petak, 25.05.2007.

AKO NIŠTA DRUGO; KREĆIMO SE U PRAVOM SMJERU

Za početak, nešto malo o komentarma na prošli post.
Žao mi je što su neki od vas ostali kraćih kukava, odnosno uskraćeni za onakav sistem svakodnevnog pisanja kao što smo imale običaj raditi prvih devedeset dana. Žao mi je što svi oni koji baš danas kreću na dijetu ne dobivaju onakvu potporu kao što su je imali, barem vidno i u svakom trenutku, oni koji su kretali onda, prije skoro četiri mjeseca s nama, ali nemojte da vas to obeshrabri. I dalje smo s vama, i dalje smo tu kad vam treba savjet, potpora ili samo podstreh, zbog toga pišemo i dalje. Samo zbog vas.
I dalje imate dovoljno materijala za motivaciju. Pronađite svoj sistem čitanja, pitajte, komentirajte i hodajte usporedo s nama.

Danas imamo jednog muškog gosta kojeg s ponosom predstavljamo, a on će nam pokazati kako na jednostavan način i bez puno novca u džepu možemo svoj dan učiniti lijepim i korisnim, bez izgovora.
Uživajte i dalje s nama.


BRIGA

Kako dolazi ljeto (baš dolazi, jel da, već je tu), sve se više počinjem okretati sama sebi i nekim svojim poteškoćama.
Pitanje je, ono koje sama sebi često postavljam, zašto se to događa, ali uvijek, baš u proljeće?
Tada dobijem neki poticaj za rješavanje zdravstvenih zaostataka, ponekih koji se nakupljaju i godinama.

Iskreno priznajem, kada dođem kod svog liječnika opće prakse, samo što ne okreće očima. Zna on da tek krećemo i da ne odlazim od njega bez da mi da sve ono što želim. Ispada da znam što mi treba ( i to ga naravno, često ljuti), samo sam neodgovorna.
Ne bum sad pisala baš sve ovdje. Redovne kontrole su redovne kontrole, svaka odgovorna žena zna za to. Ja doduše nisam ta, ali sam dobro informirana….
Donekle potaknuta prošlotjednim člankom od studene°°°, vašim reakcijama, ali i slučajem u obitelji, zadnje sam iskamčila i uputnicu za kontrolu hormona štitnjače.

E sad, ako mi ti nalazi neće biti dobri, onda imam barem jedno malo opravdanje za svoju debelu …hm, debelu….
U skladu sa ovim – debela – i u skladu sa tim da je oficijelno završilo mojih PRVIH 90 dana, moram priznati – nije bilo 90 dana.
Tamo negdje od Uskrsa, redovito sam griješila.

I ostala na 7 izgubljenih kilograma. Kad pročitam kod Lory da je izgubila 15, neke i više, mam me gricne savjest i štrecnem se. A bi i ja da sam toliko. Fućkaš takav karakter. Morat ću tražiti Demjan da mi složi majicu sa natpisom: “Ja sam izdajica. I p….!!”

Možda nas ovdje ima još za taj krug.

Ali, moj životni moto je “što me ne ubije, to me ojača”. I kao kod svega, nema odustajanja. Malo sam posustala, ali zdravlje, prvenstveno zdravlje, traži svoje. Estetika – ma ja sam vam lijepa i ovakva debela. Jel ste uopće sumnjali?!?

Image Hosted by ImageShack.us

I javno objavljujem, ovdje i danas, krećem na novi krug. Od ponedjeljka. Kažu da je to ipak psihološki najbolje za početak.
Tko ide sa mnom? Ima li zainteresiranih?

Onaj početak na karaterklubu mi je svojevremeno bio stvarni, pravi motivator, želja i volja, entuzijazam koji se širi blogosferom. Idemo sad opet!!

No, moram ja malo i nečega što bi vas druge, nepristalice UN dijete, kao i one koji se još uvijek traže, mijenjaju metode, pokušavaju, natjeralo da počnete razmišljati o sebi.
Zadnji put sam pisala o Atkinsovoj dijeti, vrlo popularnoj, iako, po mom mišljenju, kao i mišljenju mnogih medicinskih i nutricionističkih stručnjaka svjetskog kalibra, vrlo nezdravoj dijeti. Na bazi te dijete, izrasle su neke, sa malo liberalnijim propozicijama u vezi ugljikohidrata, ali i opet sa ograničenim unosom istih.
Jedna od tih dijeta je i dijeta instituta Max Planck (ja ju znam kao takvu, ima li baš osnove u tome, ne znam), i Scarsdale Medical Diet. Obje su bazirane na ograničenom unosu ugljikohidrata, odnosno, ugljikohidrati se unose samo doručkom. Količine povrća i proteina, bez masti, su gotovo pa neograničene.

Baza je slijedeća, i kod jedne i kod druge dijete:
Za doručak se, uglavnom, smije pojesti 1 pecivo (po mogućnosti integralno) uz bijelu kavu (bez šećera) ili čaj. Poneki dan se izbacuje mlijeko iz kave, pa se pije samo crna kava (bljak!), no to su gotovo sve varijacije vezane uz doručak.
Za ručak se preporučuje uglavnom proteinska hrana, kao npr, lešo špinat sa kuhanim jajima, grilani juneći odrezak, tuna sa povrćem (gdje se u povrće ne ubraja krumpir, grah grašak, već ono povrće koje ne sadrži u sebi škrob), grilana piletina sa zelenom salatom i slično.
Za večeru isto tako, sa varijacijama da je ponekad za večeru preporučeno i voće, uz jogurt.
U Max Planck dijeti je kao piće dozvoljena samo obična voda, ili nezaslađeni čajevi, dok je u Scarsdale Medical Diet dozvoljeno piti i Diet Colu ili tonik. Nije ni čudo, obzirom da je dijeta napravljena za američke prilike, no moje mišljenje o pijenju takvih pića znate – BOLJE NE. Uvijek je bolja zamjena nekakav lagani biljni čaj, sa dodatkom malo limuna, ili nešto slično tome. Zdravlje je zdravlje i treba ga čuvati….

Svakako me na razmišljanje naveo i citat, preuzet iz Readers Digest-a, koji je to opet preuzeo iz knjige „Vi ste svoga tijela gospodar“, autora: Michael F. Roizen, dr. med. i Mehmet C. Oz, dr. med., a koji glasi ovako:

„Predočite si vlastito tijelo kao svoj dom: vaše su kosti zidovi koji ga podupiru; vaša su pluća ventilacijski mehanizam; vaš je mozak razvodna kutija; vaša crijeva su vodovodne cijevi; vaše srce glavna je slavina u kući; vaša kosa je travnjak (neki od nas imaju više trave od drugih), a vaše je masno tkivo sve ono nepotrebno smeće koje ste gomilali na tavanu unatoč dobronamjernim savjetima vašeg bračnog druga da ga se što prije riješite. Ako vam pregori žarulja, uglavnom ne zovete električara, kao što ne zovete ni vodoinstalatera za neke manje probleme sa slavinom. No, kada nešto stvarno pođe po zlu, vrlo je lako početi paničariti. Zato je važno postati što veći stručnjak za vlastito tijelo.“

Dakle, volite se, mazite se, pazite se, dajte si priliku i šansu da budete prvenstveno zadovoljni samima sobom, zdravi i na kraju, lijepi sami sebi. Kada se pogledate u ogledalo, neka to bude nasmijano, zadovoljno lice, a ne umorno i jadno. Naučite sami o sebi što više, poštujte sami sebe i pronađite uvijek, ali uvijek, i svaki dan, malo, malo vremena samo za sebe.

Na kraju, nekoliko jednostavnih recepata.

Kako su nastupile vrućine, a JA onda ne volim kuhati (dovoljno mi je vruće i bez toga), preferiram laganu, jednostavnu hranu, kao na primjer slijedeće:

Ljetna juha od krastavaca

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci (za jednu osobu):
3dl jogurta
1 krastavac
Sol
Češnjaka po ukusu

Krastavac ogulite i naribajte, češnjak usitnite. U jogurt umješajte krastavac i češnjak. Možete dodati i malo kiselog mlijeka, te malo vode, do željene gustoće. Dodajte soli, po ukusu, a možete dodati i malo svježe mljevenog papra.
Smjesu stavite u frižider da se dobro ohladi, i takvo hladno i poslužite.

Ljetna salata od tune

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci:

3 paprike, od svake boje jednu
3 krastavca
Mladi luk, oko pola kg
1 sir kvargl
1 konzerva tune
Sol, papar, sok 1 limuna

Paprike, krastavce očistite i narežite što tanje. Osobno koristim multipraktik, koji to doista sitno, sitno nasjecka, ali može i bez toga. Također nasjeckajte i mladi luk. Pomješajte, dodajte dobro ocijeđenu tunu (ako je tuna iz ulja, ne dodavajte u salatu više ništa. Ako nije, po želji, ali je izvanredno i bez ulja), naribajte suhi sir, dodajte soli i papra po ukusu, te dodajte sok od limuna, također po ukusu. Servirajte hladno kao predjelo, ili glavno jelo nakon ukusne juhe.

Za desert....Voćna riža:

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci:
Ananas
3-4 banane
125 gr riže
ľ litre mlijeka
Limunova korica

Možete koristiti svježi ananas, kao i onaj iz kompota. Pristavite mlijeko sa šećerom, rižom i naribanom limunovom koricom.
Kada je kuhano, narežite banane i pomiješajte. Ukrasite ananasom, prelijte sokom od ananasa i stavite da se ohladi.

Svakako, možete kombinirati i ostalo voće – naranče, jagode, već prema ukusu..


Sve vas puno pozdravlja Ledena


CARDIO BELLY DANCE PARTY

Prosli tjedan sam se (kud svi turci, tud i Lory) uvalila teatralno na sat cardio dance party. Najveci razlog za to je moja instruktorica Connie koja je toliko dobra i profi u svom poslu, da nema toga sto ne bih probala s njom. A osim toga, Connie je predobro gradjena, jako zgodna, sexy, sa vrhunskim, izbacenim dupetom, koji krasi gotovo svaku crnkinju koju sam ovdje susrela, a uz to i beskrajno draga i duhovita i zaista zna podici atmosferu. Inace, Connie je i majstor u aqua aerobicu, od kojeg bi davno odustala da nema nje.

Image Hosted by ImageShack.us

Gledam se tamo u zrcalo iza nje. Jos imam malo trbuha, no vise onog viska koze koje bi trebalo odrezati, ko tijesto majke mi ;). Ali bas sam si nekako zgodna i izgledam sve bolje i bolje, mogu vam reci. I ostale su zene jako jednostavne i drage, i upravo to je ono sto me odusevljava u tom centru gdje sam svakodnevni clan jos od sijecnja. Postala zaista stalni posjetitelj, a kazu kad ides s gustom, da je to onda pravi posao za dusu i tijelo.

Nije nas bilo previse na satu, svega nas desetak, i svaki pocetni zastoj, oklijevanje i eventualna suzdrzavanja u tren su nestala kad sam shvatila da su i ostale clanice spremne na sve. Ne, ne, nije nas nasa Connie uvela u svijet Orijenta kroz mirisna esencijalna ulja, prozirne salove, feredze i zvoncice na bradavicama. Ono sto smo mi poceli vjezbati na tom satu zapravo je kombinacija belly dancinga, step aerobica i tae bo (tako se pise, I guess ;))

Osjecaj je fenomenalan. Postajete svjesni i svoje seksualnosti, osjecate se istovremeno i senzualno i vitko i gipko. Predivno je pratiti svoje ruke, struk, bokove, dupe na ogledalu i zajedno sa nasom Connie uvidjeti koliko se toga moze napraviti sa gipkim tijelom. I sto cu, opustila se ja uz moju omiljenu instruktoricu i hopla, bome bilo je shake baby, shake. I ne samo ja. Nas desetak potpuno se otkacilo u ritmu predobre muzike. I Shakira bi nas se posramila. Kaze mi Connie prekjucer, da je neki tip pitao jesmo li mi kakva plesna skupina pa uvjezbavamo koreografiju. Rekoh joj: Jesi mu rekla da smo prateca plesna skupina od Shakire? ;). Zena se odvalila od smijeha.

Ono gdje sam najvise osjetila aerobni ucinak ove vrste vjezbanja odrazilo se prvenstveno na misice guze, trbuha i bokova. Ujutro sam shvatila da jest, isplesali se jesmo, i to dobro, vrhunski cak, ali bome mi je uz to radilo i daleko vise misica nego sto sam tijekom vjezbanja i plesanja bila uopce svjesna.

Osjecaj je, vjerujte mi, nenadmasan. Ukoliko ste dovoljno sretni da vam vas dragi nakon toga priredi i kupku i masazu, kao sto je meni moj, ma nijedna turska boginja ljepote i strasti nije vam ravna ;).

I ne pitajte me jesam li i ovog tjedna opet odlutala u svijet cari kojima su se dicile haremske ljepotice. Jasno da jesam! :)

Image Hosted by ImageShack.us

Nasla sam jedan dobar web site koji ce vam bolje opisati o cemu se radi. Nadam se da svi razumijete engleski, a ako pak ne, samo vicite pa cu vam prevest za drugi put. Danas sam malo kratka s postom, razumjet cete me, mozak mi je skroz orijentiran na privatnu situation in my real life. No i to je iznenadjenje s kojim cu se, nadam se, moci pohvaliti uskoro. Pa eto slijedi web site i neizostavni recepti.


website
You can do cardio dance!


Recepti:

MORSKI PLODOVI S CHILIJEM

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 1 zlicica maslinovog ulja
- 1/2 glavice crvenog luka
- 4 cesnja cesnjaka
- 1/2 korjena celera
- 500g repova skampi
- 500g ociscenog oslica
- 500g tune (moze iz konzerve)
- 1 konzerva pelata
- 1 konzerva graha
- 1 zlicica chilija u prahu
- 1/2 zlicice korijandra
- 1 zlicica papra
- 1 zlicica secera
- 1 zlicica soli

Priprema: U loncu zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte nasjeckani luk, cesnjak, celer i morske plodove. Pirjajte dok riba ne omeksa pa dodajte pelate. Smanjte plamen pa dodajte grah i zacine. Dobro promjesajte i pojacajte plamen da sve zajedno prokuha. kad prokuha opet smanjite plamen i kuhajte na lagano jos 30 minuta. Ovako pripremljeni morski plodovi dobro pasu ljeti uz neizostavnu pogacu koju malo premazete cesnjakom i posipate persinom.


Od mene danas samo ovaj recept, no vi koji ste gotovi s dijetom, kako sam i obecala, sredila sam onaj nas blog DRUGIH 90 DANA UN DIJETE. Tamo imate mnostvo recepata, pa uz pregrst zgodnih slicica nadam se da ce vas privuc neki od recepata.

Toliko od mene za ovaj tjedan, pusa i pozdrav od busy Lorraine


MOTIVACIJA

Sigurna sam da su mnogi, ako ne i svi, u životu okusili vrhunac kako i dno želje za životom. Nisam psiholog ni ništa slično i zato ne važite mi svaku riječ, ali samo govoreći iz svojeg iskustva, znam, da niti u jednoj krajnosti nisam bila apsolutno vladar svojih emocija, ali sam sigurno imala utjecaj.

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi pojasnila, nisam samo ja ta koja je odlučila biti sretna kao niti što želim pasti u depresiju, ali da mogu utjecati na smjer kojim se moje emocije kreću, to mogu.
Nekada sam znala danima biti u depresiji, zapravo, zna mi se to i sada desiti, ali znam i ono bitno, znam za drugu krajnost i ona mi se puno više sviđa. Živim za tu drugu krajnost.

U zadnje vrijeme jako puno radim, što se može vidjeti iz komentiranja po postovima, ovdje na ovim stranicama. Na mjestu gdje radim nemam kompjuter, a onda i internet gubi smisao, a radim satima i satima prije nego dođem doma i onda mi je draže srušiti se u krevet nego stati pred ekran. Nemojte mi zamjeriti, ali zapravo, nisam htjela o tome pisati.
Htjela sam reći da radim posao gdje se svakodnevno susrećem s ljudima i komuniciram na veliko, što mi je nekada teško padalo, a danas imam osjećaj kao da sam dobila neku novu snagu i kao da opet otkrivam sebe i vidim da izlazim iz svoje čahure u kojoj sam se godinama skrivala.
Oduvijek sam znala što želim i iako je moj put bio trnovit (i još uvijek je) i iako je zavijao serpentinama puno više nego što je trebao, imala sam i ludu sreću što sam uspjela sačuvati jasno svoj cilj, što znači da još uvijek slijedim svoju zvijezdu i ono što je najvažnije; put zaista ide onamo gdje ga ja usmjeravam.
Biram. To je moje osnovno pravilo.

Izabrala sam rad s ljudima i kad sam već toliko slobodna izabrati, biram dalje: rad s uspješnim ljudima. S naglaskom na uspješnim. Ne govorim sada o uspjehu kao pojavljivanju u bilo kojem časopisu, jer uspjeh pojedinca nalazim u razgovoru s njim. Uspijeh se vidi u svakoj riječi, tonu, načinu izražavanja. Uspješan čovjek je onaj je zadovoljan sobom. Takvom čovjeku ne predstavlja problem pomaknuti planinu i takve ljude volim i takvi ljudi me motiviraju.

Kao i svi, ne volim one emocionalne vampire koji ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet i sve što znaju je žaliti se. Žale se na sustav, vladu, komunalce, susjede i što je najžalosnije ridaju sami nad sobom. Takvi ljudi izgubili su nadu. Nadu da postoji bolje sutra.
Ne kažem da je čovjeku dovoljna nada, nikako, za ostvariti nadu treba dobro zasukati rukave, osim ako niste nećak Billa Gatesa. Ne kažem da su niti novci jedina pokretačka snaga, jer može vas učiniti sretnim i izlet u prirodu, ali netko treba odraditi te udobne tenisice na nogama, zar ne?

U svakom slučaju, trebalo bi biti; red, rad i disciplina.
Tko je apsolutno spreman stati na kraj svojim mukama pokazuje i članstvo u ovome klubu. Svi imamo svoje osobne motive, a u konačnici, želja svih nas je da budemo zadovoljni sami sobom.
Jedino to nam još preostaje je raditi. Raditi na sebi.

To znači, trebamo se svaki dan ujutro, čim se probudimo, stati pred ogledalo i reći samo sebi : dobro jutro, ja volim samoga sebe. Voljeti samoga sebe je prva i osnovna stvar koje moramo biti svijesni, odnosno, to moramo rasčistiti sami sa sobom.
Tobože, svi volimo sebe, a da li je to zaista tao pokazuje slika svijeta.

Ni ja se ne volim uvijek, Ima trenutaka kad se mrzim, barem si tako kažem, a onda znam napraviti i glupost. Na neki način znam se i kazniti zbog toga što nisam bila zadovoljna sobom u pojedinim situacijama. Kažnjavam se hranom, cigaretama, kašnjenjem i još svom silom sitnica. Većina ljudi to radi nesvjesno, a ja svjesno, jer čim počnem raditi gluposti, onaj mali pametnjaković što sjedi na lijevom ramenu kaže: evo je opet, opet glupara.

Da ne duljim previše, htjela sam vam reći: dobro si izanalizirajte svoje postupke i postati ćete svjesni gdje griješite. Izaberiti onaj put koji je u vašu korist, ali ne na štetu drugima. Izbjegavajte ljude koji sa sobom ne nose ništa drugo već emocionalni bezdan. Radite na sebi svaki dan. Postavite ciljeve, napravite planove ili skice na koji način ćete ih ostvariti.
Za početak je dovoljno da znate da imate cilj - biti sretni, bez obzira što za vas predstavljalo sreću, a onda je jedno sigurno, kad jednom shvatiti da može upravljati svojim životom, barem u pravom smjeru, bez obzira na prepreke, to će vam dati dovoljno snage da nastavite put dalje i znati ćete kako se uživa u životu.

JUHA OD CIKLE

Image Hosted by ImageShack.us

Za 4 osobe potrebno je:

1/2 kg cikle
2 krumpira
1 luk
sol
papar

1 žlica škrobnog ili glatkog brašna
5 dkg maslaca

slatko vrhnje
sol
vlasac

Oguljeno i narezano povrće stavit kuhati zajedno. Posoliti i popapriti.
Skuhano povrće propasirati ili izblendati.
Napravit zapržak od maslaca i brašna i dodati u juhu i staviti da zakipi.
Servirati u tanjure sa dodatkom slatkog vrhnja u koje smo umiksali sol i vlasac.


Dobar tek!


Toliko od vaše sretne i motivirane

Demjan


PUT POD NOGE

Na samom početku moram vam odmah jasno i glasno reći - Od svega ovoga "mudroga" što ćete danas čuti od mene, nećete niti malo smršaviti! Ma niti grama!
Uostalom, zar niste znali - nije u kalorijama sve! Danas vam neću otkrivati najrazličitije recepte i metode kako (s)mršaviti, jer tako nešto puno bolje od mene znaju kolegice, urednice ovog nesvakidašnjeg bloga. Ali mogu vam dati neke ideje i prijedloge od kojih ćete se zasigurno osjećati bolje.

U kakvom se položaju nalazite upravo ovog trenutka? Sjedite, naravno....
Sjedite li ispravno? Ma da, nemojte bit smiješni! Koliko vremena svakog dana provodite u takvom ili sličnim položajima? Deset, dvanaest sati, petnaest možda?
Ne trebate puno razmišljati, u svakom slučaju – previše.

Suvremeni tempo života nas polako, ali sigurno pretvara u mumificirane robote koji će usvojiti nekoliko osnovnih kretnji i tako ih beskonačno ponavljati iz dana u dan. Razvoj svih tehnologija ide u smjeru da zahtjeva od nas sve manje kretanja. Još samo čekamo dan kad će naša računala početi prepoznavati naše govorne naredbe, pa nećemo više niti pokretati prste za tipkanje. Na kraju radnog dana, osjećamo se potpuno umornima i iscrpljenima. I što sada? Da se malo odmorimo. Kako? Opet na pasivan način. Uvalit ćemo se u udobnu fotelju, trosjed, gledati televiziju...

Imamo li rješenja?
Naravno da imamo. I to nadohvat ruke. Ili noge, svejedno...
Treba mrdnuti guzom, doslovno i figurativno. Idemo u akciju!
Kretanjem do zdravlja. Kretanjem do zadovoljstva.
Nemate gdje? Nemate vremena? Nemate love?
Da, samo vi smišljajte i dalje takva opravdanja...
Neću vam predlagati zagušljive teretane ili bjesomučno trčanje trim stazama.
Postoje i drugi načini
Staro dobro hodanje, na primjer.

U vašem gradu sigurno postoji neki park, šetnica, staza, uglavnom nekakav prostor u kojem se osjećate ugodno. Nemaju svi gradovi Marjan ili Jarun, ali uvijek se može naći neka stazica uz obalu mora, rijeke ili jezera, pogodna za hodanje. Mogu to biti i neke zaboravljene staze iz vašeg djetinstva kojima već dugo niste kročili, ali i neke nove, zašto ne? Draž je u otkrivanju nečeg novog.

Prohodati kilometar-dva, pa ponekad i više, možemo svakog dana. Ili onako "penzionerski" s noge na noge, ili u bržem tempu, kako nam odgovara. Cijena ovakvog vida rekreacije – Nula kuna. Dobitak? Ne može se to izmjeriti u novcu, ali svakako puno više od nule....

Naravno nije to sve. Danas manje-više svi imamo automobile. I to vrlo dobre automobile, htjeli mi to priznati ili ne. Čemu nam služe? Da se hvalimo, možda? Da nam susjedi zavide!? Čisto sumnjam, iako ima i toga. Pojednostavljeno rečeno, automobili nam služe da nas prevezu iz točke A u točku B.
Točka A se nalazi ispred naše kuće, stana, portuna, zgrade...
A točka B?
Koliko ima točaka B?
Beskonačno, ljudi moji!
Beskonačno.

I sad ćemo lijepo opet mrdnuti svoje cijenjeno dupe, uskočiti u naš dragi autić i krenuti na mali izlet. Izlet u nepoznato. Tražimo točku B.
Ne biste vjerovali, ali samo na jedan sat vožnje autom od vašeg grada, imate priliku naići na more zanimljivih mjesta, vidikovaca, starih utvrda, jezera, slapova, slikovitih "malih mista"...
Možda ste prošli pored takvih mjesta i nekoliko desetaka puta, i sigurno ste svaki put promislili na to kako bi se bilo dobro tu ponekad i zaustaviti, ali naravno – niste imali vremena, je li tako?
E, pa sad ćete naći to malo vremena i za sebe i za vaše drage i posebne osobe. Jer, u pravom društvu, sve je mnogo ljepše. Ali zašto ne ponekad krenuti i sam!? Može se uspješno razgovarati i samim sobom, ka s pametnim čovikom, he, he...

Otkrit ću vam danas nekoliko mojih omiljenih odredišta, ponekad slučajnih, a ponekad i namjernih. Neću vam predlagati neka općepoznata "razvikana" izletišta, jer mi se čini da je tamo sve previše komercijalizirano. Izlet u kojem ćemo se samo prebaciti iz auta za stol u nekoj gostionici i nije neki izlet.

Za početak, krenimo iz Splita prema Šibeniku, starom Jadranskom magistralom...

Ima nekih mjesta koja su mi posebna, koja zrače neobičnim mirom i magnetski me privlače. Ne znam zašto, ništa mi se tu nije posebno dogodilo, barem ne u ovom životu, ali tamo imam osjećaj da je sve nekako savršeno skladno, idealan odnos mora, neba, kopna i ko zna čega još sve ne. Tu se dolazi samo u odabranom društvu, daleko od buke i svakodnevne strke, tu se dolazi da se zajednički priča ili zajednički šuti...

Jedno od takvih mojih omiljenih mjesta je Rt ploča ili popularnije Punta Planka, prirodna, zemljopisna i klimatska razdjelnica sjevernog i južnog Jadrana.
Nalazi se samo koju milju jugoistočno od Rogoznice. Još od antičkih vremena, magična isturena punta privlačila je sirenskim zovom brodove i mornare, zarobljavala ih u svoju klopku, tako da su mnogi od njih završili svoju plovidbu pod njezinim hridima. Postala je jedno od mitskih, zavjetnih mjesta pomoraca. Ajde sad ću malo pretjerat, ali ona mi se nekako doima kao jadranski Rt Horn.

Na samoj punti je mala kapelica sv. Ivana, nebeskog zaštitnika Trogira, sagrađena 1324. godine na mjestu gdje je prema legendi dva stoljeća ranije, svetac zakoračio u more da bi smirio strašnu oluju i spasio mornare...



Kopnom možete doći ako na staroj magistrali između Marine i Rogoznice, u selu Podorljaku skrenete prema Ražnju. Možete se vozit autom sve do uvale Stivančice, pa zatim pješice još dvadesetak minuta i eto vas na čuvenoj Punti.

Iako na prvi pogled možda i ne izgledaju previše atraktivno, stare gradine, utvrde i drugi arheološki lokaliteti kriju mnoge zanimljive detalje. Prije svega, obično se nalaze na mjestima sa kojih imate priliku uživati u prekrasnim pogledima.





Jedno od takvih, široj javnosti gotovo nepoznatih mjesta je i Bribirska glavica, brežuljak koji se nalazi iznad sela Bribira, na cesti između Skradina i Benkovca. Tu se nalazi jedno od najbogatijih arheoloških nalazišta ilirske, starorimske i hrvatske prošlosti. Prošetajte između bedema i utvrda, pogledajte ostatke mozaika iz vremena starog Rima. Vidjet ćete kako su u slojevima kamena naslagana stoljeća života.

Naravno, nije mi namjera da vam danas dajem bezbrojne prijedloge zanimljivih naših malih i velih mista. To prepuštam vašem izboru, u tome je uostalom i ono najbolje.


Planinarenje je jedan od najljepših oblika rekreacije. Sve donedavno, prosječna predodžba planinara je obično uključivala neki čudnovati lik kako se oznojen, opterećen naprtnjačom, penje na neke već davno osvojene vrhove samo zbog toga da nakon nekoliko minuta siđe s njih. Naravno, nije lako naći jedinstven odgovor koja je to magična sila koja ljude vuče u planine. Svatko ima svoje motive, želje i ciljeve. Ali, planinarenje je ponajmanje od svega osvajanje vrhova. Biti u planinama, u prirodi općenito, omogućuje nam ponovno otkrivanje nekih zaboravljenih znanja i instikata koji su godinama zarobljeni negdje duboko u nama, nismo ih više niti svjesni, jer suvremeni način života i sve pogodnosti koje nas okružuju potiskuju te naše iskonske instinkte i osjećaje.

Ako volite prirodu, učlanite se u neko planinarsko društvo, tamo ćete zasigurno upoznati vrlo zanimljive ljude koji će vas rado uputiti u neke tajne planinarenja. Od toga kako se pripremiti, obući, što ponijeti sa sobom od hrane i piće, kako se ponašati u planinama prema drugim ljudima, biljkama i životinjama.



Planine koje su relativno blizu velikim gradova, kao Mosor, Medvednica, Učka, Biokovo i mnoge druge, imaju dobro markirane staze, planinarske kuće i domove. Posjetite neke od njih, u njima vlada posebna atmosfera. Cijene smještaja i hrane u takvim objektima su jako pristupačne, a ako ste učlanjeni u neko planinarsko društvo, imate pravo i na značajne popuste.
Sve su naše planina lijepe svaka na svoj način. Ipak ima jedna posebna.
Planina nad planinama.
Naravno, već znate, ona se zove Velebit



Ta 140 kilometara duga, svojevrsna kralježnica Hrvatske krije u sebi toliko ljepote, kako ljutog krša tako i zelenih livada i šuma, da imate osjećaj kako možete provesti čitav život na ovoj planini a da još ni izbliza nećete spoznati sve tajne Velebita. Izgradnjom auto-ceste, njegovi nacionalni parkovi Sjeverni Velebit i Paklenica, kao i park prirode koji zahvaća gotovo čitavu planinu, dostupni su nam za svega nekoliko sati vožnje. Ipak, budite oprezni, nemojte nikada, apsolutno nikada u planine odlaziti sami. Jer, čak i obično uganuće nekog zgloba, spletom nesretnih okolnosti koje se znaju nanizati jedna za drugom, mogu rezultirati jako neugodnim posljedicama.

Na kraju, bilo bi dobro, dapače čak i obaveza da se držite onog pravila kako u prirodi smijete ostaviti samo tragove svojih stopa. Sve, baš sve, čak i ono biološki razgradivo, nemojte nikada ostavljati u prirodi, ponesite sa sobom i odložite na mjesta primjerena za to.





Zašto sam vam na početku današnjeg posta rekao da nećete smršaviti od mojih savjeta? Boravak u prirodi, na čistom zraku, zasigurno će otvoriti apetit. I pri tom se uopće ne morate suzdržavati. Sve šta pojedete bit će vam sto puta slađe i ukusnije nego inače. Sjest ćete sa svojim prijateljima, popiti još po koje piće, kavicu, pa i pivo zašto ne? I neće vam uopće biti bitno koliko ste toga pojeli a "niste smjeli".

Jer zadovoljstvo koje ćete pri tom osjećati bit će nemjerljivo, bit ćete zadovoljni sami sa sobom, naučit ćete kako prepoznati ljepotu i u naoko običnim, svakodnevnim stvarima.
A kad se ponovno vratite "civilizaciji", pluća će vam biti ispunjena čistim zrakom, srce veliko i puno zadovoljstva, noge umorne, ali "zdravo umorne". Napisat ćete, onako za svoj gušt, nekoliko rečenica o tome kako ste doživjeli i proživjeli taj dan, posložit ćete nekoliko fotografija sa izleta i kad budete nakon nekog vremena to čitali, bit će te jako, jako zadovoljni, siguran sam u to.

I najduže putovanje počinje prvim korakom. Pa učinite taj korak, ne sutra, ne u ponedjeljak, nego danas, sada, ovog trena...



Brod u boci


Ne zaboravite i ovo: još stignete naručiti majice naše Demjan, koje možete dobiti pouzećem. Majice mogu naručiti apsolutno svi, kako članovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznačujemo i cijene, koje uključuju i poštarinu. Prve naručene kreću na svoje adrese ovih dana. A obećajemo i ekskluzivne fotografije nekih poznatih dama u majicama..... samo još malo pričekajtenaughty

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (uključena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (uključena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proučite veličine prema ovoj tablici:

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi odredili koja vam veličina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1). Majica 2 je na raspolaganju i u XL veličini!

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporučujemo svakih 15 dana, što znači da će prva narudžba krenuti za 15 dana počevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELIČINA I MODEL:
TOČNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:


I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas očekujemo u velikom broju!




Ugodan vikend i lijep pozdrav, do slijedeĆeg petka, želi vam
Uredništvo Karakter Kluba

- 08:00 - Dodaj komentar (31) - Print - #

petak, 18.05.2007.

iznenađenja, iznenađenja, i opet iznenađenja...

Kao prvo, moramo vas obavijestiti o nekim bitnim stvarima koje su se dogodile u zadnjih tjedan dana. Ponekad je tjedan doista dugačak period, a kod nas iznenađenja nikada dovoljno...


SLOBODNO KOMENTIRANJE

Na samom početku velika novost za svih. Komentirati od danas možete svi, kako registrirani korisnici Blog.hr-a, tako i oni neregistrirani. Pitajte, predlažite, ukažite nam na greške, pohvalite nas, pokudite, surađujmo… i idemo dalje, da budemo još bolji i nama i vama! Učinite da se, radeći svi zajedno, još više ponosimo ovim blogom, a kasnije, već poslije ljeta i našim portalom i udrugom. Predložite nam teme, pošaljite nam svoje postove. Ajmo, ekipa!


DALJE BEZ JOŠ JEDNE UREDNICE, ALI UZ DOSTOJNU ZAMJENU

Još jednu novost imamo. Manje lijepu. Naša Angie nam je, nažalost, odustala zbog osobnih problema, što nas uistinu rastužuje, i želimo joj da ih što brže i uspješnije riješi. Njen slogan Ustrajmo, ne posustajmo! svakako je bio više nego primjenjiv u našim životima kroz ove mjesece. Više puta. Ustrajali jesmo. Posustajali isto, priznajemo. Ali nakratko tek. Umijeće je valjda života baš u tome da se dignemo svaki put kad padnemo. Ajmo tako nastaviti i dalje.

Njenu živahnu i fit palicu već od slijedećeg tjedna preuzeti će jedan sjajan mladi bloger, Izazov, koji će, iskreno vjerujemo, predano odraditi svoj dio posla. Bit će to svakako osvježenje u našim redovima, ne samo zbog njegovih mladih godina, nego zato i što ćemo čuti i pogled na ovaj naš svijet iz apsolutno muškog ugla. Jer da je naš Izazov jedan pravi muškarac, i to “one of the kind”, već je tu u Klubu svima jasno.


ATKINS DIJETA

Image Hosted by ImageShack.us

Istina je, počeli smo kao grupa debeljuškastih koji su zajedno krenuli na UNdijetu, no ipak smo davno prestali biti samo to. Pokrivamo sve više i više tema, a o konkretnim projektima i planovima čut ćete jako skoro. Za sada ćemo još biti tajanstvene. Ja sam gora nego Wanda po tom pitanju, najradije bih se pojela od muke što se ne mogu odmah izblebetati, ali opareni prijašnjim iskustvima, ipak ćemo prvo “skočiti” pa onda reći “hop!”.

No kako je ljeto i kako je tema dijeta i dalje vrlo IN, a kako smo uglavnom žene i kako su nam neposredno prije sezone kupanja motivi i dalje vrlo prizemni i banalni, danas ćemo malo o dijeti koja je preko bare već godinama pravi hit. Kod nas se Atkinsova dijeta još zove i mesna ili proteinska dijeta. Iz nje su proizašle još mnoge dijete nazvane svakako, no baza im je uvijek smanjenje unosa ugljikohidrata, masnoće, te povećan unos proteina i povrća koje ne sadrži škrob.

Sama dijeta se sastoji od nekoliko faza. U prvoj fazi započinje dvojben proces ketoze, koji, kako tvrdi Atkinsonova dijeta, vodi gubljenju masnoće. Glavna ideja je da se ograniči unos ugljikohidrata u organizam, kako bi tijelo koristilo vlastite zalihe masnoće za preživljavanje. No, tijelo koristi zajedno i masnoću i proteine kao svoj izvor goriva. Ono ne koristi prvenstveno i samo masnoće, kako se u mnogo slučajeva implicira. Ovim načinom mršavljenja ograničavate unos uglljikohidrata u organizam na samo 20 gr dnevno, što je samo jedna petina minimalnog unosa ugljikohidrata koji preporučuju nutricionisti.
U ovoj fazi, koja traje 2 tjedna, zagovornici Atkinsonove dijete preporučuju unos ugljikohidrata iz povrća koje ne sadrži škrob i salata.

Dobra strana ove dijete je ograničavanje unosa namirnica koje su bogate lošim ugljikohidratima, kao i junk hrane i vrlo prerađene hrane. U drugoj fazi dijete, procesu gubljenja kilograma, dozvoljeno je unošenje svaki tjedan 5 grama više ugljikohidrata, sve dok ne dosegnete željenu težinu. Tako prvog tjedna dijete svaki dan smijete konzumirati 25 grama ugljikohidrata, drugi tjedan 30 grama, treći tjedan 35 i tako dalje redom. U renutku kad prestanete gubiti na težini, smanjujete unos ugljikohidrata i opet za 5 grama.

U slijedećoj, prijelaznoj fazi, stvaraju se doživotne navike za prehranu sa malo ugljikohidrata. Možete povećavati unos ugljikohidrata za 10 gr tjedno, sve dok je i dalje prisutan gubitak težine od ˝ kilograma tjedno. Ova faza se započinje u trenutku kada ste vrlo blizu svojoj željenoj težini, recimo 5 kilograma prije cilja.
Zagovornici Atkinsonove dijete preporučuju kada dostignete idealnu težinu i prestanete gubiti na kilaži, trebate zadržati tu kilažu nekoliko slijedećih mjeseci. Tada preporučuju postupno povećanje unosa ugljikohidrata, i opet za 10 grama tjedno, kako bi utvrdili koju količinu ugljikohidrata smijete dnevno pojesti, a da ne dobijete na kilaži. Kada počnete dobivati nazad kile, oduzmite 10 grama ugljikohidrata dnevno i tada imate svoju količinu koju možete dnevno pojesti, a da se više ne debljate.

Cilj je postići cjeloživotne navike s kojima se više nećete udebljati, a neće vas deprimirati ili ostavljati gladnima, te će se uklapati u rad vašeg metabolizma. No, u svakom slučaju, unos ugljikohidrata je još uvijek daleko ispod one razine koju preporučuju nutricionisti.
Osobno ne mislim da je potrebno konzumirati puno ugljikohidrata, ali mislim isto tako da se željeni cilj može postići na puno zdraviji način.
U Atkinsonovoj dijeti ne postoji ograničenje oko količine masnoća i proteina koje smijete konzumirati, ali se ipak preporučuje da se ne konzumira puno čvrstih masnoća, već da se uzimaju suplementi esencijalnih masnih kiselina kao i multivitamina. Moje mišljenje o nadomjescima koji nisu prirodnog podrijetla znate, mislim da ne moram ponovno piliti o tome
Ne postoji način da budete na Atkinsonovoj dijeti ako ste vegetarijanac. Nema načina. Atkinsonova dijeta pretpostavlja konzumiranje životinjskih proteina i životinjskih masti.


Image Hosted by ImageShack.us

Mnoge ozbiljne znanstvene, medicinske, zdravstvene institucije u svijetu, a osobito u Americi su dugo upozoravale na štetnost takvog načina prehrane i života. Ketoza koja se razvija u organizmu ozbiljno utječe na rad bubrega, kao i na rad jetre. Svi biokemijeki procesi vezani uz proteine, odnosno aminokiseline za posljedicu stvaraju ketonska tijela. Zbog nedostatka glukoze, mozak kao hranu koristi ketonska tijela, no tek nakon nekoliko dana gladovanja. Za to vrijeme ste, u najmanju ruku, glupi...A o štetnim utjecajima na funkcioniranje mozga da ne pričamo osobito. Svaki nedostatak ispravne i dobre hrane za moždane ćelije sigurno osigurava oštećenje istih, koja su ponekad i nepovratna.....

Wikipedia za Atkinsa kaže slijedeće, pročitajte ako vas zanima ovdje

Još nekoliko brzinskih, a zdravih obroka danas:


SALATA OD MLADOG ŠPINATA, JAJA I ROTKVICA
Image Hosted by ImageShack.us

Listove svježeg, mladog špinata dobro operite, isjeckajte na manje komadiće, dodajte rotkvice, tvrdo kuhana jaja i začinite sa soli, paprom, malo ulja i octa (ili limunovog soka). Brzo i fino.

Još jedno jelo od špinata i jaja.


PRŽENI ŠPINAT

Image Hosted by ImageShack.us

Na vrelo maslinovo ulje bacite očišćene i svježe oprane, još mokre listove špinata i posolite ih. U tren će splasnuti, tek kratko ih provrtite, da omekšaju, ali ne previše. Poslužite također uz tvrdo kuhana jaja. Po želji možete dodati malo octa. Brzo i fino againJ


SALATA OD ŠPINATA, ŠUNKE i JAJA

Image Hosted by ImageShack.us

POTREBNO:
-300 g svježeg špinata
-150 g kuhane šunke, isjeckane na kockice
-3-4 mlada luka
-10ak krupnih, ali tanko i lisnato nasjeckanih šampinjona
- 1 tvrdo kuhano jaje
sve preliti sa prethodno pripremljenim dressingom od:
-par žlica limunova soka
-malo maslinovog ulja
-2 češnja češnjaka
-papar
-sol


TJESTENINA SA ŠPINATOM

Image Hosted by ImageShack.us

1/2 kg špinata
1 kapula
malo češnjaka i peršina
2-3 srednje velike rajčice
Vegeta, sol, papar
tjestenina

Na malo maslinovog ulja prodinstajte kapulu, češnjak i nekoliko sitno nasjeckanih rajčica, dodajte prethodno skuhani i nasjeckani špinat, malo vegete ili soli, papra te kratko prokuhajte da se sastojci izmiješaju, te gotovom smjesom prelijte tjesteninu prema želji

Ugodan vikend želi vam vaša

Ledena,


NJEGA MASNE I AKNASTE KOZE

Zadnji put sam pocela pisati o svakodnevnoj njezi lica i to je ujedno bio uvod u njegu lica. Znamo da imamo nekoliko tipova koze, no vodece mjesto zauzima MASNA KOZA jer je danas upravo taj tip koze najrasireniji.

Osobno imam dosta zahvalnu i rekli bismo normalnu kozu. No ima jedan period zivota kada sam kratko vrijeme imala masnu i aknastu kozu, a sve zahvaljujuci nepravilnoj prehrani, koja je zaista jedan od cestih razloga takvoj kozi. Naime, kada se u Rijeci otvorio McDonalds bila sam jedna od onih koja je pohrlila na hamburgere, cheeseburgere, krumpirice i ostali junk. Kako se dragi Mc smjestio u blizinu mog salona, tako sam ja lijepo svaki dan hitala probati nesto novo kao da do tada nisam okusila hamburger. A znaju Rijecani koliko smo odlazili u "Hamby" i jeli nase "zdrave" velike hamburgere. Kako se u Hambyu nisam hranila bas cesto, tako mi pokoji hamburger nije smetao za ten, a jos manje se lijepio na mojih tada 45 kg ;). No vjerujte, nakon tjedan dana u McDonaldsu pocele su prve masnoce na licu, a kasnije i upalni procesi. Stvar je spasila prijateljica kozmeticarka takodjer, koja mi je uspjela dovesti lice u red temeljitim ciscenjem i pravilnom njegom, no i zaprijetila da ce me se odrec ako se i dalje budem druzila s McDonaldsom ;). Bila je u pravu. nakon mjesec dana lice sam uspjela dovesti u red, a junk food je morao otici u povijest. Mojim primjerom vam hocu skrenuti paznju da je nepravilna prehrana i pretjerano unosenje masne hrane, jedan od glavnih krivaca masnoj i aknastoj kozi.

Masnu kozu prepoznat cete po tome sto se jako sjaji zbog pretjeranog lucenja masnoca. Na opip je deblja od ostalih tipova koze. Npr. u usporedbi s masnom kozom, osjetljiva koza je tanka. A zbog upalnih procesa na pojedinim mjestima je i crvena, no obicno nema lijepu boju. Prednost joj je sto sporije stari, pa je najcesce bez bora. Pore su prosirene, sto je ujedno pravi magnet za komedone (crni pristici) i akne (upalni procesi). Najcesce je masna koza vidljiva u mladjoj, pubertetskoj dobi, cemu su hormonske promjene najcesci uzrok. No nisu samo hormoni i losa prehrana preduvjet za masnu kozu. Uzroci mogu biti i nasljednog karaktera, Zatim prilikom drzanja raznih dijeta, u trudnoci, pri uzimanju tableta protiv zaceca, kozmetika koju koristite moze biti uzrok, pa cak i vlaga i vruca voda. No mnogo ljudi cesto ima masnu kozu u takozvanoj T-zoni, celo, nos i brada, dok su im obrazi suhi, i tada vec govorimo o mjesovitom tipu koze.


NJEGA MASNE KOZE
Masna koza iziskuje specijalnu njegu i posebnu paznju, sto bi se pod svakodnevnom njegom smatralo da treba puno umivanja i ciscenja. Dakle, voda i mlijeko za ciscenje su prvi i osnovni alat u ovoj njezi. Nakon umivanja osjecaj ce biti zategnuta koza na licu i svakako je bitno odabrati pravilnu kremu za dnevnu i nocnu njegu.

Image Hosted by ImageShack.us

Danas na trzistu imamo siroku ponudu preparata za masnu kozu, i posebno onih za aknastu kozu. Ta je linija najcesce namjenja za mladju populaciju koji su skloni aknama. Dakako, kod njih nece biti potrebna nocna krema, vec su preparati vise bazirani na temeljito ciscenje i regularnu njegu da bi se koza normalizirala. Za ciscenje koristite proizvode na oil free bazi koji ce uspjedno dovesti masnocu lica u normalu. Pazite da vam koza uvijek bude cista. Minimalno dnevno ciscenje lica je dva do tri putna dnevno. Nikako ne vise od toga jer tada stimulirate jos vecu proizvodnju masnoce. Za ciscenje koristite ciste gelove bez dodataka aditiva. Tj., najbolji izbor ce biti antibakterijski losion za ciscenje lica. Nikako takodjer one prozivode i sredstva za ciscenje lica i tonike koji sadrze alkohol. Nakon ciscenja ne zaboravite nanesti odgovarajucu kremu, za normalizaciju koze.

Image Hosted by ImageShack.us

Ako vam je koza izrazito masna, 3-4 ciscenja dnevno ce biti neophodna do 30-te godine., uz minimalnu hidratizaciju koze. Nakon 30-te, koza oko ociju i usta, te koza na vratu, zahtjevat ce vise njege poput one nocne koju sam vec prije spomenula. Plus nesto vise hidratracije ujutro.
Kada cistite lice, izmasirajte si lice vrhovima prstiju, kruznim pokretima. Nakon toga dobro operite lice, jer sav visak sredstva za ciscenje ce uprotivnom zatvoriti pore i stvarati novo mjesto za razvoj bakterija.
Takodjer si jednom tjedno nanesite masku za lice. Najbolje u ovom slucaju su maske od blata koje daju najbolje rezultate tj., najbolje smire crvenilo i upalne procese. Takodjer i one maske koje u sebi imaju svojstvo ciscenja.
Prije nanosenja make-upa na lice nanesite antisepticku dnevnu kremu sa aktivnim sastojcima koji ce normalizirati vasu kozu, tj. lucenje masnoce.


DIJETA U BORBI PROTIV MASNE I AKNASTE KOZE

Image Hosted by ImageShack.us

Kada je masna i aknasta koza problem koji je nastao prilikom nepravilne prehrane, onda se svakako pravilnom dijetom, naravno uz ciscenje lica, mozemo takodjer rijesiti nezeljenih pristica i masnoce. Neka vam se ishrana bazira na hrani bogatoj proteinima ali smanjite unos secera i soli. Obogatite svoj jelovnik sa zelenim lisnatim povrcem, dakle sto vise salata i nek se na meniju nadje sto vise svjezeg voca. Vasem tijelu treba neophodan izvor vitamina i zeljeza. Vitamini B2 i B5 igraju veliku ulogu u ovoj prehrani. Vitamina B2 najvise ima u cjelovitim zitaricama, grahu, orasastom vocu. Npr. crni grah i cjelovita riza su veliki izvor zeljeza pa bi se sto ceste trebali naci u vasem jelovniku.
Nadalje, pijte puno voda da zadrzite vazu kozu dovoljno hidratantnom, a ujedno cete izbaciti visak toksina iz vaseg organizma.

Reducirajte isto tako, unos masnoca u vas organizam. Npr. svinjetinu i sve przeno zamjenite nekom laganom sezonskom hranom. Ne konzumirajte namirnice sa puno zivotinjske masnoce.
jedite uglavnom kuhanu hranu, a peceno znatno smanjite, no kad bas morate pripremite jelo na 1 zlicici maslinovog ulja, sto vrijedi i za salate.
Ne pijte gazirana i alkoholna pica. Izbacite secer, cokoladu i junk food, posebno majonezu.


ESENCIJALA ULJA I BILJKE KAO DODATAK PREPARATIMA

Image Hosted by ImageShack.us

Kada govorimo o njezi lica, onoj prirodnoj, koju odrzavamo kod kuce, skrenula bih paznju na esencijalna ulja koja ce nam svakako pomoci pri laganoj masazi lica, no i kao dodatak preparatima. Pa evo nekih koje cete zasigurno pronaci u sastavu vasih krema. Cedar, cempres, ruza geranija, lavanda i limun, su jedni od najrasirenijih.

Sto se biljaka tice pod obavezno je za spomenuti Aloa Veru, koja ima visoku svojstvenu ulogu u normalizaciji i lijecenju koze. Aloa vera gel stavite na upalni proces poput akne, sto ce pomoci u njenom isusivanju i dovodjenju koze u normalizaciju.
Kamilica ce dodatno umiriti kozu, dok je lavanda izuzetno dobra za masnu kozu. Pospricajte vasu kozu s vodom koja u sebi sadrzi lavandu nekoliko puta dnevno.


JOS NEKOLIKO SAVJETA:
- Ne pusite! Masna koza se karakterizira prosirenim porama sto znaci da pusenjem dajemo podlogu bakterijama da stvaraju upalne procese na nasoj kozi.
- Peeling lica radite redovito, kako bi sto vise skinuli mrtve stanice s povrsine koze.
- Spavajte dovoljno, kako bi koza imala dovoljno vremena regenerirati se i disati.
- Vjezbajte! Tako stimulirate brze kolanje krvi koje je neophodno potrebno da bi se stanice koze obnavljale.
- Ako kucna njega, i ona u kozmetickom salonu nikako ne pomazu, obavezno potrazite savjet dermatologa koji ce zasigurno testiranjem naci sto je uzrok masnoj i aknastoj kozi, i pravilnom terapijom normalizirati kozu.


Danasnji recepti iz mog kutka prilagodjeni za ugljikohidratni i vitaminski dan, i takodjer su lagani kao ljetni obroci.

SALATA OD BROKULE S TJESTENINOM

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 250g brokule
- 250g kuhane tjestenine u obliku skoljke (moze i neka druga)
- 2/3 salice mlijeka
- 1 zlicica maslinovog ulja
- 1 zlicica cesnjaka u prahu ili 2 cesnja cesnjaka (usitnjena)
- sir mozzarella (za one koji su zavrsili s dijetom)

Priprema: Tjesteninu skuhajte u blago slanoj vodi. Kad je kuhana, ocijedite i ostavite u nekoj zdjeli koju obicno koristite za salatu. U medjuvremenu u drugom manjem loncu zajedno skuhajte brokulu sa mlijekom, maslinovim uljem i cesnjakom, negdje oko 10 minuta ili dok brokula malo omeksa. Kad je kuhano prelijte preko tjestenine. Za one koji su zavrsili s dijetom: preko svega dodajte komadice mozzarelle.


KONFETI OD POVRCA
Potrebno:
- 1 salica naribanog crvenog kupusa
- 1/2 salice naribane mrkve
- 1 salica tanko narezanih tikvica
- 2 zlicice maslinovog ulja
- 2 zlicice vinskog octa
- 1 zlicica secera
- 2 dl vode
- 1 cesanj cesnjaka
- sol, papar
- 1/4 zlicice limunovog soka
- 1 zlicica timijana

Priprema: U manji lonac stavite 2 dl vode, pa dodajte secer, crveni kupus, ocat i mrkvu. Kuhajte oko 2-3 minute, ocijedite i ostavite sa strane. Tikvice operite, osusite i narezite na tanke listice. Zagrijite u posudi maslinovo ulje i cesnjak. Dodajte tikvice, kupus, mrkvu, sol, papar, limunov sok i timijan. Pomijesajte dobro sve zajedno da se sastojci prozmu i posluzite odmah. Mozete jesti samostalno kao salatu na vitaminski dan ili kao prilog uz ribu.

Lijep pozdrav od vaše Lorraine, koja vas sljedeci put vodi na belly dancing! ;)


MUKE PO ORGANIZACIJI
Image Hosted by ImageShack.us

Ovih dana me jako muči jedno od velikih životnih pitanja, a to je organizacija.
Cijeli život sam bila kampanjac kako u školi, tako na faksu i na kraju ispada da sam takva i u poslu, a da se to odrazilo na moj duševni mir, istina je i to samo takva. Jasno je meni bilo oduvijek da sve ostavljam za zadnji čas, ali sam imala dovoljno vremena na raspolaganju i uz to jako veliku dozu sreće pa sam stizala na sve, međutim sustiglo me ono što je bilo neminovno; ponestalo je vremena.

Nećete vjerovati, ali se cijela priča može jasno preslikati čak i na moj način prehrane. Dugo mogu biti gladna, ali kad me obuzme manijakalna želja za hranom ne stignem niti razmisliti dok u sebe natrpam sve što mogu natrpati. Kampanjski odradim cijeli dan u jednom hipu. Doduše, mogu se utješiti da se to događa samo onih dana u mjesecu, ali ovaj put se to nešto odužilo, odnosno, malo je preuranilo. Poanta cijele priče je da sam se malo zategla na svim planovima, a onda se događa nešto što prezirem, obuzima me glad.
Kad podvučem crtu pod sve paralele u mom životu jedini im je nazivnik zbrka koju pošto-poto moram riješiti.

Svaki pokušaj da uredim oko sebe svoj vlastiti smisao postojanja, ne uspijem ukalkulirati onaj drugi ljudski faktor koji se nalazi izvan mojeg dometa utjecaja. Ne mogu kalkulirati, čak niti sa određenim rezerviranim postotkom mogućeg utjecaja, a onda su mi uzalud i svi moji planovi kad sam podložna utjecajima. Znači, trebala bih biti stijena da me ne dotakne ništa što ne želim da me dotakne.

Na žalost ili na radost, svi smo društvena bića i ne živimo radi sebe i samo sa sobom da bi mogli jasno odrediti svoju putanju i striktno je se držati. Navodno, ali samo navodno, postoje ljudi koji imaju planove i njih se drže.

O planovima bih mogla na dugo i široko, ali svi moji planovi za sada su se sveli na jednu debelu plavu bilježnicu u kojoj brižljivo zapisujem ono što se mora odraditi i ako me ikad budete bilo što trebali, uvjerit se nekako da je to zapisano tamo, jer ako nije, vjerujte da u mom mozgu to blijedi puno brže nego magla na automobilskom staklu nakon što se uključi ono što ja volim zvati puhalica.

Dakle, otpuhu mi se misli iz glave dok kažem seks. Mozak je u oskudici memorije tako da sam se stavila pred dilemu: ugraditi dodatnu memoriju ili jednostavno presložiti staru, a to znači: čistka.
Proljeće je i svi nešto pospremaju, luftaju, mršave, prave se ili zbilja rade na sebi, jednostavno vjeruju u bolje sutra, jer proljeće donosi život koji sad trenutačno prolazi pod mojim prozorom pa vjerujem da ću dobro odabrati ako izaberem čistku. Postoji li ipak neki čip?

Kad si čovjek poželi pospremiti život zaista treba dobro razmisliti gdje da krene tražiti početak, jer po staroj navadi treba početi ispočetka. Da, ali gdje je moj početak ne zna ni dragi naš Bogek, što znači da mogu birati sistemom "čorava-kokoš-zrno" ili "izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti".
Dok sam samo bila domaćica bilo je lako krenuti služiti, čak sam imala vremena peglati i čarape, a da ne pričam da sa kilogramima nisam imala problema. Računčići plaćeni, dijete čisto, suđe glanci-glanci, wc -lizati pod, odjeća po crti, mužek zadovoljan, a ja tumplavo-bespomoćno-ovisno-zadovoljna.
Pa je došlo drugo dijete, ali ujedno i posao. Bilo je malo grbavo, priznajem, ali opet se sve stizalo.
A onda je na kraju došao MOJ posao i onda je sve pošlo jednim potpuno drugim smjerom, nikako po zlu kako bi se moglo naslutiti, ali drugim putem definitivno da.
Svi planovi na kojima sam briljirala su pali u vodu, kao kosom pokošeni predali su život za boljitak. Moj boljitak.
Jedan boljitak za dvadeset i tri gubitka.
Računica se čini jasnom, zar ne. Bolje je da se sad fino okrenem na peti i vratim u svoj mali prosječni životić i glumim ženu gljivu. Hvala, ali ne hvala. Odlučila sam se organizirati, tako mi pomogao Bog.
Puno puta sam sebi dokazala da mogu ono što naumim tako sad imam novi naum.

Kao jedna od karakterki želim pred vama reći da ja mogu organizirati svoj život. Sve mi se čini da ako to kažem javno da to dobija na težini. Dakle, mogla sam pred vama smršaviti, a sad mogu organizirati svoj život.
To je mojih sljedećih 90 dana. Znam da će to biti bolan proces, ipak je tu 30 godina stjecanja krivih životnih navika, ali truditi ću se iz petnih žila. Sa hranom sam se mučila samo zadnjih pet, ali trideset je puno puno više tako da očekujem borbu.
Iako ne pušim upravo mi je od pomisli da se spremam na nešto veliko došla želja da zapalim.
Panika.
Držite mi fige da uspijem, a vi ustrajte da sredite svoj život na bilo kojem planu koji ste odabrali. Opet sam s vama, ali u jednom potpuno drugom svijetlu sa istom željom: uspjeti.

Za danas vam želim pokloniti bar jedan od bakinih recepata.
Vjerujem da sve vaše bake najbolje kuhaju, ali vjerujte mi da moja baka kuha najbolje.

KNEDLE SA ŠLJIVAMA

Image Hosted by ImageShack.us

Za 4 osobe potrebno je:

5 srednje velikih krumpira koji se skuhaju pod korom
Komadić maslaca ili par žličica ulja (ovisno o afinitetima)
malo soli
dva jaja
20 - 30 dkg brašna
12 šljiva (po mogućnosti iz svog vrta - pretjerujem-naravno)

10-tak dkg prezla (krušnih mrvica)
0,5 l ulja ili u istoj količini maslaca

Priprema:
Sa skuhanog krumpira guliti koru i protisnuti ga kroz ono što moja svekrva zove, pazi sad: štrukapatato, a ja ne zovem nego samo uzmem. U vrući krumpir dodati jaje, sol i maslac i na kraju postepeno miješajući (mijesiti) dodavati brašno da bi se dobila glatka smjesa koja se podijeli na 12 jednakih dijelova. U ruku se uzme svaki komadić prstom se izdubi rupa, ali pažljivo da se ne probije na drugu stranu, utisne šljiva (bez koštice), zatvori i ubaci u kipuću vodu i pusti kuhati dok ne ispliva na vrh.
Posebno u velikoj plitkoj posudi poprži se prezla na maslacu (ulju) i na to stave knedle okrećući ih na sve strane kako bi se potpuno prekrile prezlom.

Za posip se može koristit samo šećer, šećer i cimet, nekakav voćni sirup. U svakom slučaju, ovo je nešto što mi vraća miris iz djetinjstva.

Za danas toliko od vaše zbrkane

Demjan



Evo se sve nešto mislim. Danas će nam studena°°° pisati o hormonima. Baš da vidim zašto sam na rubu (ja), jer mi je kolegica s posla ostavila toliko zaostataka da padam u nesvijest, jer mi muž nije promijenio žarulju u hodniku pet dana, o drugim stvarima da ne pričam, jer moje mlađe Čudo (s velikim Č!) od djeteta u štramplicama i šišnjaku trči i vrišti raščupano po kući, unatoč tome što joj temperatura od upale grla divlja danima-( za neupućene: “šišnjak” je njen izraz za topić kojeg je proširila sve do Dalmacije, tako da Wanda kad nazove više ne pita di je moje malo Čudo, već “Di mi je moj Šišnjak?”, onda si na telefonu jedna drugoj tepaju: Ti si moj Šišnjak… ne, ne, ne, ti si moj Šišnjak… ne, ti si moj Šišnjak…

Mislim, a za što bi se Wanda mogla uhvatiti nego za nešto vezano za cice, makar te cice imale samo četiri godine?! Njeno objašnjenje: žensko je žensko, i premazano je svim mastima, makar i tako malo. Neka meni nje u šišnjaku i sa stavom. Uf. Djecu će mi pokvariti! naughty

Jesam li ja od svega toga skupa pošemerila (Wanda, to ti znači poludila!!!), ili mi je samo sparno…. ili mi je “samo” PMS? A zašto se moja mama i baka nisu nikad tužile na PMS? Nije to postojalo tada? I zašto u PMSu stalno jedem?! Zašto, zašto, zašto…

Da vidimo što nam o dobrim i zločestim hormonima kaže naša vjerna suradnica, današnji gost-urednik, studena°°°

UBITAČNO "KRATKI" PREGLED HORMONA

Image Hosted by ImageShack.us

Kad netko spomene hormone, najčešća asocijacija je: muški, ženski, seks, pubertet, menopauza. Ali hormoni jesu i mogu puno više. Ustvari, u našem tijelu se ništa ne odvija bez uplitanja hormona, jer oni su "glasnici" koji prenose "kemijske poruke" za pravilnu funkciju stanica i organa, oni su ti koji brinu da biološki proces u našem tijelu besprijekorno funkcionira.

Teško je napraviti selekciju važnijih i onih manje važnijih hormona, jer svi oni imaju bitnu ulogu i iako u vrlo malim količinama u krvi, svaki izostanak aktivnosti se primjećuje. Ipak, da ne bi zaspali nakon pete rečenice, napravit ću kratki (nadam se i jasan) pregled nekih poznatijih hormona. Ovo mi je inače, bila jedna od najdražih tema u cjelokupnom školovanju, uprkos bezbrojnim nazivima, fascinirao me (i
još me fascinira) taj besprijekorni hormonalni regulacijski krug.

Što su hormoni?

Kemijski gledano, hormoni su organski spojevi koje produciraju ili žlijezde, ili nastaju u tkivu, da bi zatim kroz krv dospjeli do ciljne stanice ili organa, gdje upravljaju pojedinim procesima, odnosno prenose informacije i tako javljaju organima što imaju za činiti. Iako u vrlo malim količinama i vremenski ograničeno, hormoni mogu značajno poboljšati, ali i blokirati rad organa. Kompletni proces podsjeća na dobro organizirano poduzeće: niti jedan hormon ne djeluje izolirano, produkcija i raspodjela su u perfektnom skladu (hormonalni regulacijski krug ), a kad sve štima onda je i u "kući" mir. Organi rade besprijekorno, a tijelo i psiha se osjećaju odlično.

Hormonske kemijske informacije sudjeluju (izmedju ostalog) u:

a) upravljanju reprodukcijskih aktivnosti, kao npr. stvaranju jajnih stanica i spermija, oplodnja, opskrba djeteta u maternici, regulaciji rodjenja, razvoj mliječnih žlijezda.
b) rastu i razvoju: regulacija izmjene tvari u mišićima, kostima i tkivu za vrijeme rasta
c) mobilizaciji imuniteta tijela kod emocionalnog stresa, žeđi, gladi, vrućine, hladnoće, ozljeda, infekcija
d) ravnoteži izmedju elektrolita, vode i hranjivih tvari
e) izmjeni tvari u stanicama i energetskoj ravnoteži: hormoni brinu o optimalnom korištenju hranjivih tvari i održavanju svih tjelesnih i staničnih funkcija

Image Hosted by ImageShack.us

Hijerarhija hormonalnih žlijezda:

1. Hipotalamus je mala moždana struktura koja nadzire važne životne funkcije i ima kompletan pregled nad svim hormonima u tijelu. Hipotalamus je u uskoj vezi sa moždanom korom odakle dobiva impulse u vezi sa toplinom, hladnoćom, osjetilima, osjećajima i mislima. U njemu se susreću svi spojevi vegetativnog živčanog sustava koji koordinira sve važne životne funkcije tijela: regulaciju topline, vode, sna, disanja, gladi, seksualnih potreba, etc.

2. Hipofiza je najvažnija hormonalna žlijezda, koja upravlja djelatnošću svih ostalih hormonalnih (endokrinih) žlijezda u tijelu. Njena zadaća je:

a) naredbe koje prima od hipotalamusa proslijedjuje dalje, na druge hormonalne žlijezde: producirajući "trope" hormone šalje ih putem krvi u odredjene organe i tako izdaje naredbu za produkciju traženog hormona
b) sama producira hormone (polipeptide):

1. Somatotropin, hormon rasta
2. Prolaktin, utječe na produkciju mlijeka u dojkama
3. Lipoprotein, funkcija još neistražena
4. Melanotropin (MSH), odgovaran za pigmentaciju kože
5. Oksitocin, ima zadaću da utječe na kontrakciju glatke muskulature maternice i vrlo je važan tijekom porođaja. Isto tako je važan i kod dojenja. Oksitocin, ustvari proizvodi hipotalamus, a hipofiza je "skladište".
6. Vazopresin ili antidiuretski hormon, odgovoran za regulaciju vode preko bubrega

Image Hosted by ImageShack.us

Endokrine žlijezde koje reagiraju na hormonalne informacije dobivene iz hipofize su:

1. Štitnjača proizvodi tiroksin (T3), trijodtironin (T4), kalcitonin (metabolizam kalcija).
Potpomaže razvoj topline, povećava potrošnju kisika, ubrzava preradu ugljikohidrata, podržava produkciju glukoze, aktivira oslobadjanje masnih tjelesnih stanica, ubrzava gradnju i razgradnju kolesterina, potpomaže sintezu proteina, utječe na vodu u tijelu i razmjenu tvari u kostima.
Njeni hormoni važni za rast i sazrijevanje skeleta i mozga su nezamjenjivi.
Manjak joda je jedan od najučestalijih uzroka za smetnje u radu štitnjače.

2. Nadbubrežne žlijezde (na svakom bubregu po jedna) su od životne važnosti. Sastoje se od srži (medula) i kore (korteks), ali ta dva dijela imaju potpuno različite funkcije i posmatraju se kao organi svaki za sebe.

U kori nadbubrežne žlijezde nastaju (izmedju ostalih), kortizol i aldosteron i uglavnom muški hormon androgen.
Aldosteron djeluje na rad bubrega, odnosno regulira količinu elektrolita i vode u tijelu.
Kompliciranije: povećavanjem resorpcije natrijskih iona u bubrezima povećava se količina natrija u krvi, a to iziskuje izbacivanje kalija i vodenih iona, zbog čega pada koncetracija kalija u krvi, istovremeno se voda zadržava. Tom funkcijom aldosteron utječe na tlak. Slično djeluje i na transport vode u crijevima, znojnim žlijezdama i žlijezdama za lučenje sline.

Kortizol i kortizon se još nazivaju i stres-hormoni, jer su neophodni za tijelo u momentima stresa.
Daljnje funkcije: razgradnja bjelančevina u mišićima, koži i masnim stanicama; razgradnja masnoće u perifernim masnim depoima; povećanje glukoze u krvi; spriječavanje upale pri ozljedama, spriječavanje alergija.
Poznati su i sintetički oblici kortizola koji se upotrebljavaju u terapetske svrhe kod reumatskih oboljenja ili alergija.

Image Hosted by ImageShack.us

3. Jajnici i testisi: ženske i muške spolne žlijezde
Testisi produciraju testosteron, odgovoran za sazrijevanje i funkciju muških spolnih organa.
Jajnici: kod nas, žena, sve je, naravno, malo kompliciranije. Estrogeni su skupni naziv za odprilike preko 30 različitih hormona koji su odgovorni ne samo za sazrijevanje ženskih spolnih organa, već i za jačanje kostiju, srca, stabilizaciju psihičke uravnoteženosti, djeluju na kožu, (ne)dlakavost, figuru.
Najteže razdoblje za ženu je klimakterij, godinu dana prije menopauze, kada jajnici lagano prestaju sa svojom funkcijom: izostaje menstruacija i završava razdoblje ženine plodnosti. Tijelo reagira prilično burno na te promjene (navodno postoje sretnice koje nemaju probleme), a u najtežim slučajevima mu ne uspijeva regulirati hormonalni krug, te dolazi do osteoporoze, inkontinentnosti, gubljenje kose, suhoće vaginalnog kanala, debljanja.

Danas su poznate metode umjetnog unošenja hormona koje, na žalost, nisu bezopasne. Ali postoje i biljni hormonalni preparati od soje i crvene djeteline, naročito kod ove potonje su znanstveni dokazi vrlo dobri.

Image Hosted by ImageShack.us

Žlijezde kojima hipofiza ne "zapovijeda" su:

1. Gušterača producira:
a) inzulin koji regulira koncentraciju glukoze (šećera) u krvi.
b) glukagon, stimulira razgradnju masnih stanica
c) somatostatin, koči glukagon i podržava somatotropin (hormon rasta)

2. Srž nadbubrežne žlijezde producira adrenalin, hormon koji se stvara u stresnim situacijama, pojačava rad srca, povisuje tlak, širi bronhije, oslobadja biosintezu glukoze, otvara energetske rezerve kroz razgradnju masnih stanica.

3. Pinealna žlijezda proizvodi melatonin koji utječe na spavanje i prozes starenja.

U mom prošlom postu ovdje, u Karakter Klubu, spomenula sam leptin, hormon koji se nalazi u masnim stanicama.
Postoji još jedan novootkriveni hormon, ghrelin, kojeg uglavnom stvaraju želučane endokrine žlijezde. Japanci (otkrivači tog hormona), do sad su uspjeli dokazati da ghrelin ima utjecaja na način prehrane odnosno odluku o tome što volimo, a što ne. Daljnja istraživanja bi mogla donijeti otkrića kako uspješno liječiti psihičke poremećaje u vezi s prehranom (bulimija etc...).

Nadam se da ste preživjeli ovaj post, ali ako vam je donio bar mali pregled u neizmjerni svijet hormona, onda se isplatilo i vašeg i mog vremena.
Ostajte mi zdravi i veseli :)

studena°°°



Ne zaboravite i ovo: još stignete naručiti majice naše Demjan, koje možete dobiti pouzećem. Majice mogu naručiti apsolutno svi, kako članovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznačujemo i cijene, koje uključuju i poštarinu. Prve naručene kreću na svoje adrese ovih dana. A obećajemo i ekskluzivne fotografije nekih poznatih dama u majicama..... samo još malo pričekajtenaughty

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (uključena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (uključena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proučite veličine prema ovoj tablici:

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi odredili koja vam veličina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1). Majica 2 je na raspolaganju i u XL veličini!

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporučujemo svakih 15 dana, što znači da će prva narudžba krenuti za 15 dana počevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELIČINA I MODEL:
TOČNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:


I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas očekujemo u velikom broju!


Za sve one koji su na UN dijeti, naši prijatelji iz TENE su pripremili poseban prilog u kojem će pronaći niz recepata i korisnih savjeta...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ugodan vikend i lijep pozdrav, do slijedeĆeg petka, želi vam
Uredništvo Karakter Kluba


- 08:00 - Dodaj komentar (45) - Print - #

ponedjeljak, 14.05.2007.

Mix and matching tjedan

Evo nas ponovo!!
Kako ste mi?
Svi vi kojima nedostajemo, dnevno, tjedno?

Shvatite, mi to radimo zbog vas.
Više se treba kretati, više vremena provoditi na svježem zraku. Uzmite pod ruku, za ruku, za povodac – nekog tko vam je drag i uživajte.
Moram priznati, kada dođe ovakvo vrijeme, ma šta vrijeme, uvijek, ali uvijek sam ljubomorna na one koji žive pored neke vode.
Preferirala bih more, naravno, ali i Jarun, ili Drava, ili Kupa, bili bi mi sasvim zadovoljavajući. Voda ima svoju blagotvornu moć, opušta, smiruje, odmara...

Image Hosted by ImageShack.us


Vi koji imate takvu ljepotu pored sebe - sigurno i ne znate što imate. Ne znate to cijeniti, priznajte!!

Što se izdogađalo u ovih tjedan dana....Puno, puno toga. Kao što znate, Wanda nam je zbrisala sa bloga. Ima žena svoje razloge, i koliko god da nam je žao, moramo prihvatiti njene odluke. Samo su njene, a žena je odrasla, punoljetna i koliko ju poznam, potpuno snosi posljedice za svaki svoj korak.

Da li će nam nedostajati?

Meni hoće, ali samo ovdje na blogu. Redovito ju čujem, i nije se ona još odavde maknula, a ne. Koliko god se svi trudili da ovaj blog izgleda dobro, koliko god zajednički ovo ovdje stvarale, nekako, ne samo meni, nego vjerojatno i svima vama, glavna asocijacija koju povezujem sa ovim blogom je vezana uz Wandu.
Znam da će biti uz nas, i vas sve ovdje, niti ona ne može napraviti odmak od ove priče samo tako. Pa, predobro nam je ovdje, zar ne?
Negdje, u prikrajku, nadam se, želim, iščekujem, da nam se vrati. Za sada je naš tihi partner, još nije naučila reći ne, barem ne nama. Tko zna kako za ostalo funkcionira...?

Što se tiče dijete, ah, što se tiče dijete....priznajem, slab sam karakter bila. Složilo se ovo, ono, ma u stvari, nema opravdanja, slab karakter i gotovo. Stoga i unatoč svemu, ovdje pronalazim još uvijek inspiraciju za nastavak, ne dijete, nego načina života koji će biti ugodniji i podnošljiviji, a ujedno i zdraviji svima nama.
Priznajem još jedan grijeh: kćer mi slavi u subotu rođendan (12 godina, nije to mala stvar), i danas sam bila u kupovini. I shvatila nešto – već ohoho vremena u mojim kolicima nije bila tolika količina smeća od hrane, toliko dugo da me je naprosto iznenadilo. Shvatit ćete i vi - kako 12 ili 13 godišnjacima kao grickalice ponuditi lješnjake, sušene brusnice, sušene banane, bademe – nikako. Poslali bi me svi, a prva moja kćer u onu stvar.
Sokove još nisam kupila. Morat ću i tu popustiti i kupiti i Coca colu uz još poneku bocu soka koji bi još donekle prošao kontrolu. Ali, ima jedna dobra stvar – hoće kćer da joj skuham finog čaja, da unutra narežem limuna i ohladim. To je ono nešto što će ona piti. Veseli me takav stav i podražavam, iako znam da se teško, u tim godinama, oduprijeti masovnim običajima teen generacije.

Imala sam drugačiju viziju onoga što ću pisati na početku, preda mnom leži još jedna dijeta, koju sam imala namjeru prevesti i podijeliti sa vama, Scarsdale Medical Diet, no nekako mi je post krenuo u krivo, sasvim drugim putem. Spominjući Coca colu, prisjetila sam se jednog posta koji sam pisala prije gotovo godinu dana na svom blogu, posta koji je vrlo poučan glede konzumiranja tzv. soft pića. Bez obzira što ste svi ovdje već osvješteni i upoznati sa štetnošću takvih sokova, nije zgoreg ponoviti neke bitne činjenice. Dakle:

Kako su korisne Cola i Pepsi

Image Hosted by ImageShack.us

1. Za čišćenje zahoda:

Ulijte limenku Coca-cole u zahodsku školjku. Odmorite sat vremena, te potom isplahnite zahodsku školjku. Limunska kiselina u Coli uklanja mrlje sa keramičkih površina.

2. Za uklanjanje hrđavih mrlja sa cromiranih automobilskih odbojnika:

Trljajte odbojnik sa ugužvanim komadom aluminijske folije umočene u Coca-Coli.
Mogu se očistiti i zamagljena vjetrobranska stakla na automobilu.

3. Za uklanjanje korozije sa dijelova automobilskog akumulatora :

Izlijte limenku Coca-Cole na dijelove akumulatora kako bi mjehurići uklonili koroziju

4. Za čiščenje zahrđalog cjedila :

Obložite zahrđalo cjedilo tkaninom natopljenom Coca-Colom neko vrijeme.

5. Za uklanjanje masnih mrlja sa odjeće :

Izlijte limenku Coca-Cole na masnu odjeću, dodajte deterdžent, i protrljajte mrlje. Coca-Cola/Pepsi će pomoći pri uklanjanju masnih mrlja.

Ako stavite puknuti zub u bocu Pepsija ili Coca Cole, za 10 dana će nestati! Zubi i kosti su, inače, jedini ljudski organi koji ostaju netaknuti godinama nakon smrti.
Ako stavite komadić sirovog mesa u Colu ili Pepsi, i ostavite preko noći, dobit ćete...ništa.

pH vrijednost mekih pića, npr Cola & Pepsi je 3,4. Ta je kiselina dovoljno jaka da rastopi zube i kosti. Naše ljudsko tijelo prestaje izgradnju kostiju negdje oko 30-e godine života. Nakon toga se kosti rastapaju, ovisno o kiselosti hrane koju uzimamo, kalcija koji konzumiramo, vježbi i načina života. Smjesa rastopljenog kalcija se akumulira u arterijama, venama, koži, tkivu i organima, što utječe na rad bubrega uzrokujući, između ostalog, nastanak bubrežnog kamenca.
Meka pića nemaju nutricionističke vrijednosti. Imaju visoku količinu šećera, visoku kiselost, i mnoge aditive, konzervanse i umjetne boje.

Kada se konzumiraju nakon obroka, uglavnom hladni, navedeni napitci ( možemo slobodno ubrojati u njih i Sprite, Fanta, SevenUp, uglavnom svi gazirani napitci, bilo od poznatih proizvođača i brandova, ili do ovih naših, domaćih uradaka), uzrokuju slijedeće:

Naše tijelo ima optimalnu temperaturu od 37°, potrebnu za funkcionalnu probavu i rad enzima. Temperatura hladnih mekih pića je mnogo niža od 37°C, često se konzumiraju sa puno leda, te time snizuju i temperaturu samog organizma. To smanjuje djelotvornost enzima i stvara pritisak na naš probavni sustav, dakle probavljamo manje hrane. Hrana se ne probavlja već počinje fermentirati. Fermentirana hrana stvara neugodan miris, plinove, raspada se i stvara toksine, koji se absorbiraju u crijevima, cirkuliraju putem krvi i završe po cijelom tijelu. Takvo širenje toksina može dovesti do razvoja različitih bolesti.

Jedan od važnih sastojaka kako Coca cole, Pepsi Cole, tako i popularnih energetskih napitaka tipa Red Bull, Mad Bat, Energia itd, je i kofein. Što on čini dječjem organizmu?

Image Hosted by ImageShack.us

A imajte na umu da su ova energetska pića dostupna svakom djetetu, ne postoji dobna granica za kupovinu tih napitaka...dakle kofein čini slijedeće...

Kofein je stimulator centralnog živčanog sistema. U umjerenim dnevnim dozama:
-povećava živahost
- smanjuje finu motoričku koordinaciju
- uzrokuje nesanicu
- uzrokuje glavobolju, nervozu i nesvjesticu.
U velikim dozama, kofein je smrtan. Fatalna doza je 170 mg/kg tjelesne težine. Ipak, to je najšire primjenjivana droga na svijetu.
Studije pokazuju da kofein uzrokuje fizičku ovisnost. Tipični znakovi „ovisničke krize“ o kofeinu su glavobolja, umor i bol u mišićima. Također, veća količina kofeina smanjuje apsorpciju željeza u krv. Neću katastrofično dalje pisati, koga zanima, može malo proguglati o tome, internet je pun informacija o studijama vezanim uz kofein, i njegove dobre i loše strane. Većina studija, douše pokazuje slijedeće - kofein možda može biti dobar za odrasle, no za djecu je svakako štetan.


Još jedna informacija, od nekih dečki koji su preko student servica radili u tvornici (nijedan više ne pije ništa od navedenog...): pojedine tvari, koje se koriste u procesu proizvodnje, dobavljaju se u koncentriranom obliku, i u velikim količinama...na bačvama je mrtvačka glava, kao oznaka za otrov.....


UPDATE:

Naša vjerna Ljelja nam je poslala još jedan način korištenja Coca Cole. Vrlo efikasno, pogledajte:



Evo dodatne namjene za koka kolu: balkonsko bilje oslobađam nametnika!
Postupak: nakon zalaska sunca zaliti lišće i zemlju coca colom. Nakon 12 sati, slijedećeg jutra slikati i pobrisati lišće s vlažnom vatom!
Smeđe mrlje na lišću su od coca cole, a bijele mrlje su mrtvi nametnici!

Image Hosted by ImageShack.us


Za ovaj tjedan, preporučujem slijedeće lagane obroke, vrlo ukusne i fine:


Image Hosted by ImageShack.us
PROLJETNA SALATA
Sastojci (za 6 osoba)
1 glavica salate, oprana i narezana
1 krastavac, narezan
1 korijen hrena, opran i sitno nariban
3 rajčice, oprane i narezane
340 gramska konzerva tune, ocijeđena
12 crnih maslina, iskoštenih
6 mladih lukova
200 ml maslinovog ulja
Par listića svježe metvice
3 kaplje Tabasco umaka
90 ml vinskog octa
Sol i svježe mljeven crni papar

Priprema:
Pripremite svo povrće. U veliku zdjelu stavite tunu , hren, salatu, rajčice i krastavce. U mikseru usitnite masline, mladi luk, metvicu, maslinovo ulje, Tabasco, vinski ocat, sol i papar, dok ne postane kremasto. Sa tim umakom prelijte povrće u zdjeli, pažljivo promješajte i hladno poslužite.


Image Hosted by ImageShack.us
SALATA NICOISE
Sastojci (za 6 osoba):
1 glavica zelene salate
2 tvrdo kuhana jaja, narezana na četvrtine
2 velike rajčice, razrezane na četvrtine
6 fileta inćuna
10 crnih maslina, iskoštenih
1 žlica kapara
1 manji krastavac, narezan, ali ne oguljen
200 gramska konzerva tune, ocijeđena
4 velika srca artičoka, narezana na četvrtine
Umak:
90 ml maslinovog ulja
2 žlice vinskog crvenog ili bijelog octa
˝ češnja bijelog luka, nasjeckana
1 žličica senfa
Sol, svježe mljeveni crni papar i sok od limuna

Priprema:
Dobro operite salatu, osušite i natrgajte ju na manje komadiće, za zalogaj. Pripremite ostale sastojke za salatu, te ih pomiješajte u većoj zdjeli, vodeći računa da ne polomite jaja. Smiješajte sastojke za umak zajedno i izmješajte ih dobro, do stvaranja emulzije. Prelijte umak preko salate neposredno pred posluživanje.

Jedan lijepi desert:
Image Hosted by ImageShack.us
BRESKVE MELBA
Sastojci (za 6 osoba)
175 gr šećera
Sok polovice limuna
1 žlica višnjevače (ovo je grijeh!!!)
460 gr malina
6 svježih, oguljenih breskvi; mogu poslušiti i one iz konzerve, ali....
570 ml sladoleda od vanilije

Priprema:
Stavite 280 ml vode u posudu zajedno sa šećerom, sokom od limuna, višnjevačom, i malinama. Kada provri, kuhajte na jakoj vatri oko 5 minuta, te maknite sa vatre i pustite da se ohladi. Kada se ohladi, stavite u blender i miksajte dok ne postane kremasto, te procijedite kroz fino sito. Ohladite u hladnjaku.
Stavite svaku breskvu u zdjelicu, dodajte kuglicu sladoleda te prelijte po vrhu sa žlicom umaka od malina.


Voli Vas Ledena


TKO TO TAMO NOĆU OBILAZI KLUBOVE

Otkad je Karakter kluba još niti jednom nitko od nas nije pisao o "malim noćnim izlascima". Nije baš niti da sam ja apsolutno kompetentna osoba za tako nešto, ali ima dana kad me sva sila ovog svijeta ne bi mogla zadržati doma. Nije nužno da izlazak van ujedno mora predstavljati veliku količinu ispijenog alkohola i sutrašnju glavobolju, kao što nije nužno da se kao majka, hrvatica, domaćica i katolkinja (karikiram, naravno) moram držati ko mila Gera pazeći da ne obeščastim dignitet svojega braka. Ima i takvih, kao što ima i onih razularenih, a ja, ja sam se našla negdje na prvoj stepenici od njih deset.
Volim plesati otkad znam za sebe i nije mi potrebna niti kap alkohola da bi se prepustila plesu. Samo da znate, nekada, svi moji izlasci su se bazirali na maratonskim isplesavanjima od ulaska u kakav klub sve do ranih jutarnjih sati. I danas mi je to razonoda, ali svela se na svega nekoliko puta godišnje.
Žalosti me jako što je ostalo tek nekoliko ljudi koji su onomad haračili samnom po podijima koji su spremni provesti tako noć, jer su, eto,većina njih odrasli pa takav vid zabave nije primjeren što njihovim godinama, što njihovim novim bioritmovima, što raznoraznim drugim razlozima.
Zato, dobro je imati barem jednu osobu na koju uvijek možemo računati, a ja svoga konja za trku imam.

Bila sam prošlu subotu u Aquariusu. Što da vam kažem, bilo je plesa u neograničenim količinama, ali nije da se ulaskom nisam zabrinula. Bili su unutra neki novi klinci pa mi je na trenutak prozujalo glavom što ja zapravo radim tamo. Ipak, nije nam dugo trebalo da zauzmemo poziciju i da po dobrom starom običaju, zatvorim oči (zatvaram ih uglavnom da ne moram gledati one antiritmaše kako mlataraju sa sobom u njihovom navodnom ritmu) i krenem plesati. Raj.

Četiri do pet sati neprekidnog plesa su savšen način vježbe. Radi cijelo tijelo, a zbog temperature koja se može usporediti sa temperaturom u sauni, uz nezaobilaznu pozamašnu količinu vlage u zraku, znoj se cijedi u potocima, a s njim odlazi i svaka ljutnja, frustracija i sve ono brižno skupljano u dnevnom kovitlacu života.
Nije više važno što mi je na cesti oduzeta prednost, nije važno što je nestalo toaletnog papira baš kad sam ja trebala na wc, nije važno što sam zaboravila kupiti sol, a gladna obitelj čeka uz skute da ručak bude gotov i nije važno što Mađarska mora nema. Važno je samo bit tamo i pratiti ritam. Jedino što mi smeta je duhanski dim, ali kompromis je nužno zlo svugdje u životu pa tako i ovdje.

No, naravno, uz sve to, čestitati mogu samo onome tko može sve to postići bez iti jedne kapi alkohola. Preporučam litre i litre vode. Danas su ljudi skloni utapati tugu što je krivo. Tugu treba izbaciti, a svatko od nas ima drugačiji okidač, što znači da će netko isprazniti negativne emocije tako da napravi izlet u prirodu, dok će drugi plesati koliko ih noge drže uspravnima. Sve u svemu, jako je važno pogoditi pravu stvar i otići tamo gdje ćemo zaista uživati, plešući salsu (ovo mi je jedna od tihih patnji, a za to trebam muškog partnera, a ne uobičajenog ženskog kojeg imam), mletarajući uz house, drum'n'bass, ljuljajući se uz zvuke 70-tih, 80-tih, pa čak i ako izaberete turbo folk, što apsolutno ne odobravam, ali poštujem svačiji izbor, važno je znati dobro se provesti. Jedna od ključnih stvari po tom pitanju, a i općenito u životu, je društvo. Dobro društvo garantira dobar provod. Uz hrpu narikača, bilo muških ili ženskih, šansa za dobar provod je minimalna, ali se zato dijametralno suprotno povečava rizik od povišene količine frustracija. Ja sam osobno sklona zaključivati naprečac kad su takve stvari u pitanju. Dovoljno je da loše krene, onako, sjedaljka ili čajanka i ja sam već u panici. Sjediti tako mogu i doma, a lamentirati o prolaznosti života kao i komentirajući da "Tako je to životu" mogu uvijek, ali odbijam.

Fraze kao što su "životni kovitlac" ili vrtlog života" samo su proizvod naše mašte da bi opravdali stanje u koje smo se sami doveli. Čovjek treba znati živjeti i pri tome uživati u životu.
Uživate li vi u svojemu životu?

Što se kuhanja i nakuhavanja tiče, tu sam sad ostala kratkih rukava. Užici su se pregrupirali pa tako jako malo vremena ostaje za jesti, što u konačnici nije loše, ali kako uvijek netko mora patiti, ovaj put pati moja obitelj. Vjerujem da svi pate za jednom dobrom proljetnom juhom.

Image Hosted by ImageShack.us

1 tikvica
3 krumpira
2 mrkve
2 šake graška
150 g zelenih mahuna
300 g pilećih prsa
sol, papar
1/2 vezice vlasca za posip
malo biljnih začina (peršin, lovorov list)

Priprema:

Najlakše je sve izrezati na kockice (osim lovorovog lista koji se izvadi iz juhe nakon kuhanja), ubaciti u lonac i pustiti da se samo skuha.


Toliko od mene za danas

Demjan



NJEGA LICA

Dugo je vremena proslo od naseg zadnjeg posta, tako se nekako barem meni cini i znam da vec jedni drugima pomalo i nedostajemo. Kako smo vam i objavili od sada izlazimo u ljetnoj shemi, dakle jednom tjednom, petkom. Zvucimo ko nekakav casopis, znam. No, lijepo vrijeme i neke druge obaveze su nas potjerale vise van, nego u kucu. Sto je i bolje, jer treba odrzavati sada ovu kilazu, ili skinuti jos koji visak kila. Lagane setnje su dobro dosle svima.

Kod mene je stanje takvo da sam skinula jos kilu i pol. Mislim da je tome presudila nekakva gripa koja mi se vratila, a koju nisam prelezala mjesec dana prije. Eto, hocu- necu ali tjedan dana nisam mogla ni primirisati hranu. Sada vec se zeludac i stisnuo, pa sve i da nekad hocu nesto vise pojesti, ne ide. Znate kako se kaze, vece oci od dupeta ;).

Moram priznati da sam se nakon prestanka UN dijete osjecala pomalo izgubljeno. Jer, navikla sam paziti sta jedem, sta kuham i sl. Onda je odjednom dosao dan da nisam znala sta uopce skuhati, sta jesti. Onda je Ledena spasila stvar i poslala nam onaj drugi dio knjige, sto i kako sljedecih 90 dana, ciji smo vam link vec dale u proslom postu, no znam da nije na odmet da vas opet podsjetimo na to, jer je sve vise onih koji se priblizavaju kraju. Ja sredjujem taj blog, i stavljam slikice, da nam svima bude oku preglednije. Nije jos do kraja sredjen, no recepti su tamo i od velike su pomoci.

Iskreno, ne kuham svaki dan po knjizi jer je vremena malo, neki drugi prioriteti su dosli. No ipak me spasila od mog gubljenja sto kuhati i muvajuci se bezveze po frizideru. Preporucam vam da i dalje pazite nakon dijete, a posebno da se ne opustite i prestanete vjezbati. Srecom, ljeto je na pragu pa vjerujem da cemo svi plivanjem ipak odrzavati zeljenu figuru.


A kakva vam je koza lica sada dok ste na dijeti, ili nakon nje? Primjecujete li na tenu lica promjene? Vjerujem da primjecujete. Jer s pravilnom prehranom dolazi vidno i do poboljsanja koze. Vi koji imate masnu kozu, sigurno je doslo do normalizacije koze. Neki kao ja, kojima je koza normalna do suha, sigurno imaju sad problem s "opustenom facom". Sto bi sad zahtjevalo odlazak na redovitije masaze lica i opcenito njega za poboljsanje tonusa koze.

Prije svega treba se posvetiti njezi lica na svakodnevnoj bazi tj., steci neke osnovne navike. Mnogo ljudi ne vodi brigu o kozi lica kojem treba vise paznje i njege nego ostalim dijelovima tijela jer je najvise podlozno stetnim vanjskim utjecajima. Pa samim time i nasa koza lica treba nekoliko osnovnih pravila njege. Najprije kozu treba odrzavati cistom sto je vise moguce. Drugo, koza treba biti zasticena od vanjskih utjecaja, posebno od sunceve svjetlosti. Osnovna njega se tako sastoji od jutarnje i vecernje njege.

Jutarnja njega lica

Image Hosted by ImageShack.us

U jutro najprije umijte lice mlakom vodom, a nakon toga je ocistite kremastim mlijekom za ciscenje lica (normalna, suha i osjetljiva koza) ili gelom za ciscenje lica (masna i mjesovita koza). Nikako lice ne perite obicnim sapunom za ruke jer njime isusujete kozu lica, pa nakon sapuna imate osjecaj jakog zatezanja lica, a nekad i zarenja. Na kraju, ne trljajte rucnikom kozu lica, vec vlagu samo lagano upijte rucnikom.

Sljedece na redu je toniziranje koze. Tonik vam pomaze da jos bolje odstranite necistocu s koze, ostatke mlijeka za ciscenje i make-up-a ot prethodnog dana. Tonik takodjer vraca razinu kiselosti koze u prvobitno stanje, tj. regulira nas pH, ostavljajuci kozu cistom i spremnom za neophodno potrebnu hidrataciju, tj. vlazenje.

Nakon ciscenja i toniziranja lica, konacno na red dolazi nasa krema, koja ce pored vlazenja, dodatno i nahraniti nasu kozu. Krema mora biti primjerena za vas tip koze, a danas na trzistu imamo saroliku ponudu. Najskuplja krema nije uvijek garancija za lijep i zdrav ten, ako se i sami ne pridrzavamo redovite njege. Nikako ne bacajte novac na kremu koja je vasoj prijateljici super, ako ista nije i za vas tip koze. Hidratanta krema nasoj kozi daje gladak i osvjezavajuci osjecaj.

Ovakvom redovnom jutarnjom njegom sprijeciti cete prijevremeni nastanak bora, kao i njeno isusivanje i starenje. Vjerujte, za ovo vam ne treba vise od 5-10 minuta, pogotovo kad udjete u rutinu, a vasa koza ce vam biti zahvalna na tome i vratiti vam svojim zdravim i njegovanim izgledom.

Tek sada je vase lice spremno za make-up, ako ga namjeravate staviti, naravno. Birajte tekuci puder uvijek u nijansama vase boje koze ili svjetlije, nikako ne tamnije. Koza mora imati prirodan i zdrav izgled. Cak i kad krecete na plazu, jutarnja rutina je jednako vazna, i tek nakon svega spomenutog stavite kremu za suncanje.


Vecernja njega

Image Hosted by ImageShack.us

Zapocinje jednako kao i jutarnja, umivanjem u mlakoj vodi uz ciscenje s vasim mlijekom ili gelom za ciscenje lica. U isto vrijeme takodjer cete ocistiti lice od sminke. Nakon toga opet ide toniziranje lica. Dokle god vam vatica s kojom cistite lice nije skroz cista, lice dakako nije cisto.

Nadalje, dok je koza jos uvijek mokra nanesite na lice blagi peeling i laganim kruznim pokretima ga umasirajte u kozu lica. Time cete ukloniti mrtve stanice s povrsine koze, a vasa koza ce biti glatka i sjajna. Peeling ne morate naravno koristiti svaku vecer. Bit ce dovoljno i jednom tjedno, vec ovisno o tipu koze. Ne koristenje peelinga dovodi do cesceg prljanja i infekcije pora sto dovodi do cesceg stvaranja mitesera i akni. Redovitim koristenjem peelinga omoguciti cete kremi da bolje prodre dubinski u kozu i bolje tretira tj., normalizira kozu. Vlazenje i hranjenje koze nema smisla ako kozu niste prethodno dobro ocistili.

Na kraju kad ste ocistili kozu mlijekom i tonikom, nanesite odgovarajucu nocnu hranjivu kremu i ne zaboravite kremu za podrucje oko ociju.

Image Hosted by ImageShack.us


Jos par savjeta:
- Nikada, ali bas niakda ne idite u krevet sa sminkom. Koliko god bili umorni skinite make-up i dopustite kozi da dise preko noci. Inace ce ostaci sminke dodatno zaprljati vasu kozu, zacepiti pore i bespotrebno stvarati nove podloge za infekcije i bakterije koje ce izazvati dodatno stvaranje mitesera i akni.
- Vodootporni make up lakse cete skinuti s gelom za ciscenje, a vodootpornu maskaru baby uljem.
- Najvaznija stvar u ocuvanju nase koze je sto manje izlaganje suncu i propisno koristenje krema za suncanje s UV faktorima. Sunceva svjetlost najcesce uzrokuje rak koze i to na licu. Dakle, posebno pripazite na njegu lica kad se izlazete suncevim zrakama, no o tome smo vec vise i govorili ranije.
- Ako imate masniji tip koze lica sklon aknama i ne pomaze bas nista, pa ni kozmeticki tretmani, obavezno posjetite dermatologa koji ce ispitati sto je uzrok aknama i podvrgnuti vas jednom od odgovarajucih tretmana.


Da ne ostanemo samo na hranjenju i njegovanju naseg lica, moramo se pobrinuti i za njegu naseg zeluca ;). Naravno, nista bez nasih mastovitih recepata. Vrijeme je i za rostilj, pa umjesto mesa, posegnite za ribom. A na ugljikohidratni dan umjesto kolaca, posegnite za sladolednim delicijama.

TUNA S RUZMARINOM

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno: (za 4 osobe)
- 1/2 kg tune
- 2 zlicice maslinovog ulja
- 2 zlicice limunovog soka
- sol, papar
- 2 cesnja cesnjaka
- grancica ruzmarina, ili 2 zlicice suhog

Priprema:
Tunu narezite na filete, operite i dobro prosusite u papirnatim rucnicima. Zatim svaki filet premazite mjesavinom maslinovog ulja i limunovog soka, te posolite i popaprite po vlastitom ukusu. Na kraju u svaki file zabodite na nekoliko mjesta ruzmarin i komadice cesnjaka. Tako pripremljene filete pecite na grillu vec prema uobicajnim postupcima, ili par minuta sa svake strane. Posluzite uz omiljenju salatu.


SLADOLED TORTA OD JAGODA I VANILIJE

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 250g sladoleda od jagoda
- 250g sladoleda od vanilije
- 100g tucenog slatkog vrhnja
- 100g svjezih jagoda
- 40g badema
- listici mente

Priprema:
Sladolede ostavite da malo omeksaju. Zatim kalup za tortu oblozite celofanom i u njega stavite sladoled od vanilije. Poravnajte pa prekrijte sladoledom od jagoda, pospite grubo nasjeckanim bademima i stavite u zamrzivac na 2 sata da se dobro stisne. Nakon toga tortu izvadite iz kalupa i ukrasite tucenim slatkim vrhnjem, jagodama i listicima mente.


Lijep pozdrav preko bare salje vam Lorraine



GOST UREDNIK

Baba i po, sve o stetnostima pusenja.

Kao što ste se mogli često u životu uvjeriti, stvari ispadaju najbolje kada se dese spontano i bez prevelikih očekivanja. Meni se promjena stila života i prehrane zbilja dogodila slučajno, bez previše planiranja i donošenja epohalnih odluka u čijem sam provođenju uvijek kada bih neku takvog tipa i donijela, uvijek i epohalno zabrljala. Trebalo je skinuti višak kilograma, toga sam bila svjesna, ali me ta svijest nije odvratila od toga da jedem kao izgladnjela uš bez ambicija prema nekoj fizičkoj aktivnosti. Rezultat je bio deset kilograma viška uz objektivno očekivanje daljnjeg rasta, garderoba koju više nisam mogla ni jednim trikom navući na sebe iako je bila kupljena nedavno i u veličini «taman», hlače se još dalo i navući uz uvlačenje zraka, ali kod oblačenja košulje dugih rukava uvlačenje zraka ne pomaže.

Činilo mi se kao da želim nemoguće. Željela sam skinuti višak kilograma, pomirila sam sa nužnosti odricanja od mnogih nekvalitetnih namirnica, pri tome nisam željela biti gladna i željela sam sve to «odraditi» po mogućnosti bez imalo fizičkog napora. Naravno nikako nisam željela da mi bilo što poremeti zdravlje i odnese energiju koju jednostavno moram imati da bih se osjećala sretno.

Nekako baš u tom času, svi su oko mene šuškali o UN dijeti i nije mi bilo toliko zanimljivo to šuškanje nego ono što su moje oči vidjele. Žene i muškarci su se jednostavno topili na očigled. Dobila sam mail sa UN dijetom. Pročitala ga, isprintala, stavila na frižider i 24.02.2007. počela.
Bilo je boljih i lošijih dana. Kriza i ushita. Bila sam i gladna i nezadovoljna, čangrizava i ljuta, tužna i pekmezasta, ali dovoljno inatljiva i uporna da ne odustanem nakon samo jednog bačenog pogleda prema onome što je najvidljivije – pojas za spašavanje kojim se umotalo ono što je nekada bio moj struk i taj je pojas sezao sve do leđa tvoreći na njima nešto što nikada nisam imala – dvije falde.
«Zar ćeš sebi dopustiti tako nešto sa svojih 30 godina?» Pitala sam samu sebe. «Što ćeš onda moći očekivati sa 40 godina?» Nastavljala sam monolog. Inat bi jačao. Nisam ni jednog časa zanemarivala signale koje mi je organizam slao i ni jednog se časa nisam dovela u situaciju da mi bude slabo ili me zaboli glava od gladi. Griješila jesam, kažu da je to ljudski, grijehe sam si opraštala i nastavljala dalje jer sam u životu, na žalost, činila još ponešto na što nisam ponosna pa sam si i takve stvari opraštala. Jednostavno. Nisam sebe željela kažnjavati, željela sam učiniti sebi dobro.

Do sad sam skinula 7 kilograma. Zadovoljna sam postignutim. Slika pred ogledalom se drastično promijenila. Više ne moram uvlačiti zrak kada oblačim garderobu koju imam i čini mi se da nekim komadima treba intervencija krojača da bi ih suzila. Osjećam se dobro i osjećam se zdravo. Pobijedila sam onu izgladnjelu uš u sebi i onog velikog ljenjivca. Jedno povlači za sobom drugo. Fizička je aktivnost došla sama po sebi, potaknuta proljećem koje se nekako vuče još od prošle jeseni. Uslijed strke i obaveza, uslijed posla i kuće, druženja s prijateljima, palo mi je na pamet, gotovo poput iznenađenja: Pa ja se zdravo hranim! Tamanim enormne količine voća i povrća. Pijem puno tekućine. Danima nisam popila gazirano piće, što se alkohola tiče bez njega bih mogla do kraja života, nisam pojela svih ovih 60-ak dana ni jednu paštetu, ništa suhomesnatog, ni jednu majonezu, čokoladu ili čips i – preživjela sam! Zvuči gotovo idilično i bilo bi zaista tako kada me u čitavoj priči o zaklinjanju u zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost i tisuću i jednu dobru stvar koju činim sebi da bih se «pomazila» i kao žena osjećala lijepom i zadovoljnom, ali postoji nešto što kao sivi oblak baca jednu sjenku.

Čovjek zbilja nema ništa od toga da sebe laže i uvjerava kako je laž zapravo istina.
Nisam licemjer prema sebi, a ne želim to biti ni prema vama.
Red je priznati i otvoriti konačno temu o nečemu što je prisutno u mom životu, a šuška se kako nisam jedina – to je nezdrava, štetna i ružna navika.
Priznajem – ja sam pušač. Ne onaj ritualni koji će zapaliti jednu ili dvije cigarete u mjesec dana ili nekoliko puta godišnje, nego pravi pušač - ovisnik. Opće zadovoljstvo učinjenim sebi i svojem zdravlju u proteklom vremenu miješa mi se sa osjećajem grižnje savjesti radi te navike ili bolje rečeno – ovisnosti i čak se pitam jesam li zapravo učinila išta dobrog pušeći čitavo ovo vrijeme. Također priznajem da silno želim prestati.

Ovog časa mi nije namjera previše mudrovati nego pogledati činjenicama u oči.
Želim vjerovati kako će iznošenje najstrašnijih, znanstveno potvrđenih činjenica pozitivno djelovati na one koji nikada nisu posegnuli za cigaretom da to nikada i ne učine, a onima koji puše i među njima meni samoj pod broj jedan, biti alarm kako je krajnje vrijeme ostaviti se pušenja jednom za uvijek.


1.Tradicija, aktivno i pasivno pušenje

Nicotania tabacum – duhan, biljka je čiji se listovi nakon branja i sušenja koriste kao glavni sastojak cigarete.

Još u davnim vremenima iz kojih postoje pisani tragovi nailazimo i na samom tlu Europe na zapise o uporabi raznih narkotičnih biljaka i prije otkrića Amerike i dolaska duhana u Europu, spominje ih Herodot, Plinije Stariji i Plutarh. Što će reći da su ljudi uvijek tražili «vraga». Pa su ga i našli.
Na novom kontinentu istraživači i osvajači susreli su Indijance koji su poznavali pušenje lule zasnovano na sagorijevanju biljke tabacum nicotiana.
Nakon otkrića američkog kontinenta duhan je pristigao u Europu, a njegova se upotreba proširila. Iz Francuske, ta se biljka proširila Europom brzinom kojoj nije mogao konkurirati niti jedan prekomorski proizvod. Do kraja stoljeća herba nicotiana - znanstveno ime koje je duhanu dao botaničar Delachamp - bila je poznata u svim europskim zemljama. Jedna u nisu žalosnih je da se radi o vremenu kada je glad i bijeda te pogibanje ljudi od neimaštine bila slika u brojnim europskim krajevima. Mogu shvatiti kako u to doba nikome nije padalo na pamet razmišljati o mogućem štetnom utjecaju pušenja duhana, ali ne mogu shvatiti da je čak i tada duhan preplavio Europu, a ne recimo kukuruz ili neka druga biljka kojom su se ljudi mogli hraniti?!


2. Aktivno i pasivno pušenje

Iako postoji više načina i više proizvoda kojima je glavni sastojak duhan ipak se pri spominjanju duhana kao prva asocijacija javlja slika aktivnog pušača cigareta koji duhanski dim uvlači i ispuhuje iz pluća. Ovdje ćemo se zadržati na tome dakle pušenje cigareta.
Aktivnim pušenjem štetni utjecaj pušenja, na žalost, nije ograničen samo na aktivnog pušača jer postoji kategorija koju nazivamo pasivno pušenje, a radi se o udisanju zraka obogaćenog duhanskim dimom koji nastaje izgaranjem cigarete. Na taj način, aktivni pušač, donosi štetno djelovanje na zdravlje svih koji se nalaze u njegovoj blizini. Ovaj segment pušenja otvara bezbroj kulturoloških, socioloških i psiholoških kategorija i djelomično je razlog zakonske regulative po pitanju ograničenja prostora u kojima je dozvoljeno ili zabranjeno pušenje kako. O tome nešto kasnije.

Sadržaj cigarete:

Kako je već prije navedeno, a i opće poznato glavni sastojak svake cigarete je duhan. Sagorijevanjem duhana nastaje dim koji sadrži više od 4 000 kemijskih spojeva. Najštetniji duhanski spojevi su:

- Katranski spojevi – u duhanskom dimu je otkriveno 50-ak kancerogenih spojeva katranskog porijekla. Cinjenica koja u prijevodu znač da bilo koji od pedesetak takvih spojeva može direktno utjecati na nastanak karcinoma. Zastrašujuce bi bilo i kada bi postojao samo jedan takav spoj koji bi mogao utjecati na nastanak karcinoma, a njih je PEDESETAK!

- Ugljični monoksid – otrovni je plin bez boje i mirisa nastao izgaranjem duhanskog lišća. Ima sposobnost vezivanja za crvena krvna zrnca 200 puta veću od kisika i na taj način smanjuje opskrbljenost stanica kisikom. Naglasak želim staviti na riječ otrov! Kada uzmemo u obzir da bez kisika nema života računica je jasna. Udisanje ovog plina je jednako oduzimanju mrvice po mrvice od života.

- Nikotin je organski kemijski spoj. Bezbojna uljna tekućina bez mirisa. Stajanjem na zraku dobiva karakterističnu smeđu boju i duhanski miris. Vrlo je otrovan za ljudski organizam. Pušenjem jedne cigarete u organizam ulazi od 0,1 do 1 miligram nikotina. Za odraslog pušača, smrtonosna doza je 60 miligrama nikotina odnosno 30 do 60 naglo popušenih cigareta. Nikotin je danas najraširenija, legalna, droga na svijetu.

Želim da sada napravite maleni eksperiment. Pušači, uzmite vlažnu maramicu i prebrišite površinu vašeg monitora. Uz uvjet da niste neki ekstremni čistunci koji glancate monitore svaki dan. Ono što ćete skinuti vlažnom maramicom, a dojam možete pojačati nekim sredstvom za čišćenje staklenih površin -to što je ostalo na vlažnoj maramici ili krpici za čišćenje upravo je ono što unosite (i ja s vama), u svoj organizam! Neću vas tjerati da ponjušite, ali ako želite i mislite da bi vas to moglo udaljiti od pušenja jednom zauvijek – go for it!


3. štetni utjecaji

Vratimo se asocijacijama. Dakle imamo sliku jednog aktivnog pušača. Prva slijedeća asocijacija je pojam ŠTETNO PO ZDRAVLJE, a iduća – KARCINOM!
Statistike govore da je smrtnost kao posljedica karcinoma prouzročenih pušenjem drugi ubojica radno sposobne populacije modernog Europskog društva. Već mi je sumnjiva ova riječ moderno kada tog ubojicu kupujemo sami sebi, možemo li se zvati modernima?!

Zamislite sada bilo koji dio svoga tijela. Koji god dio tijela ste zamislili pogođen je štetnim djelovanjem pušenja. Razni oblici karcinoma koji mogu pogoditi bilo kojeg pušača, bilo kada i bilo gdje ne mogu i ne smiju nikoga ostaviti ravnodušnim.

Dalje:
Srce i krvožilni sustav – duhanski dim ubrzava rad srca. Povećava krvni tlak. Pospješuje taloženje masnih naslaga na unutarnjim stjenkama krvnih žila. U konačnici to može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ubrzani rad srca i povećani krvni tlak neugodni su sami po sebi, smanjuju našu fizičku sposobnost i dovode u pitanje kvalitetu života.

Dišni sustav – pojačano izlučivanje sluzi. Sužavanje dišnih putova. Pucanje plućnih mjehurića. Stvaranje površina koje smanjuju površinu pluća. RAK PLUĆA. Otežano disanje, smanjenje opskrbljenosti organizma kisikom, neugodan kašalj, podložnost prehladama, virusnim infekcijama te duže vrijeme potrebno za liječenje istih.

Probavni sustav – povećani rizik od razvoja raka usne šupljine, ždrijela, jednjaka i želuca.

Spolni organi – kod žena – bolne menstruacije, komplikacije u trudnoći. Kod muškaraca – povećana mogućnost impotencije. Smanjena plodnost.

Koža – naš najveći organ.
Koža, ponajprije radi smanjene opskrbljenosti kisikom gubi zdravu i lijepu boju, struktura joj se oštećuje te je starenje i pojava bora ubrzano.

Živčani sustav – pušenje utječe na pojavu tjeskobe, nelagode, mučnine.

Zašto je pušenje ne samo nezdrava, nego i ružna navika?
Ne samo stan pušača nego i garderoba, kosa, nokti, koža – sve je na udaru. Čišćenje mora biti češće i temeljitije. Kosu, tijelo, usnu šupljinu potrebno je daleko detaljnije i češće čistiti. Nema pomoći od prikrivanja. Samo pogoršava stanje stvari. Sjećate se slogana i slike «Želite li se ljubiti s pepeljarom?»
Ne mora biti riječ o ljubljenju, čak i u običnim socijalnim kontaktima manje intimne prirode, mora se priznati da je pušača jako lako NAMIRISATI!. Mogu ja to i grublje – PUŠAČI SMRDE!.

4. Želja za prestankom i načini

Kada je riječ o želji za prestankom pušenja ne mogu se ne zapitati jedno: Zašto smo uopće počeli? Odgovor koji se lako nameće glasi prilično, opet grubo, radi GLUPOSTI. To je nazivnik na koji se može svesti sva filozofija o «uklapanju u društvo, želji za dokazivanjem odraslosti, znatiželja i dr.». Navika se razvija relativno brzo i lako, a još lakše i brže prerasta u ovisnost. Ja sam počela sa nekoliko cigareta tjedno, na trećoj godini fakulteta. Tješila sam se kako je lako prestati kada pušite pet komada tjedno. Ubrzo je pet tjedno preraslo u pet dnevno, ali je kutija još uvijek trajala cca tjedan dana i opet se čovjek nekako utješi kao, pa što je to, kutija tjedno. Ubrzo i ta kutija tjedno preraste u kutiju dnevno! Ubrzo se i baci proizvod oznake Light kao preslab! I vi ste postali pušač ovisnik! Znate sve činjenice o štetnosti, svjesni ste da skupo plaćate otrov, ali da li je sazrijela i svijest o nužnosti prestanka i postoji li uopće želja? Vjerujem da kod svakog pušača postoji želja za prestankom. Od želje do prvih koraka dalek je i težak put. Brojni su savjeti i načini. Pokušavala sam prestati nekoliko puta. Osobno me strah za zdravlje doveo da sam prestala pušiti pola godine. Strah je, na žalost, najjači motiv, ali zašto čekati da vas nešto ružno i zlokobno što vam se nadvije nad glavom potakne na prestanak? Čim je opasnost minula, ja sam počela opet. Vjerujte da pri svakoj zapaljenoj cigareti sanjam o prestanku zauvijek. Laganog puta, čini mi se – nema. Treba reći NE i biti sam prema sebi čovjek od riječi. Tko smatra da mu u tom mogu pomoći alternativne metode tipa akupunkture, hipnoze ili neki drugi oblik pomoći, najbolje bi bilo da se o svemu dobro posavjetuje, važno je prestati. Osobno ne vjerujem u moć hipnoze. Pouzdano znam kako su nikotinske žvakaće gume zlo slično cigareti jer uništavaju želudac i probavni trakt.


Imam za vas dobre vijesti: Ne morate čekati godinama da uočite prednosti nepušenja. Evo što Vam se događa na samom početku:

– unutar 20 minuta – krvni tlak i puls se vraćaju na normalne vrijednosti
– nakon 8 sati – razina nikotina i ugljičnog monoksida (CO) opada, a razina kisika se vraća na normalnu vrijednost
– nakon 24 sata – CO se eliminira iz tijela, a pluća se počinju čistiti od katrana
– nakon 48 sati - u vašem tijelu nema više nikotina, a osjet okusa i mirisa znatno su poboljšani
– nakon 72 sata – disanje je olakšano
– nakon 2-12 tjedana – poboljšat će vam se cirkulacija, trčanje I hodanje će vam biti lakše podnošljivo
– nakon 3- 9 mjeseci – zaboravit ćete na kašalj, probleme s disanjem i učestale infekcije dišnih puteva.


Vidim vas kako, vi pušači, vrtite glavom i bacate sumnjičav pogled na otvorenu kutiju i omiljeni upaljač. Osobno, posjedujem jedan emotivne vrijednosti i upravo mi pada na pamet njegova buduća funkcija u mom životu. Onog časa kada prestanem pušiti, dragi mi upaljač, služit će samo za paljenje svijeća na stolu za dvoje ili za stolu za više dragih prijatelja kojima ću pružiti ugodne trenutke u mom domu bez duhanskog dima, a dakako neću ni zaboraviti koristiti ga za paljenje mirisnih svjećica kao i za paljenje svjećica koje će limači gasiti na dječjim rođendanima.

U svoju omiljenu pepeljaru stavljat ću umjesto odvratnih opušaka, neki kamenčić rijetkog oblika, donesen iz neke lijepe šetnje ili neki sićušni suvenir sa putovanja, kupljen baš da bih ga stavila na mjesto gdje više neće doći nusprodukt – čik.


5. Psihološki aspekt

Koliko nam pušenje stvara ugode i koliko nam neugode stvara prestanak.
Ruku na srce, malo je pravih trenutaka u kojima sam baš uživala u duhanu. Više mi je duhan povezan sa neugodnim i stresnim situacijama na poslu i u životu kada pada ona legendarna rečenica: «Daj mi jednu cigaretu da se malo smirim». Kako sam obećala i sebi i vama, ne želim biti licemjer i pamtim trenutke uz čašu dobrog crnog vina kada je cigareta legla k'o mlijeko. Kava i cigareta nisu mi nužno par.

Ima i ona «cigareta nakon obroka», meni osobno to je samo mit. Svaki mi je obrok bio pokvaren tom cigaretom. Ima i ono, kad popeglam rublje ili obrišem prašinu sjest ću i zapaliti.
Znam da se sada zločesto smješkate i samo čekate kada ću spomenuti i oni «After seks», već po moći navike palimo je moj životni i ja iako smo sto puta rekli da je to cigareta razdora jer da ne bi opekli jedno drugog i da bi kao pušači imali svoj komoditet, mi se odmičemo jedan od drugoga iako smo inače kao kamen i priljepak.

Psihološki aspekt pušenja ulazi u domenu rituala. Rituala koji nas je nekada trebao razlikovati od djece i inicirati u svijet odraslih s vremenom je postao navika o kojoj se i ne razmišlja.

Što se tiče ugode i neugode prilikom prestanka.
Kažu mudri ljudi da fizička ovisnost nestaje nakon tjedan dana i od tog je vremena na dalje sve u našim glavama. Koliko je to točno ne mogu tvrditi jer je psihološki segment jako usko povezan s fizičkim i teško mi je odrediti gdje je granica jednog i početak drugog. Pretpostavimo da smo se riješili fizičke ovisnosti i da nam ostaje borba sa onim nečim imaginarnim što je jedan moj dragi kolega nazvao «krenu mali gremlini po meni».
Nekoliko je situacija koje bih nazvala «tanak led». Dosada. Relativno lako rješivo. «Nemam kud s rukama» - također uz neke trikove lako rješivo. Prilikom prestanka pušenja ja sam kao hipnotizirana gledala one koji puše i disala u njihovom ritmu uvlačenja i ispuhivanja dima. Ono što je najtanji led od svega, krizne su situacije. Naljuti vas šef. Naljuti vas netko u prometu. Čujete uznemirujuće vijesti koje se tiču vas. Dogodi se neka svađa. Bilo kakav jači stres. Gužva na poslu, gužva u prometu, dijete nervozno plače, svekrva zanovijeta, punica zvoca. Vi lagano kipite i tik do eksplozije ili par sekundi nakon, pali se cigareta. Kapitulacija. Prekršili ste dano obećanje.


6. Kultura i zakonodavstvo

Budući je riječ o ružnoj navici ipak želim reći kako i u svijetu pušača, koje ovim apsolutno ne želim braniti niti opravdavati, postoje načini ponašanja i regule koje bi trebalo poštovati. Ako sam već odlučila trovati sebe, ne želim trovati one koji su svjesno i mudro odlučili protiv toga. Neću pušiti na mjestima na kojima u mojoj glavi postoje znakovi zabrane. Neću pušiti na radnom mjestu u kancelariji ili sastanku. Neću pušiti u društvu trudnica, male djece, starih osoba i kroničnih bolesnika.

Neka se sada nepušači ne nađu uvrijeđeni, ali mnogo je situacija u kojima čak i meni pažljivoj i tolerantnoj ide na živce kada uz sve mjere koje ću sama poduzeti da nekoga ne trujem mimo njegove volje, taj isti me uvjerava kako ipak jedan dio mog dima ulazi u njegova/njezina pluća.

Zakonska je regulativa jasna, ali kao i većina drugih regulativa, pada na ispitu u praksi. Što ćemo raditi u našim domovima, naša je privatna stvar. Na javnom je mjestu u Hrvatskoj pušenje još dozvoljeno, ali čak i okorjeli pušač poput mene ne može shvatiti kako netko može hodati ulicom i pušiti. U kafićima i restoranima rijetko su vidljiva dobra rješenja koja štite nepušače, ali i daju slobodu pušačima. Najčešće su to prostori u kojima dominiraju pušači. Na radnom mjestu iako je pušenje zabranjeno, česta su kršenja zakona i «žmirenje na jedno oko», na nepušačima ostaje da se sami izbore ako su u većini ili osjećaju ugroženo ako su u manjini. Mislim da je pušenje u kancelarijama, čak i ako su svi pušači, neprihvatljivo jer se ljudi često ne vide od dima.

Umjesto zaključka.
Molim sve dobronamjerne da podijele svoja iskustva i mišljenja.
Molim sve Mr. Prfecte da se prisjete kako ipak stvarno ništa na ovom svijetu nije savršeno.

Ne zaboravite i ovo: još stignete naručiti majice naše Demjan, koje možete dobiti pouzećem. Majice mogu naručiti apsolutno svi, kako članovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznačujemo i cijene, koje uključuju i poštarinu.

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (uključena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (uključena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proučite veličine prema ovoj tablici:

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi odredili koja vam veličina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1). Majica 2 je na raspolaganju i u XL veličini!

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporučujemo svakih 15 dana, što znači da će prva narudžba krenuti za 15 dana počevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELIČINA I MODEL:
TOČNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:



I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas očekujemo u velikom broju!



Ugodan vikend i lijep pozdrav, do sljedeceg petka, zeli Vam
Urednistvo Karakter Kluba

- 08:00 - Dodaj komentar (35) - Print - #

subota, 05.05.2007.

Da rezimiramo na kraju... + UPDATE: drugih 90 dana

Dakle, ovako…
Sjećate li se još svi ove malo "sočnije" guze?
Da ne upotrijebim pravi izraz...

Image Hosted by ImageShack.us

S njom je sve ovo počelo, na današnji dan, točno prije tri mjeseca.
5. veljače.
Danas završavamo s prvim ciklusom.
Gledam tu sliku.
Pa gledam to moje dupe u ogledalu danas.
Pa opet gledam dupe na slici.
Pa opet ovo u ogledalu.
Ma zapravo je sasvim dobro to moje dupe!
Ček da ga vidim još jednom... evo, vidila sam ga!

Odlično je to dupe, unatoč kojem kilu viška.
Zapravo je ono bilo dobro i tada, malo oveće, ali dobro.
Vid’te me samo, a kako sam tek skromna, eh?wink
I nije da sam ga ja htjela baš takvo da mi ispadne, puno manje.
Onako... 15-ak kila manje jesam htjela, ali ne da mi se dupe ocijedi. Ne, ne, ne!

Rezimirajmo. Dakle, zacrtani cilj bio je, da vas podsjetim, slijedeći:

“....Wanda zbog ove velike guzice od 5. veljače ide na Dijetu za zdrave i debele žene, a 10-ak dana nakon početka dijete kreće i sa teretanom tri puta tjedno. Svako jutro dizat ću se rano i izvodit psa u dugu šetnju, te kupiti kruh i doma raditi marendu za djecu, što ponekad od lijenosti ne uradim, već im dam novac. Želim raditi na svom samopoštovanju, želim srediti glavu, ali i tijelo, želim smršaviti 10ak kila i želim ostaviti prošlogodišnja sranja iza svojih leđa. Dajem si rok najdalje do 15. svibnja za postizanje cilja...”

Obećala sam vam i slike. I dobit ćete ih. Slikat će me naš Sadistico, foto session je dogovoren, bit će na njima još netko, ali neka to ostane iznenađenje, i to čim dođem u Zagreb slijedeći put. Neću vam ostati dužna! Mada, moje je dupe osvanulo evo sad već dva puta na ovom blogu, a baš bi sad mogao i netko drugi umjesto mene, svečano umoljavam, nek uđe u zapisnik!yes

Ajmo sad vidjeti koliko je pokretačica karakternih bila karakterna i sama.
Neću vas lagati, nisam baš do kraja bila uzor-đevojka.
Prošlogodišnjih se sranja nisam do kraja riješila, imam repova, priznajem. Na samopoštovanju radim, ide sve bolje, ali nisam još baš skroz zadovoljna. Od teretane… ništa, nije mi se dalo, planiram je aktivirati tek na jesen. Rolala jesam, ali manje nego što sam mislila, ali Mali Pas je zato došao na svoje sa šetnjama. A i djeca. U nas se jede ljepše i daleko zdravije i bolje. Izgubila nisam 15 kila, kako sam planirala. Izgubila sam 7-8 kila. A jer sam zadnjih mjesec dana krala, jela svašta i bila krajnje nedisciplinirana. Ljutili su me puno, puno neki dragi ljudi, a jer najviše boli kad vas ljute oni koje volite, pukla me i (srećom kratka) depresija zbog nezaposlenosti, a ja sam vam, priznajem pokorno, emocionalna izjelica... ali više od svega, satralo me mjesec dana na antibioticima zbog alveolita i inih komplikacija zbog izvađenoga zuba. Bol i dah poput Super Hika učinili su da sam jela kad god bi mi analgetik djelovao na sat-dva vremena, a tad sam bome jela sve što sam gristi mogla!!!

Držala se, zapravo, jesam dijete, ali je ruka hitro bježala i prema jogurtima, sladoledima, šlagu, pokojem sendviču, istina s integralnim kruhom, ali sa vrlo neintegralnom majonezom i tako to. Vaga je pokazala svoje.
Jasno k'o suza: 'Ko vara, taj je još debeo.
Ako ne debeo, a onda bar sočan.
Uf.

Idem dalje.
Kako... pisat ću vam o tome više drugi put. I dalje ću odvajati ugljikohidrate, škrob i proteine, i dalje ću zadržati voćne doručke, koji mi pašu, i dalje neću jesti iza sedam navečer. Pa što bude. Plan je sada, kad mi je napokon prošao skoro četverotjedni teror svih terora sa alveolitom, opet krenuti dalje. Mazga sam ja jedna tvrdoglava i bandoglava. Nema stajanja!

Idem dalje! Ne samo da se istopi tih 15 kila viška do kraja, to je apsolutno u drugom planu i možda čak neće ni igrati kao opcija, ali hoću se voljeti i cijeniti više, a na tome sam tek počela raditi. Sporo, ali vrlo uspješno!

A kako ste vi prošli, hoću da čujem danas u komentarima... dakle, ožežite!!!

Proiznajemo, inicijalne pobude bile su sasvim niske. Ženske. Bapske. Ajmo mi malo kao smršaviti, a nek drugi crknu.
Eh.
Već davno nismo samo klub debelih djevojaka koje su isključivo okupirane dijetom i mršavljenjem. Vidici su nam se od niskih pobuda za ulazak u sexy bikini ipak proširili. Ono kako zamišljamo dalje... zapravo je hedonističkog karaktera. Naš cilj je proširiti teme na sve ono što naš život čini kvalitetnijim i ljepšim. Naučit ćemo vas, ako to još ne znate, ili ako ste samo malo zaboravili, kako to ide, kako da više volite sebe, kako da više i kvalitetnije cijenite život i uživate u životu i svemu onome što on nudi. A la vita e’ bella, bella... štoviše, bellissima... vjerujte mi na riječ! Cilj nam je da oplemenite i poboljšate kako svoj život, tako i život vaših ukućana. S nama ćete čitati, putovati, vježbati, njegovati se, kuhati, uživati u slobodnom vremenu, korisno pretraživati net, dobijati vrijedne savjete iz najrazličitijih područja, osjetiti tuđa iskustva iz prve ruke…

Svakako pročitajte fenomenalnu ispovjed naše današnje gošće-urednice!


OD SADA KAO TJEDNIK

Neće nas biti tjedan dana, jer od slijedećeg vikenda prelazimo na drugačiju koncepciju, a mene je zapala dužnost da vam je najavim. Od sada nas čitajte petkom, izlazit ćemo kao tjedno izdanje, svi zajedno, u velikom postu, svaki put uz novog gosta urednika, a vjerujte mi, svaki od nadolazećih gostiju zaista je pravo iznenađenje i osvježenje, sve redom poznati blogeri, ali i ne samo oni.

Pitate se zašto tjednik? Iz prostog razloga što je vrijeme ljepše (hm, možda ne danas, ali bit će već!) i što vas jednostavno ne želimo toliko puno na netu! Svi vani! Kad uhvatite vremena, čitajte nas na miru, u nastavcima, ili u jednom dahu, kao, nadajmo se, vaš omiljeni tjednik, kojeg ovom prilikom najavljujem.

Ne zaboravite i ovo: još stignete naručiti majice naše Demjan, koje možete dobiti pouzećem. Majice mogu naručiti apsolutno svi, kako članovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznačujemo i cijene, koje uključuju i poštarinu.

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (uključena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (uključena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proučite veličine prema ovoj tablici:

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi odredili koja vam veličina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1). Majica 2 je na raspolaganju i u XL veličini!

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporučujemo svakih 15 dana, što znači da će prva narudžba krenuti za 15 dana počevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELIČINA I MODEL:
TOČNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:



I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas očekujemo u velikom broju!



Neće nas biti, dakle, cijeli tjedan, ali mislili smo na vas, da nam ne ostanete gladni. Iako, ajmo bit poštene... iza nas je devedeset dana... puta bar jedan recept dnevno... ma da smo hotel ne biste imali toliki izbor! Dakle, ne budite lijeni, kliknite prstićem na arhivu i potražite recepte u njoj, jer tamo ima uistinu sjajnih recepata! A ima ih najmanje stotinu!

Teško je napraviti dobar ručak za prijatelje i biti na dijeti, priznajem. No nije nemoguće.


DOBRA VIJEST:

Evo vam jedan vrlo jednostavan ručak alla Wanda s kojim ćete briljirati pred prijateljima, a iz kojeg ćete apsolutno izvući meni za cijeli ciklus UN-ke.

ZA PREDJELO (koje je ujedno recept za UH DAN):

Pizza rustica, obična, na kojoj ćete posložiti kratko pržene tanke kriške melanzana, maslinovo ulje, češnjak, peršin, sol i papar. Za prste polizat...

ZA GLAVNO JELO (koje je ujedno recept za PROTEINSKI DAN) treba vam:
- nekoliko feta svježe (ili smrznute) tunjevine
- isjeckane crne masline, češnjak, malo slanine
- sol, papar, svježi nascjeckani peršin

ZA PRILOG 1(koji je ujedno recept koji i ne bi smjeo u UN-dijetni meni, budući se miješaju proteini i škrob!):
- kuhani slanutak (tvrđe kuhani, a može i onaj iz konzerve, dobro ocijeđen i opran)
- konzerva tunjevine (Rio Mare je apsolutni zakon, al poslužit će i druga)
- malo soli i papra, ulja i octa u "soft" verziji ili kesica majoneze u "hard" verziji

ZA PRILOG 2 (koji je ujedno još jedan recept za ŠKROBNI DAN):
-omiljeno jelo moje pokojne bake, lešo blitva sa mladim bobom. Bob pomnjivo očistite, ali samo od žilica i vrhova mladih mahuna, te ga skuhajte zajedno sa blitvom i začinite dobrim maslinovim uljem.

ZA PRILOG 3 (koje je ujedno recept za PROTEINSKI DAN):
- lešo tikvice isjeckajte na komadiće, dodajte nasjeckana jaja utvrdo i začinite sa malo češnjaka, soli i papra, ulja i octa, sve dobro izmiješajte i dobro ohladite

Teško je naći dobrog ulja, mi doma koristimo ono iz Marine ili bračko ili od prijatelja iz Stanića kraj Omiša. No nekad ti izvori i presuše, ili ne budem dovoljno bezobrazna za pitat svoj dio iz berbe maslina u kojoj sam sudjelovala. Jedna preporuka. Oprobana. Neusporedivo lošijeg okusa od onog marinskog, recimo, ali pristupačno cijenom naprama kvaliteti (51 kn litra) i zapravo sasvim pristojnog okusa: prozvođač SUNCOKRET iz Vodica, maslinovo ulje PELAJIĆ, DALMACIJA.

- salata po želji (moj izbor: kristal salata, rotkvice, malo koromača i radić)

Prvo napravite prilog: Iscijedite ulje iz konzerve tunjevine, zgnječite tunjevinu, izmiješajte je dobro sa uljem i octom, dodajte ocijeđeni slanutak, malo soli i papra (malo!), lagano promiješate sve skupa i stavite u hladnjak da se dobro ohladi. I tikvice i jaja ohladite.
Bob i blitva idu najbolje topli.

Svježu tunjevinu špikujte na par mjesta sa maslinama, krupnije sjeckanim češnjakom i malim kockicama slanine. Ispecite na (može i električnom) roštilju (daleko bolja varijanta onaj domaći) ili ispržite na miješanom ulju (varijanta B). Pospite na kraju svježe nasjeckanim peršinom.

Poslužite uz ovaj fantastični izbor jednostavnih, ali izuzetno ukusnih hladnih priloga i salatu. Sve možete spremiti u jedno pola sata-do sat cca. Osim ako niste baš totalna šteta u kuhinji... Onda će vam trebati malo dulje.wink

Idealna varijanta je i fina riblja juhica ispred ovog. Ali, vjerujte mi, nije uvjet. Prilozi su zasitan i njime se možete prošvercat. Još uz neki fini crni kruh... Ma za prste polizat!

Za desert... jagode. One koje su kod nas danima na repertoaru su one fine, najfinije, vrgoračke. Njima ni cukra ni šlaga ne treba. A možete ih koristiti na različite načine i u različite ... khm khm khm... svrhe. Probajte ih iz pupka vašeg partnera? Sa ili bez šlaga…
Ma kvragu i seks...
Već smo rekli da je on ponekad precijenjena stvar!
Uživajte u njima sebično sami!


LOŠA VIJEST:

Ako ste na UN dijeti, vi smijete samo jedno od ovoga, a prema vašem danu dijete. Dakle, ne od svega ponešto, ehehej!

A što vam druge urednice preporučuju?

Zavirimo malo u njihove kuhinje....


ANGIE

PUREĆA PRSA s POVRĆEM

Potrebne namirnice:

- 1/2 kg purećih prsa u komadu
- 2 mrkve
- pola korijena manjeg celera
- 2 korijena peršna
- žlica maslinovog ulja
- sol po ukusu
1 celofanska vrećica za pečenje
Image Hosted by ImageShack.us

Pureća prsa nasolite večer prije pripreme ( tako će sol bolje prodrijeti u meso ), oprano i očišćeno povrće narežite. Mrkvu, celer na kolutiće 1 cm debele, celer na kockice iste debljine.
Ranije nasoljeno meso premažite maslinovim uljem. Tako pripremljeno stavite u "vrećicu za pečenje" i položite u tepsiju. Oko mesa dodajte povrće, zatvorite vrećicu na kojoj ste iglom učinili nekoliko rupica, pecite dok meso ne porumeni.

Specifičnost ovog recepta je što će se meso peći u vlastitom soku i tako ostati ukusno sočno a pri tom ćete pripremiti i ukusan prilog.


KREM JUHA OD CVJETAČE I KRUMPIRA

Potrebne namirnice :

- 1/2 kg sviježe cvjetače (manja glavica)
- 4 veća krumpira
- vezica peršinova lista
- sol po želji
Image Hosted by ImageShack.us

Krumpir narezan na kockice kuhajete 10 minuta, dodajte očišćenu cvjetaču i nastavite kuhati dok ne omekani. Ovako skuhane izmiksajte "štapnim mikserom", blenderom ili klasičnom pasirkom. Gustoj dobivenoj masi dodajte 2 dcl vode i preostali krumpir narezan na izrazito sitne kockice, posolite i prokuhajte dok netom dodani krumpir ne omekani. Kod serviranje "pokapajte" maslinovim uljem i pospite sitno nasjeckanim peršinovim listom.
Vaš obrok juha je obitelji " pojačajte " je žlicom bio activa ili tekućeg jogurta. Vrhnje izbjegavajte.


ZAPEČENE PALAČINKE

- smjesa za palačinke od glatkog brašna i vode
- 10 dkg šampinjona
- 2 dcl tekuće rajčice
- zamrznuti špinat
- 3 češnja češnjaka,
- bosiljak
- sol, tabasco po ukusu
Image Hosted by ImageShack.us

Napravljenoj smjesi za palačinke dodajte 10 dkg tanko narezanih šampinjona (šaka), ispecite ih bez masnoće na teflon tavici. Špinat posolite, propirjajte s 2 češnja sitno narezanog češnjaka. Napunite palačinke pripremljenim špinatom, položite u tepsiju prelijte rajčicom koju ste začinili bosiljkom i par kapi tabasca. Zapecite na 200 C u pećnici 20- tak minuta.
Kod serviranja ukrasite svježim bosiljkom.


SLOŽENAC OD VOĆA

Potrebne namirnice:

- 20 dkg sušenog voća po želji ( najbolje onog narezanog na tanke ploškice npr. banana)
- 1/2 kg svježih jagoda
Image Hosted by ImageShack.us
U tepsiju položite alu foliju, redajte prvo sušeno voće a zatim svježe očišćene na ploškice narezane jagode. Zvršni sloj neka vam budu svježe jagode posipane cimetom.
Zatvorite foliju i zapecite u pećnici dok sušeno voće ne omekani.

Dobar tek!

Angie




LEDENA

Što se recepata tiče, predlažem slijedeće:
KOMADIĆI PILETINE SA SMOKVAMA

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci za 6 osoba:

1 kg piletine bez kosti
60 g maslaca
Žlica ulja
1 mali štapić cimeta
280 ml bijelog vina
280 ml kokošjeg temeljca
Prstohvat šafrana
15 zrna korijandera
6 suhih smokvi, razrezanih na tri dijela
2 žličice meda
Sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:
U velikoj tavi za prženje ( može i wok) otopite maslac uz dodatak žlice ulja i ispržite narezanu piletinu. Neka lagano posmeđi, pa maknite tavu sa plamenika. Izvadite piletinu iz tave i držite ju na toplom. Stavite tavu nazad na plamenik, dodajte cimet, vino, temeljac, šafran, korijander, smokve, med, sol i papar. Dobro miješajte i kuhajte oko 5 minuta. Vratite piletinu nazad u tavu, pokrijte, i na laganoj vatri nastavite kuhati još dvadesetak minuta. Tada izvadite pilletinu i smokve van, izvadite cimet i bacite ga, a umak još kuhajte dok ne postane sirupast. Vratite smokve i piletinu nazad, ugrijte i servirajte sa rižom.


MAKEDONSKA ZAKUSKA OD GRAHA:

Image Hosted by ImageShack.us
500 gr graha
1 žlica Vegete ( domaće, ako imate, ako ne...)
4-5 crvenih ljutih paprika
1-2 češnja češnjaka
Ocat po želji
80 g ulja
Sol, papar, metvica

Grah skuhajte u vodi u koju dodajte sol i Vegetu. Ljute paprike posebno prokuhajte u malo vode, pa ih zatim fino nasjeckajte. Skuhani grah ocijedite, izmješajte sa sjeckanim paprikama, dobro izgnječite, dodajte sjeckani češnjak, papar, izrezano lišće metvice, ulje i ocat po želji.
Sve dobro izmješajte i služite hladno.


LEDENINA TORTA:

Image Hosted by ImageShack.us
Sastojci:
1 podložak za voćnu tortu
˝ kg svježeg kravljeg sira
2 dl mlijeka
20 dkg bijele čokolade
2,5 dl slatkog vrhnja
1 paketić želatine
˝ kg voća (kompot ili svježe)
1 dl svježeg soka od naranče

Posebno izmiksajte sir, a posebno slatko vrhnje, pa umiješajte zajedno.
Otopite u mlijeku bijelu čokoladu. Kada se malo pohladi, dodajte želatinu, te sve zajedno umiješajte u smjesu sira i slatkog vrhnja.
Podložak za voćnu tortu stavite u kalup za tortu, lagano ga natopite sa sokom od naranče (može i kombinacija soka od limuna i od naranče), poslažite voće na koru, te zalijte sa smjesom šlaga, sira i čokolade.
Ostavite na hladnom (hladnjak!) barem 2 sata.
Izvadite van i pažljivo odvojite kalup. Tortu po volji i mašti ukrasite.


DUO GREJPA I DIVLJIH JAGODA

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci za 6 osoba:
5 grejpova
280 ml muškatnog vina
60 g šećera (2 žličice)
400 gr divljih jagoda (kao zamjena, ali nedostojna, mogu poslužiti i obične jagode)

Ogulite 4 grejpa, skinite i svu bijelu kožicui razdvojite ih na četvrtine. Preostali grejp istisnite radi soka.
Stavite muškatno vino i žličicu šećera u tavu, te neka se smanji za polovinu. Dodajte četvrtine grejpa i prokuhajte ga oko 2 minute, pa ga sa šuplljom žlicom izvadite van. Umiješajte sok od zadnjeg grejpa.
Zgnječite divlje jagode sa preostalim šećerom, razmažite tu pastu po tanjuru za serviranje, polegnite četvrtine grejpa na pastu, a umak servirajte posebno.

Pozdrav od Ledene



LORRAINE

Americki specijaliteti:

Bostonska mesna struca (proteinski dan)

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 1 kg mljevene govedine
- 2 dl umaka od rajcica
- 1 1/2 zlica umaka za pecenje
- 1 zlica secera
- 1/3 case brasna
- 3/4 zlicice soli
- 1/2 zlicice cesnjaka u prahu
- 1/4 zlicice papra

Priprema:
U manjoj zdjelici pomijesajte zajedno sve sastoje osim mesa. Od dobivenog umaka ostavite 1/4 sa strane, a ostalo dodajte u mljeveno meso i rukama dobro sve izmjesajte, oblikovajuci na kraju mesnu strucu. U namascenu vatrostalnu polozite mesnu strucu i poklopite folijom. Pecite u zagrijanoj pecnici na 200C oko 30 minuta. Zatim maknite foliju i ocijedite svu masnocu koja se skupila u vatrostalnoj tijekom pecenja. Nakon toga prelijte onu 1/4 umaka sto ste odvojili na pocetku, preko mesne struce i nastavite peci otkriveno jos pola sata. Posluzite toplo uz spinat kao prilog.


Dijon gljive s krumpirima (skrobni dan)

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 1 manji luk
- 1 manja zelena paprika
- 1 manja mrkva
- 500 g gljiva (sampinjoni najbolje)
- 1 zlica biljnog ulja
- 1 zlica sojinog umaka
- 1 zlica dijon senfa
- papar
- 8 polovica pecenih krumpira

Priprema:
Luk, papriku i mrkvu operite i narezite na sitnije komadice, pa prodinstajte na zlici biljnog ulja dok skroz ne omeksaju. Zatim dodajte na listice narezane gljive pa pirjajte dok voda ne ispari. Na kraju umijesajte 1 zlicu sojinog umaka, 1 zlicu dijon senfa i malo papra. Pustite da jos malo prokrcka dok se sastojci dobro ne prozmu, konstantno mjesajuci. Prelijte toplo preko pecenih toplih polovica krumpira.


Kolac od mrkve ( UH dan)

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 2 case brasna
- 2 case secera
- 1 1/2 casa biljnog ulja
- 4 jaja
- 2 zlicice cimeta
- 2 zlicice praska za pecivo
- 1 zlicica soli
- 200g kremastog sira
- 1/2 case margarina
- 2 zlice extrakta vanilije
- 4 case secera u prahu
- 4 case ribane mrkve

Priprema:
Zajedno izmjesajte secer, brasno, ulje, jaja, cimet, prasak za pecivo i sol. U to dodajte ribanu mrkvu. Zatim sve zajedno prelijte u lim za pecenje kolaca koji ste malo premazali margarinom. Pecite u zagrijanoj pecnici na 180C oko 35 minuta. Cackalicom probajte da li je peceno. Kad je ona cista kolac je pecen. Ohladite kolac. U medjuvremenu, zajedno izmiksajte kremasti sir, margarin i extrakt vanilije. Polako dodajte secer u prahu i izmiksajte do kraja. Dobiveno kremu pazljivo prelijte preko ohladjenog kolaca od mrkve. Jos malo ohladite u frizideru i posluzite.


Salata od spinata i jagoda (vocno - vitaminski dan)

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 250 g spinata
- 250 g jagoda
- 2 zlicice sezamovih sjemenki
- 1/2 case biljnog ulja
- 1/2 case secera
- 1/4 case bijelog octa
- 1 1/2 zlicica naribanog luka
- 1/4 zlicice Worchester umaka
- 1/4 zlicice mljevene paprike

Priprema:
Listove spinata dobro operite i prosusite u papirnatim rucnicima. Isjecite ga na manje dijelove, npr. na pola ako su listici srednji, ako su maleni onda ne morate. Pomijesajte zajesno spinat, jagode i sezamove sjemenke. U drugoj manjoj posudi napravite dressing od ulja, secera, octa, luka, Worchester umaka i paprike. Dobro izmjesajte i dobieni dressing prelijte preko salate i jos jednom sve zajedno dobro promijesajte. Servirajte odmah.

Hello from Chicago, Lorraine



GOST-UREDNIK

Danas nam, na preporuku urednice Ledene , gostuje crnogorska blogerica Regina Elena , blogerica sa stažom i respektom, jedna od mnogih čvrstih i superiornih žena blogosfere... i šire. Pristala je sa nama podijeliti svoje iskustvo u gubljenju kilograma, i ovdje nam donosi svoju ispovijed:


KAKO SAM POJELA SAMU SEBE

Imam tu čast da kao gost na blogu Karakter Kluba napišem post koji se tiče mog iskustva vezanog za rješavanje poremećaja ishrane i zahvaljujem uredništvu KK što su mi to omogućili.

Nadam se da ću u tekstu koji slijedi, doprinijeti barem malo u pomoći i podršci svakoj onoj čitateljki i čitatelju koji pokušava skinuti višak kilograma.
Moj problem vezan za poremećaj ishrane je prije par godina bio toliki da sam bila ubjeđenja da ga za svog životnog vijeka nikad neću uspjeti riješiti, barem ne sa ijednom poznatom dijetom sa kojom sam u nedogled mučila i iscrpljivala organizam.

Kilogrami koje bi ad-hoc skinula jednako brzo su se vraćali, bio je to začarani krug iz kojeg nisam vidjela izlaza i to me je kao veselu, vedru i osobu punu optimizma, počelo lagano vući u depersiju.
Bila sam na ivici, slomljena brojnim beuzuspješnim pokušajima da si pomognem, skinem višak kilograma koji su me pritiskali, otežavali kretanje i disanje, dovodeći me u par navrata do neprijatnih vrtoglavica izazvanih poremećajem krvnog pritiska.
Od zdrave i sportski aktivne osobe, postala sam slaba, narušenog zdravlja, duboko nezadovoljna iznutra i na ivici depresije.
To nisam bila više ja.
Svaki pogled u ogledao me je ubijao u pojam naročito kad sam se trebala obući, jer više nisam uspjevala ni da sa svom svojom dizajnerskom vještinom skrojim odjeću koja bi mi koliko-toliko dobro stajala.
Provela sam nekoliko pakleno vrućih ljeta pokrivajući ruke, ramena i bokove tunikama, ne izlazeći iz hlača, zavideći svima koji su mogli da hodaju u majicama na bretelice, bermudama i kratkim haljinicama uživajući u svojim preplanulim tijelima.

I ko god me je pitao kako mi se to moglo desiti i kako sam se mogla tako udebljati, moj odgovor je bio da ne znam.
I zaista dugo nisam znala stvarni uzrok svog problema.

Kao i većina ljudi koji imaju problem sa težinom, prva pomisao je svakog ko bi pogledao u mene bila ta da sam se udebljala zato što sam puno jela.
Naravno, to je najlogičniji odgovor, ali ne mora biti tačan.

Zakoni fizike su jasni, krajnje precizni, egzaktni i kažu:»Ako se u tijelo unosi više kalorija nego što tijelo potroši u toku jednog dana doći će do skupljanja masnih naslaga, odnosno do debljanja.»
Vrijeme unošenja tih kalorija uopšte nije bitno, jer kalorije nemaju vremenski limit, što znači da uopšte nije važno kako ste rasporedili taj unos (mada je sa zdravstvene strane to jako bitno), ako je njegova razlika u odnosu na potrošenu energiju pozitivna.

Najvažnije pitanje koje se ovdje javlja jeste: «Kako ćemo znati koliko zaista trošimo kalorija?»
Ljudski organizam nije motor s unutrašnjim sagorijevanjem pa da možemo precizno izračunati koliko nam je litara goriva potrebno po satu da bi odradili neki posao.
Postoje određene skale u kojima se otprilike daju neki okviri koliko bi kalorija trebala da unese odrasla osoba dnevno i to se rangira u nekoliko kategorija, najčešće na osobe koje ne rade teški fizički rad i nisu aktivni sportisti i one kojoj pripada većina nas, a to je da preko 2/3 dana provodimo u sjedećem i ležećem položaju, odnosno u stanju smanjene fizičke aktivnosti.

Ako posmatramo te tabele i ako se navodimo tim uputama, ispada da bi žena u dobi od 30-40 godina trebala unositi između 1500-2500 kilokalorija dnevno, zavisno od toga čim se bavi, da li je sportski aktivna ili ne i koliko se kreće u toku dana.

Ja sam se dugo zanosila tim podacima, vagajući svaku kaloriju i računajući konstatno energetsku vrijednost svakog obroka u strahu da ne prekoračim taj neki zadati okvir moje energetske potrošnje.

No, to se pokazalao potpuno pogrešno i pored svih tabela, računanja i mučenja same sebe da ne pojedem više nego štoje dozvoljeno, moja se tjelesna masa povećala umjesto da je stajala u mjestu.

Nakon toga sam po istom pogrešnom principu kretala na dijete u kojima sam opet matematički oduzimala 500-600, pa čak i 1000 kilokalorija unosa na dan ne bi li tako oslabila.
Rezlutatai su bili kratkog daha, gubila bih par kilograma za kraće vrijeme, a onda kad bi napravila malu pauzu i vratila se «normalnom» dnevnom usnosu kalorija, težina bi se momentalno vraćala nazad.

Hiljadu puta sam se upitala kako je to moguće jer ja zaista nisam od onih ljudi koji jedu hranu koja ultimativno goji.
Moj način ishrane je veoma zdrav i sa nutricionističke tačke gledišta je za svaku pohvalu.
Već 18 godina ja:
a) ne jedem životinjsko meso
b) ne jedem suhomesnate proizvode
c) ne jedem bijeli kruh već jako malo crnog kruha dnevno, nekad ni toliko
d) ne jedem brzu hranu
e) ne jedem štapiće, grisine, čokoladice, bombone i slatkiše jer ih ne volim
f) ne jedem hranu pečenu u dubokoj masnoći
g) ne pijem gazirana i žestoka pića

Ono što jedem je sljedeće:
a) jaja i mliječne proizvode
b) ribu i plodove mora
c) voće i povrće u ogromnim količinama
d) integralnu rižu i žitarice
e) par kolača ili par komada torti godišnje (samo kad je neka proslava)
f) pijem crno vino
g) soju spremljenu na sve moguće načine.

Dakle, ja se veoma zdravo hranim i jedem hranu koja je niske energetske ali visoke nutricionističke vrijednosti.
Svako ko započne priču o zdravoj ishrani pokazaće putokaz koji je u smjeru mog jelovnika.
Neko bi preporučio da se ipak ubaci malo životinjskog mesa, neki stručnjaci ne podržavaju vegetarijanstvo kao takvo, a neki bi baš ocjenili moj način ishrane s visokom ocjenom i preporučili ga kao dobitnu kombinaciju koja vam može regulistai metabolizam i sa kojom vem se ne može desiti poremećaj ishrane, a kamo li dobitak od skoro 40 kilograma viška.

No, to ipak nije dobitna kombinacija iako tako izgleda.
Ja sam i pored takve ishrane dobila stravičan poremećaj metabolizma i to je deset puta više frustriralo nego spoznaja da sam jela rizičnu i masnu hranu koja bi me dovela do debljanja.
Bilo bi mi lakše da sam jela slaninu, majoneze, kremaste kolače i bijeli kruh i da sam dobila 40 kilograma viška, nego spoznaja da sam jela to što sam jela i da sam se toliko ugojila.

Pitanje svih pitanja glasi:»Zašto sam se i kako ugojila kada praktikujem dijetalan i zrav način ishrane?»

Odgovor sam našla tek nakon nekoliko godina traganja za uzrocima svoga stanja i on nema veze sa hranom.
Ima samo djelimično, ali suština poremećaja mog metabolizma je ležala u sasvim drugom uzroku kojeg svi jako dobro poznajemo i kojeg smo svi osjetili na svojoj koži, a on se zove kratko i jasno-stres.

Po mom mišljenju, stres je najveći uzrok svih naših zdravstvenih problema, bolesti ovisnosti i poremećaja metabolizma.
On je glavni krivac kod poremećaja ishrane bilo da se radi o debljini ili anoreksiji.

Stres je najveća pošast savremenog čovjeka i nema cjelovitog izlječenja nijedne bolesti ako se stres ne eliminiše i ne sasječe u korijenu.
Bolest možemo zaliječiti, kilograme možemo represivnim dijetama izgubiti, narkomani se mogu skinuti s droga ili alkoholičari s alkohola određenim tretmanima odvikavanja, ali bolest će se ponovo vratiti, a ovisnici će učiniti recidiv, kada se ponovo suočimo sa stresom koji nas je i doveo u takvo stanje.

Stres je srž svakog zdravstveno-mentalnog problema čovjeka.
Nisam psiholog i ne mogu pisati naučnu studiju o stresu kao takvom, no smatram da to i ne treba.
Koristiću zdravu logiku i objasniću vam kako sam ga ja eliminisala.

Stres je mene napao sa svih strana.
Prvo sam ga imala u konstantnom intenzitetu kroz školovanje i vjerujem da nema toga ko nije prošao kroz sistem obrazovanja, a da nije bio svakodnevno napet i razapet između učenja i polaganja ispita.
Naš sistem školovanja nudi obilje frustracija i stresa, samo ne nudi radost usvajanja novog znanja.
Napetost koja je ponesena iz školskih i studentskih klupa prenesena je u rat koji je ekstremno stanje stresa.
Stres koji izaziva rat je toliki da on trajno oštećuje organizam i svako onaj ko je okusio rat na svojoj koži mora nositi posljedice razaranja koje mu je takvo stresno stanje najjačeg intenziteta donijelo u trajanju od nekoliko godina.
Čak i da ste bili djeca u tom periodu, roditelji su svoj stres prenosili na vas.
Niko nije bio pošteđen toga.

Nakon rata, hronični život pod stresom je nastavljen u novonastalim okolnostima u kojima su se našli ex-yu prostori tj. u tranziciji i kada su zavladali posve novi zakoni koji nam dotada nisu bili poznati.
Prelazak iz socializma u «ljudožderski» kapitalizam je dodatni stres u kojem vaše radno mjesto nije više tako sigurno kao nekada, a mjesečna plata ni približno dovoljna tržišnoj ekonomiji u kojoj postoji manjina bogatih i ogromna većina onih koji jedva krpe kraj s krajem.

Ako u toj cjelokupnoj stresnoj situaciji u kojoj ste se našli protiv svoje volje, jer ni rat ni tranziciju niste mogli kontrolisati, dodate još emotivni stres, stres uslijed gubitka neke voljene ili drage osobe, sres u samoj familiji kao produkt problema između vas i vašeg partnera ili djece, stres prouzrokovan kreditnom zaduženošću, nekim neuspjelim poslom ako ste poduzetnik ili stambenim problemom ako ste podstanar, vi ste sebe opteretili tolikom količinom stresa da ste svoj organizam potpuno blokirali.

Hronična napetost živaca i pojačani adrenalin, unutrašnja nekanalisana ljutnja na nepravdu koja vam se dogodila mora dovesti do jednog od tri cilja, a to su:
1. poremećaj metabilizma
2. akutnu ili hroničnu bolest
3. bolest ovisnosti.

Ako toga niste svjesni onda vam nikakvi ljekovi ili dijete ne mogu pomoći da se izlječite.

Ono što je najvažnije u ovoj priči jeste da se ne smatrate krivcima za svoje stanje.
Zapamtite-NISTE KRIVI.
Svaki čovjek u životu napravi poneku glupost i možda je za neke stvari zaista kriv, ali za golem sters kojim ste bili izloženi ne možete u cjelosti preuzeti krivicu i ne pokušavajte.
Niste vi krivi što nam je sistem školstva rigidan, niste vi krivi što je buknuo rat, niste vi krivi za tajkunsku privatizaciju, niste vi krivi što nas mediji bombarduju politikom i nameću sisteme niže vrijednosti, niste vi krivi zbog devastacije kulture i poplave turbo-folka, niste vi krivi što se svako treće dijete drogira...ne, vi niste za to krivi.

Sagledajte svoju situaciju kao neko koga je bog poslao na ove prostore s određenim razlogom i s ciljem.
Budite na trenutak s tom božijom primisli i zapitajte se zašto je on to baš tako htio?
Koliko smo zapravo iskušenja prošli, na koliko smo se muka stavili i ojačali kroz sve ove prethodne godine?
Bog je htio da nas nauči biti jakima i to je naša misija.

Pa ako je već tako, onda vjerujem da smo dovoljno jaki da možemo uzeti metlu u ruke i otjerati stres iz svojih života naglavačke.
Što dalje ga morate odbaciti od sebe, otkinite mu glavu i udove, iskomadajte ga da se više nikad ne sastavi u monstruozno čudovište i da vam se nikad više ne prikrade s namjerom da vas pojede gušeći vas u spostvenom salu i grohotom se smijući.

Stres je neman, vrag s dva roga i trozupcem, on je najveći protivnik boga. On je zlo.
Očistite se od zla i krenite svoju misiju riječima: »Neću da me niko i ništa nervira.»

Ja sam tako počela.
Živjela sam 35 godina pod stresom, počev od roditelja kojima se nikad nije moglo dovoljno ugoditi, stresnog školovanja, ratnih godina i na kraju više nego stresnog života privatnog poduzetnika.
Htjela sam se ostvariti, dokazati i pokazati da mogu, htjela sam biti dobra i najbolja u svemu što radim, htjela sam uvijek biti prva, nikad druga, htjela sam biti superwomen.

I na kraju sam to i postigla. Bila sam superwomen koja može da obavi na desetine dnevnih obaveza bez da igdje zakasni, da sve što uradi uradi kako treba, da ima vremena i sluha za svakoga, da se na svaki telefonski poziv javi s osmijehom , da odgovori na svaki sms, da uvijek bude dotjerana i moderna, da bude načitana i u toku svih dešavanja, da svaku noć izlazi i ništa ne propušta od života.
Igrala sam svoju životnu igru za druge, ali ne i za sebe.

Sve sam imala sem unutrašnjeg mira.
I to me je umalo koštalo glave.
Moj organizam nije mogao da me prati.
On je bio napet kao struna, sluđen od mog neredovnog životnog ritma, kao neki uređaj kojem se pokvari programator pa počne obavljati operacije bez reda.
Dobijala sam signale da sam gladna i da trebam jesti ne zato što je signal gladi bio posljedica stvarne gladi, već zato što je u mom mozgu došlo do prespajanja žica i taj signal je moj organizam davao meni poput pokvarenog alarma.
On nije imao veze s praznim želucem.
Jela sam hranu koju jedem, pazeći stalno na kalorijsku vrijednost, ali svejedno došlo je do poremećaja metabolizma i do gojenja.
Strašnih 40 kilograma gore u veoma kratkom vremenskom roku.

I onda, u jednom trenutku koji bi opisala kao najstresniji dan u svom životu gdje se sve skupilo u jednu tačku i emotivni i poslovni stres najjačeg intenziteta meni poznat dotada, prepuklo mi je pred očima.
Izgleda da je moralo tako.

Shvatila sam kristalno jasno da moram vratiti svoje tijelo u mir, da se moram smiriti i iz pete brzine vratiti se u drugu.
Shvatila sam da ako mislim normalno živjeti niko i ništa ne smije više da me živcira.
Svako i sve što me živcira je moj neprijatelj, a svako i sve što me ne živcira je moj prijatelj.

I onda sam uzela metlu i krenula da čistim svoj život.
Beskompromisna je bila ta čistka.
Uzela bih ime po ime i krenula redom.
U analizu bih uzela sve što se desilo prije i što se u tom trenutku dešavalo.
Svi oni koji su mi pili krv, ponašali se kao paraziti, koji nisu prema meni pokazali poštovanje koje zaspužujem, koji su me namjerno povrijedili, pokušali iskoristiti ili iskoristili su bili izbrisani iz mojih e-mail adresara, mobilnog telefona i iz moje glave.

Nikome od tih ljudi se otada više nijednom nisam javila, a neke čak više ni ne pozdravljam.
Oni su trajno eliminisani iz mog života za sva vremena.

Dalje, svako ko me je opterećivao svojim pričama, svako ko mi je crpio energiju i isisavao je kao vampir, svako ko je bio sklon tračevima i vođenju tuđe brige, pa taman mi bio rod-rođeni je bio jednako učinkovito eliminisan.

Dalje, svaki posao ili moja privatna ambicija koja je kao posljedicu imala remećenje mog privatnog života, reda i sna je bio otkazan ili prepušten nekom drugom, bez obzira koliki je profit nosio sa sobom.

Svaka privatna emotivna veza u kojoj sam trebala podnijeti najveću žrtvu održavanja iste, dok je muški partner zadržavao sav svoj postojeći komotitet je takođe dobila odjavnu špicu.

Od svog tog konglomerata ljudi koji su me okruživali, nakon velikog spremanja preživilo je dvoje prijatelja, par ljudi iz familije i jedan posao kojeg neizmjerno volim.
Sve ostalo je pobrisano.

Na moju ogromnu radost, stres je tim činom bio konačno eliminisan.
Od tog dana do danas se nisam iznervirala nijednom.
Spavam kao beba, podočnjaci su se povukli, koža napunila vodom i zablistala, pogled mi se razbistrio, a kilogrami spali sa mene.

Bilo je lako.
Kad sam otjerala buku koju su mi pravili drugi ljudi u mom životu, počela sam konačno da osluškujem i slušam svoj organizam šta mi poručuje svaki dan.
Kako sam ga vratila u mirno nestresno stanje, mogao je nakon dugog niza godina da mi daje normalne signale.
Kad mi je želudac bio zaista prazan, organizam mi je davao signal da sam gladna.
Kako nisam više žurila nigdje i jela s nogu, jela sam polako i to pola od odnoga što bi inače jela.

Organizam mi se zahvalio tako što mi više nije davao osjećaje vučije gladi niti gladi uopšte.
Ko da se i sam trudio da mi «ublaži muke» i da me što bezbolnije vrati u normalu s težinom.
Prvi put sam osjetila da mi je moj vlastiti organizam saveznik, a ne neprijatelj i da moje tijelo komunicira sa mnom.
Naučila sam njegov jezik i dobijalo je sve ono što je tražilo.
Vratio mi je uslugu tako što mi se koža nije rastegla, nisam dobila strije i nigdje nije ostala da visi nakon povlačenja težine.

Dao mi je izgled koji mi pripada, dao mi je vedrinu i sjajan osjećaj ispunjenosti.
Ja sam konačno našla sebe i jako sam sretna zbog toga.

Debljinu smatram samo pomoćnim sredstvom da se do tog rješenja dođe.
Zato sve vi koji «muku mučite sa kilogramima» zapravo možete biti blaženi jer vam bog daje signal da je došlo vrijeme da se presipita vaša unutrašnjost i uzrok vašeg stanja.
Ako to otkrijete i ako uzrok svega toga sasječete u korijenu, kilogrami koji će spasti imaće daleko veću težinu od one koju vaga pokaže.
Bićete zaista druge osobe koje žive drugim životom i drugačije izgledaju.

Bićete konačno vi u tijelu koje vam pripada.
Zaslužite ga.

Od srca primite veliki pozdrav od Regine koja će ovo ljeto konačno dočekati u bermudicama, majicama na bretele i krakim haljinicama i ne zaboravite:
«Niko ne smije da vas nervira.»

Kissssssssssssssss




UPDATE:

Mali poklon za one koji još nisu gotovi sa dijetom ili samo one kojima je ponestalo inspiracije sa receptima, a takvih je uvijek...

SVIMA VAMA DARUJEMO OVAJ LINK

Prijevod smo skinule preko Google-a i samo za vas smjestile na novi blog.

Uživajte!

Uredništvo

- 14:50 - Dodaj komentar (21) - Print - #

petak, 04.05.2007.

O samozadovoljstvu

Aktualno je ovih dana, na ovoj našoj novoj prekretnici upitati sebe gdje smo stali i što nam je dalje činiti. Niti mene nije zaobišlo.
Nekolicina vas je komentirala sudeći po slici da meni više nije potrebno mršaviti i što ja radim ovdje. Zapravo to se i ja sad pitam, jer ono što sam dobila ulaskom u ovaj klub još uvijek stoji u meni i bez obzira koji je dan, da li je isteklo tromjesečje, bez obzira na to što drugi mislili ja još uvijek nisam zadovoljna postignutim. Iskreno, zadovoljna sam putem kojim idem, ali cilj još nisam dohvatila.
Sve je to ba u mojoj glavi, rekao bi Edo Maajka.

Svakom od nas mjerilo naše ljepote dolazi iz zadovoljstva samim sobom, ne samo na fizičkoj bazi već većim dijelom iz naše psihe. Koliko ćemo biti zadovoljni govoriti će nam rezultati u našem životu, od postignuća na poslu, sretnog braka ili veze, djeca koja nas slušaju, svekrva ili punica koje ne zanovjetaju, prijatelji koji ne ogovaraju, trenuci koje imamo da bi ih odvojili samo za sebe. Mi smo odraz svega onoga što se nalazi oko nas. Htjeli ili ne.
Možemo se praviti da smo čvrsti kao stijena, ali u praksi se pokazalo da je potrebno samo upiknuti na pravo mjesto i naš sustav obrane se sveo na pusto maštanje.
Slabi smo, ali je veliko postignuće shvatiti da imamo slabost.
Moja slabost je nekada bila u hrani. Sjećam se da se nije moglo dogoditi da sam otišla na kakvo roštiljanje, vjenčanje, domjenak, večeru, a da se nisam pretovarila hranom. Zašto sam to radila, ne znam, ali sam često pustošila sve na što sam naišla kao je to zadnje što ću ikada pojesti u životu.
Sad u tome vidim samo jednu veliku besmisao.

Danas se bez obzira na tih par kilica viška osjećam jako dobro u svojoj koži. Osjećam se onako kako bi se trebala uvijek osjećati svaka žena. Osjećam se ženstveno i poželjno. Samoj sebi.

E, sad da se vratim ipak na svoju struku. Smisao uređivanja.
Mnogi od vas će u startu zauzeti gard da se uređuju samo i isključivo zbog sebe, na što ja samo mogu prokomentirati: bullshit.
Zamislite samo da ste kao Pale, sami na svijetu. Da li ste sigurni da bi ste se našminkali, namirisali ili čak podaprali ako bi skoknuli negdje izvan vaše nastanbe. Bi, malo morgen.
Najlakše je zauzeti stav i držati ga se kao pijan plota.
Da, kupamo se, trackamo i mackamo radi sebe, da bi bili čisti, mirišljavi, da bi ostavili uredan dojam smo i popeglani, nasmješeni, sa čistim zubnim setom, haljinicom ili odijelom po zadnjoj modi ili samo vam je dovoljno da je uredno, da, i sve to stoji, ali debelo stoji u suživotu sa drugim ljudima. Sami sebi nismo dovoljni da bi kao patern ponavljali recitaciju o tome kao sve što radimo radimo isključivo samo zbog sebe, osim u kontekstu gdje se nalazi još nekolicina do kojih nam je stalo kao i do općeg javnog mijenja. Ne radi se o tome da bi htjeli zadovoljiti cijeli svijet, ali da želimo biti njegov dio, čak i ako slovimo kao glavni bunđija, istina je.

Ja se volim lijepo obući, ali da znate, češće ćete me zateći u kakvoj potrganoj majici i u trenirci zato što mi je tako ugodnije, a i mišljenja sam da se svatko treba obući upravo onako kako to osjeća bez obzira što je po zadnjem modnom diktatu in. Osobna satisfakcija mi je da znam da se u svakom trenutku iz Pepeljuge mogu pretvoriti u pravu ženu. Ne radim to često, pogotovo što se svaki dan vrtim po svojoj radioni i nema smisla, ali kad poželim, obujem štikle i haljinu, nabacim fasadu i osjećam se haj.
Sve dok nisam smršavila sve to sam smatrala bezvrijednim samo zato da bi si olakšala život, čovjek se bez problema uvjeri u sve što si ponavlja na redovotoj bazi, podsvijest pamti rečeno, jer se nisam mogla vidjeti u suknji, hlačama i ostalim odjevnim predmetima u kojima je kipilo sa strana.
Sada je priča drugačija, što me pred sobom može činiti licemjerom jer mijenjam stav ovisno o kilaži, ali eto, to je moja istina.

Image Hosted by ImageShack.us

Ako jednu pripadnicu plamena može učiniti sretnom i poželjnom to što joj je donja usnica tanjurić ili drugu pak što joj vratni mišići nemaju funkciju zbog niza kolutova koje si je godinama dodavala, ako mene može učiniti sretnom još 6 kilograma manje, ako imate svaki od vas nešto što vas može učiniti sretnim, onda napravite sve kako bi ste to ostvarili, samo je jedno bitno; time ne ugroziti svoj, a niti tuđi život ili postojanje.


Recept za danas

MLADO NA LEŠO

Image Hosted by ImageShack.us

Jako malo kuham u zadnje vrijeme, što zbog neimanja vremena što zbog toga što mi se ne da jesti, ali nekidan sam na placu kupila mladi bob i mlade krumpire, pa mlade tikvice i napravila si jako ukusan brzopotezni ručak.

1/2 kg neočišćenog boba (kojeg se očisti) i 4 krumpira na kockice se stavi kuhati u malo vode na 15 minuta, a za to vrijeme se operu 4 tikvice, izrežu na prutiće i poprže na maslinovom ulju sa češnjakom i peršinom i malo soli.
Nakon što se bob i krumpiri skuhaju, vilicom se sve malo pritisne, začini solju i maslinovim uljem i preko svega se prebace pržene tikvice.

Što se mene tiče, jako ukusan ručak.


I na kraju, jedno malo otkriće:


U konzumu na policama sa "zimnicom" nalazi se staklenka sa ribanim celerom. Probajte to, jako je fino i jako, jako malo kalorično.
I ja sam dobila taj mig pa ga prosljeđujem vama, nećete se razočarati.


Dobar tek!



Rukotvorinu i umotvorinu naše dizajnerice (u ovom slučaju mene) Demjan, koje možete naručiti pouzećem. Majice mogu naručiti apsolutno svi, kako članovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznačujemo i cijene, koje uključuju i poštarinu.

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (uključena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (uključena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proučite veličine prema ovoj tablici:

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi odredili koja vam veličina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1).

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporučujemo svakih 15 dana, što znači da će prva narudžba krenuti za 15 dana počevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELIČINA I MODEL:
TOČNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:



I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas očekujemo u velikom broju!


DODATAK ZA MAJICE

Vidjela sam da su neki od vas zainteresirani bili za model br:2 u veličini XL i objavljujem radosnu vijest: OVE VELIČINE IPAK IMA!!!



Demjan

- 08:00 - Dodaj komentar (11) - Print - #

četvrtak, 03.05.2007.

Samodopadna, snažna i senzualna - "S faktor"

Radost proljeća polako se uvlači u svaku poru. Unatoč nepredvidivim situacijama u životu imam jedan veliki razlog osjećati se upravo onako kako naslov kaže.
Ma baš sam si onako kako kaže bakin frend osamdesetogodišnjak, baš sam si onako «ko zrela jabuka». Ne sjećam se vremena kada sam izgledom svoga tijela bila zadovoljna više nego sada.
I zato vam hvala svima. Hvala idejnoj začetnici Wandi na početku ovog našeg zajedničkog druženja, hvala i ostalim urednicama na «junačenju», hvala Lorry na smijehu prilikom ispijanja šestog hektolitra vode negdje oko ti ujutro, hvala vam svima na pozitivnim «vibrama» svih ovih dana.
I kada taman pomislite da su «moje želje čestitke i pozdravi» završili moram vam reći da je ovo tek početak.
Mi imamo ideju, ja imam ideju i sa toliko žara radimo i dalje, i dalje nam je potrebna svaka vaša mantra, molitva, dobra namjera ili želja da se naše ideje realiziraju za dobrobit svih nas.

Nastavak priče o «zreloj jabuci». Osjećam se konačno dobro «u vlastitoj koži» iako sam još uvijek daleko od izgleda za kojim težim ovih skoro 9 kg manje, o centimetrima da i ne govorim, ponovni ulazak u konfekcijski 40 što znači da u svakoj trgovini mogu pronaći nešto za sebe, i
moje samopouzdanje vrlo je visoko. Dobro se osjećam i kada poneku novu «krpicu» navučem na sebe i pogled u ogledalo dovoljan je da se pojavi osmjeh. Upravo ta samodopadnost jača i moju volju i snagu za «nove životne izazove» jer naravno teže je suočavati se sa životnim problemima kada si nezadovoljna sama sa sobom.

Senzualna ma to vam ja sama sebi zapravo i nisam o tome bi mogao moj Suđeni.
On svojim pitanjem: »Gdje je nestala moja guza, a trbuščić?», izaziva više nego osmjeh jer znam da su moji «ženski atributi» i dalje prisutni ali u znatno manjem obujmu.
Možda je problem u pronalaženju senzualnosti u sebi jer ona se krije u svakoj od nas, no tradicionalan odgoj «katolički odgoj» svaki spomen seksualnosti i senzualnosti postavlja kao tabu temu, za nas tabu teme ne postoje zato danas predlažem, u potragu za samodopadnošću, snagom i senzualnošću! Otkrijmo je putem:


« S faktora »

Image Hosted by ImageShack.us


«S faktor» kombinaciju yoge, plesa i erotskih pokreta osmislila je Sheila Kelley, majka dvoje djece, pripremajući se za filmove «Breakin In» i «Dancing at the Bleu Iguana» u kojima je glumila striptizetu.
Striptiz je počela podučavati svoje prijatelje u jednoj garaži, a onda se dosjetila da bi od toga mogla i zaraditi.Trenutno su joj klijentice neke od najpoznatijih holivudskih glumica poput Terri Hatcher iz «Kućanica» s kojom je Kelley bila iznimno oduševljena.
»Terri « je došla kod mene četiri mjeseca prije nego je dobila ulogu u Kućanicama i bila je jako sramežjiva. Ubrzo se opustila i zaljubila u senzualnost svoga tijela, rekla ja Sheila. Trenutno trenira Lindsey Lohan, koja se priprema za ulogu u novom filmu. Kod nas poznate polaznice «S faktora» koje su u medijima i govorile koliko su oduševljene njime su Karmela Vukov-Colić i Lana Pavić.

Također, u emisiji "Sexperts" i poznata Oprah ugostila je Sheilu koja je i tom prilikom promovirala vježbanje na «štangi».

Treninzi su gradirani u 7 stupnjeva, ovisno o sposobnostima i željama polaznica:

Image Hosted by ImageShack.us «Stopi se s pokretom» -1. stupanj
upoznat će nas sa potpuno novim uzbudljivim svijetom punim obećanja. Polaznice lagano upoznaje sa do sada neotkrivenim «govorom tijela» i stvaranjem pozitivne slike o vlastitom tijelu te jačanju samopouzdanja.
Naviknute na novi pokret polaznice u slijedećem koraku u vježbe uključuju senzualnost i ne samo vježbajući već i u svakodnevnom životu.
Prvi stupanj vježbanja podučava kako disati prilikom izvođenja vježbi, kako koristiti i “istezati “ mišiće koje nisu koristile nikada do sada. Istinski «osjeća glazbe» ujedinjen s interesantnim vježbanjem postaje pravo osvježenje.

Image Hosted by ImageShack.us «Poleti samnom»-2. stupanj
Fokusira se na učenje kako koristiti dah u prelasku između pokreta u daljnjem intenzivnijem vježbanju. Izazov i putovanje se nastavljaju učenjem novog »S jezika»
Uči mekoći tijela i pokreta. Ovaj stupanj poduka je u kojoj se postavljaju pitanja: » Tko sam, koju glazbu volim, kako se krećem, hodam? « Različite striping tehnike «nagovorit» će nas na stvaranje one nove erotičnije žene, one neotkrivene koja čuči u nama. Trenerice kažu da je prodiranje na površinu «one druge ja « upravo nevjerojatno.

Image Hosted by ImageShack.us«Zapalimo se» -3.stupanj Usklađene vježbe tijela, disanja i glazbe dovode nas u «stanje nirvane». Ovaj stupanj je najintenzivnija evolucija u postizanju napretka ona je zapravo sazrijevanje pokreta. Fokusira se na fluidan prelazak i sažimanje s glazbom. Polaznice ovog tečaja stupnjevito izvode sada već rutinske vježbe koje proizvoljno i improviziraju uvodeći kretanje «koje osjećaju». Ovaj se stupanj može nazvati i stupnjom «samootkrivenja».

Image Hosted by ImageShack.us«Ovo je tvoje tijelo, posjeduj ga»- 4. stupanj
Ovaj nas stupanj uči «isključiti mozak» i prepustiti se prirodnim pokretima tijela. Pokreti postaju meki kao svila i zapravo lebdite iz pokreta u pokret. Polaznice više ne prate nužno naučenu rutinu pokreta već se prepuštaju emocijama. Pokreću rijeku emocija u sebi. Snaga potrage za «erotičnom ja» je na vrhuncu. Svaki novi tjedan vježbanja novi je trenutak samoiskazivanja vlastite erotičnosti. Za postizanje slijedeće razine i prelazak na peti stupanj možda će biti potrebno nekoliko tjedana ili mjeseci, ovo je stupanj sazrijevanja erotičnosti.
Image Hosted by ImageShack.us«Do usijanja» 5.-stupanj
Stupanj potpuno oslobođenih pokreta “vatra u vama “ pretvara u izgaranje. Ovaj je stupanj čista improvizacija. Pokreti se izvode u slijedu, rasterećenih misli i izrazito emotivno. Vježbe koje se izvode na «štangi» sve su zahtjevnije i postaju male vratolomije. Polaznice ovog stupnja fokusiraju se na postizanje čvrste veze između glazbe i pokreta i izražavanje vlastite osobnosti u nekom «drugom svijetu».

Image Hosted by ImageShack.us«Oblikuj tijelo …rastereti misli» 6.- stupanj
«Erotična ja» je konačno ovdje, zauvijek. Polaznice na ovom stadiju uživaju u iskazvanju vlastite osobnosti , emocija i senzualnosti bez ikakvih prepreka. Apsolutno oslobođene tabua. Stupanj izvođenja vježbi na «štangi»je vrlo zahtjevan. I dalje se pozornost posebno obraća na vježbe disanja u tijeku izvođenja pokreta.

Image Hosted by ImageShack.us«Majstorice «štange»-7. stupanj
Sedmi je stupanj stupanj «crnog pojasa» Sheilinog «S faktora», polaznice na treninge ne dolaze samo kako bi poakazale i dokazale «novostvorenu ženu» one su ovdje radi potpunog razumjevanja vlastitih misli i pokreta i potpune vlastite slobode. Konačno ohrabrene reći svakom ko ih smeta: «Makni mi se s puta!»

Važno je napomenuti da su 6.i 7. stupanj "napredni" i za njih polaznice odabiru isključivo treneri.

Ovo je vjerojatno jedan od rijetkih treninga koje nisam osobno probala i zaključke donosim jedino iz pročitanog i viđenog.
Vježbanje počinje zagrijavanjem sličnim u svim aerobnim aktivnostima, nastavlja se laganim istezanjem pojedinih grupa mišića uz izrazitu naglašenost ženske senzualnosti,vježbe snage izvode se na "štangi" ( oprostite ali ja uz sav trud nisam našla bolji izraz,za izvornu "pole"). Novi trend koji " žari i pali" diljem Amerike stigao je i kod nas. Zainteresira li vas ovaj podroban opis vježbanja zasigurno ćete surfajući pronaći i centre u kojima se provode "S faktor" treninzi . Također tržište nam nudi i knjigu kako vježbati "S faktor " koju je naravno napisala gospođa Sheila Kelley. I nevjerojatno gospođa Sheila za svaki stupanj treninga nudi i string gaćce, osobno nisam još sigurna u nošenje istih.

Kako izgleda početnički trening pogledajete:





Kakvu ćete glad osjetiti nakon podrobnog opisa vježbi "S faktora":), ja sam uvijek za ovu meni ukusnu, brzu i jednostavnu salatu

Salata od povrća liganja / jaja
Image Hosted by ImageShack.us
Potrebno:
- 250 grama liganja- 2 tvrdo kuhana jaja
- pet listova zelene salate
- 1 rajčica
- 1 svježi krastavac
- 1 mladi luk
- 1 zelena paprika

Povrće narezati na tanke ploškice, jednako kao i kuhane lignje-jaja, lagano izmješati i začiniti limunovim sokom i žlicom maslinovog ulja.
Za ručak pojesti vrhom pun duboki tanjur i šnitu kruha a za večeru pripremiti pola količine svježe salate i naravno neizostavne pola šnite kruha. (lignje možete skuhati za ručak u cjelosti a za večeru ih samo umještati u salatu)


I nezaboravite na naše predivne majce!
Rukotvorinu i umotvorinu naše dizajnerice Demjan, koje možete naručiti pouzećem. Majice mogu naručiti apsolutno svi, kako članovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznačujemo i cijene, koje uključuju i poštarinu.

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (uključena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (uključena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proučite veličine prema ovoj tablici:

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi odredili koja vam veličina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1).

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporučujemo svakih 15 dana, što znači da će prva narudžba krenuti za 15 dana počevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELIČINA I MODEL:
TOČNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:



I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas očekujemo u velikom broju!


Ustrajte, ne posustajte zajedno podtajemo fit!
Angie

- 08:00 - Dodaj komentar (26) - Print - #

srijeda, 02.05.2007.

Drugih 90 dana ....

Evo nam ga!!!!
Zadnjeg!!! Vodenog!!!
Za sada, jel.
Neki će morati nastaviti i dalje ( ja naravno). Neki će nam se vratiti nakon nekog vremena.
Neće biti karakteri nut....
Mi ćemo ih i opet dočekati raširenih ruku. Šijerom.
Sad će me pitati šta ti je to „šijerom“?
E pa, naučite malo i ovaj hrvatski. Ja znam šta je pomidor, naučila sam i razliku između toča i šalše, znam i da „gaće“ nisu gaće, a mudante da imaju svoj neki drugi smisao. A onda Wandi
spomenem piceka, a ona pita: „A šta je to picek? Jel to kokoš? „
A nije. Kokoš je stari picek, a picek je picek. Od kokoši se kuha juha, a od piceka se prave pohanci ili ga se peče na roštilju. U pećnici. Na razne načine, mmmm
No, uspjela sam ju naučiti što je to čušpajz. Stara hrvatska riječ, ovdje u našim krajevima ostala iz vremena Austrougarske.
Ima tako tih razno raznih riječi – recimo šrajtofln. Ili firange. Ili natkasl. Sve stare hrvatske izvedenice...
Tako šijerom znači – širom.
Dakle, širom raširenih ruku očekujemo nove, povratnike, pokajnike, i sve one koji moraju i dalje.
Danas ćemo piti vodicu. I kao nikada više. Je, kako ne. Osobito ja.

Image Hosted by ImageShack.us

Mi nastavljamo i dalje. Širenjem karaktera po blogosferi. Družeći se sa vama, ostalima, nastavljajući i dalje sa nekim svojim idejama.
Udruga još malo pa je gotova, nije to jednostavno uobličiti i staviti na papir sve ono što smo pokušale promovirati kroz ovih par mjeseci, a tiče se cijelog našeg stava prema samima sebi, prema okolini, radi se o poštovanju, pravim vrijednostima, znanju i međusobnom podržavanju.
Može netko reći da smo plitke.
Može bit. Svakome po zasluzi.
Ajmo redom.

Neke od stvari koje će nam i dalje biti bitne odnose se prvenstveno na samopoštovanje, koje ne bi trebalo imati veze sa izgledom. Nažalost, u današnjem svijetu, izgled je gotovo sve. Ako pogledamo medije, reklame, kampanje, žensko tijelo i seks danas prodaju sve. Od automobilskih guma, Gavrilović salame, do putničkih aranžmana. Ali žensko tijelo, mlado, zategnuto i mršavo.
Nije bitna pamet, bitne su izbočine i udubine na pravom mjestu.
Ima li smisla o tome razmišljati i boriti se?

Iz pozicije, prvenstveno svoje i egoistične, pa zatim i iz pozicije majke dviju kćeri, meni je to bitno.
To ne znači da ne treba brinuti o sebi. Dapače. Briga, njega, redovita tjelovježba i zdrave prehrambene navike u konačnici mogu stvoriti samo sretne osobe, zadovolljne, pozitivne, koje će isto tako djelovati i na svoju okolinu.
Slijedeće što će nam biti bitno su ispravne prehrambene navike. U jednom postu sam pisala o Jamie Oliveru, golom kuharu, koji se bori sa prehranom djece u britanskim školama.

Image Hosted by ImageShack.us

Naša djeca su na dobrom putu usvojiti sve te ružne navike koje im se serviraju putem televizije i ostalih medija. Nažalost, naše škole po tom pitanju malo čine, idu linijom manjeg otpora i djeci pružaju ono što žele – hamburgere, pomfrit, pizze i peciva punjena kojekakvim smećem, a u najboljem slučaju sendvič i jogurt, naglasak na jogurt. A to nije uvijek i ono dobro za njih. Na žalost, i mnogi roditelji slijede istu tu liniju, i popuštaju djeci što zbog stresnog načina života, što zbog manjka vremena, radeći od njih male diktatore koji imaju sve što požele i na način koji požele, bez obzira na stvarnost i ono što je normalno.
Tako im i mi roditelji popuštamo u hrani. Jednostavnije je naručiti pizzu nego skuhati varivo. Prvo, treba manje vremena, drugo, djeca će radije pojesti pizzu, a varivo (čušpajz) neće niti pogledati.

Teme koje će nam također i dalje biti bitne i koje su utkane u osnove naše udruge su vezane uz obrazovanje naših članova, članica, čitatelja i čitateljica. U smislu da stvaramo osvještene potrošače prehrambenih proizvoda, koje znaju kada stavljaju namirnice u košaru što su u stvarnosti kupili. Da znaju pročitati deklaraciju, bez straha od E brojeva, ali bez straha zbog znanja i sigurnosti, a ne zbog neznanja.
Neću više o tome. To su stvari koje obrađuje naša Wanda, ali imam potrebu koju o tome napisati. Kvaliteta života se ne mjeri samo količinom novca, već i takvim, subjektivnim stvarima, koje možemo jedni za druge napraviti i međusobno si pomoći, kao i pomoći široj zajednici.

Vidite koliko je bila dalekosežna odluka o nazivu kluba Karakterklubom?
Karakter je veličina koja se uvijek i u svemu cijeni. Ne mora se apriori voljeti, ali se cijeni.

Image Hosted by ImageShack.us

Dijeta je bila samo početak.

No, sad bum dobila po prstima, jer sam odužila. Nekako me ponese patetika, a obećala sam sama sebi da ću se toga riješiti. Ali glupo žensko tu i tamo iz mene proviri. A čak sam si i plave pramenove pobojala u smeđe, no ne pomaže (plavuše, oprostite....)

Vidjela sam po komentarima ispod par zadnjih postova, panika oko drugih devedeset dana. Ali, vaš karakterklub je spreman na sve. I knjigu imamo. Malo ćemo danas protresti osnove drugih devedeset dana UN dijete.

Pravila prehrane se nastavljaju, otprilike, kao i u prvih devedeset dana.
Kako bi se podsjetile, ponavljam:
Organizam funkcionira u tri ciklusa. Prvi dio je ciklus čišćenja, a traje od 4 sata ujutro, pa do podneva (ne znam da li po starom ili novom vremenu, nemojte me to pitati wink). U tom periodu i dalje bi se trebalo jesti voće, piti voda te čajevi i niskoenergetski napitci. Drugi ciklus je od podneva, pa do osam sati naveče. U to vrijeme normalno jedite, konzumirajte dva obroka, pravilno kombinirana, sa vremenskim razmacima kao i u prvom dijelu dijete . Nakon proteina 4 sata domora, a nakon ugljikohidrata ili škroba 3 sata odmora. Iza toga slijedi ciklus probave, od 8 sati naveče, do 4 sata ujutro.

Image Hosted by ImageShack.us

Kao temeljna odrednica i dalje ostaje voćni doručak, dapače, u voću se može uživati sve do ručka . Voće, voćne sokove ili sokove od povrća i voća konzumirajte do 12 sati. Preporučuje se natašte popiti čašu mlake vode ili Donata mg, vodi možete dodati malo limunovog soka ili žličicu meda. Da li ćete jesti jednu vrstu voća ili miješano voće u jednom obroku – it ´s up to you.
Nepravilne kombinacije i dalje ostaju one u koje su uključene proteinske namirnice zajedno sa škrobnim ( naša najdraža kombinacije meso + krumpir nije dobra), kao i kombiniranje proteina sa proteinom ( na primjer meso i sir).
I dalje razdvajamo kao i do sada, no razlika je u tome sto vise rucak i vecera ne moraju biti isti. Za rucak npr. mozete pojesti meso, a za veceru npr. rizu. Oboje uz obilje salate, naravno. Vocni i vodeni dan i dalje ostaju - vocni jednom tjedno, a vodeni jednom mjesecno.

Za ručak, dakle, kombinirajte namirnice prema dosad usvojenim pravilima. Uz proteine konzumirajte povrće svake vrste, svakakve salate, tikvice, patlidžane, blitvu... Sa mesa koje je kuhano, pečeno ili sa roštilja, uklonite vidljivu masnoću.
Kada za ručak jedete pečeno meso, ribu ili sir, i opet nakon obroka popijte 3 dl juhe. Kažu da ako je meso kuhano, ne treba popiti juhu.
Uz jela koja su napravljena od ugljikohidrata ili od škrobnih namirnica, koristite povrće. Dolazi nam najbogatije godišnje doba, ljeto, kada ima svakakvog povrća u obilju, pa to i iskoristite. Pokušajte što više povrća konzumirati u svježem obliku, tako je najzdravije i najiskoristivije.

Za večeru više ne morate konzumirati isto kao i za ručak, bitno je samo poštovati načela kombiniranja hrane. Primjerice, bez imalo grižnje savjesti možete napraviti salatu koju ćete preliti laganim preljevom od jogurta. Ili, dozvoljeno je u jogurt umješati pahuljice ( rekla bih da se to odnosi na one od cjelovitog zrnja, a ne na recimo one okrugle čokoladne) ili mueslli, možete pojesti i šniticu sira, ili kuhanu hrenovku s povrćem( ja bih izbjegavala hrenovke, iz drugih razloga ali ako baš imate želju...)

Od pića je još uvijek najbolja voda, barem 1,5 litra dnevno, kao i čajevi, sokovi, pa i naša bijela kava (Seka ili Divka od Francka, recimo). U majim količinama se smije piti i obična kava. U ovom dijelu je dozvoljena i čaša dobrog vina (obratite pažnju na izraz ČAŠA i DOBRO vino).

Image Hosted by ImageShack.us

Vodeni dan si priuštite tu i tamo. Bilo bi doro jednom mjesečno, npr. za vrijeme mjesečeve mijene, kada se dokazano veća količina štetnih tvari izlučuje iz organizma. Također si ga možete uvesti kao pokoru (aha), u slučaju nekog velikog grijeha, čime ćete, u stvarnosti, pročistiti organizam. Na vodeni dan možete konzumirati i čaj, voćne sokove, povrtne sokove kao i bistru juhu.

U knjizi su navedeni recepti i raspored dana koji ide otprilike u ciklusima od po šest dana i to: proteinski, škrobni, škrobni, proteinski, ugljikohidratni, vitaminski, gdje se ti nazivi prvenstveno odnose na ručak.
Primjer proteinskog dana:
RUČAK-PROTEINI
Doručak
2 kruške ili 2 breskve. Čaj ili kava

Medjuobrok
Čaša voćnog ili povrtnog soka ili voće po izboru

Ručak
PILEĆE VARIVO uz koje će te pojesti i šnitu kruha od punog zrna.


Večera
Umjesto jela, koje je ostalo od ručka, možete pojesti salatu od 3 krumpira, manjeg luka, žličice octa, žličice ulja, soli, papra i malo vode.

Primjer škrobnog dana:
RUČAK-ŠKROB
Doručak
2 jabuke ili 1 banana.Čaj ili kava

Medjuobrok
Čaša s mineralnom vodom razrijeđenog voćnog soka ili voće po izboru

Ručak
HAJDINSKA KAŠA SA SOJINOM KLICOM

Sastojci

Večera

U hladnu kašu umješajte gljive, 1 narezani kiseli krastavac, pola manjeg luka i komadić 1 paradajza. Za preljev upotrijebite sol, papar, ocat, ulje i nasjeckan peršin. Sve sastojke lagano promješajte.

Primjer ugljikohidratnog dana:
RUČAK-UGLJIKOHIDRATI

Doručak
2 jabuke ili 3 mandarine.Čaj ili kava

Medjuobrok
3 dl sa žlicicom meda zasladjene limunade ili voće po izboru

Ručak
PALAČINKE S POVRĆEM

Sastojci

smjesa za 6 palačinki
1 mrkva
1 koraba
1 lončić graška
1 žlica ulja
sol,papar
1 žlica nasjeckanog peršina
1 manji luk
1 češanj češnjaka
1 paradajz ili 2 žlice pelata

Večera
2 palačinke,namazane sa dijetnom marmeladom i komad crne čokolade

Radije bi jogurt za večeru?
1 veliki jogurt u kojega pola sata prije obroka umješajte žlicu pšeničnih pahuljica.


Ono što se još nije promijenilo odnosi se na identično vrijeme obroka, na želju za poboljšanje života, kao i na redovitu tjelesnu aktivnost. Ništa više.


Ako vam nedostaje inspiracije, pogledajte kroz prozor u vedro, plavo nebo, sunce koje nas prži kao da je šesti mjesec, prošećite po zraku, pogledajte u oči voljeno biće (namjerno sam to napisala) i osjetite kako život ponovo buja u vama. Trgnite se, i zavolite prvenstveno sebe.

Ovih dana nam je blogosfera malo zamrla, svi su nekuda otputovali, spojili radne i neradne dane (uopće ne znam zašto se diže frka? Pa ljepše je uživati, zar ne?). Za njih, i za one koji još ne znaju, donosim ovaj pasus iz Wandinog
posta ponedjeljkom:

Vani ćete definitivno zablistati u majicama naše Demjan, koje možete naručiti pouzećem. Majice mogu naručiti apsolutno svi, kako članovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznačujemo i cijene, koje uključuju i poštarinu.

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (uključena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (uključena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proučite veličine prema ovoj tablici:

Image Hosted by ImageShack.us

Da bi odredili koja vam veličina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1).

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporučujemo svakih 15 dana, što znači da će prva narudžba krenuti za 15 dana počevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELIČINA I MODEL:
TOČNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:



I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas očekujemo u velikom broju!




I fala ti dragi bogek kaj ne moram pisati recept

Pusa vas sve Ledena


- 08:00 - Dodaj komentar (14) - Print - #

utorak, 01.05.2007.

Pedikura & ljetne vocne salate

Image Hosted by ImageShack.us


Vec danima mozgam o cemu pisati za danasnji dan. Koja tema bi jos mogla biti prikladna, prije izlaganja nasih tijela moru, suncu i carima ljeta. Kako se i s moje strane bare, sunce ipak uspjesno izborilo nad niskim temperaturama, tako smo brze-bolje svi uskocili u japanke. Nebiste vjerovali koliko su Amerikanci ludi za tom vrstom obuce. No, kako ni ja nisam izuzetak, japanke su, pored sandala, vrsta obuce koja nam zasigurno otkriva nase drazesne prstice ili one manje drazesne pete.

Sredjivajuci sinoc svoje problematicne pete i dotjerivajuci noktice na nogama, igrajuci se lakovima zemljanih tonova, sjetih se da je pedikura svakako zanimljiva tema koje se moramo dotaknuti.

Image Hosted by ImageShack.us

Nekada davno, gledajuci svoju baku kako muku muci sa zadebljanim petama, kako ih struze nekim cudnim kamenom i stiscuci zube, brojeci u sebi sve i svasta, dovodi svoje pete u neki normalan look, govorila sam sama sebi kako sam sretnica jer nemam s tim problema. Moje pete su lijepe i glatke, a i nokti su mi super, za razliku od bakini. Ja sam tada imala 16- tak godina, a baka 60 i koju jel.

Danas se sa smjeskom sjetim toga dok i ja sama sebi svoje zadebljane pete dovodim u red. Kako neke stvari dolaze s godinama, tako i nasa koza gubi na elasticnosti, pa pete na nogama, od ne samo predugog hodanja ili stajanja, vec i od same obuce dovode do zadebljanja koze. Takva koza se gomila i stvara nam probleme ako je redovito ne tretiramo.


Sto je zapravo pedikura i sto mozemo uciniti sami?

Rijec pedikura dolazi od latinskih rijeci: pes, sto znaci stopalo, i cura, sto znaci njega.
Samu njegu mozete obavljati kod kuce, i to bi mogao postati pravi mali ritual. Od svoje kupaonice ucinite malu spa oazu, Vas mali welness. Neka pedikura postane navika uz jedno svakodnevno tusiranje. Dakako to se podrazumijeva kako i za pete, tako i za nokte. Pa evo par savjeta i recepata za kucni ugodjaj.

1. Uz mirisnu svijecu i laganu muziku, najprije napraviti kupku u kojoj cete dobro namociti noge. Ako je problem zadebljanjih peta, a ne samo njege noktiju, ta kupka pomaze da se koza na nogama opusti da bi istu lakse tretirali. Kupku mozete napraviti u obicnom lavoru ili u ovim malo modernijima koji ce vam dati i hidromasazu, sto je melem za umorne noge.

Image Hosted by ImageShack.us

U toplu vodu dodajte:
- pola case morske soli
- 3 limuna narezana na ploske
- 5 do 10 listica mente
- 5 kapi etericnog ulja limuna

Najmanje 10-15 min. namacite noge u takvoj kupi, opustite se i uzivajte.

2. Nakon toga, noge dobro osusite frotirnim rucnikom i sljedeci nam je na redu peeling nogu. Danas na trzistu ima raznih ponuda peelinga za noge, no danas necemo pisato o takvima, vec o nasim homemade prirodnim.

Recept za kucni peeling:
- 3 limuna
- 2 zlice secera
- 1 zlica slatkog bademovog ulja
- 15 svjeze mljevenih listica mente
- 5 kapi etericnog ulja limuna

Limun narezite na male komadice i sameljite u multipraktiku ili sl. Mljeveni limun pomijesajte s ostalim sastojcima u maloj plasticnoj zdjelici. Tako pripremljeni peeling nanesite na noge do clanaka i masirajte kruznim pokretima jedno 3-5 min. Nakon toga dobro isperite noge.
Jedan savjet koji mozete iskoristiti dok ste na plazi. Iskoristite sitni morski pijesak i kad god ste u mogucnosti njime istrljajte cijele noge, ne samo pete. Takav pijesak uspjesno ce ukloniti mrtve stanice s povrsine koze, a priroda nam daje samo najbolje.


3. Nadalje ako je potrebno, dobro ostruzite pete priborom prikladnim za to, poput turpije za zadebljane pete. Turpija s jedne strane mora biti grublja, a s druge glatka. Grubljim dijelom struzemo pete, a glatkim poliramo tretirani dio.

Image Hosted by ImageShack.us

Nece svima pomoci samo turpija. Kod onih s problemom malo veceg zadebljanja potrebno je koristiti i zilete na specijalnoj drski, alatki primjenjenoj u svrhu pedikure (dakle, ne obicni). Imate ga takodjer na slici gore.

4. Nokte na nogama sredite jednako kao na rukama, no rezite ih specijalnim skarama koje su namjenjene noktima na nogama, jer su isti nesto tvrdjeg sastava od onih na nasim rukama. Ako zelite napraviti french manicure i na nogama, ostavite nokte za nijansu duze kako bi french dosao do izrazaja.

5. Dobro izmasiraje noge pepermintovom kremom za noge, jer sam pepermint relaksira umorne noge a i sprijecava lako nakupljane zadebljane koze.

Image Hosted by ImageShack.us

6. Na kraju se nagradite nekim lijepim lakom za nokte i sredite svoje noktice koji ce Vase noge uciniti sexy i spremne za lagane sandalice i japanke. Nema sumnje da muskarcima ne upadaju u oko i takvi detalji ;).

Image Hosted by ImageShack.us


Neka Vam ovakvi kucni tretmani predju u naviku, i Vi i Vase noge osjecati cete se bolje i poletnije. Ili sto bi moji Amerikanci rekli Pamper yourself! Zasluzujete to!


No, istina je da puno puta nemamo tih nekih pola sata za sebe i svoje uzitke, pa je bijeg u salone ljepote melem za dusu, a i neke stvari ne mozemo uvijek napraviti sami. Kad sam dosla u Ameriku, imala sam priliku jedno kratko vrijeme raditi u jednom salonu koji su drzali Vijetnamci. Salon je bio specijaliziran samo za manikuru i pedikuru. Ubrzo sam shvatila da su Vijetnamci pravi virtuozi u ovom poslu. Mogu slobodno reci da su pravi umjetnici i nema toga sto vam oni nece nacrtati na noktima.

Image Hosted by ImageShack.us

Vecinu takvih salona ovdje i drze sami Vijetnamci i mogu reci da je poprilicna guzva svugdje, posebno u ljetnim mjesecima. Tada su narudzbe za termin obavezne i tesko da cete igdje naci slobodan termin ako samo usetate u salon. Kakva je ponuda danas u Hrvatskoj ja zaista nisam kompetentna reci, no ako je netko od Vas zainteresiran i zna vise o tome, slobodno nek malo i istrazi i napise nam koji post kao gost urednik.



Mene je danas opet zapalo voce, pa sam za danasnje recepte pronasla zanimljive ljetne vocne salate. Mislim da je pravo vrijeme za njih!

Zlatna vocna salata

Potrebno:
- 1 i pol casa jogurta od vanilije
- 2-3 zlice narancinog soka
- 1 zuta jabuka
- 1 crvena jabuka
- 1 banana
- pola case crvenog grozdja

Priprema:
U manjoj posudi pomijesajte jogurt i narancin sok, a u drugoj vecoj narezano voce. Dressingom jogurta i soka prelijte voce.


Suncana vocna salata

Potrebno:
- 2 kruske
- 1 casa jagoda
- 2 narance
- 2 kivija

Za dressing:
- 1 i pol casa obicnog jogurta
- 2 zlice majoneze
- 2 zlice meda

Priprema:
Isto kao u prethodnom receptu, sastojke za dressing pomijesate dobro u manjoj zdjelici. Voce narezite na kockice ili vec po zelji i prelijte ga dressingom.

* Recepti su prikladni za one koji su zavrsili s dijetom, posebno ovaj drugi. No prvi recept slobodno si mozete priustiti i vi na dijeti, malo jogurta nece omesti nista, ako se inace pridrzavate pravila. Vjerujte, isprobano ;).

Dobar tek!


Image Hosted by ImageShack.us



I za kraj, ne zaboravite na Vase i nase majice...


MAJICE

A vani ćete definitivno zablistati u majicama naše Demjan, koje možete naručiti pouzećem. Majice mogu naručiti apsolutno svi, kako članovi Kluba, tako i oni drugi. Podsjetimo se još jednom tri osnovna modela, uz koje vam sada naznačujemo i cijene, koje uključuju i poštarinu.

Image Hosted by ImageShack.us

Model br:1 120 kn (uključena poštarina)
Model br:2-4 100 kn (uključena poštarina)

A onda…

1. Prije svega pažljivo proučite veličine prema ovoj tablici:


Image Hosted by ImageShack.us


Da bi odredili koja vam veličina najviše odgovara pomnožite širinu majice koja vas interesira sa dva i dodajte 2 do 4 cm (ovisno koliko želite da bude ugodnija za nošenje) i usporedite sa svojim opsegom grudi ili pasice (nalazi se nešto malo niže od struka za model br:1).

Narudžbe za majice primamo stalno, ali ih isporučujemo svakih 15 dana, što znači da će prva narudžba krenuti za 15 dana počevši od današnjeg dana.

2. Pošaljite mail na našu e-mail adresu

karakterclub@gmail.com

uz obavezne podatke, a to su:

IME I PREZIME:
VELIČINA I MODEL:
TOČNA ADRESA:
TELEFON:
MOBITEL:


I to je to. Eto, kupite majice i reklamirajte nas malo! Prihod od prodanih majica ide u našu Udrugu, gdje vas očekujemo u velikom broju!



Lijep pozdrav od Vase Lorraine

- 08:00 - Dodaj komentar (17) - Print - #

0

Rujan 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (9)
Rujan 2007 (5)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (24)
Ožujak 2007 (32)
Veljača 2007 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





AJMO SKUPA?

Ovo je blog svih blogerica i blogera koji žele temeljito promijeniti svoj život ili samo kreću, recimo, na dijetu od... recimo...
BAŠ DANAS!

PRIJAVE ispod zadnjeg, najnovijeg posta.

Pišite nam na:

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

Vaše priloge šaljite kao attachmente u Word formatu.


NE PROPUSTITE NAŠU ARHIVU:





UN dijeta
- link

Forum o UN dijeti - link

Drugih 90 dana - link

Recepti Karakter kluba - link



88 ČLANICA KARAKTER CLUBA

Wanda
Lorraine
101 dalmatinka
Nessa
Mala Mu
Malena
Žena s Balkana
Angie
Rahatli
Božica trenutne sreće
Podloga
Daisy Dee
Ledena
Demjan
Rubia
Neni iz bajke
Mama Bahama
Pupak svijeta
Zezalica
Tyche
Red Sonja
Zvrk
wizard lady
Klodica
Sabivena
Atlantik
Vesna
The one
Lafica
Kad kokica pukne
Ivette
Princhipessa
morfin@
Jana
Tedica
Archie The NeZaSiTnA
Tonkabest
Lina-ina
Suncokreta2
DabRicA
tenkgirl
sve za zdravlje
meredith_sa
Luki
mala debeljuca
studentica
YT
Duda
Brevis
Sarajka_djevojka
Bugenvilija
hellion
Kornati53
Windfucker-in memoriam
tAjNe JeDnE wJeShTiCe
Sultanija
trudnica na kvadrat( a nije trudna:))
*pupa*
Roxy6
Dream girl
bise
stella
tanjevka
Bezazlena
kao da je važno
Louise1
omekšivač
modri odsjaj
otherside2
piplica
M.aktualije
Simboli
Tender
Doda
bbw44
MiniMaxine
jg007
Distortion
odlucila sam smrsaviti
Ni na nebu, ni na zemlji
Lafica
Angelina
Carolica
maala
bez karaktera
kia85
kravica(:
Isabel
Andja24
Aura
Kaja

9 ČLANOVA KARAKTER CLUBA

Miško
Ribafish
Holyfighter - vuk samotnjak
Izazov
Sadistico Shy
BMI 37
Dragi Moj Junac
Shinzo
Bez!Komentara
... i ne zamjerite im ako su zli u postovima ili komentarima, jer oni su na dijeti smijeh i jebeno su ponosni na sebe zbog toga!


ČLANOVI RADI ČLANSTVA I POTPORE

Lipa Mare
Penellope
Ljelja
Rudarka
Juliere
brod u boci
...Jani29...
Gali
Orange Boy
tratinchica
Kirshna
Silvija4
Likma
CHOCO
Majstorica
Amberka
loveaddict
Florena
Big mamma

PRAVILA:

1. U klub se primaju samo oni članovi koji zaista imaju višak tjelesne mase. Dakle, to se ne odnosi na one koji su npr. visoki 175 cm, imaju 55 kg, a žele smšaviti na 45. To znači da ne primamo one koji su debeli u glavi. Kod nas se cijene cice i guzice!




Webdesign: T-MARK

Header: RUBY









Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes






Free Website Counters












































































































































































































eXTReMe Tracker