ponedjeljak, 14.11.2005.

Uvjeti za uvrštenje vrijednosnih papira

Uvjete za uvrštenje regulira Zakon o tržištu vrijednosnih papira, Komisija za vrijednosne papire Republike Hrvatske te pravilnik burze kojoj je podnesen zahtjev za uvrštenje.

Uvrštenje u hrvatske burze kapitala – skraćena verzija!

Uvrštenje u ST (službeno tržište, Prva kotacija) – temeljni kapital Izdavatelja mora biti najmanje 100.000.000,00 kuna (sto milijuna kuna), te ispunjavati još nekoliko uvjeta koje neću navoditi zbog preopširnosti, a mogu se naći u pravilniku ZSE. Za uvrštenje u prvu kotaciju Varaždinske burze (VSE), minimalni temeljni kapital mora biti 30.000.000,00 kn (trideset milijuna kuna). Također, za uvrštenje u VSE Izdavatelj treba priložiti revidirana fin. izvješća za posljednje tri godine, te najmanje 25% temeljnog kapitala mora biti dostupno javnosti. Izdavatelji čije su dionice uvrštene u Prvu kotaciju ZSE (ST) dužni su redovito izdavati godišnja, polugodišnja i kvartalna izvješća (osim društava s ograničenom odgovornošću). Naknada za uvrštenje na ZSE iznosi 0,065% nominalne vrijednosti svih uvrštenih dionica, ali ne može biti manja od 75.000,00 kn, ni veća od 150.000,00 kn.

Uvrštenje u RT (redovito tržište, ZSE) – u mogu biti uvršteni vrijednosni papiri Izdavatelja koji raspolažu financijskim izvješćima za najmanje 2 protekle financijske godine te imaju temeljni kapital od najmanje 20.000.000,00 kuna (dvadeset milijuna kuna), ili manje ukoliko je očekivana tržišna kapitalizacija veća od 10.000.000,00 (deset milijuna kuna). Također mora imati najmanje 50 dioničara, te minimalno 15% Dionica distributirano javnosti. Naknada za uvrštenje u redovito tržište na ZSE iznosi 25.000,00 kn.

*Uvrštenje u TJDD (Kotacija javnih dioničkih društava (JDD), po ZTVP) – za razliku od Prve kotacije u koju se dionička društva uvrštavaju isključivo ako to žele i ispunjavaju uvjete tj. na zahtjev, u JDD kotaciju su se dužna uvrstiti po sili Zakona, tako sva dionička društva koja izdaju dionice javnom ponudom ili imaju više od 100 dioničara i kapital veći od 30 miljuna kuna, moraju biti uvrštena u Kotaciju JDD. Glavna razlika je u transparentnosti poslovanja. Makar razlika između Prve kotacije i JDD kotacije nije velika, mirovinski fondovi smiju ulagati samo u prve kotacije naših burzi, osim ako se nešto u međuvremenu nije promijenilo. Naknada za uvrštenje u TJDD na Zagrebačkoj burzi iznosi 6.000,00 kn.

JAVNA DIONIČKA DRUŠTVA
Članak 114.
(1) U smislu ovoga Zakona javnim dioničkim društvima smatraju se dionička društva koja ispunjavaju jedan od sljedećih kriterija:
1. izdaju dionice javnom ponudom, ili
2. imaju više od 100 dioničara, a njihov temeljni kapital iznosi najmanje 30.000.000,00 kuna.
(2) U roku od 30 dana od dana izdanja dionica javnom ponudom, odnosno dana ispunjenja kriterija iz stavka 1. točke 2. ovoga članka javna dionička društva dužna su uvrstiti dionice u kotaciju javnih dioničkih društava burze ili uređenoga javnog tržišta.
(3) Javna dionička društva dužna su prilikom uvrštenja dionica u kotaciju javnih dioničkih društava objaviti skraćeni prospekt, dok uvjete uvrštenja propisuje burza odnosno uređeno javno tržište.
(4) Javna dionička društva obvezna su izraditi i u roku od 30 dana od posljednjeg dana u tromjesečju dostaviti Komisiji tromjesečna financijska i poslovna izvješća, a u roku od 45 dana konsolidirana izvješća. Financijska i poslovna izvješća za četvrto tromjesečje javna dionička društva obvezna su izraditi i dostaviti Komisiji u roku od 90 dana po isteku poslovne godine.
(5) Komisija je ovlaštena pravilnikom propisati oblik i sadržaj izvješća iz stavka 4. ovoga članka te razdoblje i način na koji će se utvrditi ima li dioničko društvo više od 100 dioničara.
(6) Komisija će izvješća iz stavka 4. ovoga članka učiniti dostupnima javnosti.
(7) Javna dionička društva moraju prije uvrštenje vrijednosnih papira u kotaciju javnih dioničkih društava na burzi ili uređenom javnom tržištu dostaviti podatke o vrijednosnim papirima i njihovim vlasnicima iz knjiga dionica ili registara izdavatelja u depozitorij središnje depozitarne agencije radi dematerijalizacije vrijednosnih papira, prema rokovima i načinu dostave koji propisuje središnja depozitarna agencija, a odobrava Komisija.
(8) Na javna dionička društva iz stavka 1. ovoga članka nad kojima je otvoren postupak stečaja ili likvidacije do okončanja istih ne primjenjuju se odredbe ovoga članka.

Uvrštenje u kotaciju ''Slobodno tržište'' (VSE) - Za uvrštenje u Slobodno tržište potreban je statut društva, zadnje financijsko izvješće te zahtjev za uvrštenje koji popunjava broker.

Izdavatelj također mora obavještavati burzu o sastancima nadzornog odbora, i to najmanje 5 dana prije sastanka, te o svim ostalim događajima važnim za moguću promjenu cijene.

*thnx to Small Fish&soultaker.

- 19:06 - komentar (2) - tisak - #