ponedjeljak, 03.10.2005.

Definicija pojmova


IZRAČUN VRIJEDNOSTI

Market Cap: Ukupna vrijednost (u dolarima) svih izdanih dionica, izračunava se tako da se pomnoži vrijednost jedne dionice s brojem izdanih dionica.
Enterprise Value: "Market Cap" zbrojen s ukupnim dugom i obveznicama (preferred dionicama) te oduzetom gotovinom (ili bilo kakvim oblikom gotovine). Enterprise Value označava vrijednost koju je potrebno dati da bi postao 100% vlasnik kompanije, odnosno ukupnu vrijednost kompanije. Gotovina u blagajni ne ulazi u računicu zato što se kupovinom kompanije izravno postaje i vlasnikom gotovine.
Price To Book Ratio: Izračunavamo tako da podjelimo cijenu dionice (close price) s "book" vrijednosti dionice. Ako se izrazimo kroz formulu, ista bi izgledla ovako; P/B= Price Share/Book Value Per Share. Velik P/B može značiti da je dionica precijenjena, a mali P/B da je podcijenjena, ali takodjer mali P/B moze značiti da firma ima ozbiljnih fundamentalih problema, tako da je opasno dionicu s malim P/B izravno uzeti za podcijenjenu dionicu, odnosno kandidata za financijski napredak. Pojam "Book Value" se definira vrijednost kompanije, odnosno iznos koji bi ostao da kompanija ovog trenutka odluči prestati poslovati i uzeti stvorenu vrijednost, odnosno proglasi likvidaciju. Izražena kroz formulu glasi; Book Value=Assets-Liabilities. Assets=imovina, liabilities=obveze(dugovi). Book Value Per Share se izračunava jednostavnim dijeljenjem Book Value s brojem izdanih dionica.
Price To Earnings Ratio: Ili P/E ratio, o njemu smo već pisali, izračunava se dijeljenjem cijene dionice (ili "market value per share") i EPS (earnings per share). Ako se odnosi na proteklih 12 mjeseci nazivamo ga trailing (ttm) P/E, ako se odnosi na buduće razdoblje (predviđanje), nazivamo ga forward (fye) P/E.
Price To Sales Ratio: Izračunamo ga tako da zbrojimo market cap (zbroj vrijednosti svih izdanih dionica) i podijelimo s prodajom (ukupna vrijednost robe koju je određena kompanija prodala) u određenom razdoblju (12 mjeseci). Kako nisu uračunati dugovi, ovaj podatak može lako zavarati, u pravilu se uzima kod uspoređivanja kompanije s ostalim kompanijama iz istog sektora, s marketom ili s prošlogodišnjim rezultatom iste kompanije. U formuli bi to izgledalo P/S=Market Cap/Revenues, a upotrebljava se i drugi način izračuna P/S=Stock Price/Sales Per Share.
PEG Ratio: Price/Earnings To Growth. PEG dobijemo tako sto podijelimo P/E s predviđenim rastom EPS-a. Investitori ga vole koristiti kako bi izračunali potencijal dionice, ali kako je EPS predviđen, postoji realna mogućnost pogreške. U formuli bi izgledao PEG= P/E / growth in earn. ili npr. ako je P/E neke kompanije 20, a predviđen rast sljedeće godine 10%, PEG=20/10=2, ili PEG iznosi 2.
Enterprise Value/Revenue: Pokazuje nam vrijednost firme u usporedbi s ukupnom prodajom iste (neki krivo nazivaju i «prometom»). Kad se od ukupne prodaje oduzmu troškovi, dobije se profit, odnosno dobit firme za to razdoblje.

FINANCIJSKI POKAZATELJI

Fiscal year Ends: datum u kojem završava poslovna godina.
Most Recent Quarter: datum za koji su dostupni podaci u izvještaju o poslovanju. Npr. u izvještaju piše «podaci do 30.9», što znaci da su obrađeni podaci do 30.9. Quarter na hrvatskom znači tromjesečje, odnosno četvrtina godine.
Profit Margin: Naziva se i Return on Sales, iskazuje se u postotku (%), a dobije se tako sto se podjeli dobit nakon oporezivanja s ukupnom prodajom (Total Ravenue).
ROA: objašnjenje.
ROE: objašnjenje.
EBIDA: Označava kraticu za «Earnings before Interest, Tax, Depreciation, and Amortization». Ili, dobit prije oporezivanja, isplate različitih davanja i troškova amortizacije.
EPS: objašnjenje.
Book Value: Vrijednost kompanije, odnosno iznos koji bi ostao da kompanija ovog trenutka "zatvori vrata", odnosno proglasi likvidaciju. Izražena kroz formulu glasi; Book Value=Assets-Liabilities. Assets=imovina, liabilities=obveze(dugovi). Book Value Per Share se izračunava jednostavnim dijeljenjem Book Value s brojem izdanih dionica.
Sales (Revenue) per Share: Označava iznos ukupne prodaje (proizvoda i usluga kompanije) podijeljenog s brojem izdanih dionica.
Cash per Share: Označava ukupnu gotovinu (cash) koju kompanija posjeduje plus kratkotrajna ulaganja podijeljena s brojem izdanih dionica. Odnosi se na posljednje obrađeno tromjesečje (četvrtinu godine).
Total Cash: Ukupna gotovina i kratkotrajna ulaganja u periodu posljednjeg tromjesečja (quarter).
Current Ratio: Prikazuje nam sposobnost kompanije da plati svoje kratkoročne obveze. Izračunava se oduzimanjem kratkotrajnih obveza od vrijednosti kratkotrajne dobiti. U Hr se poznaje i kao likvidnost kompanije, kod nas mnogo popularnija zbog čestih dugovanja među kompanijama, tako da se često dešava da određena kompanija posluje s značajnom dobiti, a svejedno je u dugu, jer proizvode koje je prodala ne može naplatiti u traženom periodu, te je prinuđena dugovati drugim kompanijama i nerijetko time ugroziti svoje poslovanje.
Total Debt To Total Equity: kako sam naziv govori, radi se o odnosu ukupnog duga podijeljenom s iznosom ukupne vrijednosti izdanih dionica.
Free Cashflow: novac koji ostaje nakon što se od gotovine uložene u poslovanje oduzmu troškovi. Ne treba ga miješati s iznosom dobiti, jer se dobit često nalazi u robi, a ne u gotovini tj. uložena je u poslovanje. Slobodna gotovina se može upotrijebiti u mnogo korisnih načina, proširivanje poslovanja, kupovina drugih firmi, dodatna promidžba.

OSNOVA I POVIJEST CIJENE DIONICE

Beta: Usporedba pomaka cijene dionice s pomakom indikatora ili market indexa, odnosno usporedba kretanja cijene dionice s kretanjem S&P500. Osvježava se mjesečno.
Price: Cijena ili (trenutna) vrijednost dionice, označava završnu cijenu neke dionice, odnosno ponuđeni (Bid) ili traženi (Ask) iznos za određenu dionicu. NYSE, Nasdaq i Amex s terminom «The Price» oznacavaju završnu cijenu na posljednji petak, Pink Sheets ili drugi OTC boardovi označavaju u trenutku kad su objavili izvještaj o cijenama dionica.
Price, 52 week High: Iskazuje najveću cijenu dionice u protekla 52 tjedna.
Price, 52 week Low: Iskazuje najnižu cijenu dionice u protekla 52 tjedna.
Moving Average: Označava liniju prosječnog kretanja cijene dionice u određenom periodu. Koristi se u tehničkoj analizi prilikom izrade chartova kojima se želi prikazati kretanje cijene dionice u određenom periodu.

STATISTIKA

3 Month Average Daily Volume: Prosječna dnevna količina trgovanih dionica u protekla 3 mjeseca. Broj mjesečno trgovanih dionica se podjeli s 22 da bi se dobila dnevna količina.
Shares Outstanding: Broj izdanih dionica.
Float: Broj dionica koje posjeduju mali dioničari (javnost). Izračunava se tako da se od ukupnog broja izdanih dionica oduzmu dionice koje posjeduju ''insideri'', vlasnici kompanije, i dionice pod pravilom br. 144.
Shares Short: Dionice koje su posuđene investitoru, a još nisu vraćene.
Short Ratio: Broj dana potreban da bi investitor vratio (ili kupio pa time vratio) dionice koje je posudio, u odnosu da broj dionica kojima se trguje u razdoblju od jednog dana.
Short % of float: Broj short shares podijeljen s float.

DIVIDENDA I DIJELJENJE VRIJEDNOSTI(SPLITS)

Dividend (ttm): Zbroj iznosa svih dividendi isplaćenih u razdoblju od 12 mjeseci.
Dividend Yield: Iznos koji se dobije nakon sto se podijeli zbroj dividendi isplaćenih u godini dana s cijenom dionice. Dividend Yield je obrnuto proporcionalan cijeni dionice, odnosno sto je cijena dionice veća, Dividend Yield je manji. Visok Dividend Yield nam može pokazivati da je dionica podcijenjena, a nizak da je dionica precijenjena.

- 02:23 - komentar (16) - tisak - #