Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAŠTO SE IZRAZ ZA DOM SPREMNI KONSTANTNO POVEZUJE S POVJEŠĆU?



USTAVNOM SUDU RH TREBAJU SUCI GLOBALIZACIJSKOG VREMENA!

Petog lipnja Predsjednik ustavnog suda RH dr.Miroslav Šeparović potpisao je priopćenje od nekoliko rečenica u pet pasosa, gdje se ključna informacija nalazi u posljednjem pasosu. A ta je formulirana na slijedeći naćin:
“ U odnosu na pozdrav “Za dom spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.”
Ta rečenica je samo konstatacija, koja ne sadrži nikakav argumenat. U ime Ustavnog suda njegov predsjednik ne navodi ni jednu jedinu Odluku, niti njen broj I datum takve odluke kada je Sud prethodno izrazio svoje stajalište o pozdravu “ Za dom spremni”. Prdsjednik dr. Šeparović ne koristi priliku ponovo ponoviti već napisanu i prije objavljen stav Ustavnog suda. On ne pridaje značenje činjenici, da prethodno iznesena informacija nije možda bila dostupna svima koji bi je htjeli ili trebali znati, a za što je bila prilika radi argumenta u ovom priopćenju. Izbjegavanjem ili propuštanjem ponavljanja izrijekom napisanih informacija građane se uskraćuje za točnu informaciju i dopušta se netočna interpretracija čak i nagađanja među građanima, što ne bi trebalo biti potrebno. Očito je da predsjednik ustavnog sida nema adekvatnu osobu za informaciju u svom uredu, rijetko se obraća javnosti, a tada, to je ovaj slučaj, radi u informiranju ozbiljan propust. Dalje u priopćenju se kaže da pozdrav Za dom spremni nije u skladu s Ustaviom RH. Dr. Šeparović ne argunentira ni jedan članak Ustava ili više njih s kojim se izričaj, i pozdrav, Za dom spremni, sukcesivno ne slažu. Neargumentiranost je u priopćenju Ustavnog suda nedopustiv propust.

PRIOPĆENJE USTAVNOG SUDA , NAKON VISOKOG PREKRŠAJNOG SUDA

Priopćenje Ustavnog Suda je objavljeno javnosti nakon što je je 3. lipnja Visoki prekršajni sud objavio priopćenje u kome kaže da pjevač Marko Perković Tomson ne čini prekršaj Zakona protiv javnog reda i mira kada izvodi pjesmu „Bojna Čavoglave“, koja sadrži izričaj „Za dom spremni“. To je uvjerenje izrazilo 15 sudaca, četiri suca su bila protiv, a jedan je bio suzdržan.U priopćenju Visokog prekršajnog suda RH navodi se da se to pitanje Tompsonove pjesme i izričaja „Za dom spremni“ „ ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira
Predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske se odlučio oglasiti zato što ima privilegiju biti iznad sudbene Vlasti. Ustavni sud ima pravo opozvati zakone koje smatra neustavnima. Može, ako ima temelja, optužiti čak i predsjednika države. U RH Ustavni sud nije dio sudbene Vlasti, već se smatra da je iznad sudbene Vlasti.

I što sada? Kako dalje stvarati budućnost u mladoj državi Republici Hrvatskoj, koja ima tek 29 godina od priznanja svoje samostalnosti, jer Ustavni sud RH podsjeća da izraz Za dom spremni nije u skladu s Ustavom RH je ta ustanova trodiobne vlasti tumaći da je to ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske . Dakle proizlazi da Ustavni sud RH izrijekom ne zabranjuje pozdrav Za dom spremni, ali onaj građanin koji ga koristi, izgovara, ili nosi natpis na majici, nije potpuno odan Republici Hrvatskoj, jer taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske ! Ali ustaški pozdrav u punom obliku glasio je “Za dom i Poglavnika spremni . Ipak Za dom spremni, kao i izraz Za dom pod teškom je hipotekom ustaštva, po shvaćanju onih koji mogu utjecati na promjenu. Za dom spremni , kako dio društva smatra posljednjih godina, ima ustaško porijeklo, i zato često izaziva prijeporne diskusije u društvu.
A prijepori će se očito nastaviti jer izgovaranje riječi Za dom spremni , činjenica je, nije više remećenje javnog reda i mira premaa odluci Visokog prekršajnoig suda, ali taj dio pjesme ili tog pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske! Kontradiktornost i neujednačenost
odlučivanja sudaca se nadzire.

ZAR JE ZA DOM SPREMNI – BEZ BUDUĆNOSTI?

Ta pojmovna cjelina Za dom spremi – postala je omražena u dijelu hrvatskog društva, kao I kod političara i subjektivnih povjesničara. Značenje riječi Za dom spremni u povjesnom kontekstu je ostala negativna jer je bila pozdrav i poklič u vrijeme političkog djelovanja dr.Ante Pavelića. Zašto se i danas pozdrav ZA DOM SPREMNI gleda I doživljava kao dio povjesti i povezuje samo s poviješću Nezavisne države Hrvatske koja je bila teška, ratna i s mnogo žrtava? Zašto je Za dom spremni izraz bez budućnosti ?Takvim ga čine oni koji ga povezuju s povješću Drugog svjetskog rata i na ovaj način on je bez ikakve druge alternacije. Riječi Za dom spremni su imale u ono vrijeme, baš kao i danas vrijednosne konotacije onog što su ljudi onoga vremena smatrali vrijednim vlastita života.. Sinonim za dom je i stan i vrt i zavičaj, životni prostor, kvart, ulica, dvorište, stambeni prostor, škola, park, vrtić, mjesto rođenja, kazalište, ulica, atelje, grad, itd, itd, I ti koji su promovirali pozdrav Za dom u Drugom svjetskom ratu, kao i u Domovinskom ratu promovirali su svoju spremnost da se s oružjem u ruci bore za sve vrijednosti koje predstavlja izraz Dom i da svoj životni dom. ne ode u ruke osvajača. Dom je postao i ostao vrijednost za koje su se vodili ratovi i voditi će se. A u situaciji ugroze i početka Domovinskog rata za osamostaljenje Hrvatske pripadnici Hrvatskih oružanih snaga odabrali su Za dom spremni za svoj motivacijski i identifikacijski slogan koji stoji u grbu njihove postrojbe. I dok su te tri riječi pod pažnjom i povećalom sudbene vlasti u RH , polemike i diskusije voditi će se i ubuduće između onih koji žele olabaviti kruto shvaćanje da je Za dom spremni samo ustaški pozdrav i onih koji žele zaborav povjesti pozdrava Za dom spremni i žele ga upotrebljavati u sadašnjosti 85 godina nakon početka njegove uspostave u Drzgom svjetskom ratu.

Ustavnom sudu RH potrebna je mlađa generacija liberalnijih sudaca, s razumijevanjem globalizacijskog vremena i procesa u kome izraz Dom i Za dom spremni ima sinonim kretanja, ekonomskog i intelektualnog tranzita, opstanka, održive proizvodnje, dodane vrijednosti ….i koji će kao takav biti u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

Margareta Zouhar Zec







Post je objavljen 06.06.2020. u 23:34 sati.