17

srijeda

ožujak

2021

Slučaj Mamić nije slučaj, ali ...
U Hrvatskoj sudbena vlast formalno je izgrađena od ustanova i kadrova koji zauzimaju određene pozicije unutar strukture tog oblika vlasti.
Što je slučaj?
Slučaj je što vlast obnašaju pravnici, produkt određenih fakulteta-sveučilišta, Državne ispitne komisije koja provodi polaganje državnog stručnog ispita, drugih stupova vlasti koji daju mišljenje ili imenuju određene suce.

Ja sam ja. Nisam socijalist, nisam komunist, nisam, ateist, nisam glup.

Osnova vlasti u demokratskim društvima je suglasnost svakog člana društva s uređenjem društva.

Moja bespomoćnost ne proizlazi iz obaveza poštivanja zakona (koje oni nameću), već iz otuđenosti vlasti, pa i sudbene.
Interesne skupine (klanovi) produciraju kadrove koje običan čovjek ne može birati, kontrolirati, niti opozvati.
Zbog čega bi itko pristajao na društveni poredak ako su njegova prava nikakva?

Princip društvenog ugovora podrazumijeva sigurnost pojedinca na pravo sudjelovanja u kreiranju društva, naročito svih oblika vlasti.
To je Hrvatima onemogućeno, pa nikada nisu živjeli i uživali u demokraciji.Dakle, nije slučaj Petar Mamić. Slučaj je kamarila koja ljude obmanjuje svojim bezvrijednim sustavom vrijednosti.


Oznake: sudbena vlast, pravnici, fakulteti sveučilišta, bespomoćnost, otuđenost vlasti, pravo na izbor, pravo na kontrolu, pravo na opoziv opoziv, društveni ugovor, Petar Mamić, bezvrijedni sustav vrijednosti

15

srijeda

siječanj

2020

Institucije i (prdo)dometDruštvo je , po teoriji društvenog ugovora, volja pojedinaca tvoriti zajednicu u kojoj određene poslove prepuštaju institucijama. Brigu o vlastitom životu nikakvim ugovorom (do demagogijom partijaša-udbaša-četnika-komunjara-orjunaša-laktaša) nitko nije prenio na državu.Slučaj u Splitu je nedvojbeno uzdrmao temelje države-demokracije-institucija.

Od izbornih slogana i programa koji negiraju demokraciju (osvajanje glasova a ne zastupanje biračke volje) do ustrajavanja na uskraćivanju prava pojedinaca za brigu o vlastitom životu (zagovaram slobodu posjedovanja oružja) vode društvo korak dalje od onog na što je većina u brizi za svoje dobro spremna pristati.

Pobuna pojedinca je postala pobuna društva, koje ionako ne radi u korist pojedinca. Vrijeme je za filozofe a ne lažove na državnoj vlasti. Unatoč tome ste za predsjednika odabrali-ili prihvatili prevaranta.

Institucije ne mogu nadomjestiti brigu za vlastiti život. Otklon od prirodnog stanja se skupo plaća.


Oznake: institucije, društveni ugovor, Drava, društvo, dogovor pojedinaca, demokracija, Split, negiranje demokracije, pobuna pojedinca, pobuna društva