nedjelja, 20.11.2005.

Rally in holiday week!?

Usprkos tome što je sljedeći vikend praznik (Thanksgiving Day) pa burza ne radi u četvrtak, a u petak skraćeno, do 19h po našem vremenu, svi pokazatelji govore da možemo očekivati rally početkom tjedna. Istina, ako dođe do njega to će najvjerojatnije biti na manjem volumenu jer će veći broj investitora biti zaokupljen prazničkim raspoloženjem, odnosno neki i napustiti grad te otići na izlet ili kod obitelji.

Ipak, sljedeći tjedan će biti objavljeno nekoliko važnih izvješća koja će nam pokazati kako se ''osjeća'' U.S. ekonomija.

Npr.

- Redbook Research weekly store sales report u utorak.
- initial jobless claims report u srijedu.
- final University of Michigan consumer sentiment index za studeni.
- nekoliko važnih govora FED dužnosnika, uključujući onaj Michaela Moskow-a u ponedjeljak, koji će dati svoje viđenje proteklih događaja i predviđanje vjerojatnih poteza u (bliskoj) budućnosti.
- u srijedu, predsjednik ''Federal Reserve Bank of St. Louis'' William Poole će održati govor na "Communicating the Fed's Policy Stance" seminaru u Londonu.

Spomenuta izvješća će market analitičari sigurno mnogo puta proučiti u nadi da će u njima naći odgovor na pitanje hoće li, ili kad će FED prestati dizati kamate.

Iako, očito je da usprkos strahu od inflacije, odnosno dizanja kamata, investitori ne posustaju od ulaganja u područje tehnologije, što je rezultiralo rallyjem kojem smo bili svjedoci prošli tjedan.

Cijene goriva su u petak pale ispod $57, prvi put nakon lipnja, pitanje je kako će moguće zahlađenje utjecati na cijene. Odnosno, za očekivati je da će cijene porasti, ali je pitanje koliko.

U prošli petak se DOW JONES zatvorio na najvišoj razini u proteklih 8 mjeseci, Nasdaq i S&P 500 na najvišim razinama u proteklih 4 godine, što očito pokazuje kako je stanje na marketu mnogo bolje, ''veselije'' ili kako bi već preveo ''bullish'' nego što je to bilo u rujnu i listopadu.

Kako stvari pokazuju, ''New Year Rally'' će se najvjerojatnije dogoditi, ali to ne rješava neke fundamentalne probleme U.S ekonomije, a time izravno i marketa.

- 20:46 - komentar (7) - tisak - #