Komentari

cartmann.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Web Testing options !

    Mislim da će cijene nafte još pasti usprkos zahlađenju jer su postigle svoj cilj između ostaloga i kao regulator svjetske ekonomije.Ako i kad Evropska i Japanska ekonomija počnu rasti,nafta će opet krenuti uzbrdo(naći će se već kakav razlog poput kakvog uragančića...) pošto se kao svjetska cijena uzima upravo ona sa američkih burzi.Vidiš i sam nakon posjeta Busha Kini koliko ih boli konkurentnost i jačanje Kineske ekonomije.Zar misliš da je s EU ili Japanom drukčije?

    avatar

    20.11.2005. (23:43)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Ako pogledamo u proslost, svako (naglije) zahladenje je podizalo cijene goriva, nije to nista znacajno, par %, vjerujem da ce tako biti i ovaj put. Amere, kao i sve ostale, boli deficit, jer Kinezi izvoze u US, a US ne izvozi u Kinu. S EU Ameri nemaju tih problema jer, npr. fotografija mi je hobi, a svu opremu sam narucivao iz US, jer isti aparat koji kosta u US 800-900 dolara, u EU dodje 1200-1300 eura, znaci cca. 5500kn vs. 8700kn. Takodjer sam sracunao da mi se (ako bi otisao u US) vise isplati prodati auto u Hr i kupiti u tamo isti takav, ali novi, za istu cijenu, zbog tecajne razlike i cijene u US. A onda tu dodju Kinezi, ne znam sto je s njihovom Agilom, vec prije godinu i nesto dana su svi brujali kako su Kinezi kupili licencu od Opela za proizvodnju Agile, te da ce auto kostati od 4 do 5.5k Eura, novi. Tako da vidim mnogo razloga zasto bi se povecao deficit s Kinom, i Hr, i EU i US, ali niti jedan proizvod koji bi se mogao izvoziti iz spomenutih zemalja u Kinu. Ok, velike US korporacije su preselile proizvodnju u Kinu, ali opet to ne pomaze mnogo US ekonomiji tj. US budjetu. A Kina je mnogo zahebanija za okupirat od Iraka.

    avatar

    21.11.2005. (01:42)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Trebalo bi ih bojkotirati...Žuta opasnost sve više nadvladava... potpuno se slažem se sa gosponom Šafranekom iz "Tko pjeva zlo ne misli"..Koji je vizionar bio i to prije 30-ak godina.Sigurno bi bio dobar trejder!Šteta!:):):)

    avatar

    21.11.2005. (02:10)    -   -   -   -  

  • LA Woman

    Fala Bogu da netko (ti) pise o US ekonomiji! Sve ovo sto si zadnje napisao ucim ovaj semestar u svojoj after-hour, ili ti vecernjoj skoli... i sve ima nekog smisla, ali sam jos uvijek daleko od toga da mogu povezati nadolazeca dogadjanja, koja si naveo, s onim sto se dogodi kao posljedica nakon istih. Now it makes sense! :)

    avatar

    21.11.2005. (04:08)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Felix, da ti budem iskren, ne vidim kako se u skorije vrijeme rijesiti "zute napasti". :) To sto dolaze raditi ovdje (btw., da li ste primjetili koliko Kineza ima po ZG, ali niti jedan ne umire, nikad niti jedne osmrtnice?) jos i moze proci, dapace, amerika se obogatila na jeftinoj radnoj snazi, ali Kinezi, ili sad jos vise Indijci, tamo placaju poreze, doprinose, i doprinose BDP-u, ali ako proizvode u Kini, pa izvoze u US, doprinose kineskom budjetu, a i vec duze vremena Kina ima najveci BDP. Ne po stanovniku, naravno. :) Zato Ameri urgiraju da kineska vlada poveca slobode, ne zato sto Ameri pate zbog potlacenih Kineza, vec da im mogu prodavati US industriju, Hollywoodske filmove, softver, net. usluge i sl., te da Kina utjece na povecanje vrijednosti jena, u odnosu US - EU kojeg sam spomenuo u gornjem komentaru je jasno zasto. @LA Woman: nadam se da samo "grebes po povrsini" US ekonomije, je ponekad djeluje da je ni FED chairman ne razumije potpuno. :) Ovako, gledajuci iz daleka, na papiru US izgleda prezaduzena, ali u praksi redovito servisira svoje dugove, nije to kao bivsa YU da ostane bez love pa se narod pobuni i sve mu smeta, onda se digne kredit, podjele place, narod digne svih 5 u zrak, zene idu u shoping preko granice i svi sretni, do sljedeceg puta. :) Inflacija je u ocekivanim granicama , istina, raste, ali takodjer u prihvatljivoj razini, nezaposlenost od 4.9-5% je takodjer prihvatljiva. Pretpostavljam da to vec radis, ali ne skodi napisat jos jednom, pregledaj wwv.bls.gov , primjer kvalitetne web stranice, sve sto te zanima mozes tamo naci. Trece "v" nije greska, vec www ne zeli prikazati.

    avatar

    21.11.2005. (13:37)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Da se razumijemo.Nisu oni nepoželjni jer su Kinezi i osobno nemam ništa protiv tih ljudi,ALI to je zajednica koja se ne asimilira u postojeće društvo već isključivo GETOIZIRA stvarajući na taj način državu u državi.Princip je sljedeći:U početku kupuju nekretnine na jednoj lokaciji koja može biti i "dobar" kvart.Ne pitaju za cijenu iz jednostavnoga sljedećeg razloga...Nakon što krenu u pohod i kupe nekoliko nekretnina starosjedioci počinju snižavati cijene kako bi što prije pobjegli iz geta(države u državi) te ostatak pokupuju po nezamislivo bagatelnim cijenama s obzirom na sve prednosti i tako ne samo da offsetaju razliku cijene koju su u početku pohoda preplatili,već dodatno zarade.Nakon toga nema šanse da se netko useli u njihov kvart u kojem vrijede njihovi zakoni.Primjer je Zagrebačka Kajzerica!Scenarij je preuzet iz američkih gradova gdje je ta praksa uspješno iskušana u preuzimanju elitnih kvartova.Osim toga došljaci koji ne poštuju način života mjesta kamo su se doselili i ne žele se prilagoditi društvu u kojem žive nikako ne mogu biti dobrodošli jer se radi o vrsti okupacije doslovno.Nakon što okupiraju dijelove gradova,počinju tražiti i svoja prava,dobivaju svoju policiju(primjera ima koliko hoćeš po kineskim četvrtima u svijetu)...itd itd.Pogledajte samo hrpu trgovina u kojima se uopće ne izdaju računi,nisu istaknute cijene...što bi prema zakonu bili obvezni.Znači da pljačkaju nas porezne obveznike izbjegavajući platiti porez i ne prijavljujući prihode...Pošto su getoizirani nije im problem skupiti ev. novac za podmićivanje...,a znamo kako stvari kod nas stoje s korupcijom.

    avatar

    23.11.2005. (06:56)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    To je vrlo kompleksna tema, s jedne strane se potpuno slazem s tobom, s druge ih je nemoguce sprijeciti, osim potpuno nedemokratskim metodama, s trece, kako se pokazalo u Francuskoj, potpuno loše zanemariti, jer kad ta masa dosegne kritičnu točku, nastane nerjesiv problem. Iako, Kinezi su ok, istina, lijepse je zivjeti na Pantovcaku medju vilama nego u Kineskoj cetvrti, ali, osobno, da oko moje kuce zemljišta krenu kupovati Kinezi, nitko sretniji od mene, odmah bi garaze pretvorio u poslovne prostore i zahvaljujuci Kinezima svaki mjesec bio bogatiji mozda i preko 10k kn, ne radeci nista. A koliko čujem od ljudi koji posluju s njima, izrazito su pošteni, naravno, ne i glupi da će dati kunu više no što moraju, ali ono što moraju platiti - plaćaju bez pogovora, ne moras kleknuti i prositi svoj novac, kao kod starosjedioca, hrvatskih poduzetnika. A ujedno se i samozaposljavaju, doprinose gdp-u, placaju doprinose itd. Poznanica je radila kod jednog kao prodavačica, od hrpe mjesta gdje je radila prije, jedino on joj nije ostao duzan potpuno ništa, nije kao ostali mislio "ma, nek radi dok ne shvati da nema para", vec kad je izracunao da je ne moze placati, to joj je i rekao. Tako da su konkurencija samo onima koji su navikli uz što manje truda ostvariti finu dobit, a za takve mi nije zao. Naravno, s druge strane ne govorim da bi trebalo potpuno otvoriti granice, vec samo onoliko koliko ih se moze odmah zaposliti i placati poreze. I uvesti redovite kontrole, ako ne izdaje racun - kaznu, pa ce ga ubuduce izdavati. Ako ne plati kaznu - izgon, pa ce oni koji ostanu poslovati u skladu s zakonom. Problem su oni emigranti koji ovdje dodju bez ideje gdje ce raditi, nadajuci se da ce im netko ovdje dati posao, a kad ga ne nadju odaju se kriminalu, pljackama i sl. poslovima. To se treba sprijeciti svim mogucim sredstvima, iako, na srecu ili zalost, to trenutno sprijecava lose financijsko stanje u Hr. :)

    avatar

    23.11.2005. (15:03)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...