petak, 04.11.2005.

Controlling Greed

Bas čitam svoj prošli post i razmišljam hoće li cijene opet "bounce-ati", da li je dolar postao prejak u odnosu na yen, koliko će rezultat Applea utjecati na kretanje cijene ostalih dionica i hoće li Greenspan pred kraj mandata reći "screw you gays", te pod opravdanjem osnaženog dolara i nepovoljnog odnosa prema yenu i euru (makar s eurom ima skoro identično kretanje) odjednom dignuti rate na 4.5% i poput lignje baciti tradere u crnilo. Ustvari, čak i nije bitno hoće li, već sto danas investitori predviđaju, odnosno hoće li će danas krenuti rasprodavati dionice očekujući pad i opet uzrokovati velik pad nakon rallyja, ili će Nasdaq probiti resistance i studeni proći kao u godinama do sada, u konstantnom usponu sve do new year rallyja. Eh, da je znati! :) Jer ako ima više pesimista nego optimista, danas bi se lako mogao istopiti jučerasnji prihod, ali i to je ne dio, vec bit "igre".

Moram priznati da mi pogled posljednje vrijeme sve češće leti na ponudu opcija, najvjerovtnije ću započeti ozbiljan paper trade, ali, konzervativan kakav jesam, i dalje se nisam pomakao od osnovnih stavova ili bolje rečeno strahova. *da bi kupili opciju, netko je mora i napisati tj. ponuditi, a taj netko mora izgubiti da bi mi dobili, odnosno kod opcija uvijek jedna strana mora izgubiti da bi druga strana zaradila, za razliku od dionica. A tko piše-nudi opcije, odnosno tko je taj koji mora izgubiti da bi mi dobili? U pravilu su to "veliki igrači", hedge fondovi, odnosno njihovi finacijski stručnjaci, majstori svog zanata koje prati višegodišnje iskustvo i koji su plačeni s obzirom na uspjeh tj. zaradu koju ostvare ulažući novac iz fonda. Istina, svatko moze pogriješiti i prihvaćam da postoji realna mogučnost za zaradom, ali kad sve napišem na papir radije bih se upustio u borbu s Filipovićem u ringu, nego s financijskim stručnjacima na burzi. S druge strane, OptionMaster ima potpuno pravo, tj. argumentirano je dokazao kako ulaganje ogromnih (za Hr pojmove, govorim o par milj. kn) sredstava donosi manji prihod nego ulaganje u istu količinu opcija (tj. dionica koje opcije sadrzavaju), a u slucaju gubitka vrijednosti dionice u pravilu se izgubi mnogo više nego kod ulaganja u opcije.

E, neću copy/pasteat savjete s TheStreet.com i TradingMarkets.com jer ih možete pročitati i sami, članci se mogu procitati na Finance! Yahoo, već ću izdvojiti neke od današnjih "izdavača" poslovnih rezultata, neki od njih, uz spomenuti AAPL ce biti današnji "market moveri".

Alliant Energy (LNT)
AVI Biopharma (AVII)
Checkpoint Systems (CKP)
Evergreen Solar Inc. (ESLR)
Fortune Brands (FO)
KCS Energy (KCS)
Noble Energy Inc. (NBL)
Polo Ralph Lauren Corp. (RL)
Teco Energy Inc. (TE)
Toyota Motor Corp. (TM)
Westar Energy Inc. (WR)
Wild Oats Markets (OATS)

- 13:50 - komentar (2) - tisak - #