10 dag mesa vepra za gulaš / svinjskog lungića ... 130
10 dag valjušaka / njoka ... 160
10 dag mladog luka ... 40
1 dl pasirane rajčice ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, mješavina azijskih wok začina
- na ulju dinstaj mladi luk, posoli
- ispeci posoljeno meso na malo ulja
- skuhaj valjuške u slanoj vodi, ocijedi
- sve pomiješaj, dodaj pasiranu rajčicu, začini
Mješavina azijskih wok začina: jodirana morska sol, mrkva, vrganj, đumbir, korijander, kumin, limunska trava, sečuanski papar, kvasac (pšenica), kurkuma, čili
Za pasiranu rajčicu predlažem one u staklenci, malo robusnije, na putu prema koncentratu.
Ovdje je naglasak na dobroj šabloni, i mislim da je to upravo ono čime ću se nadalje baviti ;)
Ovako, vepar je bio malo žilav, tvrd i suh (fotografija iznad), vjerojatno mu je falio kvalitetan pac, ali to nije ono bitno, mogao se i kuhati u ekspres loncu, pa bi bio opuštenije teksture. Umjesto vepra je izvrsno prošao osjetno podatniji svinjski lungić (fotografija ispod), a mogla je i teletina, junetina, puretina, ... pa i riba, zašto ne. Naravno, da je gastro komponenta u prvom planu ovdje se moglo sto čuda raditi, ali eto, vrijeme za čuđenje i nesputano uživanje je odavno prošlo. U kategoriji svakodnevnih i jednostavnih obroka, ovo je jelo na zavidnom nivou, čime ulazi u kategoriju nedjeljnih ručkova. To što objavljujem baš sada kao novi post sasvim je petnaesta stvar.