utorak, 29.11.2005.

MACD, RSI, EMA,..

U prošlom unosu sam spomenuo neke kratice, vjerujem da većina zna što one znače, a oni koji ne znaju su, vjerujem, iskoristili linkove s lijeve strane te doznali. Ipak, ukratko ću pokušati objasniti njihovo značenje, kako ne bi trebali prekidati čitanje i tražiti njihovo objašnjenje.

Relative Strength Index (RSI) Izuzetno popularan pokazatelj ustanovljen od strane Wallesa Wildera Jr. te objavljen u njegovoj knjizi 1978 godine. RSI se prikazuje na skali podijeljenoj između 0 i 100, s tri podjele, na vrijednost "30", zatim središnju liniju koja označava vrijednost "50" te vrijednost "70". Kad RSI vrijednost padne ispod brojke 30, smatra se da je dionica podcijenjena (oversold), a ako je vrijednost iznad 70, smatra se da je precijenjena (overbought). Promjena vrijednosti RSI indexa, u skladu s ostalim pokazateljima, može značiti promjenu kretanja cijene (vrijednosti) dionice (trend reversal).

Exponential Moving Average (EMA) Prikazuje prosjek kretanja cijene određene dionice u određenom periodu s tim da svojim izračunom daje veću ''težinu'' nedavnim podacima s ciljem da ukloni nagle pokrete indikatora, odnosno da nam da fluidniji prikaz kretanja cijene.

MACD (Moving Average Convergence/Divergence) Indikator ustanovljen od strane Geralda Appela, izračunava se oduzimanjem 26-razdoblja eksponencijalnog prosječnog kretanja cijene određene dionice od njenog 12-razdoblja eksponencijalnog prosječnog kretanja cijene. Prikazujući te vrijednosti, MACD nam može prikazati momentum kretanja cijene, odnosno prikazati u kojem bi se smjeru vrijednost dionice (najvjerojatnije) mogla kretati u budućem periodu.

*Iako se trudim pisati na hrvatskom, mnogi pojmovi još nisu prevedeni na hrvatski, ili su njihovi eng. nazivi općeprihvaćeni te ću navesti i eng. inačicu tj. originalnu verziju.

Relative Strength Index (RSI) A popular oscillator developed by Welles Wilder, Jr. and described in his self-published 1978 book "New Concepts in Technical Trading Systems". RSI is plotted on a vertical scale from 0 to 100. Values above 70 are considered overbought and values below 30, oversold. When prices are over 70 or below 30 and diverge from price action, a warning is given of a possible trend reversal. See ChartSchool article on Relative Strength Index.

Moving Average (MA) An average of data for a certain number of time periods. It "moves" because for each calculation, we use the latest x number of time periods' data. By definition, a moving average lags the market. An exponentially smoothed moving average (EMA) gives greater weight to the more recent data, in an attempt to reduce the lag.

MACD (Moving Average Convergence/Divergence) An indicator developed by Gerald Appel that is calculated by subtracting the 26-period exponential moving average of a given security from its 12-period exponential moving average. By comparing moving averages, MACD displays trend following characteristics, and by plotting the difference of the moving averages as an oscillator, MACD displays momentum characteristics.

- 10:48 - komentar (1) - tisak - #

Signali u noći

..ili kako pokrenuti money machine - pronaći buy i sell signale.

Ne, nisam ih našao, jer inaće ne bih bio ovdje već na putu za Maui, ali sam danas odslušao predavanje na temu buy i sell signala. Pretpostavljam, odnosno nadam se da znate kako ne postoji čvrst pokazatelj kretanja cijene, ovo što sljedi je jedan od načina odabira buy i sell trenutka, naravno, uz promatranje svih ostalih pokazatelja, ponajprije fundamentalnih, promatranje kretanja tržišta, interesnih rata, itd.. Po mom mišljenju, ako smo strpljivi i uporni, te voljni uložiti svakodnevno barem par sati na proučavanje i usavršavanje, u relativno kratkom roku (cca. 6 mjeseci) bi mogli početi ostvarivati pozitivne rezultete, pritom mislim na povrat od cca. 20% na godišnjoj razini, što je višestruko bolje od onog što nam nude najbolje banke. Kaže se da je svaki hobi skup, nekad bih potvrdio da je to istina, ali više ne, vjerujem da ću, odnosno, ćemo, biti primjer kako hobi može biti ne samo užitak, već i materijalno vrlo isplativ.

Treba nam:
- chart web - npr. stockcharts
- simple chart
- zatim ubacimo simbol, koristit ću isti kao s predavanja - Nvidiu - NVDA
- Daily > OHC bars/Line > 1y > exp. moving ave. (EMA) 5 > EMA 20 > RSI (14) > MCAD (12,26,9)

Chart bi vam trebao izgledati - CHART.

Ukratko, da bi dobili signal trebaju se poklopiti sve tri linije, odnosno, linije u sva tri "prozora";

MCAD - kad crna linije prekorači crvenu prema gore - buy signal
EMA - ako u isto vrijeme modra linija prekorači crvenu (prema gore) - buy signal
RSI - ako u isto ili vrlo blisko vrijeme RSI linija pređe "50" (prema gore) - buy signal

Sell signal je obrnut, odnosno linije se križaju prema dole.

Kako nemam previše vremena (upravo je 1:55 u noći) neću crtati po slici priloženoj ispod ove rečenice, već ću pozvati da pogledate par detalja, prvi su buy signali koji prethode podizanju cijene, zatim sell signali netom nakon početnog pada, koji nam govore o mogućem padu cijene, te period "sideways", tj. period u kojem se ništa ne događa, imho, taj period je također izuzetno bitan, jer traderi početnici u želji da ostvare profit ili zbog nestrpljivosti mogu krivo pročitati labilne signale te povući krivi potez. Strpljenje je jedna od najvažnijih odlika uspješnog tradera.

- 02:19 - komentar (6) - tisak - #

ponedjeljak, 28.11.2005.

! :)

GOOG mi je opet ušao buy $422.62, sell $430.15. :) Tivo me jednim dijelom osiromašio, ali ništa pretjerano. Ovaj mjesec je obavio svoje za cijeli kvartal. :)

Btw., za početnike u svijetu opcija, znači one koji su nešto čuli o tome, htjeli bi znati više, ali "nemaju vremena" ili im djeluje "prekomplicirano", osim Optionmasterove stranice preporučam besplatni online tečaj na stranici www.nofearinvestingclass.com kazem, besplatan je, a objašnjava poprilično jasno.

Jest, ima poznatog US marketinga viđenog i kod prodavača Zepter posuđa, ali opcenito je i više nego dobar za one koji se tek upoznaju s svijetom opcijskog tradeanja.

- 19:34 - komentar (0) - tisak - #

nedjelja, 27.11.2005.

Povratak nelikvidnosti

"Nece politika u moju butigu", pa ću samo prenjeti podatke koje je publicirao centar za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore, komentar objavljen u današnjoj (27. studenog) Slobodnoj Dalmaciji;

POVRATAK BESPARICE - INSOLVENTNOST DOSEGNULA 10,8 MILIJARDI KN

Blokirani račun ima 20.276 tvrtki

Insolventnost u Hrvatskoj je početkom listopada težila 10,8 milijardi kuna i bila je za 94,6 milijuna kuna veća nego prethodnog mjeseca. U rujnu je, u odnosu na kolovoz, dug po nepodmirenim nalozima blokiranih pravnih osoba porastao za 0,9 posto, a uzevši u obzir znatno sporiji trend pada nepodmirenih naloga kao i to da se više od 80 posto dugovanja insolventnih poduzeća odnosi na pravne osobe koje su u blokadi duže od 365 dana, ne
očekuju se bitnije promjene stanja, ističu u Centru za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore, u publikaciji "Gospodarska kretanja".
U odnosu na prošlogodišnji rujan, insolventnost je manja, ali je dinamika pada iznosa nepodmirenih naloga još uvijek sporija od lanjske. U prvih devet mjeseci ove godine vrijednost nepodmirenih naloga manja je za oko 300 milijuna kuna, dok je to smanjenje iznosilo 1,4 milijarde kuna u istom lanjskom razdoblju.
Dok se u srpnju i kolovozu broj insolventnih pravnih osoba smanjivao, a broj zaposlenih u njima rastao, u rujnu je zabilježena obrnuta situacija pa je povećan broj insolventnih pravnih osoba za njih 260 na ukupno 20.276, dok je istodobno za 4555 ljudi pao broj zaposlenih kod takvih poslodavaca na njih 30.710. Makroekonomski analitičari Hrvatske gospodarske komore navode da bi takva kretanja mogla navesti na zaključak da je u evidenciju blokiranih pravnih osoba ušao velik broj poduzeća s malim brojem zaposlenih, a iz nje izašao malen broj pravnih osoba s većim brojem zaposlenih.

- 14:12 - komentar (10) - tisak - #

petak, 25.11.2005.

Show must go on!

Show će se sigurno nastaviti, gdje, ne znamo, ali hoće! Nekoliko minuta prije zatvaranja ovog skraćenog dana možemo reći da će se indexi opet zatvoriti u plusu, i tako označiti još jedan dan rallyja, makar je u jednom trenutku market naglo posustao, sigurno oduzimajući dah mnogim traderima, koji su na tren pomislili – to je to, trebao sam otići jučer. Očito su opet u pitanju igre velikih igrača, al neka nama njih. :) Svakako, da sumiram s uvodom, neizvjesnost se nastavlja, da li je market neopravdano napumpan i hoće li se srušiti nismo doznali ni danas, ali vjerujem da hoćemo u sljedećem tjednu.

Nego, dosta o prošlosti, gledajmo u budućnost

Ponedjeljak

Sve ima svoj početak i kraj, o rađanju je lijepo govoriti, o smrti baš i nije, ali nas to sve čeka (ne, ne pretvaram blog u klasičan ''nitko me neće, idem se ubit, tješite me'' :)), pa tako i naše nasljednike čeka kupovina kovčega, a jedna od najpoznatijih firmi koja proizvodi baš takvu opremu (+ raznu bolničku, krevete, itd..) je Hillenbrand Industries (HB), izlazi s izvješćem u ponedjeljak, navodno će objaviti dobre vijesti, upisati u watch listu.

Utorak

Ja moram priznat da ne gledam bas ni video, pa tako ni DVD-ove, ali oni koji jesu su morali čuti za TiVo (TIVO), proizvodi digitalne videorekordere, sad je jedan od mnogih, ali nekad je bio jedini. Svakako, ne spominjem ga zbog toga, već zato što bi u dogovoru s Appleom trebao ''puniti'' iPod-e raznim video materijalom, što nam znači, ako dogovor bude uspješan i rezultat učinkovit, još bodova na AAPL-e i TIVO kontu, i danas su jurnuli par postotaka (cca. 2%) gore. TIVO vrijedi $5.94, što ga svrstava na sam rub ultra rizične skupine, ali svakako može na watch listu. Jer, imho, prvi juriš je već prošao, neću ući u taj trade. Navodno GOOG kupuje TiVo, hoće li, također bi mogli doznati u ovom tjednu.

Srijeda

Tiffany? Siguran sam da svi znate o čemu se priča, također objavljuje rezultate, ništa spektakularno, makar je prodaja dijamanata navodno povećana za 6%. Dosta toga ovisi hoće li će Thanksgiving shoping ispuniti očekivanja. Simbol je TIF.

Četvrtak

Sigurno ste čuli i za Novell (NOVL), nekada mrežni gigant, danas niti sjena, objavljuje rezultate. Da li je starčić još vitalan ćemo doznati u četvrtak.

Petak

Hladan čelik profit dere...da li je čelik, ili je voda ćemo doznati u petak kad Quanex (NX), prerađivač i proizvođač čelika, karbona i aluminija objavljuje kvartalni rezultat poslovanja.

- 19:19 - komentar (2) - tisak - #

Petak, 25.11.2005, part II.


Winter 2005/2006 - fundamental view

Jučer mi stari, zajapuren ko bik i crven ko skuhani rak upada u ured, gledam ga zbunjeno, što je sad mislim se, da nije otkrio kako se nisam zajebavao kad sam rekao da sam svu lovu prebacio na svoj račun u Sloveniju i kako trgujem dionicama.

Ne, nakon što je došao do zraka, vjerovatno je tome pomoglo sko je skinuo šal, pernatu jaknu i vuneni điletin, prostreli me pogledom i kaže "ko je jebemu upalijo grijanje u podrumu u ovu uru?". Bacim pogled na sat, vidim 16.15h, još su svi radnici tamo. Kažem naivno, "ja", baš sam se pitao tko je ugasio grijanje oko 1 ure, nakon što mi je Ana (op.a. tajnica dir. računovodstva) ušla u ured u dugoj jakni i prokomentirala "blago terencima, oni se bar mogu izgubit u kafiću i ugrijat".

Vidim da je ultra ljut, kad je mali problem - urliče, kad je veliki, zblesira, ali ne vidim gdje bi mogao bit problem, i što ja tu mogu biti kriv. U međuvremenu osjetim kako je sve hladnije, i krenem okom tražiti gdje mi je džemper (jes, priznajem krivicu što najčešće za komp. sjedim u potkošulji). Čeprka po registratorima i na stol baci par papira, letimičnim pogledom skužim da su to računi za grijanje, te da je prošlogodišnji bio cca. 40% veći od pretprošlogodišnjeg, a ove godine je plin koji koristi cca. 25% skuplji. Čak sam i doma primjetio da gasi peći nakon što odem iz prostorije na 15min. Židov. :)

Poanta teksta, sirovina za grijanje je ove godine skuplja cca. 30% nego prošle, što ne znači da će se svi prebaciti na deku i maženje, ali velik dio će sigurno potražiti alternativne načine, odnosno jeftinije načine grijanja od plina, struje ili nekog drugog energenta. A u skladu s štednjom na gorivu za grijanje, će najvjerovatnije porasti prodaja zimskih odjevnih artikala. Zaključak - staviti na watch listu!

P.S. danas su započele tradicionalne shoping akcije, pisao sam već o tome u nekoliko prošlih unosa, te naveo što moramo staviti na watch listu, ali nije zgorega ponoviti. Čitam na Yahoo kako je Toshiba laptop na popustu od $350, odnosno košta $370 umjesto prijašnjih $720. Fina shema, makar mi nije baš napeto dočekati zoru isped shoping centra, kako bi uspio ući u isti i kupiti laptop na popustu. :)

- 14:24 - komentar (0) - tisak - #

Mala zbirka početničkih savjeta..

Pri kraju prošlog unosa sam se dotakao nekih savjeta o tome kako bi se trebao ponašati početnik na burzi. Pritom ne mislim nužno na onog koji ulaže novac, već i na one koji se pripremaju za taj trenutak, pa i ako on nikad ne dođe, bolje je svoje znanje siriti na polju ekonomije, nego gledajući španjolske sapunice, igrajući zatupljujuće igrice ili se svađajući po forumima. Ok, ako baš hoćete možete se i svađat dok učite o ekonomiji, znači prednost praćenja burzovnih blogova je višestruka. :)

NEĆEMO:

- trgovati dionicama jeftinijim od $5, izuzetno oprezno s dionicama jeftinijim od $15.
- ulagati sav novac u jednu dionicu, već rasporediti (Diversification), čak i po sektorima, naravno, s temeljem na sektor za koji procijenimo da će se najviše kretati u željenom smjeru.
- ulagati zato što smo "u raspoloženju", odnosno, ne ulagati ako za to nemamo jasan razlog. I cash je često vrlo poželjna pozicija.
- ulagati iznimno rizičnim načinima trgovanja kao što su opcije ili futeresi, bez najmanje 18-24 mjeseca aktivnog tradeanja na papiru, a čak ni tada tradeati s posuđenim novcem, odnosno, ulaziti u trade samo s onim novcem kojeg možete izgubiti bez narušavanja obiteljskog budžeta.
- zamijeniti početničku sreću s znanjem, često i početnik samim kopiranjem hintova može u paper tradeu ostvariti značajnu dobit, što nerijetko natjera one bez sredstava da čak novac i posude, uvjereni kako znaju trgovati, a velik broj takvih doslovno uništi sebi život tim postupkom, uđe u dugove koji ga guše godinama nakon tog nesretnog poteza.
- vjerovati savjetima s interneta, news grupa, foruma, a posebno ne vjerovati "slučajnim" mailovima. Ne kažem da su svi na netu prevaranti, već i financijski guru-i znaju pogriješiti, ali se oni najčešće izvuku iz svojih pogrešaka, što nije nužno da će te i vi uspjeti. Tu veliku ulogu igra iskustvo i psiha, trader početnik će teško nakon gubitka zadržati hladnokrvnost, te postoji ogromna šansa da u želji za povratkom gubitka stvori još mnogo veći gubitak. To je uobičajeno, nije rezervirano samo za certificirane losere.
Također, novac svi žele, i u cilju da ga dobiju prečesto ne znaju birati sredstva, od najbanalnijih poput "slučajnih" mailova u vašem sandučiću koji je "Rick Handman, finance analysts" poslao svom bratu, ali umjesto Steve napisao Stipe, a u kojem mu daje hint na dionicu, preko "sofisticiranih", nisu ni Yahoo, ni MSN Money ni Morningstar cijepljeni na lovu, a hintove koji dolaze s tih stranica znaju pratiti mnogi traderi početnici, npr. da sam novinar/urednik Yahoo finance, napišem kolumnu u kojoj predlažem određene dionice, a iste sam kupio dan prije, nakon par dana "pronađem" manjkavosti tih dionica, a iste sam, naravno, prodao dan prije. Ne baš takav slučaj, ali sličan je nedavno otkriven, nećak (David Pajcin) nama poznate omišanke, gospođe Antičević, koji je bio centar Reebok tradea, je došao u posjed članka iz Business week-a prije no što je objavljen, te tradeovima u skladu s tim, po SEC-u, ostvario nezakonit profit. Ali, na svakoj finance stranici možete naći disclaimer kako ne odgovaraju za gubitke i kako ne predlažu da slijepo slijedite njihove savijete, a i nitko ne može zapovjediti novinaru/uredniku što će misliti, i koji članak neće objaviti, pod izlikom da ga ne smatra bitnim, a ustvari ima dionice (ne nužno on, može to biti njegov brat, kćer, ljubavnica,..) te tvrtke.
- shortati. To sam već jučer spomenuo, u međuvremenu pročitao članak na mojnovac.com koji je napisao Presvetli, čije postove posebno cijenim, nije da postove drugih ne cijenim, ali kad bih morao birati, njegove i OM-ove bih izdvojio, o svom gubitku na burzi. Napravit ću copy/paste, kao savjet budućim traderima:

Ima tome već osam godina. Bio sam tako zelen na američkom marketu. Prva lova koju sam poslao kad sam otvorio račun i radio svoje prve trgovine.
Internet boom je tek počinjao i prvi skyrocketing stockovi počeli su nicati ko gljive.

Na vijest da je Microsoft zainteresiran za nešto što radi neka software ekipica u maloj firmici 7th Level, Nasdaq: SEVL, ova dionica, najbliža po svojim fundamentalnim vrijednosti našem HOMS-u, zviznula je s cijene od $1 na $6,5. U to doba takvi dnevni rastovi od više stotina, do čak i tisuću % bili su svakodnevna pojava, i isto tako kako bi poletjele, već idućih dana srozale bi se na značajno niže vrijednosti.
E sad, na nekih $5,5 padne meni na pamet shortati. Ipak je to više od 500% u jednom danu. Nema šanse da ne padne ispod $4. I ispružim se za cijeli margin account.
Uglavnom, do kraja dana završila je negdje oko $11. Moj račun je zbog visokog margina otišao dvostruko u minus i ja sam sada bio dužan ili likvidirati poziciju, ili doplatiti sredstva. Izbor nikakav.
Idući dan u predtrgovanju dionica je probila i $13, i brže bolje sam okinuo nalog i potvrdio popriličan minus na računu.
Dionica je naravno, već potkraj dana došla do $7, a u idućim tjednima pala do $2. Prijatelj mi je morao posuditi da pokrijem minus, i još godinu dana sam morao vraćati taj dug.
Na slici se vidi kod razdoblja početka 1998. kako je to izgledalo.

Još dva puta sam naučio školu što je margin i kolike rizike krije. Danas ga više ili ne koristim, ili se prije pomolim i unaprijed prihvatim da je to samo "gamble" i da ću se od tih novaca moći oprostiti, pođu li stvari krivo.
* skinuto s MojNovac foruma, autor Presvetli.

- 12:59 - komentar (11) - tisak - #

četvrtak, 24.11.2005.

Puts (opcije) vs. selling short

Grebanje po površini.

Kako podnaslov kaže, nećemo ulaziti u objašnjenje termina ''PUT opcija'' jer ga možete naći na OptionMasterovom blogu, a ni u objašnjenje termina short jer ga možete naći na ovom blogu u arhivi, ili kliknuti na termin.

Čak nećemo ni ulaziti u bitak vjerojatnosti, jer nemam toliko volje :), samo trebam ubiti vrijeme koje bih inače proveo tradeajući. Znači, držat ćemo se osnova. Čak ću koristiti ono što inače mrzim - "što ako" pojmove.

Kako naslov kaže "put" vs. "short".

Po mom mišljenju, makar obje opcije imaju svojih prednosti, i makar se u praksi rijetko dešavaju čuda, izabrao bih "put" opciju. Zašto?

Zato što je shortanje izuzetno opasno ako nemate potpunu kontrolu. Istina, kako je OM nedavno rekao, cijene dionicama, u principu kad padaju - mnogo brze padaju nego što rastu - kad rastu.

Ipak, ako npr. imamo 10 tisuća dolara, te svih 10 tisuća uložimo na GOOG, odnosno prodamo* dionice GOOG-a po $400, očekujući da će mu cijena ubrzo pasti, te ćemo kupiti spomenute dionice po npr. $380 i vratiti ih vlasniku od kojeg smo ih posudili te usput zaraditi $500, ali cijena ne padne već skoči na $500, morat ćemo ih kupiti po $500, kako bi ih vratili vlasniku i pritom izgubiti $2500 dolara.

Ali, to nije bit ovog posta koji će se držati osnova i ''što bi bilo kad bi bilo''. :))

U slučaju da je cijena GOOGa pala na $0, mi bi spomenutim shortanjem zaradili $10000 dolara, što je i maksimalan iznos koji možemo zaraditi. S druge strane, da je cijena dionice GOOG porasla na $100000, izgubili bi 2 milijuna i 490 tisuća dolara, odnosno, iznos koji možemo izgubiti je neograničen. Znam, šanse da se to dogodi su jednake šansama da se Vlatka Pokos uda za Ševu iz Malnarove noćne more, ali šanse teoretski postoje. Zato kod put-eva ne postoje, tu možemo izgubiti samo koliko smo uložili, što znači ako uložimo 10 tisuća dolara, a cijena GOOG-a ode na 3 milijuna po dionici, mi i dalje gubimo 10 tisuća.

Ako se neki pitaju ''zašto put opcije prihvaćaš, ali ne i call opcije'', ne, ovo je blog početnika namijenjen početnicima, ne preporučam tradanje ni opcijama, ali ni shortanje POČETNICIMA, jer su to igre na tankom ledu, tj. s tim principima je izuzetno lako spiskati lovu. A ako se već želimo igrati na tankom ledu, preporučam put opcije prije shortanja. Inače, razlika short – opcije je slična ako ne i ista kao call – dionica, opcije rade na temelju poluge, lako se zaradi, još lakše izgubi, kod shortanja je nešto teže zaraditi nego kod puteva, ali i nešto (malo) teže izgubiti. U svakom slučaju – bježte, ako niste potpuno svjesni što radite. Najčešći uzrok gubitka sredstava kod investitora početnika je pretjerana samouvjerenost, krade novce bolje od bilo kojeg lopova.

- 19:26 - komentar (5) - tisak - #

Petak, 25.11.2005

Kao što vjerujem već znate, u petak burza radi skraćeno, od 9.30am do 13pm po US vremenu, što preračunato na Hr vrijeme (+6h) znači od 15.30h do 19h navečer. Kao što sam također već napisao, za pretpostaviti je da će velik broj tradera ''spojiti'' praznike, škole i fakulteti u US su to uradili. Bar je tako bilo prošlih godina, kad se u petak (jer je Thanksgiving day uvijek u četvrtak, odnosno posljednji četvrtak u studenom) nije trgovalo niti 50% uobičajenog volumena. Ipak, i petak je radni dan, pa nije loše reći koju riječ o tome što nas očekuje.

Nakon Thanksgiving praznika tradicionalno počinje vrijeme Božićne kupovine, što će sigurno utjecati na cijene dionica velikih trgovačkih centara, poput WMT (koji mi već neko vrijeme fino puni portfelj), zatim BBY (koji mi je neko vrijeme fino praznio portfelj, pa sam ga se riješio, nisam imao volje čekati povratak), te popularni Home Depot (HD). Treba spomenuti i Gap Inc. (GPS), zatim Federated (FD), a ni Target (TGT) i Amazon (AMZN) ne treba zaboraviti, sve su to ogromni trgovački lanci, neki pretežno hardware, a neki, poput Amazona, internetski, ali to ne znači da su manje vrijedni, dapače, internet shopovi imaju ogroman promet, npr. Amazon vrijedi 20 milijardi dolara. Ovo nabrajanje ne znači nužno da bi ove dionice trebale ići gore, dapače, opet spominjem Amazon, a i new year razdoblje je sigurno odavno uključeno u cijenu. Ustvari, nikad ne ni ne isključuje iz cijene.

Od ostalih dionica možemo spomenuti ''poludjeli'' GOOG koji nezaustavljivo juri prema nebeskim visinama, u after-hour je došao do $424.51, makar mnogi kažu, a i ja se slažem, da nas minute dijele od ''korekcije'' marketa, tj. ovaj rally bi po svim pokazateljima trebao popustiti, odnosno, očekuje se da investitori krenu napuštati pozicije na ovim visokim razinama (kad im se to isplati), a to izravno utječe na cijene dionica spuštajući ih (zakon ponude i potražnje). Ipak, da znam, ili znamo, što će se dogoditi ne bi bili ovdje i čitali, ili u mom slučaju pisao ovaj blog. Sve je moguće, ne bi me začudio ni nastavak rallyja, dapače, ako u kladionici vidim, npr. koef. 2.8 da će se u petak nastaviti rally, a 1.35 (pobjeda domaćina :)) da neće, već će se market zatvoriti na nižoj razini nego prije, tipovao bih dvojku. Za ponedjeljak već nisam siguran, tu nije isključen ni ''black monday'', ali, tko zna, ne zna ni zeko.

GOOG je također uveo neke novosti s kojima će dodatno olakšati oglašavanje, što bi mu moglo donijeti još bodova.

Dolar je opet pojačao u odnosu na Euro, nakon što je naglo pao poslije izjave FOMC-a o mogućem FEDovom pauziranju kamata, do tad je također snažno dobivao na cijenu u odnosu na Euro i druge valute. To se neće svidjeti Amerima koji su već u opakom deficitu.


- 18:15 - komentar (0) - tisak - #

Happy Thanksgiving Day!

Kao što znamo, danas amerikanci, odnosno svi građani Amerike (u Kanadi je nešto prije) slave Thanksgiving day - dan zahvalnosti. Tradicija je započeta još u (23. May) 1541. godine, kad je Francisco Vásquez de Coronado zajedno s Teya indijancima napravio proslavu u Palo Duro kanjonu u Texasu slaveći pronalazak "izvora" hrane. Mnogi su vjerovali da neposredno prije Thanksgiving day treba urediti polja žitarica (napraviti karakteristične kolutove, koje često vidimo u US filmovima) kako se "duhovi" iz tih polja ne bi osvetili farmerima.

Slavi se posljednjeg četvrtka u studenom.

Na taj dan mnogi prelaze dugačke relacije kako bi ga proslavili u krugu obitelji i tradicionalnu puricu na stolu, za razliku od Bozica ili Dana nezavisnosti (4. july). Taj dan se uzima i kao početak sezone Božićne kupovine.

- 11:00 - komentar (5) - tisak - #

DOW 10950.75, Nasdaq 2269.30*

Rally se nastavlja, mnogi se već pitaju da li smo upravo bili svjedoci preuranjenog New Year Rallyja, koji je došao kao i snijeg u Split, prije 10 dana sam se pržio u kratkim rukavima, sutra ću morati staviti lance na auto. Snijeg mi i nije tako drag, ali rally jest. :) Nažalost, iako se mogao predvidjeti, nisam želio riskirati pa sam napustio pozicije nakon što sam ispunio cilj za ovaj mjesec, onaj tko je odlučio riskirati i ostati kroz ovaj praznički tjedan, nedvojbeno će imati radosne praznike.

Nego, da objasnimo što se to danas desilo. Pad cijena goriva, u koji sam ja iskreno sumnjao, dapače, očekivao sam porast, ali Felix nije, doslovno je pogodio bull eye. :) Nakon što je objavljeno izvješće o kojem sam pisao "before the bell", kako Ameri nazivaju vrijeme prije otvaranja burze, i nakon što je isto pokazalo da su rezerve nafte iznad očekivanja, a rafinerije za preradu prerađuju više no što su učesnici na marketu predviđali. Taj podatak je smanjio cijenu još $0.13, na $57.71.

Također je i objavljen podatak o povjerenju potrošača, posebno važnom u predblagdansko doba kad je potrošnja značajna, do prije samo nekoliko tjedana, ako ne i dana, investitori i manageri trgovačkih lanaca su se pribojavali da će velike cijene energenata, posebno goriva i plina (za grijanje) natjerati potrošaće na odabir važnijih namirnica, a naravno da će svaki potrošač žrtvovati kupovinu u shoping centru u zamjenu za gorivo u automobili ili grijanje. Pad cijena energenata je očito pozitivno utjecao na kupce.

Spomenuta izvješća su pokrenula rally koji je trajao do kasnih popodnevnih sati, kad su investitori očito odlučili napustiti pozicije, što zbog toga da izađu iz pozicija pri što većim cijenama, ali i zbog toga da napuste pozicije prije blagdanske pauze (sutra market ne radi, Thanksgiving day), kako ih ne bi dočekalo iznenađenje u petak, odnosno u ponedjeljak. Tako da je i korekcija na, i dalje visokih, 10,916.09 za DOW JONES (+44.66), 2259.98 (+6.42) za Nasdaq i 1256.61 (+4.38) za S&P 500. Nasdaq i S&P 500 su tako postavili nove rekorde nakon 2001, a DOW se opasno približio granici od 11000, na kojoj se nije zatvorio od lipnja 2001. U ožujku, preciznije 8. ožujka ove godine je izgledalo da bi se DOW nakon pune 4 godine mogao zatvoriti iznad 11000, ali se to nije dogodilo, a već sutradan su se cijene korigirale, odnosno DOW je (drastično) pao.

GOOG se zatvorio na $422.86 s početnih $417, što je povećanje od $6.39 (1.53%). Vjerujem da su shorteri iskoristili rezervaciju za šljivu. (op.a. interna - "uzmi konop pa se obisi za šljivu")

Ipak, nisu sve ekonomske vijesti bile pozitivne, broj nezaposlenih, odnosno, novih zahtjeva za zapošljavanjem na burzi za nezaposlene se povećao mnogo više od očekivanog, za 30,000 prošli tjedan, došavši na razinu iz rujna kad su uragani uzrokovali pad broja zaposlenih. Analitičari su očekivali da će novopridošlih na burzama biti 315 tisuća, prošli tjedan ih je bilo 305,000, a ovaj, kako smo već rekli, iznenađujućih 335 tisuća. Po podacima dostupnim do 12. studenog, broj onih koji su zatražili novčanu pomoć zbog nezaposlenosti se povećao za 59,000 na ukupan broj od 2.824 miljuna. Nezaposlenost u US je 5%, odnosno 8.149 miljuna (prema podacima za 2004), 2000. je bila 5.692 miljuna.

- 00:00 - komentar (2) - tisak - #

srijeda, 23.11.2005.

Coffie part IV.

Ako čovjeku date ribu, nahranili ste ga jedan dan, ali ako ga naučite da peca, dobili ste lijenog ribiča koji po cijeli dan sjedi u barci i pije pivu.

UPDATE! Gledam DOW na 10920 kako se penje, portfelj od $50k kojim prevladavaju "blue chip" dionice koji bi u niti 3 puna dana donio profit od skoro 7% ($3500).

Sad sam siguran da mogu mirne duše predložiti, bez disklajmera, bježte iz pozicija dok možete, pokupite profit i potrošite ga na novogodišnje poklone, rizik gubitka je velik, a razum kaže da prostora za gain više nema, mora doći "cut" i to vrlo brzo.

- 19:06 - komentar (2) - tisak - #

The VIX Indicator: Know When To Buy and Sell


The most important thing happening in the markets right now is actually no thing... as in, nothing...

I can't remember such a boring time to be an investor...Last week, the Dow Industrials gained a boring six points... a 0.06% return. Right now, as I write (Monday morning), the Dow Industrials are down 0.29% since the beginning of the year. Boring!

Stocks have done nothing. And bonds have done nothing also, as investments in both corporate and government bonds with long-term maturities are down about 1% this year. Commodities in general are up a bit this year, currencies are down a bit versus the dollar, and the big winner (up 9% by one measure) is U.S. home prices.

Still, there's no drama anywhere. (I'd bet the commission-based stockbrokers and financial planners are having a heck of a time... as nobody is buying anything, and nobody thinks they need any help right now...)

The big question is: What should we be doing as investors to counter such a boring market? We'll consider one answer today...

Boredom's Yardstick... What the "VIX Indicator" Says Now (op.a. 2004g !!)

Boring markets are accompanied by low volatility in stocks. For example, the Nasdaq Index - an index known for its riskier tech stocks - is currently at around 2,000. It's spent nearly all of this year in a range between 1,900 and 2,100. Now that's boring - that's low volatility.

There is an excellent gauge of stock market volatility. It's (imaginatively) called the Volatility Index, or VIX for short. The symbol is ^VIX on Yahoo! Finance (http://finance.yahoo.com/?u). Don't forget the "^".

How the VIX Indicator is calculated is less important than what it tells us about our money...

How to Use the VIX Indicator

The old saying with the VIX is, "When the VIX is high, it's time to buy." When volatility is high and rising, that means people are scared. When people are scared, they sell, and stock prices fall dramatically.

The smart thing to do is wait for peaks in the VIX (levels above 30 on the VIX are starting to get high), let the VIX start to decline, and then consider buying. As volatility declines, stocks rise and you can make big profits. You see it time and again.

In the last few years, up until this year, the message, "When the VIX indicator is low, it's time to go," has worked. When the VIX has dipped below 20, it's been a good time to lighten up your exposure to stocks. It happened in late 2000, in mid-2001 and in early 2002, and the signal was very good.

The Case for a Rise in Volatility - And a Fall in Stocks

In 2004 the VIX has been below 20, but using it as a signal wouldn't have made (or lost) you much money (remember, it's a boring market).

Right now, the VIX is at 15. Its lowest close since 1996 was 14, and that occurred earlier this year. So volatility can only really go in one direction: up. At some point, probably very soon, volatility will rise - and judging by the VIX's historical record, stocks will fall.

Simply put: When volatility rises, stocks fall. And volatility can't fall much lower... So, therefore, stocks may not rise much higher until volatility returns to normal.

So the most important "thing" to understand right now is no thing... that nothing is going on right now. And the smartest thing you can do is recognize this, and recognize that it never stays this way. So position yourself accordingly.

By Dr. Steve Sjuggerud

Monday, June 21, 2004

- 18:16 - komentar (3) - tisak - #

Ima tko kristalnu kuglu?

Za posuditi? :)

But while the Fed minutes raised hopes of an end to rate hikes, Richmond Federal Reserve President Jeffrey Lacker told Reuters late Tuesday that it was too soon to declare the Fed's rate increases over, stressing inflation remained a risk amid solid growth.

Iako je FOMC jučer potaknuo nade o skorašnjem pauziranju dizanja interesa, kao što možemo vidjeti, stvari nisu baš onakve "kako se babi snilo". Odnosno, kako sam napisao u prošlom unosu, koji je sigurno, posebno prva verzija, bio jedan od napesimističnijih snapshoota koje se moglo pročiti, nažalost bio i među realnijima. Kamate najvjerovatnije opet idu gore, po 13. put. Hoće li stati? Hoće, samo ne znam kad. Ipak, vjerujem da nema mjesta značajnijem podizanju, ali ni opcija o skorašnjem pauziranju mi također nije realna.

Nakon nekoliko dana upornog rallyja, pogled u povijest nam govori da tad redovito dolazi do korekcije, po mom mišljenju do korekcije će i doći, možda, neki kažu i najvjerovatnije, danas, iako osobno u značajne pomake ne vjerujem, tj. sutra je praznik, ako i bude pomak, biti će na malom volumenu, te brojke neće prikazivati realno stanje. Futuresi su "mixani" što također ukazuje na dan bez značajnih pomaka, iako, kao što već piše, mali volume izravno daje mogućnost, na prvi pogled, velikim promjenama.

Ono što bi moglo uzrokovati nastavak rally-a je pad cijene goriva (-0.54, na $58.30) usprkos tome što vremenska prognoza predviđa zahlađenje i snjeg u sjevernoj US, u išćekivanju izvjšća američkog ministarstva energetike, zakazanog za 17.30h po našem vremenu (10.30am).



- 14:18 - komentar (0) - tisak - #

utorak, 22.11.2005.

Gdje idu divlje kamate?

Na zatvrenom sastanku koji su održali 1. studenog, vodeći ljudi FEDa su zaključili kako bi najbolji potez bio daljnje dizanje kamata, zbog povećane cijene energenata, odnosno (potencijalno) rastuće inflacije. Neki članovi su izrazili bojazan da bi daljnje podizanje kamata moglo odvesti US ekonomiju u recesiju, ali većina je i dalje privržena mišljenju da jačanje inflacije treba spriječiti pod svaku cijenu. Na kraju su donjeli odluku kako će razmotriti postoji li mogućnost da se problem (moguće) rastuće inflacije riješi na drukčiji način osim podizanja kamata, ali vrlo mali broj analitičara vjeruje u to da se kamate više neće podizati.

Znamo kako bi se odluka o podizanju kamata odrazila na market, iako, osobno, vjerujem da market ima dovoljno snage "povući" još par stotina bodova na DOW, te još više na Nasdaqu. I ova vijest o "razmišljanju" umjesto izravnog stava kako treba podignuti kamate je bila dovoljna za popodnevni tj. večernji rally u marketu. Ako nista drugo, uvijek nam ostaje shortanje. :)

- 23:24 - komentar (6) - tisak - #

Gorivo UP & DOWN!

Naftna kompanija Ina priopćila je da će maloprodajne cijene naftnih derivata od utorka biti niže od 0,6 posto, koliko će pojeftiniti motorni benzin Super 98, do 3,7 posto koliko će pojeftiniti lož ulje.

Tako će na Ininim benzinskim postajama od sutra do 5. prosinca motorni benzin s olovom Super 98 prodavati po cijeni od 8,25 kuna po litri, što je 0,6 posto manje od dosadašnje cijene (8,30 kuna).

U postotku nešto više, za 1,3, odnosno 1,7 posto, pojeftinit će bezolovni motorni benzini.

Za 1,3 posto, ili za 10 lipa pojeftinit će Eurosuper 95 i njegova je nova cijena 7,67 kuna po litri (do sada 7,77 kuna).

Super 95 od sutra će se prodavati po cijeni od 7,57 kuna po litri, što je 1,7 posto ili 13 lipa manje nego do sada (7,70 kuna), dok će Super Plus 98 pojeftiniti za 1,3 posto ili za 10 lipa i nova mu je cijena 7,79 kuna (do sada 7,89 kuna).

Nešto više u postotku, od 2,7 posto do 3,7 posto, snižene su cijene dizelskih goriva.

Eurodizel će se od sutra na Ininim postajama prodavati po cijeni od 7,09 kuna po litri, što je 3,4 posto ili 25 lipa manje od dosadašnjih 7,34 kune, a Dizel po cijeni od 7,04 kune, što je 3,2 posto ili 23 lipe manje nego do sada (7,27 kuna).

Za 2,7 posto od sutra će biti jeftiniji plavi dizel i njegova je nova cijena 4,36 kuna po litri umjesto dosadašnjih 4,48 kuna, dok će u postotku najviše, za 3,7 posto, pojeftiniti lož ulje i nova mu je cijena 4,48 kuna po litri, što je 17 lipa manje nego do sada (4,65 kuna).

INA, prema Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata, cijene može korigirati svaka dva tjedna, a korekcija ovisi o kretanju cijena na mediteranskom tržištu i kretanju tečaja dolara. HINA

Oil Prices Edge Up on Winter Storm Forecast

VIENNA, Austria (AP) -- Forecasts that a winter storm will hit the northeastern United States during the busy Thanksgiving weekend lifted crude oil futures Tuesday amid analysts' predictions that prices would likely rise in coming weeks as demand for heating oil grows.

Light, sweet crude for January delivery on the New York Mercantile Exchange rose 50 cents to $58.20 a barrel by midday in Europe.

Unusually mild weather in that region in early November depressed prices, but now that winter is setting in, analysts are already saying crude has bottomed out after hitting a five-month low last week.

"With another blast of cold weather headed to us this week we may have seen the lows," said Phil Flynn, an analyst with Alaron Trading Corp. in Chicago.

Vienna's PVM Oil Associates estimated that demand for heating oil in the United States would jump by about 7 percent above normal levels in key consuming regions this week.

Forecasts from AccuWeather predicted snow in New York City and Philadelphia on Thanksgiving Day, adding that "extreme cold" is expected in Ohio, New England and cities surrounding the Great Lakes.

For further clues on the direction of oil prices, the market also was awaiting the release of weekly U.S. petroleum inventory data on Wednesday.

A Dow Jones Newswires survey of analysts was mixed, with five predicting crude stocks increases with four others saying there would be a fall. Distillate stocks, which include heating oil, jet fuel and diesel, are likely to rise, the analysts said.
---------------------

Kao što smo i rekli u jednom od prošlih unosa, čim znatnije zahladi cijena goriva raste, bar je takav bio običaj do sad, ništa nam ne govori da će se ta tradicija prekinuti, ali, što sam isto napisao, mislim da neće značajnije utjecati na cijene goriva, odnosno, čak da neće značajnije utjecati na pad cijene goriva koji bi se vrlo lako mogao dogoditi nakon što se zima smiri.

Svakako bi to bilo poželjno, jer na market posljednjih dana znaju drastično utjecati i ne baš tako bitne vijesti, iako se nadam nastavku rallyja, pad me ne bi ni najmanje začudio, i to u nekim trenucima i pad od 50+ bodova na DOWu.

Svakako mi je drago zbog INInog pojeftinjenja, makar, kako stvari stoje, nećemo se dugo veseliti.

- 13:41 - komentar (2) - tisak - #

Da il ne? (aka opcije III.)

Razmišljam o tome proteklih pola sata, i, kao što možete vidjeti, odgovor je da. :) Naime, u raspravi koja se razvila prije nekoliko unosa sam rekao Felixu "možda ja jednostavno ne znam trgovati, ali dionice meni donose veći prihod uz manje rizika nego opcije". Također se iz prijašnjih postova može zaključiti kako ovaj mjesec novac držim na računu (i za to dobijem 2% godišnje od brokera :)), tj. u upotrebi je bio 2-3 dana zbog XOM-a kojeg sam čekao da se vrati i danas, ne vjerujem da ću više investirati ovaj mjesec, u četvrtak ne radi burza (Thanksgiving Day), onda je vikend, do kraja mjeseca je ostalo niti 4 puna radna dana. Svakako, kako sam već napisao, GOOG smatram trenutačno precijenjenim, ali ujedno smatram da će biti još precjenjeniji, bar neko vrijeme, jer mi je posljednji uspon GOOG od cca. 40% u par dana izgledao kao juriš uspaljenog krda bikova kad ugledaju kravu, imale su i druge kompanije iz sektora tehnologije značajnije pozitivne rezultate, pa im vrijednost dionice nije skočila s $300 na $400 u par dana. Tako da je AAPL ustvari bio temelj današnjeg tradea, a drugi razlog izabiranja AAPL-a je i taj što ne znam vrijednost GOOG call opcije na 410 (sljedeća nakon $400, koja je bila za par centi ITM) u 2.05.32PM (8.05 po Hr), kad se aktivirao limit order na GOOG, a ja nisam mogao biti uz kompjuter. Eto u što se pretvori ono što je trebalo biti "kratak uvod bez komentara". :) U AAPL sam ušao odmah na početku, a izašao niti 10min prije zatvaranja u 22h, pa tu uzimam open i close price.

Budžet $100,000

Dionica AAPL
ulaz 1543x64.80=99,986.40, izlaz 1543x65.07=100,403.01 = +416.61
day range= 63.72 (-1666.44) / 65.19 (+601.77), u najtežem trenutku je gubitak bio 1,666.44 usd.
Provizija iznosi $6.95 po transakciji, znači ukupno $13.90
* u poziciju se ušlo u 15.30h, izašlo u 21.50h, sad se ide spavati bogatiji za 416.61 dolar, nije mnogo, ali bih odmah potpisao 2500kn primanja - dnevno, što bi iznosilo cca. 57500kn mjesečno.

Opcija AAPL
ulaz 377x2.65(x100)=99,905, izlaz 377x2.40=90,480 = -9425
day range= 1.80 (-32,045) / 2.65 (0), u najtežem trenutku je gubitak bio 32,045 dolara
Provizija iznosi 6.95 + 1.25 po ugovoru, ako ugovor znači opcija, provizija je 478,20, $956.40 dolara provizije.

* ono što je sigurno da bih sad išao spavati s grčevima u želucu zato što postoji ogromna mogućnost da izgubim dobar dio onog što mi je pradjed stekao žuljevima na rukama, djed oplodio, majka sačuvala, a ja prodao Čehu u zamjenu za dolare. I sad te dolare predao nekom US mutal fondu, u tren oka.

Što je još gore, agonija se nastavlja, pitanje je da li odmah izaći i izgubiti 9425 dolara, ili čekati sutra, pa možda izgubiti mnogo više, jer vrijeme ne radi za nas, odnosno u korist dobiti, već kako vrijeme prolazi će biti sve veći gubitak, osim ako se ne desi up. Znači čekati i riskirati gubitak svega u nadi da će doći uspon ili odmah izgubiti skoro 10 tisuća dolara?

Sad će neki sigurno reći "namjerno si izabrao AAPL, što nisi uzeo GOOG". Izabrao sam AAPL jer sam jutros bio uvjeren da će isti ići UP (razlozi navedeni u prošlom unosu), a GOOG možda i dole, da sam tad znao ono što čitam nakon zatvaranja marketa, sigurno ne bih ni u kojem slučaju ulazio u AAPL. Ipak, da prije otvaranja znam kako će se dionice kretati i market zatvoriti, ne bih bio ovdje i pisao ovaj blog.

*UPDATE* Ispostavilo se da bi bilo najpametnije pričekati, pa makar jedan dan jer danas, 22.11, pri zatvaranju burze AAPL Call@65 vrijedi $3.5, odnosno $131,950 što je zarada od $32,045. Ali, dok ne izmislimo "time machine", nema svrhe razmišljati "što bi bilo kad bi bilo".

- 01:46 - komentar (0) - tisak - #

ponedjeljak, 21.11.2005.

Kako smo tržili danas?

Moram priznati da nisam potpuno zadovoljan, na mnogo mjesta sam pročitao "strah tjera profit", i mnogo puta čuo "who dares wins" ;), ali sam svejedno bio privrženiji onoj poznatog njemačkog trenera Beckenbauera "znam mnogo momcadi koje su dale po 4-5 golova, i na kraju izgubili utakmicu, ali ne znam niti jednu koja nije primila gol, a da je izgubila", ili, prevedeno na traderski jezik "bolje izaći na malom profitu nego biti pohlepan i čekati veliki, pa izaći na velikom gubitku". Dobro se tjesim, jel? :) Danas je bilo svega, kako se moglo primjetiti ne spominjem tipove zadnjih dana, jer cca. 10 dana nisam ulozio niti lipe, sve sam prebacio u cash i mogu reci da je odlicno utjecalo na psihu, sva zbivanja sam promatrao mnogo opustenije, cak smatram da mi je pomoglo. Ipak, kako su sve prognoze urlale o danasnjem rallyju, trebalo se nesto tržiti. Makar ostajem pri svom nedavnom stajalištu kako je GOOG nakon objave rezultata poslovanja "kreditiran", odnosno da je napredovao mnogo više no što su najoptimističniji analitičari očekivali, i to, imho, za punih +20% precijenjene vrijednosti, svi pokazatelj su govorili da bi danas trebao jurnuti još jače. Osim njega, računao sam na bar blagi pomak AAPL, kao se ispostavilo potpuno krivo, potaknut vijestima da će se na iPodu moći gledati video, a i analitičari ga hvale (Megan Graham-Hackett). Od ostalih sam pregledao i na brzinu ocjenio kako su tipovi koje je dao Yahoo prijepodne, na prvi pogled, izuzetno kvalitetni, te dio portfelja ulozio i u njih. To nije bilo krivo, onaj tko ih je poslusao je danas ostvario gain od cca. 2-5%, u toku jednog radnog dana, tko je procitao tipove, kliknuo 15tak puta, ulozio ušteđevinu od $100k i otisao s suprugom i djecom u shoping, kad se vratio kuci bio je $4000 bogatiji. A tek fondovi, koji ulažu $10m. :)

Svakako, iako mi je rođak negdje 200x ponovio, nemoj biti nervozan i odmah ujutro čim napravis research dati nalog, već pričekaj 15-20min, pogledaj malo u grafove i vidjet ćeš da najčešće trading (rally) dan započne laganim padom, pa onda sve jurne. Kupuj kad primjetiš da ide gore, ali ne prije otvaranja. Nisam ga poslušao i kupio goog po $399. Kad je počeo naglo padati, prvi tren sam se prestrašio, ali vjerovao da će se oduprijeti i krenuo dati market nalog, zadnji tren se predomislio jer sam smatrao da će mi biti žao ako padne ispod $390, pa stavio $393, tu sam očekivao da bi, ako bude, mogao ići opet gore. Išao je na 393, ali ne .00, već .49, pa nalog nije prošao. Sell je otprije bio postavljen na $404, očekivao sam da dan neće završiti iznad $405, a morao sam izaći i nisam znao hoću li se vratiti prije 22h. Od ostalih tradeova uzeo sam, nažalost malo, CUTR, CPTV, HANS, NWRE, CWTR.

P.S. zaboravio sam spomenuti TALX, kojeg sam kupio 20tak min nakon otvaranja, kupio bih ga i prije, samo treba ispuniti i isklikati sve naloge, sam trenutak kupnje se kasnije ispostavio kao i najniža razina tokom cijelog dana, što je odlično, a zamalo je i trenutak prodaje bio na najvišoj razini tokom cijelog dana, da se nisam zahebao i umjesto sell naloga dao buy nalog, što sam primjetio tek oko 22h, ali sam svejedno izašao bez obzira na (zanemarivi) minus.

- 22:17 - komentar (0) - tisak - #

nedjelja, 20.11.2005.

Rally in holiday week!?

Usprkos tome što je sljedeći vikend praznik (Thanksgiving Day) pa burza ne radi u četvrtak, a u petak skraćeno, do 19h po našem vremenu, svi pokazatelji govore da možemo očekivati rally početkom tjedna. Istina, ako dođe do njega to će najvjerojatnije biti na manjem volumenu jer će veći broj investitora biti zaokupljen prazničkim raspoloženjem, odnosno neki i napustiti grad te otići na izlet ili kod obitelji.

Ipak, sljedeći tjedan će biti objavljeno nekoliko važnih izvješća koja će nam pokazati kako se ''osjeća'' U.S. ekonomija.

Npr.

- Redbook Research weekly store sales report u utorak.
- initial jobless claims report u srijedu.
- final University of Michigan consumer sentiment index za studeni.
- nekoliko važnih govora FED dužnosnika, uključujući onaj Michaela Moskow-a u ponedjeljak, koji će dati svoje viđenje proteklih događaja i predviđanje vjerojatnih poteza u (bliskoj) budućnosti.
- u srijedu, predsjednik ''Federal Reserve Bank of St. Louis'' William Poole će održati govor na "Communicating the Fed's Policy Stance" seminaru u Londonu.

Spomenuta izvješća će market analitičari sigurno mnogo puta proučiti u nadi da će u njima naći odgovor na pitanje hoće li, ili kad će FED prestati dizati kamate.

Iako, očito je da usprkos strahu od inflacije, odnosno dizanja kamata, investitori ne posustaju od ulaganja u područje tehnologije, što je rezultiralo rallyjem kojem smo bili svjedoci prošli tjedan.

Cijene goriva su u petak pale ispod $57, prvi put nakon lipnja, pitanje je kako će moguće zahlađenje utjecati na cijene. Odnosno, za očekivati je da će cijene porasti, ali je pitanje koliko.

U prošli petak se DOW JONES zatvorio na najvišoj razini u proteklih 8 mjeseci, Nasdaq i S&P 500 na najvišim razinama u proteklih 4 godine, što očito pokazuje kako je stanje na marketu mnogo bolje, ''veselije'' ili kako bi već preveo ''bullish'' nego što je to bilo u rujnu i listopadu.

Kako stvari pokazuju, ''New Year Rally'' će se najvjerojatnije dogoditi, ali to ne rješava neke fundamentalne probleme U.S ekonomije, a time izravno i marketa.

- 20:46 - komentar (7) - tisak - #

petak, 18.11.2005.

18.11.1991


U srpskoj agresiji na Vukovar ubijene su 1624 i ranjeno 2557 osoba. Oko 22 tisuće Hrvata i drugih nesrba prognano je iz grada koji je potpuno razrušen svakodnevnim topničkim napadima.

Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je oko osam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, od kojih je oko 300 umrlo u logorima od posljedica zlostavljanja.

U vrijeme žestokih napada u Vukovaru se u potpunoj blokadi nalazilo 15 tisuća ljudi, a na grad je svaki dan padalo i do 12 tisuća granata, bomba i drugih projektila.

- 10:07 - komentar (9) - tisak - #

Opcije - part II.

Tek maloprije sam uočio novi/stari komentar vezan uz moj unos o opcijama, pa da i odgovorim. :)

Kad sam pročitao svoj unos o opcijama, prvi trenutak sam smatrao da nisam dobro "prenio misao na ekran", ali, koliko vidim, OptionMaster je shvatio što sam želio reći, bar ono što je bitno.

POLUGA

Poluga, ili leverage na eng. je bit mog unosa. Kao što nam poluga omogućava da s relativno malom količinom kapitala upravljamo mnogo većom količinom novca, tj. x100 kod opcija, te nam u skladu s tim omogućuje veliku zaradu uz mali ulog kapitala, tako nam, po istom principu poluge, omogućuje lak ili expresan gubitak.

Istina, izgubiti (mnogo novca) se može i s dionicama, dapače, ali bez vanjskih utjecaja (terorističkih napada, atentata, sloma burze,..) te korištenje stop loss opcije, takva mogućnost je svedena na najmanju moguću mjeru, imho, otprilike su jednake šanse da s uloženih 5kn na kladionici dobijem 100,000.00 Kn.

Znači, govorimo o 90% tradeova na burzi, i 99.98% mojih tradeova, npr. najveći gubitak (iako se isti naknadno pretvorio u simboličan dobitak) koji sam imao dok nisam stigao reagirati je, afair, 0.5%, oko 1 bod.

A) danas mogu kupiti 10x opcija na DIA 108 (prosinac) za $900 (+provizija), ako DOW pređe $108 i približi se, ili čak i prijeđe $109, te opcije bi mogle lako umjesto $0.90 ($900) koštati npr. $2 ($2000). U tom trenutku sam zaradio $1100 ( - provizija). Kako se upravo odvija new year rally, većina investitora, imho, ne bi napustila tu poziciju. Oni koji bi, sigurni igrači s unaprijed postavljenim ciljevima, bi najvjerojatnije to uradili već prije.

B) ili mogu kupiti 1000x dionica DIA $107.38=$107,380.00, ako DOW prijeđe 10900, a DIA cca. $109.40, dionice će vrijediti $109,400.00, kad od tog iznosa oduzmemo novac s kojim smo kupili dionice, $107,380.00, dobijemo zaradu = $2020 ( - provizije).

>>> index pod najavom loših vijesti (hladna zima, fed kamate,..) i djelomično opterećen prethodnim rallyjem (investitori napuštaju pozicije dok su u dobitku, zbog straha od reakcije marketa na kamate) te DOW pada cca. -100 do -150 bodova, toliko je u prosjeku i padao kod takvih najava prije mjesec dva, a i mnogo puta do sad, značajno više od toga je pao 2-3 puta u proteklih 300 godina.

A) vlasnik DIA 108 opcija koji je jučer bio bogatiji za $1100, danas dolazi s posla, ruča, uključi kompjuter i uoči da više nije bogatiji za $1100, te da postoji realna mogućnost gubitka cijelog uloga, tj. da mu se od $900 uloženih vrati - $0 (nula dolara). Kao kod kladionice.

B) vlasnik 1000 dionica DIA koje je platio $107,380.00, sad može prodati po cca. $107,400.00, +/-$300. Dionice (DIA) može držati sljedećih 80 godina i ostaviti unucima u nasljedstvo.

A završna misao glasi;

- Investitor kojem ne predstavlja napor u ovom trenutku biti u plusu 3000 dolara, u sljedećem trenutku biti u plusu (samo) 50 dolara, a za sat vremena u gubitku $1000, on trguje s leverage načinom trgovanja, bilo opcija, a ili nečeg trećeg čemu se bit temelji na poluzi. Ili ako nema dovoljno raspoloživih sredstava pa je "prisiljen" koristiti *zahtjevniji i opasniji leverage.

- Investitor koji ima mogućnost upravljati portfeljem od bar 200,000.00 dolara, ulaže u dionice.

*zahtjevniji - potrebno je više znanja, umjeća i nadasve sreće da bi se ostvarilo dobitak i eskiviralo gubitak sredstava.

- 04:19 - komentar (14) - tisak - #

GOOG!

..je nedvojbeno danas bila najviše spominjana riječ na US burzama, naime, GOOG (Google) je "probio" vrijednost dionice od $400 i zatvorio se na $403.45, što je uspon od +1.33% (+5.3 poena), ujedno i njegovo prvo zatvaranje iznad 400 dolara. U aftermarketu još napreduje, trenutno je na $403.90. Napredovale su i ostale dionice iz sektora tehnologije ("computer services" klasifikacija industrije), što je podiglo Nasdaq na najveću vrijednost u protekle 4 godine, na 2,220.46 bodova, što predstavlja uspon od 1.49% (32.53 boda). Kao da smo se vratili u vrijeme blagostanja i slave, u vrijeme internet boom-a. :) Ipak, treba biti oprezan, market je znao bouncati posljednje vrijeme. Razlog takvog uspona GOOG-a je jučerašnja objava o kojoj sam pisao u jučerašnjem snapshoot-u, objava da su internet oglašivači nedvojbeno budućnost oglašavanja, te da već danas mnogo lakše prodaju oglasni prostor od njihovih papirnatih kolega. Drugi razlog je današnja objava nove "usluge" nazvane Google Base, koja bi mogla dodatno potaknuti oglašivače na uporabu Googlea. Napredovao je i Googleov rival Yahoo (YHOO), dajući Nasdaq-u i S&P 500 najveći poticaj (jer je više zastupljen), YHOO je porastao za 5.5%, na $42.23, najvišu razinu u posljednjih 5 godina. DOW je također porastao, za +0.43% (+45.46 boda), na 10,720.22 boda. Od ostalih događanja, treba spomenuti HP-ovu objavu (nakon 16h po us vremenu, tj. zatvaranja burze) izvješća poslovnog učinka za posljednji kvartal koji je iznad očekivanja. Porasla je i vrijednost AMR grupe, dijela American airlines-a, za +6.3%, te najvećeg američkog željezničkog prijevoznika, Union Pacific, +3.9%. Rast DOW-a je zaustavila kompanija iz duhanske "obitelji" Philip Morris, Altria group, pala je 2.8%, nakon što joj je priznata analitičarska kuća Goldman Sachs & Co. spustila ocjenu na "in-line" s "outperform".

- 00:15 - komentar (0) - tisak - #

četvrtak, 17.11.2005.

snapshoot 16/11/05

Internet - oglasni prostor budućnosti!

Jučerašnji dan je bio poprilično nezanimljiv, DOW se zatvorio -11.68 na 10,674.76, NASDAQ se digao za +1.19 na 2,187.93, a S&P se također podigao za 2.20 poena na 1,231.21 poen. Onaj tko je pročitao članak o indexima zna da DOW sadrži 30 industrijskih dionica, NASDAQ pretežno tehnološke dionice (comp., dot.com,..), a S&P 500 small cap dionice, odnosno dionice manjih kompanija. 10-yr note yield je na 4.470%. GM je pao na najnižu razinu u prošlom desetljeću, odnosno u proteklih 18 godina, a Yahoo (YHOO) i dalje hrabro ide gore, ovaj put mnogo žešće od uobičajenog kretanja nakon vijesti da Yahoo i slični web oglašivači prodaju svoj reklamni prostor mnogo lakše nego prije, odnosno da im je reklamni prostor rezerviran i plaćen mjesecima unaprijed. CPI, po mnogima glavni pokazatelj inflacije, je išao gore za +0.2%, kako je bilo i očekivano, ali svejedno je to znak upozorenja da inflacija raste, dosad je CPI bio +0.1%. Briefing.com kaže da rast od +0.2% nikako ne može biti zabrinjavajući, ali vidjet ćemo što će Greenspan, odnosno Bernanke, odnosno FED-ovci reći na tu temu. Apple (AAPL) je također jurnuo za +2.67 poena (+4.29%), na 64.95 poena. I to bi, prošireno, bilo to. :)

- 01:16 - komentar (0) - tisak - #

srijeda, 16.11.2005.

CPI: Consumer Price Index

Importance (A-F): This release merits a B+.
Source: Bureau of Labor statistics, U.S. Department of Labor.
Release Time: 8:30 ET, about the 13th of each month for the prior month.
Raw Data Available At: http://stats.bls.gov/news.release/cpi.toc.htm.

The Consumer Price Index is a measure of the price level of a fixed market basket of goods and services purchased by consumers. CPI is the most widely cited inflation indicator, and it is used to calculate cost of living adjustments for government programs and it is the basis of COLAs for many private labor agreements as well. It has been criticized for overstating inflation, because it does not adjust for substitution effects and because the fixed basket does not reflect price changes in new technology goods which are often declining in price. Despite these criticisms, it remains the benchmark inflation index.

CPI can be greatly influenced in any given month by a movement in volatile food and energy prices. Therefore, it is important to look at CPI excluding food and energy, commonly called the "core rate" of inflation. Within the core rate, some of the more volatile and closely watched components are apparel, tobacco, airfares, and new cars. In addition to tracking the month/month changes in core CPI, the year/year change in core CPI is seen by most economists as the best measure of the underlying inflation rate.

Preuzeto s: Yahoo i Briefing.com

-------
CPI bi na hrvatskom mogli nazvati "vrijednost potrošačke košarice", odnosno, CPI sadrži cijene određenih proizvoda šire potrošnje; hrane, higijenskih proizvoda, energenata, cigareta, alkohola, automobila, najam stana,...Neki osporavaju vrijednost consumer price indexa zato što u njemu nisu uključeni "luksuzni" proizvodi i usluge, poput korištenja interneta, kompjutera, mobitela,...(tehnologije), čije cijene padaju brže i češće od ostalih proizvoda. Iako CPI nije u službenoj uporabi, mnogi ga koriste čak i u službenim dokumentima, kolektivnim ugovorima ili sindikalnim ugovorima. CPI je porastao, odnosno cijena robe u "košarici" je porasla za 0.2%, Briefing.com tvrdi da je to zanemariv porast, ali ipak, to jest porast zato što su cijene do sad rasle 0.1%. Također treba pogledati i "Core CPI", doslovno prevedno "temeljni CPI", kako se označava CPI bez cijene energenata i hrane, jer te cijene znaju drastično varirati iz mjeseca u mjesec, npr. prije mjesec dana je cijena gallona u US bila oko $5, danas je oko $3. Usprkos ponekim nedostacima, mnogi ekonomisti CPI prihvačaju kao najbolji pokazatelj kretanja inflacije.

- 07:00 - komentar (2) - tisak - #

utorak, 15.11.2005.

Hedge fondovi

Hedge fondove (eng. hedge funds) bi mogli nazvati ''divljim'' fondovima, oni u pravilu nisu registrirani i ne podliježu zakonskim regulama koje moraju ispunjavati registrirani investicijski fondovi. Sad se neki pitaju ''kako to smiju biti neregistrirani?''. Nitko ne može zabraniti, npr. određenoj skupini članova koji prate invest forume ili blogove ove tematike da zajednički udruže znanje i vrijeme, te iz zajedničkog računa investiraju novac. SEC pokušava regulirati poslovanje hedge fondova, ali i dalje ne uspjeva, bar ne u značajnijoj mjeri. Prednost takvih fondova nad investicijskim fondovima je ta što hedge fondovi smiju trgovati na način koji nije dopušten investicijskim fondovima, npr. smiju shortati, ulagati u bilo koje dionice na bilo kojem tržištu, opcije i futurese, te poslove izvan tržišta vrijednosnica, baš kao i samostalni investitor. Namijenjeni su velikim korporacijama i imućnijim investitorima, najviše zbog zakonskih regulativa (SEC) koji nisu blagonakloni prema (riskantnim) hedge fondovima, npr. poneki hedge fondovi imaju minimalni ulog od milijun pa čak do 25 milijuna dolara, a neki su uz sve to i jednostavno zatvoreni za nove klijente (npr. Cramer Berkowitz). Također, SEC je zabranio oglašavanje hedge fondova, odnosno, ako su neregistrirani, nema se tko oglašavati. Mutual fondovi, za razliku od Hedge, su registrirani i nadgledani od strane SEC-a, a jedna od regulativa kojoj podliježu mutual fondovi je ta da im nije dopušteno svojim fond managerima plaćati proviziju od zarade (kod Hedge ona iznosi 1-2% od dobiti), što mogi vide kao razlog relativne neučinkovitosti managera u Mutual fondovima. Ipak, mutual fondovi raspolažu s oko 8 tisuca milijardi dolara ($7.818 trillion), za razliku od Hadge fondova koji raspolažu s oko 1100 milijardi dolara, po procjenama iz 2004. godine. Od negativnih strana treba spomenuti pojavu "divljih" hedge fond managera, tj. osoba koje nisu sposobne obavljati taj posao, ali zbog nedostatka SEC regulative, i slabe informiranosti, klijenti znaju pogriješiti pri izboru svog Hegde managera. Procjenjuje se da u cijelom svijetu ima oko 8 tisuca Hedge fondova, od toga 40tak offshore, i tek desetak velikih (Soros Fund Management, Clinton group, Bridgewater, Pequot,..
Hedge fondovi su organizirani kao "partnerstvo", gdje je glavni manager ujedno i glavni savjetnik (investitor), a financijeri ("klijenti") partneri. Ujedno su i netransparentni, što znači da ne moraju objavljivati gdje i kako ulažu novac svojih klijenata. Velik broj hedge fondova je registriran offshore, kako bi izbjegli plaćanje poreza. Špekulira se čak da su Hegde fondovi odgovorni za nagli porast cijene nafte kojima smo svjedoci posljednjih par godina, a razlog tome je, navodno, ulaganje najjačih Hedge fondova u futurese (o futuresima baš možete pročitati na OptionMasterovom blogu) na naftu. Kako investicijskim fondovima nije dozvoljeno shortati, oni su "osuđeni" na gubitak u bear marketu, dok hegde fondovi zarađuju i kad padaju cijene, sto shortanjem, sto pisanjem i/li kupovinom opcija.
Nisu pogodni široj javnosti i zbog mnogo većeg rizika od gubitka sredstava, veliki investitori su toga u potpunosti svjesni i spremni su riskirati u zamjenu za prihod veći no što bi ostvarili kod klasičnih investicijskih fondova, dok mali investitor najčešće to sebi ne može priuštiti. Prosječna naknada je 1% od uloženih sredstava, te 20% od dobiti, što je drastično više nego kod klasičnih investicijski fondova. Neki od poznatijih hedge fond managera su George Soros i Jim Cramer (Mad Money), koji je 2000. godine kad je DOW pao -6%, a S&P500 -11%, na "svom" portfelju zaradio +36%. Prošle godine je najveći prihod imao hedge fond kojem je manager Edward Lampert iz ESL Investments Inc., 1.2 milijarde dolara, kako je objavio PR Newswire.

Hedge fondovi postoje već nekoliko desetljeća, ali o njima se počelo pisati tek nakon što je 1998. godine jedan hedge fond (LTCM) izgubio 4.6 milijarde dolara (dotad im je prosječan godišni prihod bio +40%), te time ugrozio čak cjelokupan bankarski sistem zbog velikih iznosa kojima banke kreditiraju hedge fondove. Ako vas zanima nešto više o tome, možete pročitati knjigu ''When Genius Failed'' autora Rogera Lowensteina.

- 02:07 - komentar (3) - tisak - #

ponedjeljak, 14.11.2005.

Uvjeti za uvrštenje vrijednosnih papira

Uvjete za uvrštenje regulira Zakon o tržištu vrijednosnih papira, Komisija za vrijednosne papire Republike Hrvatske te pravilnik burze kojoj je podnesen zahtjev za uvrštenje.

Uvrštenje u hrvatske burze kapitala – skraćena verzija!

Uvrštenje u ST (službeno tržište, Prva kotacija) – temeljni kapital Izdavatelja mora biti najmanje 100.000.000,00 kuna (sto milijuna kuna), te ispunjavati još nekoliko uvjeta koje neću navoditi zbog preopširnosti, a mogu se naći u pravilniku ZSE. Za uvrštenje u prvu kotaciju Varaždinske burze (VSE), minimalni temeljni kapital mora biti 30.000.000,00 kn (trideset milijuna kuna). Također, za uvrštenje u VSE Izdavatelj treba priložiti revidirana fin. izvješća za posljednje tri godine, te najmanje 25% temeljnog kapitala mora biti dostupno javnosti. Izdavatelji čije su dionice uvrštene u Prvu kotaciju ZSE (ST) dužni su redovito izdavati godišnja, polugodišnja i kvartalna izvješća (osim društava s ograničenom odgovornošću). Naknada za uvrštenje na ZSE iznosi 0,065% nominalne vrijednosti svih uvrštenih dionica, ali ne može biti manja od 75.000,00 kn, ni veća od 150.000,00 kn.

Uvrštenje u RT (redovito tržište, ZSE) – u mogu biti uvršteni vrijednosni papiri Izdavatelja koji raspolažu financijskim izvješćima za najmanje 2 protekle financijske godine te imaju temeljni kapital od najmanje 20.000.000,00 kuna (dvadeset milijuna kuna), ili manje ukoliko je očekivana tržišna kapitalizacija veća od 10.000.000,00 (deset milijuna kuna). Također mora imati najmanje 50 dioničara, te minimalno 15% Dionica distributirano javnosti. Naknada za uvrštenje u redovito tržište na ZSE iznosi 25.000,00 kn.

*Uvrštenje u TJDD (Kotacija javnih dioničkih društava (JDD), po ZTVP) – za razliku od Prve kotacije u koju se dionička društva uvrštavaju isključivo ako to žele i ispunjavaju uvjete tj. na zahtjev, u JDD kotaciju su se dužna uvrstiti po sili Zakona, tako sva dionička društva koja izdaju dionice javnom ponudom ili imaju više od 100 dioničara i kapital veći od 30 miljuna kuna, moraju biti uvrštena u Kotaciju JDD. Glavna razlika je u transparentnosti poslovanja. Makar razlika između Prve kotacije i JDD kotacije nije velika, mirovinski fondovi smiju ulagati samo u prve kotacije naših burzi, osim ako se nešto u međuvremenu nije promijenilo. Naknada za uvrštenje u TJDD na Zagrebačkoj burzi iznosi 6.000,00 kn.

JAVNA DIONIČKA DRUŠTVA
Članak 114.
(1) U smislu ovoga Zakona javnim dioničkim društvima smatraju se dionička društva koja ispunjavaju jedan od sljedećih kriterija:
1. izdaju dionice javnom ponudom, ili
2. imaju više od 100 dioničara, a njihov temeljni kapital iznosi najmanje 30.000.000,00 kuna.
(2) U roku od 30 dana od dana izdanja dionica javnom ponudom, odnosno dana ispunjenja kriterija iz stavka 1. točke 2. ovoga članka javna dionička društva dužna su uvrstiti dionice u kotaciju javnih dioničkih društava burze ili uređenoga javnog tržišta.
(3) Javna dionička društva dužna su prilikom uvrštenja dionica u kotaciju javnih dioničkih društava objaviti skraćeni prospekt, dok uvjete uvrštenja propisuje burza odnosno uređeno javno tržište.
(4) Javna dionička društva obvezna su izraditi i u roku od 30 dana od posljednjeg dana u tromjesečju dostaviti Komisiji tromjesečna financijska i poslovna izvješća, a u roku od 45 dana konsolidirana izvješća. Financijska i poslovna izvješća za četvrto tromjesečje javna dionička društva obvezna su izraditi i dostaviti Komisiji u roku od 90 dana po isteku poslovne godine.
(5) Komisija je ovlaštena pravilnikom propisati oblik i sadržaj izvješća iz stavka 4. ovoga članka te razdoblje i način na koji će se utvrditi ima li dioničko društvo više od 100 dioničara.
(6) Komisija će izvješća iz stavka 4. ovoga članka učiniti dostupnima javnosti.
(7) Javna dionička društva moraju prije uvrštenje vrijednosnih papira u kotaciju javnih dioničkih društava na burzi ili uređenom javnom tržištu dostaviti podatke o vrijednosnim papirima i njihovim vlasnicima iz knjiga dionica ili registara izdavatelja u depozitorij središnje depozitarne agencije radi dematerijalizacije vrijednosnih papira, prema rokovima i načinu dostave koji propisuje središnja depozitarna agencija, a odobrava Komisija.
(8) Na javna dionička društva iz stavka 1. ovoga članka nad kojima je otvoren postupak stečaja ili likvidacije do okončanja istih ne primjenjuju se odredbe ovoga članka.

Uvrštenje u kotaciju ''Slobodno tržište'' (VSE) - Za uvrštenje u Slobodno tržište potreban je statut društva, zadnje financijsko izvješće te zahtjev za uvrštenje koji popunjava broker.

Izdavatelj također mora obavještavati burzu o sastancima nadzornog odbora, i to najmanje 5 dana prije sastanka, te o svim ostalim događajima važnim za moguću promjenu cijene.

*thnx to Small Fish&soultaker.

- 19:06 - komentar (2) - tisak - #

Opcije

Felix:"...Zašto bi izgubio u opcijama, pitanje je samo u kojem vremenskom intervalu bi dionica išla 2% gore...''.

Stekao sam dojam da se rasprave, koje su sve češće, temelje na pitanju ''što je bolje dionice ili opcije?''.

Smatram da ne postoji bolji ili lošiji izbor, i dionice, kao dijelovi vlasništva, i opcije, kao ugovori koji daju pravo na kupovinu dionice po određenoj cijeni, imaju svoju svrhu, prednosti i mane. Uključio bih i klađenje na sportske rezultate, znam da će se pojedini pitati ''što sad igre na sreću imaju s tim'', ali, u suštini stvari, i kod klađenja treba imati (pred) znanje, a poneki ulažu i ogromne količine truda i vremena da bi svakodnevno procijenili ishod desetinama sportskih susreta, baš kao što traderi ulažu trud i vrijeme da bi procijenili kretanje cijene dionice..Zajedničko je i to da u niti jednom slučaju ne možemo utjecati na ishod, tj. trader ne može utjecati na cijenu dionice, odnosno opcije, kao ni kladitelj na ishod susreta. Postoje i suštinske razlike, ponajviše u omjeru novca koji se ulaže s vjerojatnošću dobiti.

Nema razloga zašto bi izgubio na opcijama, isto kao što nema razloga zašto bi izgubio na dionicama ili zašto bi izgubio na kladionici. Npr., zašto bi netko tko uloži $50 (300kn) na Ljubičića izgubio novac, Ivan igra fenomenalno, u formi je, što je i jutros potvrdio odličnom, upornom i dosljednom igrom. Umjesto da za, npr. $50.000 kupi dionice GOOG-a, on uloži $50k na pobjedu Ljubičića, omjer ''6'' (gamebookers) i dobije $300k? Ja sam u životnom plusu na kladionici, i to bar 3-4 tisuće kn, dobar prijatelj je u plusu preko 50 tisuća kn na kladionici, i skoro svaki mjesec završi u plusu. Svejedno, da dođe u banku tražiti kredit na temelju tih primanja, smijali bi mu se, ali da dođe dioničar i traži kredit te kao pokriće da svoje dionice blue chip firme ili udjele u investicijskom fondu, najvjerojatnije bi prošlo, iz jasnog razloga.

Ne postoji ni najmanji razlog zbog kojeg ne bi zaradili kod svakog od nabrojanih načina, pitanje je kolike su šanse.

A čovjek (uključujući i crkvene redove u Tibetu) teži novcu zbog onog što mu novac pruža, odnosno nedostatak novca oduzima.

Upravo zbog tog cilja kojeg milijarde ljudi fanatično pokušavaju ostvariti, odvija se prirodna ravnoteža, upravo zato s $50 možeš kupiti pravo na kupovinu 100 dionica GOOG-a (do petka, 18.11). Zašto $50, ne $500? Zato što to pravo toliko vrijedi.


Za one koji čitaju prvu i posljednju rečenicu:

Svako ''zašto'' ima ''zato''! :)

- 01:58 - komentar (3) - tisak - #

subota, 12.11.2005.

Zato jer mi svi odgovori ispadnu predugi.. :)

@Felix: Nema zarade bez pretpostavke, ni...
A: Izreka o pretpostavci je tu vise zbog umjetničkog dojma :), jer je teško, pa i nemoguće "raspetljati" terminologiju. Ipak, ja izraz "pretpostavka" koristim kad odluka nije donesena na (dostupnim) podacima ili argumentima, već na temelju - pretpostavke kako ti podaci izgledaju. U drugom slučaju koristim termin «procjena». Iako u oba slučaja ishod može biti identičan, npr. izjava da će cijena Dell-ovih dionica pasti se može temeljiti na A) pretpostavci – da Dell ima dogovor s Intelom te ekstra rabate i ostale pogodnosti, baš zbog toga što koristi isključivo Intelove procesore, te ih Intel, možda, čak i financijski potpomaže u promociji istih, iz jednostavnog razloga što promocija Dell-a izravno promovira i, isključivo, Intelove procesore. To je uobičajeno u poslovnom svijetu, a nije isključeno ni da Intelovi lobisti aktivno lobiraju za Dell kod državnih korisnika, koji su između ostalog i najprofitabilniji kupci, najviše zbog kasnijeg održavanja. Tako sam i ja, odnosno moja firma, imao ponudu da mi bude plaćeno 80% troškova izlaganja na Info-u, te 100% izrada kataloga na hrvatskom jeziku, ali, tko plaća taj i postavlja uvjete, pa bih morao u sklopu obveza potpisati da ću sljedeće godine kupovati samo kod njih, ili kupiti robu u određenom iznosu. To nije problem ako taj dobavljač bude jedini dobavljač, ali to meni ne odgovara, _npr._ prodavati isključivo Canon, ako 40% narudžbi tj. prometa potrošnim mat. otpada na HP i ostale. U skladu s tim svi zastupnici u Hr dobivaju sredstva za reklamiranje od matičnih firmi, a po starom balkanskom principu, pritom i fino zarađuju. :) Ali, Canon sigurno neće plaćati skupocjeno izlaganje na sajmu da bih tamo promovirao i HP.
Svakako, to sve može biti istina, ALI ja nikad nisam vidio, a time ni razgovarao s M. Dell-om, pa u skladu s tim nisam bio prisutan kad je on sklapao ugovor s bilo kim, ja mogu samo pretpostaviti, isto kao što mogu pretpostaviti da su se Mudrinić i vlasnik Tele2 dogovorili da T-com ne spušta cijene još neko vrijeme, kako bi i Tele2 svojim dampingom uzeo dio tržišta. A možda je i Tito sve to dogovorio. :)

S druge strane, B) procjena je kad downloadiram sva izvješća koja je Dell objavio u proteklih par godina, te ih isprintam zajedno s nekoliko članaka ili forumskih rasprava o tome za koje zaključim da su argumentirane, te sve to posložim na stol i izračunam graf promjene dobiti, te pokušam naći razloge takvog kretanja grafa i da li su problemi zbog kojih dobit pada dugotrajni, odnosno hoće li utjecati na poslovanje u budućem periodu. Tad mogu dati svoju procjenu, koja, naravno, ne mora biti točna, o cijeni ovisi mnoštvo detalja na koje ne možemo utjecati.


- 14:40 - komentar (3) - tisak - #

petak, 11.11.2005.

HELL for DELL

Profit DELL-a je, kao što je i bilo najavljeno, pao na 606 miljuna usd, odnosno 25 centi po dionici, što je 422 miljuna usd manje nego u istom kvartalu prošle godine, kad je Dell ostvario profit od 846 miljuna usd, odnosno 33 centa po dionici. Uzrok tome je popravak neispravnih kompjuterskih komponenti, te troškovi restruktuiranja kompanije. Neki kažu da dio krivice leži u Dell-ovom korištenju neopravdano skupljih Intelovih procesora, večeras je najavljeno, nakon mnogo rasprava i dogovora, da će Dell ugrađivati jeftinije, a ponekad i brze AMD-ove procesore.

< šala mode on >

U skladu s posljednjim događajima na burzi, sutra bi se mogao desiti nagli Dell-ov uspon, čak preko $35 po dionici.

< šala mode off >

Iako je u redovitom trgovanju dan završila u pozitivi od +0.19 poena, odnosno +0.65%, cijena Dell-ove dionice je nakon objave rezultata, u after-marketu pala za -0.34 poena, odnosno -1.16%.

- 03:25 - komentar (11) - tisak - #

četvrtak, 10.11.2005.

Rollercoaster

"Pokazala se dobrom moja odluka da prijeđem u cash pozicije, makar se danas moglo dobro zaraditi, dapače, DOW je otišao +93.90 poena (0.89%), Nasdaq +20.87, odnosno 0.96%.
Ali kažem "moglo", jer ne treba miješati znanje s srećom, a u posljednjih par dana, doslovno, niti jedan analitičar ne zna gdje će market ići sutra, dapače, u vrijeme trgovanja ne zna gdje će biti za pola sata, ni gdje će se zatvoriti. Može samo pretpostavljati, a pretpostavka je majka svih zajeba.
Inače, osim nepoželjne nepredvidljivosti, market je, baš kao što što sam pretpostavio u prošlom unosu, napravio rally oko 13h, odnosno oko 18h po Hr vremenu, te pritom i probio resistance koji se nalazio oko 10600, zatvarajući se na 10640 poena.

- 22:48 - komentar (5) - tisak - #

Uspjeti na burzi nije problem ako..

..se držiš pravila "kupi jeftino, a prodaj skupo". Jednostavno, zar ne? Naravno da nije.

Što znači "kupi jeftino"? Znači da treba kupiti "gubitnika", odnosno dionicu koja je u posljednje vrijeme izgubila (velik) dio svoje vrijednosti, a ljudi po logici ne vole kupovati nešto što propada, pa tako ni neuspješnu dionicu, većina, a posebno oni koji se po prvi put susreću s marketom, najviše gledati u "top gainers" liste, razmišljajući "evo, ova dionica posljednje vrijeme pretežno raste, znači da je to uspješna, kvalitetna dionica, odnosno dionica kvalitetne kompanije". Ali, to nije u skladu s principom "kupi jeftino i prodaj skuplje", već "kupi skupo i nadaj se da će postati još skuplje". Nažalost, najčešće ispadne "kupio skupo i prodaj skuplje, još skuplje, još sku.." i priča završi bankrotom. Istina, mnogi zarađuju i takvim principom tradeanja, znanom kao momentum, odnosno kupovina dionice (odmah) nakon pozitivnih rezultata, jednostavnije rečeno "hvatanje pozitivnog vala" i brza prodaja nakon ostvarenja očekivane dobiti, npr. 1-3%, makar prognoze govore da će otići i na +10%, ponekad se te prognoze i obistine, ali, kako sam već napisao, najčešće pohlepa odvede u bankrot.

Iako sam jučer prešao na "sidewalk", odnosno na cash pozicije, ne vjerujem da ću dugo tamo ostati, njušim rally, makar je u doba earningsa izuzetno zajebano pogoditi smjer kretanja i dionice i općenito marketa, sad se u "bitku" aktivno uključuju veliki igrači, fondovi koji svoj uspjeh prikazuju krajem godine, sigurno će i oni tražiti način prelijevanjem sredstava ostvariti profit, a baš ti potezi bi mogli potaknuti nastavak (new year) rallyja kojem upravo svjedočimo.

- 14:48 - komentar (0) - tisak - #

srijeda, 09.11.2005.

Srijeda, 9. studeni 2005.

Market se zatvorio tamo odakle je i krenuo, odnosno, otišao je malo u pozitivu, DOW +6.49 poena (+0.06%), Nasdaq +3.74 poena, odnosno 0.17%. Na osobnom planu, hvala na pitanju ;), stvari stoje mirno, a napravio sam ono što nisam očekivao oko 15h kad sam pisao prošli unos (kao da sam znao ;)). Izašao sam iz pozicija s zadovoljavajućim profitom, ista spektakularno, ali sam više no zadovoljan. Odluka je bila čisto osobne prirode, market se otvorio negativno, ništa neuobičajeno, ali sam čekao priliku da izađem iz nekih pozicija, a najznačajniji dobitnici u portfelju (MCD, utjecajni dioničar je zahtjeva IPO na 65% restorana) su također počeli značajno gubiti na vrijednosti (osim OSIP-a), što me učinilo djelom nervoznim, a baš tad sam morao otići na sastanak koji je loše završio, radilo se o jednom projektu u koji ja od početka nisam vjerovao, ali svi ostali jesu, što je i razumljivo jer je sve govorilo da je projekt, tako reći, već dogovoren, stajališta su bila usklađena, bez "sitnih slova" i političkih igara, ali je danas odjednom ispalo da neće biti ono što smo se dogovorili, ali će biti dio. Na mene to nije utjecalo, dapače, neprestano sam gledao kako bih mogao uključiti palm i pogledati stanje na burzi, ali na starog jeste, on je već raspodijelio radnike i upisao poslove u skladu s očekivanim projektom. Tako kad sam došao doma prvo sam poludio jer sam primijetio da je nestalo struje na duži period, radnici su palili kompresor i spojili ga na običnu struju, pa su osigurači poiskakali, nisam im razbio pi*ku jer to napravim kad naprave malo sr*nje, sad su uz taj podvig uspjeli jučer zabušavati cijeli dan, pravdajući se na kompresor, ali izolateri nisu zabušavali nego su obavili svoj dio posla i izolirali dijelove koje ovi prije nisu pripremili za druge radove. Nakon toga vic o Muji i Hasi koji ukopavaju bežični kabel mi više nije smiješan. Svakako, potaknut svim navedenim događajima nakon reality check-a uviđam da "gubim tlo pod nogama" i napuštam sve pozicije redom, odnosno prelazim u cash poziciju. Nisam bio siguran, ali sam smatrao da će market napraviti "tobogan" u nedostatku pravih vijesti tj. "market movera". Da, Cisco je objavio podatke, usprkos većoj prodaji (afair, 9.7%), ostvario je manju dobit.

- 23:37 - komentar (3) - tisak - #

(Red) Bull? Prozac? Bumo videli!

"Svaki put kad kažeš "da sam" - iskidaj 100kn, pa ti takve gluposti više neće padati na pamet.", riječi su mog prvog brokera, a dosad se izuzetno principijelno držim njegovog savjeta. Što ne znači, naravno, da redovito uništavam novac, već da ne žalim za "propuštenim" prilikama, možda ih ponekad prokomentiram, trudim se naučiti iz njih, ali sam svjestan da nije moguće (svaki put) ući u poziciju na najnižoj cijeni i izaći u najvišoj za taj period, tradeanje je summarum dobitaka i gubitaka, kako narod kaže "tko nije gubio, taj nije ni dobivao". Zato neću ni danas, a možda još više večeras, reći "što nisam prodao kad sam imao čisti profit, dovoljan za višemjesečno podmirivanje mojih troškova", a još sigurnije neću reći "morao sam ostati u poziciji i zaraditi duplo", zato što sam odlučio ostati, ako nastavi padati riješiti ću se CMCSA, iako ga je UBS upgrade-ao iz "neutral" u "buy" prošli mjesec.
Također, ne držim se tvrdoglavo početnog stava, spreman sam ako u međuvremenu bolje sagledam situaciju svoj stav diametralno promijeniti, a to predlažem i svim budućim traderima, svi mi griješimo, posebno na samom početku trade-anja. To što sam jučer rekao da sam optimističan i da očekujem daljnji pomak indexa, čak i preko "resistance" točke, rekao bih da je to oko 10600, ne znači da danas neću ili ne mogu nakon temeljitijeg sagledavanja pozicija i informacija promijeniti mišljenje, na kraju krajeva, u pitanju je lova, treba ponekad i nadmašiti sebe, odnosno svoju tvrdoglavost. :)

- 15:26 - komentar (0) - tisak - #

Dow -46, Nasdaq -6 [utorak, 8.11.2005]


Jesse Livermore, 1929., nakon što je zaradio 100 miljuna usd.

Kao što se može vidjeti iz naslova, market je završio dan s negativnim rezultatom, a poznat je i uzrok, Toll Brothers (TOL), jedna od najvećih građevinskih kompanija je objavila loše poslovne rezultate. OptionMaster je napisao kvalitetan i detaljan komentar na tu temu, nema potrebe da ponavljam, fino kliknite na link i pročitajte, naravno, ako vas zanima, ako nije, nećete ni ovdje naći zanimljivijih podataka.

Ali, to nije sve što imam za napisati, dapače, da se Opera nije crashirala (blogspot ima autosave opciju, izuzetno korisnu. DARIUSE!!!) bez mog dopuštenja sad bi gledali u chartove proteklog tjedna na marketu koji fino pokazuju rally kojem smo svjedočili, makar mi je otkinulo dobar dio profita iz portfelja, i makar ne mogu dati predviđanje sutrašnjeg kretanja koje bih mogao potpisati, moram reći da sam, overall, optimističan. E, vidim da moj blog povremeno (pro)čitaju ljudi kojima tradeanje nije posao, niti su pobliže upoznati s djelovanjem istog, što je i za očekivati s obzirom da je u hrvatskoj trade-anje još u povojima, ali za one koji čitaju zato što žele znati više, prokomentirati ću rad i život osobe koju sam spomenuo u komentaru prijašnjeg posta – Jesse Livermore.

Iako je preminuo prije ravno 65 godina, odnosno 1940 godine, i danas se o njemu govori kao jednom od najcjenjenijih tradera svih vremena. Poznat i pod nadimcima poput Boy Plunger, The Great Bear, The Wall Street Wonder i Cotton King, Livermore je čak četiri puta za vrijeme svog traderskog staža izgubio, tri puta i ponovo stekao, multi-milijunske vrijednosti, ako bi tadašnji milijun pretvorili u današnje odnose, govorili bi o milijardama dolara. On je čovjek kojeg su držali odgovornim za veliki slom burze 1929. godine, a svoje «prste» je imao u svim većim krizama od 1917 do 1940. godine kad je i preminuo, odnosno kad je izvršio samoubojstvo. Iza njega su osim nebrojenih citata ostale dvije izuzetno cijenjene i danas rado čitane, odnosno knjige koje su obvezno štivo svakog tradera: "Reminiscences of a Stock Operator" i "How to Trade Stocks". O njemu bi se moglo ispisati par stranica teksta, ali za to će već trebati ili uposliti Google ili Amazon i kupiti njegove knjige. Izdvojiti ću samo neke od njegovih citata:

"Fear your losses and let your profits run"
"It was never my thinking that made me money but my sitting tight"
"Markets are never wrong, opinions are"


Zanimljivo da je on bio samo jedan od poznatih businessman-a koji su život skončali na tužan način, npr.:
1. Predsjednik najveće US željezare, Charles Schwab, je umro u bijedi.
2. predsjednik najveće naftne kompanije, Edward Hopson je psihički nastradao.
3. Predsjednik newyorkške burze (NYSE), Richard Whitney je pušten iz zatvora da umre u svom domu, također bez novčića.
4. Najpoznatiji trader pšenicom, Arthur Cooger, umro na nepoznatom mjestu, kao prosjak.
5. Predsjednik internacionalne banke, Leon Fraser, izvršio samoubojstvo.
6. Ivar Krueger, predsjednik International Match Corp., također izvršio samoubojstvo, iako neki tvrde da je ubijen.
..te Jesse Livermore, kojeg smo već spomenuli. Tu listi nije kraj, ali to su najpoznatiji «nesretnici» tog vremena.




- 03:49 - komentar (0) - tisak - #

utorak, 08.11.2005.

Watch Out!


Iako meni ne znači previše jer praznim svoj account brže od bilo kojeg lopova ;), treba pripaziti i na ove stvari, posebno ako se često koristi P2P, pa se otvaraju portovi i gasi firewallove/AV/Spysweepere. Opekao se, a, kako se kaze, pametan uči na tuđim greškama. :)

- 15:02 - komentar (8) - tisak - #

waiting...

Do not believe in anything simply because you have heard it.
Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations.
Do not believe in anything because it is spoken and rumored by many.
Do not believe in anything simply because it is found written in your books.
Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders.
But after observation and analysis, when you find that anything agrees with
reason…then accept it and live up to it.


-The Buddha

S obzirom da nema značajnih novosti na marketu, iako se moj osobni portfelj jučer "vozio na toboganu", par puta se značajno pomaknuo iz plusa u minus i obrnuto, da bi se na kraju zatvorio u malom minusu, ne bi ni to, da zahvačen nervozom nisam prodao COST, kojeg sam već jednom pokušao prodati, ali tad nalog nije fill-an, što se pokazalo sretnim ishodom jer mu je nakon toga porasla cijena, ipak, više nisam imao živaca pa sam ga ovaj put i prodao, a on je dan završio u pozitivi.

Svakako, čitam na drugim blogovima osvrte na događaje u Parizu, s jedne strane istina je da su Francuzi profesionalci šovinizma, ali, s druge strane, mnogo došljaka očito ima nerealna očekivanja, nigdje ne teče med i mlijeko, a kad ih realnost spusti na pod ne žele je prihvatiti takvom, ne žele se školovati, napredovati i tražiti svoje mjesto u društvu, već se odaju kriminalnim poslovima koje su vodili i u svojoj domovini. Ne svi, naravno, ali većina očito jest, pritom mislim na došljake iz arapskih zemalja u Francuskoj, ili Turke, pa i Hrvate i/li Srbe u Njemačkoj.

Nadam se da će se trenutni problemi što prije smiriti, zadnje što treba bilo kome, a posebno našim mladim generacijama osakaćenim prošlim ratom, je budući rat. To znamo svi, to sam znao i prije, ali me posebno dotaklo, osim stradavanja života što je nedvojbeno najteže, nedavni research gosp. podataka prije, za vrijeme i nakon domovinskog rata. Iako nedužnoj, Hrvatskoj je nanesena nemjerljiva šteta, šteta koju će osjećati i mnoge generacije koje dolaze. A rat je, izgleda, izuzetno lako započeti, oko neke "gluposti", čak i poznanici dvojice mladih došljaka u Parizu koji su nesretno nastradali tvrde da spomenuti ne bi bili ponosni na ovo što se dešava pod izlikom "zbog njih", očito su opet, kao i u svakom ratu, svoje prste "umočili" zli ljudi koji manipuliraju masama iz osobnih interesa. Nadajmo se da neće uspjeti u svojim nakanama, jer ako uspiju, loše nam se piše.

- 14:04 - komentar (2) - tisak - #

ponedjeljak, 07.11.2005.

Pali pilu! - get ready for New Year Rally!

Počinje novi trading tjedan, iako relativno škrt financijskim izvješćima, imam osjećaj da bi mogao biti zanimljiv, GOOG i dalje juriša prema $400, da čovjek ne pogleda u kalendar pomislio bi da je '99 te da započinje internet boom. :) Ali nisu samo Google i Yahoo koji zajedno rade na razvijanju tv i wi-fi mreze u fokusu, gorivo je pojeftinilo na razine prije Katrine, ako ne bude znacajnijih losih vjesti, ocekujem nastavak trka proslotjednog bull-a. U fokusu je DNA i OSIP, o kojima sam pisao prosli tjedan, makar je ulaganje u farmaceutske firme uvijek rizicno, svi pokazatelji kazuju da je DNA poprilicno stabilna kompanija koju ocekuje rast. Prosli tjedan sam aktivno pisao i o QCOM-u, kojem su u pre-marketu skocile cijene dionica.

- 15:27 - komentar (1) - tisak - #

nedjelja, 06.11.2005.

Keep eye on..

Cisco. Mrežni gigant sljedeći tjedan objavljuje podatke, to će najvjerojatnije značajno utjecati na kretanje marketa sljedećeg tjedna, koji je, inače, poprilično siromašan važnim izvješćima poslovanja.
Od ostalih svoje podatke o poslovanju objavljuju Toll Brothers (TOL) i May Department Stores (MAY) u utorak, Cisco u srijedu, kad se očekuje i objava Federated Department Stores (FD). U četvrtak će podatke o svom poslovanju objaviti Dell (DELL), koji je najavom uzburkao more, ostaje za vidjeti kakve će reakcije biti nakon službene objave, zatim Kohl's (KSS) i Dreamworks Animation (DWA). Osim par kompanija ništa bitno, jer ovo je samo mali dio svih kompanija koje objavljuju izvješća, na US burzama se tradea preko 9000 kompanija, svaka od njih objavljuje izvješće. Sve kompanije možete pronaći na Finance! Yahoo, izravan link je - earningsi pa možete pretraživati po simbolu kompanije ili po danima objave.

Kamate. Dižu se, baš kao što je FED očekivao, jer na Fedove akcije burza reagira promptno, ekonomija zaostaje otprilike 6 mjeseci, to je uobičajeno, teoretski je nemoguće ekonomiju promijeniti preko noći.

Dolar. O ovoj temi smo već pisali u prošlotjednim unosima, ukratko, dolar jača, a znamo što to znači šefovima US ekonomije. Građanima to odgovara, proizvodi koje uvoze iz ostalih krajeva (Japan, EU,...) će biti jeftiniji, ali izvoznicima US proizvoda to ne odgovara, zato što će njihovi proizvodi poskupiti na EU/Japan tržištu, odnosno, smanjuje se izvoz i potiče uvoz. U četvrtak se objavljuju podaci o trgovinskom balansu tj. deficitu ili suficitu, za mjesec rujan. U kolovozu je ostvaren deficit (uvoz veći od izvoza) od 59 miljardi dolara, za rujan se očekuje 60, odnosno 61 miljarda dolara.

- 16:19 - komentar (0) - tisak - #

subota, 05.11.2005.

It's ok! [petak, 4.11.2005]

Dionice su završile dan u plusu, što je, kad u ovom trenutku sagledam, iznenađujuće, s obzirom na iznimno nizak broj novozaposlenih radnika, očekivanja su se kretala preko 100.000, kod nekih i 120 tisuća novozaposlenih, pokazalo se da ih je (tek) 56000. Istina, prve procjene ekonomskih analitičara su pokazivale da su uragani Katrina, Rita i Wilma uzrokovali gubitak posla za preko 35000 ljudi, statistički podaci su pokazali da je taj broj ipak daleko manji, tj. 8000. Skoro cjelodnevno kretanje Dow Jonesa ispod razine na kojoj se jučer zatvorio je uzrokovano i zahvaljujući «mom» nesretnom XOM-u koji je vrlo "utjecajan" (zastupljen) član u DOW indexu, a danas je ostvario pad od 0.67, odnosno 1.14%, na 57.90. Osim spomenutog pobačaja broja novozaposlenih, treba spomenuti i rast inflacije od 0.5%, najveći rast nakon veljače 2003., kad je također porasla zarada zaposlenika po satu za 0.5% (umjesto očekivanih 0.2%), na $16.27. I smell Greenspan! :)
Osim današnjeg dana, vrijednosti indexa su završile i tjedan u plusu, Dow je porastao za 1.23%, S&P 500 za 1.81%, te Nasdaq za 3.81%, što jasno pokazuje da su tech dionice rasle više od industrijskih dionica (koje prevladavaju u dow indexu), ali i više od small-mid cap. dionica koje sačinjavaju S&P500 index. Za sljedeći tjedan je najavljeno još nekoliko zanimljivih objava zarada, ali to ćemo ostaviti za buduće unose.

Cijene nafte su nakon jučerašnjeg rasta pale za $1.20, na $60.58 po barelu.

To bi bio overall overview, inače sam zadovoljan ishodom današnjih kretanja na marketu, makar nije u svakom trenutku izgledao tako, rally pred samo zatvaranje je drastično popravio iznos u mom portfelju, u kojem se nisam riješio COST-a, što se pokazalo dobrim, zato što sam previdio neke stvari, planirao sam, kako piše u prošlom postu, zbog nelikvidnosti izići iz COST-a i odmah ući u Wal Mart (WMT), ali to nije bilo moguće zbog T3 rulesa tj. obveze čekanja svog novca 3 dana nakon prodaje, bio sam uvjeren da ću prodajom osloboditi marginu, ali se to nije dogodilo. Svakako, ispalo je još bolje, COST je napredovao tj. u mom slučaju otklonio cijeli gubitak i otišao nešto malo u pozitivu.

AAPL je pao 70 centi, na 61.15, nakon što je jasno da neće ispuniti očekivanja, ali, očito, ni taj pad nije značajno naštetio kretanju marketa.

Osim XOM-a i Comcasta koji ionako sačinjava mali dio, sve ostale dionice u portfelju su napredovale, ne mnogo, ali ovo je igra za strpljive, ja uvijek kažem da u banci ne bih dobio više od 5-6% godišnje, da ovdje dobijem 0.1% svaki dan, na godišnjoj razini bi to bilo možda i preko 100%, ako kamatu svakodnevno uključim u glavnicu.

- 02:15 - komentar (1) - tisak - #

petak, 04.11.2005.

Traders e-book

Makar mi je folder s ebook-ovima vec prerastao 1.5Gb, i svjestan sam da bi mi za citanje svih bilo potreno jos barem dva zivota, kako kazu stari ljudi - novca i znanja nikad dovoljno, pa cu uzeti link s mojnovac foruma, ima 237mb, a sadrzi cca. 300 raznih traderskih ili business related knjiga i publikacija.

Primarni link
Mirror br.1
Mirror br.2 - afair, ja sam skinuo s ovog

Ima dosta zanimljivih stvari, naravno, i manje zanimljivih, ali, IMHO, isplati se skinuti.

- 15:27 - komentar (2) - tisak - #

Controlling Greed

Bas čitam svoj prošli post i razmišljam hoće li cijene opet "bounce-ati", da li je dolar postao prejak u odnosu na yen, koliko će rezultat Applea utjecati na kretanje cijene ostalih dionica i hoće li Greenspan pred kraj mandata reći "screw you gays", te pod opravdanjem osnaženog dolara i nepovoljnog odnosa prema yenu i euru (makar s eurom ima skoro identično kretanje) odjednom dignuti rate na 4.5% i poput lignje baciti tradere u crnilo. Ustvari, čak i nije bitno hoće li, već sto danas investitori predviđaju, odnosno hoće li će danas krenuti rasprodavati dionice očekujući pad i opet uzrokovati velik pad nakon rallyja, ili će Nasdaq probiti resistance i studeni proći kao u godinama do sada, u konstantnom usponu sve do new year rallyja. Eh, da je znati! :) Jer ako ima više pesimista nego optimista, danas bi se lako mogao istopiti jučerasnji prihod, ali i to je ne dio, vec bit "igre".

Moram priznati da mi pogled posljednje vrijeme sve češće leti na ponudu opcija, najvjerovtnije ću započeti ozbiljan paper trade, ali, konzervativan kakav jesam, i dalje se nisam pomakao od osnovnih stavova ili bolje rečeno strahova. *da bi kupili opciju, netko je mora i napisati tj. ponuditi, a taj netko mora izgubiti da bi mi dobili, odnosno kod opcija uvijek jedna strana mora izgubiti da bi druga strana zaradila, za razliku od dionica. A tko piše-nudi opcije, odnosno tko je taj koji mora izgubiti da bi mi dobili? U pravilu su to "veliki igrači", hedge fondovi, odnosno njihovi finacijski stručnjaci, majstori svog zanata koje prati višegodišnje iskustvo i koji su plačeni s obzirom na uspjeh tj. zaradu koju ostvare ulažući novac iz fonda. Istina, svatko moze pogriješiti i prihvaćam da postoji realna mogučnost za zaradom, ali kad sve napišem na papir radije bih se upustio u borbu s Filipovićem u ringu, nego s financijskim stručnjacima na burzi. S druge strane, OptionMaster ima potpuno pravo, tj. argumentirano je dokazao kako ulaganje ogromnih (za Hr pojmove, govorim o par milj. kn) sredstava donosi manji prihod nego ulaganje u istu količinu opcija (tj. dionica koje opcije sadrzavaju), a u slucaju gubitka vrijednosti dionice u pravilu se izgubi mnogo više nego kod ulaganja u opcije.

E, neću copy/pasteat savjete s TheStreet.com i TradingMarkets.com jer ih možete pročitati i sami, članci se mogu procitati na Finance! Yahoo, već ću izdvojiti neke od današnjih "izdavača" poslovnih rezultata, neki od njih, uz spomenuti AAPL ce biti današnji "market moveri".

Alliant Energy (LNT)
AVI Biopharma (AVII)
Checkpoint Systems (CKP)
Evergreen Solar Inc. (ESLR)
Fortune Brands (FO)
KCS Energy (KCS)
Noble Energy Inc. (NBL)
Polo Ralph Lauren Corp. (RL)
Teco Energy Inc. (TE)
Toyota Motor Corp. (TM)
Westar Energy Inc. (WR)
Wild Oats Markets (OATS)

- 13:50 - komentar (2) - tisak - #

Pregled, četvrtak, 3.11.2005

Nakon jučerašnjeg «before the bell» komentara, red je da se napiše i komentar nakon «zvona», odnosno udarca čekića. Drugi razlog je taj sto sam aktivirao svu imovinu iz portfelja, dio u mid-long term, pa moram nekako «ubiti» vrijeme, bolje da nešto radim, nego da se nerviram i razmatram worst case scenarije. :)

Cijene dionica su jučer, po očekivanju, porasle, porasli su u skladu s tim i indexi, Dow Jones za 49.86 poena, odnosno za 0.48% na 10.522,59, Standard&Poor`s 500, mnogo «širi» index je porastao za 5.18 poena, odnosno 0.43% na 1.219,94, te na kraju, ali sigurno ne najmanje važan, dapače, Nasdaq, koji je porastao 15.91 poen, ili 0.74%, na 2.160,22. Najveći rast Nasdaqa leži u tome što njega u principu sačinjavaju tehnološke dionice, koje su i najviše porasle.

Od drugih važnih podataka treba spomenuti cijenu goriva (NYMEX crude oil), koja je srijedu završila na najnižoj razini u protekla tri mjeseca, $58.75, u četvrtak je skočila za $2.03, na $61.87 po barelu.

Ipak, glavni razlog rasta indexa, odnosno dionica su izvješća o produktivnosti i padu troškova radne snage, odnosno smanjenoj nezaposlenosti (za 8000, na 323 tisuće, u posljednjem tjednu listopada). Produktivnost je porasla 4.1%, za razliku od 2.1% rasta u prošlom razdoblju, troškovi rada su pali 0.5%, nakon rasta od 1.8% u drugoj četvrtini godine. Na godišnjoj razini je ostvaren rast produktivnosti od 3%, za razliku od prijašnjih 2.32%, cijena radnih troškova je pala na 2.7%, s 4.1%. To su izrazito povoljne vijesti za market, kad se na to nadoda _relativno_ povoljan osvrt Greenspana koji iako nije najavio zaustavljanje rasta interesa, izjavio je da snaga US ekonomije raste, a inflacija je na zadovoljavajućoj razini, iako će FED stručnjaci i dalje pomno pratiti kretanje iste kako bi mogli pravovremeno reagirati. 10-year Treasury Yield je 4.644%, na najvećoj razini nakon lipnja 2004, što nam, investitorima, potvrđuje rast US ekonomije i skreće pogled s (nezamjetne) inflacije.

Trgovci, ili kako bi već preveli «retailers», su objavili podatke o prodaji, o tome sam pisao u pretprošlom članku pa neću ponavljati, u svoj portfelj sam jučer uvrstio COST koji je objavio rast prodaje za 10% u istim dućanima, odnosno rast od 12% u svim jedinicama, ipak, na burzi je ostvario slab pad cijene, te sam ga danas po OTO zamijenio za Wal-Mart, mislim da će ići u mid-long period. Što znači da ili je rast bio uvršten u cijenu dionice, ili nije bio u skladu s «očekivanjem ulice» tj. doslovno prevedeno bi trebao reći «očekivanju zida». Ili je market order napravio nekakvu nelogičnost, svakako, sad se neću zamarati time.

OSIP, kojeg sam također stavio u portfelj je zajedno s DNA dobio dopuštenje za korištenje lijeka «Terceva» u liječenju raka pankreasa, od kojeg godišnje u US umire 32 tisuće ljudi, u 4ti je uzročnik smrti i US. Naravno, lijek bi se koristio u sklopu kemoterapijskog liječenja. Taj podatak je rezultirao rastom cijene OSIP-a, a ujedno i značajnim rastom mog portfelja. Od drugih «portfelj movera» moram spomenuti ulaganje koje sam obavio prekjučer (znači prije jučerašnje «manije»), u MCD, što se također pokazao pun pogodak, ali bih lagao kad bih rekao da sam nešto posebno zaslužan, dapače, iskustvo mi govori da su mi sva dosadašnja pozitivna ulaganja, bilo paper bilo real money, bila kao posljedica nepromišljenog, kockarskog ulaganja. U pravilu su to bila ulaganja u farmaceutsku industriju i tech dionice, očito sam u «smirenom izdanju» suviše konzervativan i nasilno tražim zicere zbog straha od gubitka, što je, ne baš uvijek, ali skoro, rezultiralo ne samo smanjenom dobiti, već gubitkom. Ne znam, nisam ni sam pametan, previše je novca i značaja u igri da bi pristupio «kockarskim» načinom razmišljanja. Od drugih pozitivnih ulaganja tu je, stari drug, XOM, kojeg sam kupovao 3x u proteklom razdoblju, prva kupovina je taman u sitnom plusu, ali kupovina nakon pada, po principu «buy low, sell high», se pokazala punim pogotkom, zanimljivo, opet se radi o rizičnom ulaganju, na mnogo mjesta potencijalni-budući ulagači mogu pročitati savjet «ne dajte da vas panika svlada, mnogi nakon gubitka ulažu u dionicu tj. dokupljuju je kako bi smanjili ili anulirali gubitak, a najčešće time upadnu u još veći gubitak, ponekad se zainate pa odu i do bankrota». Ipak, u mom slučaju se pokazao pun pogodak. Zatim QCOM, njega sam jučer spominjao, tako reći nije se moglo otvoriti stranicu na čijoj naslovnici uz Merck nije spomenuto i pozitivno izvješće QCOM-a, pa usprkos tome što se moglo očekivati da je dio uspjeha već uključen u pre-marketu, kupovina istog se pokazala punim pogotkom, čisti zicer, rečeno kladioničarskim rječnikom. Šteta što sam u tom trenutku «stao na loptu» i smanjio iznose ulaganja, da sam pustio order koji je bio preview prihod bi bio mnogo veći, ali ne treba biti nezadovoljan, dapače. COST sam već prodao, JCP planiram držati bar mjesec dana, da vidim hoće li ostvariti ili pokazati kakav napredak u pred-blagdanskom razdoblju. Tu je PFE, također kupljen po principu «buy low, sell high», jer je bio relativno jeftin, jučer je tokom dana pokazao određen napredak, sačekat ču još koji dan, ne vjerujem da će me «utopiti». PACR je ostvario sitan napredak, analitičari ga hvale, ali «osim ako ne želiš bankrotirati, ne vjeruj analitičarima», rekli bi stari market vukovi. :)

- 12:48 - komentar (0) - tisak - #

četvrtak, 03.11.2005.

Take the Money and Run

Popodne sam napravio ono sto nisam smio, popustila je kontrola i krenuo sam kupovati kao sponzorusa u DK ducanu, npr. ugledam OSIP koji je jedna od prvih dionica koje sam proucavao, mozda i prva, u doba dok sam jos bio uvjeren da je DOW JONES ustvari dionica =:-X , te ga bez razmisljanja ubacim u buy order, i to prije no sto se otvorio market, za sto sam dobio savjet da nikad ne radim vec pricekam par minuta i sagledam da li se stvari razvijaju ocekivanim tokom, bolje je izgubiti dio zarade nego uci prije otvaranja, a market ode u sasvim drugom smjeru. Jos uvijek ne znam zasto se to dogodilo, ali samo OSIP je podigao vrijednost za 6% u mom portfelju, sve mi se cini da cu uraditi stvar iz naslova prije no sto cijene krenu padati.

- 19:32 - komentar (0) - tisak - #

Daily view..

Za nesto manje od sat vremena, odnosno u 10h AM po americkom ili 16h po Hr vremenu, će započeti zasjedanje americkog kongresa pred kojem ce i Alan Greenspan ce odrzati govor, a upravo je to trenutak koji mnogi ocekuju, jer bi njegov govor trebao oznaciti ili odlucnost da se kamate i dalje podizu, ili najaviti skoro zaustavljanje rasta istih, naravno, taj trenutak ce oznaciti i u kojem ce se smjeru kretati burzovni indexi u bliskoj buducnosti. Od drugih dogadanja treba spomenuti objavu podataka o narucenim tvornickim proizvodima (factory orders), ocekuje se pad od 1-1.4%, nakon proslomjesecnog rasta od 2.5%. I na europskim burzama je zanimiljivo zbog objave rezultata poslovanja u proteklom tromjesecju, VW je objavio znacajan rast prihoda (utrostrucen, $327 miljuna) kao posljedica povecane prodaje i smanjenih troskova proizvodnje, s konstatacijom da ocekuju i daljnji rast prodaje, s druge strane BMW je objavio manju zaradu ($537m) od ocekivane ($580m). Cijena dionice VW je na europskim burzama pala za 0.3%, dok je cijena dionice BMWa porasla za 0.4%. Cijena barela nafte se i dalje krece oko $60 ($60.12), ocekujuci pad cijene na $59, kao posljedicu jucerasnje objave povecane ponude/proizvodnje. Jucer je prvi put nakon 3 mjeseca barel kostao manje od $60. Osim u Greenspana, oci su uprte i u Google, za koji se (makar je jucer stagnirao) mnogi pitaju "dokle ce ici" tj. mnogi smatraju da ovo nije kraj njegovog rasta vec da se (sigurno) preko $400 po dionici. Od drugih zanimljivosti treba spomenuti rast prodaje najveceg svjetskog trgovca robe siroke potrosnje, Wal-Mart-a, u usporedbi s proslom godinom prodao je 4.8% vise ako gledamo ducane ukljucene u anketu, sveukupno je promet Wal-Marta veci za 10.5%, odnosno prodao je 23.28 miljardi (billions) dolara robe, za razliku od 21 miljarde koliko je prodao u istom razdoblju prosle godine (listopadu). I njegovi konkurenti su zabiljezili rast prodaje, npr. Costco biljezi rast od 10%, na 4.3 miljarde dolara.

- 14:29 - komentar (0) - tisak - #

New Year Rally or another bouncing?

Hoce li? Mislim da bi sutra mogli dobiti odgovor na to pitanje, indexi su opet dotakli "resistance" tocku koju su stvorili posljednih tjedana, dosad bi se redovito nakon uspona odbijali natrag, ali s obzirom na sinocnji i posebno danasnji bull odgovor na nepopularan FEDov potez dizanja kamata, imho, sutra bi mogli vrlo lako biti svjedoci pocetka novogodisnjeg rallyja. Ipak, ponoviti cu ono sto sam napisao prije dva posta, u mojim analizama u principu prevladava bullish stav, zato ih ne uzimajte zaozbiljno prilikom moguceg tradeanja, njihova jedina svrha je privuci ljubitelje burze i one koji ce to tek postati, da i sutra pogledaju graf kako bi mogli doci i ostaviti komentar "nemas pojma!". ;)

- 00:21 - komentar (2) - tisak - #

utorak, 01.11.2005.

12ti put za redom, i to sigurno nije kraj..

Po ocekivanju, Greenspan, odnosno FED, je opet podigao kamate, ovaj put za cetvrtinu, s 3.75% na 4%, ali, po izjavama to nije kraj, planirano je dizanje, zasad, do 5%, sto zahtjeva svih 12 banaka koje sacinjavaju odbor FED-a. Ben Bernanke, kako se sad pokazuje, jedina nada, jer nada umire posljednja, posebno zato sto Ben podrzava Greenspanovu odluku o podizanju interesa, nece moci glasati o istima sve do 28. marta 2006, makar ce, najvjerovatnije, sjesti na mjesto chairmana FEDa 1.2.2006te. Iako, neki analiticari cak smatraju da ce Ben Bernanke u zelji da pokaze odlucnost u borbi protiv inflacije biti cak laksi na "obaracu" podizanja interesa nego sto je to trenutno Greenspan. Imho, pravo vrijeme za ulaganje u cash, tj. stajanje s strane i ocekivanje, market se posljednjih dana kretao u neocekivanim smjerovima, ok, uzrok tome su i "igre bez granica" velikih igraca, ali, rezultat svega toga je i izuzetno sklizak teren za malog ulagaca, mislim da se takav ne bi trebao igrati, osim ako ulaganjem u market zamjenjuje ulaganje u rulet.
Svakako, odluka o podizanju kamata je, makar bila ocekivana, utjecala na kretanje marketa, odnosno ne kretanje istog, danas ce se, po svemu sudeci, zatvoriti gdje se i otvorio, tj. u vrlo malom minusu.

- 21:47 - komentar (4) - tisak - #