četvrtak, 24.11.2005.

Puts (opcije) vs. selling short

Grebanje po površini.

Kako podnaslov kaže, nećemo ulaziti u objašnjenje termina ''PUT opcija'' jer ga možete naći na OptionMasterovom blogu, a ni u objašnjenje termina short jer ga možete naći na ovom blogu u arhivi, ili kliknuti na termin.

Čak nećemo ni ulaziti u bitak vjerojatnosti, jer nemam toliko volje :), samo trebam ubiti vrijeme koje bih inače proveo tradeajući. Znači, držat ćemo se osnova. Čak ću koristiti ono što inače mrzim - "što ako" pojmove.

Kako naslov kaže "put" vs. "short".

Po mom mišljenju, makar obje opcije imaju svojih prednosti, i makar se u praksi rijetko dešavaju čuda, izabrao bih "put" opciju. Zašto?

Zato što je shortanje izuzetno opasno ako nemate potpunu kontrolu. Istina, kako je OM nedavno rekao, cijene dionicama, u principu kad padaju - mnogo brze padaju nego što rastu - kad rastu.

Ipak, ako npr. imamo 10 tisuća dolara, te svih 10 tisuća uložimo na GOOG, odnosno prodamo* dionice GOOG-a po $400, očekujući da će mu cijena ubrzo pasti, te ćemo kupiti spomenute dionice po npr. $380 i vratiti ih vlasniku od kojeg smo ih posudili te usput zaraditi $500, ali cijena ne padne već skoči na $500, morat ćemo ih kupiti po $500, kako bi ih vratili vlasniku i pritom izgubiti $2500 dolara.

Ali, to nije bit ovog posta koji će se držati osnova i ''što bi bilo kad bi bilo''. :))

U slučaju da je cijena GOOGa pala na $0, mi bi spomenutim shortanjem zaradili $10000 dolara, što je i maksimalan iznos koji možemo zaraditi. S druge strane, da je cijena dionice GOOG porasla na $100000, izgubili bi 2 milijuna i 490 tisuća dolara, odnosno, iznos koji možemo izgubiti je neograničen. Znam, šanse da se to dogodi su jednake šansama da se Vlatka Pokos uda za Ševu iz Malnarove noćne more, ali šanse teoretski postoje. Zato kod put-eva ne postoje, tu možemo izgubiti samo koliko smo uložili, što znači ako uložimo 10 tisuća dolara, a cijena GOOG-a ode na 3 milijuna po dionici, mi i dalje gubimo 10 tisuća.

Ako se neki pitaju ''zašto put opcije prihvaćaš, ali ne i call opcije'', ne, ovo je blog početnika namijenjen početnicima, ne preporučam tradanje ni opcijama, ali ni shortanje POČETNICIMA, jer su to igre na tankom ledu, tj. s tim principima je izuzetno lako spiskati lovu. A ako se već želimo igrati na tankom ledu, preporučam put opcije prije shortanja. Inače, razlika short – opcije je slična ako ne i ista kao call – dionica, opcije rade na temelju poluge, lako se zaradi, još lakše izgubi, kod shortanja je nešto teže zaraditi nego kod puteva, ali i nešto (malo) teže izgubiti. U svakom slučaju – bježte, ako niste potpuno svjesni što radite. Najčešći uzrok gubitka sredstava kod investitora početnika je pretjerana samouvjerenost, krade novce bolje od bilo kojeg lopova.

- 19:26 - komentar (5) - tisak - #