subota, 05.11.2005.

It's ok! [petak, 4.11.2005]

Dionice su završile dan u plusu, što je, kad u ovom trenutku sagledam, iznenađujuće, s obzirom na iznimno nizak broj novozaposlenih radnika, očekivanja su se kretala preko 100.000, kod nekih i 120 tisuća novozaposlenih, pokazalo se da ih je (tek) 56000. Istina, prve procjene ekonomskih analitičara su pokazivale da su uragani Katrina, Rita i Wilma uzrokovali gubitak posla za preko 35000 ljudi, statistički podaci su pokazali da je taj broj ipak daleko manji, tj. 8000. Skoro cjelodnevno kretanje Dow Jonesa ispod razine na kojoj se jučer zatvorio je uzrokovano i zahvaljujući «mom» nesretnom XOM-u koji je vrlo "utjecajan" (zastupljen) član u DOW indexu, a danas je ostvario pad od 0.67, odnosno 1.14%, na 57.90. Osim spomenutog pobačaja broja novozaposlenih, treba spomenuti i rast inflacije od 0.5%, najveći rast nakon veljače 2003., kad je također porasla zarada zaposlenika po satu za 0.5% (umjesto očekivanih 0.2%), na $16.27. I smell Greenspan! :)
Osim današnjeg dana, vrijednosti indexa su završile i tjedan u plusu, Dow je porastao za 1.23%, S&P 500 za 1.81%, te Nasdaq za 3.81%, što jasno pokazuje da su tech dionice rasle više od industrijskih dionica (koje prevladavaju u dow indexu), ali i više od small-mid cap. dionica koje sačinjavaju S&P500 index. Za sljedeći tjedan je najavljeno još nekoliko zanimljivih objava zarada, ali to ćemo ostaviti za buduće unose.

Cijene nafte su nakon jučerašnjeg rasta pale za $1.20, na $60.58 po barelu.

To bi bio overall overview, inače sam zadovoljan ishodom današnjih kretanja na marketu, makar nije u svakom trenutku izgledao tako, rally pred samo zatvaranje je drastično popravio iznos u mom portfelju, u kojem se nisam riješio COST-a, što se pokazalo dobrim, zato što sam previdio neke stvari, planirao sam, kako piše u prošlom postu, zbog nelikvidnosti izići iz COST-a i odmah ući u Wal Mart (WMT), ali to nije bilo moguće zbog T3 rulesa tj. obveze čekanja svog novca 3 dana nakon prodaje, bio sam uvjeren da ću prodajom osloboditi marginu, ali se to nije dogodilo. Svakako, ispalo je još bolje, COST je napredovao tj. u mom slučaju otklonio cijeli gubitak i otišao nešto malo u pozitivu.

AAPL je pao 70 centi, na 61.15, nakon što je jasno da neće ispuniti očekivanja, ali, očito, ni taj pad nije značajno naštetio kretanju marketa.

Osim XOM-a i Comcasta koji ionako sačinjava mali dio, sve ostale dionice u portfelju su napredovale, ne mnogo, ali ovo je igra za strpljive, ja uvijek kažem da u banci ne bih dobio više od 5-6% godišnje, da ovdje dobijem 0.1% svaki dan, na godišnjoj razini bi to bilo možda i preko 100%, ako kamatu svakodnevno uključim u glavnicu.

- 02:15 - komentar (1) - tisak - #