minus40kg - kalorijski restoran

* Losos na bijelo s tjesteninom ... 550 kcal


10 dag filea lososa ... 180
5 dag tjestenine ... 180
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. ... 140
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, papar, češnjak, peršin

- na ulju prodinstaj češnjak i ribu, posoli
- pod kraj dodaj vrhnje, začini
- serviraj uz tjesteninu

Bolje bi bilo da se radilo s vrhnjem za kuhanje, ali nisam ga imao, pa je išlo plavo kiselo vrhnje. Riba je ostatak prošlog pečenja. Ženica se bojala da se ne potkrade koja kost, pa je ribu skroz usitnila. Kako sam i pretpostavio, nije našla niti jednu košćicu.

Ovo je praktički tipičan način pripreme "na bijelo" što zapravo znači s vrhnjem.

Ovaj recept odskače od šablone u toliko što nema povrtne komponente, pa sam si ja sa strane uzeo porciju kiselih krastavaca. Oni su kalorijski izuzetno prihvatljivi, jedino mi se čini da imaju dosta soli, što i nije preporučljivo. Naravno, prave domaćice imaju ukiseljene svoje domaće krastavce s vrlo pažljivo doziranom solju, ali eto, ja i nisam baš neka prava domaćica, a ženu više volim vidjeti kako pije kavu ili zdrava i živahna leži u krevetu i gleda televiziju, nego da se pati sa zimnicom.

Što se tiče kalorija, ovo je samo još jedan primjer kako je izuzetno lako pretjerati s kalorijama. Dovoljno je uključiti malo više masnoće i kaloričnije proteinske komponente i eto nas na preko 500 kcal samo tako.

Što se tiče fotke, ona je očekivano lošija, jer uvijek je tako kada se umak s vrhnjem pomiješa s ostalim namirnicama. Lijepo zelena tjestenina dobije lagani bjelkasti omotač koji ubije originalnu boju. Što se tiče okusa, tako je najbolje, jer se pomalo prožmu. Sve u svemu, ovo je bilo vrlo apetitno jelo.


01.06.2021.
komentiraj (9)


<< Arhiva >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak