15 dag srdela ... 180
10 dag luka ... 30
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, vinski ocat, lovorov list, ružmarin
5 dag raženog kruha ... 110
- ribu kratko ispeci na malo ulja
- dinstaj luk na malo ulja
- dodaj vodu, začini
- prokuhaj ribu
Marinada od srdela se također radi na sto "pravih" načina. Meni je ovaj sasvim u redu. Kad odstoji koji dan bude još bolja. Pasala bi krumpir salata umjesto kruha, ali kruh je zgodan zbog toća. Koliko će tko staviti octa ovisi kako voli. Ja obično stavim malo više. Nekada je riba prije prženja išla u brašno da se posuši, ali uz današnje tavice to nije nužno. Najbolje marinade su mi bile od srdela s gradela od vinove loze. Dio ribe bi pojeli odmah, a dio bi ostao za marinadu. Ah ta neka draga i davno prošla vremena kada sam imao volje nakon posla pripremiti roštilj. Uz ribu je nekako prirodno popiti i malo vina, ali marinada ga ne traži tako kao samo pečena riba. Kako god, sve je rjeđe pripremam i radim, a to mi je zapravo žao. Glavni problem je lijenost, uglavnom oko čišćenja ribe.
P.S. Ljudi zapravo vole nesavršenstvo, jer tako i za sebe osjećaju nešto više lufta. Savršeni su tako često naporni, prije svega zato što nam nabijaju komplekse. Dakle, iza posla, ne, ne idem učiti kineski, ili na jogu, idem dangubiti i družiti se na blogu, škicnuti čega ima po portalima, onda ću na brzaka smuljati neki obrok, popiti kavu, pa malo pogledati televiziju, i tako nekako u krug. Kada bude trebalo čistiti srdele, ili peći kruh, uvjerit ću se da nemam vremena ;)