ponedjeljak, 31.10.2005.

Bull? Bear? Rally? Crash?

Oni koji su bar povremeno čitali moje postove mogli su primijetiti "bulla" u njima, još prije prvog hurricane-a sam napisao da je US ekonomija prejaka da bi je ugrozila jedna prirodna nepogoda, dogodile su se dvije prirodne nepogode, prva je odnijela velik broj života i nanijela neviđenu štetu, druga je prijetila nanijeti (dugotrajnu) štetu izvorima nafte u meksičkom zaljevu, što je manjim dijelom u učinila, a na sve to moramo nadodati Greenspanovo dizanje interesa, u nekim prošlim vremenima bi samo dizanje interesa bilo dovoljno za značajni pad indexa, sad smo svjedoci situacije da ni dvije ogromne prirodne nepogode te dizanje interesa ipak nisu značajnije naštetili indexima. Istina, onaj tko je, ako ima takvih :), nedavno čitao moje starije unose, te usporedio s stanjem na marketu, sigurno je rekao «jasan primjer pogrešnog predviđanja», ja ne mogu to komentirati s svog stajališta, možda su moja predviđanja stvarno pogrešna, nemali broj puta sam napisao da ne pratite moje hintove jer su u pravilu pogrešni. :) Ali, možda i moj horoskopski znak jarca ima utjecaja, lagao bih kad bi rekao da mislim kako sam pogriješio, jer još uvijek očekujem Dow Jones na kraju 2005 i početkom 2006 oko 11k, odnosno, još uvijek očekujem što polagano, što značajnije (new year rally) dizanje indexa.
Oni koji redovitije pročitaju pokoji članak, odnosno analizu s US marketa od stanje US analitičara, sigurno su primijetili stav da Dow neće ići gore ako Dow Jones Transportation ne ide gore, a isti se u posljednje vrijeme, usprkos značajnom povećanju cijene goriva, trguje na rekordno visokim razinama, dapače, konsolidira(o) se na tim razinama što nam govori da u kupci spremni prihvatiti povećane cijene transporta, odnosno da svi pokazatelji govore kako će TRAN ići gore.

- 15:20 - komentar (2) - tisak - #

srijeda, 19.10.2005.

Kad stvari krenu nizbrdo..

..nemoj ići za njima, kaže market poslovica, ipak, ja cu ici i cekati, usprkos tome sto se ispred kontenjera s smecem po US gurka hrpa onih sto su cekali oporavat dionice. :) Salu na stranu, nakon dva dana dizanja marketa i najava da bi isti mogao krenuti u ocekivanom smjeru, danas je opet down, i to ne (samo) zbog novog hurricanea, vec zbog znacajnog pada XOM-a, kojeg, ako se dobro sjecate, i ja posjedujem. Ipak, situacija nije kriticna, necu ceprkati po smecu, cak, nadam se, niti mjesec zatvoriti u gubitku, makar je i gubitak ono sto svaki trader moze i mora ocekivati tj. biti spreman na isti. Nisam stigao detaljno prouciti sto se desilo, netko je oko 13h po US vremenu (-6 od nas) obavio ogromnu transakciju XOM-om, cca. 24.5 miljuna dionica (x $56.50 po dionici). Traderi tvrde da je taj blok trade obavljen od strane Goldman Sacksa, ali to nije potvrdjeno, svakako, uz nove vremenske neprilike u meksickom zaljevu i nedavne PPI rezultate rezultat DOW-a je ocekivan. E, da, prije par dana sam prodao SEB za 1400, trenutno imam nesto sitno BBY kojeg cekam da se bar nesto digne (makar ne znam zasto sam ga uopce kupovao) te da ga prodam, i XOM, koji bi se trebao vratiti na staro kroz neko vrijeme. Zanimljivo da sam pregledavajuci danasnju objavu rezultata (na yahoo stranici, ima i alarm tj. mail obavijest) pomislio kupiti nesto 3M-a, ali nisam imao snage pregledati podatke, pa sam odustao i otisao spavati. Danas vidim UP od +$2.33. Sve sam sigurniji da se ne moze tradeati i raditi istodobno. :(

- 14:49 - komentar (9) - tisak - #

srijeda, 12.10.2005.

Tu sam..

..zatrpan poslom pa se broj postova drastično smanjio. Ipak, nista se drastično nije promjenilo od prošlog "javljanja", napravio sam daytrade na COST, AEOS i SBUX, te ih odmah pobrisao iz liste da se ne iznerviram ako nastave rasti. Moram priznati da sam nervozan oko XOM-a, Cramer je navodno (nisam cuo taj interview, zna li tko vise?) savjetovao izlazak iz "naftnih" dionica, makar je XOM jucer napravio povrat nakon pada krajem proslog tjedna (uobičajeno kretanje u rangu 2%), na racunu vidim UP od 1.5%, u skladu s komentarom nakon proslog posta moram priznati da ozbiljno razmisljam o izlasku. Cramer posljednje vrijeme žrtva mnogih kritika, što zbog toga jer nestabilni market reagira na svaku informaciju, tako da i Cramerove izjave mogu dignuti i sputiti market (sto je suludo), pa do toga što su mnogi pripremili konopac i otišli tražiti stablo nakon što su poslušali Cramerov "strong buy" savjet i kupili kanadski RIMM koji je prije par dana optužen za plagijat (kradju patenta), te se govorilo o zabrani poslovanja istog na US trzisu, a 80% prihoda mu dolazi s US trzista. Ne treba ni spomenuti kako bi se takva sudska odluka trebala odraziti na cijenu dionica, nisam pratio što se na kraju dogodilo, ali nisam primjetio RIMM među gubitašima. Očito se radio o periodu prigovora na sudsku odluku.

Primjetio sam na OptionMasterovom blogu da spominje "stocktradersalmanac" te na Slobsovom blogu vjerske praznike, te se sjetio da je Yom Kippur vrijeme kad su se dogodili mnogi market masakri, naravno, ne mora biti tako, ali cesto jest, mozda i tu lezi razlog proslogodisnjeg pada, to jos nisam stigao otkriti. Evo ga opet, krenem napisati post od 3 crtice, a ispadne 43, nadam se da citanje nije potpuno baceno vrijeme. :)

- 16:28 - komentar (11) - tisak - #

petak, 07.10.2005.

Mlaćenje mrtvog marketa..

FED UP, indexi DOWN. Pad se nastavlja, ne znam do kad će pad trajati (u ovo vrijeme su zbog objave kvartalnih podataka i pojačane trgovine institucijonalnih investitora (fondova), osim velikih pomaka cijene (volatilnosti) cesto kao nuspojava ide i pad marketa, češće nego uspon, makar je i to opcija). Optimist u meni i dalje stoji čvrsto na nogama, i dalje tvrdim da će, po mom mišljenju, do nove godine DOW obrnuti, kao što je i danas pred kraj trgovanja. Popodne oko 14.30h sam krenuo napisati post o danasnjim predviđanjima (makar sam rekao da ću izbjegavat hintove jer prečesto griješim :)), ali blog nije radio, svakako, upisao ordere, pokupio ih odnekud, tj. tu stranicu sam dobio na mail s ostalim spamom, ali sam bacio pogled na njihove hintove i učinili su se sasvim pristojnim. Obavio potrebne "istražne radnje" i odlučio se uložiti na XOM (exxon - nafta), pokazatelji daju pozitivna predviđanja, odlučio uložiti u njega cca. 80% raspoloživih sredstava. Uložio bih i više da sam prodao SEB, trgovao se po 1398, ali ne i za 1400. Neću se opterecivati "da sam" razmišljanjem. Uz XOM (imho, min. risk) sam imao i AEOS (mid. risk) te SBUX ( mid. risk) i COST (danas objavljivao earningse, risk). Otišao odspavati pola sata, probudio se nakon 5 sati, odjurio u sobu, palim kompjuter, ruke se znoje, već vidim tmurno crvenu boju na svim gainovima, kad ono - sve zeleno! Sve u plusu. COST +4.5%, AEOS +4.1%, SBUX +3.9%, onda kuznem da je XOM na +0.40%, ali opet ok, čovjek mora biti zadovoljan i s malim. :) Vidim da je DOW padao do 1218, čitam da se Nasdaq odbija od supporta. Nafta danas na najnižoj cijeni u protekla 2 mjeseca.

- 00:13 - komentar (9) - tisak - #

srijeda, 05.10.2005.

Welcome Hr stock market, US goodbye! (DOW -123,75)

Ovih sam dana kratak s vremenom, tako da nisam stigao završiti najavljen tekst o načinu procjene vrijednosti dionice, ali ću napisati kratak osvrt na događaje koji su značajno utjecali na burze dionica.

Sigurno već znate, započeli smo pregovore o priključenju Europskoj uniji što se po očekivanju odrazilo na promet i cijene na hrvatskim burzama, a usprkos tome što traderi reagiraju unaprijed, te je dio očekivanja već bio uvršten u vrijednosti burzovnih indexa, promet na burzama je premašio očekivan rast. Na ZSE je u prvih nekoliko sati trgovanja obavljeno 620 transakcija, inače se u prosjeku u cijelom danu obavi 300. I VSE je reagirala s preko 10m kn prometa i 290 transakcija u prvom satu poslovanja. Ne zaboravimo da nakon svakog rasta indexa temeljenog na ovakvom tipu vijesti (euforiji) u pravilu dolazi i do odredjene korekcije. Sveukupno stanje, po mom mišljenju, ne daje povod za daljnji snazan rast indexa tj. cijena dionica, očekujem stagnaciju sve dok se overall trziste ne oporavi.
Što se tiče US tržišta, DOW je jučer pao, danas nastavio padati, ali ocekujem korekciju, odnosno zatvaranje sigurno preko 10400, rezultat ovog pada vidim pretjeranoj reakciji na negativna izvješća, bez obzira što neke odluke mogu i dugoročnije negativno utjecati na kretanje marketa. Jučerašnji razlog pada indexa je izjava FED članova kako su odlučni u borbi protiv inflacije, i kako vrlo brzo planiraju podignuti kamate na 4% (ubacit cu link na yahoo FED newse), što još jedan udarac u "poljuljani ego" marketa, posebno zato što je danas najavljeno poskupljenje cijena određenih energenata, ponajprije struje, što će izravno utjecati pad vrijednosti dolara (lošiju kupovnu moć), odnosno potaknuti inflaciju. Upravo čitam vijesti da "service sektor" nije dostigao očekivan rast, te je to uzrok trenutnog pada. Osobno cekam daytrade, uzeo SEB za 1365, odma stavio limit na 1400, sad se vrti oko 1395. Hm. :)

P.S. kako se moze primjetiti, današnji dan neću pamtiti pod sretne dane, makar nisam razočaran, ali zato možda sutra budem. :)) Neću ni reći "znao sam da moram riješit SEB na 1395, a ne čekat 1400" jer je sad na 1355, ali taj pad je dozivio u posljednjoj transakciji, prije njih se kretao oko 1375. Vratit će se on, prije ili kasnije. Procjena o korigiranju marketa isto nije bila ispravna, iako ostajem pri tome da ovo nije početak jačeg pada, usprkos nekim indikatorima, već trenutno raspoloženje.

- 18:58 - komentar (0) - tisak - #

ponedjeljak, 03.10.2005.

Definicija pojmova


IZRAČUN VRIJEDNOSTI

Market Cap: Ukupna vrijednost (u dolarima) svih izdanih dionica, izračunava se tako da se pomnoži vrijednost jedne dionice s brojem izdanih dionica.
Enterprise Value: "Market Cap" zbrojen s ukupnim dugom i obveznicama (preferred dionicama) te oduzetom gotovinom (ili bilo kakvim oblikom gotovine). Enterprise Value označava vrijednost koju je potrebno dati da bi postao 100% vlasnik kompanije, odnosno ukupnu vrijednost kompanije. Gotovina u blagajni ne ulazi u računicu zato što se kupovinom kompanije izravno postaje i vlasnikom gotovine.
Price To Book Ratio: Izračunavamo tako da podjelimo cijenu dionice (close price) s "book" vrijednosti dionice. Ako se izrazimo kroz formulu, ista bi izgledla ovako; P/B= Price Share/Book Value Per Share. Velik P/B može značiti da je dionica precijenjena, a mali P/B da je podcijenjena, ali takodjer mali P/B moze značiti da firma ima ozbiljnih fundamentalih problema, tako da je opasno dionicu s malim P/B izravno uzeti za podcijenjenu dionicu, odnosno kandidata za financijski napredak. Pojam "Book Value" se definira vrijednost kompanije, odnosno iznos koji bi ostao da kompanija ovog trenutka odluči prestati poslovati i uzeti stvorenu vrijednost, odnosno proglasi likvidaciju. Izražena kroz formulu glasi; Book Value=Assets-Liabilities. Assets=imovina, liabilities=obveze(dugovi). Book Value Per Share se izračunava jednostavnim dijeljenjem Book Value s brojem izdanih dionica.
Price To Earnings Ratio: Ili P/E ratio, o njemu smo već pisali, izračunava se dijeljenjem cijene dionice (ili "market value per share") i EPS (earnings per share). Ako se odnosi na proteklih 12 mjeseci nazivamo ga trailing (ttm) P/E, ako se odnosi na buduće razdoblje (predviđanje), nazivamo ga forward (fye) P/E.
Price To Sales Ratio: Izračunamo ga tako da zbrojimo market cap (zbroj vrijednosti svih izdanih dionica) i podijelimo s prodajom (ukupna vrijednost robe koju je određena kompanija prodala) u određenom razdoblju (12 mjeseci). Kako nisu uračunati dugovi, ovaj podatak može lako zavarati, u pravilu se uzima kod uspoređivanja kompanije s ostalim kompanijama iz istog sektora, s marketom ili s prošlogodišnjim rezultatom iste kompanije. U formuli bi to izgledalo P/S=Market Cap/Revenues, a upotrebljava se i drugi način izračuna P/S=Stock Price/Sales Per Share.
PEG Ratio: Price/Earnings To Growth. PEG dobijemo tako sto podijelimo P/E s predviđenim rastom EPS-a. Investitori ga vole koristiti kako bi izračunali potencijal dionice, ali kako je EPS predviđen, postoji realna mogućnost pogreške. U formuli bi izgledao PEG= P/E / growth in earn. ili npr. ako je P/E neke kompanije 20, a predviđen rast sljedeće godine 10%, PEG=20/10=2, ili PEG iznosi 2.
Enterprise Value/Revenue: Pokazuje nam vrijednost firme u usporedbi s ukupnom prodajom iste (neki krivo nazivaju i «prometom»). Kad se od ukupne prodaje oduzmu troškovi, dobije se profit, odnosno dobit firme za to razdoblje.

FINANCIJSKI POKAZATELJI

Fiscal year Ends: datum u kojem završava poslovna godina.
Most Recent Quarter: datum za koji su dostupni podaci u izvještaju o poslovanju. Npr. u izvještaju piše «podaci do 30.9», što znaci da su obrađeni podaci do 30.9. Quarter na hrvatskom znači tromjesečje, odnosno četvrtina godine.
Profit Margin: Naziva se i Return on Sales, iskazuje se u postotku (%), a dobije se tako sto se podjeli dobit nakon oporezivanja s ukupnom prodajom (Total Ravenue).
ROA: objašnjenje.
ROE: objašnjenje.
EBIDA: Označava kraticu za «Earnings before Interest, Tax, Depreciation, and Amortization». Ili, dobit prije oporezivanja, isplate različitih davanja i troškova amortizacije.
EPS: objašnjenje.
Book Value: Vrijednost kompanije, odnosno iznos koji bi ostao da kompanija ovog trenutka "zatvori vrata", odnosno proglasi likvidaciju. Izražena kroz formulu glasi; Book Value=Assets-Liabilities. Assets=imovina, liabilities=obveze(dugovi). Book Value Per Share se izračunava jednostavnim dijeljenjem Book Value s brojem izdanih dionica.
Sales (Revenue) per Share: Označava iznos ukupne prodaje (proizvoda i usluga kompanije) podijeljenog s brojem izdanih dionica.
Cash per Share: Označava ukupnu gotovinu (cash) koju kompanija posjeduje plus kratkotrajna ulaganja podijeljena s brojem izdanih dionica. Odnosi se na posljednje obrađeno tromjesečje (četvrtinu godine).
Total Cash: Ukupna gotovina i kratkotrajna ulaganja u periodu posljednjeg tromjesečja (quarter).
Current Ratio: Prikazuje nam sposobnost kompanije da plati svoje kratkoročne obveze. Izračunava se oduzimanjem kratkotrajnih obveza od vrijednosti kratkotrajne dobiti. U Hr se poznaje i kao likvidnost kompanije, kod nas mnogo popularnija zbog čestih dugovanja među kompanijama, tako da se često dešava da određena kompanija posluje s značajnom dobiti, a svejedno je u dugu, jer proizvode koje je prodala ne može naplatiti u traženom periodu, te je prinuđena dugovati drugim kompanijama i nerijetko time ugroziti svoje poslovanje.
Total Debt To Total Equity: kako sam naziv govori, radi se o odnosu ukupnog duga podijeljenom s iznosom ukupne vrijednosti izdanih dionica.
Free Cashflow: novac koji ostaje nakon što se od gotovine uložene u poslovanje oduzmu troškovi. Ne treba ga miješati s iznosom dobiti, jer se dobit često nalazi u robi, a ne u gotovini tj. uložena je u poslovanje. Slobodna gotovina se može upotrijebiti u mnogo korisnih načina, proširivanje poslovanja, kupovina drugih firmi, dodatna promidžba.

OSNOVA I POVIJEST CIJENE DIONICE

Beta: Usporedba pomaka cijene dionice s pomakom indikatora ili market indexa, odnosno usporedba kretanja cijene dionice s kretanjem S&P500. Osvježava se mjesečno.
Price: Cijena ili (trenutna) vrijednost dionice, označava završnu cijenu neke dionice, odnosno ponuđeni (Bid) ili traženi (Ask) iznos za određenu dionicu. NYSE, Nasdaq i Amex s terminom «The Price» oznacavaju završnu cijenu na posljednji petak, Pink Sheets ili drugi OTC boardovi označavaju u trenutku kad su objavili izvještaj o cijenama dionica.
Price, 52 week High: Iskazuje najveću cijenu dionice u protekla 52 tjedna.
Price, 52 week Low: Iskazuje najnižu cijenu dionice u protekla 52 tjedna.
Moving Average: Označava liniju prosječnog kretanja cijene dionice u određenom periodu. Koristi se u tehničkoj analizi prilikom izrade chartova kojima se želi prikazati kretanje cijene dionice u određenom periodu.

STATISTIKA

3 Month Average Daily Volume: Prosječna dnevna količina trgovanih dionica u protekla 3 mjeseca. Broj mjesečno trgovanih dionica se podjeli s 22 da bi se dobila dnevna količina.
Shares Outstanding: Broj izdanih dionica.
Float: Broj dionica koje posjeduju mali dioničari (javnost). Izračunava se tako da se od ukupnog broja izdanih dionica oduzmu dionice koje posjeduju ''insideri'', vlasnici kompanije, i dionice pod pravilom br. 144.
Shares Short: Dionice koje su posuđene investitoru, a još nisu vraćene.
Short Ratio: Broj dana potreban da bi investitor vratio (ili kupio pa time vratio) dionice koje je posudio, u odnosu da broj dionica kojima se trguje u razdoblju od jednog dana.
Short % of float: Broj short shares podijeljen s float.

DIVIDENDA I DIJELJENJE VRIJEDNOSTI(SPLITS)

Dividend (ttm): Zbroj iznosa svih dividendi isplaćenih u razdoblju od 12 mjeseci.
Dividend Yield: Iznos koji se dobije nakon sto se podijeli zbroj dividendi isplaćenih u godini dana s cijenom dionice. Dividend Yield je obrnuto proporcionalan cijeni dionice, odnosno sto je cijena dionice veća, Dividend Yield je manji. Visok Dividend Yield nam može pokazivati da je dionica podcijenjena, a nizak da je dionica precijenjena.

- 02:23 - komentar (16) - tisak - #

Okrećemo novu stranicu? [part I.]

Nemoguće je odabrati važnu lekciju i distancirati je od nebitne lekcije, sve su bitne, i sve su potrebne kvalitetnom investitoru na njegovom putu do uspjeha, a uspjeh investitora se ogleda isključivo u materijalnom učinku. Ili, kako bi rekli Ferengi «The justification of profit is profit». Ipak, u onom najosnovijem ili najšturijem smislu, posao investitora je da odabere dionicu koja će mu donijeti profit.

Zato ću otvoriti raspravu na tu temu, već sam i napisao nekoliko tekstova, ali onda bih razmišljao o tome koliko ima smisla nekom nametati osobna (da ne bude zabune, moja iskustva su temeljena na proučavanju tekstova s weba i raznih publikacija, a koristim ih prilikom investiranja) pravila i reći «tako izaberi dionicu». To bi imalo smisla da postoji formula odabira dionice koja će nam donijeti profit, a koju samo ja poznajem i time je prenosim ostalima, ali, to je valjda svima jasno, takva formula ne postoji. Ja mogu samo dati komentar koji ne mora biti ispravan. Također, takav način pisanja neće mnogo pomoći početnicima, a ostali traderi već znaju što rade pa im sigurno neće trebati savjet Cartmana s blog.hr. Tad sam obrisao taj tekst, makar u ovom trenutku mi se čini da nisam trebao, mogao sam ga objaviti, pa tko želi čitati, neka čita, tko ne želi, ne mora, neću mu dati jedinicu. ;)

Ipak, bez obzira sto sam ga obrisao s magneta, nisam ga obrisao iz sivih stanica, pa ću ga ponoviti «uokvirenog» u tekst koji upravo dovršavam, a trebao bi biti objavljen večeras. Ipak, trebao je biti objavljen prije 2 tjedna, tako da ništa ne obećavam. :) Tekst sam zamislio kao opširniju lekciju sastavljenu od nekoliko manjih lekcija, započet ću, za one koji su se tek priključili, s objašnjenjem najbitnijih pojmova, znači njih 40-tak.

- 02:03 - komentar (1) - tisak - #