AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

utorak, 30.06.2020.

POLJOPRIVREDA I RIBARSTVO ZATVARAJU HRVATSKO PREDSJEDANJE VIJEĆEM EU




SPORAZUM O RAZUMIJEVANJU DO NOVE ZAJEDNIČKE POLJOPRIVREDNE POLITIKE

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković predsjedala je 29. lipnja 2020. godine iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu četvrtom i posljednjom videokonferencijom s ministrima poljoprivrede i ribarstva EU za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.Na toj konferenciji fiziči prisutni bila su i dva povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo te njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner . Naime Njemačka od Hrvatske preuzima predsjedanje Vijećem EU od 1. srpnja 2020.


Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckne, Marija Vučković, Zdravko Tušek na četvrtom i posljednjem videokonferencijskom predsjedanju o poljoprivredi i ribarstvu iz RH 29.lipnja 2020.

U jutarnjem dijelu video sastanka koji je bio posvećen poljoprivrednim temama ministrica Vučković je kolegama ministrima predstavila izvješće o napretku u radu na svim zakonodavnim aktima iz područja poljoprivrede kao i otvorenim pitanjima na kojima će njemački kolege nastaviti rad. Izvješće je prošli tjedan predstavljeno na Posebnom odboru za poljoprivredu, a potom je objavljeno i na mrežnim stranicama Vijeća.
Ministrica Vučković se u obraćanju medijima u pauzi video konferencije osvrnula na okolnosti hrvatskog predsjedanja te rekla: „Od početka smo znali da je vrijeme u kojem preuzimamo palicu puno izazova i novina. Novi saziv Europskog parlamenta, novi sastav Komisije, vrijeme u kojem treba intenzivirati rad na budućim zajedničkim politikama, posebno u kontekstu novog Europskog zelenog plana, a bez naznaka trenutka u kojem će biti dogovoren novi Višegodišnji financijski okvir. Sve su to bile neizvjesnosti koje smo prihvatili kao izazove. Imali smo jasnu viziju budućnosti i cijeli niz tema o kojima smo željeli potaknuti razmišljanje na razini zajednice.“

Pandemija bolesti COVID-19 donijela je sasvim novi niz izazova i u potpunosti promijenila prioritete i uvjete rada. Trebalo je osigurati nastavak opskrbe hranom, nastavak proizvodnje i trženja poljoprivrednih i prehrambenim proizvodima, a poljoprivrednicima, ribarima i sektoru akvakulture osigurati potrebnu financijsku pomoć i aktivaciju dostupnih tržišnih mehanizama kako bi im se pomoglo u prevladavanju krize uzrokovane pandemijom. Pod vodstvom hrvatskog predsjedništva te brzom i koordiniranom akcijom svih institucija potrebne mjere su u vrlo kratkom roku stupile na snagu.Prošle sedmice je u Službenom listu Europske unije objavljena posljednja u nizu uredbi iz paketa COVID-19 mjera i to samo osam tjedana od početnog prijedloga Komisije. Radi se o posebnim mjerama za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), a kao odgovor na posljedice krize u poljoprivrednom sektoru uzrokovane COVID-19 pandemijom.

„Ovu Uredbu navodim kao primjer solidarnosti i razumijevanja među državama članicama, ali i svim institucijama jer je politički dogovor postignut u iznimno kratkom roku, a podršku kompromisnom prijedlogu teksta koji je predložilo Predsjedništvo dale su i one države članice čiji poljoprivrednici od ove mjere neće imati koristi jer su sredstva iz njihovih Programa ruralnog razvoja već iskorištena.“ - naglasila je ministrica Vučković.


RIBOLOVNE MOGUĆNOSTI

U popodnevnom dijelu video sastanka povjerenik Europske komisije Virginijus Sinkevičius predstavio je posljednju komunikaciju Europske komisije koja svake godine u lipnju predstavlja podlogu za pregovore o ribolovnim mogućnostima za sljedeću godinu, a koji se odvijaju u okviru Vijeća u drugom dijelu godine. Povjerenik je ministre informirao i o problemu usputnog ulova zaštićenih vrsta.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je kolege nadležne za ribarstvo o statusu interinstitucijskih pregovora za novi Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, reviziji Uredbe o kontrolama u ribarstvu, te svim ostalim zakonodavnim aktima.

„Danas, kada sam kolegama ministrima predstavljala naša postignuća i kada sam čula njihovo objektivno mišljenje o našem radu, istinski sam ponosna na sve što smo uspjeli postići u ovim vremenima punim izazova. Bili smo primorani kreirati nove metode, pokretati nove kanale komuniciranja i nove načine donošenja odluka. Palicu preuzima Savezna Republika Njemačka, a formaciju Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva vodit će njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner koja je u Zagreb došla kako bismo osobnim susretom obilježile taj trenutak. Naši timovi posljednjih tjedana usko surađuju i s punim povjerenjem mogu reći da je ta suradnja bila vrlo uspješna te da će prijenos posla između timova glatko proći. Iako Njemačke institucije imaju veliko iskustvo u poslovima predsjedanja koje su s nama u više navrata nesebično podijelile, znamo koliko je teško raditi i planirati u uvjetima velike neizvjesnosti i stoga im želimo puno sreće, strpljenja i fleksibilnosti u idućih šest mjeseci.“ – zaključila je ministrica Vučković.

" Posljednjeg dana Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 30.lipnja očekujemo postizanje političkog dogovora, odnosno sporazuma o zajedničkom razumijevanju našeg pregovaračkog tima i Europskog parlamenta oko prijelaznih odredbi Zajedničke poljoprivredne politike koja će se primjenjivati do stupanja na snagu nove Zajedničke poljoprivredne politike.Postizanjem dogovora o prijelaznim pravilima bit će osiguran kontinuitet provedbe Zajedničke poljoprivredne politike po sadašnjim pravilima čime će korisnicima biti pružena pravna sigurnost u pogledu njihovih legitimnih očekivanja, a nacionalnim administracijama ostavljeno dovoljno vremena da se pripreme za provedbu reformirane Zajedničke poljoprivredne politike koja će uključiti i elemente Europskog Zelenog plana.
Za poljoprivredne proizvođače to konkretno znači pravnu sigurnost i nastavak provedbe mjera bez zastoja zbog nesigurnosti koje su prouzrokovane dugotrajnim pregovorima oko Višegodišnjeg financijskog okvira i reformskog paketa uredbi Zajedničke poljoprivredne politike, a koji traju još od sredine 2018. godine. To je važno i u kontekstu oporavka sektora od krize uzrokovane COVID-19 pandemijom jer će se nastaviti s ulaganjima u poljoprivredni sektor, lokalnu infrastrukturu i razvoj ruralnih sredina."

„Poljoprivrednici trebaju siguran i stabilan sustav, trebaju pravovremene informacije o mogućnostima koje će imati na raspolaganju i temeljem kojih će planirati svoju proizvodnju i svoj odnos sa tržištem. Nismo dopustili da nam nove okolnosti posluže kao izgovor za neodrađen posao. Naprotiv, prihvatili smo to kao izazov i priliku da dokažemo da se dobrom voljom, predanim radom i otvorenošću za suradnju može postići veliki uspjeh. Koristim priliku zahvaliti svim državama članicama, kolegama iz Komisije kao i iz Parlamenta koji su zajedno s našim timom radili na ovom zakonodavnom aktu i prepoznali važnost brzog djelovanja jer naši poljoprivrednici nemaju vremena čekati. Hvala svima.“ – izjavila je ministrica Marija Vučković na kraju.

30.06.2020. u 07:41 • 0 KomentaraPrint#^

SUČELJAVANJE BERNARDIĆA I PLENKOVIĆA NA RTL TELEVIZIJI



SADRŽAJNO I PRISTOJNO

Dvojica najjačih političkih kandidata aktualni premijer RH Andrej Plenković i predsjednik najjače oporbene stranke SDP Davor Bernardić na komercijalnoj RTL televiziji pokazali se su biračkoj publici u sučeljavaju stavova 29. lipnja navečer, šest dana prije parlamentarnih izbora koji će se održati 5. srpnja . Obojica su kandidati za 13 premijera RH.



Sučeljavanje je bilo sadržajno i vrlo zanimljivo, ali i verbalno vrlo pristojno. Obojica su jedan drugome rekli sve što su željeli ali bez neugodnih riječi, što je svojevrstan uspjeh i vrlo važno za vid javne rasprave u kojoj se kandidati predstavljaju biračkoj publici. Doduše Plenković ima izgrađen javni način pristojnog komuniciranja , u kome je izbor riječi i izražavanja takav, da suparnik ne može na njega ići riječima koje bi se okvalificirale kao nepristojan način ophođenja. Zapravo suparnik bi mogao i tako nastupiti, ali tada bi poslao poruku da radi protiv sebe. Radi pristojnog načina komuniciranja, osobnog držanja i vlastite samouvjerenosti, u što ide i prihvatljivo pozitivna facijalna ekspresija, kritičari i politički protivnici Plenkoviću spočitavaju bahatost. No ta bahatost ne može se naučiti ili isključiti nekom vlastitom odlukom, ona je uz intelektualnu spremu, komunikaciju i ponašanje kapital koji imate ili nemate.




Dvojica sučeljenih kandidata za budućeg premijera raspravljali o svim temama; Bernardić je prigovarao i svemu prilazio kritički dok je Plenković iznosio činjenice stanja i upravljanja državom iz svoje dosadašnje četverogodišnje prakse i rada . Na početku je Bernardić iznio svoju bojazan da je njegov sugovornik pozitivan na COVID 19, radi nedavnog kratkog susreta sa Đakovićem za Plenkovićevog kratkog posjeta teniskom turniru u Zadru na kome je, kasnije se ispostavilo bilo nekoliko osoba zaraženih korona virusom, na što je Plenković izvadio iz đepa sakoa liječnički nalaz testa napravljenog tijekom dana, te tako dokazao da nije COVID 19 pozitivan te rekao da se po četvrti put testirao u ovom radoblju korona virusa u Hrvatskoj. Bernardić se često konzultirao s pisanih materijala koje je imao pred sobom, te pomoću grafova i tablica s tih papira uvjeravao Plenkovića i gledateljstvo o ispravnosti svojih navoda i argumenata.



Bernardić je na kraju rekao Plenkoviću da je prespavao predsjedanje RH VIjećem Europske unije, što osim što nije točno, Bernardić potvrđuje da ništa neza o šezdesetak video konferencija koje su održane s razina svih hrvatskih ministarstava s ministrima i predstavnicima Vlada zemalja članica EU te poduzimanjem Plenkovića za napredak pristupanja zemalja EU u regiji. Bernardić je u nekoliko rečenica pokušao reći zašto BiH nema aktivno otvorene pregovore za pristup EU, ali nije pokazao dovoljno razumijevanje poznavanje problematike BiH i EU.
Plenković je Bernardiću rekao da uopće ne poznaje političke odnose Hrvatske s EU s obzirom na njegovu pretenziju na premijersko mjesto, te mu savjetovao da mora još jako mnogo učiti.
Voditeljica sučeljavanja je na zadovoljavajuć način vodila sučeljavanje. Dozvoljavala je raspravu kandidata, ali na način da je i sama slušala što dvoje kandidata govore, tako da su gledatelji u dva sata sučeljavanja Plenkovića i Bernardića uspjeli čuti sve što je važno.
Margareta Zouhar Zec
Fotografije snimila s TV ekrana:m.zouhar zec

30.06.2020. u 06:19 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 29.06.2020.

PARLAMENTARNI IZBORI U IZRAZU JUMBO PLAKATA


NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA 5.SRPNJA 192 LISTE

Izborna promiđba za parlamentrne izbore koji će se održati u nedjelju 5. srpnja 2020. je u tijeku i traje još pet dana. U subotu 4. srpnja je dan izborne šutnje.
Predstavljanje kandidata i lista koje svakoga dana traje na Prvom programu Radio Zagreba i četvrtom programu HRT-a je najtemeljitije. Tu se predstavljaju liste i kandidati i u zadanoj minutaži svatko može predstaviti sebe, program i stranku iz koje dolazim . Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa objavio je 18. lipnja da su za predstojeće izbore prihvaćene 192 liste. Samostalnih stranačkih lista je 90, lista koalicije stranaka su 92., a neovisnih lista je pet.
Veliki broj kandidata koji imaju priliku ravnopravno se predstaviti javnosti preko medija ne govore ni o kakvim programima. Oni iznose svoja zapažanja i mišljenja, gotovo su to želje, što bi oni promijenili u pojedinim političkim resorima, kada bi njihova stranka ili oni bili izabrani u Sabor. Kad bi se netko imamo vremena baviti analizom sadržaja i mogućnosti provedivosti onog što su sve ti kandidati izgovorili u eter javnosti i što izgovaraju u kampanji predstavljanja , pokazalo bi se da se predlažu rješenja na način da se uzme jednoj društvenoj skupini, kako bi dobila druga društvena skupina koja ima više simpatija u očima predlagača, da dio kandidata zaboravlja da je RH članica zajednice zemalja EU i da Hrvatska ne može raditi protivno pravilima zajednice EU, neki kandidati koji žele u politiku prema svojim izrečrnim prijedlozima čak i neznaju da neki njihovi prijedlozi već postoje i egzistiraju itd.
Zbog vremenskog tjesnaca i epidemije korone politička promiđba je u ovom predizbornom razdoblju kratka i bez aktivnog putovanja viđenijih političara po Hrvatskoj.
Jumbo plakati novih i nepznatih stranaka su zanimljiviji jer na njima nisu lica, već poruke druge vrste, u slikama i brojkama. Tako je i jedan novčanik dobio važno mjesto na plakatu .

Evo kako izgleda kampanja parlamentarnih izbora 2020. na jumbo plakatima. Pisci grafita brzo su reagirali te su izjave političara na pojedine teme u svom izrazu napisali na plakate.
Margareta Zouhar Zec,
Fotke m.zouhar zec




























Fotke.m zouhar zec

Pravo manjina na zastupljenost u Hrvatskom saboru

Republika Hrvatska jamči pripadnicima nacionalnih ma¬njina pravo na zastupljenost u Hrvatskom saboru. Zato pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri zastupnika u Sabor u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Pripadnici mađarske nacionalne manjine i talijanske nacionalne manjine biraju po jednog zastupnika u Sabor, a jednog zastupnika zajedno biraju i češka i slovačka nacionalna manjin u Sabor RH. Pripadnici austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika u Sabor. Pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika u Sabor.



Fotka:m zouhar zec

29.06.2020. u 12:04 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 28.06.2020.

ZAŠTO NEDJELJOM RADNICI NA TRGU BANA JELAČIĆA OBAVLJAJU RADOVE NA TRAMVAJSKOJ PRUZI?

POSLOVI MOGU BITI OBAVLJENI U RADNI DAN!

Meteorološki je vruć nedjeljni dan već od jutra, a radnici na Trgu bana Jelačića na tramvajskoj pruzi izvode radove. Veliku buku proizvode električni alati s kojima se vade betonski komadi kojima je omeđena stabilnost tramvajske pruge. Tramvajsku prugu treba popraviti i dovesti u stanje sigurnog budućeg prometovanja, ali sam nezadovoljna i žalosna i loše se osjećam zbog odluke nekih koji sebe smatraju važnim i mjerodavnim za obavljanje posla, da radnici težak fizički posao moraju obavljati baš nedjeljom kada se svi drugi odmaraju. Zašto nedjeljom radnici na Trgu bana Jelačića rade na tramvajskoj pruzi? Pa i ti ljudi, za Boga miloga, imaju svoje obitelji, svoje djevojke ili žene, svoje roditelje i rodbinu s kojima bi rado podijelili i proveli nedjeljno jutro i nedjeljni dan, otišli sa svojim djetetom ili suprugom na misu ili na bazen. Kakvi to nakaradni umovi sebi nedjeljom dodjeljuju pravo na odmor, a radnicima koji fizički rade ne dozvoljavaju da im nedjelja bude dan odmora, i dan proveden s najbližima?




Fotke:m.zouhar zec

Baš svaki dan prolazim Trgom bana Jelačića i znam da od potresa 22. 3.2020. tramvajskog prometa nema Jurišićevom ulicom, Trgom bana Jelaačića, Frankopanskom ulicom, kao ni Praškom, sve do željezničkog kolodvora. Radovi su na Trgu otvoreni tek 23.lipnja i sada neki loš organizator poslova naređuje firmi koja izvodi radove da se radi baš nedjeljom! A koji dan ti radnici imaju slobodan dan, ako su nedjeljom radili? Gdje je inspekcija, gdje je Inspektorat rada, koji bi napokon uočio da ljudi koji su preko tjedna teško fizički radili, nedjelju trebaju imati slobodnu. Inspektori se također nedjeljom odmaraju i nemaju u opisu posla radnu nedjelju. Iako rade mnogo lakši posao ne pada ima na pamet da nekoga kontroliraju i nadgledaju! No ponovo pitam, zašto usred Zagreba ljudi moraju obavljati teški fizički rad nedjeljom i biti iza te ogradne žice kao u kavezu? Odgovorni – tko Vam treba reći da se napokon ponašate ljudski moralno, jer Zagreb nije selendra, Zagreb je europski grad, mjesto kulture, povijesti, tradicije i gastronomije, što je atraktivno i zanimljivo turistima, samo nije domaćim šefićima. A ti domaći šefići, koji po svoj prilici nemaju uređen ni vlastiti život s obitelji, pa nemaju osjećaja ni za tuđe živote i za organizaciju posla, u kome sudjeluje desetak djelatnika. A da ne započinjem temu o pitanju da li je tim ljudima koji rade nedjeljom taj fizički rad adekvatno i dodatno plaćen? Poslovi koje radnici obavljaju nedjeljom nisu neophodni i lako mogu biti obavljeni u radni dan. Mijenjate nakardne stavove na bolje u glavnom hrvatskom gradu, jer 2020. u Hrvatskoj nesposobnost i glupost ne treba ponižavati ljude, a posebno ne na glavnom gradskom trgu – na Trgu bana Jelačića u centru grada Zagreba.





Fotografije radova na tramvajskoj pruzi na Trgu bana Jelačića 28. lipnja 2020. Fotke snimila m. zouhar zec


TURISTIČKI MANEKENI
I dok djelatnici rade na tramvajskoj pruzi, a radovi stvaraju veliku buku na početku Trga bana Jelačića – od Jurišićeve ulice – je Informativni centar Turističke zajednice Grada Zagreba. Pored plana grada Zagreba dvoje je mladih manekena turističke zajednice: djevojka je obučena u odjeću kako se nekad odjelava Dora, a mladić u odjeću Bana Jelačića. Vrlo su mladi , pitam ih za imena, a djevojka odgovara da u ovoj odjeći oni imaju samo imena svojih povjesnih likova. Zato je ona Dora (28), a mladić Ban Josip Jelačić (23) . No zanima me tko su privatno i saznajem da Ban studira matematiku, a Dora fonetiku rehabilitacije i slušanja govora. Samo desetak metara su od zdenca Manduševca. Legenda kaže da je na tom zdencu lijepa djevojka Manda srela viteza koji ju je zamolio vode. Rekao joj je "Mando, dušo, zagrabi vode". Prema toj izreci su i Zagreb i Manduševac dobili ime Manduševac od "Mando, dušo", a Zagreb od "zagrabi".
Izvor vode Manduševac postoji od davnine na prostoru bivšeg sajmišta Harmice ispod zidina starog Zagreba (koji se sastojao od dva grada-današnjeg Kaptola i Griča). Stoljećima je služio Zagrepčanima kao izvor vode. Naime 1312.godine u doba gradnje katedrale,bila je velika suša.
Tada je Augustin Kažotić, kasnije hrvatski blaženik rođen u Trogiru 1260. službovao u Zagrebu gdje je bio biskup, iz reda dominikanaca. Kažotić je molio u svojim molitvama Boga za vodu, koja je nedostajala ljudima te je izmolio izvor vode, današnji Mnduševac. Dio relikvija bl. Augustina Kažotića čuva se u zagrebačkoj Katedrali.

I dok razgovaram s Dorom i s Banom obraćaju im se dva mladića, koji su u šetnji, jedan je iz Irana, drugi je iz Pakistana. U pozadini se vidi Manduševac, fanas fontana, te spomenik Bana Josipa Jelačića.





Dolazi potom kanađanka koja je u Hrvatskoj kroz vrijeme cijele korone, jer nemože otputovati, ali zato obilazi gradove u blizini Zagreba te priča kako se lijepo provela u Karlovcu.



Fotke:m.zouhar zec

Nakon što su porazgovarali turisti odlaze, a Dora i Ban odluče sami koketno, držeći se za ruke krenuti prema Katedrali, izazivajući divljenje onih koji neznaju da je njihov posao turistima na zanimljiv i živopisan način govoriti o povijesti grada Zagreba.
Margareta Zouhar Zec

28.06.2020. u 16:48 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 27.06.2020.

PODJELA MLIJEČNIH PROIZVODA JOŠ JE U TIJEKU !





60 POSREDNIKA PODIJELILO 159. 735 KG MLIJEČNIH PROIZVODA


Radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske je 2. travnja ove godine, između ostalih, donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19. Ministarstvo poljoprivrede je odmah krenulo u provedbu mjere, a sa danom 5. lipnja ove godine dogovorena su sva predviđena financijska sredstva.
Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede od 26. lipnja Mjera se provodila povlačenjem sa tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare, koje su u 2019. godini, od proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj, otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka. Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a dogovoren je otkup za 175.987 kg proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna.

Podjela dogovorenih količina mliječnih proizvoda je još uvijek u tijeku, a do danas je podijeljeno 159.735 kg proizvoda na 60 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.

Neki od korisnika mliječnih proizvoda iz Mjere u vrijeme COVID 19 izjavili su slijedeće:

Jelena Šurbek iz Mini mljekare Veronika d.o.o. istakla je slijedeće:

„Kao proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, doslovno "preko noći" našli smo se u kaosu nakon zabrane rada na tržnicama koje su naše glavno tržište. Proizvodnja je radila kao da prodaja nije uopće stagnirala, sirovina je svakodnevno pristizala, a mi smo se u kratkom roku našli u problemu jer su se zalihe gomilale. Ministarstvo poljoprivrede svojom reakcijom i provedbom privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanima epidemijom koronavirusa olakšalo nam je reorganizaciju proizvodnje i prilagodbu novonastaloj situaciji“

Božidar Kuzmić, član uprave mljekare Euro-Milk d.o.o., ocjenjuje donošenje i provedbu mjere učinkovitim:
„Nakon zatvaranja tržnica, škola, hotela, ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge prehrane i nekih trgovina prehrambenim proizvodima radi epidemije bolesti COVID-19, isporuke svježih mliječnih proizvoda smanjile su se za 50%, a kako mi otkupljujemo mlijeko od hrvatskih proizvođača mlijeka koji su naši ugovorni partneri, svježe mlijeko je pristizalo svaki dan i zalihe gotovih proizvoda su se gomilale. Pravovremenom reakcijom izbjegnut je prestanak otkupa mlijeka od hrvatskih proizvođača mlijeka, kao i otpuštanje dijela zaposlenih radnika u malim mljekarama. Niti jedna litra mlijeka ni kilogram proizvoda nisu bačeni već su donirani potrebitima te je, s obzirom na rok trajanja svježih mliječnih proizvoda, izbjegnuta katastrofa u mliječnom sektoru u dijelu koji otkupljuju male mljekare. Projekt je uspješno priveden kraju, krajnji korisnici su zadovoljni doniranim kvalitetnih hrvatskim mliječnim proizvodima, a proizvođači mlijeka i zaposlenici u mljekarama su zadovoljni obavljenim poslom.“

Među sudionicima koji su zadovoljni provedbom Odluke je i Štefica Čučak iz Humanitarne udruge Rijeka ljubavi:
„Neizmjerno smo zahvalni Ministarstvu poljoprivrede što se uključilo u pružanje humanitarne pomoći obiteljima u socijalnoj potrebi, čime su dali veliki doprinos poboljšanju kvalitete života naših korisnika. Napominjemo da Humanitarna udruga Rijeka ljubavi brine za 1100 obitelji, preko 3500 članova, 600 djece, 80 starih, bolesnih i nepokretnih i 60 branitelja. Teška materijalna depresija koja se uvukla u kućanstva uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 izazvala je paniku, strah i očaj kod obitelji u socijalnoj potrebi. Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo problem s kojima se susreću mali mljekari zbog novonastale pandemije i pružili su pomoć da domaći mliječni proizvodi pronađu put do obitelji u socijalnoj potrebi. Izuzetna suradnja uz pomoć IT sustava ubrzala je rad i pružena je svekolika pomoć, kako malim mljekarima, tako i obiteljima u socijalnoj potrebi, ublažujući im bol i patnju jer su osjetili da nisu zaboravljeni i da su voljeni kroz sve vrijeme krize izazvane od COVID-19.“

Fra Vladimir Vidović iz Caritasa Župe Svetog Antuna Padovanskog, jedan od posrednika u doniranju hrane, ističe:
„Izrazito sam zadovoljan ovom mjerom. Pišem u ime svih korisnika Pučke kuhinje na Svetom Duhu kojima smo mliječne proizvode dijelili. Korisnici su oduševljeni pogotovo što je roba vrhunske kvalitete i produljenog roka trajanja. Svaka čast na ideji i realizaciji. Na ovaj način pomoglo se i mljekarima, ali i čovjeku u potrebi.“

Važnost suradnje i umreženosti dionika naglašava sestra Veronika Mila Popić iz Udruge Depaul Hrvatska.

„Organizacija distribucije mliječnih proizvoda domaćih proizvođača usmjerenih prema najpotrebitijima u našem društvu ukazuje na ključni faktor komplementarne suradnje, umreženosti, u djelotvornoj izgradnji tog istog društva, kojeg smo svi mi dionici. A izgradnja služi boljitku svakog člana, osobito onoga do kojeg pomoć teško dopire. Zahvaljujemo na ovim iskoracima suradnje usmjerenih i prema našim domaćim proizvođačima (izuzetnu kvalitetu čijih proizvoda prepoznajemo) i prema nama koji skrbimo za najpotrebitije".

Učinci provedbe ove mjere su višestruki, a uključuju pomoć malim mljekarama s problemima u poslovanju, kontinuirani otkup mlijeka od hrvatskih proizvođača te besplatnu podjelu visokokvalitetne domaće hrane osobama u potrebi.





27.06.2020. u 05:25 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 26.06.2020.

MODERNIZIRANA PRAVILA ZA OPOREZIVANJE ALKOHOLA


DIREKTIVA ZA POČETAK 2022.





Priopćenje za medije Vijeća EU,• 24. lipnja 2020.

EU modernizira način na koji se oporezuju proizvodi koji sadržavaju alkohol radi smanjenja poremećaja prisutnih na jedinstvenom tržištu.
Veleposlanici i veleposlanice država članica pri EU-u su 24.lipnja privremeno potvrdili ažuriranje pravila o trošarinama na alkohol u EU-u, koje još treba potvrditi Vijeće. Očekuje se da će se ažuriranim pravilima o strukturama trošarina ponajviše poboljšati poslovno okruženje i smanjiti troškovi za male proizvođače alkohola, a pritom će se u obzir uzeti pitanja u vezi sa zdravljem i učinkovitom naplatom poreza.

„Naš zajednički okvir EU-a za oporezivanje alkohola ključan je kako bi se osiguralo da za sve vrijede jednaka pravila. Međutim, tijekom posljednjih 30 godina znatno se izmijenio način na koji proizvodimo i konzumiramo alkohol. Danas ažuriramo naša pravila kako bismo bolje uzeli u obzir najnovija kretanja u industriji alkohola“ - Zdravko Marić, hrvatski potpredsjednik vlade i ministar financija

Trošarine su neizravni porezi na prodaju ili upotrebu određenih proizvoda kao što su alkohol, duhan ili energija. Prihod od tih poreza u cijelosti ide zemlji kojoj se plaćaju. Zemlje EU-a od 1992. imaju uspostavljena zajednička pravila, posebice najniže primjenjive stope trošarine, kako bi se osiguralo da se trošarine primjenjuju na jednak način i na iste proizvode u cijelom EU-u.
Reforma sadržava sljedeće izmjene:
• povećanje praga s 2,8 % vol. na 3,5 % vol. za pivo niže alkoholne jakosti na koje se mogu primjenjivati snižene stope. Tom se izmjenom potrošači potiču da umjesto pića sa višim udjelom alkohola radije biraju pića niže jakosti i tako smanje unos alkohola. Ujedno se potiču pivovare da budu inovativne i stvaraju nove proizvode niže alkoholne jakosti.
• proširenje posebnog režima sniženih stopa trošarina namijenjenog malim proizvođačima piva i etilnog alkohola na proizvođače ostalih fermentiranih pića poput jabukovače
• uspostavu zajedničkog sustava za certifikaciju u EU-u za potvrđivanje statusa samostalnih malih proizvođača, koji bi bio prepoznatljiv u svim zemljama EU-a
• razjašnjavanje uvjeta za oslobođenje od pravila o trošarinama za denaturirani alkohol, koji se, na primjer, upotrebljava u proizvodima za čišćenje.
Vijeće će formalno donijeti nova pravila nakon što pravnici lingvisti izrade završnu verziju direktive, dok će se nacionalno zakonodavstvo za prenošenje te direktive primjenjivati od 1. siječnja 2022.
Internetska stranica Komisije o trošarinama na alkohol;


https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/excise-duties-alcohol-tobacco-energy/excise-duties-alcohol_en


POVEĆANA POTPORA POLJOPRIVREDNICIMA EU POGOĐENIMA KRIZOM COVID-19

Vijeće donosi izvanredne mjere:Priopćenje Vijeća EU

Vijeće EU usvojilo je 24. lipnja Uredbu kojom se državama članicama omogućuje, kao iznimna mjera do 7 000 EUR poljoprivrednicima i do 50 000 EUR malim i srednjim poduzećima (MSP-ima) koja su aktivna u preradi, marketingu ili razvoju poljoprivrednih proizvoda ili pamuk, osim ribarskih proizvoda. Cilj je iskoristiti raspoloživa sredstva u okviru postojećih programa ruralnog razvoja radi pružanja potpore poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima koje je najteže pogođena krizom COVID-19 te riješiti probleme likvidnosti i novčanog toka koji proizlaze iz zatvaranja trgovina, tržnica i restorana ,
„Kriza COVID-19 veliki je test za solidarnost s EU-om. Danas usvojen zakon pomoći će mnogim poljoprivrednicima i malim tvrtkama da nastave s radom. Važno je također naglasiti brzi odgovor i Vijeća i Europskog parlamenta koji su pristali hitno odobriti ovo zakonodavstvo, osiguravajući potporu jednom od sektora koji je najteže pogođenom pandemijom.“- Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Hrvatske.
Uredbom se omogućuje državama članicama da identificiraju korisnike i prilagode iznos plaćanja definirajući objektivne i nediskriminatorne uvjete prihvatljivosti i eventualne kriterije odabira.

U slučaju poljoprivrednika, takvi kriteriji mogu obuhvaćati:
proizvodni sektor
vrstU uzgoja
poljoprivrednu strukturu
vrstu marketing proizvoda
broj sezonskih radnika

U slučaju malih i srednjih poduzeća, kriteriji mogu uključivati:
sektore
vrste aktivnosti
vrstu regije

Potpora bi trebala biti ograničena na maksimalno 2% ukupnog doprinosa programima za ruralni razvoj iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). Isplate se trebaju izvršiti do 30. lipnja 2021. na temelju zahtjeva za podršku odobrenih do 31. prosinca 2020. godine.
Uredba je donesena pismenim postupkom.

Pozadina
Usvojena uredba mijenja Uredbu (EU) 1305/2013 o potpori ruralnom razvoju od strane Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). Komisija je svoj prijedlog usvojila 30. travnja 2020. Europski parlament glasao je za izmjenu Uredbe 19. lipnja 2020. Nakon današnjeg Vijeća koje je Vijeće usvojilo, uredba će biti objavljena u Službenom listu EU-a i stupit će na snagu isti dan.Uredba o posebnoj mjeri za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD) kao odgovor na epidemiju COVID-19, 22. lipnja 2020

26.06.2020. u 00:14 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 25.06.2020.

KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE


IDEJA IMA MANDAT OD ČELNIKA DRŽAVA ČLANICA

Za vrijeme šestomjesečnog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU koje završava 30. lipnja, Vijeće EU usvojilo je stajalište oko Konferencije o budućnosti Europe za pregovore s ostalim EU institucijama. Ovo je značajan uspjeh hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a koje je za to bilo dobilo mandat od strane čelnika država članica EU-a, i to nakon nekoliko mjeseci intenzivnih pregovora s državama članicama u Vijeću.
"Hrvatsko predsjedništvo se zalagalo za dobivanje snažnog mandata Vijeća, kako bi Konferencija o budućnosti Europe mogla dati značajan doprinos otvorenoj i širokoj raspravi o temama od neposrednog interesa za sve građane, u rasponu od njihovih ljudskih, ekonomskih i socijalnih prava i temeljnih vrijednosti Unije do njezine uloge u oporavku, gospodarskom snaženju i jačanju otpornosti država članica, uključujući i na krize kao što je COVID-19. Konferencija o budućnosti Europe ujedno će uvelike doprinijeti jačanju ukupnog položaja EU u svijetu punom izazova, ali i izgradnji vizije za ujedinjenu, solidarniju i gospodarski održiviju Uniju", poručio je tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković, posebno naglasivši kako će Hrvatska nastaviti sa snažnim političkim doprinosom u okviru ove konferencije, u kojoj će važnu ulogu imati potpredsjednica Europske komisije i hrvatska europarlamentarna zastupnica Dubravka Šuica.
Očekuje se da će Konferencija o budućnosti Europe započeti s radom nakon konačnog dogovora između europskih institucija, do kraja 2020. godine, uzimajući u obzir epidemiološke uvjete. Bit će organizirana kao široka platforma za raspravu o budućnosti Europe, na europskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, uz sudjelovanje građana, različitih dionika iz svih društvenih područja, socijalnih partnera i civilnog društva, EU institucija i nacionalnih parlamenata, uz korištenje digitalnih i internetskih platformi. Predviđeno je da Konferencija traje dvije godine. Izvor : Vlada RH

25.06.2020. u 23:49 • 0 KomentaraPrint#^

DRVNO TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA



REZIMIRANJE RAZVOJA DRVNOG SEKTORA

U Opatiji u hotelu Amadria Park Grand Hotel 4 Opatijska Cvijeta & Amadria Park Hotel Royal, ulica Viktora cara Emina 6, u ponedjeljak, 29. lipnja s početkom u 10.00 sati započeti će dvodnevna 17. Drvno-tehološke konferencija, a otvorit će je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Premijer će se sudionicima obratiti svojim govorom.

Osim premijera, očekuje se i dolazak drugih visokih državnih dužnosnika.Konferencija će okupiti predstavnike drvne i drvo prerađivačke industrije, predstavnike šumarske struke iz Hrvatske i regije.
Na konferenciji je predviđeno strogo pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera kao preventivna mjera radi bolesti COVID -19.
Drvno tehnološka konferenciji koja je postala tradicionalma održava se s ciljem rezimiranja aktualnog stanja u širokom sektoru proizvodnje, prerade, izvoza i prodaje drveta, razmjene iskustva i najboljih praksi, umrežavanja, ali i jačanja prisustva domaćeg proizvoda na hrvatskom tržištu te promocije drvoprerađivačke industrije kao generatora razvoja hrvatskog gospodarstva.

Prijave su moguće na www.drvna-konferencija.hr! Rezervacija smještaja na : http://www.grandhotelopatija.com/

25.06.2020. u 01:58 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 24.06.2020.

TREĆA REVIJA "VINA OD DAVNINA"


RIZMAN JE ŠAMPION



Na trećoj reviji VINA OD DAVNINA diplome vinarima za šampionska vina 23. lipnja u hotelu Westin podijelila je ministrica poljoprivrede mr. Marija Vučković. Šampioni vina su slijedeći:

Najbolje ocjenjeno vino:
Primus – Plavac mali 2016.
Rizman vinogradi d.o.o. Klek

Šampion u kategoriji pjenušavih vina:
San Marino – Žlahtina 2017.
Pavlomir d.o.o., Novi Vinodolski

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Središnja bregovita Hrvatska:
Pušipel classic 2019.
Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Hrvatska Istra i Kvarner:
Malvazija istarska 2019.
OPG Siljan Sanjin, Krnica

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:
Kurykta reserva – Sansigot/Debejan 2016.
Estate winery d.o.o., Vrbnik

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Dalmacija:
Tasovac Pošip 2018.
OPG Davor Tasovac, Žrnovo

Šampion u kategoriji crvenih vina - regije Dalmacija:
Primus – Plavac mali 2016.
Rizman vinogradi d.o.o. Klek



S lijeva Marijan Čižmešija glavni ocijenjivač vina revije VINA OD DAVNINA

Marijan Čižmešija predsjedao je komisijom koja je ocjenjivala vina za kojem su danas podijeljena priznanja. Čižmešija je rekao slijedeće „ Vina su bila od berbe 2007 – do berbe 2019. od vinara iz Konovala, Pelješca, Korčule, Srednje Dalmacije, Ravnih Kotara, Kvarnera Istre, pa preko Prigorja, Zagorja, Međimurja do Moslavine. Ovu manifestaciju odlikuju vina autohtonih hrvatskih sorata, kojih je bilo 30 sorata od plavaca s juga, do pošipela na sjeveru do škrleta, kraljevine…"
Na ocjenjivanju je bilo 159 uzoraka vina od 77 proizvođača. Dodijeljene su 3 velike zlatne diplome, 60 zlatnih diploma, 65 srebrnih diploma, 18 brončanih diploma i 1 priznanje.
Najbolje ocijenjeno vino je PLAVAC MALI iz vinarije RIZMAN a najbolje ocijenjeno Crveno Vino iz redovite berbe iz regije Dalmacija je ponovo iz vinarije RIZMAN



prof. dr. Edi Maletić predstojnik Centra za vinogradarstvo i vinarstvo Fotke m. zouhar zec

Inicijator i organizator projekta VINA OD DAVNINA, je Ministarstvo poljoprivrede, suorganizator Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu te partneri Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Cilj projekta je promocija vina hrvatskih autohtonih (izvornih) sorata i Hrvatske kao autentične vinske zemlje, a povećani odaziv vinara u odnosu na prošle godine pokazuje interes proizvođača koji su kroz projekt dobili jedinstvenu platformu za promociju svojih vina, autentičnog turističkog proizvoda i važnog dijela gastronomske ponude Hrvatske. (mzz)

24.06.2020. u 20:19 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 23.06.2020.

I OVAKO U HRVATSKOJ PROLAZI POŠTEN ČOVJEK!



SKRIVENA KORUPCIJA NA POTENCIJU!

Jedna besposlena žena (58) zvati ću je Javorka, tražila je podstanarsku sobu i pokucala na vrata moga susjeda, zvati ću ga Emil. Rođen je 1941. godine. Čovjek u mirovini koju je zaradio u Njemačkoj kao profesionalni stolar radeći 30 godina, koji ima prijatelje u Turskoj, Austriji i Njemačkoj, a u mom susjedstvu ima kuću na kat s potkrovljem, vrlo dobro uređenu, nakon razgovora s Javorkom primio ju je u potpuno namješten i opremljenu sobu u potkrovlju, s upotrebom kuhinje, hodnika, toaleta i balkona. U tom sklopu je još jedna soba, jer je Emil tražio još jednu podstanarku. Načinio je s Javorkom ugovor o stanovanju, a nju prijavio na svoju adresu. Bilo je to u lipnju 2016. godine
No kada je Emil prijavio Javorku, te je ona dobila osobnu kartu na Emilovu adresu stana, rekla mu je daa će mu Grad Zagreb isplaćivati 400 kuna na ime njena podstanarstva, te mu je rekla da je ona psihička bolesnica, što mu je napisala i pismeno. Ona ništa i nigdje ne radi, a Crveni križ joj donosi pakete hrane, vidio je Emil, a ponekad i sama ide po paket hrane u Crveni križ.

SAMOVOLJNA JAVORKA

Osim toga Emil za podstanarku Javorku plaća potrošenu vodu, struju i pretplatu za TV koji ima u stanu u potkrovlju. Javorka je zauzela i drugu sobu u tavanskom stanu jer ona ne želi da u sobi do nje stanuje još jedna podstanarka. Javorka stanuje u 30 kvadrata stana I ima sav konfor za 400 kuna koje za nju plaća Grad Zagreb a koje Emil prima na tekući račun. Od nje nema niti kune zarade, već samo gubitak uznemirujuće događaje, iako je ona kod njega potpuno legalno prijavljena. U ugovoru o najmu sklopljenom u ožujku 2016. između Emila kao stanodavca I Javorjke kao najmoprimke stoji da ona stan mjesečno mora plaćati 800 kuna. A i to je malo u odnosu na ono što Javorka uživa u Emilovu iznajmljenom stanu . A Javorka to nije plaćala niti plaća sad, jer još uvijek kod Emila stanuje. Uvidio je naime vrlo brzo da s Javorkom netko uprvlja mimo njegova znanja I nije si želio stvarati nikakve probleme. Javorka je dovodila muškarca u stan, koji bi ujutro odlazio. Odlazio je naime ne skrivajući se, već tako da ga Emil vidi. Strpljivi Emil nije ga ništa pitao, čak ni onda kada mu je ovaj na odlasku pokazivao srednji prst. Emil je rekao da ga provociraju, ali da se on neće dati isprovocirati.
Pokušavao je s njom razgovarati da se mora iseliti i da ne može živjeti na njegov račun.Prijavila ga je policiji da joj on prijeti i da joj želi odsjeći glavu sjekirom, nakon što je u niegovu dvorištu vidjela sjekiru u blizini ulaznih vrata. Policija je došla na njen poziv i odnijela sjekiru u policijsku stanicu. Emil je s odvjetnikom razgovarao o Javorkinu iseljenju iz njegova stana 2018., ali mu je odvjetnik rekao neka ništa ne forsira.(!?) Emil kaže da ga odvjetnik namjerno ušutkava i ništa dalje ne poduzima.
Emil misli da je sjekira još u policijskoj postaji, jer mu je nisu vratili .

ŽELJEZNI OKVIR

U lipnju 2018. jedne večeri Javorka je s nekim željeznim okvirom na stepenicama u glavu udarila Emila i ozlijedila ga. Prethodno je razbila staklo na ulaznim vratim u tavanski stan. Emil je je pozvao hitnu službu jer je rana krvarila, a Hitna je pozvala policiju. Emil je noć proveo u bolnici, a Hitna ga je vratila zamotane glave drugoga dana.
Kada ga je sljedećeg dana vidjela susjeda, zvati ću je imenom Vera, da dvorištem hoda sa glavom zamotanom zavojima, došla je do njega. Emil je bio uzbuđen od događaja kojeg je proizvela Javorka, vidjelo se to po njegovu isprekidanom govoru, a na stubišu je od događaja prethodne većeri bilo krvi. Emil je Veri ispričao događaj , a potom s Verom otišao do tavanskog stana. Javorka je bila tu i burno je reagirala. Emil je skinuo vrata s pantova i odnio ih u prizemlje, jer su mala razbijeno staklo.

