10 dag pilećeg filea ... 110
5 dag integralne riže ... 180
10 dag mladog luka ... 40
1 dag maslaca ... 80
curry, soja sos
priprema:
- očisti, nareži i operi mladi luk
- nareži meso na kockice, operi rižu
- pripremi vodu, maslac, curry i soja sos
kuhanje:
- u tavici peci meso na maslacu oko 5 minuta
- dodaj mladi luk, peci sve zajedno još 5 minuta, začini curryjem
- u kuhalu zagrij 1,5 dl vode do ključanja (vode ide x 3 u odnosu na rižu)
- u tavicu dodaj rižu i dobro pomiješaj s ostalim, prelij vrelom vodom, poklopi
- kuhaj poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta, tj. taman koliko treba riži da se skuha
- ugasi, dodaj malo soja sosa, dobro promiješaj i ostavi poklopljeno još 5 minuta
Ovo je vrlo ukusno jelo, nutritivno perfektno i dovoljno jednostavno za pripremu.
Integralnoj riži treba nešto više vremena, a to je pak malo previše za piletinu i mladi luk. Sljedeći puta ću probati s običnom rižom dugog zrna, koja se kuha kraće.
3 dag namaza od lososa ... 120
3 dag raženog kruha ... 80
10 dag ukiseljene kuhane cikle ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
tucana crvena ljuta paprika
Što je asocijacija za paštetu, znamo svi. Uglavnom se prisjetimo studentskih dana, ili siromašnih gostiju na Jadranu, koji žive na kruhu i pašteti. Međutim, povijest krije i svjetliju stranu paštete, kada se jela uglavnom po dvorovima. Među znalcima osobito je štovana pašteta od jetre šopane guske. Ovih dana, uz taj standard, pojavljuje se cijeli niz proizvoda od vrlo cijenjenih namirnica, što takve paštete čini vrlo skupima. I da, kada se pašteta naziva namaz zvuči puno prihvatljivije, pa ću i ja ovu paštetu zvati namaz od dimljenog lososa i maslinovog ulja. Otprilike ide 2/3 udjela dimljenog lososa i 1/3 maslinovog ulja. Uz to se doda nešto malo skroz jednostavnih začina, tipa soli i papra, te malo limunovog soka. U grubo ispadne oko 400 kcal na 10 dag.
Raženi kruh, koji se zadnjih godina prodaje u većini pekara nije baš samo raženi, pa onda i kalorije više prate pšenični nego raženi kruh, ali dobro, tko ima vremena dlake cijepati, naći će ga i za to da si napravi pravi domaći raženi kruh, i to onakav na kojem će nejačad i starci plakat koliko je tvrd, mi lijenkasti, zadovoljit ćemo se ovim kupovnim, mekanim i tako ugodno podatnim.
Na ciklu sam zapravo htio staviti kim, ali negdje sam ga zametnuo, pa kako sam bio malo ljut odlučio sam se za tucanu crvenu ljutu papriku.
Bučino ulje je pomalo inaćenje, tj, stavljam ga gdje god mislim da može uspješno zamijeniti maslinovo, koje je ionako najčešći izbor.
Sve u svemu super večera ;)
8 dag mljevene puretine ... 110
4 dag širokih rezanaca sa špinatom ... 140
10 dag mrkve ... 40
5 dag korijena celera ... 20
5 dag luka srebrenca ... 20
0,5 dl vrhnja za kuhanje ... 60
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, papar, ...
- skuhaj mrkvu i celer, začini i uživaj u juhi
- povrće samelji uz dodatak vrhnja za kuhanje
- meso dinstaj na malo maslinovog ulja i luku
- serviraj uz široke zelene rezance, začini
Ovo je nutritivno zapravo super obrok,
s druge strane, dosta je zbrčkan ;)
pečenje:
10 dag telećih rebarca ... 180
15 dag krumpira ... 120
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, Vegeta
salata:
10 dag mini rajčica ... 30
0,05 dl bučinog ulja ... 50
ocat, sol, papar
- ispeci meso i krumpir u pećnici
- serviraj uz salatu od mini rajčica
S kalorijama telećih rebara i nije baš sve čisto,
tko pazi, bolje da se drži potvrđeno nemasnog buta ;)
10 dag fileta tune ... 110
5 dag širokih rezanaca sa špinatom ... 180
15 dag crvene rog paprike ... 30
0,05 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, papar, list estragona
- ribu izreži na kockice, posoli i proprži na malo maslinovog ulja
- papriku usitni i skuhaj u aparatu za umake i juhe uz dodatak vrhnja za kuhanje i začina
- serviraj uz kuhane zelene široke rezance sa špinatom
- završno začini suhim mljevenim listom estragona
Kako sam i najavio, ovo je kopija jela od prije dva tjedna, samo je umak rađen u potpunosti bez vode i ispao je puno bolje, iako, još je uvijek bio prerijedak. Trebalo bi ga malo dodatno reducirati, a to bi kompliciralo jelo koje već ionako ne prolazi moje kriterije jednostavnosti. Kako nije bilo vode malo se i primilo, a tom je aparatu teško doći do dna, jer su dolje noževi koji se ne mogu skinuti, tako da izrada ovakvih umaka u njemu definitivno otpada.
