četvrtak, 22.02.2007.
Kad ne ide drugačije ide iskreno
Neću vas varati i neću vas lagati, kakav bi ja to karakter bila ,svakako nedostojna članstva u Klubu.
Sve je počelo u prošlom ciklusu točnije voćnom danu .Desio se trenutak slabosti, trenutak gladi i želje za okusom.
U sekundi trećina šnite kruha ,3 komadića pancete i 2 kolutića srijemske strpana su u usta bespovratno, ajde barem bez-povratno (odvratno).
Pogledom tražila sam mišju rupu, povelike uši za pokrivanje ili možda popa ,Boga ili ….ne znam .Osjećala sam se kriva .Prva krivnja bila je ona osobna iznevjerila sam postavljeni cilj a zatim i ona kolektivna ,prema Vama članicama i članovima Kluba. Kao malom djetetu kad razbije maminu najdražu vazu ,trebalo mi je pola dana da se pojavim na našoj Stranici i isprva u «Pričalici» a zatim i u komentarima priznam «grijeh».
Danas razmišljam drugačije ,neš grijeha .Bilo prošlo idemo dalje.
U ovom ciklusu voćnog sam se dana bojala , strepila od ponavljanja pogreške.
Uspjela sam ali kako ? Ružno .Ružno jer ja mrzim voće. Ne podnosim ga od malena svaka ponuđena ili zapovjeđena voćka meni je tlaka. Nikada ali baš nikada nisam voljela voće .Niti jedno. Hendikep, nezdravo. Svakako, no ja sam prava izjelica povrća ,svega zelenog što raste da još krenem i na travicu u klubu bi imali jednu k …..
I zato nakon provjere sve dostupne literature uhvatila sam se «ko pijan plota» članka jednog ženskog časopisa u kojem je napisano upravo ovako «Voćni/Povrtni dan».
Pravilo je slijedeće konzumira se voće za doručak , za ručak može zamijeniti povrćem svježim ,lešo i čak dinstanim naravno s maksimalno kavenom žličicom maslinova ulja.Večera je svakako voće. Link časopisa odnosno, skeniranih članaka možete pronaći u arhivi komentara.
Grešnog dana pala je naravno i pokora ,ne pola sata pedaliranja ,već sat vremena i osjećala sam se bolje ,lakše ,sretnije .
Kao i uvijek ja sam ta koja vas gnjavi ,bocka ,nutka, maltretira ,tjera moli i preklinje da malo svi skupa «mrdnemo guzu» ,
pokrenemo metabolizam.
Koji je u mom slučaju, kilice odlučio šokiran znatno manjim unosom kalorija ,otpuštati sasvim polagano , da se ne bi previše veselila. Lagano ali sigurno «nema uzrujavanja» (iako se u kući pojavila i digitalna vaga -pomislite samo čije je to djelo) ne venite i ne tugujte jer svaki izgubljeni dekagram je put ka cilju, ma koliko on visok i nedostižan izgledao.
Metabolizam tijela znači skup svih fizioloških procesa u tijelu (ukupna potrošnja koja se najčešće izražava u kilokalorijama ili džulima). Na intenzitet metabolizma utječu mišićni rad, sastav prehrane, dob , spol i zdravstveni status.
Mišićni rad povećava intenzitet metabolizma pri maksimalnom radu i do 50 puta u trenutku aktivnosti, ali kod rekreativaca u prosjeku oko 15-20 puta.
I što sad kažete vrijedi li vježbati?!!!?
Zašto aerobni trening?
Ciljane vježbe snage samo će učvrstiti mišiće, ali masno tkivo "troši" se prvenstveno vježbama aerobnog tipa. American College of Sports Medicine definira aerobni trening kao bilo koji oblik tjelesne aktivnosti koja se izvodi aktiviranjem velikih mišićnih grupa, relativno dugog trajanja (preko 20 minuta) i koja je u osnovi cikličkog karaktera.
Tempo ovisi o ranijoj kondiciji pojedinca a na vama je da odlučite koju ćete vrstu aerobnog treninga odabrati (calinetics,stepaerobic,tae boo,fat burning)
Princip treninga je slijedeći:
Desetominutnim zagrijavanjem tijelo se priprema za intenzivnije vježbanje, povećava se tjelesna temperatura za jedan do dva stupnja, povećava se kontrakcije mišića i opskrbljenost mišića kisikom, ubrzava se sagorijevanje kalorija, pojačano se proizvodi energija i unapređuje rad srca. Također, pravilno zagrijavanje smanjuje opasnost od ozljeda.
Glavni dio sata traje 20 do 40 minuta i za to vrijeme smišljenim kretnjama, prateći ritam glazbe, stvara se koreografija i poboljšava aerobna izdržljivost kardiovaskularnog sustava.
Nakon kondicijskog dijela obavezno je smirivanje organizma, usporavanje rada srca ispod 120 otkucaja u minuti, povratak krvi iz periferne u centralnu cirkulaciju i mentalno opuštanje. Traje par minuta, uz sporiji i smirujući tempo glazbe.
Osobno preferiram calinetics vrstu aerobika koja se izvodi srednjim intenzitetom i nema zahtjevnu koreografiju(pa sama sebi ne gazim prste).
I svakako s obzirom da nas je većina Škrobnih ,predlažem vam slijedeću papicu
Malo za promjenu ništa skupo, ništa zahtjevno, domaće tradicionalno zagorsko ili prigorsko
Bažul (grah) i zelje(kupus)
-za 4 osobe potrebno je pola kile rezanog kiselog kupusa,
-pola kile graha trešnjevca(šareni smeđi)
-2 glavice luka
-sol ,papar ,crvena paprika ili koncentrat rajčice
U koliko niste večer ranije namočili grah ,koristite onaj iz limenke iako osobno ne volim tu varijantu.
Ranije namočeni grah prokuhajte dok ne zakipi,ocjedite vodu ( tako ćete smanjiti ,nadimanje i ribafish-ovu teoriju mršavljenja)
Idealno je kuhati ga u ekspres loncu ako ga imate 20 minuta nakon što je lonac zakipio (počeo pištati)
Za to vrijeme izdinstajte luk, dodajte kupus koji ćete u našem slučaju podljevati povrtnim temeljcem ( a poslije 90 dana vodicom u kojoj se kuhalo neko fino mirisno sušeno meso).
Izdinstani kupus pomješajte s grahom ,dodajte temeljca tako da varivo ostane gusto
Prema želji na kraju začinite parom imljevenom paprikom ili koncentratom rajčice ovisno na što ste navikli.
Ili
Složenac od povrća i krumpira
-za 4 osobe potrebno je
-8 velikih krumpira, 1 glavica luka ,1 sviježa paprika , dvije šake šampinjona,1 tikvica,1 patlidžan ,papar ,sol, jušni temeljac,2 jušne žlice tekuće rajčice , 1 dcl povrtnog temeljca
Narežite luk, izdinstajte ga na žličici maslinova ulja,dodajte tanko narezani patliđan,posolite popaprite,dodajte tekuću rajčicu.
Dok se patlidžani dinstaju očistite krumpir i naribajte ga na tanke listiće (ribež s jednim nožem),obavezno ga stavite u posudu s vodom (da krumpir ne pocrni)Ocjeđeni krumpir posolite.
Kada je sve povrće nasjeckano na tanke listiće ,slažite u pekač red krumpira ,pa red povrća .
Naravno ne zaboravite na patlidžane ,njih stavite prve radi duže termičke obrade.Na vrh složenca složite papriku i svježu rajčicu.
Podlite s 1 dcl povrtnog temeljca i pecite na 200 C dok tekućina ne iskipi i vaš složenac ne postane rumen.
Dobar tek.!
Ne odustajte i neposustejte ,zajedno možemo sve
angie
- 08:00 -
Dodaj komentar
(43) -
Print
-
#