Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Petak, 25.11.2005

Kao što vjerujem već znate, u petak burza radi skraćeno, od 9.30am do 13pm po US vremenu, što preračunato na Hr vrijeme (+6h) znači od 15.30h do 19h navečer. Kao što sam također već napisao, za pretpostaviti je da će velik broj tradera ''spojiti'' praznike, škole i fakulteti u US su to uradili. Bar je tako bilo prošlih godina, kad se u petak (jer je Thanksgiving day uvijek u četvrtak, odnosno posljednji četvrtak u studenom) nije trgovalo niti 50% uobičajenog volumena. Ipak, i petak je radni dan, pa nije loše reći koju riječ o tome što nas očekuje.

Nakon Thanksgiving praznika tradicionalno počinje vrijeme Božićne kupovine, što će sigurno utjecati na cijene dionica velikih trgovačkih centara, poput WMT (koji mi već neko vrijeme fino puni portfelj), zatim BBY (koji mi je neko vrijeme fino praznio portfelj, pa sam ga se riješio, nisam imao volje čekati povratak), te popularni Home Depot (HD). Treba spomenuti i Gap Inc. (GPS), zatim Federated (FD), a ni Target (TGT) i Amazon (AMZN) ne treba zaboraviti, sve su to ogromni trgovački lanci, neki pretežno hardware, a neki, poput Amazona, internetski, ali to ne znači da su manje vrijedni, dapače, internet shopovi imaju ogroman promet, npr. Amazon vrijedi 20 milijardi dolara. Ovo nabrajanje ne znači nužno da bi ove dionice trebale ići gore, dapače, opet spominjem Amazon, a i new year razdoblje je sigurno odavno uključeno u cijenu. Ustvari, nikad ne ni ne isključuje iz cijene.

Od ostalih dionica možemo spomenuti ''poludjeli'' GOOG koji nezaustavljivo juri prema nebeskim visinama, u after-hour je došao do $424.51, makar mnogi kažu, a i ja se slažem, da nas minute dijele od ''korekcije'' marketa, tj. ovaj rally bi po svim pokazateljima trebao popustiti, odnosno, očekuje se da investitori krenu napuštati pozicije na ovim visokim razinama (kad im se to isplati), a to izravno utječe na cijene dionica spuštajući ih (zakon ponude i potražnje). Ipak, da znam, ili znamo, što će se dogoditi ne bi bili ovdje i čitali, ili u mom slučaju pisao ovaj blog. Sve je moguće, ne bi me začudio ni nastavak rallyja, dapače, ako u kladionici vidim, npr. koef. 2.8 da će se u petak nastaviti rally, a 1.35 (pobjeda domaćina :)) da neće, već će se market zatvoriti na nižoj razini nego prije, tipovao bih dvojku. Za ponedjeljak već nisam siguran, tu nije isključen ni ''black monday'', ali, tko zna, ne zna ni zeko.

GOOG je također uveo neke novosti s kojima će dodatno olakšati oglašavanje, što bi mu moglo donijeti još bodova.

Dolar je opet pojačao u odnosu na Euro, nakon što je naglo pao poslije izjave FOMC-a o mogućem FEDovom pauziranju kamata, do tad je također snažno dobivao na cijenu u odnosu na Euro i druge valute. To se neće svidjeti Amerima koji su već u opakom deficitu.




Post je objavljen 24.11.2005. u 18:15 sati.