Komentari

cartmann.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Optionmaster

    Jos jedna velika prednost trejdanja OPCIJA nad DIonicama . NE MORAS POGADJATI SMJER! Posto je jednako jednostavno kupiti PUT kao i CALL opciju to ti omogucava da ravnopravno pokrijes obadvije stane i ako smatras da ce pomak biti dovoljno veliki u jednu da ti povrati ulog u drugu plus donese neku zaradu, onda si usao u tzv spread (moze biti svakakvih, strangle, stradlle itd)! Prati skolu opcija uskoro pocinjemo o taktikama trejdanja opcija! Kod dionica SHORT trejdanje je tesko, nezgrapno za izvesti (mora biti na up-tick mislim) i nosi VELIKI rizik! Kod opcija sve je isto kao i kod callova samo zaradjujes na padu! Ako si vise bullish uzmes vise callova, manje puteva, obratno ako si bearish.. Naravno da nije to sve tako JEDNOSTAVNO ali je daleko jednostavnije nego kod dionica (gdje je besmisleno biti i long i short odjednom u poziciji)! samo nastavi, citam te redovito!!

    avatar

    10.11.2005. (22:53)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    True, ali. :) Razmišljao sam i radio neke izračune "zatvaranja", kako ja to zovem kladionicarskim rjecnikom, odnosno, računao kao osigurati ulog u dionice putevima, posebno OSIP, sto bi se, zasad, pokazalo pogresnim, te MCD, na kojem bi, mozda, ostvario zaradu. Ali, npr. ja u pravilu trazim sigurnije dionice, s malim rasponom kretanja cijene kako bih se donekle osigurao od gubitka. Ako ta dionica, s $50k ulogom ode 2% gore, sto je izvaredan rezultat, zaradit cu $1k, te najvjerovatnije izgubiti isto toliko u opcijama, a ako ne ode 2%, vec 0.5-1%, izgubit cu jos vise. Idealno bi bilo ocjeniti trenutak, te prodati dionice na 2% gain-u, a sacuvati put-eve, a dionica ubrzo drasticno padne, pa zaraditi i na dionicama i na opcijama, *ali*. :) Makar se sve to moze provesti u djelo, samo se treba izuzetno obziljno toga uhvatiti, odnosno investiranje uzeti kao glavni posao, meni je teoretski neizvedivo da cijelo vrijeme tradeanja budem ispred comp.a, sto je siguran put u gubitak, posebno u ovakvim vremenima s znacajnim pomakom cijena.

    avatar

    10.11.2005. (23:20)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Nema zarade bez pretpostavke,ni profita bez rizika općenito,a ne samo u marketu.Pitanje je samo koliko je pretpostavka utemeljena,odnosno koje su joj šanse da se ostvari u odnosu na uloženo.I Soros i Buffet i Optionmaster su također imali hrpu gubitaka jer naravno trejdaju ili su trejdali na temelju pretpostavki,ali bitna je bilanca kada se podvuče crta.Ne znam kako ćeš ovako dalje jer ne postoji 100 % sigurna šansa(do kada češ čekati),već samo veća ili manja vjerojatnost što nam je uz ispravnu procjenu opet dovoljno za profit.Sigurno si već profitirao,ali to zbog toga nije bila 100% sigurna šansa već samo visoka vjerojatnost za uspjeh koja se realizirala.Pozdrav!

    avatar

    11.11.2005. (23:17)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    "Ako ta dionica, s $50k ulogom ode 2% gore, sto je izvaredan rezultat, zaradit cu $1k, te najvjerovatnije izgubiti isto toliko u opcijama,"...Zašto bi izgubio u opcijama,pitanje je samo u kojem vremenskom intervalu bi dionica išla 2% gore...ukoliko bi se to dogodilo primjerice u jednom danu što nije rijetkost,na opcijama bi zaradio nekoliko stotona %,a osim toga marketu si izložen sa 50k$ u dionicama,a u opcijama 100 struko manjim kapitalom.Razmisli malo što bi se dogodilo da naiđe "crni petak" i krah burze ili nešto manje drastično...tko je izložen većem riziku shareholder ili optiontrader...ne mogu napisati optionholder jer se po prirodi stvari opcije ne drže dugo izložene marketu,osim možda ako posjedujemo Leapse....Ako misliš da si izložen manjem riziku jer dionice nisu toliko osjetljive na protok vremena u pravu si,ali istovremeno si itekako višestruko izložen sa 100 i više puta većom količinom kapitala ako stvari krenu nizbrdo.Čak se kod opcija jednostavno i jeftino zaštititi od takvih naglijih pomaka spreadom dok to kod dionica baš i nema velikog smisla osim osiguranja u putevima...odnosno opcijama na te iste dionice...ali opet dolazi do konflikta...dionice dugoročno naprema opcije kratkoročno...

    avatar

    11.11.2005. (23:29)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Jedina način koji ti preostaje da još više minimaliziraš rizik,(pa čak i skoro potpuno neutraliziraš )kojeg iz razumljivih razloga nastojiš svesti na minimum ,a kao shareholderu su opet OPCIJE!Primijeni taktiku fondova koji pišu opcije na svoje dionice (covered call writing..).izradi gama neutralni portfelj i održavaj ga delta neutralnim do expiracije...profit je zajamčen i odmah dostupan... ukoliko se market trejda više manje postrance,pa nećeš često morati korigirati deltu...čisto zbog troškova transakcijskih provizija.Sve o tome možeš pročitati na Hardkapitalizmu i detaljnije na linkovima koje je OM preporučio...!

    avatar

    11.11.2005. (23:44)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...