15 dag puretine od zabatka ... 260
15 dag rozog krumpira ... 120
10 dag kiselog zelja ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, Vegeta
- u protvan na papir za pečenje složi krumpir i kiselo zelje
- odozgo stavi posoljeno meso, prvo s nutarnjim dijelom prema gore, poklopi
- stavi peć u pećnicu na 200 stupnjeva poklopljeno, nakon pola sata promiješaj povrće, a meso okreni da je kožica prema gore
- peci još 20 minuta poklopljeno, a onda otklopi i peci još otprilike oko 10 minuta
* ovo će vrijediti za manji komad purećeg zabatka
Ne mora kiselo zelje i krumpir uvijek ići uz krvavice, kobasice ili svinjetinu,
i puretina je savršena kao prilog, i ne mora to uvijek biti samo u zimskim mjesecima,
jer 10 dag kiselog zelja teško će pasti na želudac samo onima kojima baš uvijek teško padne ;)
10 dag filea pilećih prsa ... 110
5 dag pirove tjestenine ... 180
10 dag meksičke mješavine povrća ... 50
- kukuruz šećerac, mrkva, grašak,
zelene mahune, crvena i zelena paprika
2 dag maslaca ... 150
sol, papar, liste estragona
- ispeci meso na maslacu, začini
- dinstaj povrće na maslacu, začini
- umiješaj kuhanu tjesteninu, začini
Brzo gotovo, lagano i nutritivno prihvatljivo.
Na kojem tanjuru, tj. fotki je više povrća ili tjestenine?
Perspektiva, tj. kut gledanja izrazito utječe na našu percepciju.
10 dag junećeg lažnog bifteka ... 130
5 dag ječma ... 180
20 dag brokule ... 60
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, papar, kim, Vegeta
- u ekspres lonac stavi junetinu i ječam, prelij vrelom vodom, začini, kuhaj oko pola sata
- skuhaj brokulu, samelji, dodaj vrhnje, začini, serviraj s ocijeđenim ječmom i mesom
Kao predjelo posluži juhu iz ekspres lonca. Zapravo više je na tragu ragua. Meso pusti svoje, a i ječam da malo sluzavosti. Taj dio je manje bitan, ali u tome sam kuhao i stabljiku od brokule. Dakle, u umak su išli samo cvjetovi, a ovaj debeli i tvrdi dio se kuhao s ječmom i mesom. Kontrolirano, posno i ukusno. Sve skupa je ispalo apsolutno izvrsno.
- peci i ispeci
Zanimljivo je kako se na grešku lakše nadoveže greška nego ispravno.
Ovo je inače jedan stari recept, mi ga zovemo Karapandža,
jer eto, upravo je to stari vrsni kuhar Stevo radio ;)
To je odličan recept, ali eto, ne za mene.
5 dag mini pilećih hrenovki ... 120
5 dag integralnih špageta ... 180
5 dag ljutog ketchupa ... 60
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, češnjak, bosiljak, origano
- skuhaj hrenovke, nareži, lagano isprži na češnjaku i ulju
- dodaj kuhane špagete, začini bosiljkom i origanom
- serviraj uz najbolji ketchup koji nađeš u ponudi
Neki će kužiti, neki neće, ali eto, nebitno ;)
Na fotki nije sve izmiješano,
čisto zato što je ovako fotogeničnije,
u stvarnosti, prije jela, sve se dobro izmiješa.
10 dag junećeg lažnog bifteka ... 130
20 dag krumpira ... 160
20 dag kelja ... 80
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, Vegeta
- u ekspres lonac stavi junetinu, prelij vrelom vodom, začini
- kuhaj oko 20 minuta poklopljeno, tj. klasično pod parom
- otklopi, dodaj krumpir, kuhaj 20 minuta otklopljeno
- dodaj kelj, kuhaj još 20 minuta otklopljeno
- kao predjelo posluži juhu iz lonca
- serviraj meso i povrće, začini
Vrlo posan i vrlo ukusan obrok ;)
Meso je bilo jedan dan u pacu od Vegete i malo ulja.