FINANCIJSKI OŠTEĆEN, ZA DORH MORA POSTATI -- KRIVAC

Javorka koja je psihička bolesnica, koja nema poslovne sposobnosti i ne radi ni toliko da bi zaradila sredstva za stan i za hranu, već je perfidno financirana od nekoga s nivoa Grada Zagreba, ponovo je u policiji napravila prijavu, ali sada ne samo protiv Emila već i protiv Vere i to s optužbom da su oboje počinili kazneno djelo “Narušavanja nepovredivosti doma” . Dvije godine nakon događaja koji se zbio u lipnju 2018. policijski inspekor je našao za potrebno saslušati oboje, od Javorke optuženih, jer to traži DORH, rekao je policijski inspektor. Za kakvo narušavanje nepovrediosti doma Javorka moža nekoga teretiti i tražiti istragu Državnog odvjetništva, kada ona nema niti jednu svoju stvar u Emilovu stanu u kome je ona podstanarka, osim svoje odjeće? Javorka koja nema 800 kuna mjesečno za platiti stanarinu, pa povrh toga ni za za struju, vodu i TV može , zar za bilo što može tražiti intervenciju policije? Kako je to moguće? Tko stoji s nivoa Grada Zagreba iza te materijalno uboge i bolesne žene i doslovno već četiri pune godine maltretira Emila? Upravo to bi trebao istraživati policijski inspektor.! Inspektror ćini obrnuto udovoljavajući DORH—u - poštenog i financijski od Javorke oštećenog čovjeka, a onda i od Vere, traži priznanje za ono što Javorka uopće nema –Narušavanje nepovredivosti doma. Kakav dom? Da Javorka nije naletjela na Emila bila bi na ulici. A kod Emila, radi njegovih progresivnih pogleda na život i svijet I radi njegove dobrote Javorka ima kraljevski tretman, cijeli stan s balkonom , za 400 kuna iz Grada I s plaćanjem Emilovih režija. I ta izopačena osoba, tuži Emila DORH-u? Da li bi Ministar hrvatskog pravosuđa mogao izdržati psihički i moralno i materijalno da se to čini njemu što Javorka čini Emilu?

TAKO PROLAZI POŠTEN ČOVJEK U SURADNJI S INSTITUCIJAMA!

Ali ovaj događaj koji svjedoći kako u Hrvatskoj prolazi pošten čovjek svjedoči o dubokoj korupciji u ovom slučaju u Gradu koja se penje na potenciju. Korupcija je u ovom slučaju povezana i sa pravosuđem, s DORH-om. Negdje u pozadini ovakvih slučajeva akteri dijele pozamašnu “ pinku “. To je strašno! Vrijeme prolazi – korumpirano pravosuđe živi ! Do kada ministre pravosuđa Dražen Bošnjaković? Do kada premijeru RH Plenković? Želite novi mandate Vlasti ! Činite da se sudi onima koji su krivi, i koji rade zakonom nedopuštene radnje, perfidnu pljačku … itd.

Osobe koje navodimm u tekstu su mi poznate pod pravim imenima i s ostalim vjerodostojnim podacima.

Margareta Zouhar Zec


23.06.2020. u 12:26 • 0 KomentaraPrint#^

RAZVOJ CIKLOTURIZMA U VUKOVARSKO SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI


BICIKLOM KROZ VINOGRADE I NJIVE OPG-a


Kod Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru, sredinom mjeseca lipnja predstavljena je, prema informacijama Ministarstva turizma biciklistička ruta „put vinograda“ namijenjena cikloturistima koja se proteže kroz prirodu i vinograde, a time i kroz njive, i nasade brojnih obiteljska poljoprivredna gospodarstva, od Vukovara do Šarengrada kod Iloka u dužini od 30 kilometara.
Pročelnica županijskoga Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir podsjetila je da Vukovarsko-srijemska županija već tri godine ulaže u razvoj cikloturizma, te je 2019. godine u okviru programa tog razvoja na kontinentu postavljeno pet biciklističkih stanica, vidikovac u Šarengradu i biciklistička odmorišta u Vukovaru, Iloku te svetištu Šumanovci kod Gunje. Županija je 2019. utrošila 490.000 kuna na potrebe uređenja tog vida turizma od kojih su 60 posto bespovratna sredstva Ministarstva turizma.
Izrađeno je i nekoliko prometnih elaborata koji su temelj za daljnji razvoj, s oznakama i rutom koja se nalazi i na aplikaciji Vision One, odnosno pametnom turističkom vodiču.
Božo Galić vukovarsko-srijemski župan istiće da je turizam, uz poljoprivredu, drvni sektor i obnovljive izvore energije, jedna od strateških grana razvoja županije, jer za cikloturizam ima puno potencijala te će županija uz pomoć EU fondova izgraditi infrastrukturu za razvoj ove turističke grane.



23.06.2020. u 10:40 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 22.06.2020.

PONOVO SE U RH POVEĆAVA BROJ ZARAŽENIH VIRUSOM COVID -19!




ZBOG VIRUSA IZNENADA PREKINUT TENISKI TURNIR U ZADRU !

Korona virus COVID -19 se u posljednjih sedam dana galopirajućim korakom vratio u Hrvatsku. Prije dvadesetak dana korona virus je bilježen u jednoznamenkastim brojevima u Hrvatskoj. Učenici nižih razreda krenuli su u školu, maturanti su pristupili polaganju državne mature. Turisti su u broju većem od sto tisuća stigli u Hrvatsku . Epidemiološke mjere su smanjene te su sve više dozvoljavele povratak na oblik života prije epidemije, odnosno pandemoje korone virusa.
Nakon što je prošlo nekoliko dana bez zaraženih osoba, virus je pojavio u Hrvatskoj kao unsen iz drugih zemalja, najprije iz Bosne i Hercegovine odakle ga je donio jedan bračni par, koji je tamo bio u posjeti rodbini a onda se pojavio u nekoliko gradova u Hrvatskoj, a da se u svakom slučaju zaraze ,izvor zaraze nije mogao utvrditi. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. Krunoslav Capak bio je na poslovnom seminaru, u kontaktu sa zaraženom osobom. Da je njegova kontakt osoba COVID pozitivna saznao je naknadno, te je od 18. lipnja u karanteni.


Nestani iz svijeta i RH zauvijek!

A onda je virus COVID 19 izazvao pravi šok; tenisači na teniskom turniru 'Adria Tour' u Zadru u nedjelju 21. lipnja saznali su da je bugarski tenisač Grigor Dimitrov pozitivan na korona virus, što je on objavio na svom Instagram profilu i otputovao iz Zadra. Finale teniskog turnira Adria Tour, kojem je direktor Goran Ivanišević, odmah je otkazano. Ivanišević je potvrdio da je zdravlje najvažnije. Na turniru kojem je inicijator najbolje rangirani tenisač svijeta Novak Đoković, kojem je usput budi rečeno majka iz Vinkovca, a otac iz Crne Gore, a na kom su se okupili i tenisaći Andreja Rubljov, Marin Čilić, Borna Ćorić, Alexander Zverev i druga svjetski poznata imena iz vrhunskog svjetskog tenisa, Grigor Dimitrov je proveo nekoliko dana komunicirao i družio se sa vrlo mnogo osoba iz svijeta sporta, ali i sa ostalima. Nakon informacije da Dimitrov ima korona virus teniski turnir je otkazan, a svi iz teniskog svijeta pristupili su prema informacijama, na testiranje u polikliniku Zavoda za javno zdravstvo u Zadru gdje je glavni epidemiolog dr. Alan Medić.
Prema informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na dan 21.lipnja, broj novooboljelih u RH je bilo 19, nitko od njih nije na respiratoru, što potvrđuje da se radi o blažem obliku korona virusa, što je ukupno 2 317 osoba oboljelih pod virusa od čega je 107 umrlih.
Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 pandemije u svijetu je osam milijuna 796 tisuća 469, a umrlih 464 294. U Europi su od virusa korone umrle 174 684 osobe, dok je od virusa zaraženo nešto više od 1 500 000 osoba.
Margareta Zouhar Zec


22.06.2020. u 11:06 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 21.06.2020.

HRVATSKA SLOBODNA OD SVINJSKE KUGE


NAKON 15 GODINA NAPOKON PROGLAŠENI BEZ BOLESTI !!

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede 19. lipnja 2020. primila je službenu informaciju od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) da je Republika Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge.
Dodjela statusa zemlje službeno slobodne od klasične svinjske kuge rezultat je rada veterinarske struke i dosljednosti u provođenju mjera iskorjenjivanja, nadziranja i implementacije preventivnih mjera te ima neizmjeran značaj za svinjogojsku proizvodnju u RH i poljoprivredu u cjelini.

„Ovim putem želim zahvaliti svima koji su u sustavu provedbe veterinarske djelatnosti, koji su svojim radom i znanjem doprinijeli ovom uspjehu. Također, posebno želim zahvaliti i uzgajivačima svinja i lovcima koji su ključna karika u lancu zaštite zdravlja životinja. Ovo je čvrsti dokaz da samo uz suradnju možemo postići uspjeh“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

KONTEKST
U cilju omogućavanja slobodne trgovine živim svinjama, mesom i proizvodima od mesa svinja na tržište EU i treće zemlje, Republika Hrvatska je od 1. siječnja 2005. godine zabranila preventivno cijepljene protiv klasične svinjske kuge. To je ujedno i bilo i u cilju usklađivanja politike kontrole ove bolesti koju provode sve države članice EU. Zadnji slučaj klasične svinjske kuge u RH u domaćih svinja bio je potvrđen ožujku 2008. godine, a u divljih svinja u studenom 2008. godine.
Radi razumijevanja važnosti navedenog, želimo istaknuti da je Svjetska organizacije za zdravlje životinja organizacija koja objedinjuje veterinarske službe 182 država diljem svijeta i održava trajne odnose s gotovo 75 drugih međunarodnih i regionalnih organizacija. Postavljeni zdravstveni standardi na svjetskoj razini su upravo standardi od strane OIE-a. Standardi za koje nema pravila u EU zakonodavstvu zamjenjuju se standardima OIE-a. U trendu globalizacije, zdravstvene mjere imaju sve veću važnost u cilju osiguravanja međunarodne trgovine životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. U svjetlu toga, Sporazum o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera (SPS sporazum) potiče članove Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da baziraju mjere na međunarodnim standardima, smjernicama i preporukama. OIE je WTO referenca za standarde koji se odnose na zdravlje životinja i zoonoze.

21.06.2020. u 08:32 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 20.06.2020.

U OSIJEKU - PREDSTAVLJANJE STRATEGIJE POLJOPRIVREDE


POLJOPRIVREDA I AKVAKULTURA

Nakon što je Strategiju poljoprivrede 2020.-2030 „Više od farme“ i Strategije razvoja akvakulture 2020.-2030. „Više od ribnjaka“ u tri hrvatska grada predstavila ministrica poljoprivrede mr. Marija Vučković i to u Vukovaru 16. lipnja, u Opuzenu 18. lipnja i u Splitu 19. lipnja , na redu je, prema planu Ministarstva poljoprivrede, predstavljanje u Osijeku . Zato će državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak predstavit će “ u utorak 23. lipnja 2020. godine u 11:00 sati u prostorima Hrvatske gospodarske komore - županijska komora Osijek , na adresi Europska avenija 13, nacrte Strategije poljoprivrede 2020. – 2030. „Više od farme“ i Strategije razvoja akvakulture 2020. - 2030. „Više od ribnjaka“
Strategije poljoprivrede i akvakulture rezultat su suradnje Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke te rada domaćih i stranih stručnjaka, uz konzultacije s velikim brojem predstavnika proizvođača, znanstvenika i šire javnosti. U suradnji s predstavnicima sektora utvrđena je dugoročna vizija razvoja hrvatske poljoprivrede i akvakulture te ključni problemi za koje strategije nude rješenja.
Na predstavljanje su pozvani zainteresirani poljoprivredni proizvođači i ostali zainteresirani za temu.
Strategija poljoprivrede temelji se na ostvarenju strateške vizije razvoja hrvatske poljoprivrede, a to je prvenstveno proizvodnja veće količine hranjive i visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljanje prirodnim resursima u promjenjivim klimatskim uvjetima te doprinos poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima, koja će se ostvariti postizanjem četiri strateška cilja. Aktivnosti za njihovo ostvarenje definirane su u planu provedbe, a osnovni je zahtjev strategije poljoprivrede učinkovitije korištenje javnih sredstava, kroz bolje usmjeravanje poljoprivrednih potpora i poboljšanje apsorpcije EU sredstava za ruralni razvoj. Strategija razvoja akvakulture za period 2020. – 2030. u definiranim strateškim ciljevima ističe unaprjeđenje gospodarski i tržišno održivog sektora akvakulture, veću učinkovitost vrijednosnog lanca i konkurentnosti hrvatskih proizvoda akvakulture na inozemnim i domaćem tržištu, što će u konačnici rezultirati integriranim teritorijalnim razvojem ruralnih i obalnih područja te povećanjem zaposlenosti lokalnog stanovništva i podizanjem životnog standarda u tim područjima.


HRVATSKU STRATEGIJU POLJOPRIVREDE RADILA JE SVJETSKA BANKA!

Strategiju hrvatske poljoprivrede koju sada hrvatski dužnosnioci iz područja poljoprivrede predstavljaju, mada nije potpuno jasno iz najava da li je strategija gotova ili je to samo njen nacrt, radili su stručnjaci Svjetske banke. Odluku o tome, ili sam ili s Vladom premijera Plenkovića, potpisao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dolaskom na ministarsku dužnost. Dakako da prilično apsurdno zvuči da hrvatsku strategiju poljoprivrede radi Svjetska banka. Zar u hrvatskoj više nema dovoljno poljoprivrednih stručnjaka - znanstvenika, kao i relevantnih mišljenja djelatnikaa Savjetodavne službe, iako i među njima ima doktora znanosti kojom se bave, koji bi mogli podatke koje prikupljaju agencije s naslova poljoprivredne na temelju statististike i kretanja u području poljoprivrednih dostignuća i kretanja na tržištu, napisati je. To je u skladu s mnogim hrvatskim apsurdima kojima su protekle hrvatske godine obilovale. Ili je u ovom slučaju suradnja s Svjetskom bankom - trgovina." Mi ćemo Vam platiti ovaj posao, bez obzira na njegovu kompetentnost da bismo lakše ishodili od Vas - određene kredite!"Surađivati sa svjetskom bankom je in., iako ta suradnja ima više lica.
Dakako stručnjaci svjetske banke kroz dvije godine prikupili su relevantne podatke i napisali Strategiju koja jako mnogo financijski stoji Hoće li i može li ta Strategija poljoprivrede odgovoriti potrebama hrvatske poljoprivrede koja se iz godine u godinu evolutivno mijenja, ali ne prema uspjehu, već prema degradaciji. U svakom slučaju predstavljanje Strategije treba poslušati .
M.Zouhar Zec


20.06.2020. u 09:13 • 0 KomentaraPrint#^

U REDOVNOM ROKU 108 TISUĆA ZAHTJEVA ZA POTPORE


ZAKAŠNJELI ZAHTJEVI DO 10. SRPNJA


Završeno je zaprimanje jedinstvenih zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere za 2020. za koje je propisani rok bio 15. lipnja . Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede zaprimljeno je gotovo 108 tisuća. U tijeku je rok za izmjene i dopune zahtjeva koji traje do 30. lipnja 2020. godine. Poljoprivrednici koji nisu podnijeli Jedinstveni zahtjev u roku svoj zahtjev mogu popuniti i podnijeti u roku za zakašnjele zahtjev, najkasnije do 10. srpnja 2020. godine,
Poljoprivrednici mogu elektronički popunjen i vlastoručno potpisan jedinstveni zahtjev dostaviti neposredno ili poštom podružnici Agencije za plaćanja u kojoj su upisani u Upisnik poljoprivrednika. Također, od ove godine mogu elektronički popuniti zahtjev putem AGRONET aplikacije te ga, ukoliko posjeduju ePI (e-poljoprivrednu iskaznicu), potpisati i dostaviti elektroničkim putem.
Poljoprivrednici koji još ne posjeduju ePI, mogu elektronički popuniti zahtjev putem AGRONET aplikacije te ga dostaviti elektroničkim putem bez potpisa uz upisivanje OIB-a nositelja, odnosno dgovorne osobe, a potpisani primjerak zahtjeva dostavit će naknadno u podružnice Agencije za plaćanja.




Fotka:m.zouhar zec

20.06.2020. u 07:09 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 18.06.2020.

HRVATSKOJ PRODUŽEN MORATORIJ NA PRODAJU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA







ŠTO VIŠE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA PROIZVODNO OBRAĐIVATI


Europska komisija je 16.lipnja usvojila odluku kojom se produžava prijelazno razdoblje tijekom kojega državljani Europske unije ne mogu stjecati vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj. Odluka je objavljena u službenom glasilu Europske unije 17. lipnja 2020.
Ugovorom o pristupanju Europskoj uniji Hrvatskoj je odobreno prijelazno razdoblje od sedam godina tijekom kojega vrijedi zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima drugih država članica EU-a. Prijelazno razdoblje, koje ističe krajem lipnja ove godine, utvrđeno je kako bi se spriječio rast cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon pristupanja Europskoj uniji, a do kojega bi moglo doći zbog veće kupovne moći državljana pojedinih država članica. Time bi se otežalo stjecanje poljoprivrednog zemljišta za hrvatske poljoprivrednike i usporilo nužno restrukturiranje poljoprivrednog sektora.
Istim je ugovorom predviđena mogućnost produženja sedmogodišnjeg prijelaznog razdoblja za dodatne tri godine ako se pokaže da hrvatsko tržište poljoprivrednog zemljišta još uvijek nije dovoljno stabilno te da i dalje postoji rizik značajnijeg povećanja cijena u slučaju njegovog otvaranja za strane državljane. Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je prošle godine argumentirani zahtjev Europskoj komisiji te odgovarajuće analize kojima se potvrđuje da tržište poljoprivrednog zemljišta nije spremno za potpunu liberalizaciju te je zatraženo produženje prijelaznog razdoblja radi zaštite interesa hrvatske poljoprivrede.

Aktivnosti na pripremi zahtjeva započele su u lipnju 2019. godine sastankom u Bruxellesu na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, kako bi se raspravili tehnički aspekti predaje hrvatskog zahtjeva za produljenjem prijelaznih mjera za stjecanje vlasništva poljoprivrednog zemljišta od strane fizičkih i pravnih osoba iz drugih država članica Europske unije i Europskog gospodarskog područja. Nakon toga kontinuirano su se provodile konzultacije djelatnika Ministarstva poljoprivrede i zaposlenika u stalnom predstavništvu RH u Bruxellesu, a koje su rezultirale detaljno argumentiranim zahtjevom koji je temeljem relevantnih činjenica obrazlagao potrebu za produženjem moratorija. Zahtjev je pripremljen u suradnji s Državnim zavodom za statistiku, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom uprave, Hrvatskim centrom za razminiranje, Državnom geodetskom upravom i nadležnom upravom Europske komisije te je službeno podnesen u studenom 2019. godine, s obzirom na zahtjev za produženje moratorija koji je potrebno uputiti tri do četiri mjeseca prije isteka.
Odlukom Europske komisije za produženje moratorija osigurano je dodatno razdoblje od tri godine koje treba iskoristiti za puno iskorištenje potencijala poljoprivrede vraćanjem što je moguće više poljoprivrednih površina u proizvodnu funkc
iju.

18.06.2020. u 09:42 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 16.06.2020.

HRVATSKA INICIRALA POTPISIVANJE MEMORANDUMA O ČISTOJ ENERGIJI NA EU OTOCIMA


POŠTIVANJE SPECIFIČNOSTI SVAKOG OTOKA

Ministri EU za energetiku održali su 15. lipnja 2020. posljednju neformalnu videokonferenciju u Zagrebu tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na kojoj je ministar zaštite okoliša i energetike dr. Tomislav Ćorić predstavio Memorandum o razumijevanju za provedbu Deklaracije o čistoj energiji za EU otoke (The Memorandum of Split).
Memorandum je pripreman uzimajući u obzir ciljeve Pariškog sporazuma, Europskog zelenog sporazuma, ZEV o postizanju klimatski neutralne EU do 2050., zakonodavni paket Čista energija za sve Europljane te Nacionalne energetske i klimatske planove.
“S obzirom da se predsjedanje Republike Hrvatske bliži kraju, istaknuo bih da je Hrvatsko predsjedništvo radilo na dva značajna dokumenta u području energetike. Riječ je o Zaključcima o odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19 u energetskom sektoru EU-a i Memorandumu o razumijevanju u području čiste energije na otocima.Hrvatska je inicirala potpisivanje Memoranduma koji je nastavak Deklaracije iz Vallete, a kojemu je cilj unaprijediti energetsku tranziciju na otocima uz poštivanje specifičnosti svakog otoka te proširiti i ojačati suradnju između država članica” rekao je ministar Ćorić.
Memorandumom će se uspostaviti okvir za proširenje početne suradnje kako bi se unaprijedila energetska tranzicija za otoke uz poštivanje specifičnosti svakog otoka, omogućiti podrška EU otocima, promicati sudjelovanje otočnih zajednica i građana EU-a te potaknuti razmjena najboljih primjera i prakse.
Ministar Ćorić je istaknuo kako je “ponosan što je osiguran okvir za nastavak dugoročne suradnje i osiguravanje čiste energije na otocima”.
Ministri za energetiku na neformalnoj videokonferenciji razmijenili su mišljenja o transformaciji energetskog sustava i gospodarskom oporavku nakon pandemije COVID-19 u okviru Europskog zelenog plana. Uz to, Europska komisija je izvijestila ministre o svojem revidiranom radnom programu te trenutnom stanju vezano za nacionalne energetsko-klimatske planove, a svoj radni program predstavilo je i nadolazeće Njemačko predsjedništvo.


Ministar dr. Tomislav Čorić predsjedio je videokonferencijom.

Pandemija COVID-19 i gospodarska kriza imaju značajan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo u 2020. godini te energetski sektor nije iznimka. Negativni će se utjecaji vjerojatno nastaviti i u 2021. godini što može uzrokovati usporavanje energetske tranzicije ako se ne osigura odgovarajuća potpora. Od samog početka pandemije, Hrvatsko je predsjedništvo organiziralo nekoliko rasprava na visokoj razini o trenutnom stanju u energetskom sektoru i izgledima za budućnost te je istaknulo najznačajnije elemente transformacije energetskog sustava EU u Zaključcima o odgovoru na pandemiju COVID-19 u energetskom sektoru EU - put prema oporavku.
Radi pravovremenog odgovora na posljedice gospodarske krize i sprječavanja daljnjeg utjecaja, Europska je komisija pripremila sveobuhvatni plan oporavka utemeljen na zelenoj i digitalnoj tranziciji. Kao dio plana oporavka, predstavljen je instrument Next Generation EU, koji donosi niz mehanizama za poticanje oporavka i daljnjeg ubrzanog razvoja, kao i dodatne prilagodbe EU proračuna koje imaju utjecaj na energetski sektor. Svi instrumenti za oporavak u skladu su s Europskim zelenim planom koji i dalje ostaje strategija europskog rasta i razvoja.
Revidirani radni program Europske komisije naglašava središnju ulogu energetskog sektora u oporavku, pridajući veliku važnost nizu inicijativa i strategija koje će osigurati potrebna ulaganja u energetski sektor te potaknuti provedbu projekata, posebno onih na lokalnoj razini koje je moguće brzo provesti. Inicijative koje se odnose na energetsku obnovu zgrada, integraciju energetskog sektora, ulogu vodika i ostalo, osigurat će očuvanje postojećih radnih mjesta te potaknuti stvaranje novih u skorijoj budućnosti.





16.06.2020. u 16:04 • 0 KomentaraPrint#^

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA SUFINANCIRA KONDENZACIJSKE BOJLERE SA 8 000 KUNA PO BOJLERU


ZAPRIMANJE ZAHTIJEVA OD 17. LIPNJA 2020.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 10. lipnja 2020. objavio Javni poziv za sufinanciranje kupnje kondenzacijskih bojlera vrijedan 41 milijun kuna. Poziv je namijenjen za građane Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije čiji su stanovi i kuće stradale u potresu, a pojedino kućanstvo moći će dobiti do 8000 kuna po bojleru.
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio JE 10. lipnja 2020. Javni poziv za sufinanciranje kupnje kondenzacijskih bojlera vrijedan 41 milijun kuna. Program je namijenjen sufinanciranju energetski učinkovitih bojlera u kućama i stanovima koji su 22. ožujka uslijed potresa pretrpjeli oštećenja dimnjaka, plinskih instalacija, sustava grijanja, a što uključuje i sustave za pripremu potrošne tople vode. Za poticaj se mogu javiti građani s područja Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

„Iako smo početkom godine imali spremne druge programe, nakon potresa koji je zadesio Zagreb i okolicu, dio sredstava smo sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske usmjerili prema građanima koje je ova situacija posebno pogodila. Cilj nam je pomoći vlasnicima oštećenih kuća i zgrada da pri obnovi svojih objekata nabave energetski učinkovitiji i okolišno prihvatljiviji sustav proizvodnje toplinske energije.“ rekao je direktor Fonda Siniša Kukić. Građani će tako, uz maksimalno pojednostavljenu proceduru prijave, moći dobiti do 80% sufinanciranja odnosno do 8.000 kuna po bojleru, a prijavljivati se mogu preko sustava za e-prijavu, poštom ili na prijemni ured Fonda.

Od 10.lipnja je na internetskoj stranici www.fzoeu.hr dostupan i novi sustav za e-prijavu na javne pozive Fonda preko kojeg se građani mogu prijaviti i za poticaje za kupnju kondenzacijskih bojlera. Prije podnošenja elektronskih prijava, korisnici trebaju izraditi svoj korisnički račun, koji će nakon toga moći koristiti i za ostale Fondove programe sufinanciranja.

Sa službenim zaprimanjem zahtjeva, kako elektronskih, tako i onih poslanih poštom ili zaprimljenih u pisarnicu, Fond će započeti 17. lipnja od 9 sati (zahtjevi koji dođu prije službenog početka zaprimanja prijava neće biti razmatrani). Zainteresiranim građanima je na taj način osigurano dovoljno vremena za pripremu sve potrebne dokumentacije. Osim prijavnog obrasca s osnovnim podatcima o prijavitelju, trebat će priložiti dokaz vlasništva kuće ili stana, dokaz da je zgrada oštećena u potresu te ponudu, predračun ili račun ovlaštenog instalatera ili prodavatelja plinskog kondenzacijskog bojlera, koji ne može biti stariji od 22. ožujka ove godine.
Zahtjevi će se rješavati u što kraćem roku te će Fond, u okviru raspoloživog budžeta, sklopiti Ugovor o sufinanciranju sa svima koji udovoljavaju uvjetima Javnog poziva. Nakon što korisnici dostave račun ovlaštenog instalatera ili prodavatelja te dokaz o plaćanju istog, Fond će im u roku od 30 dana refundirati ugovoreni udio sredstava za kupnju kondenzacijskog bojlera.

„Nadamo se kako će ovaj program Fonda dodatno pomoći našim građanima u obnovi njihovih potresom oštećenih domova. Nakon ovog javnog poziva, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će 25. lipnja objaviti i dugo očekivani Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a očekuje nas i nastavak prošlogodišnjih programa sufinanciranja kupnje električnih vozila, kao i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, javnim zgradama i turističkom sektoru. Fond na taj način nastavlja i dalje poticati gospodarstvo, ali i građane u odabiru energetski učinkovitijih i okolišno prihvatljivijih rješenja, što nam je svakako jedan od prioritetnih ciljeva.“ zaključio je predsjednik Uprave Fonda za energetsku učinkovitost Mario Šiljeg. Izvor : http://www.fzoeu.hr/hr/novosti/fond_daje_poticaje_za_kupnju_kondenzacijskih_bojlera/

16.06.2020. u 02:05 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 15.06.2020.

MINISTARSTVO GRADITELJSTVA PRIMA PRIJAVE ZA FINANSIJSKO OBEŠTEĆENJE OD ŠTETA POTRESA NA GRAĐEVINI


PRIJAVE DO 31. LISTOPADA 2020.


Građani kojima su zgrade stradale u potresu, a koji su morali izvesti radove hitne sanacije, ukoliko za iste imaju dokumentaciju navedenu u Javnom pozivu za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije koji je objavljen 2. lipnja, mogu se prijaviti za novčanu pomoć osiguranu iz državnog proračuna.
Radi pojednostavljenja procesa prijave, smanjenja papira, nepotrebnog čekanja u redovima te u konačnici lakše obrade samih zahtjeva, prijave se zaprimaju digitalno i to putem e-Hitni popravak zgrada oštećenih u potresu sustava e-Građani.
Potrebna sigurnosna razina je 3.

Nastavak je to procesa digitalizacije kojeg provodimo u sklopu Ministarstva a sve kako bismo digitalizirali procese i smanjili nepotrebne „papire“. No, iako se prijave zaprimaju digitalno, građani koji to nisu u mogućnosti, svoj zahtjev mogu predati osobno, svakim radnim danom u vremenu od 9,00 do 14,00 sati na lokaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u Zagrebu, Vinogradska cesta 25. Dokumentaciju mogu dostavljati u papirnatom obliku, ali i u digitalnom obliku (na mediju USB-a, CD-a ili DVD-a).

Zahtjevi se zaprimaju temeljem Javnog poziva Ministarstva, objavljenog 2. lipnja 2020. a prijave će se zaprimati do 31. listopada 2020. godine. Na internetskim stranicama Ministarstva objavljena je dodatna uputa za prijavu.

Za građane je otvorena i posebna telefonska linija 01/ 3782 117 na koju se mogu obratiti sa svojim pitanjima, svakim radnim danom u vremenu od 9,00 do 14,00 sati.

Podnositelji prijava su vlasnici i suvlasnici zgrada. U njihovo ime prijavu mogu podnijeti upravitelji zgrada, predstavnici suvlasnika za višestambene i poslovno-stambene zgrade, vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća ili pak ovlašteni punomoćnici podnositelja prijave uz uvjet prilaganja punomoći.
Javni poziv raspisan je temeljem Odluke Vlade kojom je rebalansom proračuna osigurano 141 milijuna kuna za hitne sanacije zgrada i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom.

- Pomoći ćemo svakom kućanstvu s iznosom do 20 tisuća kuna, ali to je samo početak jer mnogi domovi pretrpjeli su značajno veća oštećenja. Čeka nas kompletna, dugotrajna i temeljita obnova Zagreba, a s ovim hitnim mjerama idemo kako bismo pomogli ljudima da imaju toplu vodu, a i grijanje – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Usluga prijave za novčanu pomoć osiguranu iz državnog proračuna nova je, 73 e-usluga sustava e-Građani.
- Digitalizacija javnih usluga jedan je od glavnih prioriteta naše Vlade. Sustav e-Građani već sada koristi oko milijun naših sugrađana, a više od 150 tisuća korisnika prepoznalo je prednosti tog sustava za vrijeme pandemije korona virusa. Drago mi je da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja od danas građanima čije su zgrade stradale u potresu nudi mogućnost prijave za novčanu pomoć. Time je sustav e-Građani bogatiji za još jednu e-uslugu kojih je sada ukupno 73. - izjavio je ministar Uprave Ivan Malenica.

Radi se o pomoći do 20 tisuća kuna za svaku samostalnu jedinicu u zgradi, a spomenuti iznos namijenjen je za pomoć za hitne sanacije dimnjaka, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu, ugroziti život ili zdravlje ljudi. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja osigurava se do 12 tisuća kuna po samostalnoj jedinici u zgradi za spomenute sanacije, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do iznosa od 8000 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poziv je objavio 10 lipnja, a prijave su moguće putem web obrasca dostupne na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.Link je slijedeći:

http://www.fzoeu.hr/hr/novosti/fond_daje_poticaje_za_kupnju_kondenzacijskih_bojlera/



KONTEKST
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, već dan nakon potresa krenulo u izradu cjelovitog Zakona kroz koji bi se na najbolji način pristupilo sanaciji oštećenih objekata. Uz velik angažman struke, izrađen je prijedlog zakona koji je upućen u javno savjetovanje 5. svibnja a svi zainteresirani mogu se u savjetovanje uključiti putem portala eSavjetovanja do 14. lipnja.

No Zakon, a onda program i ostali provedbeni dokumenti, sami po sebi nisu dovoljni. Obnova, osim što je stručno kompleksna i podrazumijeva interdisciplinaran pristup, bit će i izuzetno financijski zahtjevna. Zato je Vlada Republike Hrvatske paralelno sa izradom Zakona pokrenula je i proces osiguravanja sredstava iz drugih izvora.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je još 26. ožujka počelo komunikaciju sa Svjetskom bankom, a od travnja i gotovo svakodnevno komuniciralo i pripremalo dokumentaciju po ubrzanoj proceduri. U tu svrhu zajedno s Građevinskim fakultetom u Zagrebu i stručnjacima Hrvatske komore građevinskih inženjera izrađene su i prve procjene troška obnove.

4. lipnja, Vlada je prihvatila Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva s ukupnom vrijednosti zajma u iznosu od 200 milijuna USD a na sjednici Vlade 10. lipnja donesen je Zaključak kojim se prihvaća Zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije zajedno sa pripadajućim dodatcima koji će biti upućen Europskoj komisiji.

Zahtjev je izrađen temeljem izračuna ukupne izravne štete a njegovu izradu koordinirali su Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz stručnu podršku Svjetske banke.
Procijenjena vrijednost ukupne izravne štete prouzročene potresom iznosi 86 milijardi kuna.
Izvor: internet stranica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, objavljeno 12.6. 2020.



15.06.2020. u 23:54 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 14.06.2020.

GOSTI STIŽU U HRVATSKU NA ODMOR

14. LIPNJA U RH 115.000 GOSTIJU

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je 15.lipnja u Opatiji da broj turista raste iz dana u dan, da je u Hrvatskoj sada 115 tisuća turista, što je oko 20 posto turista u odnosu na isto vrijeme prošle godine, te da su najposjećenije Istarska, Primorsko-goranska i Zadarska županija.
Ministar Cappelli je na konferenciji za novinare rekao da je od početka lipnja do 13. lipnja u Hrvatskoj bilo 88 tisuća turista, s oko ostvarenih milijun noćenja te da je od početka godine do danas ostvareno oko 20 posto dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine te 24 posto noćenja.
U strukturi turista koji borave u Hrvatskoj domaćih je 45 posto, iz Slovenije je 34 posto gostiju,iz Njemačke 15 posto, iz Austrije i iz Češke.
12 posto Top destinacije su Rovinj, Vir, Mali Lošinj, Medulin, Krk.
U zadnja 24 sata u Hrvatsku je ušlo oko 20.000 turista. Podsjetio je kako Njemačka noćas otvara granice i da njeni državljani neće morati u samoizolaciju nakon povratka u zemlju. Rekao je da se nakon 15. lipnja očekuje otvaranje najvažnijih tržišta Srednje Europe.
Ministar je rekao da su u riječkoj luci sada vezane jahte vrijedne oko milijardu eura te da je slično i u Malom Lošinju. Pojasnio je da se veći broj jahti povlači iz nekih luka i dolazi u Hrvatsku te da ima još najava. Sve se provodi u dogovoru s brodovlasnicima, a promijenjena je i uredba u vezi dolaska većih jahti, pa sve veće jahte i megajahte bez problema i uz najavu mogu doći u Hrvatsku.

Ministar je iznio podatak da se 73 posto turista odmara u kampovima s 4 zvjezdice, da se 51 posto hotelskih gostiju odmara u hotelima s 5 zvjezdica te da je sve veća potražnja za najluksuznijim, najskupljim smještajem.
Istaknuo je kako se dogovaraju aviolinije za Dubrovnik, da će se vjerojatno sufinancirati letovi Ryanaira za Zadar, da će sljedećeg tjedna krenuti letovi iz Duesselldorfa i Hamburga za Krk, da će iz Češke stizati vlakovi tri puta na tjedan, moguće i četiri puta te da je već najavljeno oko 10.000 putnika.Uz to, važni su i gosti iz BiH, Srbije, Izraela, a od početka rujna će se razgovarati i o dolasku gostiju iz Kine i Koreje u posezoni, dodao je.
Napomenuo je da je do sada zaposleno jako malo sezonskih radnika, tek oko 2000 i da su oni domaća radna snaga.

Na pitanje zašto nema znatnijeg snižavanja cijena smještaja, ministar je odgovorio da svatko ima svoju računicu, da oni koji ne žele smanjiti cijene daju posebne akcije u dijelu ponude te da će dio vlasnika kuća i apartmana vjerojatno ponuditi gostima neke akcije, a da će tržište reći svoje.
Na upit o rizicima, s obzirom na Covid 19, ministar Cappelli je rekao da se sve balansira, da je važna dobra organizacija te da je od hrvatskog zdravstvenog sustava dobiven veliki kredit. Dio epidemiologa iz unutrašnjosti bit će raspoređen u priobalne županije, i otvarat će se turističke ambulante. Postoji rizik i za pretpostaviti je da će se neki slučajevi događati, ali važno je da znamo proceduru i da se poštuje protokol na razini Nacionalnog stožera.
Ministar Cappelli j rekao da od 1. srpnja počinje korištenje CRO kartice, te da je proširena mogućnost njena koristenja na privatni smještaj, paket aranžmane te nautiku. Tiska se oko 40 tisuća
kartica, a prve banke su potpisale ugovor rekao je ministaar turizma Gari Cappelli u Opatiji.




Fotka: m.zouhar zec, arhiva: Luksuzno ljetovalište Valamar Rabac

14.06.2020. u 23:40 • 0 KomentaraPrint#^

ZAKLADA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE OTVORENA U VUKOVARU

ZA STARE, ZA UČENIKE I RAZNE OBLIKE POMOĆI

Vrhbosanska nadbiskupija u veljači je u Vukovaru osnovala zakladu, a 12. lipnja blagoslov je podijelio Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a zakladu je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković . Zaklada je osnovana kao neprofitna organizacija usmjerena na humanitarno i socijalno djelovanje koja će provoditi projekte na području Republike Hrvatske i Vrhbosanske nadbiskupije.
Predsjednik Upravnog odbora Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, kardinal Vinko Puljića rekao je “Ovdje smo otvorili Zakladu kako bi dobročinitelji mogli lakše ulagati sredstva koja se mogu kontrolirati” te dodao da će Zaklada raditi transparentno pa će se u svakom trenutku znati u što se ulaže novac.Zaklada će biti ohrabrenje našeg opstanka i naše budućnosti u Bosni i Hercegovini”.
Upravitelj Zaklade, zamjenika vukovarsko-srijemskog župana, Josip Dabre rekao je da će djelovanje Zaklade biti usmjereno prema osnivanju, izgradnji, uređivanju i opremanju domova za stare i nemoćne, pružanju raznih oblika potpore starim, nemoćnim i bolesnim osobama, ali i financiranju obnove i opremanja objekata za djecu predškolske dobi, te za učenike i studente. Dodjeljivat će i novčane potpore učenicima i studentima tijekom njihovog redovitog školovanja, ali Zaklada će se baviti i drugim humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima.
Nakon otvaranja Zaklade premijer Plenković rekao je “Povećali smo znatno novčana sredstva koja su uložena u potpore konkretnih projekata – od obrazovanja, zdravstva i kulture do gospodarstva. Povećali smo trgovinske odnose, intenzivirali odnose s Bosnom i Hercegovinom – otvorili dva konzulata, predstavništva gospodarske komore, radioteleviziju te uspostavili bolje prometno povezivanje. To pridonosi jačanju položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.“


14.06.2020. u 23:16 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 12.06.2020.

USVOJENA NACIONALNA STRATEGIJA ZA SEKTORE VOĆA I POVRĆA

SMJERNICE, MJERE I AKTIVNOSTI

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 10. lipnja 2020. godine usvojena je Nacionalna strategija za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća za razdoblje od 2021. do 2023. godine, kojom se osigurava učinkovita provedba operativnih programa priznatih organizacija proizvođača i njihovih udruženja u sektoru voća i povrća, ali i financijska potpora proizvođačkim organizacijama i njihovim udruženjima za provedbu višegodišnjih operativnih programa putem operativnog fonda.
Također, Nacionalna strategija daje jasne smjernice proizvođačkim organizacijama, upoznaje ih s mjerama i aktivnostima koje je potrebno uključiti u operativne programe, kao i elementima za praćenje i evaluaciju tih operativnih programa. Time se nastoji dodatno ojačati proizvođače u sektoru voća i povrća koji će odabirom mjera i aktivnosti doprinijeti postavljenim ciljevima kako bi bili što konkurentniji s aspekta tehnologije, investicija te istraživanja i razvoja, a u skladu s navedenim definirana su i tri ključna područja:
1. Tržišna orijentiranost, pozicioniranje i konkurentnost
2. Održiva proizvodnja i učinkovito upravljanje prirodnim resursima
3. Ublažavanje posljedica nepovoljnih tržišnih uvjeta i posljedica klimatskih promjena

Operativni program proizvođačke organizacije, kao respektabilne, tržišno konkurentne proizvođače jedinice, predstavlja poslovni plan u kojemu su detaljno opisane mjere i aktivnosti koje proizvođačka organizacija planira poduzeti kako bi postigla vlastite zadane ciljeve te traje tri godine.
Učinkovita provedba koncizno strukturiranih i mjerljivih operativnih programa doprinijet će ostvarivanju prioriteta i ciljeva Nacionalne strategije, a samim time i održivosti poslovanja te konkurentnosti proizvođačke organizacije i njezinih članova proizvođača.
Navedeni fond, koji će proizvođačke organizacije koristiti za financiranje operativnog programa, može biti financiran iz financijskog doprinosa članova (ili same proizvođačke organizacije), financijske pomoći Europske unije (iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi), ali i iz nacionalnih financijskih sredstava (državni proračun).
Nacionalnu strategiju za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća za razdoblje od 2021. do 2023. godine.






















12.06.2020. u 04:56 • 0 KomentaraPrint#^

MINISTAARTVO FINANCIJA IZDALO NOVU OBVEZNICU NA MEĐUNARODNOM TRŽIŠTU KAPITALA


MINISTAR FINANCIJA dr. ZDRAVKO MARIĆ:

"NE PAMTIM TAKO VELIKI INTERES KVALITETNIH INVESTITORA"


Ministarstvo financija RH izdalo je 10. lipnja na međunarodnom tržištu kapitala jedanaest godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 posto te ostvareni prinos od 1,643 posto. Zajednički agenti izdanja bili su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank i J.P. Morgan.
Transakcija je najavljena 9. lipnja kada je ministar financija dr. Zdravko Mariće predsjedao globalnom telekonferencijom za ulagače kako bi na taj način bila odaslana informacija na što šire tržište za transakciju koja se održala 10. lipnja s početkom u jutarnjim satima.


Telekonferencija iz Zagreba kojoj je predsjedao ministar financija dr. Zdravko Marića

Ministar financija dr. Marić je istaknuo velik interes ulagača za novu obveznicu, 4,2 puta veći od izdanja, odnosno 8,4 milijarde eura. "Ne pamtim tako velik interes kvalitetnih investitora diljem svijeta", te rekao da je bilo je više od 400 potencijalnih ulagača, čemu su dodatno doprinijeli ulagači koji ulažu isključivo u vrijednosne papire investicijskog kreditnog rejtinga.
.Ministar financija i podpredsjdnik Vlade RH dr. Marić najavio je da će novom euro obveznicom biti refinancirana dolarska obveznica izdana prije deset godina a koja iznosi 1,25 milijardi dolara, koja dospijeva 10. srpnja te se njezina kamata od 6,6 posto zamjenjuje s kamatom od 1,5 posto, pri čemu će se ostvariti godišnja ušteda na kamatama od gotovo 360 milijuna kuna .
Preostali dio izdanja iskoristit će se za financiranje mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom Covid-19, kako je i predviđeno u izmjenama i dopunama državnog proračuna za ovu godinu.


12.06.2020. u 04:25 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 11.06.2020.

U POLITIČKOJ KAMPANJI ČINJENICE BI TREBLE BITI MJERILO ISTINE


KVALITETA VLADE OVISI O LJUDIMA!

Vrlo je je mnogo izgovorenih informacija u posljednje vrijeme o novcu koji u Hrvatsku treba doći iz fondova EU ili onom koji je već povućen i isplaćen . Razlog tome su parlamentarni izbori koji se trebaju održati 5. srpnja ove godine . Političke stranke se kroz vlastitu retoriku žele svidjeti biračima koji bi tako trebali glasati za one kojima više povjeruju ili kojima više vjeruju. Lideri već poznatih stranaka podsjećaju birače što su napravili u mandatu u kome su bili na vlasti. Novosnovane stranke u fokus su stavile svoje želje govoreći što žele osvariti. Istiću da žele promijeniti mnogo od toga kako se sada odvija politički život u državi. To je kao najava dobro, ali nije dobro kao program. Za promjene u obavljanu državnih poslova potrebno je imati kvalitetne ljude koji će moći i znati obavljati poslove. Garancija za buduće dobro obavljanje odgovornog posla nije već poznato ime i osoba iz javnosti. Ljudi skloni omalovažavanju i vrijeđanju drugih također ne bi trebali biti u stranačkom sustavu.Stranačku demokraciju treba provoditi normalnom i pristojnom retorikom. Jer politika je posao.

SPOSOBNI MINISTRI


Aktualni predsjednik Vlade Plenković je tek nakon dvije godine svoga mandata našao adekvatne ministre od kojih je danas sastavljena Vlada RH. Nikome na čelu prilikom imenovanja ne piše, hoće li znati obavljati ministarsku dužnost ili ne. Obavljenje poslova mjeri se rezultatima i odjekom koji s ministrovim djelovanjem ostaje u javnosti. Poslovi ministara u Vladi artikuliraju se na život građana, koji sve jako dobro osjećaju u pravima koja mogu ostvarivati temeljem zakona kao i u nedostacima koji se u zakonima pojavljuju i ne ispravljaju. Ljudi na funkcijama ministara su ti koji jednu Vladu čine uspješnu ili neuspješnu. Ako su skloni privatnim skandalima, ako su potkupljivi, ako s ministarske pozicije žele varati ljude kako je to uspjelo prethodnom ministru Uprave, koji nije želio provođenje referenduma a imao je i osobne prethodne korupcijske afere s imovinom , ako odabrani ministri žele na ministarskoj funkciji u natječajima pogodovati sebi i prijateljima, ako dolaskom na ministarsku funkciju posegnu za velikim kreditima – jasno je da tu vrstu ljudi iz Vlade treba što prije udaljiti.Negativce i kočničare koji ne razumiju smisao svoga rada u Vladi treba što prije smjeniti. Šest mjeseci ministarske apanaže nakon smjene, je prilično nevjerojatno premija u tako maloj zemlji kakva je Hrvatska, u kojoj BDP stvara samo 7 posto velikih tvrtki.
Plenović je nekoliko mjeseci odugovlačio posljednju veliku smjenu čak sedam ministara u Vladi kojoj je na čelu.Smjena je bila 19. srpnja 2019. Premijer kao da nikako nije nalazio dovoljno argumenata za promjenu nekih ministara. A tek mnogo kasnije u siječnju 2020. kada je korona virus već bio u Kini i kada je postalo jasno da je korona globalna prijetnja, premijer je smijenio i ministra zdravstva te imenovao izv. prof. dr. Vilia Beroša ministrom zdravstva. Da je tu smjenu premijer prije napravio, prije bi RH imala bolje rezultate u zdravstvu. Prethodni ministar jako je mnogo vremena na ministarskoj funciji potrošio, a da njegovo djelovanje nije promijenilo baš nikakve zdrastvene dubioze, u koje ulaze dugovi zdravstva, neplaćeni prekovremeni rad sestara i liječnika, kao i nerješena pitanja liste čekanja za određene preglede. U smjeni sedam ministara u srpnju, funkcije ministara u Vladi RH su preuzeli ljudi, koji u svojim resorima odlično obavljaju posao, a to je mr. Marko Pavić, Josip Aladrović, Gordan Grlić Radman, dr. Ivan Malenica, mr. Marija Vučković, dr. Mario Benožić, dok je jedino Ministarstvo obitelji, mladih i socijalne politike kroz djelovanje aktualne ministrice ostalo nedovoljno pozitivno afirmirano.

VREDNOVANJE RADA MINISTARA U VLADI

Nije zahvalno pojedinačno vrednovati rad ministara na kraju mandata aktualne Vlade. Ali bilo bi hrabro od strane premijera u javnost putem interneta pustiti upitnik s imenima ministra Vlade koja završava mandat i tražiti izjašnjavanje uspješnosti ocjenjivanjem ministara od građana u svakom od ministarskih resora. Zašto? Natjecanje u radu je u demokraciji legitimno, a ocjena građana za koje Vlada radi bila bi ministrima itekako odlično mjerilo njihove sposobnosti , dobra orijentacija njihova znanja, ali i priznanje za vrijeme koje su proveli na ministarskim pozicijama. I još bi premijer koji završava mandat, ministrima mogao ponosno uručiti plakete kako su ih ocijenili građani.
Sastav sadašnje Vlade ima više odličnih ministara, uvjerenja sam, prema svim informacijama koje novinari primaju i javnosti distribuiraju. Doduše osobna mjerila mogu biti različita, ali u svom poslu ministar financija Marić je vrlo sposoban, u resoru turizma odličan je ministar Cappelli, Predrag Štromar ministar graditeljstva također, Josip Aladrović također, jednako su sposobni i ministrica dr. Blaženka Divjak , Darko Horvat, itd.

NOVAC POVUČEN IZ EU NIJE PROGRAM STRANKE!

Novac iz europskih fondova ne može biti program nijedne stranke. Bilo koja stranka da je na vlasti morala bi biti koncentrirana na povlačenje sredstava iz EU fondova, jer je to nešto što pripada RH zbog njenog članstva u Europskoj uniji. Premijer Plenković najavio je 10.6 da će Vlada Europskoj komisiji uputiti zahtjev na ime Fonda solidarnosti Europske unije za financijska sredstva za sanaciju štete uzrokovne potresom u Zagrebu i okolici. Šteta je procijenjena na 86 milijardi kuna na oko 2500 stambenih objekata. Iz Fonda je moguće dobiti najviše 600 milijuna eura. Zahtjev mora biti poslan do 14. lipnja. Bilo koji premijer imao bi istu obvezu prema građanima i učiniti isto što sada čini premijer Plenković .
SDP je javnosti nametnuo polemiku o tome kako je povukao više novca iz EU prije četiri godine nego HDZ u četiri godine. Ministar resora europskih fondova mr. Pavić pojašnjava da je SDP ugovorio samo devet posto EU sredstava, a isplatili su jedan posto. Propustom SDP-ove Vlade ministar smatra to što se SDP nije izborila za jednu milijardu eura sredstava koje su mogli povući iz alokacije za pomoć zemljama u krizi koje su ušle u Europsku uniju do 2013. godine. Aktualna Vlada ugovorila je 93 posto sredstava EU na raspolaganje, a isplatila 30 posto.

U političkoj kampanji nitko ne bi smio lagati ni obečavati ono što ne može ispuniti, a činjenice bi trebale biti pravo mjerilo istine. Ali stilovi političkog predstavljanja su onakvi kakvim lideri stranaka smatraju da su najbolji oblik predstavljanja .
U budućoj Vladi RH koja će na političku scenu stupiti nakon parlamentarnih izbora u srpnju ove godine, posebnu pažnju treba posvetiti hrvatskoj poljoprivredi. Poljoprivreda i poljoprivrednici su primili i još uvijek po sektorima primaju ne mali europski novac, ali dostatne proizvodnje hrane u RH nema. Gdje su rezultati tog primljenog novc? Sada u vrijeme kada treba kositi njive na seoskim imanjima jako mnogo njiva je nepokošeno. Mala seoska gospodarstva nemaju stoke preživača, kojima je trava i sijeno potrebno. I to je vrlo vidljiv signal da Hrvatska poljoprivreda nije uravnotežena i nešto nije u redu. Stručnjaci sa više područja promptno bi trebali predložiti riješavanje nerentabilnosti života na malim seoskim poljoprivrednim gospodarstvima. Nevjerojatno je da mnoga sela nemaju krava ni goveda. Prodaja poljoprivrednih proizvoda kojih ipak ima je ohrabrujuća poruka. Ali za veliki broj malih nepokošenih parcela koje kroz godinu mogu dati najmanje tri otkos također treba privesti svrsi. Politika za hrvatsku nedovoljnu funkcionalnu poljoprivredu mora naći riješenje.

Margareta Zouhar Zec



11.06.2020. u 15:30 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 09.06.2020.

VIDEOKONFERENCIJA MINISTARA POLJOPRIVREDE EU IZ ZAGREBA


U FOKUSU STRATEGIJE "OD POLJA DO STOLA "I " BIORAZNOLIKOST "


Ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković predsjedala je 8. lipnja 2020. godine iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu videokonferenciju s ministrima poljoprivrede Europske unije u kojoj su sudjelovali i povjerenici Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Stella Kyriakides za zdravlje i sigurnost hrane. Videokonferencija je održana s ciljem razmjene mišljenja o dvije strategije koje je 20. svibnja objavila Europska komisija. Radi se o strategiji „Od polja do stola“ i „EU strategiji bioraznolikosti do 2030.“ Obje strategije dio su Europskog Zelenog plana i trebale bi imati snažan utjecaj na budućnost proizvodnje hrane.
Sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane kao i administracija koja prati te sektore od objave spomenutih strategija naišli su na više pitanja nego odgovora. Stoga je hrvatsko predsjedništvo sazvalo videokonferenciju europskih ministara nadležnih za poljoprivredu na kojoj je povjerenicima Europske komisije pružena prilika predstaviti namjeru Komisije, a ministrima mogućnost da razmjene mišljenja, iznesu bojazni i daju svoje mišljenje o spomenutim strategijama.


Ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković predsjedala konferenciji

Ministri EU su se složili da je Europski Zeleni plan smjer u kojem treba ići, no naglasili su da postoje značajne razlike u početnim pozicijama država članica koje treba uzimati u obzir te da treba izbjegavati jednoobrazni pristup. Ukazali su na potrebu definiranja načina ocjenjivanja učinaka i praćenja napretka po pojedinim sektorima kao i potrebi korištenja ujednačenih i točnih podataka koji bi bili usporedivi i jednakovrijedni. U svojim izlaganjima, ministri su naglasili važnost dobre komunikacije s poljoprivrednim proizvođačima od kojih se i očekuje najveći napor. Pronalazak zajedničkog rješenja u pogledu financijske potpore prilagodbi cijelog sektora proizvodnje hrane, od primarne proizvodnje do finalnih proizvoda, također se našlo među najčešće spominjanim razmišljanjima. Uz zahtjeve za fleksibilnosti i dužem periodu prilagodbe, ministri su dali i svoja stajališta o usklađenosti prijedloga Zajedničke poljoprivredne politike sa zahtjevima Europskog Zelenog sporazuma.

09.06.2020. u 05:01 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 08.06.2020.

UDRUGA OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTVA "ŽIVOT" UPOZORAVA


POJEDINCI U AKADEMSKOJ ZAJEDNICI PRODALI SU SE POLITICI


DR. VLADIMIR MARGETA, PREDSJEDNIK JE UDRUGE OPG-a »ŽIVOT« i također je član akademske zajednice . U tom kontekstu objavljujem dopis UDRUGE OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA HRVATSKE "ŽIVOT" u kome vodstvo i člnstvo Udruge ima svoj stav u vezi s političko- koruptivnom aferom "Vjetroelektrane" koja je ovih dana otkrivena i puni otkrićima
medijski prostor informirajući javnost o svemu.







08.06.2020. u 04:51 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 06.06.2020.

ZAŠTO SE IZRAZ ZA DOM SPREMNI KONSTANTNO POVEZUJE S POVJEŠĆU?



USTAVNOM SUDU RH TREBAJU SUCI GLOBALIZACIJSKOG VREMENA!

Petog lipnja Predsjednik ustavnog suda RH dr.Miroslav Šeparović potpisao je priopćenje od nekoliko rečenica u pet pasosa, gdje se ključna informacija nalazi u posljednjem pasosu. A ta je formulirana na slijedeći naćin:
“ U odnosu na pozdrav “Za dom spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.”
Ta rečenica je samo konstatacija, koja ne sadrži nikakav argumenat. U ime Ustavnog suda njegov predsjednik ne navodi ni jednu jedinu Odluku, niti njen broj I datum takve odluke kada je Sud prethodno izrazio svoje stajalište o pozdravu “ Za dom spremni”. Prdsjednik dr. Šeparović ne koristi priliku ponovo ponoviti već napisanu i prije objavljen stav Ustavnog suda. On ne pridaje značenje činjenici, da prethodno iznesena informacija nije možda bila dostupna svima koji bi je htjeli ili trebali znati, a za što je bila prilika radi argumenta u ovom priopćenju. Izbjegavanjem ili propuštanjem ponavljanja izrijekom napisanih informacija građane se uskraćuje za točnu informaciju i dopušta se netočna interpretracija čak i nagađanja među građanima, što ne bi trebalo biti potrebno. Očito je da predsjednik ustavnog sida nema adekvatnu osobu za informaciju u svom uredu, rijetko se obraća javnosti, a tada, to je ovaj slučaj, radi u informiranju ozbiljan propust. Dalje u priopćenju se kaže da pozdrav Za dom spremni nije u skladu s Ustaviom RH. Dr. Šeparović ne argunentira ni jedan članak Ustava ili više njih s kojim se izričaj, i pozdrav, Za dom spremni, sukcesivno ne slažu. Neargumentiranost je u priopćenju Ustavnog suda nedopustiv propust.

PRIOPĆENJE USTAVNOG SUDA , NAKON VISOKOG PREKRŠAJNOG SUDA

Priopćenje Ustavnog Suda je objavljeno javnosti nakon što je je 3. lipnja Visoki prekršajni sud objavio priopćenje u kome kaže da pjevač Marko Perković Tomson ne čini prekršaj Zakona protiv javnog reda i mira kada izvodi pjesmu „Bojna Čavoglave“, koja sadrži izričaj „Za dom spremni“. To je uvjerenje izrazilo 15 sudaca, četiri suca su bila protiv, a jedan je bio suzdržan.U priopćenju Visokog prekršajnog suda RH navodi se da se to pitanje Tompsonove pjesme i izričaja „Za dom spremni“ „ ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira
Predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske se odlučio oglasiti zato što ima privilegiju biti iznad sudbene Vlasti. Ustavni sud ima pravo opozvati zakone koje smatra neustavnima. Može, ako ima temelja, optužiti čak i predsjednika države. U RH Ustavni sud nije dio sudbene Vlasti, već se smatra da je iznad sudbene Vlasti.

I što sada? Kako dalje stvarati budućnost u mladoj državi Republici Hrvatskoj, koja ima tek 29 godina od priznanja svoje samostalnosti, jer Ustavni sud RH podsjeća da izraz Za dom spremni nije u skladu s Ustavom RH je ta ustanova trodiobne vlasti tumaći da je to ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske . Dakle proizlazi da Ustavni sud RH izrijekom ne zabranjuje pozdrav Za dom spremni, ali onaj građanin koji ga koristi, izgovara, ili nosi natpis na majici, nije potpuno odan Republici Hrvatskoj, jer taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske ! Ali ustaški pozdrav u punom obliku glasio je “Za dom i Poglavnika spremni . Ipak Za dom spremni, kao i izraz Za dom pod teškom je hipotekom ustaštva, po shvaćanju onih koji mogu utjecati na promjenu. Za dom spremni , kako dio društva smatra posljednjih godina, ima ustaško porijeklo, i zato često izaziva prijeporne diskusije u društvu.
A prijepori će se očito nastaviti jer izgovaranje riječi Za dom spremni , činjenica je, nije više remećenje javnog reda i mira premaa odluci Visokog prekršajnoig suda, ali taj dio pjesme ili tog pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske! Kontradiktornost i neujednačenost
odlučivanja sudaca se nadzire.

ZAR JE ZA DOM SPREMNI – BEZ BUDUĆNOSTI?

Ta pojmovna cjelina Za dom spremi – postala je omražena u dijelu hrvatskog društva, kao I kod političara i subjektivnih povjesničara. Značenje riječi Za dom spremni u povjesnom kontekstu je ostala negativna jer je bila pozdrav i poklič u vrijeme političkog djelovanja dr.Ante Pavelića. Zašto se i danas pozdrav ZA DOM SPREMNI gleda I doživljava kao dio povjesti i povezuje samo s poviješću Nezavisne države Hrvatske koja je bila teška, ratna i s mnogo žrtava? Zašto je Za dom spremni izraz bez budućnosti ?Takvim ga čine oni koji ga povezuju s povješću Drugog svjetskog rata i na ovaj način on je bez ikakve druge alternacije. Riječi Za dom spremni su imale u ono vrijeme, baš kao i danas vrijednosne konotacije onog što su ljudi onoga vremena smatrali vrijednim vlastita života.. Sinonim za dom je i stan i vrt i zavičaj, životni prostor, kvart, ulica, dvorište, stambeni prostor, škola, park, vrtić, mjesto rođenja, kazalište, ulica, atelje, grad, itd, itd, I ti koji su promovirali pozdrav Za dom u Drugom svjetskom ratu, kao i u Domovinskom ratu promovirali su svoju spremnost da se s oružjem u ruci bore za sve vrijednosti koje predstavlja izraz Dom i da svoj životni dom. ne ode u ruke osvajača. Dom je postao i ostao vrijednost za koje su se vodili ratovi i voditi će se. A u situaciji ugroze i početka Domovinskog rata za osamostaljenje Hrvatske pripadnici Hrvatskih oružanih snaga odabrali su Za dom spremni za svoj motivacijski i identifikacijski slogan koji stoji u grbu njihove postrojbe. I dok su te tri riječi pod pažnjom i povećalom sudbene vlasti u RH , polemike i diskusije voditi će se i ubuduće između onih koji žele olabaviti kruto shvaćanje da je Za dom spremni samo ustaški pozdrav i onih koji žele zaborav povjesti pozdrava Za dom spremni i žele ga upotrebljavati u sadašnjosti 85 godina nakon početka njegove uspostave u Drzgom svjetskom ratu.

Ustavnom sudu RH potrebna je mlađa generacija liberalnijih sudaca, s razumijevanjem globalizacijskog vremena i procesa u kome izraz Dom i Za dom spremni ima sinonim kretanja, ekonomskog i intelektualnog tranzita, opstanka, održive proizvodnje, dodane vrijednosti ….i koji će kao takav biti u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

Margareta Zouhar Zec





06.06.2020. u 23:34 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 05.06.2020.

VISOKI PREKRŠAJNI SUD RH ODLUČIO :

TOMPSON PJESMOM I IZRAZOM ZA DOM SPREMNI NE KRŠI JAVNI RED I MIR

Visokoi prekršajni sud Republike Hrvatske čija je predsjednica sutkinja Karmen Novak Hrgović u nazočnosti 20 od ukupno 23 suca donio je 3. lipnja 2020. Odluku da pjevač Marko Perković Tomson ne čini prekršaj Zakona protiv javnog reda i mira kada izvođi pjesmu „Bojna Čavoglave“, koja sadrži izričaj „Za dom spremni“. Da Tompson ne čini prekršaj pjevajući svoju pjesmu“ Bojna Čavoglaave“ gdje je izraz Za dom spremni svojim je stavom izrazilo uvjerenje 15 sudaca, četiri suca su bila protiv, a jedan je bio suzdržan.

U priopćenju Visokog prekršajnog suda RH navodi se da se to pitanje Tompsonove pjesme i izričaja „Za dom spremni“ „ ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te da je pravilna odluka ovog suda broj Jž-2747/2018 od 2. listopada 2019. Drugim riječima ova odluka Visokog prekršajnog suda RH bila je u neku ruku revizija prijašnje odluke istog suda radi prijepornog pitanja izraza „Za dom spremni“ koji samim svojim spominjanjem, stvara podjele u društvu ns one koji smatraju da te tri riječi imaju ustaške konotacije i onih koji smatraju da nikakvih konotacija nema. Naime to je pitanje na dnevni red odlučivaanja suda stiglo radi prijava Tomsona u optužninim prijedlozima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninske, broj 511-13-10-17-74/2016 od 30. prosinca 2016. i broj 511-13-10-17-46/16 od 8. kolovoza 2016. Zakonski opis prekršaja formuliran je u članku 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi: “Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir“….

MaxPortal je prenio da je nakon odluke Visokog prekršajnig suda RH, UKINUTA odluka Uprave Grada Maribora koja je po drugi put, prije nekoliko tjedana, u Mariboru zabranila koncert Marka Perkovića Thompsona. U objašnjenju zabrane istaknuto je bilo da njegove pjesme simboliziraju neprijateljstvo prema osobama koje imaju drugačije vjerske i etičke stavove, da pjesme veličaju ustaštvo i slično. (mzz)




05.06.2020. u 04:44 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 04.06.2020.

PREMIJER PLENKOVIĆ NEPOVJERLJIVO PREMA DORHU


„Neznam kako DORH tako lakonski zna da od njih ne cure informacije“

U emisiji koja A sada Vlada koja je na prvom programu Radio Zagreba emitirana 3. lipnja u 8 sati gost je bio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. S njim je razgovarala novinarka i urednica emisije Eliana Čandrlić Glibota.

Plenković je izravno rekao da ga DORH-ovo priopćenje, objavljeno dan ranije, nije uvjerilo da informacije nisu dospjele u javnost s njihove strane. Da podsjetim, radi se naime da je od nekog osoba osumljićena za koruptivne radnje Josipa Rimac, upozorena da su joj automobil i stan ozvučeni.


Premijer Vlade RH Andrej Plenković

" Istodobno, ako mjere koje postoje jako dugo, a istodobno neznam kako se do toga došlo „puknu“ i netko javi onome da ga se prati, onda to nije dobro. Tko je to mogao reći, mogao je reći netko tko je involviran. I zato ja očekujem i od DORHA I od policije da to istraže. Neznam kako DORH to tako lakonski zna da od njih ne cure informacije. Kako su oni to ispitali? Dobro da kažu, to nije do nas, radi tog, toga, i toga, ali je možda do nekog drugog. To nije prvi slučaj u mojem mandatu.
Mi smo imali slučaj gdje netko fabricira sms-om mene kao predsjednika Vlade i podpredsjednicu Vlade i nikome ništa. Koji je to postupak koji se vodi radi toga? Što su oni napravili u vezi toga? I sada imate ovakvu situaciju koja pukne ovako. To je nenormalno da se nešto tako događa. Sigurno se nije dogodilo zato što se svak ponašao po onome što su mu pravila kodeksa i zakona nalažu. Ja ne kažem – to je taj i taj, , ali te službe moraju utvrditi kako je to kod njih moguće. Nije sigurno do Vlade.

04.06.2020. u 00:42 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 03.06.2020.

OVI INDEX ZA SVIBANJ 2020. - POTRAŽNJA ZA RADOM MANJA ZA 57,4 POSTO

NAJTRAŽENIJI ZIDARI, MEDICINSKE SESTRE, LIJEČNICI I STOMATOLOZI

Online Vacancy Index (OVI) u mjesecu svibnju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom koja je dramatično smanjena u travnju zbog prekida ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa. Desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na rast u odnosu na travanj 2020. u iznosu od 40,6 posto. Ipak, iako se radi o naznakama oporavka, razina potražnje za radom još uvijek je daleko ispod one prije pandemije. U odnosu na svibanj 2019., u svibnju 2020. potražnja za radom bila je manja za 57,4 %. Kombinacija ova dva pokazatelja ukazuje na to da iako je pandemija popustila i ekonomske aktivnosti se polako vraćaju, čini se da će ipak potrajati da se tržište rada vrati u svoj puni obujam.

Relativno niska potražnja za radom u odnosu na vrijednosti prije pandemije vidljiva je i kroz pad potražnje za većinom najtraženijih zanimanja – potražnja za radom prodavača pala je 72 %, konobara za čak 85 %, kuhara za 74 % u odnosu na svibanj 2019. godine. Slično kao i prošlih mjeseci, izuzetak iz ovih dramatičnih pokazatelja predstavljaju zanimanja vezana uz sanaciju pandemije i zagrebačkog potresa. U odnosu na svibanj 2019. traži se 57 % više zidara, te 46 % više medicinskih sestara, dok potražnja za liječnicima i stomatolozima raste za 21 %. Gledajući regionalno, sve regije bilježe značajan pad u svibnju 2020., a najviše južni Jadran za 70 % i sjeverni Jadran za 68 % u svibnju 2020. u odnosu na isti mjesec 2019. godine.



Što je OVI index?
Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).
Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.



03.06.2020. u 04:30 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 02.06.2020.

NAKON POTRESA OTVORENO SVETIŠTE PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG


LITURGIJA PONOVNO SVAKI DAN

U crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu u Zagrebu, koju prije svih pohađaju vjernici
pravoslavne vjeroispovjesti obnovljena je statička unutrašnjost pod stručnim nadzorom i crkva je 31. svibnja 2020. puštena u svoju prvobitnu funkciju, a ta je da se ponovo svakodnevno u njoj održava liturgija za vjernike. Crkva je naime u potresu 22. ožujka 2020. u Zagrebu bila oštećena, prije svega je to bio strop crkve. Crkva je sve do 31. svibnja bila zatvorena za vjernike,ali pravoslavni sveštenici dali su si truda, u čemu je dobra odluka, da se svetište što prije privede osnovnoj svrsi – a ta je da svetište Preobraženja Gospodnjeg bude otvoreno za sve oblike vjerničkih pobožnosti.
Za razliku od Nacionalnog svetišta Srca Isusova u Palmotićevoj, u kojoj je Bazilika u potresu doživjela jaka oštećenja, a u kojoj ni cigla pala u potresu sa stropa nije iznesena, ni prašina od potresa u crkvenom interijeru prebrisana, svetište Preobraaženja Gospodnjeg u unutrašnjosti je ojačano i učinjeno sigurnim za vjerski rad i prisustvo vjernika. Svi daljnji potrebni radovi biti će rađeni u hodu u budućem vremenu prema financijskim mogućnostima. Koliko je odluke u ljudima koji su parosi, župnici i superiori, toliko uspješno napreduju i poslovi na crkvenom objektu od trenutka potresa.
U svetištu Preobraženja Gospodnjeg sve je sigurno od rušenja u toj mjeri da tom sakralnom objektu nema više nikakve naljepnice koja se odnosi na sigurnost, ni crvene, ni naranđaste, ni žute. Vjernički život se nastavlja. Liturgija je svakodnevno u 9 i 18 sati.
Margareta Zouhar Zec

Evo nekoliko fotografija sadašnjeg izgleda unutrašnjosti svetišta Preobraženja Gospodnjeg













Kor - mjesto za pjevački crkveni zbor




Svetište Preobraženja Gospodnjeg na Cjetnom trgu u Zagrebu u čijoj je blizini spomenik Petru Preradoviću.
Fotografije snimila Margareta Zouhar Zec






02.06.2020. u 04:59 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 01.06.2020.

NOVI FINANCIJSKI INSTRUMENTI MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE


KREDIT BEZ UČEŠĆA OD 0,5 POSTO


Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s HBOR-om pripremilo novi financijski instrument koji će u kratkom roku osigurati likvidnost u sektorima poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkog i šumarskog sektora, ali i potaknuti oporavak nakon javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa COVID-19

Obrtna sredstva za ruralni razvoj olakšat će pristup financiranju obrtnih sredstava potrebnih za neometano odvijanje proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja (priprema proizvodnje, sirovine i materijali, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima, opći troškovi tekućeg poslovanja) za prihvatljive krajnje primatelje pogođene pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Prijave počinju od 1. lipnja 2020., a s obzirom na situaciju u kojoj je kretanje svima ograničeno, prijava se može podnijeti i online putem.
Više informacija nalazi se na poveznici, a odgovore na dodatna pitanja vezana uz zajam možete postaviti putem ruralni.krediti@hbor.hr.
O preostalim mjerama Ministarstva poljoprivrede za sprječavanje posljedica COVID-19 na linkovima


https://ruralnirazvoj.hr/nove-mjere-pomoci-poljoprivrednicima/

https://ruralnirazvoj.hr/ministarstvo-poljoprivrede-predstavilo-prve-mjere-suzbijanja-posljedica-koronavirusa/



Fotka m.zouhar.zec


Karakteristike financijskog instrumenta su slijedeće:

• Sredstva se osiguravaju iz Programa ruralnog razvoja u sklopu Mjere Financijski instrumenti ukupne vrijednosti 130 milijuna kuna.
• Sredstva su namijenjena mikro, malim i srednjim poduzetnicima iz poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora.
• Geografski obuhvat je ograničen na područje Republike Hrvatske izuzev urbanih područja - Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.
• Krediti se odobravaju u kunama.
• Minimalni iznos kredita: 190.000,00 kuna.
• Maksimalni iznos kredita: 1.520.000,00 kuna.
• Nije potrebno osigurati vlastito učešće korisnika kredita.
• Kamatna stopa iznosi 0,5% godišnje fiksno.
• Instrumenti osiguranja su bjanko i obične zadužnice korisnika kredita/povezanih osoba.
• Rokovi otplate kredita do 5 godina (uključujući poček od 12 mjeseci) za iznose kredita iznad 760.000,00 kuna, odnosno do 3 godine (uključujući poček do 6 mjeseci) za iznose kredita do 760.000,00 kuna.
• Rok korištenja kredita u pravilu do 3 mjeseca.
• Kredit se, u pravilu, otplaćuje u jednakim mjesečnim, tromjesečnim ili polugodišnjim ratama.

Dodana vrijednost ovog financijskog instrumenta je:
• niža efektivna cijena kredita za ciljane krajnje primatelje kroz nisku kamatnu stopu te oslobođenje od plaćanja naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja i korištenja kredita (naknade za obradu kreditnog zahtjeva, naknade za rezervaciju sredstava) kao i naknada za izmjenu uvjeta kreditiranja uključujući naknadu za prijevremeni povrat kredita
• financiranje cjelokupnog iznosa potrebnih obrtnih sredstava, u skladu s iznosima kredita
• smanjeni zahtjevi za instrumentima osiguranja.


01.06.2020. u 04:47 • 0 KomentaraPrint#^

< lipanj, 2020 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2024 (34)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter