Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Dow -46, Nasdaq -6 [utorak, 8.11.2005]


Jesse Livermore, 1929., nakon što je zaradio 100 miljuna usd.

Kao što se može vidjeti iz naslova, market je završio dan s negativnim rezultatom, a poznat je i uzrok, Toll Brothers (TOL), jedna od najvećih građevinskih kompanija je objavila loše poslovne rezultate. OptionMaster je napisao kvalitetan i detaljan komentar na tu temu, nema potrebe da ponavljam, fino kliknite na link i pročitajte, naravno, ako vas zanima, ako nije, nećete ni ovdje naći zanimljivijih podataka.

Ali, to nije sve što imam za napisati, dapače, da se Opera nije crashirala (blogspot ima autosave opciju, izuzetno korisnu. DARIUSE!!!) bez mog dopuštenja sad bi gledali u chartove proteklog tjedna na marketu koji fino pokazuju rally kojem smo svjedočili, makar mi je otkinulo dobar dio profita iz portfelja, i makar ne mogu dati predviđanje sutrašnjeg kretanja koje bih mogao potpisati, moram reći da sam, overall, optimističan. E, vidim da moj blog povremeno (pro)čitaju ljudi kojima tradeanje nije posao, niti su pobliže upoznati s djelovanjem istog, što je i za očekivati s obzirom da je u hrvatskoj trade-anje još u povojima, ali za one koji čitaju zato što žele znati više, prokomentirati ću rad i život osobe koju sam spomenuo u komentaru prijašnjeg posta – Jesse Livermore.

Iako je preminuo prije ravno 65 godina, odnosno 1940 godine, i danas se o njemu govori kao jednom od najcjenjenijih tradera svih vremena. Poznat i pod nadimcima poput Boy Plunger, The Great Bear, The Wall Street Wonder i Cotton King, Livermore je čak četiri puta za vrijeme svog traderskog staža izgubio, tri puta i ponovo stekao, multi-milijunske vrijednosti, ako bi tadašnji milijun pretvorili u današnje odnose, govorili bi o milijardama dolara. On je čovjek kojeg su držali odgovornim za veliki slom burze 1929. godine, a svoje «prste» je imao u svim većim krizama od 1917 do 1940. godine kad je i preminuo, odnosno kad je izvršio samoubojstvo. Iza njega su osim nebrojenih citata ostale dvije izuzetno cijenjene i danas rado čitane, odnosno knjige koje su obvezno štivo svakog tradera: "Reminiscences of a Stock Operator" i "How to Trade Stocks". O njemu bi se moglo ispisati par stranica teksta, ali za to će već trebati ili uposliti Google ili Amazon i kupiti njegove knjige. Izdvojiti ću samo neke od njegovih citata:

"Fear your losses and let your profits run"
"It was never my thinking that made me money but my sitting tight"
"Markets are never wrong, opinions are"


Zanimljivo da je on bio samo jedan od poznatih businessman-a koji su život skončali na tužan način, npr.:
1. Predsjednik najveće US željezare, Charles Schwab, je umro u bijedi.
2. predsjednik najveće naftne kompanije, Edward Hopson je psihički nastradao.
3. Predsjednik newyorkške burze (NYSE), Richard Whitney je pušten iz zatvora da umre u svom domu, također bez novčića.
4. Najpoznatiji trader pšenicom, Arthur Cooger, umro na nepoznatom mjestu, kao prosjak.
5. Predsjednik internacionalne banke, Leon Fraser, izvršio samoubojstvo.
6. Ivar Krueger, predsjednik International Match Corp., također izvršio samoubojstvo, iako neki tvrde da je ubijen.
..te Jesse Livermore, kojeg smo već spomenuli. Tu listi nije kraj, ali to su najpoznatiji «nesretnici» tog vremena.






Post je objavljen 09.11.2005. u 03:49 sati.