minus40kg - kalorijski restoran

* Vepar/lungić/... i valjušci u umaku od mladog luka i rajčice ... 440 kcal


10 dag mesa vepra za gulaš / svinjskog lungića ... 130
10 dag valjušaka / njoka ... 160
10 dag mladog luka ... 40
1 dl pasirane rajčice ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, mješavina azijskih wok začina

- na ulju dinstaj mladi luk, posoli
- ispeci posoljeno meso na malo ulja
- skuhaj valjuške u slanoj vodi, ocijedi
- sve pomiješaj, dodaj pasiranu rajčicu, začini

Mješavina azijskih wok začina: jodirana morska sol, mrkva, vrganj, đumbir, korijander, kumin, limunska trava, sečuanski papar, kvasac (pšenica), kurkuma, čili

Za pasiranu rajčicu predlažem one u staklenci, malo robusnije, na putu prema koncentratu.

Ovdje je naglasak na dobroj šabloni, i mislim da je to upravo ono čime ću se nadalje baviti ;)

Ovako, vepar je bio malo žilav, tvrd i suh (fotografija iznad), vjerojatno mu je falio kvalitetan pac, ali to nije ono bitno, mogao se i kuhati u ekspres loncu, pa bi bio opuštenije teksture. Umjesto vepra je izvrsno prošao osjetno podatniji svinjski lungić (fotografija ispod), a mogla je i teletina, junetina, puretina, ... pa i riba, zašto ne. Naravno, da je gastro komponenta u prvom planu ovdje se moglo sto čuda raditi, ali eto, vrijeme za čuđenje i nesputano uživanje je odavno prošlo. U kategoriji svakodnevnih i jednostavnih obroka, ovo je jelo na zavidnom nivou, čime ulazi u kategoriju nedjeljnih ručkova. To što objavljujem baš sada kao novi post sasvim je petnaesta stvar.


10.08.2021.
komentiraj (13)


<< Arhiva >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak