Komentari

cartmann.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Sh

    Pozdrav, hrabar si kada si u ovom trenutku zaigrao na naftu, možeš mi molim te ukratko opisao zbog čega si uletio?

    avatar

    08.10.2005. (03:02)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Kako cu ubrzo, nadam se, sitici dopisati tekst "kako odbarati dionicu" ovdje cu pokusat biti sto kraci. Prvi hint je dosao mailom, kako i pise, ali ovaj put sam odlucio pogledati sto pise (inace odma obrisem) i uocio da se ne redi o scum-u, jer i yahoo, routers, fool.com, analiticari takodjer daju dobre ocjene. Ipak, kako ni to nije dovoljno za uloziti novac, usporedio sam XOM s ostatkom naftne industrije (pretpostavljam da je to bit tvog pitanja) i uocio da je XOM navjeca naftna kompanija, ima P/E od 12.7 koji govori da, u skladu s svim ostalim pokazateljima, nije precijenjena, ovo joj je najnizi P/E u zadnjih 5god, rast joj nije velik, ali je stalan i u skladu s ostalim dokumentima. . Uz to, nema velik voliality, cijena dionice se krece 48-65, s 200day prosjekom na 61. Jucer je isla UP 1.76%. I to bi bilo to, ima najvecu prodaju u sektoru, 330 miljardi usd, free cash flow je daleko najveci u sektoru, 24 miljarde vs. 7 miljardi BP(iako je i BP dobar pick), odnosno mali price-to-cash flow, i mali price-to-book. ROI je u vrhu sektora, isplacuje dividende,.. Jedini problem su najave nesto slabijih earningsa od ocekivanog, ali te najave cesto nisu ispravne, te neka sitna insiderska prodaja. Kad se na sve to nadoda tradicionalna povecana potraznja za energentima zimi, bez obzira na Busheve price, mislim da radnici Exxona ne moraju strahovati za svoj kruh, niti ja za investiciju. Zelim prodati SEB, XOM cu drzati dok ne padne ispod 50, sto cisto sumnjam, ili predje 70, mozda ni tada ako ne budem trebao novac.

    avatar

    08.10.2005. (15:55)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    ako smijem pitati (bez obaveze da mi odgovoris) da li je to PRAVi ili PAPIRNATI trejd? Mislim za pravi trejd (ako je XOM skoro $60 onda je potrebno uloziti puno novaca da bi eventualno docekao uspon od nekoliko pointa i zaradio neku cifru).. Recimo za 500 dionica potrebno je $30,000 na koje ces zaraditi $1,000 AKO SE XOM POMAKNE ZA 2 pointa! Ja sam zaradio $600 na CALLu a da sam pri tome ulozio samo $1,000! Ne mislim nista lose samo pokusavam usporediti ulozeno Vs. dobijeno jer smatram da je rizik veci utoliko sto imamo vise novaca ulozenih u Market a ne samo koja je sansa izgubiti sve Vs. izgubiti nesto! Kad kupite loto listic ili okladu vi se "pozdravite" sa novcem ali nitko ne smatra takvu uplatu VISOKO RISKANTNOM jer je novac ulozeni Vs. moguci dobijeni, proporcionalno gotovo neznatan! Tako i kod opcija ako su uplate male rizik je relativan!

    avatar

    09.10.2005. (11:08)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Ma to i ja cijelo vrijeme tupim!Što se tiče rizika uslijed svakodnevnih fluktuacija u marketu trebalo bi uzeti u obzir sumu u $ izloženu riziku.Npr. pri uloženih 30K$ (koji riskiramo za recimo +300$ ili porastu od 1% )pri dnevnom pomaku od 1% u nepovoljnom pomaku gubi se 300$ za razliku od opcija kojima također možemo kontrolirati ekvivalentni broj dionica,a kojima u istom slučaju gubimo na uloženo puno manje,negdje max 20% ovisno o snazi i brzini promjene cijene!Osim toga mogućnosti profitiranja višestruko nadmašuju cifre koje možemo zaraditi na dionicama i za manje ali snažnije pomake u poz.stranu.100% profita je nekakva srednja vrijednost kod opcija...dakle relacija kaj se tiče istoga profita iznosi 300$(opcije):30000$(dionice).Osim toga kod opcija se možemo osigurati spreadom,što bi nas kod dionica koštalo još dodatnih 30k$ ako je simetričan.Lagano je i matematički dokazati sve navedeno,pa ipak mislim da se vrijedi potruditi savladati opcije,zim više kaj meni fali onaj drugi dio znanja i iskustva(o kretanju marketa,analizi marketa i pojedinih dionica) čime traderi dionicama već uspješno barataju,a taj dio je puno TEŽI dio priče za savladati.Pozdrav

    avatar

    09.10.2005. (15:52)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Trade je pravi. Odgovorit cu, ne vidim razlog zbog kojeg ne bih. Na raspolaganju imam dovoljno sredstava, ali nisam vlasnik istih vec sam u posjedu. Vlasnici su moj djed koji ima za koji dan 80g. i njegova par godina starija sestra, a izvor istog je prodaja nekretnine na obali, tj. prodaje jedne oronule nekretnine s ciljem da se izgradi druga, takodjer na obali (apartmani) te time zaradi (cijene nekretnina su dozivjele veci bubble nego u US). Prvi nasljedni red, moji roditelji, su takodjer u penziji i nisu zainteresirani za ulaganje tako da iskljucivo ja vodim cijeli projekt, koji trenutno stagnira jer usprkos usmenim potvrdama svih nadleznih, nakon sto sam sakupio dokumentaciju i napravio projekt (cca. 20k kn troska), isti je bezrazlozno odbijen (kao da se gradjevina usprkos sto je u dozvoljenim gabaritima ne uklapa u prostorno uredenju. Tako da je cijeli postupak trenutno na sudu, a novac stoji na banci tj. stajao bi da je nisam samostalno odlucio isti investirati. Sto ukratko znaci da novca ima, te da ga nikako ne smijem izgubiti sto mi dionice cini primamljivijim od opcija. Jer, npr. onaj tko je dao tebi $1600 za tvoje opcije, ce najvjerovatnije izgubiti svih $1600 tj. cijeli iznos. Da mi netko ponudi stalan UP od 0.05% dnevno, odmah bi potpisao. :) Exxon je 6 kompanija na svijetu po svojoj velicini (405 miljardi usd), s svim pokazateljima se uklapa u moje zahtjeve.

    avatar

    09.10.2005. (16:43)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Cestitam, ti si u izvrsnoj poziciji da investiras pomalo i drzis se sigurnijih kompanija.. Ipak, ako te "put nanese" i zaradis kojih par tisuca dolara, razmisli o EXPERIMENTALNOM TREJDU OPCIJA za kojih 1-2K kad vec budes mogao trejdati sa "njihovom lovom" tj lovom koju si zaradio od marketa.. Osobito sad prije Santa Clause Ralleya koji obicno dolazi krajem godine, moglo bi ti se dogoditi da ostanes ugodno iznenadjen OMJEROM ULOZENOG Vs. DOBIJENOG kod opcija. Mozda se sad vec malo mijesam i u tvoje osobne stvari (samo iz dobronamjernih razloga) ali iz tvog komentara gore (kojim si nam velikodusno pruzio uvid u svoju situaciju) zakljucujem da kad jednom DOBIJETE tu DOZVOLU i krenete u izgradnju, da ces ti ostati BEZ TREJDERSKOG KAPITALA!? U tom slucaju takodjer bi ti bilo pametno sagraditi si neku "odstupnicu" od par tisuca dolara koja bi ti mogla kasnie posluziti za trejdanje, a posto vise neces imati toliko novaca da bi mogao trejdati dionice, razmisli o opcijama kao ALTERNATIVI dionica jer one iziskuju puno manji kapital (ali puno veci rad i trud oko razumijevanja i savladjivanja)! bez zelje da te "guram" u bilo sta...cisto prijateljski razmisljam!

    avatar

    09.10.2005. (23:41)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Od prvog dana sam svjestan da necu moci voditi projekt izgradnje, paralelno investirati i raditi svoj uobicajen posao, jer su i jedno i drugo i trece poslovi koji zahtjevaju potpunu koncentraciju. To sto necu imati sredstava me nece sprijeciti da slobodno vrijeme iskoristim za ucenje. Makar i trenutno kolege primjecuju nedostatak koncentracije tj. fizicki sam na poslu, u mislima na us marketu. :)

    avatar

    10.10.2005. (02:15)    -   -   -   -  

  • Slobs u Iraku

    Ja vec neko vreme ulazem u mutual funds. Kompanije kod koje imam racune (Generali, Fidelity) u moje ime kupuju grupe deonica (oko 50) u paketu, tako da cak i da 10 od tih danas izgubi par procenata ostalih 40 ih povuku na gore. Ovakav aranzman dakle prati rast trzista, i generalno, na 10 godina, donosi 10% godisnje, u zavisnosti od odabrane grupe akcija. Desava se da sve akcije krenu dole, kao prilikom kraha .com kompanija 2000.-te, ali cak i u tom slucaju, na 10 godina se vrednost uvecava 10% godisnje. Pozdrav!

    avatar

    11.10.2005. (10:15)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Slobs: da, tvoje ulaganje se naziva "konzervativnim investiranjem", a od ovog sto ja radim (ukratko - kockam :)), ga razlikuje cilj, kolicina ulozenog truda i naravno, stopa rizika. Fondovi nisu potpuno sigurni usprkos odabiru "blue chips" dionica i najvecih svj. kompanija, jer je i Enron bio medju takvima, ili Nortel u Kanadi koji je ostavio hrpu radnika bez penzija i/li buducih studenata bez novca za skolarinu. U ovom trenutku GM podrhtava, makar ne ocekujem da ce ga pratiti sudbina Nortela ili Enrona, makar je sve moguce. Ipak, naravno, stopa rizika kod konzervativnog ulaganja je neizmjerno manje nego kod mog nacina ulaganja s ciljem od 30%-100% godisnjeg prinosa.

    avatar

    11.10.2005. (15:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...