Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Mala zbirka početničkih savjeta..

Pri kraju prošlog unosa sam se dotakao nekih savjeta o tome kako bi se trebao ponašati početnik na burzi. Pritom ne mislim nužno na onog koji ulaže novac, već i na one koji se pripremaju za taj trenutak, pa i ako on nikad ne dođe, bolje je svoje znanje siriti na polju ekonomije, nego gledajući španjolske sapunice, igrajući zatupljujuće igrice ili se svađajući po forumima. Ok, ako baš hoćete možete se i svađat dok učite o ekonomiji, znači prednost praćenja burzovnih blogova je višestruka. :)

NEĆEMO:

- trgovati dionicama jeftinijim od $5, izuzetno oprezno s dionicama jeftinijim od $15.
- ulagati sav novac u jednu dionicu, već rasporediti (Diversification), čak i po sektorima, naravno, s temeljem na sektor za koji procijenimo da će se najviše kretati u željenom smjeru.
- ulagati zato što smo "u raspoloženju", odnosno, ne ulagati ako za to nemamo jasan razlog. I cash je često vrlo poželjna pozicija.
- ulagati iznimno rizičnim načinima trgovanja kao što su opcije ili futeresi, bez najmanje 18-24 mjeseca aktivnog tradeanja na papiru, a čak ni tada tradeati s posuđenim novcem, odnosno, ulaziti u trade samo s onim novcem kojeg možete izgubiti bez narušavanja obiteljskog budžeta.
- zamijeniti početničku sreću s znanjem, često i početnik samim kopiranjem hintova može u paper tradeu ostvariti značajnu dobit, što nerijetko natjera one bez sredstava da čak novac i posude, uvjereni kako znaju trgovati, a velik broj takvih doslovno uništi sebi život tim postupkom, uđe u dugove koji ga guše godinama nakon tog nesretnog poteza.
- vjerovati savjetima s interneta, news grupa, foruma, a posebno ne vjerovati "slučajnim" mailovima. Ne kažem da su svi na netu prevaranti, već i financijski guru-i znaju pogriješiti, ali se oni najčešće izvuku iz svojih pogrešaka, što nije nužno da će te i vi uspjeti. Tu veliku ulogu igra iskustvo i psiha, trader početnik će teško nakon gubitka zadržati hladnokrvnost, te postoji ogromna šansa da u želji za povratkom gubitka stvori još mnogo veći gubitak. To je uobičajeno, nije rezervirano samo za certificirane losere.
Također, novac svi žele, i u cilju da ga dobiju prečesto ne znaju birati sredstva, od najbanalnijih poput "slučajnih" mailova u vašem sandučiću koji je "Rick Handman, finance analysts" poslao svom bratu, ali umjesto Steve napisao Stipe, a u kojem mu daje hint na dionicu, preko "sofisticiranih", nisu ni Yahoo, ni MSN Money ni Morningstar cijepljeni na lovu, a hintove koji dolaze s tih stranica znaju pratiti mnogi traderi početnici, npr. da sam novinar/urednik Yahoo finance, napišem kolumnu u kojoj predlažem određene dionice, a iste sam kupio dan prije, nakon par dana "pronađem" manjkavosti tih dionica, a iste sam, naravno, prodao dan prije. Ne baš takav slučaj, ali sličan je nedavno otkriven, nećak (David Pajcin) nama poznate omišanke, gospođe Antičević, koji je bio centar Reebok tradea, je došao u posjed članka iz Business week-a prije no što je objavljen, te tradeovima u skladu s tim, po SEC-u, ostvario nezakonit profit. Ali, na svakoj finance stranici možete naći disclaimer kako ne odgovaraju za gubitke i kako ne predlažu da slijepo slijedite njihove savijete, a i nitko ne može zapovjediti novinaru/uredniku što će misliti, i koji članak neće objaviti, pod izlikom da ga ne smatra bitnim, a ustvari ima dionice (ne nužno on, može to biti njegov brat, kćer, ljubavnica,..) te tvrtke.
- shortati. To sam već jučer spomenuo, u međuvremenu pročitao članak na mojnovac.com koji je napisao Presvetli, čije postove posebno cijenim, nije da postove drugih ne cijenim, ali kad bih morao birati, njegove i OM-ove bih izdvojio, o svom gubitku na burzi. Napravit ću copy/paste, kao savjet budućim traderima:

Ima tome već osam godina. Bio sam tako zelen na američkom marketu. Prva lova koju sam poslao kad sam otvorio račun i radio svoje prve trgovine.
Internet boom je tek počinjao i prvi skyrocketing stockovi počeli su nicati ko gljive.

Na vijest da je Microsoft zainteresiran za nešto što radi neka software ekipica u maloj firmici 7th Level, Nasdaq: SEVL, ova dionica, najbliža po svojim fundamentalnim vrijednosti našem HOMS-u, zviznula je s cijene od $1 na $6,5. U to doba takvi dnevni rastovi od više stotina, do čak i tisuću % bili su svakodnevna pojava, i isto tako kako bi poletjele, već idućih dana srozale bi se na značajno niže vrijednosti.
E sad, na nekih $5,5 padne meni na pamet shortati. Ipak je to više od 500% u jednom danu. Nema šanse da ne padne ispod $4. I ispružim se za cijeli margin account.
Uglavnom, do kraja dana završila je negdje oko $11. Moj račun je zbog visokog margina otišao dvostruko u minus i ja sam sada bio dužan ili likvidirati poziciju, ili doplatiti sredstva. Izbor nikakav.
Idući dan u predtrgovanju dionica je probila i $13, i brže bolje sam okinuo nalog i potvrdio popriličan minus na računu.
Dionica je naravno, već potkraj dana došla do $7, a u idućim tjednima pala do $2. Prijatelj mi je morao posuditi da pokrijem minus, i još godinu dana sam morao vraćati taj dug.
Na slici se vidi kod razdoblja početka 1998. kako je to izgledalo.

Još dva puta sam naučio školu što je margin i kolike rizike krije. Danas ga više ili ne koristim, ili se prije pomolim i unaprijed prihvatim da je to samo "gamble" i da ću se od tih novaca moći oprostiti, pođu li stvari krivo.
* skinuto s MojNovac foruma, autor Presvetli.


Post je objavljen 25.11.2005. u 12:59 sati.