 120
15 dag svježeg boba ... 90
15 dag mrkve ... 60
0,15 dl maslinovog ulja ... 140
sol, papar, vinski ocat, češnjak, list peršina

- skuhaj ribu u vodi začinjenoj sa solju, paprom u zrnu i vinskim octom
- povrće skuhaj svako za sebe, jer voda od boba zna biti svakakva
- kod serviranja završno začini i prelij s malo maslinovog ulja

U ovom jelu bob ispada dominantna namirnica ;)

Kuhanjem se lakše kontroliraju kalorije.
Gastronomski je specifično,
i rjeđe traži repete,
što je dobro,
valjda.


03.08.2021.


<< Arhiva >>

web

kalorijske tablice


jela: 60