minus40kg - kalorijski restoran

* Skuša s povrćem i pecivom ... 380 kcal


12 dag skuše s povrćem (150)
5 dag peciva (120)
10 dag paradajza (20)
0,1 dl maslinovog ulja (90)
sol, papar, list peršina, aceto balsamico

Konzerva, nego što je ;)



Tri su glavne vrste ribljih konzervi:
- klasične ribe u ulju
- one s ribom u vlastitom soku
- one u razno raznim povrtnim varijantama

U vlastitom soku znam samo za tunu, dok je ovih s povrćem puno više.
Meni baš odgovaraju, jer imaju osjetno manje kalorija,
i nije potrebno odlijevanje ulja i slično.


30.06.2021.
komentiraj (9)


* Noćni gušti ... 330 kcal


3 dag sira (120)
2,5 dag tosta (60)
2 dag maslaca (150)
krastavci, kapare, ...

Hajde sad, i nisu toliko noćni, koliko večernji, ali dobro ;)


29.06.2021.
komentiraj (11)


* Lungić, šparoga i azijska tjestenina ... 420 kcal



10 dag svinjskog filea ... 130
5 dag azijskih rezanaca ... 180
10 dag šparoga ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, šareni papar

- dinstaj šparoge
- skuhaj tjesteninu
- meso ispeci na naglo

Fino jelo, zanimljivi rezanci i omiljene šparoge ;)


P.S. Eh da, trebao je ovo biti sasvim usputni post, ali ...


29.06.2021.
komentiraj (10)


* Špageti i mozzarela



Zanimljivi špageti, jako se napuhnu, a u sredini rupa, fora ;)

P.S. Kokice pucaju, ljudi divljaju, pa i u tišini.


29.06.2021.
komentiraj (8)


* Lungić, riža i šparoge



... slika govori više od 1.000 riječi,
pa kog vraga da se trudim ;)

P.S. Pričati s tišinom,
vrh je razumijevanja, ili ...


29.06.2021.
komentiraj (3)


* Piletina, riža i mladi luk na maslacu ... 410 kcal



10 dag pilećeg filea ... 110
5 dag integralne riže ... 180
10 dag mladog luka ... 40
1 dag maslaca ... 80
curry, soja sos

priprema:
- očisti, nareži i operi mladi luk
- nareži meso na kockice, operi rižu
- pripremi vodu, maslac, curry i soja sos

kuhanje:
- u tavici peci meso na maslacu oko 5 minuta
- dodaj mladi luk, peci sve zajedno još 5 minuta, začini curryjem
- u kuhalu zagrij 1,5 dl vode do ključanja (vode ide x 3 u odnosu na rižu)
- u tavicu dodaj rižu i dobro pomiješaj s ostalim, prelij vrelom vodom, poklopi
- kuhaj poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta, tj. taman koliko treba riži da se skuha
- ugasi, dodaj malo soja sosa, dobro promiješaj i ostavi poklopljeno još 5 minuta

Ovo je vrlo ukusno jelo, nutritivno perfektno i dovoljno jednostavno za pripremu.

Integralnoj riži treba nešto više vremena, a to je pak malo previše za piletinu i mladi luk. Sljedeći puta ću probati s običnom rižom dugog zrna, koja se kuha kraće.


29.06.2021.
komentiraj (2)


* Namaz od lososa, kruh i cikla ... 320 kcal



3 dag namaza od lososa ... 120
3 dag raženog kruha ... 80
10 dag ukiseljene kuhane cikle ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
tucana crvena ljuta paprika

Što je asocijacija za paštetu, znamo svi. Uglavnom se prisjetimo studentskih dana, ili siromašnih gostiju na Jadranu, koji žive na kruhu i pašteti. Međutim, povijest krije i svjetliju stranu paštete, kada se jela uglavnom po dvorovima. Među znalcima osobito je štovana pašteta od jetre šopane guske. Ovih dana, uz taj standard, pojavljuje se cijeli niz proizvoda od vrlo cijenjenih namirnica, što takve paštete čini vrlo skupima. I da, kada se pašteta naziva namaz zvuči puno prihvatljivije, pa ću i ja ovu paštetu zvati namaz od dimljenog lososa i maslinovog ulja. Otprilike ide 2/3 udjela dimljenog lososa i 1/3 maslinovog ulja. Uz to se doda nešto malo skroz jednostavnih začina, tipa soli i papra, te malo limunovog soka. U grubo ispadne oko 400 kcal na 10 dag.

