minus40kg - kalorijski restoran

* Trapist, kukuruz i kupus ... 430 kcal


5 dag trapista ... 200
10 dag kuhanog kukuruza ... 110
15 dag kupusa ... 30
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, slatka mljevena crvena paprika, peršin

- glavicu kupusa reži na šnite
- složi na papir za pečenje, začini
- okolo dodaj kuhani kukuruz
- peci 20 min. na 180 st.
- okreni, dodaj ribani sir i peršin
- peci još 15 min.

Sve u protvanu sam lagano nauljio. Isto sam napravio kod okretanja. Koristio sam ulje u spreju. Naravno, kukuruz nije trebao ići u pećnicu, ali jako lijepo zamiriše, pa kad je već bilo mjesta na protvanu rekoh zašto ne. Inače, nisam do sada radio kupus na ovaj način. Nije ispalo onako kako su nahvalili oni koji očito posebno vole ovakav način pripreme, ali drago mi je da sam probao. Sve u svemu nije ovo loš obrok, dapače.

Zašto kad paziš na kalorije nije najbolje imati namirnice poput finog trapista?

Pa uglavnom zato što je teško odoljeti da se ne čvakne i malo sa strane, ili da se stavi bar nešto preko mjere. Puno zgodnija bi bila kugla mozzarelle, pa što imaš, imaš, a i osjetno je manje kalorična.


P.S. Povjerenje u sebe je glupost ako znamo da smo na nešto baš slabi. Bolje je izbjeći iskušenje i potvrdu onoga što već znamo.


30.04.2021.
komentiraj (15)


* Heljdin mramorni kruh ... 230 kcal / 10 dag


Ovaj kruh se radi od pšeničnog i heljdinog brašna, kiselog vrhnja, kvasca, vode, soli i skroz malo šećera, u kalupima za mafine. Pekao sam pola sata na 200 stupnjeva. Nikada nisam radio ništa slično, ali ipak sam si dozvolio luksuz da sat narihtam na 30 minuta i odem iz kuhinje čekajući da zvoni, bez da i jednom provirim u pećnicu. Ne, nije trebao ispasti mramorni, ali je. Kada si čovjek umisli da nešto zna, pa radi proizvoljno, uopće ne držeći se recepta, rezultat zna biti poučan. Eto, moj je da neću više raditi domaći kruh i peciva. Jednostavno, nemam ja toliko vremena ;)


P.S. Tko misli da sve zna, nije problem, tko se ponaša kao da sve zna, a uz to ima i skroz opipljiv utjecaj, e to već zna biti itekakva nezgodacija. Stoga, kloni se zablude da sve znaš, ali i ljudi čija je vjera u tom kontekstu veća od tvoje. Realnost je da znaš u određenoj mjeri, ni više, ni manje, i to je ponekada dovoljno da se posao dobro obavi, ali ne baš uvijek, pogotovo ako je čovjek bahato neoprezan i samouvjeren bez pokrića, tj. samo zato što mu baš tako egu paše.


29.04.2021.
komentiraj (23)


* Francuska juha s heljdinim brašnom i kruhom ... 360 kcal


10 dag povrća za francusku salatu ... 60
- krumpir, grašak i mrkva
2 dag heljdinog brašna ... 70
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, curry

3 dag raženog kruha ... 70
0,05 dl suncokretovog ulja ... 50

- skuhaj povrće, dodaj vrhnje i heljdino brašno, začini, izmiksaj
- zapeci suhi kruh u tavici na malo ulja, serviraj u juhi

Slika govori 1000 riječi, ali često ipak ne one bitne ;)

Ovo je idejno bila izvrsna juha. U praksi, kako sam odmah pomiješao sve sastojke brašno se malo primilo za dno juhovnika, a curry, tj. kurkuma u njemu, toliko je preuzela okus da je to bilo na granici podnošljivosti. Dakle, da, pretjerao sam s vrlo jakim začinom i gastronomski u potpunosti zeznuo juhu. Tješio sam se da bi trebala biti zdrava ;)

Gledajući matrice koje koristim, ovo nije izbalansiran obrok. Previše je ugljikohidrata, a premalo proteina. Ako je jelo za sebe, a bio je, kalorije su u redu, dapače, vrlo ugodan obrok, koji ne sjeda teško.


P.S. Što se više osvrćem na svoje izbore to sam nezadovoljniji. Iskrenost da loše biram nije donijela olakšanje, kamoli iskupljenje ili neki napredak. Bojim se da su moji razlozi za brigu sve opravdaniji, ali eto, toliko toga u mom životu ovisi baš o meni, a taj je teret i pritisak tako teško preuzeti i podnijeti.


28.04.2021.
komentiraj (11)


* Marinada od srdela i kruh ... 410 kcal


15 dag srdela ... 180
10 dag luka ... 30
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, vinski ocat, lovorov list, ružmarin

5 dag raženog kruha ... 110

- ribu kratko ispeci na malo ulja
- dinstaj luk na malo ulja
- dodaj vodu, začini
- prokuhaj ribu

Marinada od srdela se također radi na sto "pravih" načina. Meni je ovaj sasvim u redu. Kad odstoji koji dan bude još bolja. Pasala bi krumpir salata umjesto kruha, ali kruh je zgodan zbog toća. Koliko će tko staviti octa ovisi kako voli. Ja obično stavim malo više. Nekada je riba prije prženja išla u brašno da se posuši, ali uz današnje tavice to nije nužno. Najbolje marinade su mi bile od srdela s gradela od vinove loze. Dio ribe bi pojeli odmah, a dio bi ostao za marinadu. Ah ta neka draga i davno prošla vremena kada sam imao volje nakon posla pripremiti roštilj. Uz ribu je nekako prirodno popiti i malo vina, ali marinada ga ne traži tako kao samo pečena riba. Kako god, sve je rjeđe pripremam i radim, a to mi je zapravo žao. Glavni problem je lijenost, uglavnom oko čišćenja ribe.


P.S. Ljudi zapravo vole nesavršenstvo, jer tako i za sebe osjećaju nešto više lufta. Savršeni su tako često naporni, prije svega zato što nam nabijaju komplekse. Dakle, iza posla, ne, ne idem učiti kineski, ili na jogu, idem dangubiti i družiti se na blogu, škicnuti čega ima po portalima, onda ću na brzaka smuljati neki obrok, popiti kavu, pa malo pogledati televiziju, i tako nekako u krug. Kada bude trebalo čistiti srdele, ili peći kruh, uvjerit ću se da nemam vremena ;)


27.04.2021.
komentiraj (14)


* Šunka, trapist, tjestenina i rajčica ... 420 kcal


5 dag dimljene šunke ... 70
2 dag trapista ... 80
5 dag tjestenine ... 160
1 dl pasirane rajčice ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, list peršina

- na malo ulja prodinstaj češnjak, rajčicu i šunku
- umiješaj ocijeđenu tjesteninu, posipaj ribanim sirom

Brzo i manje žestoko, ali ukusno ;)


P.S. Kada skužiš da nemaš vremena napraviti sve što bi trebao ili htio, uglavnom skužiš da je zapravo tako oduvijek bilo, što u pravilu vrijedi i za odmor, zabavu, druženja, ..., a ne samo za poslove s izravno vidljivom dodanom vrijednošću.


26.04.2021.
komentiraj (14)


* Jaje, krumpir i špinat ... 430 kcal


5 dag jaja (1 kom.) ... 80
15 dag krumpira ... 120
20 dag špinata ... 20
1 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 210
sol, šareni papar

- prekuhaj krumpir, zgnječi ga u pire
- u tavici zakipi vrhnje za kuhanje
- dodaj špinat i kuhaj oko 10 min.
- serviraj uz jaje pečeno na oko

Svakakve sam kombinacije radio sa špinatom, ovo je valjda ipak najjednostavnije. Ostane mu dio grkosti, ali to mi ne smeta odveć, a ionako je mojoj prehrani gušt odavno prepustio primat nekim drugim kriterijima. Na dobroj tavici jaje se može ispeći praktički bez ulja. Možda malo dobije viška boje odozdo, ali uz malo strpljenja to ne bi trebalo biti previše.

P.S.
Kada vidiš da ti ne ide bolje je ne raditi ništa nego brljati. Dakle, nije smisao rada u radu, no u rezultatu.


25.04.2021.
komentiraj (15)


* Francuska juha ... 270 kcal


10 dag povrća za francusku salatu ... 60
- krumpir, grašak i mrkva
1 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 210
sol, provansalske trave, svježi kopar

- skuhaj povrće, dodaj vrhnje, začini, izmiksaj

Gusta juha za bogove ;)

Nazivi tipa juha, lešo, ... za kalorije ne znače baš ništa,
sve se svodi na količinu i jediničnu vrijednost.


P.S. Brineš li što drugi misle,
ako su bitni, i trebaš,
ako pak ne, ...


23.04.2021.
komentiraj (18)


* S od Stroganoffa ... 420 kcal


10 dag svinjskog buta ... 120
5 dag heljde ... 180
10 dag kiselih krastavaca ... 10
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, papar, senf, kopar

- šnicl svinjskog buta nareži na trakice
- neka odleži bar koji sat u pacu od senfa
- dinstaj u temeljcu i vrhnju za kuhanje
- serviraj uz heljdu i kisele krastavce

Idući puta ću krastavce naribati i dodati u jelo.
Vrlo je vjerojatno da ću ipak raditi s kiselim vrhnjem.

A valjda ću koristiti i junetinu i gljive, meso prvo malo zapeći, ... ;)

P.S. Mona Lisa je original, ali i sve njene krivotvorine su također originali u određenom, tj. sasvim konkretnom kontekstu. Isto vrijedi za slike, jela, ljude, ...


22.04.2021.
komentiraj (13)


* Guacamole, tjestenina i krastavci ... 280 kcal


5 dag guacamole sirnog namaza ... 90
5 dag tjestenine ... 180
10 dag kiselih krastavaca ... 10
sol

- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- umiješaj guacamole sirni namaz
- serviraj uz kisele krastavce

Još jedan prečac do brzog i finog obroka.

Jasno, kome se da radit će svoj guacamole umak, sirni namaz ili već neku varijantu na osnovi avokada, rajčice i limuna, sa začinima po svojoj želji. I ovdje je bezbroj pravih načina za napraviti taj svjetski poznati meksički namaz, pa se ne treba srditi što će što god da napravite netko reći da to nije onaj pravi. Ako baš hoćete možete napraviti i burek samo s guacamole umakom :)))



Zelena tjestenina i zeleni umak i nisu baš neki kontrast, ali ovo ionako i nije baš neki dotjerani recept. Mogao bi poslužiti za zeleni ponedjeljak. Vjerojatno bi se dobro uklopila mozzarella, čisto kao razmišljanje za neki idući puta.

P.S. Ako iz mene izvlačiš najbolje, zvat ću te prijateljem, ako iz mene ne izvlačiš ništa, uopće te neću zvati ;)


21.04.2021.
komentiraj (14)


* Lešo piletina, krumpir i kelj ... 380 kcal


10 dag pilećih prsa ... cca 110
15 dag krumpira ... 120
15 dag kelja ... cca 60
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar

- skuhaj meso i povrće, začini, ocijedi
- juhu serviraj odvojeno

Ne može jednostavnije ;)

Ovo nije gastronomski vatromet, dapače, ali ...



P.S.
Dobro je uvijek relativan pojam.


19.04.2021.
komentiraj (11)


* Ričet i junetina ... 460 kcal


10 dag junećeg buta ... 130
10 dag kuhanog graha ... 90
5 dag ječma ... 180
10 dag mrkve ... 40
10 dag sjeckane rajčice ... 20
sol, papar, koncentrat rajčice, peršin

- u ekspres loncu skuhaj meso, ječam i mrkvu
- ocijedi tekućinu i serviraj juhu kao predjelo
- dodaj nasjeckanu rajčicu i prokuhaj, začini

Ovo je zapravo jelo po šabloni variva iz prošlog posta, samo s manje tekućine. Jasno, da je začinjano suhom paprikom bio bi paprikaš, da je riba bio bi brudet, da je ... bio bi gulaš, perkelt, čobanac, pastirac, ... a s kobasicom bi bio prvomajski grah ;)

Možda ste primijetili, ovdje nema dodatne masnoće, što daje kalorijsku prihvatljivost.


P.S. Naziva za isto je ponekada bezbroj, ili bar više, ali tko značaj daje formi ne znači da je u formi, tako mi izvornog bureka od jabuka sa šećerom i prave dalmatinske pašticade od tuke :)))


18.04.2021.
komentiraj (14)


* Šablonsko varivo s mesom ... 450 kcal


10 dag krtog mesa ... cca 120
20 dag krumpira ... 160
20 dag laganijeg povrća ... cca 80
0,1 dl ulja ... 90
začini

Od mesa obično koristim lungić, svinjski, teleći ili juneći but. Ukoliko uzmem tamno pileće meso ili puretinu s kožicom onda varivo ide bez dodatne masnoće.

Krumpir se može zamijeniti rižom, ječmom, heljdom, grahoricama, tjesteninom i sličnim.

Od laganijeg povrća odlično idu kupusnjače i korjenasto povrće.

Ulje se može zamijeniti mašću, a ne mora se uopće niti staviti, čime se štedi 90 kcal. Ja ga uglavnom uključim da zadovoljim drugu šablonu, a to je ona dijabetičke dijete u kojoj u ovakva jela, tj. pod ručak ide i masnoća.

Začini ovise o afinitetu. Uz standardnu sol i papar, može tu ići lorber, peršin, muškatni oraščić, mažuran, češnjak, crvena paprika, čili papričice, curry i što god kome paše. Mnogi priču sa začinima pojednostave Vegetom, a umjesto vode se može koristiti neki temeljac ili kocka instant juhe koja će donijeti svoje začine. Ponekada se jako lijepo uklopi i malo koncentrata rajčice.

Kuhanje se svodi na lonac u koji ide voda, pa dodavanje namirnica redom koliko im treba da se skuhaju. Ekspres lonac skraćuje potrebno vrijeme, posebno ako se radi o nekom konkretnijem mesu, ali tu se dodavanje prema dužini kuhanja mora zanemariti, ili malo zakomplicirati, pa se dio skuha pod pritiskom, a dio nakon toga bez poklopca.

Ako se želi dobiti dodatna gustoća variva može se pod kraj umiješati 2-3 dag brašna od slanutka, heljde, lana i slično. U tom slučaju bi trebalo prepoloviti količinu krumpira, ukoliko se želi ostati u zadanoj nutritivnoj matrici. Gustoća se lako postigne i na način da se samelje dio krumpira ili da se prekuha lagano povrće, pa se isto tako bar dio samelje, ali to su već nijanse.

Ova junetina je ispala izvrsno ;)

P.S. Šablone ne stvaraju vrhunske kuhare, ali jako pojednostavljuju svakodnevno kuhanje. Slično je i s principima u životu. Nisu idealni u svim kombinacijama, ali nerijetko će nas poštedjeti bespotrebne analize i detaljnog promišljanja kod svake pojedinačne situacije. Posebno su učinkoviti kada se radi o ponavljajućima i kada je rizik, tj. značaj slučaja manji, a takvima smo zapravo poprilično zatrpani. Inače, paradigma matrice je prisutna u svemu oko nas, a posebno u nama i našem kodu, pa kad je bilo dobro našem tvorcu što ne bi i meni.


17.04.2021.
komentiraj (18)


* Lignje, riža i salata ... 450 kcal


15 dag lignji ... 120
5 dag riže ... 180
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, list peršina

5 dag rikule ... 10
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, papar, aceto balsamico

- dinstaj lignje na češnjaku i ulju
- serviraj uz rižu i salatu

Sve više me privlači ultimativna jednostavnost!


P.S. Ako te većina razumije i podržava,
vjerojatno nešto žešće ne štima ;)


16.04.2021.
komentiraj (13)


* Panirani oslić i meksičko povrće ... 440 kcal


10 dag paniranog fileta oslića ... 140
20 dag meksičkog povrća ... 120
0,2 dl maslinovog ulja ... 180
sol, papar, list peršina

- povrće dinstaj u woku na malo ulja, začini
- ribu ispeci na tavici na malo ulja

Brz, jednostavan i nutritivno prihvatljiv obrok.

U meksički miks ide kukuruz šećerac, mrkva, grašak, zelene mahune, crvene i zelene paprike.


P.S. Očekivanja mogu biti i mrkva i batina ;)


16.04.2021.
komentiraj (8)


* Tost, maslac, borovnice, med i jogurt ... 420 kcal


2,5 dag tosta (1 šnita) ... 60
2 dag maslaca ... 150
10 dag borovnica ... 60
2 dag meda ... 60
1,5 dl LGG jogurta 1,5% m.m. ... 90

Smrznute borovnice nemaju prirodnu boju, kao ni čistoću i punoću okusa kao svježe, a ni tekstura nije jednako podatna, tj. od prpošno jedrih bobica u ledu postaju smežurane, ali ovako malo zamaskirane s medom ipak bar granično prolaze. Da, putra je ovdje previše, ali kockica ima taman 2 dag, pa da se ne povlači. Uh ti izgovori.


P.S. Učiš li polako ili još sporije, bitno je da naučiš na vrijeme ;)


15.04.2021.
komentiraj (8)


* Sirni namaz s tartufima, tjestenina i salata ... 440 kcal


5 dag sirnog namaza s tartufima ... 130
5 dag tjestenine ... 180
10 dag mini rajčica ... 30
5 dag zelene salate ... 10
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, peršin, bijeli aceto balsamico

- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- umiješaj sirni namaz s tartufima
- serviraj uz zelenu salatu i mini rajčice

Ovo je način da se vrlo brzo napravi ukusan obrok ;)

Sirni namazi Paške sirane su meni baš izvrsni.
Ovaj ima pristojnih 15,4 % bjelančevina,
otprilike duplo više od konkurencije.



P.S.
To smo čime se hranimo.
Zato jedi dobro ;)


14.04.2021.
komentiraj (12)


* Teletina, prokulice i tjestenina ... 440 kcal


10 dag telećeg buta ... 110
5 dag tjestenine ... 180
15 dag prokulica ... 60
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, peršin

- meso ispeci na naglo na ulju
- skuhaj tjesteninu i prokulice
- zapeci na masnoći od mesa

Vrlo ukusan obrok, iako, pasalo bi tu štošta.
Meso je ispalo malo suho, kuhane prokulice puste, ...
Dobro bi došlo malo više zaigranosti sa začinima, ali eto ...

Slika je trebala minimalistički prezentirati ovaj obrok.
zapravo pojma nemam što sam s njom htio postići.
Uglavnom, ... na tanjuru nije kompletna količina.


P.S.
Zapravo je nevjerojatno koliko toga u našem životu ovisi upravo o nama.
Ovi primjeri s klopom su banalni, ali isti su principi za sve.


13.04.2021.
komentiraj (13)


* Đuveč s piletinom ... 450 kcal



10 dag filea pilećeg zabatka ... 130
5 dag riže ... 180
15 dag povrća za đuveč ... 60
1 dag maslaca ... 80
sol, crveni papar, soja sos

- piletinu ispeci na minimalno masnoće, začini
- skuhaj rižu, dodaj kuhano povrće i malo maslaca, začini

Kost i kožica zabatka ostali su za buduću juhu.

P.S. Savršenstvo je u dobroj matrici,
rijetko u pojedinačnom uzorku.



12.04.2021.
komentiraj (14)


* Lungić, grašak i mrkva ... 330 kcal



10 dag lungića ... 130
10 dag graška ... 80
10 dag mrkve ... 40
1 dag maslaca ... 80
sol, crveni papar, peršin

- ispeci meso na naglo bez dodatne masnoće
- skuhaj povrće, dodaj maslac i začine

Ako je meso friško i prvoklasno,
može se biti hrabar i zapeći ga na naglo,
tj. na malo žešćoj vatri i manje ili više kratko.
Ako i ostane malo krvavo, zapravo se uopće ne radi o krvi,
ali ... podatno, sočno i ukusno, to je baš zgodno.

P.S.
Nije recept sadržaj,
kamoli bit, no tek okvir.
To vam je crni pijat ili pjat.


11.04.2021.
komentiraj (10)


* Pijat ili pjat?

Pitanje za Dalmoše, Istrijane, jezikoslovce, ...

Veli se pijat ili pjat?

... ispravi.me preferira pjat, vi?

P.S. Razumijevanje je srž komunikacije,
jezik, "tek" ... ljubljenja, a i još nekih užitaka,
sve ovisi o tome što od života, pa i jezika, želimo.


10.04.2021.
komentiraj (15)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak