Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U OSIJEKU - PREDSTAVLJANJE STRATEGIJE POLJOPRIVREDE


POLJOPRIVREDA I AKVAKULTURA

Nakon što je Strategiju poljoprivrede 2020.-2030 „Više od farme“ i Strategije razvoja akvakulture 2020.-2030. „Više od ribnjaka“ u tri hrvatska grada predstavila ministrica poljoprivrede mr. Marija Vučković i to u Vukovaru 16. lipnja, u Opuzenu 18. lipnja i u Splitu 19. lipnja , na redu je, prema planu Ministarstva poljoprivrede, predstavljanje u Osijeku . Zato će državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak predstavit će “ u utorak 23. lipnja 2020. godine u 11:00 sati u prostorima Hrvatske gospodarske komore - županijska komora Osijek , na adresi Europska avenija 13, nacrte Strategije poljoprivrede 2020. – 2030. „Više od farme“ i Strategije razvoja akvakulture 2020. - 2030. „Više od ribnjaka“
Strategije poljoprivrede i akvakulture rezultat su suradnje Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke te rada domaćih i stranih stručnjaka, uz konzultacije s velikim brojem predstavnika proizvođača, znanstvenika i šire javnosti. U suradnji s predstavnicima sektora utvrđena je dugoročna vizija razvoja hrvatske poljoprivrede i akvakulture te ključni problemi za koje strategije nude rješenja.
Na predstavljanje su pozvani zainteresirani poljoprivredni proizvođači i ostali zainteresirani za temu.
Strategija poljoprivrede temelji se na ostvarenju strateške vizije razvoja hrvatske poljoprivrede, a to je prvenstveno proizvodnja veće količine hranjive i visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljanje prirodnim resursima u promjenjivim klimatskim uvjetima te doprinos poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima, koja će se ostvariti postizanjem četiri strateška cilja. Aktivnosti za njihovo ostvarenje definirane su u planu provedbe, a osnovni je zahtjev strategije poljoprivrede učinkovitije korištenje javnih sredstava, kroz bolje usmjeravanje poljoprivrednih potpora i poboljšanje apsorpcije EU sredstava za ruralni razvoj. Strategija razvoja akvakulture za period 2020. – 2030. u definiranim strateškim ciljevima ističe unaprjeđenje gospodarski i tržišno održivog sektora akvakulture, veću učinkovitost vrijednosnog lanca i konkurentnosti hrvatskih proizvoda akvakulture na inozemnim i domaćem tržištu, što će u konačnici rezultirati integriranim teritorijalnim razvojem ruralnih i obalnih područja te povećanjem zaposlenosti lokalnog stanovništva i podizanjem životnog standarda u tim područjima.


HRVATSKU STRATEGIJU POLJOPRIVREDE RADILA JE SVJETSKA BANKA!

Strategiju hrvatske poljoprivrede koju sada hrvatski dužnosnioci iz područja poljoprivrede predstavljaju, mada nije potpuno jasno iz najava da li je strategija gotova ili je to samo njen nacrt, radili su stručnjaci Svjetske banke. Odluku o tome, ili sam ili s Vladom premijera Plenkovića, potpisao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dolaskom na ministarsku dužnost. Dakako da prilično apsurdno zvuči da hrvatsku strategiju poljoprivrede radi Svjetska banka. Zar u hrvatskoj više nema dovoljno poljoprivrednih stručnjaka - znanstvenika, kao i relevantnih mišljenja djelatnikaa Savjetodavne službe, iako i među njima ima doktora znanosti kojom se bave, koji bi mogli podatke koje prikupljaju agencije s naslova poljoprivredne na temelju statististike i kretanja u području poljoprivrednih dostignuća i kretanja na tržištu, napisati je. To je u skladu s mnogim hrvatskim apsurdima kojima su protekle hrvatske godine obilovale. Ili je u ovom slučaju suradnja s Svjetskom bankom - trgovina." Mi ćemo Vam platiti ovaj posao, bez obzira na njegovu kompetentnost da bismo lakše ishodili od Vas - određene kredite!"Surađivati sa svjetskom bankom je in., iako ta suradnja ima više lica.
Dakako stručnjaci svjetske banke kroz dvije godine prikupili su relevantne podatke i napisali Strategiju koja jako mnogo financijski stoji Hoće li i može li ta Strategija poljoprivrede odgovoriti potrebama hrvatske poljoprivrede koja se iz godine u godinu evolutivno mijenja, ali ne prema uspjehu, već prema degradaciji. U svakom slučaju predstavljanje Strategije treba poslušati .
M.Zouhar Zec




Post je objavljen 20.06.2020. u 09:13 sati.