srijeda, 28.02.2007.

Organski uzgoj na voćni dan

Da svakim danom naša misija postaje sve stvarnija i da se vidi da zaista mislimo ozbiljno, odnedavno planiramo tjedni raspored za tekstove. Ja sam dobila zadatak, odnosno temu, koju sam objeručke prihvatila, ne toliko zbog znanja koje posjedujem, iako posjedujem, već zbog znanja koje ću tek posjedovati.

Jednom sam već pisala kako me dosta rano dohvatilo vođenje računa o prehrani, s naglaskom na zdravom životu, a onda, za razliku od danas, teško je bio pronaći izvore čiste hrane. To je, iako nije bilo baš tako davno, bilo gluho i slijepo doba po tom pitanju, jer su još sva zvona glorificirala znanost i tehnološki napredak. Danas, ipak, makoliko tiha bila vijest, crvić istine nagriza sva uha. Nešto je pošlo po zlu.

Ne osporavam niti jednom znanstveniku uspjeh koji je postigao uglavnom dugim i dugogodišnjim radom, jer ipak, netko je trebao izmisliti sva moguća cjepiva, spriječiti epidemije i otkriti penicilin. To cijenim, kao što cijenim blagodati struje. Sve je to lijepo, ali....uvijek postoji ali. Nisam ortodoksna po niti jednom pitanju i nemam namjeru biti pa neću zagovarati življenje pod staklenim zvonom, ogušena o napredak, jer je u čovjekovoj biti da se razvija i uči, samo smatram da je ovaj put čovjek gadno skrenuo na nekom od raskršća. Sve je trebalo služiti tome da se život učini boljim, ali ispalo je loše. Kao što već znamo, put do pakla popločan je dobrim namjerama.

Svi su već čuli nešto o GMO-u. Čak i moja djeca, a koliko smo znali onih dana kada se se zasadilo prvo polje kukuruza onečišćeno GM peludom? Nismo znali ništa. Kao i obično, mali čovjek zadnji sazna da je jedna obična guska u magli. Pokusni kunić, a pogotovo ako je izvukao najkraću slamčicu i kao glavni zgoditak dobio život u trećem svijetu. Gladni će ionako pojesti što im god daš samo da napune svoje prazne želuce.

Da ne uđem preduboko u temu samo ću vam ispričati priču o pamuku kako bi stekli sliku koju vam želim prenijeti.

Nakon što je zasađen prvi nasad Gm pamuka u Kini, urod je bio spektakularan, 35 % viši nego do tada. Svi su bili očarani postignućem. U biljku je ukomponiran gen bakterije koja stvara bjelančevine koje djeluju kao insekticid na jednog od glavnih štetnika pamuka, zbog čega se prvi nasad nije tretirao pesticidima. Međutim, nedugo poslije toga ustvrđena je mutacija štetnika, nakon čega se opet moralo vratiti kemijskom zaprašivanju kako bi se sačuvao urod. Osim propadanja sjemena, osim velike količine nanešenih pesticida,osim zagađenja tla, osim lošeg uroda, izravnim utjecajem počeo se mjenjati ekosustav. Povećala se populacija štetnika, smanjila se populacija njihovih predatora. Smanjila se biološka raznolikost.

Sad vas ja pitam, zašto?
Tko je toliko hrabar, tko je toliko nečovječan, tko je toliko pohlepan da zbog hrpe novčanica može nositi čovječanstvo na duši, a svi znamo da je samo u novcima stvar.
Ne zavaravam se, puno je takvih. Puno je onih koji su doslovno prodali dušu vragu, i ne bi mi bilo žao da su svoju dali, ali ne znam tko im je dao ovlasti da trguju mojim životom.
Živimo u novom dobu, gdje je materija dobila primarno mjesto u ljestvici životnih prioriteta.

Zašto organska hrana?

Ipak, kao vječiti optimist, vjerujem da još ima nade. Ne za ove bez duše, već za mene. Trudim se svim silama i nastojim živjeti što je kvalitetnije moguće. Kažu da si ono što jedeš, a ja se trudim jesti zdravo.
Jedino na što želim apelirati u ovom tekstu je izbor: uvijek imamo pravo izbora. Nitko nema pravo nikome nametati svoju volju, vjeru, duhovnost, prehranu, odgoj. Dobili smo dar da sami odlučimo za sebe i zato odlučite sami što želite jesti u svome životu, a ja vam predstavljam organski uzgojenu hranu.
Čak, mogu vidjeti svijetlu hrvatsku budućnost u tome, ali dok god je ovih grebatora na vlasti upitno je.

Danas u Hrvatskoj postoji preko nekoliko ekološki orjentiranih poljoprivrednih gospodarstava. Neki od njih imaju certifikate za organski uzgoj.
Organski uzgojeno voće i povrće znači:

1. godinama pročiščavano i detoksicirano zemljište prije sadnje

2. uzgoj bez dodatka pesticida ili bilo kakvih kemijskih pospješivača rasta

3. bez GMO-a

4. gnojeno organskim gnojivima

5. plodovi puni okusa i mirisa

6. briga o okolišu

7. povratak prirodi


No, ne možemo se zavaravati da je nešto što je nekad bilo obezvrijeđeno jednako bezvrijedno. Ovakvi proizvodi su za sada svojom cijenom, na žalost, dostupni samo ljudima sa pristojnim primanjima. Cijena zdravlja nikad nije bila viša. Bez obzira na to, ja svojeg dobavljača zdrave hrane imam već nekoliko godina. Jednom sam ih već linkala, ali i opet ću:

1. Eko Sever
2. Zrno
3. Advent
4. Biovega
5. Ledena ima svoju stranicu na kojoj možete pronaći nešto ekoloških proizvoda
6. Mavrović

Moram priznati da je i moja potajna želja da što prije odem na svoj otok i primim se motike. Sanjam o svojem ekološkom gospodarstvu.

I have a dream.....

Trebala bih odraditi i voće za današnji dan.
Uspješan recept za preživjeti dan, a ne peći voće sa medom je:

Uzeti cijeli ananas, odrezati ga blizu vrha, ali tako da ipak izgleda kao poklopac. izdubiti ga iznutra žlicom. Tvrđe djelove odrezati, a sve menkano nasjeckati na sitno i vratiti unuta. Nasjeckati na sitno još: krušku, jabuku, naranču, iscjediti limun i dodati šaku brusnica. Sve izmješati, poklopiti odrezanim vrhom i prošetati se do imaginarne ležaljke.
Polako grickajući praviti se da ležite na kakvoj plaži u Honolulu.


Dobar tek!

Demjan

- 08:00 - Dodaj komentar (31) - Print - #

utorak, 27.02.2007.

Ugljikohidratni dan uz prirodne maske za lice

Najprije moram svecano objaviti da mi je danas 30-ti dan dijete. Dakle, prvi mjesec je prevaljen uz vasu pomoc, inace tesko da bi ovoliko ustrajala. Moram ponosno reci i da sam u ovih mjesec dana skinula 5 kg, sto je na moju visinu metar i panin, itekako vidljivo. Sve vise cujem komentare poznanika i prijatelja sa strane tipa: Wow, you look great!

Naravno da godi egu, a i najprije mi se vidi na faci koja vise nije podbuhla kao da sam se krafni najela, a bogami ni trbuh vise ne izgleda kao onaj s kojim bi netko pomislio da cu svaki cas u radjaoni zavrsiti. Malo teze cu se boriti s viskom rastegnute koze na trbuhu, no nadam se da ce uz moj svakodneni fitness i za to biti rezultata. Ja sama se osjecam puno bolje i poletnije, nekako kao da imam i vise energije odjednom. Ne osjecam se tromo i napuhnuto, a ni gripi nedam da me smlati kako bi ona htjela:)

No da ne duljim o mojim uspjesima, evo danasnjeg prijedloga za UH jelovnik:

Dorucak: jabuka narezana na kockice plus saka borovnica.

Rucak: Spageti aglio & olio
3 reznja cesanjka i 2 ljute papricice (peperoncine) prodinstati na 1 zlici maslinova ulja ,nesmije zagoriti.U to dodati skuhane spagete s salicom vode u kojoj su se kuhali spageti.Prokuhati jos par minuta da se si sastojci povezu i dodati soli po zelji.

Image Hosted by ImageShack.us

Vecera: Ovaj put umjesto kolaca predlazem palacinke s nekom domacom marmeladom, onom iz bakine kuhinje :)

Image Hosted by ImageShack.us

U slast!



Da nebi sve ostalo samo na hrani, moramo se malo pobrinuti i za kozu naseg lica. Pa samim time posto mi je to struka, pokusat cu vam svaki utorak, pripremiti postove o prirodnim proizvodima za njegu koze lica i tijela, koje mozete i same pripraviti kod kuce.

Danas nesto vise o prirodnim maskama za lice.
Vecina namirnica (povrce, voce, med, mlijeko i mlijecni proizvodi) koje upotrebljavamo za pripravljanje ukusnih i zdravih obroka moze nam posluziti za uljepsavanje i njegovanje tijela izvana – u obliku maski za lice, peelinga, losiona.
Stoga evo nekoliko prijedloga za pripravljanje jednostavnih maski uz pomoc namirnica koje se mogu naci u svakom domacinstvu. Pri tome je vazno birati namirnice prema tipu koze.

Za normalnu i masnu kozu idealan je kiseli kupus jer sprijecava izlucivanje viska loja i obnavlja prirodnu kiselost koze. Uz to je bogat vitaminima i mineralnim tvarima.
Potrebno je:
1 zlica soka kiselog kupusa ili 2 zlice zgnjecenog kiselog kupusa
pola zlice masne kreme
Sok ili zgnjeceni kiseli kupus umijesa se u masnu kremu te nanese na kozu lica,vrata, i dekoltea. Masku treba ostaviti da djeluje oko 20 minuta, a potom isprati toplom vodom.

Suha i osjetljiva koza zahtijeva dodatnu vlaznost pa je potrebno da maske za ovaj tip koze budu vlazne kako ne bi oslabile i nadrazile kozu. One kozi nece oduzimati vlaznost, vec joj vratiti potrebnu vlagu.
Potrebno je:
1/4 kockice svjezeg kvasca
1 zlica svjezeg sira
1 zlica masne kreme
Kvasac, sir i kremu gusto umijesati te nanijeti na ovlazenu kozu lica, vrata i dekoltea. Isprati nakon 10-15 minuta mlakom vodom.

Masna koza sklona stvaranju pristica, akni i drugih gnojnih upala zahtijeva svakodnevno detaljno ciscenje i njegu. Necista koza cesto je povezana s manjkom vitamina B skupine. Zbog toga je kvasac idealno sredstvo za njegu ovog tipa koze jer obiluje B vitaminima.
Potrebno je:
1 kockica svjezeg kvasca
1 zlica mlijeka
Mlijeko lagano zagrijte, dodajte kvasac i sve skupa kremasto umijesajte. Smjesu je potrebno staviti odmah na lice i ostaviti da djeluje 15-20 minuta. Otvrdnulu smjesu njeznim kruznim pokretima skinite s lica, a ostatak operite toplom pa hladnom vodom. Ova maska idealna je za necistu kozu jer ce vam ujedno i ocistiti pore poput peelinga, i revitalizirati kozu.

Za sve tipove koze
Jednu bananu izgnjecite i nanesite na lice. Neka djeluje 20 – 30 minuta. Najbolje isperite cajem od kamilice. Maska se moze primijeniti 1 – 2 puta tjedno.


Image Hosted by ImageShack.us
Vrijeme dok drzite masku iskoristite za temeljitu relaksaciju


I za kraj, jedan recept za prirodni losion za lice, koji nam je potreban da bi temeljito ocistili lice nakon maske.

Losion od krastavca i limuna
1/2 krastavca
30ml slatkog bademovog ulja
sok od 1/2 limuna
60 ml soka od mrkve
Krastavac oljustite, izribajte i propasirajte krozcjediljku. Sok od krastavca, ulje i sveze iscijedjene sokove od mrkve i limuna prelijte u tamnu bocu. Cuvajte na hladnom mestu i prije svake upotrebe dobro prostresite. Dakle, nakon sto ste masku isprali s lica, nanesite ovaj losion na vlazan jastucic od vate i isperite lice. Ne zaboravite nanijeti vasu dnevnu ili nocnu kremu.


Pa eto lijepi moji karakterci, uzivajte u malim stvarima samo za sebe :)
Lijep pozdrav,

Lorraine

- 08:00 - Dodaj komentar (55) - Print - #

ponedjeljak, 26.02.2007.

Malo o anoreksiji na škrobni dan

Evo nas u novom tjednu gladovanja za ljepotu.
Sredio me PMS ovaj mjesec. Satrao. Ni kile dole već više od tjedan dana. A grudi su mi kao u mlade trudnice. Ne tako lijepe nego tako bolne. O sveopćoj nadrkanosti da ne govorim. Kaže mama da sam grozna zadnjih par dana. Valjda i jesam. Vrag će ga znati… posložilo mi se puno stvari. Dovoljno da poželim zgriješiti besramno u meniju. Drži me grupni duh i dalje, a i odgovornost osnivačice... da nema toga... uhh.

Vukla sam i klince sa sobom u "spizu" neki dan.
Kao... zajedno ćemo birati namirnice.
Odluka je pala.
No more junk food.
Samo zdrava hrana.
Idu Veliko i Malo Dite iza mene, čeznutljivo gledaju u čipseve i slatkarije, dok ja oduševljeno trpam u košaru zdravu hranu i objašnjavam za što je dobro što od tog što je u košari, a oni me blijedo gledaju i kolutaju očima. Negdje na kasi Malo će mi Dite gotovo očajnički:

- Daj, mama, ovo je sve užasno, bar nam kupi smrznuti pomfrit u kesi, on je isto zdrav.

Tek... da sad ne duljim, priča o Popaju i špinatu od kojeg su najjači na svijetu, više ne prolazi kod moje djece.

Pao je i prvi grijeh… skrušeno priznaje osnivačica Kluba. Drmnula sam dvije velike, ogromne čaše ledenog čaja. Onog griješnog, kupovnog. Sa šećerom. Nedijetnog. Da.
I jebiga sad, neću vas lagat… lijepo mi je legao.
Skroz lijepo.
Ispila sam ga tako požudno da vam ne mogu niti opisati.
Antonio, vruće mi je...

Al uzor-đevojka od danas ide opet dalje. Kao da se nije ništa desilo. A skoro pa da i nije… ali samo «skoro».
Jer ipak bijah grešna.

Danas ćemo malo… tek malo o anoreksiji.
Kopajući malo po internetu zapravo sam shvatila da je tema preširoka, a moja je zadaća da vam dam tek osvrtni pregled. Pa ću nastojat biti fokusirana.

U zadnje vrijeme jako su IN razgovori o anoreksiji, naročito otkad je počela uzimati i danak smrti u svijetu mode. Ali gdje smo bili prije? A tko je o tome i razmišljao, uopće... Tek će se poneka majkica, čiju prekrasnu mršavicu odbiju primiti u manekensku agenciju jer je tamo neka budala rekla da je debela, možda… ali samo možda zapitati nisu li neka mjerila ipak pretjerana. Veliku većinu ostalih apsolutno NIJE BRIGA.

Anoreksija se ne događa samo drugima. Anoreksija se može dogoditi i vama, ili vašim najbližima. Mediji su skandalozni i bombastični, ali sve skupa ostavlja nam svejedno utisak da smo zapravo jako ignoranti kada je anoreksija u pitanju. Kada govorimo o anoreksiji, zapravo nismo niti svjesni koliko smo slabo informirani i koliko smo je često skloni brkati sa bulimijom, s kojom, doduše ima vrlo velike inicijalne sličnosti. Zastrašujuće slike živućih kostura uglavnom su osnova na kojoj se temelje sve naše impresije. Ali koliko zapravo znamo o tome?
Wikipedia daje definiciju.
Stvarnost je daleko više zastrašujuća.

Protiv mršavosti u svijetu mode ove godine se otvoreno progovara. Mršavost više nije in i na revijama se brani nastup premršavim manekenkama… ali šta je to premršavo u svijetu mode? Kako promijeniti postulate koji su godinama uhodani? Manekenka ne mora biti komad, mora znati nositi model. Sjećam se prijateljice sa faksa. Mršavica tankih nogica. Nenadmašna na catwalku. Ali mršava, mršava, mršava… što se od tada promijenilo? Malo toga. Čisto sumnjam da će mene stavit na piste. Em sam stara, em sam sočna.

Više o "falšim" mjerilima modnih agencija i modnom svijetu laži piše i Annabelle.
Zanimljivo je, pročitajte. Toplo preporučam.

Image Hosted by ImageShack.us

Već smo zadnji put utvrdili da organiziranih klinika za borbu protiv poremećaja u prehrani nema. Ali postoje zato oni.

Nažalost Udruga Nada djeluje samo na prostoru grada Zagreba, tako da cijeli niz oboljelih iz drugih gradova Lijepe Naše zapravo ima jako male šanse da dobije adekvatni tretman. Čak gotovo nikakve.

Što kada se, recimo, djevojka s otoka razboli?
Ništa.
Može se baciti u more. Doslovno.
A nije ironični crni humor u pitanju…

Jednostavno, u Hrvatskoj ne postoji klinika za liječene poremećaja u prehrani. Anoreksični bolesnici hospitaliziraju se uglavnom u Zagrebu, jer županijske bolnice nemaju ama baš nikakvih uvjeta za liječenje poremećaja prehrane, Uz to, nakon dugotrajnog bolničkog liječenja pacijenti su prisiljeni bar jednom tjedno putovati na psihoterapiju u Zagreb, ili iz vlastitog džepa plaćati sate kod privatnih psihijatara, čija je stručnost u liječenju anoreksije često vrlo upitna i diskutabilna.

Mada zdravstveno osiguranje u velikoj većini slučajeva pokriva troškove liječenja anoreksije, većina oboljelih uopće nema pristup niti osnovnim terapijskim tretmanima u liječenju te bolesti. Privilegirani su građani Metropole. Ostali su prisiljeni na lošija rješenja ili na improvizacije njihovih lokalnih liječnika.

Anoreksični bolesnici hospitaliziraju se uglavnom u Zagrebu, jer županijske bolnice , nažalost, nemaju uvjeta za liječenje poremećaja prehrane. Igrom slučaja znam za primjer da su se liječnici splitske bolnice, koji su se susreli s pacijenticom oboljelom od anoreksije, priznali da ne znaju što da rade s njom, jer nemaju stručnjake specijalizirane za poremećaje prehrane. Kako se onda izliječiti?

Tek su rijetki psihijatri u nas educirani za liječenje anoreksije, a i oni koji jesu, opet nisu specijalizirani isključivo u tom području. Ima, naravno, i onih koji, prodavajući iza titule lažno znanje i iskustvo, na takvim pacijentima masno zarađuju.

'Kad se radi o liječenju anoreksije, ovo u Hrvatskoj je srednji vijek', kaže Hrvoje Rendulić, tajnik udruge 'Nada' za pomoć oboljelima od poremećaja u prehrani. Ono što anoreksični pacijenti dobivaju u našem sustavu zdravstva nije liječenje anoreksije, već 'spašavanje života'. Potpuni tretman takvog bolesnika trebao bi, kaže Rendulić, trajati šest do osam godina, i uključiti multidisciplinarni pristup niza specijalista.

'Kod nas je liječenje prekratko i nekompletno. Osobu s poremećajem prehrane najprije šalju gastroenterologu, pa endokrinologu, da saniraju tjelesne posljedice bolesti, a onda psihijatru na psihoterapiju. Zbog takvog pristupa, još niti jedna djevojka u Hrvatskoj nije izliječena od anoreksije', tvrdi predstavnik udruge 'Nada' kroz koju je u zadnjih pet godina prošlo čak 1200 osoba s poremećajima prehrane, uglavnom djevojaka.

U udruzi tvrde da bi formiranje referentnog centra za liječenje anoreksije, u kojem bi radili stručnjaci specijalizirani samo za tu bolest, bitno popravilo stvar. Zdravstvene vlasti, međutim, nisu iskazale interes za tu inicijativu. U susjednoj Italiji, koja ima specijaliziranu kliniku, izliječi se godišnje oko 30 posto anoreksičnih djevojaka, što se smatra izuzetno visokim postotkom, kad je ova bolest u pitanju.

HZZO ne može pokrivati troškove liječenja anoreksije kod privatnih psihijatara, jer bi to bilo podložno zlouporabi. Svaka oboljela djevojka, međutim, dobit će informaciju o najbližem specijalistu koji ima ugovor s HZZO-om. Nažalost, vrlo često, svi putovi vode samo i isključivo u Zagreb. Refundiranje troškova jako skupog psihijatrijskog liječenja od strane Fonda aspekt je koji bi mogao biti vrlo podložan prevari. Tako da samo s te strane teorija pada u vodu u odnosu na surovu i vrlo istinitu praksu. Zašto nisam iznenađena? Eh. Hrvatska stvarnost opet na djelu.


ŠKROBNI DAN

Danas nam je na redu škrobni dan. Ma kako realna bila mogućnost uistinu bezbrojnih kombinacija, ostaje činjenica da ovo nije možda najomiljeniji dan onih koji su na UN-ki… a definitivno je po pitanju seksualnih aktivnosti kojima se dugoročno svi nadamo najmanje preporučljiv, osim ako baš ne želite zbog vjetrova biti na turbo-jet pogon.

Dijeta ide dobro. Osjećam se jako dobro. Grupni duh je jak. Sa radošću primjećujem da ne padam više u iskušenja da Malome Pasu otmem ručak, ali maštam i dalje o velikom grešnom sendviču sa… svačim. Povremeno tek, ali ipakrolleyes

Najviše ipak mašte pri kuhanju nekako dobijem na škrobni dan. Predložit ću vam dva brza i zdrava jela, koje sam prakticirala zadnjih škrobnih dana.

KRUMPIR ILI RIŽA S POVRĆEM

Svo povrće koje nađete u kući isjeckajte na krupnije kockice,tek kratko prokuhate u malo vode ili na pari (karfilol, brokule, luk, češnjak, paprike, patlidžane, rajčice… ), procijedite, dodajte ili šalicu riže ili nekoliko krumpira ili kukuruz, sve skupa izmiješajte, polijete vodom u omjeru primjerice, 1 šalica riže:3 šalice vode, dodajte žličicu-dvije Vegete ili začina po želji, malo maslinovog ulja (moj izbor, mada može i biljno) i papra i zapecite u dobro ugrijanoj pećnici. Po želji u povrće možete umiješati i malo propranog kiselog kupusa. Zapečen dobije fantastičan okus.
Slasno i zdravo.
I vrlo zakusno.
Ne očajavajte ako nemate vremena za sjeckanje i kuhanje. Kupite smrznuto povrće (Podravkin Kraljevski ili Carski mix, recimo), ili dodajte konzervu vakumiranog, kratko propranog kukuruza.
Dajte si mašti na volju.


RIŽA SA ŠPINATOM

Iskoristite vodu u kojoj ste kuhali špinat. Nemojte je proliti!
Na malo maslinovog ulja propržite kratko malo češnjaka, dodajte peršin, veliku šalicu riže, te dolijete vodom u kojoj ste skuhali špinat i nešto isjeckanog skuhanog špinata. Oprezno sa Vegetom, ako je voda u kojoj se skuhao špinat bila već posoljena! Izvrsno, vidjet ćete.

U krajnjem slučaju, ako niste spremni eksperimentirati, a želite nešto lagano, dobra stara lešo blitvica sa krumpirima i malo maslinovog ulja neka budu vaš izbor i danas, zašto ne?



Nisam definitivno pristalica tableta i inih dodataka u prehrani, ali je nesumnjivo srcu mom bilo drago kad sam lani dio masnoća, uz OBAVEZNU fizičku aktivnost, topila uz Tonalin Forte. Kupila sam ga na preporuku prijatelja, koji je vrhunski sportaš, a uz to i nutricionist.

1 kapsula sadrži 500 mg konjugirane linolenske kiseline (CLA) dobivene iz ulja šafranike. Znanstvenici kažu da danas unosimo hranom puno manje CLA nego prije 30-ak godina (svega 100-300 mg/dan), a razlog je i to što jedemo sve manje crvenog mesa, a sve više mesa peradi, mliječnih proizvoda s malo masti, vegetarijanskih namirnica, a osobe koje se toga pridržavaju susreću se sa svojevrsnim prehrambenim paradoksom, gdje se smanjuje udio mišićne mase, a povećava udio masnog tkiva. Dva primarna mjesta djelovanja CLA su: ADIPOCITI - masne stanice i SKELETNE MIŠIĆNE STANICE (mjesta pretvorbe masti u energiju). CLA smanjuje pohranu triglicerida i potiče razgradnju u adipocitima. Smanjuje i broj adipocita (potiče im dezintegraciju). Smanjuje udio masti, povećavajući u isto vrijeme mišićnu masu koja tijelo čini vitkijim, a razlog tome je što 1 gram masnoće zauzima više prostora nego 1 gram mišića. Redovitom primjenom (oko 3 mj) uz vježbanje 3 x tjedno može se smanjiti tjelesna masnoća za 20%.

* koristi se 2x2 ili 3x2 uz obrok.

Tonalin forte ima 1000 mg CLA po kapsuli.

Nemojte se ožderat, pa uzet tonalin, jer od tog efekta nema.
Ali puno pješačenja, bavljenje bilo kakvim sportom ili teretana ili svakodnevne obične vježbice na podu dnevnog boravka u kombinaciji s ovim proizvodom dat će zanimljive vam rezultate. Provjerite.
Ljeto je blizu.
Ciljevi su jasniji.
I što je najvažnije:
Još niti 3 mjeseca do fotosessiona puno lijepih žena sa našim počasnim članom.naughty
Aj-mo!
Guze gore!

I na kraju… u knjizi se toplo preporučuju kontrolne krvne pretrage... negdje na sredini ove dijete. Uoči sada već jako skorog datuma velikih iskušenja - prvog vodenog dana, mislim da je pravo vrijeme da počnemo razmišljati o njima. Ne zaboravite na to!

Voli vas svih vaša

Wanda

Naša sada već stalna suradnica Lipa Mare poslala nam je odličan recept za juhu od crvene leće. Pa kaže Mare...

JUHA OD CRVENE LEĆE

Leca je vrlo zdrava namirnica, posebno onima kojima je potrebno zeljezo. Prednost crvene lece nad "obicnom" je u brzini pripreme - prethodno namakanje nije potrebno a sama leca je vrlo brzo kuhana.

Za 4-5 veeelikih tanjura potrebno je:

250g crvene lece
6 salica vode
2 cajne zlice soli
3-4 velike zlice maslinovog ulja
1 salica nasjeckanog crvenog luka
2 reznja cesnjaka (gnjecenog)
1/2 salice kuhane rize
2 salice juhe od povrca
1 cajna zlice crnog papra
1/2 cajne zlice crvene paprike u prahu
1 konzerva (400g) narezane rajcice (zajedno sa sokom)
1 cajna zlica koncentrata od rajcica
1/2 salice nasjeckanog persina
3 velike zlice limunovog soka

Papar treba zbog djece izbjeci pri kuhanju.

Postupak:

1. U velikom loncu zakuhati vodu, dodati lecu i sol (1 zlicu).
2. Kuhati na umjerenoj vatri 30-ak minuta.
3. U medjuvremenu, u drugom loncu zaprziti crveni luk, cesnjak i 1 cajnu zlicu soli. Kad luk omeksa i pozuti, dodati papar i crvenu papriku. Mjesati dok se ne dobije fina smjesa (minutu/dvije).
4. Dodati juhu od povrca, rajcice i koncentrat od rajcica. Kuhati 15-ak minuta.
5. Skuhane lece, persin i rizu pomjesati sa umakom od rajcica. Kuhati narednih 30-ak minuta.
6. Sok od limuna dodati pri serviranju.
Ja sam zadnji put (prije nekoliko dana) zaboravila dodati rizu ali je juha (skoro varivo) bila fenomenalna! S limunom daje stvarno poseban okus. Danas ponovno ovo jedem.


... evo nam se javila i Sultanija, sa riječima podrške i mudrim trikom kojim ćemo našim članovima obitelji ne tako sklonima zdravoj hrani, ponuditi privid junk-hrane koja ipak nije junk.

Prije svega pozdrav osnivačici Karakter kluba, na UN-ovki sam tek sedmicu dana, ali moram priznati da mi nije teško i da zasad ne padam u neka veća iskušenja, i da skinula sam 2 kg, ali to sad nije važno.
Pročitala sam tvoj post i imam zanimljiv recept za škrobni dan. Ja kao i tvoja djeca najviše volim pomfrit, naprosto bih mogla živjeti od njega, ali svi znamo da nije zdrav i da kad se kupuje može biti kancerogen jer se u istom ulju prži više puta a to nikako nije dobro. Dakle, za sve ljubitelje pomfrija, krompir na sličan način, ima ukus kao pomfrit a nije :-)

Željenu količinu krompira oguliti i izrezati. Rezati ga na ploške ili malo krupnije nego pomfrit. Tako izrezan krompir ostaviti u čistoj ledenoj vodi 10 minuta. Nakon toga, istresti krompir u cjediljku ( ne znam kako se to tačno zove, ali to je ona posuda kroz koju se cijede špagete), posuti sa dvije žlice ( male) soli i protresti malo da sav krompir dobije so a da višak soli sleti, tako ostaviti krompir da stoji 10 minuta. Nakon toga staviti 1 žlicu vegete, dodati 2 žlice kukuruzne krupice ( ovo se ne smije preskočiti), i ponovo tresti dok se krompir ne izmješa, a višak krupice ne sleti.
Krompir istresti u prethodno zagrijanu tepsiju, na vrućo ulje, ja koristim jednu prastaru maminu tepsiju, ona to zove teško posuđe, to se proizvodilo prije rata, a mislim da ga i sad ima kupiti, jer u njoj najbolje uspije, ne preporučuje se tefal. U tepsiju prije zagrijavanja se stavlja samo malo ulja, ja sad stavljam maslinovo ulje i bude mi dobro. Taj krompir kad se ispeče ima ukus kao pomfrit a nije pržen na ulju jer se malo ulja stavi, samim tim nije junk food, a ukusan je. Eto, pa probajte, možda vam škrobni dan bude najdraži kao meni.


Zašto UN dijeta izgleda baš ovako i zašto su namirnice podijeljene po danima baš tim redom i koja je uopće njihova uloga malo nam je pojasnila draga Daisy Dee.

Pozdrav, urednice!

Ove podatke sam nasla na forumu Coolinarike gdje ljudi vec mjesecima pricaju o UN-ki.
Radi se o tome zasto su dani u dijeti bas tako poslozeni kako jesu.
Jedna clanica se jako potrudila izvuc ove podatke koje ja sada dijelim s vama u nadi da ce osvanuti na stranicama kluba. ;)))

vocka za dorucak za ubrza metabolizam.. jer se uspori tijekom noci....

proteinski dan....
prvi je jer tijelu trebaju masnoce iz mesa i slicnoh proizvoda od zivotinja.... kruh je tu radi zitarica a juhica da nam pruzi masnoce iz mesa koje pretpostavljam da svi kao i ja izbjegavamo jer smo na dijeti....

drugi dan skrob.... jer on ima velike kolicine energije u sebi..... i jer je potrebo organizam naviknuti na sve vidove prehrane

treci dan ugh...... da organizam primi velike kolicine zitarica i navece kolac da nam uspori metabolizam (i da ostarimo prehrambenu piramidu), a cokolada da ne dobijemo dijareju sljedeci dan....

cetvrti dan.... voce.... cisto da obavimo totalno ciscenje organizma.... od svega sto smo stetno unijele u tijelo zadnja tri dana.... posebno da se rijesimo soli.....

voda je tu da ocisti crijeva i tijelo od losih toksina i raznih slicnih otrova koji se skupe u tijelu a da mi toga nismo niti svjesne....


- 14:15 - Dodaj komentar (65) - Print - #

nedjelja, 25.02.2007.

101d does the proteinski dan. i svašta nešto...

Image Hosted by ImageShack.us

jedna od velikih problema, ako ne i najveći za jednu ženu u najboljim godinama reproduktivnog sustava je nemogućnost začeća. sad čekam paljbu feministica koje će mi sasuti stotinu argumenata kako žena nije baby mašina i da postoje alternative...istina. ali koja je alternativa za ženu kojoj muž ni pod razno ne dopušta alternativu? imam ja i takvu. i ne radi se o sirovini ni o siledžiji. čovjek je normalan ali jednostavno ne može prihvatit nijedno dijete koje nije izašlo iz pizde njegove žene kao svoje. jebiga. ima i toga. let's get used to it.

dakle pričam o neplodnosti uzrokovanoj kilažom. ne radi se samo o pretilosti. nemogućnost začeća je problem koji pogađa i pretile i premršave žene.

svaka žena ima svoju idealnu tjelesnu težinu. kad ona padne ispod tog ideala ili pak naraste, onda se tijelo brani prestankom proizvodnje nekih vitalnih hormona koje nas čine ženama. sljedi izostanak ciklusa. što je on dugotrajniji to je šansa veća za stvaranje cista na jajnicima koje vode do začepljenja jajovoda. neprohodni jajovodi onemogućavaju oplodnju i voila...no baby.

jedan od sigurnih znakova problema jesu policistični jajnici. na ultrazvuku izgledaju poput malih crnih točkica. zvuči kao statistika iz prometne policije rolleyes

vjerujte mi, žene moje, to nije za igranje. čuvajte svoja jajca. neće vam ih nitko nadomjestit.

za vas koje volite prirodno evo par terapija :

Preporučena metoda:

* HOMEOPATIJA
* REFLEKSNA MASAŽA
* RADIESTEZIJA

Preporučeni TIENSHI preparati:

* biokalcij
* biocink
* vejkan
* ikan

osobno više volim provjereno. a to je skidanje kila. i dovođenje u ravnotežu. dakle ne gine vam čika gine rofl

u međuvremenu papajte mi zdravo i umjereno. krećite se, pa makar u koncentričnim kugovima oko stola u blagovaonici, ali krećite se.

a sad...papica! njami

Palamida na naglo

za 4 osobe:

2 prosječne fete palamide ( tunj ) ostavice u pacu od kvasine i limuna ( kome smeta kvasina kao i meni, može palamidu samo istrljat limunom.
u pacu nek stoji barem sat vremena.

palamidu pofrigat ( ispeći ) na grill tavi na par kapi maslinovog ulja dok ne pobjeli.

kao prilog savjetujem : zelenu salatu sa rotkvicama, pešinom, radičem, rikulom i malo češnjaka.

enjoy mah


101dalmatinka

- 08:00 - Dodaj komentar (32) - Print - #

subota, 24.02.2007.

Obline, obline i voće, voće.

Image Hosted by ImageShack.us

Gore na fotki je teta Aria. Meni krasna. Jel' debela? Paa... pretpostavljam da je rezultat (da/ne) neriješen. Gay diktatorima mode vrlo vjerojatno jest predebela.
Treba li Aria na dijetu? Jer ako ona ne treba, onda i ja odustajem odmah danas :-) Po tjelesnoj građi smo ko jaje jajetu. iako sam ja kojih 20-ak centimetara viša od nje.

Ponekad se u glavi osjećam debelo, ponekad ne. Ovisno o tome da li taj dan kupujem kakav odjevni predmet. Naime, ono što se dogodilo jest to da su obline postale višak. Od toga da ne mogu pronaći grudnjak, do toga da mi je kupnja traperica skoro pa SF. Imam izrazito duge noge, ali i obline.
Ne znam u kojem se trenutku dogodilo da se pod definicijom TALL za traperice ili hlače, podrazumijeva dužina hlača za čaplje i ravnih ko daske, bez guzice i bokova.
Pobogu, nisam jebena vješalica.
Da bih sebe spasila suvišnog nerviranja oko odjeće i u najmanju ruku čudnih veličina koje redovito uvijek ostanu na sniženju i nitko ih ne kupi (nije li to dovoljno dobar znak da kod nas još uvijek ne postoje toliko kriminalno mršave i deformirane djevojke?!?), postala sam sumanuti sakupljač suknji i haljina. Svih verzija i krojeva. I naučila se ponašati u njima. Riješen problem. Više manje.
Ipak, dosta cura s kojima razgovaram - i onih nižih i viših, nezadovoljno je konfekcijskim brojevima po trgovinama.

Kada je veličina 36 postala 40, a 40 postala 44?
Tko se to zajebava s našim mozgovima? Please stop. It is not funny.

Image Hosted by ImageShack.us

S oproštenjem, meni je ovo odvratno. A ovako su sve izgledale na London Fashion Week. Za koga se radi ta moda?

Na kraju ispada, da ako ne želiš hodat svijetom gol ili u odjeći čije je vrijeme prošlo, onda moraš biti mršav. Mršav ili debel jednako ružno izgleda. Ne valja niti jedno niti drugo.
Ali, ima sigurno još onih koji su kao i ja, zbog modnih trendova pomislili da imaju viška kilograma.
Ali ja sam dobila ultimatum od svog dragog, pravog fetišista na ženske obline. "Kad se sise počnu topiti, prekidaš dijetu." E, ne bi se ove otopile ni za 100 godina.


Sada kada smo zaključile da smo žrtve modnih trendova ajmo se bacit na voćni dan.
Prvi put mi je voćni dan bio težak za izdržati. Sada sam našla princip koji mi odgovara.

Za doručak: dvije naranče

Međuobrok: 25 grama pistacija, ili nekog drugog koštunjavog voća

Ručak: zapečeno voće - jabuke narežite na kockice, i izmiješajte ih sa sokom od naranče. Ubacite par žličica mljevenih oraha i grožđice. smjesu stavite u vatrostalnu posudu i pecite 20 min/220°C. Ukusnoooo

Međuobrok: 25 grama koštunjavog voća

Večera: Što vam padne pod ruku smijeh

Računajte da vam između obroka prođe barem po dva sata.


Evo i tabela voća koju mi je ustupila Ledena. Pa proučite malo vrijednosti. Korisno je.

Image Hosted by ImageShack.us


Lijep pozdrav drage karakterke,

Ruby

- 08:00 - Dodaj komentar (28) - Print - #

petak, 23.02.2007.

Ajmo sad malo učiti:))+update

Čile moje, vedre i nasmiješene, kako ste?
Ma znam, nije baš tako. Svako mijenjanje navika, borba sa samim sobom i vlastitim tijelom dovodi ponekad do nezadovoljstva, ali se moramo truditi gledati na sve sa povećanom dozom optimizma.

Dakle, danas deremo ugljikohidrate. Nije da je baš zdravo, ne za tijelo, ali i taj naš greškama skloni duh mora dobiti ponekad malo hrane. Da se mene pita, ovaj dan se ne bi zvao ugljikohidratni, već griješni…

Zašto?

Pa, danas, osim jutarnjeg voća, u organizam dobivamo jako malo korisnih tvari. Rekla bih, i premalo. A poprilično masnoće i jednostavnih ugljikohidrata koji se brzo, brzo probavljaju.
Kako bi tome doskočili, ako radite pizzu, pokušajte je napraviti sa integralnim brašnom. Ili sa onim koje nije tip 500, već tip 1100. Taj broj označava količinu pepela, a u to spadaju mineralne tvari, kao i vitamini koji se nalaze u samom brašnu. Znači, zrno pšenice nije prilikom prerade oguljeno do kraja, već je ostalo i ovojnice, koja u sebi sadrži ipak ponešto vitamina B kompleksa. Ako jedete tjesteninu, iz istih razloga preferirajte onu integralnu. Na pizzu ili tjesteninu, bez imalo grižnje savjesti, možete staviti gljive, tikvice, patlidžane, luk, poriluk, papriku i naravno, nikud bez njega, paradajz.
Kad birate kolače, izaberite one sa voćem, ako je sladoled na tapeti, pokušajte zamijeniti onaj fini kremasti od čokolade ili vanilije sa voćnim. Malo, malo će te uštedjeti na kalorijama, ali ovi voćni su ipak donekle zdraviji. A dobro utješe, jel da?

Kod svake dijete, odnosno ograničene prehrane, treba voditi računa o dovoljnom unosu vitamina i minerala. Najbolje bi bilo kada bi znali koliko kojih vitamina ima u pojedinim namirnicama kako bi ih onda unosili u tom prirodnom obliku u organizam. Naime, svaki vitamin ili mineral koji se nalazi u svom prirodnom ambijentu, u grupi sa drugim hranjivima, u određenim, specifičnim odnosima, puno se bolje iskorištava u organizmu od onih koji su dobiveni industrijskim putem i koji se pojedinačno unose u organizam. Na žalost, u današnje vrijeme je to nemoguće znati. Puno prirodne hrane se proizvodi u kontroliranim i forsiranim uvjetima, sa dodavanjem kojekakvih supstrata, od genetički modificiranog sadnog materijala, pa više ne postoje pravi pokazatelji sadržaja pojedinih vitamina i minerala u samim namirnicama.
Uvijek treba slijediti vrlo jednostavnu filozofiju – jesti sezonsku hranu, sa određenog područja, što manje prerađenu i po mogućnosti onu koja nije dugo čuvana.
Jer: - svaki se vitamin uništava duljim stajanjem.
- svakom preradom i obradom se gubi dio hranjiva iz pojedinih namirnica.

Teško je tako opsežno znanje koje postoji o vitaminima i mineralima izložiti u kratko.
Pokušati ću to razlomiti u nekoliko dijelova, da ipak nakon ove dijete budemo ponešto pametniji i razumniji u korištenju i hrane i kojekakvih dodataka.

Kao prvo, moramo znati da vitamina ima raznih. Dijele se na dvije skupine: one topive u vodi, i one koji su topivi u mastima. Ova razlika je bitna za funkcioniranje organizma. Vitamini topivi u vodi se, ako su u suvišku u organizmu, izlučuju putem mokraće.
Oni, topivi u mastima se talože u organizmu. U masnim stanicama, ali i u jetri. Koju, ponekad, kad se stvarno pretjeruje, prevelika količina može oštetiti.
Zato vam na Cedeviti piše pisano upozorenje o maksimalnoj količini koja se smije dnevno konzumirati. A većina, čak i previše ljudi ,doživljava Cedevitu kao izuzetno zdrav i poželjan napitak, osobito za djecu.
Nemojte se zavaravati. Ako djeci, isto kao i nama, uostalom, treba napitak koji ima neke vitamine, puno je bolje od svježeg voća napraviti sok. Ili recimo limunadu sa medom, koja je izuzetno zdrava i korisna.
Idemo dalje.
Od svih vitamina, organizam može sintetizirati jedino vitamin D, i to u određenim količinama, pod utjecajem sunčevih zraka. To ne znači da se treba pržiti na suncu. Ali svakodnevno kretanje na svježem zraku potpomaže sintezi ovog bitnog vitamina (nedostatak uzrokuje, recimo, rahitis).
Vitamini topivi u vodi su vitamin C i vitamini skupine B, dok su vitamini topivi u mastima A, D, E, K, F i H . Da ne duljim previše, evo pregleda:

Vitamin A (Beta karoten, Retinol) - preporučljiva dnevna doza: muškarci 5000 IJ; žene 4000 IJ. Vitamin A je prvi otkriveni vitamin. Neophodan je za dobar vid, za zdravu kožu, kosu i sluznice grla, nosa i dišnog i probavnog sustava. Nalazi se u naranči, žutom povrću i voću, tamnozelenom lisnatom povrću. Topljiv je u masti i dugo se vrijeme skuplja u organizmu tako da se uzimanjem dodataka vitamina A mogu postići nuspojave kao što su glavobolja, mučnine, povraćanje, poremećaji vida, suha i perutava koža te natečena jetra.
________________________________________
VITAMINI B SKUPINE
Vitamini B skupine su kombinacija 8 vitamina. Nalaze se zajedno u mnogim namirnicama i često zajednički djeluju kako bi potaknuli metabolizam, poboljšali rad imunološkog i živčanog sustava, potaknuli rast stanica i njihovu diobu. Zajedničkim djelovanjem mogu suzbiti stres, depresiju i bolesti srca i krvnih žila. Namirnice koje su bogate vitaminima B skupine su jetra i druge iznutrice, riba, perad, pivski kvasac, jaja, grah, grašak, riža i mliječni proizvodi. Topljivi su u vodi pa se svaki višak izlučuje mokraćom tako da se svakodnevno moraju unositi nove količine.
Vitamin B1 (Tiamin) - preporučljiva dnevna doza: muškarci 1,5 mg; žene 1,1 mg
Osigurava prijenos živčanih signala, pridonosi zdravom teku, mišičnom tonusu i poboljšava psihičko zdravlje. Alkohol spriječava apsorpciju vitamina B1. Manjak vitamina B1 može izazvati umor, mučninu, gubitak teka, anemiju i česte promjene raspoloženja.
Vitamin B2 (Riboflavin) - preporučljiva dnevna doza: muškarci 1,7 mg; žene 1,3 mg
Riboflavin je zaslužan za zdravu kožu, kosu, nokte i sluznicu. Nužan je za rad živaca, očiju i adrenalnih žlijezda. Često se primjenjuje sa liječenje akni, anemije, mrene i depresije. Iznutrice, obogaćen kruh i brašno, sir, jaja, bademi, sojini proizvodi i lisnato zeleno povrće dobri su izvori vitamina B2. Ove namirnice treba držati na tamnom mjestu budući da se vitamin B2 razgrađuje na sunčevu svjetlu. Znaci nedostatka vitamina B2 su masni i ljuskavi osip kože, ranice osobito na usnama i kutovima ustiju, natečen, crven i bolan jezik, osjetljivost na svjetlo i crvenilo, svrbež i pečenje očiju.
Vitamin B3 (Niacin) - preporučljiva dnevna doza: muškarci 19 mg; žene 15 mg
Niacin sudjeluje u više od pedeset važnih tjelesnih procesa. Pomaže u pretvaranju hrane u energiju, stvaranju crvenih krvnih stanica, proizvodnji hormona masnih kiselina i steroida, obnavljanju kože, živaca i krvnih žila, radu probavnog trakta, stabiliziranju psihičkog zdravlja i neutraliziranju toksičnih djelovanja nekih lijekova i kemijskih tvari u organizmu. Hrana bogata niacinom su jetra, perad, nemasno meso, riba, orasi, maslac od kikirikija i obogaćeno brašno. Znakovi nedostatka vitamina B3 su probavne tegobe, proljev, slabost u mišićima, gubitak teka, ranice u ustima, crven i upaljen jezik, glavobolja, razdražljivost, tjeskoba. Niacin je toksičan u velikim količinama.
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) - procijenjena minimalna dnevna potreba: 4 do 7 mg
Nalazi se u velikim količinama u iznutricama, tamnoj puretini, lososu, žitaricama, pivskom kvascu, smeđoj riži, leći, orasima, grahu, kukuruzu, grašku, krumpiru i jajima. Nedostatak ovog vitamina nije zabilježen u ljudi osim kod velikog izgladnjivanja.
Vitamin B7 (Vitamin H, Biotin) - procijenjena minimalna dnevna potreba: 30 - 100 mcg
Namirnice koje su dobar izvor biotina su sir, bubrezi, soja, losos, suncokretove sjemenke, orasi, brokula i krumpir. Nedostatak biotina je vrlo rijetka pojava i dodatne količine nisu potrebne. Do manjka biotina može doći ako se dugo vrijeme konzumira sirovi bjelanjak, koji sadrži avidin, bjelančevinu koja spriječava apsorpciju biotina.
Vitamin B6 (Piridoksin) - preporučljiva dnevna doza: muškarci 2 mg; žene 1,6 mg
Potiče rad imunološkog sustava i prijenos živčanih impulsa osobito prema mozgu. Zdravom prehranom se u organizam unose dovoljne količine. Banane, avokado, cjelovite žitarice, kukuruz, orasi, riba, perad, nemasno meso i smeđa riža su bogat izvor vitamina B6. Teški nedostaci vitamina B6 su rijetki, a kod blagog pomanjkanja kao posljedica se javlja nesanica, razdražljivost, mučnina, umor, depresija, mišićna slabost, akne i upala kože.
Vitamin B9 (Folna kiselina) - preporučljiva dnevna doza: muškarci 200 mcg; žene 180 mcg
Potiče rad imunološkog sustava i može pomoći u suzbijanju ateroskleroze, kao i nekih oblika raka sluznica. Nalazimo ga u jetri, bubrezima, avokadu, mahunarkama, repi, celeru, jajima, ribi, lisnatom zelenom povrću, orasima, grašku, soku od naranče i obogaćenim žitaricama. Manjak folne kiseline uzrokuje megaloblastičnu anemiju čiji su simptomi: bljedoća, umor, gubitak teka, nesanica, proljev i crven i upaljen jezik.
Vitamin B12 (Kobalamin) - preporučljiva dnevna doza: 2 mcg
Vitamin B12 kao i drugi B vitamini ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljikohidrata i bjelančevina u energiju te sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Presudan je za proizvodnju genetskog materijala RNK i DNK kao i mijelina, masne tvari koja tvori zaštitni omotač oko živaca. Ne nalazi se u hrani biljnog podrijetla nego ga dobivamo iz hrane životinjskog podrijetla kao što su iznutrice, riba, jaja i mliječni proizvodi. Manjak ovog vitamina dovodi do perniciozne anemije koja uzrokuje umor, bljedoću lica, sklonost krvarenjima, ukočenost ruku i nogu, bolove u trbuhu, razdražljivost i depresiju. Smatra se netoksičnim i u dozama nekoliko puta većim od preporučljive.
________________________________________
Vitamin C (Askorbinska kiselina) - preporučljiva dnevna doza: 60 mg. Vitamin C je poznat kao vitamin koji spriječava i liječi skorbut. Ovu bolest prate otečene i krvave desni, bolni mišići i kosti, a u nekim slučajevima je moguća i smrt. Vezivno tkivo našeg tijela načinjeno je od kolagena , a njegovo stvaranje ovisi o vitaminu C. Vitamin C je snažan antioksidans i regulator imunološkog sustava i može ublažiti bolove kod reumatskog artritisa, zaštititi od ateroskleroze i srčanih tegoba, pomoći spriječavanju nekih vrsta raka, a dobro je poznat po svojoj još nedokazanoj sposobnosti spriječavanja prehlade. U slučajevima stresa mogu biti potrebne veće doze od preporučljivih. Izvor C vitamina je citrično voće, šipak, paprika, jagode, brokula, rajčice i lisnato zeleno povrće. Vitamin C se razgrađuje najbrže od svih vitamina tako da je voće i povrće najbolje jesti svježe. Vitamin C je topljiv u vodi tako da se višak izlučuje mokraćom i zbog toga se mogu uzimati i velike količine bez straha od nuspojava.
________________________________________
Vitamin D (Holekalciferol, Ergokalciferol) - preporučljiva dnevna doza: 400 IJ (10 mcg). Vitamin D je odgovoran za zdrave kosti i zube jer upravlja apsorpcijom i održavanjem ravnoteže kalcija i fosfora, potpomaže stezanju mišića i radu živaca. Spriječava rahitis, bolest kostiju koja nastaje zbog nedostatka kalcija i uzrokuje noge u obliku slova O ili X te druge deformacije kostiju. Masna riba kao što je sleđ, losos, i tuna te mliječni proizvodi su najbolji izvor vitamina D. isto tako sunčanje omogućuju tijelu proizvodnju ovog vitamina. Deset minuta sunčanja osigurava oko 200 IJ ovog vitamina. U odraslih osoba manjak ovog vitamina može izazvati nervozu, proljev, nesanicu, grčeve mišića, slabljenje kostiju i može pogoršati osteoporozu. Prevelike količine vitamina D podižu razinu kalcija u krvi što može izazvati glavobolje, mučnine, gubitak teka, neutaživu žeđ, slabost mišića i čak oštećenje srca, jetre ili bubrega jer se kalcij taloži u mekom tkivu. Topljiv je u mastima tako da se njegov višak taloži u tijelu. Toksičan je u velikim količinama tako da se ne bi smjeli uzimati dodaci koji sadrže više od 400 IJ na dan.
________________________________________
Vitamin E - preporučljiva dnevna doza: muškarci 15 IJ (10 mg); žene 12 IJ (8 mg). Nužan je za rad imunološkog sustava, endokrinog sustava i spolnih žlijezda. Snažan je antioksidans i štiti od ateroskleroze, ubrzava zacijeljivanje rana, štiti plućno tkivo od zagađenih tvari iz zraka, može smanjiti opasnost od srčanih bolesti i spriječiti prerano starenje kože. Biljna ulja, orasi, tamnozeleno lisnato povrće, iznutrice, plodovi mora, jaja, avokado su bogat izvor ovog vitamina. Vitamin E je topljiv u masti i smatra se netoksičnim jer nema štetno djelovanje osim u vrlo visokim dozama.
________________________________________
Vitamin K (Menadion, Fitonadion) - preporučljiva dnevna doza: muškarci 80 mcg; žene 65 mcg. Potreban je u malim količinama, ali nužnim za proizvodnju bjelančevina koje su važne za zgrušavanje krvi, rad bubrega i metabolizan kostiju. Crijevne bakterije proizvode oko pola potrebne količine, a ostatak se dobija iz hrane. Špinat, kupus, brokula,listovi repe i drugo lisnato povrće, goveđa jetra, zeleni čaj, sir i zob su dobar izvor ovog vitamina. Nedostatak ovog vitamina se jako rijetko pojavljuje u odraslih osoba


Mislim da vam je za danas dovoljno. Slijedeći put nastavljam sa mineralima.

Dakle, danas...malo uživajte. Odnosno, ja ću uživati, pošto sam veliki štovatelj slatkog. I prokleto mi fali. Ali, danas je veče moje. I iskreno, da nema tih malenih desertića tokom dijete, mislim da ne bih izdržala dulje od tjedan dana.

A nama je danas...koji dan?

I za kraj, jedan jednostavan recept za današnji ručak:

Tjesteninu skuhajte i ocijedite. Na žličici maslaca ispržite žlicu krušnih mrvica. dodajte tjesteninu promješajte, poklopite i neka odstoji nekoliko minuta. Po želji dodajte nekoliko kapara


Dodatak 1:

Naša Lipa Mare nam je poslala ove recepte kao ideje za današnji obrok.

uz jedan "lipi" pozdrav od lipe mare :-)

Crveni umaci - nastavljamo s tjesteninom
Mi smo skoro kao talijani, dobru tjesteninu bismo mogli jesti skoro svaki dan. Moram napomenuti da moj Mali ova jela voli u fazama. Ili bi ih jeo svaki dan, i to posute s ogromnim kolicinama parmesana ili ih pak neko vrijeme bojkotira.

Danas nekoliko "crvenih" umaka od kojih prvi mozda i nije najzdraviji (zbog spekeca i luka) ali mali grijesi su naravno uvijek dozvoljeni

Nazovimo ovo jelo:

1. Jednostavna Ljetna tjestenina

Odabrati sto sitniju tjesteninu, kao npr. leptirice ili farfalle. Neka djeca ce ovo jelo bojkotirati zbog svjezih rajcica ili maslina ali sastojke mozete odabirati prema vlastitom ukusu ili dozvoliti djetetu da "nepocudno" izvadi iz jela van. Moj mali npr. obozava svjeze rajcice ali nije ljubitelj maslina.

Dok se tjestenina kuha, u jednoj zdjeli pripremimo i pomijesamo slijedece sastojke:

oko 2 zlice maslinovog ulja, svjeze rajcice (zimi obicno uzimam tzv koktel-rajcice, one najmanje i najsladje), nasjeckane na sitne kockice, saku svjezih listova bosiljka (nasjeckanih), sitno nasjeckanih crnih maslina. Mozemo lagano posoliti.

Kad je tjestenina gotova i ocijedjena, samo se baci u ovu posudu i dobro promijesa sa svim sastojcima. Jede se odmah a posipa se naribanim Parmezanom. Tko ne zeli jesti sve sirovo, moze sve sastojke prokuhati oko pola minute u tavi.

2. Spagete s rajcicom
Ovo je jednostavno da jednostavnije ne moze biti. Takodjer pripremamo sa svjezim ili rajcicama iz konzerve. Svjeze daju bolji okus i skracuju vrijeme pripreme. Za ovo jelo odabirem srednje tanke spagete (od Barilla su to npr. br 5)

Potrebno:
1-2 reznja cesnjaka, narezati
4-5 rajcica, nasjeckati na kockice ili ako je iz konzerve - zgnjeciti vilicom
saka nasjeckanog svjezeg persina ili bosiljka
maslinovo ulje

Postupak:

1. Na ulju poprziti cesnjak, dodati rajcice. Kuhati uz mijesanje oko 5 minuta (10 ako su iz konzerve)
2. Dodati persin i kuhati oko minutu-dvije
3. Ako volimo persin zamijeniti bosiljkom, onda bosiljak ne kuhamo vec ga dodamo zajedno s maslinovim uljem u skuhanu i tek ocijedjenu, a jos uvijek vrucu, tjesteninu. Tako njegova aroma bolje dolazi do izrazaja.


I sad jedan od mojih omiljenih umaka, koji odlicno priprema talijan "iza ugla" a naziva ga:

3. A la Taormina (mada se negdje drugdje naziva drugim imenom)

Za umak je potrebno:

1-2 kriske patlidzana, sitno nasjeckanog i/ili
1/2 tikvice, sitno nasjeckane
4-5 rajcice ili 1 konzerva oguljenih rajcica, narezano na kockice ili zgnjeceno
svjezi bosiljak ili persin, oko pola sake.
cesnjak

Postupak je kraci ukoliko radimo sa svjezim rajcicama. Meni osobno prija bolje.

1. Na ulju poprzimo cesnjak i odmah potom patlidzan i tikvice. Vazno je da su sitno nasjeckani jer se time skracuje vrijeme kuhanja. Przimo kratko, oko minutu ili dvije.
2. Dodati rajcice i kuhati oko 5-10 minuta (svjeze kuhamo krace)
3. Dodati svjezi persin ili bosiljak i posluziti.

Ne zaboraviti u sve ove umake dodati malo soli (jer solimo vodu u kojoj se kuha tjestenina) a jedan moj prijatelj talijan tvrdi da se u svaki od "crvenih" umaka tj. umaka sa rajcicom, treba staviti i prstohvat secera. Dakle par zrnaca koja stanu izmedju palca i kaziprsta. Ja bih dodala - nije obavezno niti potrebno za sve ali za umak br. 3 je preporucljivo.

U slast!






Voli vas Ledena

- 17:20 - Dodaj komentar (40) - Print - #

četvrtak, 22.02.2007.

Kad ne ide drugačije ide iskreno

Neću vas varati i neću vas lagati, kakav bi ja to karakter bila ,svakako nedostojna članstva u Klubu.
Sve je počelo u prošlom ciklusu točnije voćnom danu .Desio se trenutak slabosti, trenutak gladi i želje za okusom.
U sekundi trećina šnite kruha ,3 komadića pancete i 2 kolutića srijemske strpana su u usta bespovratno, ajde barem bez-povratno (odvratno).
Pogledom tražila sam mišju rupu, povelike uši za pokrivanje ili možda popa ,Boga ili ….ne znam .Osjećala sam se kriva .Prva krivnja bila je ona osobna iznevjerila sam postavljeni cilj a zatim i ona kolektivna ,prema Vama članicama i članovima Kluba. Kao malom djetetu kad razbije maminu najdražu vazu ,trebalo mi je pola dana da se pojavim na našoj Stranici i isprva u «Pričalici» a zatim i u komentarima priznam «grijeh».
Danas razmišljam drugačije ,neš grijeha .Bilo prošlo idemo dalje.

U ovom ciklusu voćnog sam se dana bojala , strepila od ponavljanja pogreške.
Uspjela sam ali kako ? Ružno .Ružno jer ja mrzim voće. Ne podnosim ga od malena svaka ponuđena ili zapovjeđena voćka meni je tlaka. Nikada ali baš nikada nisam voljela voće .Niti jedno. Hendikep, nezdravo. Svakako, no ja sam prava izjelica povrća ,svega zelenog što raste da još krenem i na travicu u klubu bi imali jednu k …..
I zato nakon provjere sve dostupne literature uhvatila sam se «ko pijan plota» članka jednog ženskog časopisa u kojem je napisano upravo ovako «Voćni/Povrtni dan».
Pravilo je slijedeće konzumira se voće za doručak , za ručak može zamijeniti povrćem svježim ,lešo i čak dinstanim naravno s maksimalno kavenom žličicom maslinova ulja.Večera je svakako voće. Link časopisa odnosno, skeniranih članaka možete pronaći u arhivi komentara.
Grešnog dana pala je naravno i pokora ,ne pola sata pedaliranja ,već sat vremena i osjećala sam se bolje ,lakše ,sretnije .

Kao i uvijek ja sam ta koja vas gnjavi ,bocka ,nutka, maltretira ,tjera moli i preklinje da malo svi skupa «mrdnemo guzu» , pokrenemo metabolizam.
Koji je u mom slučaju, kilice odlučio šokiran znatno manjim unosom kalorija ,otpuštati sasvim polagano , da se ne bi previše veselila. Lagano ali sigurno «nema uzrujavanja» (iako se u kući pojavila i digitalna vaga -pomislite samo čije je to djelo) ne venite i ne tugujte jer svaki izgubljeni dekagram je put ka cilju, ma koliko on visok i nedostižan izgledao.

Metabolizam tijela znači skup svih fizioloških procesa u tijelu (ukupna potrošnja koja se najčešće izražava u kilokalorijama ili džulima). Na intenzitet metabolizma utječu mišićni rad, sastav prehrane, dob , spol i zdravstveni status.
Mišićni rad povećava intenzitet metabolizma pri maksimalnom radu i do 50 puta u trenutku aktivnosti, ali kod rekreativaca u prosjeku oko 15-20 puta.

I što sad kažete vrijedi li vježbati?!!!?
Zašto aerobni trening?
Ciljane vježbe snage samo će učvrstiti mišiće, ali masno tkivo "troši" se prvenstveno vježbama aerobnog tipa. American College of Sports Medicine definira aerobni trening kao bilo koji oblik tjelesne aktivnosti koja se izvodi aktiviranjem velikih mišićnih grupa, relativno dugog trajanja (preko 20 minuta) i koja je u osnovi cikličkog karaktera.
Tempo ovisi o ranijoj kondiciji pojedinca a na vama je da odlučite koju ćete vrstu aerobnog treninga odabrati (calinetics,stepaerobic,tae boo,fat burning)
Princip treninga je slijedeći:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Desetominutnim zagrijavanjem tijelo se priprema za intenzivnije vježbanje, povećava se tjelesna temperatura za jedan do dva stupnja, povećava se kontrakcije mišića i opskrbljenost mišića kisikom, ubrzava se sagorijevanje kalorija, pojačano se proizvodi energija i unapređuje rad srca. Također, pravilno zagrijavanje smanjuje opasnost od ozljeda.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Glavni dio sata traje 20 do 40 minuta i za to vrijeme smišljenim kretnjama, prateći ritam glazbe, stvara se koreografija i poboljšava aerobna izdržljivost kardiovaskularnog sustava.
Nakon kondicijskog dijela obavezno je smirivanje organizma, usporavanje rada srca ispod 120 otkucaja u minuti, povratak krvi iz periferne u centralnu cirkulaciju i mentalno opuštanje. Traje par minuta, uz sporiji i smirujući tempo glazbe.

Osobno preferiram calinetics vrstu aerobika koja se izvodi srednjim intenzitetom i nema zahtjevnu koreografiju(pa sama sebi ne gazim prste).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


I svakako s obzirom da nas je većina Škrobnih ,predlažem vam slijedeću papicu
Malo za promjenu ništa skupo, ništa zahtjevno, domaće tradicionalno zagorsko ili prigorsko

Bažul (grah) i zelje(kupus)
-za 4 osobe potrebno je pola kile rezanog kiselog kupusa,
-pola kile graha trešnjevca(šareni smeđi)
-2 glavice luka
-sol ,papar ,crvena paprika ili koncentrat rajčice


U koliko niste večer ranije namočili grah ,koristite onaj iz limenke iako osobno ne volim tu varijantu.
Ranije namočeni grah prokuhajte dok ne zakipi,ocjedite vodu ( tako ćete smanjiti ,nadimanje i ribafish-ovu teoriju mršavljenja)
Idealno je kuhati ga u ekspres loncu ako ga imate 20 minuta nakon što je lonac zakipio (počeo pištati)
Za to vrijeme izdinstajte luk, dodajte kupus koji ćete u našem slučaju podljevati povrtnim temeljcem ( a poslije 90 dana vodicom u kojoj se kuhalo neko fino mirisno sušeno meso).
Izdinstani kupus pomješajte s grahom ,dodajte temeljca tako da varivo ostane gusto
Prema želji na kraju začinite parom imljevenom paprikom ili koncentratom rajčice ovisno na što ste navikli.

Ili

Složenac od povrća i krumpira

-za 4 osobe potrebno je
-8 velikih krumpira, 1 glavica luka ,1 sviježa paprika , dvije šake šampinjona,1 tikvica,1 patlidžan ,papar ,sol, jušni temeljac,2 jušne žlice tekuće rajčice , 1 dcl povrtnog temeljca
Narežite luk, izdinstajte ga na žličici maslinova ulja,dodajte tanko narezani patliđan,posolite popaprite,dodajte tekuću rajčicu.
Dok se patlidžani dinstaju očistite krumpir i naribajte ga na tanke listiće (ribež s jednim nožem),obavezno ga stavite u posudu s vodom (da krumpir ne pocrni)Ocjeđeni krumpir posolite.
Kada je sve povrće nasjeckano na tanke listiće ,slažite u pekač red krumpira ,pa red povrća .
Naravno ne zaboravite na patlidžane ,njih stavite prve radi duže termičke obrade.Na vrh složenca složite papriku i svježu rajčicu.
Podlite s 1 dcl povrtnog temeljca i pecite na 200 C dok tekućina ne iskipi i vaš složenac ne postane rumen.
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlargeSlibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlargeSlibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlargeSlibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


Dobar tek.!

Ne odustajte i neposustejte ,zajedno možemo sve angie

- 08:00 - Dodaj komentar (43) - Print - #

srijeda, 21.02.2007.

Kako kvalitetno provoditi vrijeme na zraku. Proteinski dan.

Drage moje, nakon što smo danima jele, a i griješile, što je ljudski, došle smo do petog kruga. Tko do sada nije pomakao ni ruku da bi se razgibao, e pa, krajnje mu je vrijeme.
Uzalud nam trud svirači ako cijedimo polako naše sadržaje, a ne prilagodimo tijelo novonastaloj situaciji.
Bacimo se svojski rekreaciji.

Ono što mene brine je vrijeme. Kako ga pronaći u ovoj smrsi koja oko mene vlada. Ne želim vam nabrajati sve moje svakodnevne obaveze nakon kojih padam u krevet.
Sada javno priznajem, ja sam od onih koja nije protegla ni mali nožni prst.
Razmišljala sam kako i kada, čak sam si dala desetak minuta listanja stranica u potrazi za najblizim mjestom za rekreaciju. Moram li spomenuti da se sve urotilo protiv mene. Sve što je blizu nema ono što ja tražim, a sve što je dalje i teže do toga, to je poželjnije.
Sad bih mogla napisati još tisuću izlika, ali neću.
Napisati ću nekoliko jednostavnih opcija koje možemo prilagoditi svojem životnom tempu. Ipak, dolaze topliji dani (zar mogu biti još topliji), a ima li što ljepše nego provesti par sati na otvorenom baveći se sa sobom (jesam li rekla par sati?).

U današnjem izlogu nudimo:

1. Nabavite psa, ako ga nemate, naravno. Ukoliko imate iti malo srca znajte da će te morati barem jednom dnevno u duuuugačku šetnju sa svojim ljubimcem, uz još par piš pauza. Vaše tijelo i vaš četveronožni prijatelj će vam biti zahvalni. Jednim udarcem dvije muhe i tri nove u zraku, ako mene pitate, ali tko voli neka izvoli.
Biti ćete prisiljeni raditi dobro sebi.

2. Nabavite bicikl, ako ga nemate. Kako sam rekla nadolaze topliji dani, a čisto sumnjam da postoji grad, ukoliko živite u gradu, koji nema mjesto gdje možete provozati par desetaka kilometara. Što je to tri kruga oko Jaruna, desetak krugova oko Bundeka ili proći sve staze kroz Maksimir ili čak popeti se do Sljemena, ako imate takve ambicije. Pih. Ako mene pitate ja bi se najradije odlučila za Maksimir, ali mi je nekako daleko.

3.Nabavite role, ako ih nemate. Što se mene tiče ovo je moja opcija broj jedan. Otkad znam za sebe ja sam na rolama. Prestala sam se baviti njima prije nekih godinu dana, nažalost. Zagriženi roler je ostao pohabanih kotača i sa nešto finog pjeska u lagerima zbog čega se sprema u nabavku nove opreme pa će opet u punom sjaju letiti po gradu i biti prepoznat kao "ona na rolama" kako su ga etiketirale tete po uredima koje je obilazio diljem Zagreba. To će biti "povratak Rolera". Nema tog mjesta gdje rolama ne možete zaći, od ureda pa do svih staza namjenjenih rekreaciji. Znoj se cijedi u potocima. Toplo preporučujem.

5. Ne morate nabaviti psa, ali duge šetnje možete prakticirati sami ili u društvu kakvog komada, makar se radilo o komadu u liku muža ili o djetetu u kolicima. Šetnja je iz raja izašla. Budite na zraku i šećite kud vas noge nose, ali imajte barem tempo. Ne se vuči kao stara baba.
Kako i noge idu gdje ih god upravite možete izabrati i šume za šetnju što vas može još i psihički rasteretiti. Kako su staze kroz šumu nepravilne, mjenjajući tempo možete puno napraviti za svoju kondiciju. Uživajte u svježem zraku.

6. Nabavite dobre tenisice.Na kraju preporučam jogging. Ne mogu baš reći da mene ovo osobno baš previše privlači, ali ima ljudi koji to vole. Preveliki naglasak je na koljenima zbog čega ja to ne bi nikome preporučila koji već nije doveo svoju težinu u normalu. Ali, kažu ljudi da to zna isto tako odlično relaksirati i rasteretiti i zato tko voli samo neka izvoli.

Uz sve navedeno postoje još na desetina načina kako kvalitetno za tijelo možete provesti vrijeme na zraku.
vježbe ratezanja i zagrijavanja su uz svaku prigodu što poželjnije, ako ne i preduvjet.

A ovo ostavljamo za ljeto, kad već budemo u vrhunskoj kondiciji.rofl
Image Hosted by ImageShack.us

1. Recept dana:
Zaželjela sam se sočnog komada mesa njami. Zaželjela sam se pravog domaćeg gulaša. I danas mi je prilika.
Svi znate raditi saft zar ne:

na 1/2 kg mesa ide 1 luk (kapula) narezani na kockice.
Izdinstamo luk nakon čega dodamo meso narezano također na kockice samo krupnije. (Mene je moja mama naučila da se najgušći saft dobije ako meso dinstamo sve dok ne ostane bez kapi vode, čak i još minutu preko toga nakon čega se počne podlijevati vodom da ne zagori. Zbilja je tako jako gusto gusto.)
Zatim treba malo posoliti, dodati češnjak i rajčicu.
Bilo bi dobro dodati još i pokoju kapljicu vina što ću ja i napraviti, baš me briga, griješiti je ljudski, a na kraju tek peršin da ne izgubi čar.

Ovo je najjednostavniji, a meni i najdraži oblik gulaša. To uvijek mogu jesti bez dodataka i to sa žlicom, a bilo bi dobro još naribati sa strane kupus salatu.


2. Recept dana:
Bukovače u bijelom umaku

narezati jedan luk i popržiti na malo ulja
dodati krupno narzane bukovače prethodno očišćene i dinstati dok ne ispari voda
podliti sa vrhnjem za kuhanje
dodati začine po želji
uliti malo bijelog vina (ne morate)

sarvirati sa parmezanom i salatom po želji


3. Recept dana:
Riblja juha, raža i prokulice

Ovo je bio moj ručak prošli krug.

Lešo prokulice na salatu začinjene solju, bosiljkom, maslinovim uljem i sa tri kapi jabučnog octa

Juha od raže i raža
U vodu stavimo kuhati povrće: mrkvu, luk, korjen celera, peršina, pastrnjak, sol, a kad sve bude kuhano dodati očišćenu ražu na nekih 5 do 10 min.
Izvaditi ražu, začiniti je sa maslinovim uljem
Procjediti juhu i staviti je još malo prokuhati sa malo maslinovog ulja, par kapi limuna i sitno nasjeckanim peršinovim listom.




Tijekom dana ću dodati još par tipova za ručak, imajte razumjevanja danas za mene, provela sam jednu od nagorih noći u životu pa sam zato dozirala informacije.
Svečano objavljujem da sljedeći put neću kiksatithumbup.

Dodatak:

Kako me je danas zatekla dužnost pisati o mesu u zemlji u kojoj ipak prevladava katolicizam, a zna se da je danas prvi korizmeni dan (jesam to dobro rekla?), ljudi se odriču koječega, a čega se odrekao jedan naš čitatelj, pročitajte kod njega.

Demjan

- 08:00 - Dodaj komentar (41) - Print - #

utorak, 20.02.2007.

Weight watchersi na vocni dan

Prije svega moram vam priznati da nakon tri tjedna na ovoj dijeti mogu reci da mi vocni dan vise ne pada tesko. Nekako sam se ufurala i balansiram dobro izmedju kuhanja po danima za family i sebe. Najvise sam ponosna sto sam se ovom dijetom natjerala da promjenim nacin prehrane koja je ipak uz obilje povrca, bila visokokaloricna, a da ne pricam da mi voce nije bilo ni na kraj pameti.
Jednom tjedno obavezno idem po namirnice za kucu, tj fridge, i sad nekako malo vise njuskam i rasporedjujem hranu na tjedan. Jos kad mi u ducanu posloze vocne salate sve lijepo izreckane i upakirane, pa nemos' ne jest voce (hm, kako samo ta lijepa pakiranja nisam dosad vidjela ;)).

Prije nego sto pocnem o jednoj poznatoj, priznatoj i uspjesnoj Americkoj dijeti, predlazem danasnji jelovnik.

Dorucak: frape od banane i jagoda, umjesto mlijeka dodajte mrvljeni led ako bas morate,

Rucak: voce u foliji:

Image Hosted by ImageShack.us

razno voce (jabuke, breskve, banane…)
limunov sok
maslac ili margarin
Voce ogulite, po potrebi prerezite u manje komade i ocistite mu jezgru. Poprskajte ga limunovim sokom, umocite u otopljeni maslac ili margarin (nece vas udebljat malo margarina ili maslaca danas ;)), pa umotajte u foliju. Pecite uz rub rostilja do 10 min. (moze i mikrovalna ili pecnica u ovo zimsko doba). Peceno voce izvadite iz folije, pa slozite na topli pladanj.
Po zelji peceno voce posuti narezanim oguljenim bademima i orasima.

Vecera: Nadam se da ce vam bar pola ostati od rucka ;)
dobar tek!



WEIGHT WATCHERS

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Vec ste culi od mene da usporedjujem nas klub s Americkim Weight Watchersima. Pa da razjasnim tko su oni, tj. dijeta koju oni provode.
Sama dijeta kao nacin prehrane datira jos od 1960 godine i kao takva, naravno sa izmjenama, traje i dan danas. Nije samo rijec o klasicnoj dijeti vec o nacinu prehrane. I sami znamo koliko je do ljudske psihe sto se raznih dijeta tice. I sama bi vjerovatno posustala, kao i prosle godine, da nije vas i ovog kluba.

Naime, weight watchersi su skupina ljudi kojima je potrebna dijeta i skupljaju se diljem Amerike jednom tjednom. Subotom najcese, u restoranima, crkvama, raznim klubovima. Na internetu se moze po zip codu pronaci gdje je najblizi meeting tvom mjestu stanovanja. Moram priznati da se bavim mislju da nakon 90 dana ove dijete odem na jedan meeting pa cu mozda onda iz prve ruke moci nesto vise i reci.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Dosta sam na njihovom siteu citala o cemu je rijec, no moram priznati da nigdje nisam uspjela dobro procitati o cemu se tocno radi, no onda mi je prijateljeva mama iz prve ruke, onako laicki u par rijeci objasnila tajnu. Zena je na tom rezimu vec 6 godina, a rezultate je postigla u prvih 6 mjeseci izgubivsi 10 kg. No kako joj je potrebno radi zdravlja, i njoj i suprugu, i dan danas se tako hrane.

Pa o cemu je rijec? Tajna je u bodovanju namirnica (ne kalorijskom). Sve mozete jesti, no mozete pojesti 20 bodova na dan. No morate pojesti svih 20 i drzati se tog rezima. Npr. ona kaze da ako je jutros pojela jogurt, da u toku dana moze pojesti cijelu pizzu. Ili npr, jedan big mac ima 14 bodova, dakle moze i junk food nekad za lunch ;). Anyway, cekam da mi donese zena knjigu s namirnicama, receptima i bodovima pa cu vam opet vise znati reci. Dijeta je podijeljena u dva glavna plana:
Flex plan- jede se sva hrana koju volimo uz racunanje bodova
Core plan- fokusirano je na hranu s integralnim zitaricama bez bodovanja.
I oni predlazu da nema uspjesne i zdrave dijete bez vjezbanja.

Image Hosted by ImageShack.us

Danas je puno restorana koji su prilagodjeni toj dijeti, pa se najcesce kod nas ekipa sastaje u restoranu applebee's koji je dio svog menija podredio watchersima. Sastanci su subotom, tada se mjeri, razgovara o novitetima i promjenama, naravno i ruca ili vecera uz ekipicu. Svatko iznosi svoja iskustva i prijedloge.

Znam da se placa neko uclanjene od nekih 30$ mjesecno, uz obaveznu kupnju knjige, a dakako da ima i popratnih accessories poput vaga, kalkulatora kalorija i kojecega. Naravno, i to je danas bussines. No ne tako pretjeran da si knjigu ili clanarinu prosjecan covjek ne moze priustiti.

Postoji i pracenje dijete online, dakle meetinzi online, sto bi bilo najslicnije nasem klubu. Sama dijeta je jedna od najuspjesnijih jer rezultata ima. Na njihovoj web stranici weight watchers mozete procitati puno uspjesnih prica i puno toga sto vas zanima.

Naravno, diljem Amerike se prodaje i hrana upakirana pod nazivom "weight watchers", pa si od njih kupujem jogurte i kolace. Kolace naravno za UH dan. Pise na njima da imaju 1 points, sto bi ga meni ovako laicki reklo 1 kalorija, al nije majci ;). No, nekako se osjecam manje guilty dok jedem jedan ili dva ta mala kolacica, nego jedan onaj posteni visokokaloricni.

Pa eto, priznajte da nismo daleko od watchersa, da se i mi lijepo druzimo, pazimo jedna na drugu ( i one druge muske ;)), kalkuliramo kalorije, vazemo se i mjerimo. Jos da se mozemo svi naci negdje jednom tjedno, veselju nebi bilo kraja. Dobro vi i mozete, no ja s vama malo teze :).

Da ne duljim ovo je samo uvertira o weight watchersima, no kad odem na meeting, mislim da cu prenijeti puno vise znanja i iskustva.


I za kraj, moram se osvrnuti na mnoge nesuglasice u vezi UN dijete ili naseg kluba. Zaista je nebitno, jeli UN dijeta sranje ili ne, kako se neki izrazavaju, no cinjenica je da je mnogima rijesila nezeljene kilograme. Tko ce poslije toga poceti ponovo papati kaloricnu hranu ili ce i dalje pripaziti na kalorije i jesti sve umjereno, ovisi o njemu samome. Vjerujem da vecini nije cilj, nabiti nazad kilograme nakon ove dijete. A iz svega ovoga svatko od nas moze ponesto i nauciti. I ova dijeta je danas modificirana puno vise nego prije godinu dana kad nije bilo varijacija na temu i kad sam odustala nakon 15 dana jer mi je bila previse jednolicna (izgubljenih 3 kg nije se vratilo). No danas, nitko mi ne moze reci (bar onaj tko nije probao) da je dijeta komplicirana, dosadna, nemastovita i stosta. Nazalost, nasi ljudi najsretniji kad susjedu krepa krava jel. No, ja se nedam smesti i picim dalje skupa s vama...pa tko god sta lose rekao o nama.
I nemojte mi ne vjezbati, jer bez toga nema zdravlja, vjerujte mi. Ja se osjecam puno bolje, snaznije, vise me kicma ne boli, mhm stosta bi vam jos rekla, ali dosta je za danas ;)

Pozdrav utorkom od vase dopisnice preko bare, 4kg lakse ;)




Lorraine

- 08:00 - Dodaj komentar (53) - Print - #

ponedjeljak, 19.02.2007.

Epicentar. Bulimia Neurosa. Ugljikohidratni dan. Peeling ala' moja none.

Jeste li gledali televiziju jučer?

Kaže jučer u Epicentru Mirjane Hrge Milan Bandić, političar dijamantne strpljivosti i … koje je ono rekao da je volje?... da je smršavio 12 kila sa UN-kom i da «…sad može lakše trčat i bježat…» Neka nama našeg Bandolina. Meni drago da je bio uporan i da je smršavio i da može trčat. I sve. Tako dugo dok i ne bježi sa, recimo, mjesta saobraćajke koju skrivi. smijeh A neće, valjda, više…. Bandolino, međutim, sjajno izgleda, a skidam mu i kapu za upornost. Motivacija više i za nas druge.

Ničeg osobito novog nismo saznali kod Hrge, imperative modne industrije i trendove koji su IN već znamo. Za Epicentar je govorila i Vesna Škare Ožbolt. Teško mi je priznati, ali i izuzetno mi antipatica, mada relativno dobroćudna Vesnica sasvim je procvjetala… i to bez photoshopa. Zdravim životom i prehranom, kaže. *ebiga, jamačno i cijelim nizom skupih kozmetičkih tretmana, koje si prosječan hrvatski čovjek ne može priuštiti. Ali uspjela je. Ne drastičnom dijetom. Tempom od otprilike kilogram mjesečno u godinu dana. Ono čime Vesnica odiše ipak je nadasve njeno unutarnje zadovoljstvo, kojim zaista zrači. To je onaj plus vašoj vanjskoj ljepoti koju vam nijedan skupi proizvod, nijedna dijeta i nijedna estetska operacija neće nikada nadomjestiti...

Ali me je jedan drugi detalj fascinirao tamo kod Hrge. Dobar poslovni potez. Vlasnik restorana u kojem Bandić jede, a koji je također bio na ovoj dijeti, učinio je izuzetni komercijalni potez i u svoj jelovnik uvrstio i raznovrsnu ponudu UN-menija. Bravo za poduzetništvo. Mislim da bi bio pravi boom imati takve restorane i u vašem gradu i znati gdje možete izaći s prijateljicama i jesti zdravo i dijetno, a ne osjećati se pri tom drugačije. Ideja za akciju Karakter Cluba? Možda. Vidjet ćemo. Jako skoro.

Mirjana Hrga je dotakla i problem poremećaja u prehrani, anoreksije i bulimije, o čemu ćemo razgovarati još jako puno u našem Klubu. Uistinu je važno čuti iskustvo iz prve ruke. Lako se učiti na tuđim greškama. Nažalost, puno je učinkovitije učiti na svojim vlastitima. Usput smo saznali da u Hrvatskoj NE POSTOJI klinika za liječenje poremećaja u prehrani. Prestrašno nešto.

Jučer nam se prijavila jedna nova članica. Naša nedjeljna urednica malo je čekirala njen blog i tamo zatekla teenage komad sa izuzetno dobrim nogama, kojemu baš i 90 dana UN-ke ne treba. Trebaju li nam takvi u Klubu? Osobno ću se potruditi i zalagati da ovaj Klub NIKADA ne postane proana blog. Indeksi tjelesne težine? Vage? Centimetri? Nije li vrijeme da provjerimo jeste li zaista debeli ili je to samo u vašoj glavi?

Zašto žene idu na dijetu?
Ah, postoji li uopće pitanje sa više odgovora?

Gledam ja sebe neki dan.
Ma zgodna sam ja žena... zapravo. Ono kao.rolleyes
Tolko puno kila tako dobro strateški raspoređenih zapravo su rijetka kombinacija. Velike sise i guzice, uski struk i moćna bedra i bokovi valjda su ipak ono u što se uroniti potajno nada svaki muškarac kad razmišlja o seksu. Uključujući i one koji tvrde da vole dječačke, mršave tipove sa izuzetno malim sisama.
Al, kao što bi jedan moj dragi znanac rekao:

- Vidiš, Wanda, ti i moja žena ste super građene za, recimo, seks. *ebe vas samo to što ne stanete u lanjske stvari niti u snovima.

Zbog tih lanjskih stvari u ormaru u kojima ne stanu više žene su u stanju pretrpjet svašta. Problem nastane kad se iz ormara izvuče preklanjski komad robe u koji još lani niste mogli ni u ludilu stati. Pa zbrojite dva i dva. I skužite da ste se uprasili u odnosu na lani ali superuprasili u odnosu na recimo, preklani. E, tu već nastaje depresija. Koja je sasvim dobar motiv za dijetu.

Imam 10-ak kila viška. Ne želim biti dječački mršava sa malim sisama i bez guzica. Definitivno ne. Ali, razmišljam neki dan koliko je tu nas koje stvarno trebaju tu UN-dijetu, a koliko je onih koji imaju tek koje kilo viška, a imaju hrabrosti ili, bolje reći, gluposti odvažiti se za ovaj rigorozni redukcijski režim. Gdje je granica i znamo li je vidjeti?

Evo nas na početku trećeg tjedna zajedničke misije ljepote.naughty

I mislim se kako je vrijeme da vam danas odam moju malu tajnu. Višegodišnje brižno čuvanu. Jako malo mojih prijatelja i znanaca, svega njih par zna da sam imala bulimiju, od koje sam se jedva izvukla. Počelo je sve sa redukcijskom dijetom prije puno godina, koja nije bila predrastična. 10 kilograma u 3 mjeseca. Izbačeni sol, prženo, pečeno.

U to je vrijeme ujutro u 9 na Eurosportu izvjesni Gilad Jovanovich (onako po velikoj glavi brijem da je Gilad zapravo bio Žika Jovanović, porijeklom od preko istočne nam granice) sa super utegnutim zgodnim pičićima ravno sa Havaja držao polusatnu jutarnju gimnastiku. Nekakva mješavina aerobica i stretchinga. Jest da je glavat bio brat Srbin i još je k tomu imao i srednje dugu kovrčavu kosu, od koje mu je glava još više bila velika, ali zbilja je imao fenomenalnu karizmu i vukao te na rad.
Pump your muscles, pump it, pump it!... vikao je Gilad oduševljeno. I pičići skupa s njim.
A možda se radilo više o savršenom havajskom okružju.
A i one su bile lijepe i zgodne i sve.
Ne znam.
Tek svidio mi se Žika. Nekih mjesec dana svako jutro sam gledala Žiku i hawaian girls u tanga trikoima kako cupkaju, ali sve iz kreveta, a onda sam se odlučila priključiti im se. S vremenom sam skužila da mi to čini dobro. I ubacila i vježbanje u 11. Na reprizi Žikinih pola sata. Paralelno s tim počela sam i dijetu. Izbacila kruh (osim ujutro za doručak, uz jogurt), tjesteninu i rižu. Drugo, za večeru bih popila samo jedan jogurt. Za ručak sam jela sve. Almost sve. Ne posoljeno, ne prženo, ne šugove, ne šećer.

Hit na tržištu bio je aparat Miolift, koji je, kao, skidao celulit strujno iniciranim kontrakcijama mišića. Bila sam cura, jako dobro sam zarađivala tada, mogla sam si priuštiti te skupe tretmane i otišla sam, kao svako pomodno žensko, na njih. Nakon tri mjeseca vaga je pokazala 10 kila manje, a ogledalo je pokazalo tvrdo i lijepo tijelo. Težina 58 na visinu od 170. Dostignut ideal.

Vlasnica kozmetičkog salona pokazivala me kao svoj uspjeh. Zanemarujući pri tom, jasno, moga Žiku, jogging i dijetu, koja je ipak imala daleko veći učinak. Bila sam mlada, slobodna, situirana, uspješna i omiljena u društvu. Forma je bila privid. Sadržaj je bio trula jabuka, lijepa izvana. Nisam se trebala baviti ničim osim samom sobom. Postala sam opsjednuta svojim izgledom, vježbanjem, unosom kalorija u tijelo. Jebiga, to su i te godine bile. Faks. Izlasci. Tulumi. Očijukanja. Dečki.

Prvi problemi su nastali kad smo otišli ljeti na otok.
Jogging je otpao jer se riva renovirala.
Žika je otpao jer smo imali samo HRTV 1 i 2.
A jelo se samo tako.
Plivala sam ko blesava.
Ali hranu nisam mogla odbiti. Ne mojoj majci. Mission Impossible.
Tu je počelo.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon svakog obroka otišla bih u zahod i povratila. Bez imalo problema. Prst u usta i gotovo. Čas posla. Umiješ se, opereš zube, drmneš žvakaču. Trbuh opet ravan. Mama zadovoljna. Ja zadovoljna. Svi zadovoljni.
Čvrstoću tijela sam održavala plivanjem.

S vremenom je to povraćanje postala navika. Ako se nisam mogla prisiliti na povraćanje, što je bilo prava rijetkost, popila bih par čaša mlake vode. Znala sam čak liznuti tekući sapun, samo da me nagna na povraćanje. Izvještila sam se toliko da sam znala čak i povraćati tiho, da me ukućani ne čuju.
Nitko nije znao za moju tajnu.
Trajalo je godinama.

Udala sam se. Od početka nije išlo dobro, ali sam nakon kratkog vremena našla dva ventila kojima sam se rješavala nezadovoljstva svojom psihom i svojim izgledom. Jedan su bile ekstra skupe cipele, od kojih sam bila u stanju živjeti mirno tjednima.
Drugi je bio prežderavanje.
Iza kojeg je slijedio prst u grlu.
S vremenom su mi cipele značile sve manje.
Ali sam povraćala sve više.
Niti moj mali i lijepi sin nije mi mogao pomoći da shvatim da je to totalna glupost.
Povratiti je ok, kad pokvarite želudac, kad imate mučninu, ili kad imate migrenozne glavovolje od kojih imate nagon za povraćanje, nakon kojeg vam bude lakše… ah, što bi neki ljudi dali da mogu povratiti... ali siliti se na povraćanje samo zato da bi bili lijepi i zavaravati sebe da ne žderete potajno… to je druga stvar.
To je obična glupost.

Pitanje je koliko bi to dugo trajalo da se nije desilo ljetovanje na otoku mog muža, prije nekih desetak godina, u gostima kod moje Sveki. I onda su me fino iz*ebali u zdrav mozak, s jedne strane svekrva, s druge ljubljeni mi eks. Sto savjeta, sto primjedbi, sto uputa, sto zamjerki svaki dan. Jela sam ko blesava. Svega. U enormnim količinama. S njima svima za stolom, ali potajno, noću, danju, kad god bi se tko maknuo iz kuhinje. I povraćala i po desetak puta dnevno. Smršavila sam previše.

Budila me želučana kiselina i bol u želucu, uslijed stalnog povraćanja. Imala sam konstantnu infekciju desni i usne šupljine, konstante probavne smetnje. Moj život se pretvorio u hroptaj očajnika, kojeg nitko nije čuo. Bila sam depresivna, utučena, bezvoljna i nikakva. Mjesecima. Godinama. Ali široki, savršeno odglumljeni osmjeh je davao privid zadovoljne i sretne žene.

Hladne i nepodgrijane šnicle u umaku koje sam požderala u dva po ponoći u Svekinoj konobi, onako prstima, iz lončića ukradenog iz kuhinje, bile su krajnja točka. Spakovala sam se iste te noći i ujutro otišla za Split i tamo potražila stručnu pomoć. Daleko više od savjeta stručnjaka pomogla mi je moja najbolja prijateljica, kojoj sam se napokon ispovjedila o svojoj brižno čuvanoj tajni dobrog izgleda.

Mislim da je to bio krajnji rok. Svaki dan poslije toga značio bi bio moju propast. Othrvala sam se ovome stanju. Dobila sam rat protiv bulimije, i to bez antidepresiva, uz mnogo truda i pozitivne energije, koja je moj dar i u najtežim trenucima. Teško je bilo, ali van svih očekivanja, već nakon nekoliko mjeseci sam uspjela, ali uz čvrstu odluku da moj život ne smije imati takav privid. Dobra linija se može dobiti i održavati na drugi način.

U mojim teškim trenucima … a takvih je u mom braku i u mom životu bilo dosta… imala sam želju sto puta ponoviti povraćanje, ali ipak nisam. Svega nekoliko «incidenata» u svo ovo vrijeme. I čvrsta odluka da nikad više neću povraćati samo zato da budem zgodna i vitka.

Zato vas od srca molim da se oni koji se tu foliraju radi svega par kila viška danas dobro zapitaju treba li im sve to. Jer im ja danas, s jedne mudre distance u vremenu od gotovo deset godina, odgovorno tvrdim da ne treba. Prepoznajete li se u ijednom od ovih simptoma, ne negirajte činjenice i ODMAH potražite pomoć.

Jedan drugi poremećaj, koji zna početi bulimijom, ali ne nužno, je i anoreksija. O njoj ćemo više slijedećeg ponedjeljka.

UN-dijeta nije životno rješenje. Ona je motivirajuća, jer kilogrami idu relativno brzo. Ali ono što je prava umjetnost je promijeniti način života i prehrane nakon nje, ne samo za sebe, već i za svoje ukućane. Pokloniti im bolji i kvalitetniji život. U svim aspektima, a ne samo kroz prehranu. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti svi zajedno.

Danas idemo dalje sa ugljikohidratnim danom. Meni omiljenim.

Doručkovala sam ananas. Na banku kod Anđelije na tržnici na Sućidru cjenkanjem ga spustite i na 6 kuna. Probajte se cjenkati. Vrlo šarmantno iskustvo.rolleyes

Soparnik, staro narodno jelo u kućnim uvjetima prilagođenoj verziji, prijedlog je za današnji ručak. Recept za današnji ručak skinula sam sa Coolinarke i toplo vam ga preporučam. Iskušan je! Ako hoćete biti principijelni i disciplinirani, izbacite bademe u finishu. Ili ih smanjite na najmanju moguću količinu. Nadam se da će vam se svidjeti.

Za našu jedinu «grešnu» večeru u ciklusu predlažem da napravite tek malo odstupanje. Ne kolač, nego ukusnu i zdravu voćnu salatu (kivi, jagode i banane su kombinacija koju ja biram danas za sebe), a počastite se dodatno i velikom žlicom šlaga ili tučenog vrhnja na vrhu. I ne zaboravite vaše rebro kuhane čokolade. Jer slijedeće vas sljeduje tek za četiri dana.

Eh da. Vaga pokazuje tri kila manje. Nije puno, al čovjeka veseli. Nije bome ni malo. Djeca su ovaj vikend provela sa njihovom nonom. Za vikend sam sa Malim Pasom prešla cijeli Marjan uzduž i poprijeko. Pet sati hoda. Tko Marjan zna dobro, zna da je to tura koja nije za bacit. Ako mrzite tjelovježbu, ubacite se nakon dnevnih obaveza ili između njih u tenisice i idite bar u šetnju. Osjeća se proljeće u zraku, vjerujte mi. Spojite ugodno sa korisnim.

Ne zaboravite da je elastičnost kože jako važna pri držanju dijete. Nemojte je ugroziti! Ako već nemate vremena za tjelovježbu i šetnju, poklonite sebi barem energičnu masažu grubom frotirskom rukavicom ili trljačicom od sisala. Izmasirajte se prije tuširanja kružnim pokretima, uvijek u smjeru srca. Frotirskom rukavicom se možete masirati i tijekom kupanja. Još jedan savjet iz noninog škafeta. Prirodni piling.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon kratke masaže trljačicom prije i tijekom tuširanja, istrljajte snažno tijelo prirodnim pilingom: u par šaka palente umiješajte par žlica vrhnja i dobro prođite tom smjesom cijelo tijelo, snažnim kružnim pokretima. Jest da ćete se zacrvenjeti nakratko kao paprike, ali će vam koža biti zahvalna kasnije. "Soft" verzija ovog pilinga je sa šećerom umjesto palente, ali gladuše upozoravam: ne jesti taj peeling, samo se trljati sa šećerom i vrhnjem!blabla Uklonite piling sa mlačnom vodom, a ostatke isperite sa gelom za tuširanje kojeg i inače koristite. Izvrsni su za cirkulaciju i naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodim. Nastojte koristiti mlaku, ne prevruću vodu, ali u kontri idite na što hladniju. Em ćete se razbuditi, em će vam cirkulacija proraditi samo tako. Ja osobno na još mokro tijelo stavim baby-ulje, a zatim se lagano osušim mekšim ručnikom. Koža mi je super elastična za moje godine. Ovakav piling možete uraditi jednom do dva puta tjedno, a ulje dok ste još mokri ili neki losion ili mlijeko za poslije tuširanja poklonite sebi svaki dan. Nađite vremena za to. Vaša će vam koža biti zahvalna. I ne zaboravite… kružnim pokretima i od perifernih dijelova prema srcu. Ne zaboravite i kožu prsišta. Nježna i tanka koža grudi najviše trpi kod promjena težine.


Ugodan početak radnog tjedna želi vam vaša

Wanda

- 08:00 - Dodaj komentar (46) - Print - #

nedjelja, 18.02.2007.

škrob ala 101dalmatinka + apdejt

dobro jutro cure!

nadam se da ste dobro i da ste dobre. ja sam malo ovako Image Hosted by ImageShack.us

znate kako je to kad imate super zgodnu vitku nevistu koja kuva super kalorična, super slasna jela... kao npr. neki dan kad je napravila domaći eurokrem njami mislim koze! smijeh

ali pošto sam ja karakter, lijepo sam se skupila sa svojim čajićem u svoju sobicu i ''sasvim mirno i staloženo'' napisala još jedan post naughty

ali znate šta mi je najlijepši dio cijelog dana? onaj tren kad bavim jutarnju toaletu i gola ko od majke rođena minus fekalije mouthwash stanem ko perce na vagu. poželjno imati digitalnu tefalovu vagu. čini čuda egu naughty gram je gram, majku mu!

moja draga slatka vagica pokazuje 2 kile u minus! rofl take that domaći eurokreme! domaća čokolado, pito od mesa, kulenu i pokulencu... Image Hosted by ImageShack.us

pored veeeelikih očiju koje vole papati moj ogromni problem je taj što ja istinski mrzim znojenje. a ono je jako bitan faktor mršavljenja. zdravog mršavljenja da nebi bilo zabune. jer ja osim što pazim što jedem, trudim se i kretati što više. tokom tjedna je to malo zeznut postupak jer na posao ipak moram autom. da mi je vidit ko bi u 6 a.m. išao 30 km lud

dakle trebalo se pokrenuti prvo. jer prehranom možeš samo toliko kontrolirati kilažu. moja najveća pomoć je upravo moj Nuk ( moj zlatni retriver, toplo preporučam ljenguzama da si nabave jednog ili vam ja posudim moga smijeh za jedan session ) kojem treba dobre 3 dnevne šetnje da bi bio sretan i zadovoljan pas.
u 2 godine sam se uspjela bila toliko ućumeziti da kad sam prvi put s Nukom izašla u šetnju dok je bio štene nisam imala pojma da se toliko trgovina otvorilo po mom kvartu. đizus! pa ekvivalent zagrebačkom Črnomercu! ako ne i bolje.
mislim da ne moram reći da je ta naša prva šetnja ubrzo završila u parkiću na klupici što od umora što od pokušaja da se sakrijem od svih tih predivnih izloga koji su me mamili...dođi 101dalmatinka...dođi kupi cipele/torbicu/naušnice/mobitel/otvori račun u banci? rolleyes hmm how did that get there smijeh

doktori u zagrebačkoj klinicu su mi osim što su rekli da sam strašno duhovita i jako šik naughty rekli i da moram to svoje dupence malo zavrtiti oko neke sprave za vježbanje. doma imam orbitrek i reko sve će biti super. samo za one koji imaju orbitrek to ne moram ni naglašavati ali za vas koji ga namjeravate nabaviti...nemojte bacati novac. vježbanje tj ponavljanje jednoteistog programa pola sata vam neće dati željeni učinak. danas je vani predivno vrijeme. uzmite svoje voljene, čak i one manje voljene i marš na Marjan/Žnjan/Salonu/Sustipan/Zvončac u šetnju. kako je išla ona jedna reklama...ouuu the possibilities...

na svjež zrak svi!

a sad da ne kažete da vam neda ni jesti, nego samo vježbanje...jedan za one kuhinjske ljenčine rofl

Police-pole-pečeni krumpir

nema ništa jednostavije od ovoga...uzmete po dva srednje velika do velika krumpira po osobi, operite ih ali im ne skidajte koru. prerežite ih po pola i premažite ravni dio koji ide na pleh/tepsiju s malo maslaca. po želji pospite začinskim biljem da tokom pečenja sve te arome uđu u krumpir i začine ga.
zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i ostavite peći dok ih ne budete mogli probosti čačkalicom a da ne upotrebljavate čekić smijeh


za one koji vole rižu...jedan vrlo ukusan i jednostavan recept za prste polizat. čak i oni koji ne vole rižu će biti oduševljeni kao što sam i ja bila. ja rižu volem samo u čokoladi rofl

Riža ala maslinjak by 101d Buraz

trebaju vam:

- šaka riže po osobi ( koristite rižu za rižota jer ona bolje upija začine )
- maslinovo ulje
- par česna češnjaka
- voda za zaljevanje tokom kuhanja
- začini ( majčina dušica ilitiga basilico, ružmarin, origano - sve po želji i mogućnosti )

operite rižu u vrućoj vodi dok voda ne postane bistra i onda ju ostavite 5 minuta u zadnjoj vodi da malo omekša.
dotle na malo maslinovog ulja prepržite češnjak dok ne pozlati ( možete ga poslje izvaditi tko ne voli češnjak ) i zatim dodajte procjeđenu rižu i izmješajte dobro dok se sve ne upije. kad se riža već počne pržiti dodavajte polako vodu i mješajte kao rižoto. dodajte začine i kuhajte kao i svaki rižoto. dodajite vode dok riža ne postane a dente i zatim ostavite da se malo ohladi i kako se kaže ''stisne''.

savjet: u ovaj recept se može dodavati i kukuruz, grašak, gljive...sve što vam padne na pamet. naravno ovisno o vašoj želji ( ili danu dijete )


za kraj još malo o vježbanju smijeh

jeste li znate da je i ples vježbanje? čak i kućanski poslovi.
savjetujem kombinaciju: uključite radio, liniju i razvalite muziku kao kad ste u pms-u i opalite sa usisavanjem. vjerujte mi vi ćete se super osjećati, kuća će biti čista, a vi ćete izgubiti dobar komad neželjenih kalorija.

kiss vaša 101dalmatinka

apdejt

večeras nova tv u 18:08 h prikazuje informativnu emisiju ''Epicentar'' pod vodstvom Mirjane Mrge ovaj pardon Hrge rofl I hate the woman...

tema je UN-dijeta. ako sam dobro shvatila radit će se o svemu samo ne UN-ki. ali pogledajte. dobro je biti infomiran.

Mirjana Hrga u Epicentru otvara temu pošasti UN dijete među Hrvatima. Razgovarat će se zašto je izgled postao tako važan, koliko javne osobe troše na uljepšavanje, te što je hit u plastičnoj kirurgiji. Među gostima će biti i Milan Bandić, Vesna Škare Ožbolt, Sandi Blagonić, dr. Glumičić i drugi


101dalmatinka

- 16:25 - Dodaj komentar (35) - Print - #

subota, 17.02.2007.

Danas proteinišemo

Pošto mi se ne da više na raznorazne tekstove kritike na UN dijetu ponavljati ko papiga, zapisat ću ovdje pa okolo stavljati link na ovaj tekst :-)
UN dijeta se mojim moždanim vijugama čini najbolja dijeta od svih. Jer ne uskraćuje niti jednu naimirnicu.
Ja sam se odlučila na nju čisto zato što sam do sada prakticirala jedan obrok dnevno, i to onaj u 10 navečer. I to bi obično bilo nešto vrlo nezdravo i visokokalorično.
Ne treba puno pameti da se čovjek nad time zamisli.
Ova dijeta me dovodi u red po tom pitanju. A ujedno i moj obrnuti bioritam. Više manje :-)
Pametnome dosta. Tvrdoglavome nikad dosta.

Uglavnom svi znamo da je jesti iza 8 navečer pogubno. To su nam govorile mame. Ja konkretno nisam nikad znala zašto je to baš tako.


Zbog ljudskog metabolizma je to tako. Naime, on se sastoji od tri ciklusa:

1. traje od 4 ujutro do 12 popodne. to je ciklus čišćenja i tada treba jesti minimalnu količinu hrane (uglavnom voće) ali i piti što više tekućine.

2. traje od podne do 8 navečer. Prehrambeni ciklus. Tada se normalan čovjek treba da hrani. Količina nije toliko važna, koliko pravilna kombinacija namirnica i vremenski razmak između obroka.

3. traje od 8 navečer do 4 ujutro. Probavni ciklus. Sve što tada pojedemo probaviti se neće. Jer kasnimo s unosom hrane. Logično, ne.

Po pročitanome, svaka pametna glavica će shvatiti da UN dijeta nije pošast godine. Štoviše, ona prati ljudski metabolizam na najbolji mogući način. Pametnome opet dosta.


Recepti za proteinski dan vama od mene:

Za lijenčine kakva sam i sama - Omlet s povrćem.

Nasjeckate 20 dekagrama povrća koje volite (primjerice paprike, luk). Razmutite 2 jaja i dodajte povrće. Pecite na žlici vrućeg ulja.
Pečeni omlet posolite i poparite. Možete posuti i nasjeckanim peršinom.
Uz krišku integralnog kruha i zelenu salatu.

Za večeru samo prepolovite količinu od ručka.

Za one malo vrijednije - Zapečeno povrće sa sirom
Blanširajte 50 dekagrama različitog povrća (možete kupiti zamrznuti carski miks). Ocijeđeno povrće složite u vatrostalnu posudu, dodajte 10 dekagrama naribanog sira i žlicu naribanog parmezana. Peći 15min/200°C.
Pečeno povrće pospite nasjeckanim peršinom i origanom.
Uz krišku kruha.

Za večeru prepolovite količine od ručka pri pripremi.

Nemate pojma koju pokoru činim. Pišem o hrani, a mene čeka voćni dan. Image Hosted by ImageShack.us

Ruby

- 07:00 - Dodaj komentar (38) - Print - #

petak, 16.02.2007.

ZA I PROTIV

Za početak, neću baš pisati o voću. Moram priznati da me je onaj članak bacio u razmišljanje.
U čemu je pogreška? Eto, ja uvijek pokušavam u sebi pronaći ono nešto što je izazvalo negativnu rekaciju kod određenog broja blogera i blogerica.
Doista, možda se ovaj blog može shvatiti kao podrška izgladnjivanju. Možda se može shvatiti kao neuhvatljivi san isfrustriranih i besposlenih žena .
Prvo moram krenuti od sebe.
Dakle, moji snovi o izgledu kao iz modnog časopisa su davno, davno nestali. Ono što mi daje motivaciju su moje kile. Moje, samo moje, namljevene zubićima koji su još uvijek na svom mjestu i imaju potrebu stalno nešto žvakati.
Te moje vjerne pratiteljice mi stvaraju probleme u životu. Zdravstvene – pa donekle. Bez obzira koliko previše imam toga naslaganog po bokovima, dupetu, trbuhu ect., zdravlje me još služi. Nemam problema sa visokim tlakom, nemam povišenog kolesterola, nemam povišen šećer...sve ok. Malo me zeza kičma, ali mnogi ljudi mojih godina i suhi kao trlice imaju istih problema. Dakako, moja se kičma brže troši i neće biti još dugo zahvalan suputnik, ako ostane ovakovo stanje.

Kako sam došla do te faze? Nikada nisam bila debela, ni kao dijete, ni kao djevojka. Uvijek sam bila temperamentna, u pokretu, puno plesala, trčala i bavila se samo sobom.
Nisam nikada niti sumnjala da ću imati ikada ikakvih problema s kilažom. Ja? Ma, neee, nema šanse.
No, dogodila se trudnoća. Prva. Završila sam u krevetu u četvrtom mjesecu trudnoće, strogo mirovanje. Otvorio se apetit. Uh, mogla sam onda slona pojesti. Doslovno.
I natukla sam 30 kilograma.
Poslije poroda..ponešto sam skinula. Uz tešku muku, naravno, puno truda, znoja. I sve to funkcionira, ili je funkcioniralo dok sam bila samo kod kuće, bez posla ili brige. Kada krene briga, krene sada i emotivno prejedanje. Sa poslom kreće neuredni život. I tako se izmjenjuju ciklusi.
Prestankom pušenja, natukla sam sve ono što sam smršavila poslije poroda. Gotovo.
A onda sam opet ostala trudna. I ovaj put sam pazila na jelo..
U prvih šest mjeseci trudnoće, dobila sam tri kile. Jela sam puno voća, povrća, bijelo meso, ribu, sve super.
U zadnja tri mjeseca sam počela bujati. Pretraga...trudnički dijabetes. Povećani tlak. Ma svašta. A kile samo gore. Neću vam priznati koliko imam, ali bih bila sretna da se radi o 15 kilograma viška.

Svatko tko je u životu iskusio teret kilograma zna da se s njima nije lagano nositi, da ih nije lagano otopiti, da je za to potrebno jako puno truda i muke.

Oni koji nisu okusili, bolje neka šute. Obzirom da sam bila na obadvije strane, mogu samo reći..LAKO JE POPOVATI, TEŠKO USPJETI!!!
Ono o čemu sam razmišljala - doista razni ljudi mogu ovo ovdje na razne načine shvatiti. Mogu doći neke balavunderice, bez pravog stava i početi pisati neke pro ana komentare.
Možda se može naći i zamjerka što se tiče metode. No, ja nemam strpljenja boriti se sa ovim slijedećih pet godina. I na ovakav način će mi trebati jako puno vremena. Vjerujem, niti vi.
Možemo razgovarati i o još mnogo rigoroznijim metodama, kao npr. o ugradnji želučane vrpce, kako su napravili neki poznati naši estradnjaci i poznate osobe. Možemo razgovarati o Atkinsovoj dijeti, potpuno nezdravoj i poprilično pogubnoj za jetru i bubrege. Možemo....nekada je bila top dijeta ona s klinike Mayo. Jaja i grejp. Ja se, osobno, ne bih mogla tako hraniti. Ni pod razno.

Stil života? I to treba mijenjati. Ali bih rekla da je za to prvenstveno potrebno voljeti sebe. A ja trenutno, kada se pogledam izvana, sebe ne volim. Volim svoju pamet (ha, ha), volim svoj ukus (?), ali ne volim svoje noge. Ili svoj trbuh ili guzicu. Ne volim. I smeta mi to. I hoću to mijenjati, da ne moram više slušati kad ulazim u trgovinu...čujte, tu nema ništa za vas. Pi*** vam m***, ako ja hoću da mi to visi na zidu, pa neka je broj 34, onda je to za mene.
Eto, ne želim više o tome razmišljati. Ne za godinu dana. Još samo ovu godinu. I onda kasnije, samo povremeno.
Malo sam razvezla.

No, krenimo na posao.
Kao prvo, ostavljam vam tekst koji sam pronašla negdje na internetu, al više ne znam gdje. Kopirala sam u Word, zaboravila upisati link. No, bitan je smisao.


Za i protiv '90-dana'

90-dnevna dijeta nije zahtjevna za pripremu, sadrži jela koja su na visokom mjestu na ljestvici obožavanih i može se primjenjivati tijekom cijele godine.
Popularnost ove dijete širi se zadivljujućom brzinom. Režim prehrane koji predviđa rok od 90 dana poznatiji pod nazivom UN dijeta trenutno je "in". Roditelji se pitaju mogu li se tako hraniti tinejdžeri, oni koji nisu uspjeli u prvom pokušaju željeli bi je ponoviti... Dijeta je lako realizirajuća, dopadljiva i sadrži jela koja su na visokom mjestu na ljestvici obožavanih.

Radi se zapravo o četiri dana koji su prehrambeno različito koncipirani i rotiraju se.

Prvi dan podrazumijeva dominantan unos namirnica životinjskog podrijetla bogatih proteinima, zatim slijedi biljni dan gdje dominiraju leguminoze i također bezmesni dan s dominacijom žitarica. Slijedi cjelodnevni voćni dan, a i predviđeno je apstiniranje od hrane svakih tridesetak dana, poznat kao "vodeni" dan.

Ukoliko bi se u kalorijskom smislu predstavio navedeni režim prehrane, možemo zaključiti da se dnevni unos kreće u rasponu od oko 1 000 kcal te da je energetska vrijednost voćnog dana u praksi i manja. Najčešći izbor u voćnom danu su jabuke, kruške, grožđe, mandarine i banane. Ako pogledamo kalorijske tablice, možemo zaključiti da bi za 1 000 kcal tijekom dana trebalo konzumirati oko 2 kg voća.

S gotovo svakim režimom prehrane koji predviđa za 400-600 kcal manji energetski unos u odnosu na ukupnu dnevnu potrošnju zajamčeno će se smanjiti tjelesna masa.
Prednosti prehrane po modelu 90 dana:
• nije zahtjevan u pripremi jela i može se primjenjivati tijekom cijele godine
• može se realizirati u domaćinstvu, restoranskom prehranom, tijekom putovanja, u menzama
• cijena nije limitirajući faktor jer ostavlja slobodu prilagodbe
• svako ograničenje je lakše slijediti kroz kraći predviđeni period (od jedan dan)
• osobe s povišenom tjelesnom masom vrlo teško apstiniraju od slatkiša što ova dijeta ne zahtijeva u cijelosti
• predviđena su tri obroka (u praksi zna biti i manje) sa slobodnim odabirom termina.
Zaključak: dijeta je lako realizirajuća, dopadljiva i sadrži jela koja su na visokom mjestu ljestvici obožavanih.

Nedostaci prehrane po modelu 90 dana:
• uključuje relativno mali broj namirnica te se otvara mogućnost monotonije u prehrani što dovodi do nutritivnih deficita nije ujednačen unos vlakana i prisutne su pojave opstipacije pH vrijednost dnevnog obroka od dana do dana se u velikoj mjeri razlikuje
• neujednačen režim prehrane može se negativno odraziti na koncentraciju lijekova u organizmu kod osoba na stalnim terapijama nije poznata reakcija kod osoba s graničnim vrijednostima glukoze u krvi, s lakšim smetnjama rada štitnjače i sl.
• nije prilagođena za osobe izložene velikim fizičkim i psihičkim naporima.



Dalje, ostavljam vam recept za prirodnu Vegetu. Niže dolje je dan već jedan recept. Nije isproban. Ovaj ovdje je. I jako je dobar i ukusan.


Potrebno je:
85 dkg mrkve
50 dkg peršuna (bez lista)
25 dkg korijena celera
50 dkg korabice
75 dkg crvenog luka
1 kg crvenog paradajza
75 dkg morske soli
1 paketić papra u zrnu.
Svo povrće, osim paradajza i luka treba naribati (multipraktik je dao dušu za to). Paradajz ogulite, luk očistite (nego šta) i sameljite. Posoliti, dodati papar u zrnu, dobro promiješati i spremiti u staklenke, poklopiti. Držati na hladnijem mjestu, nije nužno u hladnjaku. Koristi se kao dodatak juhama, raznim, kao povrće za pirjanje, kao dodatak raznim umacima. Ima jednu manu – dosta je slana. Kada se koristi za umake ili slično, treba staviti žlicu vegete u cjedilo i malo isprati pod tekućom vodom.

To je to.

Za kraj, jedan prijedlog za klopicu na današnji dan. Meni se jako svidjelo, i iskreno, veselim se tom obroku:

KRUŠKE S MEDOM

Narežite na tanke ploške 3 velike žute kruške i prokuhajte u malo vode kojoj ste dodali nekoliko klinčića i vrećicu vanilin šećera. Kad se ohladi, umiješajte veliku žlicu meda i malo cimeta. Lagano miješajte da se med otopi. Jelo pospite narezanim orasima i lješnjacima.



Voli vas
Ledena


... i ako već kojim slučajem niste primijetili, od danas smo i na Almost Cool listi, a na Blogkatalogu smo i najbolje ocijenjeni blog. Nismo ovo započele zbog nikakvih lista, nego zbog nas samih i zbog promjena koje želimo uvesti u naš način života i prehrane, ali svakako je ovo jedna dodatna motivacija. Eto. Samo toliko.

- 10:45 - Dodaj komentar (39) - Print - #

četvrtak, 15.02.2007.

Biti ćemo fit a tko nevjeruje neka ide v...

Iznenadila me činjenica o nedavnom istraživanju u Hrvatskoj, 50 % ženske populacije i 79% muške populacije u Hrvatskoj u dobi od 18-65 godinaje pretilo (navodi endokrinologa i djetologa prof .dr. sc. Tomislava Čabrijana) . Uzroci pretilosti su različiti, ali u većini slučajeva riječ je o nezdravoj prehrani i nedostatku kretanja.Uz fizičke probleme i genetske uzroke, veliku ulogu imaju i psihološki faktori poput negativnih emocija, dosade ili depresije.

Da su moji debeli jesu,evo ti genetske predispozicije, negativne emocije ,dosada i depresija ma tko se s njima ne hvata u koštac ,nezdrava prehrana na kontinentu skoro je obavezna jer tko može živjeti bez pohane picekovine i restanog dobro uljem natopljenog krumpira, nekretanje bila je moja svakodnevnica najveći fizički napor postao je penjanje uz stepenice i vječito natezanje s usisavačem.

Rekla sam ,dosta. Rekla sam želim se vratiti na pravi put ,onakav kakav poznajem odavno ,želim biti onakva kakvu me ljudi pamte nasmijana ,vječito zaigrana nekim sportom ,zadovoljna samom sobom.
Nikada nisam ni pomišljala na fancy-šmensi izgled starleta ili nedajbože anoreksičnih i bulimičnih manekenki.Ovo što zajedno činimo postaje opet moj način života. Zajedno učimo i podržavamo jedni druge u jedinom ispravnom putu putu ka zdravom životu. Formula uspjeha je zdravo se hraniti i kretati se .
Promjeniti dugogodišnje loše navike prehrane nije lako pa sam prvih 8 dana prehrane po programu UN dijete doslovce umirala od glad,i osjećala slabost , vrtoglavicu i bila izrazito nervozna.No želudac je vreća na koliku je količinu hrane naviknut toliko će se i razvuć .Ovim programom smanjila sam unos hrane barem 60 % ponekad ne pojedem ni ponuđeni integralni hruh.npr uz krumpir ili tjesteninu.
Vježbam,prve dane vježbanje se svodilo na streeching i serije po sam trbušnjaka ,upravo onakve obavljene na fotkama ranijeg posta.Tih prvih dana bila sam prestrašno gladna i postavljala si pitanje hoće li ta glad ikad prestati .Neprijateljica glad sve više posustaje bježi uplašena mojom odlučnošću i voljom i vjerujte mi nakon vježbi na steperu ili sat vremena vožnje kućnog bicikla i zaboravim na glad samo sam žedna.šećite ,trčite,hodajte plešite, važno je kretati se.
I danas nudim vam nekoliko vježbi za «kritične zone» :
Ne zaboravite se prije izvođenja vježbi zagrijati od vrata pa do nožnog prsta ,molim pod obavezo!

VJEŽBE ZA STRAŽNJICU

Stanite leđima oslonjeni na zid. Pomičite stopala prema naprijed dok ne budu 50 do 70 centimetara udaljena od zida. Polako klizite nadolje sve do sjedećeg položaja, tj. dok bedra ne budu paralelna s podom. Ostanite tako pet do deset sekundi stežući mišiće stražnjice. Otkližite natrag gore, u početni položaj.Ponovite ovu vježbu barem osam puta.
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlargeLegnite na leđa, savijte noge i položite jastuk ili presavijeni ručnik između koljena. Stisnite bedra i stegnite stražnjicu da malo odignete bokove od poda. Ostanite u tom položaju 5 do 10 sekundi, a zatim se vratite u početni položaj.

Vježbajte "potajno"

Gotovo svaki trenutak prikladan je za vježbanje područja stražnjice. Evo nekih primjera:
1. Dok hodate, stisnite butne mišiće one noge koja ostaje straga.
2. Dok sjedite u uredu, ravnih leđa i primaknutih a ne prekriženih nogu, više puta stegnite stražnjicu po deset sekundi.
3. Penjite se stubištem kad god imate priliku, s blago podignutim petama.


I još nešto za kraj,predlažem vam da za UH dan napravite meni ukusne buritose s povrćem:
Za buritose by angie potrebno vam je :

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlargeSlibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
1 svježa paprika ,1 svježa rajčica ,pola manje glavice luka ,1 tikvica, šaka šampinjona,tekuća rajčica ( 2 jušne žlice)
sol,papar ili tabasco umak,2 češnja češnjaka,malo bosiljka ,kupovne tortilje od pšeničnog brašna.
Luk nasjeckajte sitno,izdinstajte ga na kavenoj žličici maslinovog ili suncokretovog ulja ,podljevajući dok ne postane kašastkada voda iskipi dodajte na kockice narezane paprike koje popržite,zatim na kockice narezane tikvice rajčicu i šaku šampinjona.kad se svi sastojci lagano prodinstaju dodajte još dl vode (biti će sočnije)začinite s malo soli tabasca ili papra po želji.
Napunite tortilje ,savijte ih poput palačinke prelijte umakom od rajčice kojem ste dodali sitno nasjeckani češnjak i bosiljak.
Pecite u pećnici na 200 C oko 15 min.
Dobar tek!
Recept sam osmislila i isprobala prošlog UH dana bila sam sita i zadovoljila potrebe razmaženog nepca.
Ne zaboravite naveče jedan komad torte ili tri sitna kolača,dvije palačinke pripremljene bez mlijeka i jaja s tankim namazom djetetske marmelade i obavezno "rebro" čokolade za kuhanje (sprječava moguće alergije)

Ustrajte i ne posustajte ,zajedno možemo sve!
Update
Uvijek je u životu potrebna podrška najmilijih da bismo u nečem uspjele ,moj je dragi večeras to zaista bukvalno shvatio.Pa sad ti Angie budi karakter!
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

ne sumnjate da sam posustala ,večera je bio jedan komad torte.

- 07:15 - Dodaj komentar (34) - Print - #

srijeda, 14.02.2007.

Ljepljivi dan ili Valentinovo

Unaprijed se ispričavam, ali poznata sam po kompliciranju stvari i to sve u svrhu rasčlanjivanja wink.


Prije svega, jedna osobna crtica:
Kad sam imala šesnaest dijagnosticirana mi je bolest od koje patim dan danas. Jedino što mi preostaje je uvijek i u svakom času paziti na ono što jedem, uz još nekoliko sitnih savjeta baziranih na zdravom životu.
Onda sam mislila da je smak svijeta, ali uz pomoć jednog doktora iz Švicarske (pokoj mu duši), uspjela sam svoj život dovesti u red.
Prvu torturu koju sam prošla je stroga dijeta ili takozvano - čišćenje.
Danas bi umrla prolazeći kroz to s obzirom da sam odgovorna za kuhanje cijeloj obitelji uz ostali bezbroj obaveza koje pritišću jednu majku, domaćicu, poslovnu ženu i hrvaticu.
Dijeta je imala šest faza u šest tjedana i nakon toga zdrava ishrana do kraja života.

1. faza (tjedan): koštunjavo voće 30 dkg razdijeljeno na tri obroka
2. faza (tjedan): koštunjavo voće 10-20 dkg + voće bilo koje 10-20 dkg
3. faza (tjedan): koštunjavo voće 10 dkg + voće 10 dkg + sirovo povrće 10-20 dkg
3. faza (tjedan): do pola kg (svega navedenog + skuhano povrće (na tri obroka))
4. faza (tjedan): do pola kg (svega navedenog + žitarice (tjestenina, kruh, cjelovito zrno kuhano ili kako god))
5. faza (tjedan): do pola kg (svega navedenog + riba)
6. faza (tjedan): do pola kg (svega navedenog + bijelo meso (piletina, puretina, teletina i janjetina))

Vode u neograničenim količinama. Hrana isključivo kuhana. Mlijeko i mliječni proizvodi - zabranjeni. Pečeno, frigano - nikad. Konzerve, eovi i ostala sranja: strogo zabranjeni. Salame, sušeno meso - strogo zabranjeni.

U tih 6 tjedana smršavila sam 14 kg iako nisam imala potrebe toliko mršaviti. Nakon toga sedam godina sam bila zdrava provodeći zdrav život što je uključivalo: dva sata dnevno šetnje sa psom, dva sata teretane, sat namakanja u kupki sa algama iz mrtvog mora (danas ne znam da li bi svijećom mogla pronaći 5 sati samo za sebe). U međuvremenu sam rodila prvi put i nadebljala se nisam niti grama, čak sam mjesec dana nakon poroda pala ispod svoje normalne težine, a sve je krenulo naopako kad sam drugi put zatrudnila i kad su se hormoni upleli, štitnjača i svašta nešto.
Već nekoliko godina borim se sama sa sobom, sa bolešću koja se vratila opet u svom najopakijem izdanju i sa viškom kila. Nemam snage proći ovu istu proceduru jer na početku sama sebe osuđujem na propast, a kako bi potkrijepila svoju tezu mogu vam samo napisati koliko je moja obitelj suosjećajna kad me na povratku sa zbora, gdje vodim svoju kćerku, u skoro 22:00, na voćni dan šalju u pekarnicu po burek puknucu.
Trebalo mi je nešto jače od mene same da me dobro prodma kako bi krenula u borbu opet ispočetka.
To sam sad našla ovdjethumbup.



................................Image Hosted by ImageShack.us




Dakle, od 16 godine znam podosta o prehrani, kalorijama i sastavu pojedine namirnice i nikako mi nije sjedala ova podjela na škrobni i ugljikohidratni dan s obzirom da je škrob jedan iz podgrupe ugljikohidrata. Dakle, imamo dva ugljikohidratna dana koja silno pokušavam razumno podijeliti i nikako mi ne uspijeva (barem ne po sastavu osnovnih navedenih namirnica u propisanoj dijeti). Jedina logična podjela bi bila na škrob koji u velikoj količini u probavnom procesu prelazi u glukozu i time održava nivo glukoze u tijelu, a on je zaslužan i za suvišnu glukozu koju nakupljamo (u tu grupu bi spadale sve mahunarke, uključujući i kukuruz, krumpir, mrkva, pšenica, raznorazne sjemenke i riža...(sve što se mljevenjem može pretvoriti u brašno, kad ih prethodno osušimo, a od njih još možemo napraviti i ljepilo yes)), i na ugljikohidrate sa velikim udjelom vlakana (celuloze) i služe za poboljšanje peristaltike u tijelu (u tu skupinu spadaju: blitva, špinat, brokula, kelj, mahune, kupus, raštika...). To bi imalo apsolutno smisla, jer bi se u tom slučaju koncentrirali na ono što prevladava u sastavu namirnice.
Slikovito opisano, jedan dan se bavimo razinom glukoze (probavljivim ugljikohidratima), a drugi dan za što bolji odlazak na wc (neprobavljivim ugljikohidratima), makar i ove namirnice utjeću na razinu glukoze.

No, da vas ne obeshrabrim predlažem vam ručak od leće. Ona ima jako niski glikemijski index, što znači da se škrob iz leće postepeno pretvara u glukozu i time spriječava nakupljanja viška šećera u tijelu, jer ga, dok se on polako razlaže, tim tempom trošimo a ne pohranjujemo ga kao rezervu, što obično radi naše tijelo sa viškom šećera.
Naš cilj je imati što manje REZERVE šećera.

Nemojte kolutati očima (nut) kad vam kažem da možete pojesti varivo od leće, jer nigdje ne piše ništa o varivu. Samo provjerite sastav i sve će sjesti na svoje mjesto.

Dakle:
U vodu stavite kuhati na kockice narezani luk (kapulu), mrkve, krumpir i češnjak. Možete staviti još i tikvice, brokulu, karfiol, kupus, kelj...što vam drago). Ja osobno volim bez svih tih silnih dodataka.
Po želji stavite vegete, papra, soli, peršina itd.
Kad je skoro kuhano dodate prethodno namočenu leću i kuhajte još 10 - 15 min. Umjesto leće možete staviti grašak i dobijete ono što se zove: FINO VARIVO.

Za kraj slobodno napravite zapržak. Možete suhi od integralnog ili rižinog brašna ili na ulju. Odlično je za ovo sezamovo ulje, a može i maslinovo.

Ja zapržak radim na sezamovom jer mi je to doktor preporučio za bolju probavu.
A fino varivo je jelo u kojem sam se davila, na pozitivan način, svih ovih preko nekoliko godina otkad sam se razboljela.
Tanjur mora biti do vrha pun za ručak.
Možete napraviti uz to još i zelenu salatu, jako usko narezanu, sa kukuruzom. To moja djeca jako vole.
E pa, ako nakon ovoga ne odete na wc i to pošteno, onda ne znam nakon čega ćete.



Imajte vjere u sebe i u nas. Znajte da zajedno možemo puno više. Nemojte posustati.

Oni zaljubljeni koji imaju partnere mogu se baciti i na tjelovježbu rofl, a sve u svrhu zdravlja.
Sretno Valentinovo ! (onima koji to slave)

Dodatak:

Domaća vegeta

Pronašla sam na netu ovaj recept, ali koliko se ja sjećam moj je bio malo drugačiji. Tko ima drugačiji neka samo pošalje.

1kg mrkve
1kg korijena peršina
1kg pastrnjaka
1/2kg luka
1 kom korijena celera(ili 2 manja)
4-5 crvenih paprika(velikih)
2-3 vezice lista peršina sa stabljikama
2-3 vezice lista celera
1kg morske soli

Sve sastojke dobro oprati i očistiti. Isjeći ih na manje komade jer ih je tako lakše mljeti. Pomiješati i samljeti mašinom za meso. Povremeno soliti dok se ne potroše svi sastojci i sol. Na kraju još jednom sve dobro izmiješati. Staviti u tegle, čvrsto nabiti i po površini još malo posoliti. Tegle zatvoriti i držati na mračnom i suhom mjestu. Ne mora stajati u frižideru.
Ova količina sastojaka je dovoljna za 6 velikih tegli(900g) ili 12-13 malih(380g)


Dobili smo i malo potpore mailom od M.B. koja je isto na UN dijeti od 29.01 i poslala nam je recept za ječam.

"Ječam (za škrobni dan)
Večer prije nego kuhamo ječam namočimo ga u vodu, prije kuhanja ga ocijedimo, nasjeckamo crveni luka malo ga propržimo i stavimo ječam, vegete i prelijemo sokom od rajčice i kuhamo dok ječam ne omekša i pred kraj posipamo peršinovim listom.
Odlično je zasitno a da ne pričam koliko je zdravo. Dobar tek, držite se cure izdržite 90 dana."



Demjan

- 11:00 - Dodaj komentar (44) - Print - #

utorak, 13.02.2007.

A zašto smo mi ono na dijeti?

Od danas je s nama na dijeti i Opaljena.
Jamačno ćemo od nje dobiti svakakvih savjeta.naughty
Ako ste u nekom trenu zaboravili zašto ste ono na dijeti, možda će vas njeno iskreno i toplo pismo podsjetiti na to.

Evo i njenog priloga našem klubu:

Dakle,drage moje......

Kao što znate ja spadam u kategoriju članica koje su konstantnoj psihološkoj borbi sa kilogramima,već dugi niz godina.
Probala sam sve.....ali baš sve, i nijednu dijetu nisam izdržala do kraja.

- Dobar dan ja sam Opaljena i ovisnik sam o dobroj spizi.(KLAP;KLAP)
- Hello Opaljena,dobro došla u naš KARAKTER KLUB!

Što je najgore od svega dobro kuham i volim jesti.Već dugi niz godina se podvrgavam raznim mučenjima i pokušavam doći do razine kada će mi mučenje preći u naviku i veliki gušt. Dakle,još sam i pravi mazohist. Vježbam i trudim se. Nije tajna da sam se podvrgla skalpelima i kiruškim noževima sve u svrhu dobivanja struka,znate onaj mali utor na našem tijelu, koji vas čini ženom. Onaj mali dio koji je godinama bio zatrpan naslagama sala,zadovoljstva i užitaka,kao i naslagama depresije i totalne nezainteresiranosti.Kao da se nije radilo o mom vlastitom tijelu.

U zadnjih 15 godina natukla sam po jedan kilogram godišnje.Neš ti!
Svaka bi žena bila zadovoljna sa jednim kilogramom viška na kraju godine.
E ....ali....to su ti mali kilogrami koji se lipo rasporede i dobro pričvrste za naše masne stanice i ne daju se van.Prilično su lukavi,uvlače se malom brzinom,nenametljivo,raspoređuju se tako da ih ne primjetite odmah.Tek nakon nekoliko godina shvatite da morate kupiti jedan veći konfekcijski broj. No, to vas baš previše ne ljuti...pa to je samo par kilograma viška, pa i dalje kupujete stari konfekcijski broj....jer nema te sile koja nas neće utrpati u stari konfekcijski broj.Tu je i onaj osjećaj da ako nas sve bude stiskalo i gušilo,da čemo manje jesti.Osim što izgledamo kao nabijena kobasica kojoj mesni sastav ispada iz crijeva...tješimo se da nije strašno.
Kako idu godine i naši kilogrami tako svu tu tjesnu odjeću ostavljamo na vješalice kao podsjetnik da moramo ponovo ući u nju,ali je zato zamjenjujemo ugodnim trenirakma koje se šire zajedno sa nama i baš nikada nemamo osjećaj da smo se prejele i da nas nešto stiska oko struka.(bog blagoslovio trenirke).
Ubrzo,mrzimo svu odjeću,mršave prodavačice,odvratna ogledala koja još više šire ili bezobrazno suzuju,mrzimo šopinge i male konfekcijske brojeve.Kupujemo sve što nam se svidi bez da razmišljamo o tome kako izgledamo u tome.Plačemo pred izlozima kad vidimo one lutke na kojima i najveće govno od odjeće,stoji kao da je vrhunski komad.Mrzimo rasprodaje jer samo mršavice profitiraju,jer za nas nema broja.
NEĆU SADA KUPITI,SMRŠAVIT ĆU PA ONDA IDEM U ŠOPING!
Koliko godina tu rečenicu izgovaramo?

I tako šoping nas uglavnom baca u još veću depresiju,u začarani krug očaja i frustracije.Što sve ne radimo kako bi stvorili motivaciju? Motivacija i snažna volja.....zvući jednostavno ali je jako teško.Mi smo kao narkomani ili alkoholičari.
Teško je biti dosljedan bez velike podrške oko sebe.Da li ja imam podršku?
Kakva je ta podrška?
Svi moji ukućani žele da sam zgodna i mršava.Omamljeni često puta kaže kako mi nije žao propuštenih godina u svojoj debljini?
Uf...kako bi se posvađali.....ali je u pravu.Debljina nije lijepa,a česta
uvjeravanja da sam sretna sa sobom je čista jebena LAŽ!
NISAM SRETNA SAMA SA SOBOM! To je istina.
Momentalno sam sretna jer imam struk.Ali to nije dovoljno.Želim svoj izgled.
Danas počimam sa vama,od proteinskog dana.Bit će sranje....već znam ali eto....s vama će biti lakše.Krečem i na ponovno mučenje.
Ovog puta stvarno želim.Moram organizirati kuhinju i namirnice.
Teško je biti domačica i još k tome na dijeti.To je kao da daš narkomanu koji se želi izlječiti,da dila drogu svaki dan,a da je ne takne.
Užas....koji se ne može opisati.Koja agonija! Koliku volju i dosljednost moraš imati?
Neki dan dok sam šetala Splitom,doživjela sam stvarno ružni događaj.Netko tko me prepoznao zaderao se za mnom "Debela".
Prošla sam mrtva hladna,iako ne znam kako sam se suzdržala da se ne okrenem i dobro ga mlatnem torbom.
Došlo mi je da zaplačem od muke i da nikada više ne dođem u Split.
Cijeli dan me to jebalo.
Eto drage moje.....skinut ću se i ja za blog kad dođem na svoje!

Opaljena


Da ne gledaju, međutim, svi blagonaklono na naš Klub, to ste već, mislim, shvatili i po vašim blogovima, a i inače. Ja se svakodnevno susrećem sa OVAKVIM RAZMIŠLJANJIMA, kako po mom blogu, tako i inače.

Počmimo s dijetom, koja jest da jest. Igrom slučaja, većina nas je na UN-ki. Jer je brza i učinkovita, mada možda ne i idealna i najzdravija. Završimo sa tim da novi način života i prehrane, o kojemu ćemo imati što za reći i nakon ove dijete (već vidim kako će prštati ukusni i zdravi recepti) postane recept za naš lijepi izgled i u budućnosti.

Ljepota i zadovoljstvo dolaze iz unutra.
Ok, right.
Ali počmimo to, recimo, ovako.
S dijetom.
Da bismo postale zadovoljne svojim izgledom.
I započmimo to sve voleći više sebe, kako bi nas takve, zadovoljne i lijepe prvenstveno same sebima, mogli percipiratii i voljeti i drugi.

Jer mi to moramo.
Hoćemo.
I možemo.

Unatoč svemu i usprkos svimanaughty

Daju nam, btw, najviše mjesec dana prije nego se počerupamo, posvadimo i odustanemo od Kluba.
Eh.
A najveće se stvari rade iz dišpeta, zar ne?

Svih vas puno voli vaša

Wanda

- 18:31 - Dodaj komentar (51) - Print - #

TUESDAY WITH LORRAINE




Danas je na dnevnom redu, za vecinu nas, proteinski dan. Zadnji put sam pisala o skrobnom, pa evo za promjenu da i mene dopadne da napisem koju rijec o nekom slasnom bifteku :).

Najprije da ne zaboravimo, idemo malo ponoviti homework about proteinski day:

U proteinskom danu za ručak se jedu kuhano ili pirjano meso bez masnoće (uz meso tu spadaju u riba i morski plodovi, te tofu i sejtan). Umjesto mesa mogu se pojesti 2 jaja ili komad sira ili svježi bijeli sir u istoj količini kao i mesa. Mliječne proizvode dopušteno je jesti samo taj dan.
Uz navedene namirnice priprema se puno svježe salate i drugog povrća koje možete pirjati i ispeći, a da ostane hrskavo.
pojedite krišku kruha i pojedite 3 dcl bistre juhe bez ikakvih dodataka. Juha može biti pripremljena i s jušnom kockom. Pojedite obavezno na kraju objeda.
Ne kombinirajte različite vrste proteina (meso i mliječne proizvode, meso i jaja ili jaja i mliječne proizvode).

Za večeru se jede ista hrana kao i za ručak, ali bez juhe i kruha. Ako je za ručak bio sir, mora biti i za večeru! Pojedite upola manju količinu nego za ručak.


Dakle, sve znamo, pa na posao!

Posto je danas moj dan za savjete i sl., red je da ja napisem koju rijec o ovoj nasoj kolektivnoj dijeti. Kako sam vec malo vise od 15-tak dana na istoj, mogu vam reci da sam jako zadovoljna. Ispocetka je malo obeshrabrujuce i dosta tesko, jer ipak smo probudili organizam i metabolizam. Tesko mi se bilo naviknuti na neku odredjenu hranu po danima, no s vremenom i moj organizam i ja smo se dogovorili i metabolizam je krenuo ka zdravijem zivotu. Nisam sigurna koliko nam je zdravo skinuti u 15 dana po 3 kg, kako nam vecini vaga pokazuje, no nakon skinute zeljene kilaze treba ostati na zdravoj prehrani i ja bi rekla, i dalje paziti da odvajamo proteine od ugljikohidrata i obrnuto. Sto ne znaci da za rucak ne mozete pojesti meso i krumpir, ali neka to onda svakako bude u manjim kolicinama, ili kako bi narod rekao: Ostavi kad ti je najsladje!

Nadalje, vecina nas se pita zasto danas smijemo pojesti 3 snicle, pa to je too much, uz kruh, salatu i juhu. E pa nije too much! Ljudsko tijelo i sama gradja teze za svakodnevnim unosom proteina u tijelo, inace suprotni efekt bi bio, umor, malaksalost, i sl., jednom rijecu bez proteina nema zivota. Naime, kako samo danas jedemo meso, kolicina od tri snicle (kada govorimo o mesu) i one jedne i pol za veceru bi trebala zadovoljiti nase tjedne potrebe za unosom proteina. Pa zato drage moje dame i dragi moji djecarci, nemojte se osjecati guilty i poklopajte svo to meso, ribu, jaja, sir, whatever.

Uz sve proteine, ipak nemojte zaboraviti na vjezbanje. Meni je fitness postao lifestyle, i nadam se da ce ostati jos duze vrijeme, jer i mimo dijete, osjecam se izvrsno, malo vise fitt i malo manje gladno! Cinjenica je da nam svima ne pasu iste vjezbe. Svako zna svoj cilj!

Image Hosted by ImageShack.us

Da sad ja dalje puno ne prtljam, sigurno cu imati sta dodati od strane drugih blogerica, pa za kraj vam ostavljam prijedlog za danasnji jelovnik:

Dorucak:
Zdjelica sitnog narezanog manga i dinje.

Rucak:
Piletina s limunom
Za dva obroka trebamo:

400 g pileceg fileta
sok od jednog limuna
sol
origano
bosiljak
limunina trava
cešnjak
papar
žlica maslinovog ulja

PRIPREMA:
Pilece filete narežemo na male kockice koje ostavimo u zdjeli, posolimo ih, popaprimo, dodamo cešnjak i zacine te prelijemo limunovim sokom. Ostavimo u hladnjaku nekoliko sati (može i preko noci).
Nakon toga kockice popecemo a zatim dinstamo (po potrebi prelijevamo sa vodom). Maknemo s vatre i dodamo žlicu maslinovog ulja te dobro pomiješamo.
Serviramo uz salatu.

Image Hosted by ImageShack.us


1 komad integralnog ili crnog kruha
Salata od paradajza i luka, samo posoljeno.
3dl bistre juhe (for me works voda s vegetom, prokuhano dakako:))

Vecera
Same story kao za rucak samo svega pola manje, i bez juhe.

Boun apetit! And have a great day!

Lorraine







- 06:00 - Dodaj komentar (40) - Print - #

ponedjeljak, 12.02.2007.

VOĆNI DAN. OPET.

Image Hosted by ImageShack.us

Dan četvrti.
I to voćni!
Jopet.rolleyes

Kriza.
Samo kilo i po sam smršavila.
Pas mater.blabla
A pazila sam, i po kalorijama, i sve.
Za onu stvar…

I za ne falit, još mi je bila i menstruacija. Punih tjedan dana… «onih» dana u mjesecu… bila sam napuhani balon koji non-stop pišucka, plducka i noću se prevrće po krevetu od gladi… i na kraju ustaje u zoru, opet od gladi. Od svega skupa najbolje mom psu. Dobije prvu šetnju već u 6. Tješim se da je tako bilo i prošli put i da su tek nakon desetak dana kile počele padati a side effects se smanjivati.

Ali kile će pasti!
Dakle, ne smijemo se obeshrabriti ako se to već nije počelo događati, jer to se MORA kad-tad počet događat, ako sve radite kako treba. Svaka od nas ima drugačiji metabolizam i imala je i drugačije menije, a pametna moja glavica s nostalgijom se sjeća i onih godina ispod 30, kad bih skinula 5-6 kila dok rečeš seks… pardon keks…a onda sam odjednom proslavila 39. rođendan… maltene preko noćirolleyes… i kile su se skidale svake godine sve teže

Šteta što se ne seksam već neko vrijeme.
Mislim da bi mi nervoza bila manja i da bi kile išle brže dolje… vi koje imate s kim, učinite to i za mene! A da vam pravo kažem… ma ne bih o seksu u voćnom danu. Ni u škrobnom. Ni u ugljikohodratnom. Ni u proteinskom. Kad onda, 'bemu?

Voćni dan je idealan, zapravo, za seks. Tad smo najlakše i najmanje otrova ulazi u nas, a najmanje… plinova… iz nas.

Znate kako su one egzotične ženske na cijeni?
Pa nisu pizde one egzotične ljepotice iz egzotičnih krajeva. Ne natuku se, kao mi, šugova, fažola, sarmica, punjenih paprika, pohanog, pizza, kolača, sendviča… nego egzotična ljepotica s orhidejom zataknutom u kosi drmne ananas, kivi, mango, papaju… i onda tako vitka i mirisna vodi ljubav sa svojim čovjekom. I nenadmašna je u tome.

A ne ja! Ja sam nenadmašna samo prije nego se najedem svakakvih gluposti. Onda mi padne život i poslije jela mogu samo ići leć, ništa drugo.
Ali ne!
Ne više!
Plan je napravljen.naughty

Želim izgledat kao karaoka i plesati u tangicama sambu u karnevalskoj povorci u Rio de Janeiru. Mislim, mogu ja i sad bez ikakvih problema plesati u tangicama sambu u karnevalskoj povorci u Rio de Janeiru, ko mi brani, ali bi ja i da se ne tresem cijela pri tom, neg da sam tvrda i zategnuta. I vitka. I sve. I baš.

U to ime trpim i danas, na voćni dan, sjedim pred kompom, pišem vam ovaj post, i grickam mrkvu. GI, ili ne. Ja grickam mrkvu. Jel se smije? Ruby, Ledena, što je sa mrkvom danas?

Osjećam se ko zečica. Ne ona sexy, Playboyeva, nego više nekako ko prava mala guzata divlja zečica u polju, koja gricka pohlepno mrkvu, koju je netom mrknula iz seljakovog vrta, i to s takvim žarom kao da je ta mala mrkvica najsočnija delicija na svijetu.
Sve za ljepotu!

Današnji sam dan sebi zamislila ovako, a možda i griješim, ali će me u komentarima, nadam se, ispraviti one koje znaju više od mene.

DORUČAK:
U jednu zdjelicu sam izrezala na kockice pola banane, jabuku, malo svježeg ananasa (ima ga sad već za 8 kuna kilo!), naranču i krušku, žlicu grožđica i sve zalila sokom od pola limuna i prstohvatom (obožavam ovaj izraz u receptima, zašto, pobogu, ne izmisle izraz šakohvat?) kokosovog brašna... mmm. Dio sam pojela za doručak, jednu zdjelicu, a ovo se i djeci svidilo. Na svu sreću.

RUČAK I VEČERA:
Napravila sam kompot od jabuka, krušaka, limunovih kriški, malo suhih marelica i šljiva, par sušenih datula i tek malo cimeta. Ohne zucker! Prstohvat again.naughty Ukusno je, zdravo je i imam osjećaj toplog obroka kad pojedem topli kompot. Pojest ću pun tanjur za ručak i za večeru. Jest da se hranjivi sastojci voća kuhanjem gube, ali možemo štogod i žrtvovati za osjećaj punijeg želuca .


I tu ostaje i pitanje da li je kuhano voće dopušteno danas?

Ne zaboravite podijeliti voće u do 5 obroka, vodeći pri tom računa o tome da pauza između obroka bude najmanje dva-tri sata.

U prilog današnjem danu, osobito voćnim doručcima, ide i jedan poticajni mail, kojeg smo dobili od naše čitateljice Snježane O. Pa kaže:

Drage moje curice,

želim vam otkriti jednu knjigicu koja se zove FIT FOR LIVE autor DIAMOND, koja mi je promjenila život odbacivši svakojake dijete koje sam isprobavala godinama.
Tajna je sljedeća: doručak NIJE NAJVAŽNIJI OBRok, nego se ujutro do nekih 12 sati jede samo voće, jer organizam ima 3 ciklusa, a ciklus probavljanja traje još u jutarnjim satima. Dalje se jede tako da se ne kombiniraju ugljikohidrati i bjelančevine, dakle jedeš meso i salatu (bez priloga), a ako želiš krumpir onda ga jedeš samo sa salatom.
To je sva mudrost, nisam uopće gladna, i tako se hranim već godinama i čak mi meso baš i ne fali jer rađe jedem krumpir, a ni slatkog se baš ne odričem.
POZDRAV svima i dršte se UN dijete...


Moj savjet dana, a možda i mjeseca, a možda i tri mjeseca: štogod jedete, jedite malim priborom za jelo: malom žličicom, malom viljuškom… psihološki je bolje, vjerujte mi na riječ. Imate osjećaj da ste pojeli više. I ne, ne osjećate se kao Guliver.

U međuobrocima danas, dakle, grickam mrkvu.

I gledam, recimo, kako sada baš lijepo jede moj Mali Pas.
Sretan je to pas.
Jutros u 5 je mrknuo bioaktiv sa integralnom rižom. Popodne će dobiti izmiješanu pseću konzervicu od govedine sa suhom hranom. Sad jede piletinu, mrkvicu, brokulu i integralnu rižu. Samo nebo zna kako bih rado kleknula kraj njega i otela mu ručak, posolila ga i smazala.
Prvo ručak.
Pa onda i Maloga Pasa.
Drži me samo to što mi je sutra proteinski dan.rolleyes

Ozbiljno razmišljam o tome da vas zdušno potaknem na to da članice i članovi kluba počnu organizirano izlazit po gradovima. Gdjegod je to moguće. Jer su drugim prijateljicama njihove priče, planovi i režimi prehrane skroz dosadni, do te mjere da i otvoreno očima kolutaju na spomen, recimo, ugljikohidratnog dana.

Dakle bi trebali izlaziti samo oni što su na dijeti skupa.
Naročito kad je voćni dan.
Jer u tom se danu doma ne smije biti!!!

21. veljače Pepelnica nas uvodi u korizmu.
Ne seksam se, ne pijem, ne pušim, na dijeti sam… u nadolazećoj korizmi ja se zapravo ne želim ničeg više odreći ovaj put.
Ja sam se, naime, već svega odrekla
Da se nije ko slučajno usudio bar još 15 dana govoriti o vodenom danu!!!

Idemo dalje, Karakter Club!
Šta je ovo za nas!?
Pih!

Voli vas svih vaša

Wanda

- 12:47 - Dodaj komentar (42) - Print - #

nedjelja, 11.02.2007.

ugljikohidratni dan 101dalmatinka style

Image Hosted by ImageShack.us

zna se da su moje kile došle od isključivo puno spizice i još više depresije, da ne pričam o totalnoj fizičkom obamrlosti kad je u pitanju kretanje. ne voli se ova Dalmatinka znojit, a ne, ne, ne...osim ako nije u pitanju znojenje jedne određene liste :P

natukla sam ni manje, a jbg mogućebitno da je i više, jedno 20 kila po povratku iz Zagreba. onaj koji mi sad kaže da to nije bilo vridno toga ima da mu kažem- pričing to the kvajer!-

daklem :D natukla se vaša 101dalmatinka jedno lipih 20 i kusurić kili u protuvjerdnosti toplih sendva iz Popaja, pizzeta sa škampima iz istog mog omiljenog legla svih zala, pa soparnika, pa domaće mamine
spize od ribe, sarmica, bunceka, piceka i svih tih ostalih -ceka...

pa sam počela radit u ''svi smo mi rođaci'' d.o.o. pa me pukla još veća depresija, koja me btw još i dana danas zna opalit kad se sitim da sam mogla ipak bit malo veći karakter pa prespavat koju noć na klupici u parku u Zagrebu i preskočit ovaj vrtuljak dijeta i fiskulture :P

u narednih godinu dana sam natukla još 15 kila :( i živo mi se češkalo za to!

al onda jedan dan nisam više mogla obuć svoje sexy čizmice! ( zanimljivo kako žene više vjeruju svojoj oblekici neko sopstvenoj vagi! )

benti 101! ideš mala odma na pretrage tutto completo pa na dijetu! ajmo ajmo ajmo živo!

i otišla ja u Zagreb ( vraćam se Zagrebe tebiiiii :P nemreš dihat bez malo smoga u plućima jbg ) u kliniku Zagrebačkog osiguranja ( btw mnogo lepo žene moje, toplo preporučam. em zgodni doktori, em svi mladi, em većina još uvijek single! em čisto i estetski ko da ste u frizeraju a ne u klinici. samo fali Šemso :P ) i sve mi obavili u jedan dan. izvadili krvi ko jato vampira, al su brzinski to majstoji obavili da mi je bilo odma manje žao ruknut 2 ipo kekice za taj krvoločni tretman. i rekoše čike u bijelim kutama da je svih 101 dalmatinki ok al da im je kilaža malčice previše zabrinjavajuća. picamajstor reče isto. ništa od m-m-m ako se ne središ kvantitativno...

u strahu za ljepšu dimeziju života, uputim se internistu da me on dokrajči. ne mogu reć da mi je rekao nešto novoga al što vam čini jedan ugodan mladi,da ne spominjem više mladi :P doktor...odma mi je podigao moral i rekao da ćemo uskoro trčat maraton. sve ja klimam i mislim se- jesi lip, al ja ti trkat maraton neću. možemo se eventualno igrat '' horizontalnog maratona ''. isto se gube kalorije :P a ako je vjerovat tablicama aktivnosti i utroška kalorija...moram pod hitno nać novu žrtvu :)

preporučili su mi tablete Xenical koje vežu masnoće na sebe i poboljšavaju probavu, ali vam od njih go*no ( da prostite, stolica ) bude malo rijeđe konzistencije pa vam uza sve muke jedne dijete to ne preporučam. jabučni ocat vam je također preporučljiv, ne od strane mene jer meni to samo nagrize želudac i stvori rupu koju ne mogu začepit ni kuglačkom kuglom, radije pojedite jabuku. puna je vitamina, vlakana i zasitna je kao namirnica.

također savjetujem čaj. osobno sam ovisnik o čaju i mogla bi ga pit non-stop. ljeti pogotovo. i to ne hladni! dokazano je da pijenje čaja-spremanog na klasični način i konzumiranja istog na temperaturi od 80 c° ljeti tijelo hladi. znojenjem naravno. što je jako bitno u dijeti. znojenjem se izbacuju toksini i ostale štetne šporkice pa tijelo ostaje slobodno primiti korisne radikale. u našem slučaju papicu :P

da ne spominjem kako će vam makar na sekund bit lakše kad stanete na vagu tako oznojene i vidite da imate bar kilo manje :P

enivej...mislim da je dosad već rečeno da ja nisam na UN dijeti. ako ćemo iskreno ja nisam na dijeti uopće. JA SAM NA NAČINU ŽIVOTA!

moj životni režim odfrlje izgleda ovako:

- ujutro na tašte popijem jednu tabletu naziva Reductil. prilažem tablicu usporedbe Xenicala i Reductila moguće ju je kupiti samo i isključivo na recept koji vam doktor prepiše ako imate veliki index masnog tkiva, kao što je u moje malenkosti slučaj :)

tablete koje se propisuju u svrhu smanjivanja tjelesne težine se zovu anoreksici.

ne škodi vam se raspitati kod vašeg obiteljskog lječnika za taj ljek, jer je jako djelotvoran i meni je pomogao oko prvih 20 kila sasvim bezbolno i bez nekih manga odricanja.

doručak

- doručak je najvažniji obrok. to je zakon. tako propovjedaju u školi i vjerujte mi to je istina. ako ujutro ne doručkujete odmah organizam gubi na brzini obrade podataka i od ranog jutra vam treba puno više vremena da provarite svaki sljedeći obrok.

ja to ovako vidim. zamislite me kao lokomotivu. ( ne neću ja ulaziti u ničiji tunel ccc ) moj mozak je strojovođa i on kaže da za pravilan početak dana, tj. za pokretanje lokomotive treba odgovarajuća količina goriva. svi ostali obroci su samo održavanje razine energije.

najbolji mogući doručak je onaj koji vas zasiti i sadrži dovoljno energije da izdržite najnaporniji dio dana, a to je vremensko razdoblje do ručka. ja, kao i mnogi ljudi, radim u jutarnjoj smjeni. putujem svako jutro i iznimno je važno da ne idem na posao gladna, čisto da nebi bilo mrtvih dead

obično složim mali sendvič od crnog kruga ( seljak ) pureće šunke i neki low fat namaz, danas ih bar ima na biranje. također je dobro popiti svježe iscjeđen sok od naranče. ili neku voćku. bili što što sadrži prirodne šećere kao dodatni izvor energije.

ručak

- ručak je več ležerniji. nešto lagano je moja deviza. što je lagano nemoguće uz moju dragu i predivnu nevistu slavonku ali dogovorimo se ipak nekako. ona mast van iz moje prehrane, ja zauzvrat jedem sve što mi se stavi na tanjur. u manjim količinama naravno rofl

- međuobroci su dopušteni, ali preporučeni kao voćni obrok. poanta je održavati razinu energije potrebne da se izdrži dan ali bez pretrpavanja hranom koje bi imalo kontra efekt.

večera

- večeru obično preskačem. trebalo bi imati i večeru, ali ja često zaboravim pojesti do 18 sati ( obično se ta ura preporuča kao zadnja šansa za večeru. može to biti i 19h samo ako je zadnji obrok 3 sata prije spavanja.)

večera bi isto tako trebala biti nešto light. ja ako se sjetim obično pojedem neki light jogurtić i komadić seljaka sa sirom ili neko voće ili muslije. preporučam probavin. i obavezno 3 sata prije spavanja jer probavin ima jedan onako rofl tekući efekt stolice.

u bilo kojoj ljekarni možete nabaviti knjižicu sa tablicama masnih točaka. zanimljivo je da neke od najzdravijih namirnica imaju jako puno masnoća. također i da postoje dobre i loše masnoće. npr. lignje su jako masne. hobotnica također. srdele isto. ali razlika između srdela i liganja je baš u tim dobrim i lošim masnoćama. srdele thumbup

još jednu drugačiju dijetu poslala nam je the one


South beach dijetu je osmislio za svoje pacijente poznati američki kardiokirurg,dr. Arthur
Agatston.Prehrana se bazira na unošenju dobrih ugljikohidrata i dobrih masti.

Dijeta se provodi u 3 faze,
Prva faza traje 2 tjedna i gubi se od 4-7 kg.
Druga faza traje također 2 tjedna i gubi se oko 3 kg.
Treća faza traje ostatak života :)

Pošto sam ja već bila na toj dijeti,opisat ću vam svoje iskustvo.

Dakle,prva faza je najteža.U knjizi piše da nisi gladan,a ja vam kažem da jesi.Uglavnom se javlja
glad zbog totalno novog načina prehrane.Meni osobno je hrana imala dosta čudan (bljutav) okus jer
nisam bila naviknuta na nadomjestak za šecer i slične stvari.U toj fazi se stvarno izgubi do 7 kg
(ja sam 6,sa dva manja prekršaja ;))

Druga faza je puno slobodnija.Polako se vraćaju neke namirnice u prehranu i puno je veći izbor
jela.U toj fazi se u dva tjedna gubi oko 3 kg.Inace se u toj fazi ostaje dok se ne postigne željena
težina,znači ako želite izgubiti jos 3 kg,ostanete još dva tjedna u toj fazi.

Treća faza je ostatak zivota.Ovo ce se činiti malo brutalno,ali nije.Jednom kad uđeš u tu
dijetu,uopce nije problem organizirati si prehranu na taj način.U trećoj fazi je skoro sve
dopušteno,osim kruha i još par stvari.Glavna poanta je da jedeš dok ne prestane glad,što znači da
nema gladovanja,ali isto tako nema ni prežderavanja.

Malo je teško u početku dok ne skužiš koje su masti i ugljikohidrati dobri,a koji ne.Jednom kad to
naučiš je lagano pripremati jela i općenito biti na toj dijeti.Za ovu dijetu treba kupiti knjigu,jer
na netu nećete naći tako detaljan popis namirnica i objašnjenja.Postoji i kuharica,koja je
fantastična i raspoređena je po fazama.Nakon što sam pročitala kuharicu,ja sam pocela sama
kombinirati priloge,jela i deserte.E,da,cokolada je dozvoljena :)
U slučaju da se faza ostatak života prekrši i nakupi se par kilica,bez problema se možete vratiti u
drugu fazu dok ponovno ne dođete do željene težine.Meni je najbolje kod ove dijete što prvo nestaje
salo sa trbuha :) i ne postoji točno određeno što se jede taj dan.Slobodno se može kombinirati
unutar te faze.

Upozorenja!

ako ne možete bez kruha,tjestenine,pizze i slične hrane,ova dijeta nije za vas.Ako ne
možete bez slatkog,onda je.U početku zahtjeva dosta razmišljanja i novaca.Možete u svoju kuhinju
slobodno ući sa bagerom na početku dijete ;)Ja osobno se nisam pridržavala normativa hrane i to
apsolutno nije utjecalo na gubitak kila.Dosta namirnica kojih ima u kuharici,kod nas je teško za
nabaviti :( ali postoje zamjene.

A sad par kombinacija da shvatite o čemu se radi;

Biftek,pečen po zelji,ali obavezno na maslinovom ili repičinom ulju.
Prilog;povrće na žaru.

Puretina sa nemasnim sirom i vrhnjem zapečena u pećnici.
Prilog;neko kuhano povrće (osim krumpira)

Deserti;
nemasna riccota u koju se doda ekstrakt vanilije(ja stavljam sojino mlijeko s okusom vanilije) i
nadomjestak za šećer.To se stavi u zamrzivač i nakon par sati je izvrsno.

Jagode umočene u crnu cokoladu :)

Frape od mekinja i voća po izboru.Sve se skupa strpa u mikser,doda se malo mlijeka i to je to :)

Ako netko ima nekva pitanja,može mi se slobodno javiti na mail.
Držite se svoje dijete i neka vam ljeto i bikiniji budu u glavi u trenutcima kriza ;) ;kaže the_one


a sad trenutak koji ste sve čekale...nut ovako nekako smijeh

101dalmatinka does the ugljikohidratni dan!!!

- doručak svi znate. nema tu velike filozofije. dvije voćke. preporučam da stavite ruku u frižider put police s voćem i šta ste uzele-uzele rofl ne zaboravite da voćke moraju biti iste.

p.s. nema varanja pa da recimo uzmete Nutellu s police. nema ups no

- ručak Slojevita integralna pizza

Svima vama koji se pitate zašto je pizza uvijek od bijeloga brašna, odlučili smo u meni uvrstiti integralnu pizzu, što nije jedini kuriozitet vezan uz nju. Osim punim okusom cjelovitoga brašna, iznenadit će vas i slojevitošću.

Vrijeme pripreme:1 h
Zahtjevnost:Srednje zahtjevno

Sastojci za 4 osobe

Za tijesto:

-400 g integralnog brašna
-1 vrećica suhog instant kvasca
-5 žlica maslinova ulja
-1 žličica soli
-250 ml tople vode

Za nadjev:

-250 g patlidžana
-150 g tikvica
-50 ml maslinova ulja
-1 staklenka Umaka za pizzu Podravka (350 g)
-50 g pinjola

Priprema:

1. Brašno pomiješajte s kvascem, dodajte ulje, vodu i sol pa zamijesite glatko tijesto. Neka se diže na toplome mjestu oko 20 minuta.
2. Patlidžane narežite na tanje ploške, malo posolite i nakon kratkog stajanja ocijedite. Tikvice narežite na uzdužne ploške. Patlidžane i tikvice popecite na maslinovu ulju i ohladite.
3. Pripremljeno tijesto podijelite na tri dijela i na pobrašnjenoj dasci svaki dio razvaljajte u krug promjera 20 cm. Okrugli kalup premažite s malo ulja i stavite list razvaljanog tijesta.
4. Po tijestu rasporedite pola količine umaka za pizzu, povrće i pinjole. Zatim stavite drugi list tijesta pa ponovite postupak. Na kraju poklopite trećim listom tijesta.
5. Površinu izbodite vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 minuta.

Posluživanje:

Pečenu pizzu malo ohladite, a zatim narežite i poslužite.

Savjet:

Za posipanje daske kod valjanja tijesta upotrijebite oštro brašno.
Ovo možete i zamrznuti.

Zamrzavanje: Tijesto za pizzu pripremite prema 1. koraku recepta. Razvaljajte ga na tri jednaka dijela prema 3. koraku i pecite na 200°C oko 10 minuta. Ohlađeno tijesto rasporedite u veću vrećicu ili zamotajte u foliju tako da između svakog lista tijesta bude sloj plastične folije.
Odmrzavanje: Neka se pizza na limu odmrzava na sobnoj temperaturi 30-ak minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev (2. i 4. korak). Pecite je na 200°C 20 minuta.
Trajnost: 60 dana

- večera - Pandoleti

Suhi pandoleti, izvrsni i kada odstoje, idealni su za praznične, rođendanske i svadbene proslave koje iziskuju dugotrajnu pripremu i veću količinu kolača. Postoje li one, razbit će sve predrasude o suhim kolačima.


Vrijeme pripreme: 40 min
Zahtjevnost: Jednostavno
Energetska vrijednost:345 kcal / 1442 kJ

Sastojci:

-700 g pšeničnog oštrog brašna tip 400
-prstohvat soli
-1 vrećica praška za pecivo
-6 jaja
-200 g sladila ( najbolje voćnog šećera, DM )
-100 g maslaca
-100 g grubo nasjeckanih badema
-100 g grožđica

Priprema:

1. Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, jaja, sladilo i maslac te zamijesite tijesto.
2. Umiješajte bademe i grožđice.
3. Tijesto uvaljajte u tanke duge valjke te složite razmaknute u tepsiji.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ne dobiju lijepu boju (oko 25 minuta).
5. Još vruće režite na kose ploške.

Savjet

Ovi suhi kolačići prikladni su za duže čuvanje u poklopljenoj posudi.


budite mi dobre, lijepe i pametne danas cure kiss

vaša 101dalmatinka

apdejt

Rudarka nam je poslala mail u kojem nas upozorava na sitne greškice koje nas polako vode u propas. cure pažljivo čitajte!

Kako bih pomogla ovom, nazovimo to «projektu» htjela bih malo naglasiti one tzv. «sitne stvari» koje su zapravo i ključ uspjeha, neću sad napisati dijete – već održavanju težine.

Kao prvo, većina ljudi (da ne velim žena) je u stalnoj jo-jo situaciji. S jedne strane dijeta kojom (nakon puno odricanja) skinete do određene kilaže i/ili izgleda, a onda opuštanje – i eto opet iste kile natrag...

Znači, od onih – dobar doručak, ručak i lagana večera – koju ruku na srce pitanje da li itko tko radi može hvatati tim ritmom. Ja se npr. dižem u šest kad jedva zgutam nes s puno mlijeka, kakva klopa. Jedem u 10h tzv. «gablec» – i to za taj obrok ne mogu jesti grah i kobasice i sl. «težačku» hranu što nudi naša kuhinja pa pokušavam naći nešto «lakše» jer sam do tog vremena ipak samo sjedila za radnim stolom, a ne kopala kanale. Pa onda slijedeći obrok je oko 6h s Malom koja u to doba dobiva inzulin i večera kuhani obrok) kako nam preporučaju ženski časopisi... Naravno, Mala do tog trenutka pojede 5 obroka (šesti je prije spavanja) uključujući voće kao jedan obrok..

I sada ono što sam htjela naglasiti. Postoji jedan vic: Dođe pretila žena kod doktora i ovaj joj preporuči da manje jede. Veli ona «Doktore, jel da smanjim obroke?» A On kaže «Ne Gospođo, izbacite ono između obroka!»

Sad malo računanja: Koliko kava dnevno popijete? Koliko šećera stavite u svaku? Računajmo. Većina ljudi stavi jednu vrećicu od 5 g. Recimo 3-4 kave na poslu, možda jedna s prijateljicom ili doma s mužem – ukupno 5 kava dnevno. Puta 5 g = 25 g bijelog šećera da niste trepnule (to vam je dobra šaka šećera da to prikažemo plastično).

Onda ste žedne – na poslu ili u kafiću – «Molim jedan sokić» - opet šećer (da ne velim kalorije tj. energija koja vam se direktno «lijepi» za tijelo).

Pošto smo mi u tom «slatkom» filmu – naravno da svakom soku provjeravamo sastav – čak i one Jane s okusima limuna, agave, štoliveć imaju šećera. Ne bi vjerovali!! Drugo, oni «Ohne zucker» sokovi isto tako Maloj dižu šećer tj. imaju tzv. voćni šećer i naravno određenu kalorijsku vrijednost koja je mala «energetska bomba».

Slijedeće: grickalice se u engleskom žargonu zovu «junk food» oliti «hrana – smeće». Osim što imaju masnoće, imaju i šećer (!) i soli od koje ste žedne, a onda na kraju i gladne...

Dalje, jedan mali savjet (ne znam da li sada o njemu smijem pisati jer ste svi više-manje gladni od dijete) – kolač se uvijek, ali uvijek jede samo jedan!! Moja Mala, makar je dijabetičar, ali zbog zdrave psihe na dječjim rođendanima ima pravo odabrati jedan (mali!!) kolačić. Svi bi se tako morali ponašati. Pogledaš izbor, izabereš jedan i to je to...
Tako ja to radim.

Hoću reći na kraju – nije sve samo u dijeti. I poslije svega je dobro paziti na sitnice koje vam mogu neprimjetno vratiti teško skinute kile. : Rudarka


kako je u mojoj familiji dijabetes nasljedan tako da ja, mada mi on nije dijagnosticiran, pratim razinu svog šećera onim malim testerićima koje možete kupiti u ljekarni. često ljekarne imaju te akcije mjerenja krvnog tlaka, težine, indeksa tjelesne mase i sl. pa tako i razine šećera u krvi. iskreno nije loše i to provjeriti. kao ni hormone koji isto tako znaju biti uzrok pretilosti.

moj savjet vam je cure moje da se redovito pregledavate i vodite računa o svojem zdravlju i težini. danas postoje čak i kod nas privatni laboratoriji koji će vam sve pretrage obaviti isti dan. ako ne isti onda u svakom slučaju puno brže od naših državnih bolnica. za zdravlje vam nesmije biti žao dati novce. kao što to moja Imelda kaže : plati pa se rugaj.

ono što sam zaboravila reći u svojom filibusteru rofl jest to da je moja dijeta pod nadzorom lječnika. u početku sam išla svaki tjedan, pa zatim svaka dva i sad idem jednom mjesečno doktorici na kontrolu. izmjeri mi tlak, pa jednom spravicom indeks tjelesne mase, pa sve to ljepo zapiše i prati moj napredak.

i još nešto. nemojte se vagati svaki dan. to vas samo deprimira jer ne vidite rezultate. pustite da prođu dva ciklusa ( ciklus je po UN dijeti 4 dana ) pa onda stanite na vagu. promjena će biti jasno vidljiva. i bit ćete jako ponosne na sebe ljepe moje kiss
ako rezultat izostane...netko je malo griješio njami ali znam ja da će rezultata biti.

jer mi smo karakter klub!

vaša 101dalmatinka

- 10:56 - Dodaj komentar (29) - Print - #

subota, 10.02.2007.

Škrobni ili koji god, jede se nešto :)

Sada su 4 sata i 50 minuta ujutro. Od ponoći sam se prevrtala po krevetu. Glad ne da mira. Pa rekoh, idem se iživljavat na tipkovnici. Sada znam kako je ovisnicima na odvikavanju.
Gledam one vježbice koje su u postu ispod. Divne su, ali ja nemam snage niti listati stranice u knjizi, a kamo li raditi trbušnjake. Jesam li jedina? Image Hosted by ImageShack.us

Od svih dana, škrobni mi je ispao nekako najdraži. To je ujedno i dan u kojem za večeru ne moramo jesti isto što smo jeli i za ručak.

Doručak je naravno isti kao i uvijek. 2 voćke.

Moj odabir za današnji ručak:
Na žličici maslinovog ulja popržite kapulu. Tome dodajte nasjeckanu zelenu i crvenu papriku. Nakon minutu, dvije dodajte malčicu vode (da pokrije dno lonca) i ostavite da se dinsta. U to ubaciti malo kukuruza i zgotoviti sa začinima (vegeta, papar, lovorov list ili što god).
Prije svega toga posebno skuhati rižu (tko voli integralnu, bilo bi dobro skuhati upravo nju) i pomiješati sa prethodno poprženim povrćem.
Uz to možete i salatu. A i šnitu kruha.

Večera:
Trebaju vam 3 krumpira očišćena i narezana na ploške, pakiranje šampinjona (može 5 komada cijelih pa narezati ili kupiti one u konzervi), brokula, 1 žlica maslinovog ulja, 2 žlice vegete i 3 žlice vode.
Sve skupa izmiješati u vatrostalnoj posudi i staviti peći na 200 °C oko 25 min.
Prepolovite količinu punog tanjura (da mi ne zaboravite).

Dva recepta, pa kome se sviđa neka kombinira kako mu paše vremenski, količinski i ekonomski. Image Hosted by ImageShack.us

Što se onih koji ne vole maslinovo ulje tiče, link na tekst o lanenom ulju.

Negdje sam u komentarima prethodnog posta pročitala da se netko žali na lošu probavu, zbog ove dijete. Ne postoji nikakav problem koji negdje na nekom forumu nije riješen, pa tako ni ovaj.

Rješenje za olakšat crijeva:
-> čaša tople vode ujutro natašte ili
-> lanene sjemenke (pojma nemam di to ima za kupit) koje možete ubaciti u svoj dnevni obrok kao dodatak pri pripremi jela (koliko sam uspjela shvatiti)


Savjetujem vam da nekako u svoj današnji obrok ubacite kombinaciju s brokulom, jer je ona bogata kalcijem. Kojeg u ovoj dijeti baš i nema (osim eventualno na proteinski dan), a kalcija nikad dosta. Ne želimo si artritis navuć na vrat, jel tako wink

Zaboravih skoro... ako ste imali glavobolje prva dva do tri dana... onda ste osoba s niskim tlakom, kao i ja. Ova dijeta je idealna za visokotlakaše. Rješenje... a kava. Bez mlijeka, ali šta je tu je.

Za sada toliko... držite mi se

Ruby



UPDATE:

Poslala nam Kat mail. Crkla sam od smijeha.

Pušim jednu kutiju na dan. Živčana sam. Derem se. Udaram ljude. Kat na dijeti reloaded. Većina vas provodi UN djetu dok jedino ja, kao i uvijek, nešto radim po svome.
Bila sam na toj UN djeti jednom davno. Smršavila 3 kg u 7 dana. I pila alkohol zadnji dan.:D

Dakle, od ponedeljka,ja živim na jogurtu i narančama. Dvoumila sam se između tog dueta i onog koji čine štapići i cola light.Mislim da sam ipak bolju opciju odabrala.
Evo, već nakon par dana,vidi se razlika.Ja vam vrtoglavo brzo skidam kile...ali zato i dobivam.Zgriješila? Jesam.Prokleto pivo!

Visoka sam 167. Teška sam 62 kile. Ja želim najmanje 54. Moj problem čine "trbuščić" i sise.Ja želim manje sise.Ne četvorku,već trojku.Bokove nemam,guzicu još manje. Ironija je u tome što bi ja dala zlata za veće dupe. Ali,Bog,lukav kakav je,napravio nas je takvima-nesavršenima. A uvijek želimo ono što ne možemo imati.

Nikad nisam bila mršavica. Ali, ovo me ljeto udebljalo navjerojatnih 7 kila.Kako? Jedi,jedi i jedi u 2 po noći i eto ti kila ko iz pi*ke materine.

Baš mi je žao što Ekspretila više ne piše blog. Njoj bi se ovo sigurno jako svidjelo. Ona je pisala zakon postove i nikad neću zaboraviti onaj njen post o tome kako će smršaviti.Bila sam zadivljena.To bi bila savršena "himna" za sve nas.

Moj savjet-zapamtite da ništa na ovom svijetu nije lako.Za uspjeh je potrebno puno,puno i još više od toga.Trud se na kraju UVIJEK isplati.Odustati boli mnogo više nego nastaviti dalje,koliko god to teško bilo.


Evo par činjenica koje vas zanimaju:

-zeludac ne zna kad je pun.Tek nakon 20 minuta šalje poruke mozgu

-obicna voda vas baš ne zasicuje kao ni hladna hrana(ovisi o kolicini).
Topla voda zasicuje jer zeludac reagira na toplinu i šalje mozgu poruke da je sit.Mislim da ja
zato najbolja goveđa ili kokošja juha(bez ikakvih dodataka) kada vas uhvati jaki
napadaj gladi

-makar je povrce ugljikohidrat,ne sadrzi masnoce i time ne deblja

-tekuca hrana ne deblja (osim ako to nije ulje ili masna juha)

-tijekom seksa se gubi oko 2000kcal zbog ubrzanog rada srca i mišića

-pusenje ubrzava metabolizam (ali ako ne pušite,nemojte niti početi)

-osjecaj leptirica u trbuhu trosi ni više ni manje nego 500kcal

-zivciranje,bijes,gnjev,ljutnja te ostalo povezano čini srce da brze kuca i time
trosi energiju tj. kalorije

-prevelika opterecenost hranom izaziva apetit

-debeli ljudi mogu u tjedan dana na tezini izgubiti i do 10kg,no što su mršaviji sve
je teze...

I ja ću se slikati polugola za blog uskoro.Hoću.


A ja kažem, draga moja Kat ma šta polugola za blog? Za Klik. za Klik. Ne zvala se ja kako se već zvala.

- 18:30 - Dodaj komentar (60) - Print - #

petak, 09.02.2007.

KONAČNO

Savjesne moje kako ste?
Nakon ovog dana iza nas, sigurno ste ponosne same na sebe, i imate potpuno pravo
I što je sad na pameti?
Ah, konačno i taj dan, sad ću se..što? Najesti?

Eee, nema toga slijedeća tri mjeseca. Zaboraviti. Ne tražiti zadovoljstvo u hrani, ne, ne.
Stanite danas na vagu. Koliko se pomakla kazaljka...to je zadovoljstvo. Uživajte u sebi i svojem karakteru.
Ali priznajte, ajde priznajte, kada će danas biti ručak? U 12, najkasnije, jel da? Ali vodite računa, ako budete ručale u podne, slijedeći obrok smije biti najmanje 4 sata iza tog prvog. Ostalih dana razmak može biti tri sata, na voćni dan 2 sata. Danas 4, jer je proteinima toliko potrebno da se probave.
I nisam popila svu pamet svijeta, tako je preporučeno u knjizi 90-dnevna dijeta. Valjda one znaju.
A kao nagrada, što slijedi....

Veliki odrezak, puuuno salate, svakakve, kriška kruha, mala, mala, i juhica

Mmmm, već od jutra miriši...

Evo, kako osjećam VELIKU odgovornost svojeg urednikovanja petkom, već dva dana razmišljam što bih napisala...Velika je to odgovornost, držati u dobrom raspoloženju cijenjeno blogersko društvo, koje bi prigrizlo, trenutno, i pljesnivi kruh samo da smije.
Kako nemam osobitog smisla za zabavljanje, ali imam za predavanje, održat ću vam maleni tečaj oko proteina, ili bjelančevina.

Dakle, kao prvo, da bi shvatili značaj današnjeg dana i prehrane...

Uz vodu bjelančevine su najvažnije tvari u tijelu. Od prvenstvenog su značenja za rast i razvoj svih tjelesnih tkiva. Glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujuči srce i mozak.

Proteini se sastoje od malih građevnih jedinica, jednostavnih molekula koje nazivamo aminokiseline. Postoji samo dvadeset različitih aminokiselina koje grade čitavo mnoštvo različitih proteina (kožu, kosu, mišiće, mozak, jetru, srce, albumine, imunoglobuline, veziva...).

Proteini ili bjelančevine nalaze se u raznim vrstama prehrambenih namirnica. Može se gotovo reći da su u većim ili manjim količinama zastupljeni u svoj hrani osim u rafiniranim šećerima i mastima. Hrana životinjskog podrijetla poput mesa, riba, jaja (bjelanjak), mlijeka, jogurta i sira dobar su izvor proteina u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Osim što sadrže mnogo proteina te su namirnice izvor svih esencijalnih aminokiselina.
Od biljnih namirnica jedino je soja ona koja sadrži sve potrebne esencijalne aminokiseline.

Kao i inače u životu i kod kupovine bjelančevina vrijedi staro pravilo: koliko novaca toliko vrijednosti. Ne zanosite se idejom da možete jeftino dobiti prvoklasni protein. Niti slučajno.
Meso i riba su odlični izvori bjelančevina. No, stručnjaci danas upozoravaju da treba paziti na količinu konzumiranoga mesa jer ono često sadrži sakrivene masnoće (aha), a u posljednje vrijeme često i hormone, te nažalost i nepoželjne bakterije.


Još ponešto o soji, za one vegetarijance, koji bi rado držali korak...

Sojini odresci, komadići, ljuspice i rezanci su proizvedeni iz teksturiranih sojinih bjelančevina, poznatih pod imenom sojino meso. Potrošači su ih na početku prihvatili kao zamjenu za meso, no vremenom su postali ukusna i zdrava namirnica vrijedna sama po sebi, koja omogućava veliku raznovrsnost unutar jelovnika.
Gledajući prehrambene vrijednosti, to su namirnice naročito bogate bjelančevinama, sličnog sastava kao i meso, kojem, ako se začine i pripreme na pravilan način, nalikuju i izgledom i okusom.
Osim toga, bogati su kalcijem, fosforom, magnezijem i željezom, te vitaminima E i B kompleksa, a sadrže mnogo neprobavljivih vlakana, koja ubrzavaju i reguliraju probavu.

Pa eto, tko voli nek izvoli. Današnji meni daje velike mogućnosti za kombiniranje. Ne zaboravite da je izvrstan izvor proteina i riba, a osobito je zdrava plava riba (što god vi Dalmatinke o tome mislilekiss), jer u sebi sadrži i veliku količinu zdravih omega 3 kiselina.

Danas ne zaboravite konzumirati veliku količinu vode, najmanje 2 litre, čajeve (nezaslađene) i danas, kao ekskluzivitet smijete piti kavicu s mlijekom. Pa si ju i priuštite.
Moram priznati da ja bez te kavice ne mogu. Crnu, gorku ne podnosim. A bez nje me boli glava. Pa svaki dan zgriješim sa jednom nesicom s mlijekom.
U stvari, zadnjih dana nešto puno griješim, ali obećajem, evo obećajem da ću se popravitizujo


Od Angie smo dobili zanimljivi mail, u kojem savjetuje na koji način održati i tijelo u formi. To za one koje kukaju oko trbuščića. Pa cure, izvolite...

Još jedan izazov


Promijeniti način ishrane svakako je izazov no pred članice i članove karakterkluba postavljam novi izazov.
Izazov koji će svakako potaknuti i pospješiti zajednički nam cilj otopiti suvišne masne naslage i oblikovati tijelo.
Auto analizom nije mi puno trebalo da shvati da je mojem višku prije svega uzrok nedovoljno kretanje i nezdrava prehrana u krivo vrijeme.
Zato cure i dečki idemo, vježbancija je slijedeći .. i z a z o v.
Danas vam predlažem nekolko vježbi za kritično zonu –trbušne mišiće .
Prije sve ga da razjasnimo jednu veliku zabludu
Netočno je da ćete vježbama za trbuh odnosno različitim oblicima» trbušnjaka» postići savršeni izgled trbuha.
Vježbe za trbušne mišiće zasigurno će pomoći formiranju mišića no može se desiti da se mišić razvije ispod masnog tkiva odnosno da se vizualno promjena neće promjetiti.
Zašto?
Zato što se masne naslage ne mogu ukloniti bez da se cijeli tijelo ne angažira bilo kakvim aerobnim vježbama.
Kako bismo potrošili višak kalorija i naslage potkožnog masnog tkiva, potrebno je vježbati aerobno. To znači vježbati niskim do srednjim intenzitetom u dužem vremenskom periodu.
Primjeri aerobne aktivnosti su brzo hodanje, lagano trčanje, vožnja biciklom, itd., i to u trajanju od 20 do 60 minuta. Na taj način razvit ćete bolju kondiciju i izdržljivost, a u Kombinaciji s vježbama snage, i snagu.
Da bismo vježbe pravilno izvodili trebamo znati i slijedeće :Trbušni mišići dijele se na dvije skupine ravni mišići su oni od prsne kosti do zdjelice i kosi mišići protežu se s bočne strane trupa.
Obije skupine mišića formiramo ciljanim vježbama. tzv . trbušnjacima

VJEŽBE ZA TRBUŠNJAKE

Isprva radite ih u serijama od osam komada .Pri tom obavezno vodite računa da se prije svakako dobro zagrijete od vrata prema dolje i svaku vježbu izvodite pravilno.

Image Hosted by ImageShack.us

nepravilno izvođenje vježbi za gornje ravne mišiće

Nepravilno izvođenje vježbi može prouzročiti neželjene ozljede .Upravo je takvo ovo na slici jer ćete umorivši se potezati vrat rukama i mogućnost ozljede biti će veća.

Image Hosted by ImageShack.us

pravilno izvođenje vježbi za gornje ravne mišiće

Ovako je ispravno izvoditi vježbu biti će vam lakše ako pri tom i pravilno dišete(spuštanje izdah,podizanje udah).

Vježbe za kose mišiće

Image Hosted by ImageShack.us

Izvoditi ćete na način kao na slici no uz malu korekciju suprotna ruka ići će na koljeno ispružena ravno prema naprijed da bi se izbjegle povrede vrata.Ponavljamo osam podizanja i spuštanja na koljeno i zatim promjena na drugu stranu.

Nakon izvedenih vježbi za trbušne mišiće svakako se opustite i dobro istegnite duboko dišući:

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Istezanjem ćete spriječiti upalu mišića.

Nadam se da ćete se izazovu suprotstaviti već sutra a na ljeto možda razmišljati o pirceing-gu u pupku diveći se novooblikovanom trbušćiću

Image Hosted by ImageShack.us



I za kraj...sa strane su postavljeni linkovi za tabelu energetskih vrijednosti, koji je ostavila Angie kao i na tabelu zamjena koju inače koriste dijabetičari, a taj link nam je ostavila Rudarka. Tabela je vrlo korisna za sve koji se brinu o svom zdravlju, i vjerujem da će vam biti od pomoći.
Lijep i ugodan dan želi vam

Ledena



NADOPUNA 1.

Obzirom da se tekst nalazi na naslovnici, a napisala ga je naša Lipa Mare, Zaslužuje da se nađe i ovdje. Vezano je uz prehranu i uz zdravlje, pa pogledajte...

NADOPUNA 2.
Sa strane u boksu će uskoro osvanuti link na tabelu mjesečevih mijena, koji nam je poslala Žena sa Balkana. Korisna preporuka za određivanje vodenog dana. Poslužite se.

Ledena

- 09:29 - Dodaj komentar (90) - Print - #

četvrtak, 08.02.2007.

CETVRTI DAN - Voce je sexy

A jeste me stavili na svima najmrzi dan. Pa nek ja napisem sad neki optimistican post o vocu koji ce svima dignut moral da zaborave na zeludac koji se lijepi na ledjima. I ja sam vec evo cetvrti dan na dijeti (ne na UN , ali svejedno na dijeti) i ovaj post vam zbog vremenske razlike pripremam vecer unaprijed kako bi vas frisko stivo docekalo uz prve jutarnje vocke. Razmisljam i znojim se od muke (ovo mi dodje ko' fitness) kako se za ime onog gore sve daju pripremit kruske, jabuke i sljive, a da su u skladu sa pravilima dijete?

Dan prije drugih dijetu je započela Audrey Fatburn… evo kakva su njena iskustva sa dramatičnim, voćnim danom.

Dan u kojem je svakako najmanje mjesta za filozofiranje i "što ako" i "smije li se"-pitanja je četvrti dan, voćni. Raznoliko voće. I eto ti ga.
Jako lako za zapamtiti, a mnogima teško za izdržati.
Mnogi upravo voćni (pored, jasno, vodenog) navode kao "najteži".

Ono što mene zbunjuje su jedino banane. Banane su mi nekako zločesto voće.
Debljajuće, slatko, ovo-ono- pa ih izdvajam iz kategorije "uobičajenog" voća. Možda i
griješim, ali negdje sam čitala da one sadrže drugačiji šećer nego većina drugog
voća. Uglavnom, ja si s njima ne dajem oduška. Nasjeckam komadić banane među ostalo voće,da je ima "tek tol'ko". E pa da.

U odnosu na prethodna tri dana, priznajem da mi je ovaj bio najkritičniji i da sam
Najčešće pomišljala kako bi dobro bilo pojesti "nešto konkretno".
Moj me frend danas uvjeravao da slobodno pojedem štrudlu od jabuka ili višanja, kad
je već voćni :))) Simpatično, but no. Ne smijemo.
Gladnija sam nego prethodna tri dana, pretpostavljam da smo svi. Zato bi dobro bilo
držati se što dalje od iskušenja, ispunjavajući si dan nekim aktivnostima koje odvlače
pozornost s hrane.

Sretno s voćnim, što drugo reći. Zajeban je, ali nema toga što mi ne bismo mogle, jel
tak? :)


… tako kaže naša Audrey.


Malo obeshrabrujuće, da. Srecom na mail nam se javila i Zena s Balkana i poslala sljedece recepte:

Photobucket - Video and Image Hosting

"dakle, slijedi onaj famozni, nekima ozloglašeni voćni dan..neki su na tom danu bili jako jako gladni( čitaj JA) dok nisu otkrili recepte i čari voća! ja obožavam ovaj dan jer je u neku ruku čisti iznutra pa sljedeći dan nešto i pokakaš..
neki misle da na voćnom danu mogu jesti samo voćne salatice..ne, voćni dan se zove još i vitaminski dan pa ja npr. ak mi dojadi voće, jedem zelenu ili miješanu salatu..orahe, bademe, smokve..sve..
evo receptići koji su prepreukusni ručkovi/ večere i ne morate se bojati da su kalorične bombe:

-ogulite dvije banane,
premažite ih žlicom maslaca i uvaljajte u cimet.
Prepecite ih na tavi ili teflonu. Na prepečene banane nakapajte žličicu meda!-

ili..
mikserom usitnite 8 suhih šljiva,
dodajte narezanu naranču i 1 žlicu mljevenih oraha ili lješnjaka..
iz te smjese napravite kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno

ili..

Izdubite 6 jabuka te im odstranite sjemenke.
Poslazite ih u posudu koju ste oblozili papirom za pecenje.
Jabuke napunite vasom omiljenom marmeladom ili dzemom (bez secera), te ih pecite 15 min na 180'C. Za vrijeme pecenja jabuke povremeno zalijevajte sokom od narance kojem ste dodali zlicicu zacina za savijacu od jabuka.
Za rucak pojedite 4 jabuke, a 2 za veceru sacuvajte
Ili..
6 jabuka - sredinu izdubite i ocistite od sjemenke. Neka donji dio jabuka ostane cijel.
Pomijesajte 2 zlice mljevenih oraha sa zlicom grozdjica koje ste oprali i osusili. Smjesom punite jabuke i kuhajte 15 min (najbolje na pari), ili ih pecite 15 min na 180'C.
Za rucak 4, a za veceru 2 jabuke pojesti dok su tople.
Ili..
2 jabuke naribajte na ribež, dodajte grožđice i mljevene orahe i bademe.. položite ih na mastan papir i stavite u pećnicu..180 stupneva 15min.. bademi će se fino spržiti a sokovi od jabuke će se pomiješati sa orasima

bon apetit..(jeee jee dal sad si sit)
Žena sa Balkana

Btw. Na voćni dan su dpušteni i sokovi samo što se oni računaju kao jedan obrok! A razmak između 2 obroka je najmanje 2 sata..."

Photobucket - Video and Image Hosting

Hvala ti Balkanka !

Za one koji kao i ja pokusavaju izgubit kile po nekim svojim pravilima, drzim vam fige i moram bit iskrena da mi nije nimalo lako.
Nazvala sam jutros vec iz auta moju radnicu u ducan da mi ode preko puta u pekaru po kiflu jerbo sam mislila da cu na posao dopuzat koliko me je spopala glad odjednom.
Dakle danasnji jelovnik je izgledao ovako:
- kifla za dorucak
- preskocila rucak
- salata za veceru i snita crnog kruha sa sjemenkama
Nije za preporuku btw...
Moj recept za vocni dan:
Salata od bresaka i jagoda.Narezite na sitno i prelite sa malo soka od grozdja.

Na naslovnici Vecernjaka ovo:

Photobucket - Video and Image Hosting

To su kao novi badici za 2007 sezonu. Taman da mi pokrije...mali prst na nozi.

Nije ni dečkima lako... kako početak svoje dijete proživljava drugi muški član našeg kluba pogledajte ovdje.

Nedajte se cure i decki ! Veliki pozdrav od

Bridge.


- 01:30 - Dodaj komentar (122) - Print - #

srijeda, 07.02.2007.

Par smjernica i brzopoteznih iz rukava.

Sve ste mi podivljale od gladi. Silovale šautboks.
Nekima je sutra voćni dan. Ja kaskam jedan dan. Tako da kupim iskustva ovih naprednijih :)

Par brzopoteznih za sutrašnji voćni dan:
Možete jesti svaka dva sata. Ili podijeliti na pet obroka. Doručak-međuobrok-ručak-međuobrok-večera.
Dio voća moguće je zamijeniti povrćem, ali ako je kuhano, ne smije biti začinjeno.

Konkretne recepte će vjerojatno napisati Bridge sutra.


I par brzopoteznih za cijelu ovu dijetu:
Ako želite mnogo smršaviti, jedite svaki dan uglavnom kuhanu ili pirjanu hranu, odrecite se kruha i smanjite količinu voća u voćnim obrocima (ovo zapamtite za sutrašnji voćni dan).
Nemojte se zavaravati silnim receptima i mogućnostima koje ova dijeta pruža.

Ako želite ukusnije, obilnije a ponekad i pečene obroke, količina izgubljenih kilograma biti će manja.
Ako jedete manje, više ćete mršaviti. O količini i načinu pripreme hrane ovisi koliko kilograma ćete izgubiti.

Eto, ovo vam je da znate gdje ste zeznuli ako dijeta ne bude onoliko efikasna koliko ste mislili da će biti.

Što se ulja tiče (koje je mene najviše zabrinjavalo u cijeloj ovoj idiličnoj priči), najprihvatljivije je maslinovo ulje. To će možda biti problem onima koji na to ulje nisu navikli. Meni recimo to ulje, i inače najbolje odgovara.

Da li to ulje stavljati u kuhano povrće i salate?
Na visokoj temperaturi maslinovo (ili bilo koje drugo) ulje postaje ZASIĆENA MASNA KISELINA- štetna, ali.... ako tu istu žličicu ulja stavite u salatu, vaše tijelo će vam biti zahvalno jer je dobilo zdravu- NEZASIĆENU MASNU KISELINU.

Svašta čovjek sazna surfajući po forumima.


Rubia (nemojte me pojesti od bijesa)

- 18:22 - Dodaj komentar (63) - Print - #

TREĆI DAN

Dok sam danima imala visinske pripreme kako bi započela ovu dijetu koja je već jednom polučila kod mene odlične rezultate, jela sam još i više govoreći si svaki dan: ovo je za kraj, od sutra ću. Kao i svi. Poznato?

Dok je Wanda otvorila ovaj blog nisam niti mogla zamisliti da će biti ovoliko zainteresiranih.
Toliko nas je željnih seksi tijela da se stvorila dosta jaka kolektivna svijest, a to radi. Zaista radi.

Danas sam cijeli dan u autu i imala sam vremena razmisliti što bi vam preporučila za "pizza dan".
Prvi put mi je pizza i pecivo dosadilo već nakon osmog dana, a onda sam se bacila u istraživanje i otkrila toliko recepata da kad bi godinu dana bila na dijeti imala bi svaki put drugačiji ručak i večeru.

Ovo je jedini dan kad je dozvoljeno jesti ono što bi nas inače, odmah po pojedenom zalogaju, moglo baciti u očaj, a to je čokolada. Ja baš ne volim čokoladu, ali samo slušam oko sebe ucviljene žene od želje za konzumacijom.

Već i ptice na grani znaju da za doručak imamo voće. Čak, dvije voćke ili šaka sitnog.

Za ručak sam se odlučila napraviti nešto što već imam u frižideru, a kad radim već ručak onda ću i večeru odvaliti odmah u jednom komadu.
Ne znam kako je u drugim gradovima Lijepe naše, ali u Zagrebu na svakom placu postoji štand sa razvučenim tijestom, odnosno korama. Postoje kore sa jajima i bez njih. One što su bez jaja su jako tanke pa je potrebno staviti više listova kako bi se moglo u njih zarolati bilo što.
Domaće kore se ne mogu mjeriti sa onima kupljenima u dućanu koje znaju biti sljepljene.

One koje u svom gradu nemaju tako nešto, mogu same izraditi tijesto. Ono što je važno je da je to toliko jednostavno da mi je žao što to prije nisam naučila, a naučila sam prije nekih par mjeseci kad sam se slučajno našla kod prijateljice kojoj je svekrva bosanka koja je baš tada razvlačila tijesto i punila ga ribanom bučom. Mljac!
Tako sam se ja nalukavala i uz par napomena naučila.

Za one nadobudne: 1/2 kg brašna (najbolje i najsigurnije je podravkino za razvučena tijesta)
malo soli
malo ulja
odokativnom metodom tople vode (cca 3 dcl)
žličica octa

Zamijesiti sve zajedno rukom (mikserom) u posudi dok se masa ne izjednači, istresti na stol sa posutim brašnom i umijesiti glatku kuglu (mora biti mekana kao, kao, kao.....kad balon napunite vodom pa se s tim igrate smijeh)
podijeliti je na dva dijela i ostaviti da leži pokriveno pola sata ( to je dovoljno vremena za napraviti nadjev)
tijesto se poslije stavlja na pobrašnjavljeni stolnjak, razvalja valjkom (lazanjurom, oklagijom) dok god se može, a onda se prstićima razvlači (oblik koji na kraju mora imati je krug)
Čak i ne mora biti tanko kao flis papir
Ako vam ostanu malo deblji krajevi, neka, to je super (suprotno općem javnom mijenju)
Nadjev se stavlja uzduž cijelog ruba, dakle, radimo jako debelu kružnicu
Sredina mora biti prazna i namazana uljem (tanko, tanko)
Preko nadjeva se prebaci sami porub pa se počne sve skupa frkati u krug dok tijesto u sredini ne zaprijeti pucanjem zbog čega se razreže nožem. Tijesto se zarola do kraja i takodobijemo nešto nalik zračnici na biciklu pa to lijepo posložimo kako znamo i umijemo u rol, tepsiju, protvan, nešto u čemu obično pečemo (ne znam kako se to 'rvacki kaže)
Natapkamo od gore malo vode i malo ulja i peč
emo.

U subotu sam bila na placu i kod svog dragog stričeka Ivice kupila organski uzgojen špinat.
Za ručak ću zarolati u kore samo špinat i to bez sira, kako se to obično radi. Jednom sam probala bez sira i jako mi se svidjelo.
Ako vas ima onih koji imaju jaku potrebu mlijekom neutralizirati plinove (otrove) iz špinata, onda od ovog recepta ništa. Ja to ne radim jer sam luda za špinatom bez iti kapi mlijeka.
Ali zato možete staviti blitvu. Probala sam i to, odlično je. Malo podsjeća na soparnik (nešto što se jelo kad sam bila mala, što se isto može pojesti za ovaj ručak, ali o tome drugi put).
Odlična je kombinacija špinata sa šparogama i koprivom, zalivenim maslinovim uljem, i to još sve u tijestu. Mrak!!!!
Špinat se napola skuha, procjedi, ali ne iscjedi, isjecka, a ako imate i ove druge sastojke sve ih jednako obradite, posolite i poslažete na gotove kore ili napravljeno tijesto, natapkate malo vodom malo uljem i pečete.

Večera se može pripremiti odmah i sad, uz ručak, tako da kad budete krepavale od gladi čekajući večeru, nećete morati razbijati glavu o pripremanju iste.

U jedno od tijesta možete staviti nadjev od jabuka koje možete narezati na ploškice ili ih naribati. Uz jabuke se stavi šećer (ja stavljam onaj od trske, smeđi) i to u minimalnoj količini i obavezno: cimet. Kao poseban dodatak možete staviti mljevene bademe, lješnjake, orahe, grožđice. Netko u to stavlja i krušne mrvice (ja ne).
Druga varijanta je sa višnjama u koju bih se usudila kao dodatak staviti male komadičke čokolade kao u muffinu. Sline mi cure.

Eto, pa dobar tek!

Demjan


Dodatak1:
Dobili smo mail od jedne naše čitateljice M. koja nas pita kako se riješiti naslaga na trbuhu, s obzirom da je mršava pa ne mora na dijetu, samo je muči taj sitni detaljčić.

Iz osobnog iskustva mogu samo reći da bez truda u ovom slučaju nema ništa. Vježba, vježba i vježba.
Trbušnjaci koji se pravilno rade mogu čuda napraviti. Dakle, ne moramo raditi one trbušnjake sa trzajem tako da se podižu cijela leđa, već se samo treba skoncentrirati na mišiće na trbuhu i ovisno o tome postaviti ruke u određeni položaj (ja ih znam nekih 7). Lagano prigibati glavu koristeći samo trbušne mišiće pritom udišući. Radnja se mora odvijati koncentrirano, dakle, s pomnjom. Pri spuštanju glave kontrolirano otpuštati mišiće i ispuštati zrak iz pluća.
Može se započeti sa tek nekoliko trbušnjaka pa se svaki dan poveća broj za jedan u seriji kojih bi trebalo biti barem dvije tijekom dana.
Sve se to može obaviti ili u onom vremenu kad ustajete iz kreveta ujutro ili kad lijegate navečer.
Provjereno i zagarantiran uspjeh već nakon 7 dana.


Ako netko ima nešto dodati na ovu temu neka samo kaže.
A ako netko ima sličice kako se pravilno rade takvi trbušnjaci - samo dajte.

Dodatak2:
Da se ne bi ograničili samo na jedan spol i da nas nedajbože neko prozove poradi spolne diskriminacije, znajte: upravo je pridružen i naš prvi muški član gosn. Miško.
Ovo neka je poziv svim muškarcima koji dijele naše probleme da nam se prodruže.
Ne grizemo, osim ako da.

Dodatak3:
Ne mogu odoliti a da ne odgovorim JJA koja je postavila pitanje sa kojim sam se ja mučila kad sam krenula na dijetu. Kako uskladiti ručak za obitelj i dijetu. Lako. Uvijek kuhaš ono što je tebi taj dan na meniju, a obitelji dodaš još poneki ili prilog ili meso i vrlo je jednostavno. Voćni dan izbjegavaš kuhanje i pošalješ obitelj van na ćevape.

Dodatak4:
Ribafiš je tu sa nama. Eto, još jedan koji ima hrabrosti stati bok uz bok sa ženama u borbi za seksi tijelo. Jesam li nešto krivo napisala?smijeh

- 11:00 - Dodaj komentar (79) - Print - #

utorak, 06.02.2007.

UREDNIŠTVO KARAKTER CLUBA

Evo se odredilo i uredništvo Karakter Cluba. Nije baš da je Vlada RH, al nismo ni mi za bacit.
Već nas je 37!
Sve redom, odabrani prekrasni i zanosni primjerci ženskog roda.naughty

Malo odeblji primjerci.
Sočni...izraz je koji mi se, zapravo, višesviđa.

Što bi rekao Sadistico: Debele djevojke koje sve rade zajedno, al, zaboga... samo nemojte zajedno poskočiti od sreće!!!

Mi pak poručujemo: Najebali ste svi poskočimo li vam mi! naughty

Po jedan dan u tjednu će uređivati jedna od nas sedam i to redom:

PONEDJELJAK: Wanda
UTORAK: Lorraine
SRIJEDA: Demjan
ČETVRTAK: Bridge
PETAK: Ledena
SUBOTA: Rubia
NEDJELJA: 101 Dalmatinka


Vašu poštu od sada ćete slati na:

karakterclub@gmail.com

Na njega će nam dolaziti mailovi i prijedlozi ili pokude, kako drugih članica, tako i svih onih koji nas žele podržati ili… pokenjati.

Pišite nam o svemu. Kako ide, jeste li što zezli, imate li koji zgodni recept, što vam se sviđa, što ne u vezi UN dijete, imate li kakav rezultat, imate li i koju drugu uspješnu dijetu…

Urednice će imati password za taj account.

Obaveze su urednice slijedeće.

- Objaviti njen post točno u 08:00. Post mora biti na temu dana dijete koje drži većina (cca 95% nas je na UN dijeti i za sada smo na drugom danu dijete), uz bar jedan novi recept. Jamačno će nam i drugi slati korisne sugestije?

- Zato treba pročitati svu, pročitanu i nepročitanu, poštu pristiglu na naš mail do 8 sati i iz nje izvući zanimljive isječke iz mailova u block quote opciji (") i pridružiti ih uz svoj post, te obavezno napisati boldanim linkovima tko je što poslao, učinio, predložio ili pokudio nas čak. Bit će i toga. Već osjećam da hoće... Dakle, po pitanju pošte, urednica je odgovorna za svu nepročitanu poštu pristiglu do 8 sati tekućeg, njenog dana. Kada objavi poštu u postu ili u linku, BRIŠE je iz mailboxa! U mailboxu ostaju samo mailovi koji su iskoristivi za neku drugu priliku! tako se posao neće nagomilavati.

- Dalje, urednica mora prošvrljati po komentarima ima li koji novi član (pa ga boldanog linkat na listu članica u boxu, ako nije neki lažnjak ili proana, ili osoba bez ijednog posta), ili je li se tko odjavio, pa i to stavit u posebni boks kojeg možemo nazvat, recimo ….?!

- Urednica će odgovarati što više na komentare tog dana, no kako je prostor ispod postova zamišljen kao tip samo našeg foruma, tako ćemo tu zapravo pisati svi po nešto.

- OBAVEZNO pogledati u komentarima ispod posta ODJAVE je li se koji član kluba odjavio i javno ga istaknuti u svom postu!

- na dan "uredovanja" dnevne urednice ostale urednice NE SMIJU ulaziti u blog editor, ako prije toga mailom ne kontaktiraju dnevnu urednicu i dobiju njeno dopuštenje za isto. Ovo pravilo donosi se isključivo zato da istovremeno više osoba ne bude u blogeditoru, zbog čega se može dogoditi, primjerice, da vam post nestane, što nijedna od nas ne želi. Savjetuje se prethodno pisanje posta u Wordu iz istih razloga.

- ako update-irate vaše postove, ili objavljujete novi post, svakako promijenite VRIJEME OBJAVE!

- na kraju dana u boxu sa strane linkati svoj dan

VAŽNO: Ako je urednica spriječena obaviti svoju dužnost, obavezno mora pronaći dostojnu zamjenu dan prije, isključivo među drugim dnevnim urednicama!!!

Sastanak uredništva svaku nedjelju uvečer u 21:00.

I to je to. Blog ćemo, zapravo, uređivati svi zajedno.Bit će to super, vidjet ćete!

Imate li kakvih prijedloga ili će ovo biti dovoljno za početak?

Idemo dalje sa dijetom. Danas nas je kroz drugi dan UN dijete sjajno provela naša Lorraine.
Ne znam za vas, al ja puštam izuzetno smrdljive vjetrove sve u šesnaest i sretna sam što nema nikog od mojih kući.smijeh

Ali idemo dalje! Jasno.
Nema odustajanja!
Recite sebi i danas:

Moram! Hoću! Mogu!

Kategorija posta: GIRL POWER!naughty

Dakle?

Wanda

- 18:26 - Dodaj komentar (82) - Print - #

ŠKROBNI DAN BY LORRAINE

Evo me, evo...bacam se odmah na posao da me ne cekate previse jel...vremenska razlika i to :). Dok se moja american coffee zavana aparatusa, pomalo cijedi u kuhinji, da vama Lorry napise sta je danas na jelovniku. Iako meni nije drugi dan, nego i jedanaesti... pa da krenemo redom.

Najprije kava, aparatusa, bez secera with creamer (neki prejebni prah, koji super zamjenunje i mlijeko i secer i daje kavi puniji okus da ne bi bila tipa ono jel to neko noge opreao u toj tanasnoj kavi ;)))

After that ide puna zdjelica lubenice, nasjeckana na kockice jelte, da se nebi davila u onim kriskama i sl. Mi lubenice imamo i sada jerbo u Californiji i Floridi i tamo dole sunce przi nemilo dok se nama dupe smrzava na -30.

Rucak: gljive, paprika, mahune, mrkvica, sve dinstano u tavi ili jos bolje i wok ko ima , bez ulja, samo sa sojom with rice (riza). Kome se ne kuha moze i u kineski restoran posegnut po hranu, sto sam se sad dosjetila da bi i ja mogla kad sam u guzvi.


Vecera: Daklem, same kao lunch, al necemo bas pun tanjut nego pola.


Izmedju pijem dosta vode i neki zeleni caj s ginsengom koji je odlican i antioksidans. Ne jedem iza 7 navecer i obavezno u to doba , ili kasnije oko 9 brisem na fitness.
Sinoc sam se vratila mrtva umorna oko 11 i pol i nije mi glad ni pala napamet, srusila sam se u krevet samo tako. Super mi je npr. sto nakon napornih vjezbi, mogu se baciti u jacuzzi...e onda mi koke jos malo tamo cavrljamo, a ja i koristim da mi oni mlazevi prase po celulitu, jebote boli... but it's work!

Danas isto ponosno objavljujem da je vaga sinoc pokazala 1kg manje, dakle 69...yesss! Dakle, kud cete bolji poticaj za dalje. Eto toliko do mene za danas , dame moje, brisem po kavu, idem nakeljit ove nove banere i pomaknut brojkicu na trickeru.

Keep going babies! :)

Lorraine

- 13:55 - Dodaj komentar (58) - Print - #

BANNERI

UPDATE:

Evo, gotovi su i banneri, zaslugom našeg dragog prijatelja Sadistica! Brzo da ste ih stavili na svoje blogove i da ste nas izreklamirali i podržali! A još nije kasno da nam se i pridružite i mršavite s nama!




Karakter club




Karakter club




Karakter club





Karakter club





Uputstva:

1. Kliknite unutar text boxa željenog bannera
2. Na tipkovnici pritisnite CTRL + A
3. Zatim pritisnite CTRL + C
4. Uđite u svoj blog editor i otvorite jedan od boxeva
5. Kliknite na mjesto gdje biste željeli da se pojavi odabrani banner
6. Pritisnite CTRL + V i sačuvajte promjene

Hvala ti, Pen, na brzoj pomoći!kiss

- 10:34 - Dodaj komentar (24) - Print - #

ponedjeljak, 05.02.2007.

PRVI DAN DIJETE

Bemu, neće nitko post da napiše.
Pa ću ja.
Al nemoj da vam uđe u naviku.
Ovo sam danas uzbuđena što vas je ovoliko pa cijeli dan visim ovdje, al ima da ustanovimo dežurstva po danima.

Šta će nama forumi. Mi sve obavimo u komentarima.

Jebate, pa Karakter Club je od zajebancije uz post na kraju ispao pravi bingo.Hvala svim divnim ženama koje su nam se pridružile. I onima što će nas podržati.
I onima što će tek postati članice kluba!

Poradit čemo na dizajnu.
Dobit čemo i bannere.
Banneri će biti gotovi uskoro! Kad još i njih natandrčimo na blogove, ima cijeli Blogoland da bude pun pičija! našom zaslugom!

Od jedne članice našeg još uvijek malog, ali svejedno hrabrog i odvažnog kluba dobila sam ovakav mail:

Nego sutra ja počinjem.
I daj mi reci kako da ispečem meso bez ulja? :D:D:D:D
Daj mi neki menu za sutra :D
Ja sam gotovanka.
Moš mi doć i skuvat.


Ma oću ti moj kua doć skuvat!
Pa nisam ja Weight Watcher!
Doći ću ti il na obid ili ništa!naughty

Al mi palo na pamet… Da ne lutamo. Jebeš forume i tako to, sve mi to sredimo ovde po komentarima. Mogli bi mi izanalizirat ovu dijetu po danima.

Piše u dijeti ovako:

PRVI DAN – PROTEINSKI DAN
DORUČAK: uvijek isti, svih 90 dana – VOĆE
Jede se uvijek u paru (dvije jabuke, 2 kruške, 2 naranče) ili šaka sitnog voća.

RUČAK: Meso kuhano ili pečeno u količini od 3 šnicla, jedan komad kruha i salate, najnormalnije začinjene, u neograničenim količinama. Na kraju OBAVEZNO popiti do 2 dl (goveđe) juhe bez rezanaca. Umjesto mesa mogu se pojesti i 3 kuhana ili pečena jaja, odnosno dio mesa možemo zamijeniti sirom. Za salatu možemo uzeti bilo koje povrće: krastavac, luk, rajčica, zelena paprika, svježi kupus, kiseli kupus, sve vrste zelene salate, matovilac, radić.

VEČERA: Isto kao i ručak, ali bez juhe.
Treba voditi računa, ako smo ručali meso treba i večerati meso, odnosno ako smo kombinirali sir i jaja. identično ručku samo bez juhe.

Ovako i ispada da nije nešto, ali mogućnosti su neograničene, zaista.

Mnogi grintaju zbog ovog voća natašte. Meni osobno paše, jer to i inače jedem ujutro, ali ima ljudi kojima ne paše. Olakšajte si. Skuhajte si prvo ono što pijete ujutro: kavu (bez mlijeka!) ili čaj sa natreenom, može i malo limuna, limun je ok. Onda dvije voćke fino nasjeckajte, ako ih već ne možete u hipu pojest, pa ih mumajte pomalo. Vjerujte mi, nakon par dana ćete ih od gladi jesti brže nego što mislite. A s vremenom će vam postati navika. Zdrava!

Umjesto mesa, možete jesti jaja, tunjevinu, nemasni sir (jeste li probalim recimo, dijetni sir Kladovčanka, okrugli, u vakum pakiranju, ja ga obožavam kako onako, tako i isjeckanog na kockice u salati), ribu, lignje, također i ne puno masnu šunku ili pileća ili pureća.prsa u ovitku. Onako, uz salatu, ili u njoj.

Salate nek bude, zdjela cijela, ona ne deblja, a zasiti nakratko. Normalno je začinite. Ne baš dressing, ali ja stavim malo maslinovog, soli i jabučnog octa ili limuna (ili čak oboje, i limuna i octa).

Umjesto salate možete jesti i blitvu, brokule, kaul, špinat, kupus lešo… već što volite. Začinjeno s malo maslinovog ili što već volite. Cikorija sa jajima utvrdo je meni zakon. Brzo će i divlje zelje doć na tržnice, pa šparoge,… ma naći će se već što volite. I špinat je neloš sa jajima, a tek kad počmu tikvice i drugo povrće uskoro...

Jebiga, nemamo svi Zepter. Ja prva nemam. Teflon ili folija ili one kese za pečenje mesa, u kojima možete ispeć meso u vlastitom šugu, a koje imate kupiti sada u svakoj boljoj samoposluzi su ok rješenje za ispeć meso, ali ništa vam neće biti ako stavite kap maslinovog, da specifičan okus mesu, soli, papra ili bilo kakvog začinskog bilja, po vašem guštu..
Nemojte ga prepeć, okrenite ga na naglo, tek da nije sirovo. Ili kako već volite.

Kruh. Ja volim integralni, i preporučam ga i vama. Jednu fetu uz ručak, pola fete uz večeru. Ako ne integralni, bar neki crni, kukuruzni ili nešto?

Juha je bljak dio, jer je se MORA popiti na kraju ručka. Ako je već nemate skuhanu, uštedite si vrijeme sa juhom u kocki. Bez rezanaca unutra, bistra mora biti!

Nemojte ništa preskakat!

I to je to.
Ja sam danas jela ovako: 2 naranče za doručak, salata od 3 jaja, poma, rokule, brokula i radića, te feta integralnog kruha i na kraju 2 dl juhe iz kocke za ručak.

Eto, vjerujem da i vegetarijanci mogu napraviti meni za sebe.
A i oni izbirljivi.
Samo malo mašte treba.
A bar nama to nije nikad falilo.naughty

Pijem vode ko blesava (možda od gladi?rolleyes).
Shodno tome i pišam svako malo.
Skuhala sam čaj od jabuka i cimeta, jer mi godi želucu
Sve u svemu, nisam gladna.
Još.

Da čujemo vaše komentare na ovaj prvi dan. Iskustva. Bilo šta. Bila sam već na ovoj dijeti, uspješno, ali neke me stvari ipak zbunjuju. Usput, pitanja na koja molim da mi odgovorite u komentarima su ova:

Zanima me je li šta griješim?
Zanima me koliko jaja dnevno se može pojest, taj dio mi je vrlo sumnjiv?
I šta se sve može piti? Voda, čaj i kava bez šećera, to ok.
Limunada bi isto trebala biti ok?
Mineralna? Diet Cola i to? To bap i ne? Ili da?

E, da.

Odlučila sam ne jesti iza 7 navečer. Tako da mi je večera bila oko 18:30.
Brijem da će me glad probudit već u 5.smijeh

Ajme, kako ćemo biti zgodne ovo ljeto, pa jeste li vi uopće svjesne toga?!

Da čujem, ko će sutra napisati post o drugom danu dijete?

Svih vas voli vaša

Wanda

- 19:41 - Dodaj komentar (42) - Print - #

KAKO UREDITI OVAJ BLOG?

Evo, krenule smo. Pitanje koje se otvara je kao napraviti ovaj blog?

Recepti?

Savjeti?

Jelovnici?

Iskustva?

Predlažem, međutim, da svaka od vas povremeno napiše post vezan uz ideju ovog bloga. Ali ne na svom blogu! Postove ćete mi u WORD formatu slati na

moj mail

a ja ću ih objaviti tu na ovom blogu i staviti u potpisu čiji je post.

Započet ćemo sa Lorraine i Audrey. One su napisale "angažirane" postove, koji zaslužuju vašu pažnju. Drage, ovaj put vas linkam. Drugi put hoću ekskluzivu, a ne copy/paste sa svog bloga.naughty

Na svom blogu napišite, recimo... a kako mi je prošao prvi tjedan dijete možete vidjeti ovdje.
A ovdje podijelite svoj brige sa onima koje to uistinu zanima.
I ne samo to.
Lorry nam je otvorila forum.

Za koji dan bit će gotov i banner, koji ćemo natrkeljiti na svoje blogove. Nek se zna u Blogolandu s kim imate posla. Izreklamirat ćemo samo tako to što smo na dijeti. I biti ponosne na to.

Lijepa stvar je da se još nije nitko odjavio.
Lijepa stvar je i da se nadam da nitko ni neće. Ni lagati ako zajebe stvar. Ni odjaviti se.

Dajte mi malo prijedloga kako ćemo organizirati ovaj blog.
I javite mi vaše mailove na moj mail!

O, pa vidi koliko nas je.... tu, lijevo, u boxu, a tek smo počele!!!

Voli vas svih vaša

Wanda

Opet ste me ugodno iznenadilekiss

UPDATE: Evo, ovako ćemo: javite mi se obavezno na mail, poslat ću vam password i username, tako da same možete dodavati postove i linkove. OBAVEZNO se potpišite ispod posta BOLDANIM linkom na svoj blog. i još nešto: NEMA BRISANJA POSTOVA!!!! Govno ko zajebe!blabla

- 08:00 - Dodaj komentar (29) - Print - #

subota, 03.02.2007.

PRIJAVA

Image Hosted by ImageShack.us

Jasno, neće nam biti lako, ali sve za to da budemo zadovoljni svojim izgledom u ogledalu! A promijenit ga nabolje može ne samo dijeta, već i veće samopoštovanje.

Dole u komentarima ćete napisati što želite promijeniti i u kojem roku. I jasno, ne odustat od toga. Uvjet za članstvo. U boksu sa strane će biti uvedene sve one koje nam se pridruže. I uklonjene one koje odustanu. Njih neće biti. Jasno.

Evo, ja ću prva:

Wanda zbog ove velike guzice od 5. veljače ide na Dijetu za zdrave i debele žene, a 10-ak dana nakon početka dijete kreće i sa teretanom tri puta tjedno. Svako jutro dizat ću se rano i izvodit psa u dugu šetnju, te kupiti kruh i doma raditi marendu za djecu, što ponekad od lijenosti ne uradim, već im dam novac. Želim raditi na svom samopoštovanju, želim srediti glavu, ali i tijelo, želim smršaviti 10ak kila i želim ostaviti prošlogodišnja sranja iza svojih leđa. Dajem si rok najdalje do 15. svibnja za postizanje cilja.

E, da.
I slikat ću se gola... ajd dobro... polugola. 15. svibnja i stavit ovdje sliku.
Eto.
Kad može Audrey, mogu i ja!

A sad vi...

- 20:59 - Dodaj komentar (44) - Print - #

ODJAVE

Image Hosted by ImageShack.us

Eeeeee... ovdje ćete napisati kad prekršite ono što ste sebi zadali. I zašto ste to uradili.
S malo sreće, komentara na ovaj post neće biti.
Ali budimo poštene prema sebi, ako već ne pred drugima!

- 20:58 - Dodaj komentar (23) - Print - #

0

Rujan 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (9)
Rujan 2007 (5)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (24)
Ožujak 2007 (32)
Veljača 2007 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





AJMO SKUPA?

Ovo je blog svih blogerica i blogera koji žele temeljito promijeniti svoj život ili samo kreću, recimo, na dijetu od... recimo...
BAŠ DANAS!

PRIJAVE ispod zadnjeg, najnovijeg posta.

Pišite nam na:

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

Vaše priloge šaljite kao attachmente u Word formatu.


NE PROPUSTITE NAŠU ARHIVU:





UN dijeta
- link

Forum o UN dijeti - link

Drugih 90 dana - link

Recepti Karakter kluba - link



88 ČLANICA KARAKTER CLUBA

Wanda
Lorraine
101 dalmatinka
Nessa
Mala Mu
Malena
Žena s Balkana
Angie
Rahatli
Božica trenutne sreće
Podloga
Daisy Dee
Ledena
Demjan
Rubia
Neni iz bajke
Mama Bahama
Pupak svijeta
Zezalica
Tyche
Red Sonja
Zvrk
wizard lady
Klodica
Sabivena
Atlantik
Vesna
The one
Lafica
Kad kokica pukne
Ivette
Princhipessa
morfin@
Jana
Tedica
Archie The NeZaSiTnA
Tonkabest
Lina-ina
Suncokreta2
DabRicA
tenkgirl
sve za zdravlje
meredith_sa
Luki
mala debeljuca
studentica
YT
Duda
Brevis
Sarajka_djevojka
Bugenvilija
hellion
Kornati53
Windfucker-in memoriam
tAjNe JeDnE wJeShTiCe
Sultanija
trudnica na kvadrat( a nije trudna:))
*pupa*
Roxy6
Dream girl
bise
stella
tanjevka
Bezazlena
kao da je važno
Louise1
omekšivač
modri odsjaj
otherside2
piplica
M.aktualije
Simboli
Tender
Doda
bbw44
MiniMaxine
jg007
Distortion
odlucila sam smrsaviti
Ni na nebu, ni na zemlji
Lafica
Angelina
Carolica
maala
bez karaktera
kia85
kravica(:
Isabel
Andja24
Aura
Kaja

9 ČLANOVA KARAKTER CLUBA

Miško
Ribafish
Holyfighter - vuk samotnjak
Izazov
Sadistico Shy
BMI 37
Dragi Moj Junac
Shinzo
Bez!Komentara
... i ne zamjerite im ako su zli u postovima ili komentarima, jer oni su na dijeti smijeh i jebeno su ponosni na sebe zbog toga!


ČLANOVI RADI ČLANSTVA I POTPORE

Lipa Mare
Penellope
Ljelja
Rudarka
Juliere
brod u boci
...Jani29...
Gali
Orange Boy
tratinchica
Kirshna
Silvija4
Likma
CHOCO
Majstorica
Amberka
loveaddict
Florena
Big mamma

PRAVILA:

1. U klub se primaju samo oni članovi koji zaista imaju višak tjelesne mase. Dakle, to se ne odnosi na one koji su npr. visoki 175 cm, imaju 55 kg, a žele smšaviti na 45. To znači da ne primamo one koji su debeli u glavi. Kod nas se cijene cice i guzice!




Webdesign: T-MARK

Header: RUBY









Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes






Free Website Counters












































































































































































































eXTReMe Tracker