Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Welcome Hr stock market, US goodbye! (DOW -123,75)

Ovih sam dana kratak s vremenom, tako da nisam stigao završiti najavljen tekst o načinu procjene vrijednosti dionice, ali ću napisati kratak osvrt na događaje koji su značajno utjecali na burze dionica.

Sigurno već znate, započeli smo pregovore o priključenju Europskoj uniji što se po očekivanju odrazilo na promet i cijene na hrvatskim burzama, a usprkos tome što traderi reagiraju unaprijed, te je dio očekivanja već bio uvršten u vrijednosti burzovnih indexa, promet na burzama je premašio očekivan rast. Na ZSE je u prvih nekoliko sati trgovanja obavljeno 620 transakcija, inače se u prosjeku u cijelom danu obavi 300. I VSE je reagirala s preko 10m kn prometa i 290 transakcija u prvom satu poslovanja. Ne zaboravimo da nakon svakog rasta indexa temeljenog na ovakvom tipu vijesti (euforiji) u pravilu dolazi i do odredjene korekcije. Sveukupno stanje, po mom mišljenju, ne daje povod za daljnji snazan rast indexa tj. cijena dionica, očekujem stagnaciju sve dok se overall trziste ne oporavi.
Što se tiče US tržišta, DOW je jučer pao, danas nastavio padati, ali ocekujem korekciju, odnosno zatvaranje sigurno preko 10400, rezultat ovog pada vidim pretjeranoj reakciji na negativna izvješća, bez obzira što neke odluke mogu i dugoročnije negativno utjecati na kretanje marketa. Jučerašnji razlog pada indexa je izjava FED članova kako su odlučni u borbi protiv inflacije, i kako vrlo brzo planiraju podignuti kamate na 4% (ubacit cu link na yahoo FED newse), što još jedan udarac u "poljuljani ego" marketa, posebno zato što je danas najavljeno poskupljenje cijena određenih energenata, ponajprije struje, što će izravno utjecati pad vrijednosti dolara (lošiju kupovnu moć), odnosno potaknuti inflaciju. Upravo čitam vijesti da "service sektor" nije dostigao očekivan rast, te je to uzrok trenutnog pada. Osobno cekam daytrade, uzeo SEB za 1365, odma stavio limit na 1400, sad se vrti oko 1395. Hm. :)

P.S. kako se moze primjetiti, današnji dan neću pamtiti pod sretne dane, makar nisam razočaran, ali zato možda sutra budem. :)) Neću ni reći "znao sam da moram riješit SEB na 1395, a ne čekat 1400" jer je sad na 1355, ali taj pad je dozivio u posljednjoj transakciji, prije njih se kretao oko 1375. Vratit će se on, prije ili kasnije. Procjena o korigiranju marketa isto nije bila ispravna, iako ostajem pri tome da ovo nije početak jačeg pada, usprkos nekim indikatorima, već trenutno raspoloženje.

Post je objavljen 05.10.2005. u 18:58 sati.