Komentari

cartmann.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • R.E.

    koji je to drugi način? nije valjda neki novi rat?

    avatar

    22.11.2005. (23:33)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Ne znam. :) Cijena energenta (gorivo, struja,..) utječe na cijenu skoro bilo kojeg drugog proizvoda. Pritiskom na te cijene, kao i cijene nekretnina koje su posebno kriticne, bi mogli izvrsiti svoj cilj. Iako, kazem, ne znam bas kako ce to izvesti. S druge strane "inflacija" makar nama u Hr sigurno ruzno zvuci jer nas podsjeca na ruzan period neimastine, u svom bitku nije posljedica neceg loseg. Dobar manager ce pospjesiti proizvodnju i povecati produktivnost, povecanom produktivnosti se stice veca zarada i radnici dobijaju vece place, vecim placama radnici imaju vecu kupovnu moc, a veca kupovna moc izravno znaci vecu potraznju. Veca potraznja izravno daje mogucnost podizanja cijena, i time izravno stvara vecu produktivnost tj. dobit prodavaca, te se zatvara krug. Ipak, na kraju dobijemo to da je kava prije kostala 5kn, danas kosta 10kn, zato jer su prije svi bili siromasni pa se kava nije mogla prodati skuplje od 5kn, danas mnogo vise ljudi radi, pa ih i vise moze kupiti kavu, te se moze prodati za 10kn. I konobar u kaficu u skladu s tim ima vecu placu, ali je to ipak upitno, jer usprkos vecoj placi, s njom moze (u drugom kaficu) popiti jednaki broj kava koji je mogao prije, jer mu je placa ista 100% gore, ali su i cijene proizvoda isle 100%. Ukratko. :)

    avatar

    23.11.2005. (00:11)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Makar sam stavio "ukratko", naravno da to nikako nije jedini nacin stvaranja inflacije, dapace, ali sam bacio pogled na tvoj blog i vidio da vec znas sto je fiat money, pa da ne pametujem ovdje. :)

    avatar

    23.11.2005. (01:43)    -   -   -   -  

  • R.E.

    stvarno si uronio u blog da to pronađeš.. hvala. što se tiče real estate bubblea mislim da neće biti dobro kad pukne, a kako pišu bolji znalci od mene, samo što nije.. recesija?

    avatar

    23.11.2005. (14:53)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Bas maloprije je objavljeno izvjesce kako je u US pao broj zahtjeva za stambenim kreditima. I ja sam (bio) pokornik misljenja kako housing bubble mora puknuti, sto ce biti u US, ne znam, cijene u nekim gradovima, posebno npr. NY gdje se derutne shupe u koje ne bih kokosi stavio iznajmljuju pod 4-5 tisuca usd mjesecno, su eksplodirale, ipak, tesko je znati da li je to prikaz buducnosti ili trenutni up. Otac mi je usko vezan s gradjevinom, i kad sam prije nekoliko mjeseci vidio financijski plan po kojem je ocekivana cijena 2200e/m2, te predvidjeni priliv sredstava, nisam znao dal da se smijem ili placem. Ali, jos nije stavljen kamen temeljac, a 90% stanova je prodano, ostatak ce takodjer sigurno biti uskoro prodan, i sigurno za vise od 2200e, vise od polovice je vec uplaceno. U skladu s tim vodeci gradjevinari smatraju da se moze dogoditi sitna korekcija, ali da stan koji se danas prodaje za 2200e/m2, vise nikad nece pasti ispod 2k, dapace, jos ce i porasti, ne znacajno, ali, po njihovim predvidanjima, hoce. Kazu "to je normalna cijena, u EU je jos visa".

    avatar

    23.11.2005. (16:11)    -   -   -   -  

  • R.E.

    dakle, čuvat nekretnine. dolara se riješit. :)

    avatar

    23.11.2005. (16:53)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...