Da vas ne zbuni fotka, u obroku je zapravo završilo pola od uslikanog mesa.
10 dag filea tune ... 110
5 dag integralne riže ... 180
20 dag rajčica, paprike i patlidžana ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, Curry
- peci ribu, kuhaj rižu i dinstaj povrće
Đuveč, sataraš, nemam pojma,
ali ovo je bilo fakat dobro, tj. baš ukusno ;)
Nezgodno je pimplati s puno različitog povrća po malo,
pa je gotova smrznuta mješavina k'o bog,
ali dobro, može i na ruke,
ako baš mora.
10 dag filea pilećih prsa ... 110
5 dag riže ... 180
5 dag kuhanog graška ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, curry
- ispeci meso, začini
- skuhaj rižu i grašak, začini
U planu je bila i rikula, ali malo je ciknula.
Iako s komponentom manje bio je ovo sasvim pristojan obrok ;)
Obzirom da nije na standardnom crnom tanjuru,
vidi se da nisam imao namjeru objavljivati,
ali eto, neka ostane kao podsjetnik,
bar još neko dogledno vrijeme.
5 dag integralnog tosta ... 120
5 dag pečene šunke ... 70
5 dag maslina ... 80
1 dl narančinog soka ... 50
koncentrat rajčice, list svježeg bosiljka
I opet, ako se s nečim od namirnica računa, a stavi manje, tim bolje ;)
Ova pečena šunka od buta ima tek 135 kcal na 10 dag.
To je kalorijski slično kao i svježe meso.
Malo obrade i vode i tu je.
Netom iscijeđena naranča savršeno će upotpuniti ovakav obrok.
10 dag fileta tune ... 110
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
5 dag rezanaca sa špinatom ... 180
15 dag crvene rog paprike ... 30
0,5 dl vrhnja za kuhanje ... 110
sol, papar, liste estragona
- ribu izreži na kockice, posoli i proprži na malo maslinovog ulja
- papriku usitni i napravi umak s vrhnjem za kuhanje uz dodatak vode
- serviraj uz kuhane zelene široke rezance sa špinatom
- završno začini sa suhim mljevenim listom estragona
Ovaj umak je ispao prerijedak, što je posljedica dodavanja vode i smanjene volje za reduciranje. Radio sam ga aparatom s kojim inače radim juhe, zato se voda nije mogla izbjeći.
Može za obrok biti i nemasna riba, ali kalorije se ipak jako lako nakupe.
Inače, cijelo jelo je bilo vrlo ukusno ;)
10 dag skuše ... 170
5 dag širokih zelenih rezanaca ... 180
10 dag rajčica ... 20
0,1 dl ulje, maslinovo ... 90
sol, papar, češnjak, svježi list peršina
- na maslinovom ulju dinstaj češnjak i nasjeckanu rajčicu, začini
- ispeci ribu na malo ulja, na tavici, roštilju ili u pećnici
- usitni ribu i pomiješaj s tjesteninom i umakom
Ovo mi je jedna od dražih matrica obroka ;)
Sve što se radi kao pašta šuta ima mjesta na mom stolu.
Umjesto zrele svježe rajčice se može koristiti koncentrat, pelati, ...
baš kao što se umjesto svježe ribe može koristiti dimljena ili iz konzerve.
Naravno, original ide s miješanim mljevenim mesom, ali to odavno nije pravilo.
Za tjesteninu neću ni pričati, daleko smo dogurali od inicijalnih špageta :)))
5 dag pureće šunke ... 60
,5 dag integralnog tosta ... 60
10 dag mini rajčice ... 30
1 dag koncentrata rajčice ... 10
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
svježi list bosiljka, peršina, ...
Eh da, može nam izgledati svakako, ali ovo nije puno kalorija.
Nije poželjno jesti previše procesuiranog mesa, ali ...
ni zrak, ni voda, sunce ... nisu što su nekad bili,
pa nemamo izbora, tako je i s komocijom ;)
10 dag kuhane leće ... 100
5 dag tjestenine ... 180
1 dl pasirane rajčice ... 20
5 dag luka ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, list peršina
- skuhaj tjesteninu
- na ulju dinstaj luk, dodaj rajčicu i leću, začini
- serviraj uz tjesteninu, za promjenu može i onu najobičniju bijelu
Pametni ono što je dobro rado ponove,
a i meni se ponekada zalomi,
u već nekoj varijaciji ;)
5 dag pureće šunke ... 60
5 dag kruha sa sjemenkama ... 110
10 dag mini rajčice ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
5 dag malina ... 30
sol, svježi list bosiljka
Varijacije na temu,
ali puno iskoraka i ne može biti, valjda ;)
10 dag teletine od buta ... 110
5 dag integralne tjestenine ... 180
15 dag cvijeta brokule ... 30
0,1 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, papar, češnjak, bosiljak
- ćevape ispeci na roštilju
- serviraj s integralnom tjesteninom
- prelij s umakom od kuhane brokule i vrhnja
* ako je tavica glumila grill, ubaci tjesteninu na masnoću od mesa
"Ćevapčići), bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inostranstvu. Riječ je o malim valjušcima od mljevenog mesa, mahom teletine, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina" ... bs wikipedija
Najčešće se nude oni od miješane svinjetine i junetine, ali ima puno kombinacija,
od navodno izvornih čisto telećih, preko janjećih, pa do pilećih i purećih.
Osobno, vegetarijanske ne uzimam kao ozbiljan izbor,
ali tko zna, nikad ne reci nikad.
Somun, ajvar, luk, kajmak, dođe mu pod normalno,
ali zašto ne i tjestenina s kremastim umakom od brokule.
Eto, šarolikost opcija je uistinu pravo bogatstvo,
a izbor je uvijek samo naš ;)
P.S. Ćevapi od telećeg buta su krajnje suhi,
i nisu baš ono na što ste navikli u ćevabdžinicama,
mora da su u originalu koristili neki drugi komad mesa ;)
5 dag šunke ... 60
3 dag trapista ... 120
4 dag integralne tjestenine ... 140
3 dag kečapa ... 30
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, origano, masline
- skuhaj tijesto, ocijedi, ubaci na ulje u wok
- dodaj ribanu šunku i ribani sir, začini
- kod serviranja prošaraj s kečapom
Ideja mi je bila napraviti jelo koliko-toliko slično pizzi,
ali bez dizanja i razvlačenja tijesta, pećnice ...
Vrlo sam zadovoljan rezultatom ;)
P.S.
Ovaj kečap nema niti jedan E, pojačivač okusa, ...
Je, malo više košta, ali i vrijedi.
10 dag fileta lososa (atlantski) ... 180
20 dag krumpira ... 160
10 dag kiselih krastavaca ... 10
5 dag kiselih lukovica ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, šareni papar
- u protvan na papir za pečenje složi krumpir, kisele krastavce i lukovice, posoli
- prekrij s filetom lososa, sve lagano naulji maslinovim uljem, posoli
- peci koliko već treba, ako ti se da na pola okreni ribu
Dobra kvaliteta namirnica, omjeri za pet
i obrok ispadne prva liga ;)
10 dag filea lososa ... 180
5 dag tjestenine ... 180
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. ... 140
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, papar, češnjak, peršin
- na ulju prodinstaj češnjak i ribu, posoli
- pod kraj dodaj vrhnje, začini
- serviraj uz tjesteninu
Bolje bi bilo da se radilo s vrhnjem za kuhanje, ali nisam ga imao, pa je išlo plavo kiselo vrhnje. Riba je ostatak prošlog pečenja. Ženica se bojala da se ne potkrade koja kost, pa je ribu skroz usitnila. Kako sam i pretpostavio, nije našla niti jednu košćicu.
Ovo je praktički tipičan način pripreme "na bijelo" što zapravo znači s vrhnjem.
Ovaj recept odskače od šablone u toliko što nema povrtne komponente, pa sam si ja sa strane uzeo porciju kiselih krastavaca. Oni su kalorijski izuzetno prihvatljivi, jedino mi se čini da imaju dosta soli, što i nije preporučljivo. Naravno, prave domaćice imaju ukiseljene svoje domaće krastavce s vrlo pažljivo doziranom solju, ali eto, ja i nisam baš neka prava domaćica, a ženu više volim vidjeti kako pije kavu ili zdrava i živahna leži u krevetu i gleda televiziju, nego da se pati sa zimnicom.
Što se tiče kalorija, ovo je samo još jedan primjer kako je izuzetno lako pretjerati s kalorijama. Dovoljno je uključiti malo više masnoće i kaloričnije proteinske komponente i eto nas na preko 500 kcal samo tako.
Što se tiče fotke, ona je očekivano lošija, jer uvijek je tako kada se umak s vrhnjem pomiješa s ostalim namirnicama. Lijepo zelena tjestenina dobije lagani bjelkasti omotač koji ubije originalnu boju. Što se tiče okusa, tako je najbolje, jer se pomalo prožmu. Sve u svemu, ovo je bilo vrlo apetitno jelo.