19

srijeda

rujan

2012

Ante (Gotovina)

Medijski praćenje slučaja generala Gotovine je selektivno. U drugostupanjskom procesu, Sud je zatražio od tužiteljstva da pronađu alternativnu krivicu (u odnosu na udruženi zločinački pothvat) ...
U hrvatskim medijima taj obrat nije popraćen adekvatno značaju tog čina.

Posljednji primjer u nizu, je članak o temi objavljen u proljetnom izdanju magazina za vojno pravo Military Law Review., koji potpisuje američki general bojnik Walter Huffman, dekana emeritusa, profesora prava na sveučilištu Texas Tech i člana pravne komisije američkog ministarstva obrane koju je osnovao ministar Leon Panetta zbog rješavanja pravnih problema u vojnim akcijama američke vojske od 2003. u Iraku.

"General bojnik Walter Huffman vodio je prvo izaslanstvo američke vojske u Kinu za ponovnu uspostavu odnosa s kineskom vojskom. Bio je na čelu izaslanstva ministarstva obrane za potpisivanje ugovora o suradnji između vojnih pravnih službi u Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Huffman je radio na demokratizaciji i civilnoj kontroli vojske u Latinskoj Americi. Kao vojni odvjetnik radio je na najvažnijim slučajevima u novijoj povijesti američke vojske, a odvjetnička komora proglasila ga je najboljim u Americi. Walter Huffman nije samo profesor nego je po vojnom činu general bojnik koji ima vojničko iskustvo iz rata u Vijetnamu i potom kao zapovjednik 7. korpusa američke vojske tijekom operacije Pustinjska oluja u Kuvajtu. " (link Bivši ratnik i najbolji vojni odvjetnik u SAD-u)(link Walter B. Huffman )

Neslaganja profesora Huffmana, jedno je u nizu neslaganja provjerenih i eminentnih svjetskih pravnih stručnjaka koji su svoje radove i argumente objavili u recentnim stručnim časopisima s područja prava ili vojnog prava.

Neću se osvrtati na argumente koje pravnici navode u ime rušenja presude, slučaj Gotovina ne navodim u pravno stručnom već u medijskom kontekstu.

Hrvatska medijski nastupa protiv Gotovine. (Nisu li takvi postupci protivni međunarodnom i ratnom pravu, nije li hajka nečovječna s ciljem uspostave ili obrane nečovječnog ponašanja u sljedećim ratovima ... ili samo ima za cilj prikriti agresiju.) U istupu general bojnika Waltera Huffmana treba uočiti impliciranje presude na buduće obrambene ratove i mirovne misije snaga UN-a (čitaj: gotovina je vojnik obrambenog rata ...).

Uz medijsko ignoriranje međunarodne zabrinutosti i aktivnijeg (pravno stručnog) pritiska na ICTY (koji je ad hoc sud, ali ima tendenciju greškama ostvariti veću ambicuju ...)