Raženi kruh, koji se zadnjih godina prodaje u većini pekara nije baš samo raženi, pa onda i kalorije više prate pšenični nego raženi kruh, ali dobro, tko ima vremena dlake cijepati, naći će ga i za to da si napravi pravi domaći raženi kruh, i to onakav na kojem će nejačad i starci plakat koliko je tvrd, mi lijenkasti, zadovoljit ćemo se ovim kupovnim, mekanim i tako ugodno podatnim.

Na ciklu sam zapravo htio staviti kim, ali negdje sam ga zametnuo, pa kako sam bio malo ljut odlučio sam se za tucanu crvenu ljutu papriku.

Bučino ulje je pomalo inaćenje, tj, stavljam ga gdje god mislim da može uspješno zamijeniti maslinovo, koje je ionako najčešći izbor.

Sve u svemu super večera ;)


28.06.2021.
komentiraj (11)


* Pastrva, leća i rajčica ... 410 kcal



10 dag fileta pastrve ... 140
15 dag kuhane leće ... 150
15 dag rajčice ... 30
0,1 bučinog ulja ... 90
sol, šareni papar, češnjak, aceto balsamico

- pastrvu ispeci u gril tavici
- serviraj uz salatu od leće i rajčice

Odličan obrok,
bez trunke suvišne masnoće,
lagan, ukusan i nutritivno uravnotežen ;)


27.06.2021.
komentiraj (13)


* Puretina, tjestenina i povrće ... 440 kcal



8 dag mljevene puretine ... 110
4 dag širokih rezanaca sa špinatom ... 140
10 dag mrkve ... 40
5 dag korijena celera ... 20
5 dag luka srebrenca ... 20
0,5 dl vrhnja za kuhanje ... 60
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, papar, ...

- skuhaj mrkvu i celer, začini i uživaj u juhi
- povrće samelji uz dodatak vrhnja za kuhanje
- meso dinstaj na malo maslinovog ulja i luku
- serviraj uz široke zelene rezance, začini

Ovo je nutritivno zapravo super obrok,
s druge strane, dosta je zbrčkan ;)


26.06.2021.
komentiraj (8)


* Teletina, krumpir i mini rajčice ... 470 kcal



pečenje:
10 dag telećih rebarca ... 180
15 dag krumpira ... 120
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, Vegeta

salata:
10 dag mini rajčica ... 30
0,05 dl bučinog ulja ... 50
ocat, sol, papar

- ispeci meso i krumpir u pećnici
- serviraj uz salatu od mini rajčica

S kalorijama telećih rebara i nije baš sve čisto,
tko pazi, bolje da se drži potvrđeno nemasnog buta ;)


26.06.2021.
komentiraj (15)


* Tuna i široki rezanci u umaku od paprike ... 430 kcal



10 dag fileta tune ... 110
5 dag širokih rezanaca sa špinatom ... 180
15 dag crvene rog paprike ... 30
0,05 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, papar, list estragona

- ribu izreži na kockice, posoli i proprži na malo maslinovog ulja
- papriku usitni i skuhaj u aparatu za umake i juhe uz dodatak vrhnja za kuhanje i začina
- serviraj uz kuhane zelene široke rezance sa špinatom
- završno začini suhim mljevenim listom estragona

Kako sam i najavio, ovo je kopija jela od prije dva tjedna, samo je umak rađen u potpunosti bez vode i ispao je puno bolje, iako, još je uvijek bio prerijedak. Trebalo bi ga malo dodatno reducirati, a to bi kompliciralo jelo koje već ionako ne prolazi moje kriterije jednostavnosti. Kako nije bilo vode malo se i primilo, a tom je aparatu teško doći do dna, jer su dolje noževi koji se ne mogu skinuti, tako da izrada ovakvih umaka u njemu definitivno otpada.


26.06.2021.
komentiraj (13)


* Divlji losos, tjestenina, borovnice, ... 470 kcal



10 dag divljeg lososa (120)
4 dag integralne tjestenine (140)
15 dag zlatnih šampinjona (30)
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 12% m.m. (70)
0,5 dl maslinovog ulja (50)
10 dag borovnica (60)
sol, papar, provansalske trave

- skuhaj tjesteninu
- dinstaj ribu i šampinjone
- umiješaj sve sastojke, začini

A je, ... mrak :)))

Malo je neobično, slatko i riba, ali ...

Vječna dvojba, voće uz jelo ili potpuno odvojeno?
Uglavnom, može i ovako i onako, a što je bolje ne znam.

Inače, mnogi tvrde da borovnice, brusnice, ... idu uz divljač,
pa se valjda i divlji losos može strpati u tu kategoriju ;)


25.06.2021.
komentiraj (9)


* Puretina, krumpir i kiselo zelje ... 490 kcal



15 dag puretine od zabatka ... 260
15 dag rozog krumpira ... 120
10 dag kiselog zelja ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, Vegeta

- u protvan na papir za pečenje složi krumpir i kiselo zelje
- odozgo stavi posoljeno meso, prvo s nutarnjim dijelom prema gore, poklopi
- stavi peć u pećnicu na 200 stupnjeva poklopljeno, nakon pola sata promiješaj povrće, a meso okreni da je kožica prema gore
- peci još 20 minuta poklopljeno, a onda otklopi i peci još otprilike oko 10 minuta
* ovo će vrijediti za manji komad purećeg zabatka

Ne mora kiselo zelje i krumpir uvijek ići uz krvavice, kobasice ili svinjetinu,
i puretina je savršena kao prilog, i ne mora to uvijek biti samo u zimskim mjesecima,
jer 10 dag kiselog zelja teško će pasti na želudac samo onima kojima baš uvijek teško padne ;)


25.06.2021.
komentiraj (12)


* Piletina, tjestenina i meksička mješavina povrća na maslacu ... 490 kcal



10 dag filea pilećih prsa ... 110
5 dag pirove tjestenine ... 180
10 dag meksičke mješavine povrća ... 50
- kukuruz šećerac, mrkva, grašak,
zelene mahune, crvena i zelena paprika
2 dag maslaca ... 150
sol, papar, liste estragona

- ispeci meso na maslacu, začini
- dinstaj povrće na maslacu, začini
- umiješaj kuhanu tjesteninu, začini

Brzo gotovo, lagano i nutritivno prihvatljivo.




Na kojem tanjuru, tj. fotki je više povrća ili tjestenine?

Perspektiva, tj. kut gledanja izrazito utječe na našu percepciju.


24.06.2021.
komentiraj (12)


* Junetina, ječam i brokula ... 480 kcal



10 dag junećeg lažnog bifteka ... 130
5 dag ječma ... 180
20 dag brokule ... 60
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, papar, kim, Vegeta

- u ekspres lonac stavi junetinu i ječam, prelij vrelom vodom, začini, kuhaj oko pola sata
- skuhaj brokulu, samelji, dodaj vrhnje, začini, serviraj s ocijeđenim ječmom i mesom

Kao predjelo posluži juhu iz ekspres lonca. Zapravo više je na tragu ragua. Meso pusti svoje, a i ječam da malo sluzavosti. Taj dio je manje bitan, ali u tome sam kuhao i stabljiku od brokule. Dakle, u umak su išli samo cvjetovi, a ovaj debeli i tvrdi dio se kuhao s ječmom i mesom. Kontrolirano, posno i ukusno. Sve skupa je ispalo apsolutno izvrsno.


23.06.2021.
komentiraj (8)


* Buđola, jaja i paradajz



- peci i ispeci

Zanimljivo je kako se na grešku lakše nadoveže greška nego ispravno.

Ovo je inače jedan stari recept, mi ga zovemo Karapandža,
jer eto, upravo je to stari vrsni kuhar Stevo radio ;)

To je odličan recept, ali eto, ne za mene.


23.06.2021.
komentiraj (8)


* Sheldon's spaghetti ... 410 kcal



5 dag mini pilećih hrenovki ... 120
5 dag integralnih špageta ... 180
5 dag ljutog ketchupa ... 60
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, češnjak, bosiljak, origano

- skuhaj hrenovke, nareži, lagano isprži na češnjaku i ulju
- dodaj kuhane špagete, začini bosiljkom i origanom
- serviraj uz najbolji ketchup koji nađeš u ponudi

Neki će kužiti, neki neće, ali eto, nebitno ;)

Na fotki nije sve izmiješano,
čisto zato što je ovako fotogeničnije,
u stvarnosti, prije jela, sve se dobro izmiješa.


23.06.2021.
komentiraj (11)


* Junetina, krumpir i kelj ... 460 kcal



10 dag junećeg lažnog bifteka ... 130
20 dag krumpira ... 160
20 dag kelja ... 80
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, Vegeta

- u ekspres lonac stavi junetinu, prelij vrelom vodom, začini
- kuhaj oko 20 minuta poklopljeno, tj. klasično pod parom
- otklopi, dodaj krumpir, kuhaj 20 minuta otklopljeno
- dodaj kelj, kuhaj još 20 minuta otklopljeno
- kao predjelo posluži juhu iz lonca
- serviraj meso i povrće, začini

Vrlo posan i vrlo ukusan obrok ;)

Meso je bilo jedan dan u pacu od Vegete i malo ulja.

Da vas ne zbuni fotka, u obroku je zapravo završilo pola od uslikanog mesa.


22.06.2021.
komentiraj (13)


* Dimljeni losos, noodles i kineska mješavina ... 470 kcal


10 dag dimljenog lososa ... 180
4 dag noodlesa ... 140
20 dag kineske mješavine povrća ... 60
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, šareni papar, azijska mješavina začina, soja sos

- skuhaj tjesteninu
- dinstaj povrće na ulju
- umiješaj tjesteninu
- serviraj uz losos

noodles ... azijski rezanci, koji se vrlo brzo skuhaju

kineska mješavina povrća ... kupus, poriluk, crvena i zelena paprika, ploške luka i bambusa, mrkva, crne gljive i mahunice mladog graška

azijska mješavina začina ... korijander, kumin, piment, muškatni oraščić, papar, kardamom, češnjak, komorač, lovorov list

Vrlo zanimljivo jelo, brzo gotovo i perfektnog okusa ;)


21.06.2021.
komentiraj (12)


* Lungić, tjestenina i šparoge ... 440 kcal



10 dag svinjske pisanice ... 130
5 dag tjestenine ... 180
10 dag šparoga ... 20
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, papar, češnjak, sok limuna, provansalske trave

- na gril tavici ispeci meso i šparoge, posoli
- dodaj vrhnje za kuhanje, sok limuna, tjesteninu, začini

E sad, ide li pečenje bez masnoće?
Baš skroz ne, ali kvalitetnu tavicu
dovoljno je tek površinski nauljiti ;)

Onako usput, izvrstan obrok.


20.06.2021.
komentiraj (11)


* Losos i kupus flekice ... 490 kcal



10 dag dimljenog lososa ... 180
5 dag tjestenine ... 180
20 dag mladog kupusa ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, peršin

- skuhaj tjesteninu
- dinstaj kupus na ulju
- umiješaj tjesteninu
- serviraj uz losos
- začini peršinom

Što se kupus duže dinsta bit će bolji.

Ugodno uklopljene namirnice ;)

Dimljeni losos je bio na popustu,
i još hladno dimljeni, pa nisam propustio.


20.06.2021.
komentiraj (12)


* Mozzarella, tjestenina i tikvice ... 440 kcal



5 dag mozzarelle ... 130
5 dag tjestenine ... 180
20 dag tikvica ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, peršin

- skuhaj tjesteninu
- dinstaj tikvice na ulju i češnjaku
- umiješaj tjesteninu i sir
- začini peršinom

Što se tikvice duže dinstaju bit će bolje,
naravno, meni, nekome su možda super sirove.

Osim tog dugog dinstanja, meni sasvim prihvatljiv obrok ;)

Zapravo, ako su više samo kao kuhane,
sasvim su u redu, valjda.


19.06.2021.
komentiraj (10)


* Sendvič, šampanjac i trešnje ... 960 kcal



8 dag mliječnog peciva ... 230
5 dag poli pileće salame... 130
4 dag gaude ... 160
2 dag (1 trokutić) dimljenog topljenog sira ... 50
5 dag kiselih krastavaca ... 10
2 dag majoneze ... 150
2 dag kečapa ... 20

2 dl šampanjca ... 160

10 dag trešanja ... 50

Eh da, ponekada ne treba baš sve zbrajati.

Uz ovako nešto meni paše "voda",
tj. vodica i to Bakarska, lijepo pothlađena :)))

Za desert su izvrsno prošle trešnje,
crne i slatke kao med, da ne velim kao grijeh ;)


19.06.2021.
komentiraj (11)


* Tuna i đuveč ... 420 kcal



10 dag filea tune ... 110
5 dag integralne riže ... 180
20 dag rajčica, paprike i patlidžana ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, Curry

- peci ribu, kuhaj rižu i dinstaj povrće

Đuveč, sataraš, nemam pojma,
ali ovo je bilo fakat dobro, tj. baš ukusno ;)

Nezgodno je pimplati s puno različitog povrća po malo,
pa je gotova smrznuta mješavina k'o bog,
ali dobro, može i na ruke,
ako baš mora.


18.06.2021.
komentiraj (9)


* Pileći file i rizi-bizi ... 420 kcal



10 dag filea pilećih prsa ... 110
5 dag riže ... 180
5 dag kuhanog graška ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, curry

- ispeci meso, začini
- skuhaj rižu i grašak, začini

U planu je bila i rikula, ali malo je ciknula.

Iako s komponentom manje bio je ovo sasvim pristojan obrok ;)

Obzirom da nije na standardnom crnom tanjuru,
vidi se da nisam imao namjeru objavljivati,
ali eto, neka ostane kao podsjetnik,
bar još neko dogledno vrijeme.


17.06.2021.
komentiraj (11)


* Feta, blitva i špageti ... 420 kcal



5 dag feta sira (130)
5 dag integralnih špageta (180)
20 dag mlade blitve (20)
0,1 dl maslinovog ulja (90)
sol, papar, češnjak

- skuhaj špagete i blitvu
- blitvu malo stisni
- dodaj feta sir
- prelij uljem
- začini ...

Ovo je pravo šablonsko jelo
i zadovoljava nekoliko bitnih kriterija:
nutritivno ... pokriva potrebne grupe namirnica
priprema ... teško da može jednostavnije
gastronomski ... vrlo ukusno jelo

Mana je to što je feta sir nešto slaniji.
Nutritivno, bilo bi bolje sa svježim sirom ili mozzarellom.


16.06.2021.
komentiraj (12)


* Lungić, šparoge, šampinjoni i kupus ... 480 kcal



10 dag svinjske pisanice ... 130
10 dag šparoga ... 20
10 dag zlatnih šampinjona ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, papar, češnjak, sok limuna, provansalske trave

10 dag mladog kupusa ... 20
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico

- na maslinovom ulju ispeci meso, posoli
- na istom ulju dinstaj češnjak, šampinjone i šparoge
- dodaj vrhnje za kuhanje, sok limuna, začini
- serviraj uz salatu od ribanog kupusa

Jako ukusno jelo, i svima se posebno svidjelo ;)

Ovdje je izostanak standardnog škrobnog priloga ostavio kalorijski prostor. Znao sam da ne udovoljava matrici, pa ga nisam planirao fotkati, niti objaviti, ali kada sam vidio kako je ukusno ispalo bilo mi je žao da ga ipak ne zabilježim ovdje.


15.06.2021.
komentiraj (13)


* Pečena šunka, masline i tost ... 320 kcal



5 dag integralnog tosta ... 120
5 dag pečene šunke ... 70
5 dag maslina ... 80
1 dl narančinog soka ... 50
koncentrat rajčice, list svježeg bosiljka

I opet, ako se s nečim od namirnica računa, a stavi manje, tim bolje ;)

Ova pečena šunka od buta ima tek 135 kcal na 10 dag.
To je kalorijski slično kao i svježe meso.
Malo obrade i vode i tu je.

Netom iscijeđena naranča savršeno će upotpuniti ovakav obrok.


14.06.2021.
komentiraj (12)


* Piletina, mlinci i miješana salata ... 420 kcal


10 dag tamne piletine s kožicom ... 170
5 dag domaćih zagorskih mlinaca ... 180
10 dag miješane salate ... 20
0,05 dl suncokretovog ulja ... 50
sol, papar

- ispeci meso na tavici na malo ulja
- na istoj masnoći zapeci mlince
- serviraj uz miješanu salatu

Mlinci su na lošem glasu, dobrim dijelom i s razlogom ;)


13.06.2021.
komentiraj (13)


* Tuna i zeleni rezanci u umaku od paprike ... 520 kcal


10 dag fileta tune ... 110
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
5 dag rezanaca sa špinatom ... 180
15 dag crvene rog paprike ... 30
0,5 dl vrhnja za kuhanje ... 110
sol, papar, liste estragona

- ribu izreži na kockice, posoli i proprži na malo maslinovog ulja
- papriku usitni i napravi umak s vrhnjem za kuhanje uz dodatak vode
- serviraj uz kuhane zelene široke rezance sa špinatom
- završno začini sa suhim mljevenim listom estragona

Ovaj umak je ispao prerijedak, što je posljedica dodavanja vode i smanjene volje za reduciranje. Radio sam ga aparatom s kojim inače radim juhe, zato se voda nije mogla izbjeći.

Može za obrok biti i nemasna riba, ali kalorije se ipak jako lako nakupe.

Inače, cijelo jelo je bilo vrlo ukusno ;)


10.06.2021.
komentiraj (14)


* Skuša, tjestenina i rajčica ... 460 kcal


10 dag skuše ... 170
5 dag širokih zelenih rezanaca ... 180
10 dag rajčica ... 20
0,1 dl ulje, maslinovo ... 90
sol, papar, češnjak, svježi list peršina

- na maslinovom ulju dinstaj češnjak i nasjeckanu rajčicu, začini
- ispeci ribu na malo ulja, na tavici, roštilju ili u pećnici
- usitni ribu i pomiješaj s tjesteninom i umakom

Ovo mi je jedna od dražih matrica obroka ;)

Sve što se radi kao pašta šuta ima mjesta na mom stolu.

Umjesto zrele svježe rajčice se može koristiti koncentrat, pelati, ...
baš kao što se umjesto svježe ribe može koristiti dimljena ili iz konzerve.
Naravno, original ide s miješanim mljevenim mesom, ali to odavno nije pravilo.
Za tjesteninu neću ni pričati, daleko smo dogurali od inicijalnih špageta :)))


09.06.2021.
komentiraj (9)


* Pureća šunka, tost i rajčica ... 250 kcal



5 dag pureće šunke ... 60
,5 dag integralnog tosta ... 60
10 dag mini rajčice ... 30
1 dag koncentrata rajčice ... 10
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
svježi list bosiljka, peršina, ...

Eh da, može nam izgledati svakako, ali ovo nije puno kalorija.

Nije poželjno jesti previše procesuiranog mesa, ali ...
ni zrak, ni voda, sunce ... nisu što su nekad bili,
pa nemamo izbora, tako je i s komocijom ;)


09.06.2021.
komentiraj (9)


* Leća, tjestenina, rajčica i luk ... 410 kcal



10 dag kuhane leće ... 100
5 dag tjestenine ... 180
1 dl pasirane rajčice ... 20
5 dag luka ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, list peršina

- skuhaj tjesteninu
- na ulju dinstaj luk, dodaj rajčicu i leću, začini
- serviraj uz tjesteninu, za promjenu može i onu najobičniju bijelu

Pametni ono što je dobro rado ponove,
a i meni se ponekada zalomi,
u već nekoj varijaciji ;)


08.06.2021.
komentiraj (7)


* Pureća šunka, kruh i rajčica ... 320 kcal



5 dag pureće šunke ... 60
5 dag kruha sa sjemenkama ... 110
10 dag mini rajčice ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
5 dag malina ... 30
sol, svježi list bosiljka

Varijacije na temu,
ali puno iskoraka i ne može biti, valjda ;)


07.06.2021.
komentiraj (11)


* Ćevapčići, tjestenina i umak od brokule ... 430 kcal



10 dag teletine od buta ... 110
5 dag integralne tjestenine ... 180
15 dag cvijeta brokule ... 30
0,1 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, papar, češnjak, bosiljak

- ćevape ispeci na roštilju
- serviraj s integralnom tjesteninom
- prelij s umakom od kuhane brokule i vrhnja

* ako je tavica glumila grill, ubaci tjesteninu na masnoću od mesa

"Ćevapčići), bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inostranstvu. Riječ je o malim valjušcima od mljevenog mesa, mahom teletine, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina" ... bs wikipedija

Najčešće se nude oni od miješane svinjetine i junetine, ali ima puno kombinacija,
od navodno izvornih čisto telećih, preko janjećih, pa do pilećih i purećih.
Osobno, vegetarijanske ne uzimam kao ozbiljan izbor,
ali tko zna, nikad ne reci nikad.

Somun, ajvar, luk, kajmak, dođe mu pod normalno,
ali zašto ne i tjestenina s kremastim umakom od brokule.

Eto, šarolikost opcija je uistinu pravo bogatstvo,
a izbor je uvijek samo naš ;)

P.S. Ćevapi od telećeg buta su krajnje suhi,
i nisu baš ono na što ste navikli u ćevabdžinicama,
mora da su u originalu koristili neki drugi komad mesa ;)


06.06.2021.
komentiraj (13)


* Mozzarella, tjestenina i tikvice ... 440 kcal



5 dag mozzarelle ... 130
5 dag tjestenine ... 180
20 dag tikvica ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak

- skuhaj tjesteninu
- dinstaj tikvice na ulju i češnjaku, začini
- umiješaj mozzarellu

Meni je ovo baš predobro ;)

P.S.
Mozzarella je u apostrofiranoj matrici prihvaćena, žuti sirevi ne,
zato će se češće i pojavljivati u ovim mojim igrarijama,
iako bi gastro izbor bio drastično drugačiji ;)


05.06.2021.
komentiraj (12)


* Haringa, kruh i mrkva ... 360 kcal


5 dag marinirane haringe ... 100 kcal
5 dag integralnog kruha sa sjemenkama ... 140
10 dag mrkve ... 40
1 dag maslaca ... 80
sol, papar

- mrkvu naribaj, dinstaj na maslacu
- serviraj uz mariniranu haringu i kruh

Nutritivno vrlo korektan obrok, a nije tako loš ni gastronomski ;)

Malo je neobična kombinacija kisele ribe i slatke mrkva,
ali ne bi imalo smisla uvijek jesti krumpir salatu.


05.06.2021.
komentiraj (13)


* Tuna, kukuruz i mahune ... 340 kcal



10 dag tune ... 110
10 dag kuhanog kukuruza ... 110
15 dag mahuna ... 30
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, šareni papar, list peršina

- skuhaj mahune, ohladi
- umiješaj kukuruz i tunu, začini
- prelij s malo maslinovog ulja

Jednostavno, kontrolirano i nutritivno perfektno ;)

Gastronomski, ovakva priprema je put prema čistoći okusa namirnica. Jasno, bilo bi bolje da mahune nisu smrznute, nego netom ubrane iz vrta, kukuruz ne iz konzerve, nego domaći, skinut s još živog klipa, a tuna, također, ne iz konzerve, no ona to jutro upecana, što bliže Jabuci, ali ... živimo u stvarnom svijetu, a taj je meni donio život u gradu, pa se snalazim najbolje što znam. Sve u svemu, i mimo suvišnog pravdanja, idealno jelo za laganu večeru.


04.06.2021.
komentiraj (15)


* Pohani patlidžani, riža, kukuruz i slatko ljuti umak



Šafran, zlato ...


03.06.2021.
komentiraj (12)


* Šunka, sir, tjestenina i kečap ... 440 kcal



5 dag šunke ... 60
3 dag trapista ... 120
4 dag integralne tjestenine ... 140
3 dag kečapa ... 30
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, origano, masline

- skuhaj tijesto, ocijedi, ubaci na ulje u wok
- dodaj ribanu šunku i ribani sir, začini
- kod serviranja prošaraj s kečapom

Ideja mi je bila napraviti jelo koliko-toliko slično pizzi,
ali bez dizanja i razvlačenja tijesta, pećnice ...

Vrlo sam zadovoljan rezultatom ;)


P.S.
Ovaj kečap nema niti jedan E, pojačivač okusa, ...
Je, malo više košta, ali i vrijedi.


02.06.2021.
komentiraj (8)


* Losos, krumpiri, krastavci i lukovice ... 460 kcal



10 dag fileta lososa (atlantski) ... 180
20 dag krumpira ... 160
10 dag kiselih krastavaca ... 10
5 dag kiselih lukovica ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, šareni papar

- u protvan na papir za pečenje složi krumpir, kisele krastavce i lukovice, posoli
- prekrij s filetom lososa, sve lagano naulji maslinovim uljem, posoli
- peci koliko već treba, ako ti se da na pola okreni ribu

Dobra kvaliteta namirnica, omjeri za pet
i obrok ispadne prva liga ;)


01.06.2021.
komentiraj (13)


* Losos na bijelo s tjesteninom ... 550 kcal


10 dag filea lososa ... 180
5 dag tjestenine ... 180
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. ... 140
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, papar, češnjak, peršin

- na ulju prodinstaj češnjak i ribu, posoli
- pod kraj dodaj vrhnje, začini
- serviraj uz tjesteninu

Bolje bi bilo da se radilo s vrhnjem za kuhanje, ali nisam ga imao, pa je išlo plavo kiselo vrhnje. Riba je ostatak prošlog pečenja. Ženica se bojala da se ne potkrade koja kost, pa je ribu skroz usitnila. Kako sam i pretpostavio, nije našla niti jednu košćicu.

Ovo je praktički tipičan način pripreme "na bijelo" što zapravo znači s vrhnjem.

Ovaj recept odskače od šablone u toliko što nema povrtne komponente, pa sam si ja sa strane uzeo porciju kiselih krastavaca. Oni su kalorijski izuzetno prihvatljivi, jedino mi se čini da imaju dosta soli, što i nije preporučljivo. Naravno, prave domaćice imaju ukiseljene svoje domaće krastavce s vrlo pažljivo doziranom solju, ali eto, ja i nisam baš neka prava domaćica, a ženu više volim vidjeti kako pije kavu ili zdrava i živahna leži u krevetu i gleda televiziju, nego da se pati sa zimnicom.

Što se tiče kalorija, ovo je samo još jedan primjer kako je izuzetno lako pretjerati s kalorijama. Dovoljno je uključiti malo više masnoće i kaloričnije proteinske komponente i eto nas na preko 500 kcal samo tako.

Što se tiče fotke, ona je očekivano lošija, jer uvijek je tako kada se umak s vrhnjem pomiješa s ostalim namirnicama. Lijepo zelena tjestenina dobije lagani bjelkasti omotač koji ubije originalnu boju. Što se tiče okusa, tako je najbolje, jer se pomalo prožmu. Sve u svemu, ovo je bilo vrlo apetitno jelo.


01.06.2021.
komentiraj (9)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak