minus40kg - kalorijski restoran

* Losos na crveno s tjesteninom ... 490 kcal



10 dag filea lososa ... 180
5 dag tjestenine ... 180
20 dag paradajza ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, peršin

- na maslinovom ulju dinstaj češnjak i nasjeckanu rajčicu, začini
- ispeci ribu na malo ulja, na tavici, roštilju ili u pećnici
- usitni ribu i pomiješaj s tjesteninom i umakom

I ova je riba ostatak prošlog pečenja.
I ovdje smo bili sigurni da nećemo naići na košćice.

Sve u svemu, vuče na zdravo, jednostavno za pripremu i vrlo ukusno,
a uz to je ispalo bolje i ljepše nego ono prošlo koje je išlo na bijelo.

Na bijelo osjetno bolje ispadne s filetima dimljenog lososa ;)


30.05.2021.
komentiraj (8)


* Losos, batat i šparoge ... 470 kcal


10 dag lososa ... 180
20 dag batata ... 180
10 dag šparoga ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, list peršina, limun

- stavi u posudu batat i šparoge, posoli i poulji, promiješaj
- odozgo stavi netom posoljeni i lagano nauljeni odrezak ribe
- peci u pećnici poklopljeno 15 minuta na 200 stupnjeva
- izvadi, otklopi, promiješaj povrće, okreni ribu
- peci poklopljeno još 10 min., izvadi, otklopi
- peci još 10 minuta na istoj temperaturi

* po želji, kod serviranja prelij s malo limunova soka i popapri

...


P.S.
Kad nemaš ništa pametno reći,
a ti pjevaj, pleši, ... ljubi,
a kad imaš, isto ;)
Ne zamjerite,
to vam je ...
... to ;)


24.05.2021.
komentiraj (8)


* Losos, batat i šampinjoni ... 430 kcal


10 dag lososa ... 180
15 dag batata ... 140
10 dag zlatnih šampinjona ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, limun

- stavi u posudu batat i šampinjone, posoli i poulji, promiješaj
- odozgo stavi netom posoljeni i lagano nauljeni odrezak ribe
- peci u pećnici poklopljeno 15 minuta na 200 stupnjeva
- izvadi, otklopi, promiješaj povrće, okreni ribu
- peci poklopljeno još 10 min., izvadi, otklopi
- peci još 10 minuta na istoj temperaturi

* po želji, kod serviranja prelij s malo limunova soka i popapri

Ovo je već gastro doživljaj ;)

Batatu je bilo previše pečenja, pa se malko karamelizirao s donje strane. To nije smetalo, dapače, bio je izvrstan. I šampinjonima je isto bilo malo previše, ali je zato ribi bilo taman, tj. losos je ispao savršeno, sočan i ukusan.


Ovo je tavica u kojoj se peklo u pećnici i dvije porcije ovog jela.


P.S.
Kada bi rekao da uz ovaj obrok nisam popio deci vina, lagao bih.
Kada bi rekao da sam popio samo deci vina, isto bih lagao.
Laži imaju različitu težinu, posebno one prešućene.


P.P.S.
Kada većina bira,
onda Italija pobijedi na Eurosongu :)))


23.05.2021.
komentiraj (11)


* Losos, pecivo i krastavci ... 370 kcal


10 dag lososa ... 180
5 dag graham peciva ... 130
10 dag kiselih krastavaca ... 10
1 dl jogurta ... 50
sol, papar, list svježeg peršina

- ispeci losos na tavici
- naribaj krastavce, umiješaj jogurt
- serviraj uz graham pecivo

Bila je ovo vrlo brzo pripremljena večera ;)

Složio sam se s vašim savjetima i vodio se jednostavnošću.

Ispalo je da je 5 minuta pečenja sa svake strane sasvim dovoljno.

Jogurt i kiseli krastavci su bili jako dobra protuteža nešto masnijoj ribi.


P.S. Ne možeš sve staviti u balans,
ali ponešto možeš, i to najčešće bude baš u redu.


22.05.2021.
komentiraj (15)


* Svježi losos ... 120 - 180 kcal / 10 dag


Do sada se riječ losos u naslovima mojih objava ovdje pojavila 67 puta, ali ipak, i dalje nisam siguran što i kako s njim, pogotovo svježim. Ne znam zašto, ali on na svojim nježnim pastelno roskastim plećima nosi neki kontinuitet pritiska očekivanja.

Kako vi pripremate svježi losos?


P.S. Očekivati ništa često podrazumijeva i ne napraviti išta osim ništa. Valjda je zato ipak bolje očekivati već nešto, pa makar se razočarali ponekad ili češće.


21.05.2021.
komentiraj (12)


* Stroganoff piletina ... 560 kcal


10 dag pilećeg filea ... 110
5 dag tjestenine od pira i buče ... 200
10 dag zlatnih šampinjona ... 20
5 dag kiselih krastavaca ... 10
1 dag maslaca ... 80
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. ... 140
sol, papar, senf, svježi kopar

- file pilećih prsa nareži na trakice
- neka odleži bar koji sat u pacu od senfa
- dinstaj meso i šampinjone na maslacu, začini
- dodaj kiselo vrhnje i ribane krastavce
- kod serviranja začini koprom

Pokušao sam ženu nagovoriti da smanjimo količinu vrhnja, ili da izbacimo maslac, ali nije se dala. S druge strane, njoj se tjestenina od pira i buče nije baš svidjela, kao ni završni kopar, a malo je gunđala i na krastavce. Ah ti kompromisi, emancipacije i ostale gluposti. Da je sve uvijek po mom bilo bi tako lako :)))

Istina, bilo je malo prekiselo, ali meni je pasalo ;)

Inače, ipak mi ovakva jela bolje ispadnu s vrhnjem za kuhanje. Ovo plavo ima sklonost laganom grudanju, mada nije ni tu sitnicu problem zanemariti, ili je prihvatiti kao bogatstvo različitosti.


P.S. Neki su više kritični prema drugima, neki pak prema sebi. Neki vjeruju da sve znaju i da sve vide najbolje, a neki su prepuni volje za promatranje, analizu i učenje. Što mislite koji više napreduju, a koji su zadovoljniji sobom, ili su to jedni te isti ...


20.05.2021.
komentiraj (12)


* Pileći medaljoni i meksički miks ... 330 kcal


10 dag filea pilećih prsa ... 110
20 dag meksičkog povrća ... 100
1,5 dag maslaca ... 120
sol, čili bird's eye

- ispeci meso na maslacu, začini
- povrće skuhaj, pa malo zapeci

Meksička mješavina sastoji se od kukuruza šećerca, mrkve, graška, zelene mahune te crvene i zelene paprike.

Bird’s Eye ubrajaju se u najljuće chili papričice na svijetu.

Dakle, ovo je vrlo žestoko, pravo meksičko ;)


P.S. Pretjerivanje je uvijek odnos,
kao i mlako, hladno, dosadno, ...


19.05.2021.
komentiraj (14)


* Piletina i kinesko povrće ... 410 kcal


15 dag filea pilećih prsa ... 170
20 dag kineskog povrća ... 60
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, wok začini

- ispeci u wok tavici

Eh da, htio sam štošta reći,
ali eto, odustao sam skroz,
i pitam se, ima li smisla :)))


P.S. Sretno Albina ;)


18.05.2021.
komentiraj (17)


* Salata od matovilca uz buđolu i pecivo ... 330 kcal


2 dag buđole ... 70
5 dag graham peciva ... 130
10 dag mini rajčica ... 30
5 dag matovilca ... 10
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico

Matovilac s mini rajčicama i bučinim uljem zvuči baš gordo i zdravo, ali ...

Ako imate buđolu pršutane Voštane i ako je ovo 2 dag iz tek otvorenog paketa od 10 dag, nije lako ostati na te 2 uvodne. Kod peciva zna biti problem da su često ipak teža nego je to deklarirano, pa kad vagnete pecivo od 5 dag ispadne 8. E sad, i uz te korekcije ovaj će obrok otići na 570 kcal, što gotovo da i nije strašno, ali ako osoba do vas još izvadi daskicu i dobar sir ili već takav neki dodatak, pa uz vino ili u ovom slučaju vodicu, ali bakarsku, kalorije odu u nebo. Dobro je ako se radi o iznimci ;)


P.S. Propitivati granice za koje već znamo koje su nema odveć smisla, osim ako ne vjerujemo prijašnjoj procjeni ili se pojavi neki element koji bi trebao značajno utjecati na njih, tj. na nas.


18.05.2021.
komentiraj (12)


* Kruh u jajima i paprika ... 390 kcal


5 dag jaja (1 manje) ... 80
5 dag raženog kruha ... 110
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
10 dag kisele paprike ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, crveni papar, češnjak, peršin

- umuti se jaje, posoli
- umoči kruh u jaja
* ako je presuh navlaži ga prethodno s malo vode
- prži na malo ulja
- serviraj uz kiselu papriku, začini, prelij s malo maslinovog ulja

Postoje varijante u kojima će se u jaja umutiti i jogurt, pa će se peći u pećnici, nešto slično kao kod toplih sendviča, ili se koriste samo bjelanjci, što neki smatraju zdravijim, ali to su već nijanse, a ovo je neka osnovna verzija.

Ovo je vrlo kompletan obrok ;)


P.S.
Želiš li čuti sebe ne trebaš uši,
nego snagu da se prihvatiš
takav kakav već jesi.


16.05.2021.
komentiraj (15)


* Juha od brokule ... 220 kcal


20 dag cvijeta brokule ... 60
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
2 dag raženog kruha ... 50
sol, provansalske trave, svježe zaleđeni kopar, crveni papar

Vjerojatno sam to već spominjao, od kada sam kupio juhovnik, često pripremam povrtne juhe. Juha se radi u posudi koja se grije na 70 stupnjeva, a nakon petnaestak minuta se sav sadržaj samelje i juha je gotova. Samo se izlije iz vrča u kojem se radila u tanjur.

Zaleđeni cvjetovi brokule su savršeni za ovakve juhe. Ovaj puta sam iskoristio i malo posušenog kruha.

Ne moram niti reći, ovo je bila izvrsna juha ;)

Najzgodnije je to što juhom zadovoljim potrebu za laganim povrćem, pa sam komotniji kod izrade glavnog obroka. Naravno, izvrsno je kada onda za taj obrok bude losos s tjesteninom, a puno manje je dobro kada je to hrenovka u lisnatom, ali eto, ...



P.S. Kompromis je uz dobro, najčešće pristajanje i na nešto loše, u manjoj ili većoj mjeri. Na prvu djeluje kao razuman izbor, ali svako prihvaćanje lošega je uvijek upitne vrijednosti.


15.05.2021.
komentiraj (17)


* Skuša i tjestenina ... 680 kcal


10 dag skuše ... 170
0,3 dl maslinovog ulja ... 270
5 dag tjestenine od pira i buče ... 200
10 dag kisele paprike ... 20
sol, papar, češnjak, peršin

- na malo ulja dinstaj češnjak i papriku
- umiješaj skuhanu tjesteninu i skušu, začini

Tjestenina od pira (80%) i buće (20%) je dosta specifična. Posebno mi se svidjelo što joj je dovoljno par minuta da se skuha.

Konzerva skuše u maslinovom ulju, malo tjestenine i par kiselih paprika, a toliko kalorija. Iznenađenje? Pa i ne baš, ali dobro, recimo da su ovo dobre kalorije. Bilo bi bolje da je ova konzerva podijeljena na dvije porcije, ali eto, ženica se već zasitila nečim drugim, pa je mene dopao ovaj skromni studentski obrok ;)




P.S.
U vinu je istina, a u istini vino,
šipak voda ili boza :)))


14.05.2021.
komentiraj (12)


* Varivo od poriluka i piletine ... 340 kcal


10 dag tamne piletine ... 170
3 dag slanutkovog brašna ... 110
15 dag poriluka ... 60

sol, papar, mljevena crvena paprika - u lonac stavi 0,5 l vode
- dodaj piletinu, kuhaj 15 min
- dodaj poriluk, kuhaj daljnjih 15 min.
- umiješaj slanutkovo brašno, kuhaj još 5 min.
- začini po volji

U jedan lonac namirnice se dodaju u ovisnosti o tome koliko dugo ih želimo kuhati.

Ako je meso s kožicom nema potrebe za dodatnom masnoćom.


P.S. Psssssssss...


13.05.2021.
komentiraj (8)


* Kupus flekice i pureće okruglice ... 550 kcal


10 dag purećih okruglica ... 210
5 dag flekica (tjestenine) ... 180
15 dag mladog ljubičastog kupusa ... 60
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar

- dinstaj kupus na ulju, podlijevaj, začini
- pod kraj umiješaj ocijeđenu kuhanu tjesteninu
- serviraj uz pureće okruglice ispržene na vrlo malo ulja

Neobičan miks, manje ili više.
Zov djetinjstva, ali i komocija današnjice.
* korištene su industrijske smrznute pureće okruglice

Ovo je post napisan prije završnih zaključaka o kupus flekicama.
Vama svima u svakom lučaju hvala na pomoći oko dilema,
a posebno blogerici @luki2, čiji komentar odskače.


P.S. Kada se baš žuriš nešto reći,
valjda predosjećaš da je s vremenom na knap ;)

P.P.S. Faza svjesne dezintegracije. Priznajem, osudio sam vas bez da ste rekli i jednu jedinu riječ. Ali ... zapravo, bilo bi tužno da se nakon ovoliko godina ne poznajemo. Naravno, "osudio" je pod navodnicima, jer eto umišljam si da mi je sve baš kristalno jasno, kao i to da točno znam što mi je činiti nadalje. U svakom slučaju, hvala vam ;)

P.P.P.S. Sretna vam neka bolja nova/ova godina :)))


13.05.2021.
komentiraj (13)


* Panirani bakalar, francuska i masline ... 360 kcal


5 dag paniranih štapića bakalara ... 100
10 dag francuske salate ... 140
5 dag crnih maslina ... 70
0,05 dl maslinovog ulja ... 50

- u pećnici ili na tavici na malo ulja ispeci panirane štapiće bakalara
- serviraj s francuskom salatom i maslinama

Slika je ovdje u formi ilustracije, količine orijentacijske,
a svatko će si složiti što mu već paše, treba, ...


P.S. Ne traži zlato u oblaku,
ali "zlato", to bi čak možda i išlo,
sve ovisi kako definiramo zlato, oblak, ...


13.05.2021.
komentiraj (7)


* Kupus flekice


E sad, osnova ovog jela je dinstani mladi kupus i tjestenina u obliku krpica, mašleka, ili kako već flekice doživljavamo. Meni, kao nezaobilazni dodatak ide netom mljeveni papar, tako da vjerujem da oko začina nemam dilema.

S obzirom na moju osnovnu prehrambenu matricu koja podrazumijeva jednostavnost, ali i proteinsku komponentu, dva mi se pitanja oko ovog jela definitivno nameću.

1. Koliko dugo dinstati kupus?
- ne da mi se da ta faza traje predugo, jer mi se to ne uklapa u koncepciju jednostavnih svakodnevnih obroka
- dakle pitam, što vi mislite koliko je dovoljno minimalno dinstati kupus da može proći pod kupus flekice

2. Što je dobar prilog kupus flekicama?
- jasno, ovo je malo naopako, jer zapravo su kupus flekice prilog
- e sad, faširanci su me pratili kroz djetinjstvo, ali oni mi se ne uklapaju u priču jednostavnosti
- dakle, jedna namirnica, proteinske provenijencije, koja bi baš dobro pasala, imate li vi ideju
- do sada ovdje objavljeni obroci ovog tipa su bili s bijelom piletinom, purećim odrescima, purećim i svinjskim faširancima, svinjskim lungićem, pršutom, ovčjim sirom, srdelama, oslićem, kuhanim i paniranim, i repovima kozica

Probat ću kupus dinstati 5, do najviše 10 minuta,
a na gornjoj fotki je moj trenutni izbor broj 1 za "prilog" ;)

Dodatno pitanje, ako izbor padne na repove kozica, koliko njima treba na tavici, minuta, dvije, tri, ... i opet, što bi po vama bio prihvatljivi minimum? Pretpostavka je da te kozice neću loviti kod Jabuke tako da im pričam viceve naših političara, ili medijskih magova, pa da čekam da se izvrnu od smijeha. Uzeti ću ih u nekom marketu, vjerojatno smrznute. E sad, možda je u ovome i odgovor. Što već piše na kutiji, pa tako i napraviti.


P.S. Društvene mreže nisu najbolje područje za edukaciju, no za druženje, tj. to je već bolja mogućnost, valjda bliže osnovnoj svrsi. Pa dobro, ako je to točno, hajde da komuniciramo. Fakat me zanima što mislite, neovisno što pretpostavljam da neću dobiti odgovore koje kao ištem. Više je to kao neki proces internog odlučivanja, zaključivanja i tako željenog pojednostavljenja svakodnevice, Naravno, uz egu tako potrebnu potvrdu onoga što ionako misli da je istina, što mi, nadam se, nećete odveć zamjeriti.


12.05.2021.
komentiraj (14)


* Špageti Carbonara ... 500 kcal


2 dag špeka ... 110
2 dag tvrdog sira ... 80
5 dag jaja (1 kom.) ... 80
5 dag špageta ... 180
0,05 dl ulja ... 50
sol, papar, češnjak, bosiljak

- na malo ulja dinstaj češnjak i špek
- umiješaj jaje, ribani sir i začine
- dodaj ocijeđene kuhane špagete
- miješaj dok se jaje ne ispeče

Za kremastiju teksturu se može dodati i malo vode od kuhanja tjestenine. U originalu sigurno nisu išle ovako male količine, ali eto, što je, tu je. I ovako se nakupilo dosta kalorija. S obzirom na to da u ovom jelu nema povrća bilo bi zgodno servirati malo svježe ili kisele paprike, krastavaca, paradajza i slično.

Kao i kod mnogih tradicionalnih jela i ovdje ima cijeli niz "pravih" Carbonara, pa će je netko raditi s pancetom ili pršutom, ovčjim sirom, a možda dodati vrhnje ili čak i vino. Super je koristiti svježi bosiljak, ali poslužit će i sušeni, kao i kod većine ostalih jela u koja stavljamo sušene začine.


P.S.
Inercija ubija život i svodi ga na pustu mehaniku.


11.05.2021.
komentiraj (17)


* Orada, krumpir i rikula ... 690 kcal


20 dag orade iz uzgoja ... 340
20 dag krumpira ... 160
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
5 dag rikule ... 10
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico

- u pećnici ispeci ribu i krumpir
- serviraj uz salatu od rikule

Bijela riba je posna ... nekad bila, tj. divlja je,
ali ova iz uzgoja, podatnija je upravo zbog značajno veće količine masnoće.

orada ... kcal / 10 dag
divlja ... 80 (neki izvori navode i preko 100, ali 80 je realno)
uzgojena ... 170


P.S.Riba ribi grize rep, a čovjek dušu, tko zna zašto,
valjda je to ipak do neke slabosti u sebi.
Većina miješa dušu i ego, ali ...


09.05.2021.
komentiraj (16)


* Pureće okruglice, riža i prokulice ... 540 kcal


10 dag purećih okruglica ... 210
5 dag riže ... 180
15 dag prokulica ... 60
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, šareni papar, provansalske trave

- skuhaj rižu i prokulice
- prelij s malo maslinovog ulja, začini
- serviraj uz okruglice ispržene na skroz malo ulja

Ugodno izbalansiran, jednostavan i vrlo ukusan obrok. Riža i prokulice se posebno lijepo slažu.

* korištene su smrznute pureće okruglice


P.S.
Pravdanja nisu namijenjena drugima,
uvijek se izgovaramo sebi i svojoj nesigurnosti, slabosti, ...


08.05.2021.
komentiraj (10)


* Pašta šuta od ramsteka ... 560 kcal


10 dag junećeg ramsteka (čisto meso) ... 240
5 dag špageta (integralni, zapravo uske trake) ... 180
15 dag grubo pasirane rajčice ... 30
5 dag luka ... 20
0,1 dl ulja ... 90
sol, papar, list peršina

- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- samelji ramstek, dinstaj na luku i ulju
- dodaj pasiranu rajčicu, umiješaj špagete, začini

E sad, zašto ramstek?

Samo zato što sam baš njega imao ;)

Inače, ispalo je izvrsno, samo malo prekalorično.

Pašta šuta je kolokvijalni naziv za ovaj tip jela u mojoj kući, ...


P.S.
Što znači živjeti po svom?

Prije svega, spremno plaćati svoje vlastite račune.
Trucirati, pa onda cendrati, neka je djeci
i onima koji se vole u oči lagati.


08.05.2021.
komentiraj (7)


* Lignje i francuska ... 310 kcal


10 dag lignji ... 80
10 dag francuske ... 140
0,1 l maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, peršin, limun

- isprži lignje na maslinovom ulju i češnjaku
- serviraj uz francusku salatu

Kao prilog lignjama bi savršeno išli blitva i krumpir ili riža, ali ponekada se treba opustiti i dati si guštu hira, tj. komociji ili pak inerciji na volju, pod uvjetom da se baš ne pretjeruje.

Porcija je manekenska, a na slici je i manje ;)


P.S. Izbori naši svagdanji i 50 nijansi bijele. Na primjer, da bi blogu rekao da, nečem drugom moram reći ne, ali srećom, vrijedi i obrnuto. Naravno, između je bezbroj nijansi, tj. omjera, odnosa, kriterija, razloga, potreba, želja, ...


07.05.2021.
komentiraj (13)


* Stroganoff (ver. 3.17) ... 640 kcal


10 dag junećeg ramsteka (čisto meso) ... 240
5 dag integralne tjestenine ... 180
10 dag kiselih krastavaca ... 10
1 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 210
sol, papar, peršin, senf, provansalske trave

- meso skuhaj u ekspres loncu
- u tekućinu dodaj mrkvu i peršin, prokuhaj
- serviraj kao juhu

- meso usitni, tjesteninu skuhaj, krastavce naribaj
- ugrij vrhnje za kuhanje, dodaj meso, krastavce, tjesteninu, senf i začine

I ovaj puta nema gljiva, ali ...

Ispalo je perfektno i baš sam vrlo zadovoljan ;)


P.S. Kad je forma u fokusu, a sadržaj uglavnom pobjegne,
ode i značaj promatrača, procjenjivača i ocjenjivača.


06.05.2021.
komentiraj (18)


* Junetina, mladi luk i kruh ... 500 kcal


10 dag junećeg ramsteka (čisto meso) ... 240
5 dag raženog kruha ... 130
10 dag mladog luka ... 40
0,1 dl bučinog ulja ... 90
Vegeta, peršin, sol, papar, aceto balsamico

- stavi vruću vodu u ekspres lonac, začini Vegetom
- ubaci meso s kostima, kuhaj oko 40 minuta
- procijedi tekućinu, dodaj peršin
- serviraj kao samostalnu juhu
- očisti meso od kostiju, neka se ohladi
- dodaj mladi luk i začini kao salatu
- serviraj uz šnitu raženog kruha

Da je meso išlo u hladnu vodu juha bi mu uzela nešto više okusa, ali to nije bilo potrebno zbog kombinacije s Vegetom. Salata je začinjena klasično: sol, papar, aceto balsamico i bučino ulje. Meso je bilo mekano kao putar i sve skupa je bilo odlično ;)


P.S. Raznolikost je vrlo kompleksna forma ljepote, baš kao što je i ultimativna jednoobraznost smrt kreativnosti, iako uzorak zasebno gledan bio i najljepši.


05.05.2021.
komentiraj (13)


* Piletina, rizi-bizi i rikula ... 450 kcal


10 dag filea pilećih prsa ... 110
3 dag riže ... 110
5 dag graška ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, curry

5 dag rikule ... 10
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico

- ispeci piletinu
- skuhaj rižu i grašak
- prelij s malo maslinovog ulja
- dodaj i salatu od rikule
- začini kako ti paše

Konzerva kuhanog graška sve pojednostavljuje.
Mali disbalans je u kcal koje dolaze od masnoća,
ali iznimke nisu problem, dok god su baš iznimke.
Ovo je konstatacija u kontekstu moje prehrane,
nekome će i ovo biti itekako preposno.

Kako god, jako ukusno.


P.S. Previše i premalo je u pravilu presubjektivno ;)


04.05.2021.
komentiraj (15)


* Dimljeni losos i špageti ... 380 kcal


5 dag dimljenog lososa ... 90
5 dag integralnih špageta ... 180
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20 % m.m. ... 110
sol, papar, češnjak, peršin

- skuhaj špagete u slanoj vodi, ocijedi
- umiješaj špagete, vrhnje, dimljeni losos i začine
- sve zajedno zagrij u wok tavi da svaka namirnica da svoje
- ostavi par minuta da se sljubi, može i poklopljeno da se ne ohladi

Ovo jelo očarava jednostavnošću i izvrsnim okusom ;)

Naravno, može i neka druga tjestenina,
može i skroz u hladnoj varijanti,
onako, više nalik na salatu,
uz dodatak rikule.


P.S.
Eh da, skupo, jeftino, stvar je trgovine,
nikako kvalitete, vrijednosti, ... mada,
i za dobro i loše vrijedi skoro isto ;)


03.05.2021.
komentiraj (10)


* Kobasica, ričet (grah, ječam) i rajčica ... 500 kcal


5 dag kranjske kobasice ... 140
10 dag kuhanog graha ... 90
5 dag ječmene kaše ... 180
2 dl pasirane rajčice ... 40
0,05 dl suncokretovog ulja ... 50
Vegeta, češnjak, papar, list peršina


- ubaci u lonac kobasicu, grah i ječam, prelij vodom, začini
- kuhaj lagano 1 sat uz povremeno miješanje
- na ulju prodinstaj češnjak, dodaj pasiranu rajčicu
- kad zakipi umiješaj u ričet, završno začini
- ako treba za gustoću izmiksaj dio povrća

Naše tradicionalno prvomajsko jelo ;)


P.S.
Vrijedan radi puno, spretan dobro, a mudar pametno.
Radišan voli sam rad, a mudar rezultate.
Dakle, pametno i učinkovito,
dobra je kombinacija.


02.05.2021.
komentiraj (13)


* Kobasica, krumpir, kupus i rajčica ... 380 kcal


5 dag kranjske kobasice ... 140
20 dag krumpira ... 160
20 dag kupusa ... 40
2 dl pasirane rajčice ... 40
sol, papar, Vegeta

- ubaci kobasicu, krumpir i kupus u lonac, prelij vodom, začini
- kuhaj oko pola sata uz povremeno miješanje
- dodaj rajčicu, kuhaj još 10 minuta

Na ovaj način se kupus prekuha,
ali je i vrlo podatan i ukusan.
Ostalome je taman ovoliko.

Juha je bila izvrsna.

Jasno, slijedi prvomajski grah ;)


P.S. Zna biti zanimljivo kada se ide u detalje,
ali tada je teže prenijeti osnovnu poruku.


02.05.2021.
komentiraj (11)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak