minus40kg - kalorijski restoran

* Šablonsko varivo s mesom ... 450 kcal


10 dag krtog mesa ... cca 120
20 dag krumpira ... 160
20 dag laganijeg povrća ... cca 80
0,1 dl ulja ... 90
začini

Od mesa obično koristim lungić, svinjski, teleći ili juneći but. Ukoliko uzmem tamno pileće meso ili puretinu s kožicom onda varivo ide bez dodatne masnoće.

Krumpir se može zamijeniti rižom, ječmom, heljdom, grahoricama, tjesteninom i sličnim.

Od laganijeg povrća odlično idu kupusnjače i korjenasto povrće.

Ulje se može zamijeniti mašću, a ne mora se uopće niti staviti, čime se štedi 90 kcal. Ja ga uglavnom uključim da zadovoljim drugu šablonu, a to je ona dijabetičke dijete u kojoj u ovakva jela, tj. pod ručak ide i masnoća.

Začini ovise o afinitetu. Uz standardnu sol i papar, može tu ići lorber, peršin, muškatni oraščić, mažuran, češnjak, crvena paprika, čili papričice, curry i što god kome paše. Mnogi priču sa začinima pojednostave Vegetom, a umjesto vode se može koristiti neki temeljac ili kocka instant juhe koja će donijeti svoje začine. Ponekada se jako lijepo uklopi i malo koncentrata rajčice.

Kuhanje se svodi na lonac u koji ide voda, pa dodavanje namirnica redom koliko im treba da se skuhaju. Ekspres lonac skraćuje potrebno vrijeme, posebno ako se radi o nekom konkretnijem mesu, ali tu se dodavanje prema dužini kuhanja mora zanemariti, ili malo zakomplicirati, pa se dio skuha pod pritiskom, a dio nakon toga bez poklopca.

Ako se želi dobiti dodatna gustoća variva može se pod kraj umiješati 2-3 dag brašna od slanutka, heljde, lana i slično. U tom slučaju bi trebalo prepoloviti količinu krumpira, ukoliko se želi ostati u zadanoj nutritivnoj matrici. Gustoća se lako postigne i na način da se samelje dio krumpira ili da se prekuha lagano povrće, pa se isto tako bar dio samelje, ali to su već nijanse.

Ova junetina je ispala izvrsno ;)

P.S. Šablone ne stvaraju vrhunske kuhare, ali jako pojednostavljuju svakodnevno kuhanje. Slično je i s principima u životu. Nisu idealni u svim kombinacijama, ali nerijetko će nas poštedjeti bespotrebne analize i detaljnog promišljanja kod svake pojedinačne situacije. Posebno su učinkoviti kada se radi o ponavljajućima i kada je rizik, tj. značaj slučaja manji, a takvima smo zapravo poprilično zatrpani. Inače, paradigma matrice je prisutna u svemu oko nas, a posebno u nama i našem kodu, pa kad je bilo dobro našem tvorcu što ne bi i meni.


17.04.2021.
komentiraj (18)


<< Arhiva >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak