AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

nedjelja, 29.01.2012.

ZAŠTO JAKOVINA NIJE IMENOVAO POMOĆNIKA ZA ZEMLJIŠTE

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina:
OBVEZE KAPITALNE INTERVENCIJE
I POTICAJA KOJE SMO NASLIJEDILI IZNOSE
1, 134 MILIJARDE KUNA


Mjesec dana, nakon što je postao ministar poljoprivrede i preuzeo posao u Ministarstvu poljoprivrede u Vukovarskoj 78 u Zagrebu, minstar Tihomir Jakovina je 26. siječnja održao konfernciju za novinare na kojoj je novinare, a time i javnost, obavijestio o aktivnostima koje se odvijaju u ministarstvu poljoprivrede te o planovima i načinima rada.
Ministar Jakovina predstavio je svoje pomoćnike, a to su: doc.dr. Vesna Gantner Kuterovac pomoćnica za poljoprivredu i prehrambenu industriju, dr. Mirjana Mataušić Pišl pomoćnica ministra za veterinarstvo, Ružica Rukavina“univ.spec.techn. aliment.“ pomoćnica ministra za sigurnost hrane i fitosanitarnu politiku , mr. Luka Čuljak pomoćnik ministra za ruralni razvoj EU politiku i međunarodnu suradnju, Dražen Kurečić dipl, ing. pomoćnik ministra za vodno gospodarstvo, mr. Ljubomir Kučić, pomoćnik ministra za ribarstvo, mr. Goran Rubin pomoćnik ministra za šumarstvo drvnu industriju i lovstvo, a dipl. ing. Snježana Španjol je zamjenica ministra.

Image and video hosting by TinyPic

Ministar Jakovina sa svojim timom!


Prema riječima ministra osnovni cilj ministarstva je potaknuti povećanje proizvodnje i povećanje konkurentnosti poljoprivrede i ribarstva kao prehrambene industrije što je neodvojivi segment od primarne poljoprivredne proizvodnje. Do sada je uspostavljeno Vijeće za poljoprivredu i Vijeće za prehrambenu industriju, i sektorski stručni Savjeti.
„Na koji način mislimo potaknuti rad Vijeća i Savjeta? Retorički je upitao ministar te odmah rekao“ Mislimo potaknuti dijalog od proizvodnje do potrošača sa ciljem rasta proizvodnje „
Govoreći o financijskom stanju u Ministarstvu poljoprivrede ministar Jakovina je rekao da financijska analiza koja je počela od prvoga radnoga dana još uvijek traje.“Ona se razlikuje od podataka koju smo dobili pri samoj primopredaji. Moramo razlikovati tri vrste obveza koje su nam ostale a to su : obveze po kapitalnim investicijama i intervencijama na tržištu i obveze koje su nam ostale od neisplate poticaja“ – istakao je ministar.
Prema sadašnjim saznanjima oko 320 milijuna kuna dugova iz 2011. opterećuju proračun 2012. godine ali i 150 milijuna s kojima je opterećen proračunu 2013.
Uz dugove koji su bili na osnovu intervencija na tržištu, ministru koji je došao na dužnost u drugoj polovici prosinca 2011. prikazana je obveza od nekih 511 milijuna kuna, a podrobnijom analizom došlo se do porasta tih obveza na 536 milijuna kuna. Obveze što se tiču poticaja a koje ulaze i obveze prema veterinarskom sektoru u primopredaji ministarstva je prikazano 218 milijuna kuna. A stvarne obveze za 2012. su 597 milijuna kuna. Trenutno je i Državna revizija u ministarstvu poljoprivrede, te se očekuje izvješće o nalazima financijskog poslovanja iz vremena rada bivšeg ministra iz saziva prošle Vlade.

„Ako zbrojimo kapitalne intervencije i poticaje, trenutne obveze koje smo naslijedili iznose 1, 134 273 275 ( 1 milijardu 134 miljuna 273 tisuće i 275 kuna) „ rekao je ministar Jakovina.
„ Bez obzira na naslijeđene dugove, to nisu dugovi iza kojih stoji ovaj tim i ovo ministarstvo. To su naslijeđene obveze i nastojati ćemo iznaći modele da što prije i što kvalitetnije izmirimo te obveze koje su nastale a tu govorimo o obvezama i prema mljekarima, tovljačima goveda, ribarima, pčelarima i svima onima koji su aplicirali, prema kojima je stvorena obveza.“

„U vezi proizvođača jedinica lokalne samouprave vezano za Naputak u svezi s provedbom pojedinih odredbi zakona o poljoprivrednim zemljištu koji se odnosi na zakup prodajnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, govorim o Naputku koji sam potpisao sredinom mjeseca i dostavio .Rješenje je vrlo jednostavno. Svi koji su pročitali Naputak i tražili dodatno objašnjenje na žalost nisu kvalitetno pročitali postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu NN 63/ 2011) od 2.6.2011. godine. U čl. 54 Zakon navodi se da jedinice lokalne samouprave koje su do stupanju na snagu ovoga Zakona podnijele Program, a nisu raspolagale poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države.Prema odredbama ovoga Zakona o poljoprivrednom zemljištu to su bile dužne napraviti do 31.12.2011. godine. Ako jedinice lokalne samouprave ne počnu raspolagati zemljištem u roku navedenim zakonom ovoga članka, raspolaganje će preuzeti Agencija za poljoprivredno zemljište."
"Agencija za poljoprivredno zemljište je osnovana još 2009. godine, ali nikada nije stvarno počela raditi onaj posao koji treba. I sada smo se našli u jednom pravnom vakumu. Jedinice lokalne samouprave više ne mogu raspolagati nakon datuma 31.12. 2011. po donesenim Programima, a nemamo Agenciju koja bi to trebala raditi.
Doduše članak 52. tog Zakona kaže „ ukoliko Agencija ne može raditi, to preuzima Ministarstvo. Da bi na neki način dali pojašnjenje, odnosno da ne bi stvrali pravni kaos s gospodarenjem poljoprivrednim zemljištem i dodatne troškove poljoprivrednim proizvođačima koji bi se nastavili javljati na Natječaje koji bi bili raspisani za Zakup iza 1.1. ove godine, a koji su pravno ništavni , dali smo ovakve Naputke“ rekao je Jakovina.
Ministar je dalje nastavio „Ono što mi radimo kao ministarstvo, odnosno ja kao ministar, je uspostava Agencije za poljoprivredno zemljište s funkcijom onog što treba raditi. Treba ispoštovati određenu proceduru, od imenovanje v.d ravnatelja, raspisivanja Natječaja za ravnatelja. Te su radnje poduzete i idemo prema tome da ta Agencija za poljoprivredno zemljište što prije profunkcionira. Agencija će raditi na bazi onoga što je naš plan, a to je plan i program Vlade koja će se vrlo eksplicitno odrediti prema gospodarenju poljoprivrednim zemljištem, kao vode, kao šume, a to je nacionalno bogatstvo i rekli smo da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem više neće biti u modelu prodaje, već u višegodišnjem Zakupu. I na osnovu toga će se pripremiti, s obzirom da Zakon o poljoprivrednom zemljištu već ima dvoje, tri izmjene i dopune. Smatramo da je potrebno napraviti novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji će cjelovito urediti problematiku poljoprivrednog zemljišta“.
Ministar je rekao da u ministarstvo prima stotine poziva u kojima se govori o malverzacijama s državnim poljoprivrednim zemljištem,te da će se revizija raditi na područjima gdje postoji sumnja na malverzacije i pogodovanje zakupa. Najavio je i legalizaciju poljoprivrednih objekata i intenzivnije postupanje u tom području uređenja OPG-a.
Podsjećajući na velike uvoze hrane ministar Jakovina je istakao da negativne trendove proizvodnje treba okrenuti u korist veće domaće proizvodnje.


ZAŠTO MINISTAR JAKOVINA
NIJE IMENOVAO POMOĆNIKA ZA ZEMLJIŠTE ?

Moralna načela novinarstva dozvoljavaju mi postaviti pitanje: Kako je moguće da ministar Jakovina nije imenovao pomoćnika ministra za poljoprivredno zemljište? Resursi vode, ribarstva, šumarstva, i drvna industrije, dobili su pomoćnike ministra koji će o njima imati kontinuiranu informaciju i sve ostalo, dok je zemljište - izostavljeno. A sve su to, kao i zemlja, bogatstva koja su i prema Ustavu RH člana. 52 „od interesa za Republiku Hrvatsku i imaju njenu osobitu zaštitu“.
Sve što je na konferenciji za novinare ministar naveo vezano za poljoprivredno zemljište navodi na zaključak da je poljoprivredno zemljište, državno kao i privatno, svakodnevna dinamična tema u ministarstvu poljoprivrede. A onda ta važna tema koja je zapravo bitak postojanja, jer je zemljište temeljni materijalni uvjet cjelokupne poljoprivredne proizvodnje i svega stvaranja u poljoprivredi, ostavljena je (?) … nekome u hodu? Ili onome tko ima vremena?! Doduše, resor zemljišta ima u Ministarstvu poljoprivrede Upravu za poljoprivredno zemljište, čiji je ravnatelj gospodin Željko Vincek., ali ništa više od toga. Ali Uprave imaju i djelatnosti koje su posebno dobile osobe u svojstvu pomoćnika ministra. Ali zašto je ipak zemljište ostavljeno u drugom planu?
Ta je odluka neobična i daje za pravo misliti da je zemljište i u ovom sazivu Vlade ostavljeno u prostoru za malverzacije i mešetarenja.
Zemljište je samo po sebi kompleksna tema. Evo nekoliko argumenta za to!

Do 30. lipnja 2011. 79 jedinica lokalne uprave i samouprave u RH nije izradilo program za raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a 102 jedinice imaju Program, a nisu raspisale natječaj za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. Od 547 jedinica lokalne samouprave, 75 ih nema državno poljoprivredno zemljište, a od preostalih 380 ih je dobilo suglasnost na program. Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta kroz godine se smanjuje, zbog gradnje objekata i komunikacija a sada je u RH oko 2.690.000 ha poljoprivrednog zemljišta; od toga je oko 890.000 ha u vlasništvu države, a oko 1.800.000 ha u privatnom vlasništvu. Zakon izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je stupio na snagu 2.6.2011 bio je 23 Zakon od 1990. koji se odnosi na poljoprivredno Zemljište uključujući nekoliko Odluka o Proglašenju zakona o izmjenama i dopunama o poljoprivrednom zemljištu, Uredbi o izmjenama zakona o poljoprivrednom zemljištu i Ispravaka.

VRIJEME JE ZA DISTINKCIJU !

Ako je Tihomir Jakovina svojom voljom i političkom odlukom predsjednika stranke SDP-a odjednom postao državni dužnosnik, istovremeno i javna osoba, nema pravo na pogreške na mjestu ministra poljoprivrede, a nikako na pogreške koje će imati dalekosežne posljedice na području razvoja i proizvodnje u poljoprivredi. Znanost je o razvoju poljoprivrede mnogo rekla, zato ne treba hrvatske poljoprivrednike voditi putem pokušaja i pogrešaka kako bi se SLUČAJNO došlo do pozitivnog pomaka i rješenja. Treba konzultirati znalce i stručnjake, a ne eksperimentirati s rođacima, prijateljima i anonimcima koji usput rečeno, traže posao.
U posljednjih 20 godina u RH mnogi su anonimni ljudi došli u poziciju da svoje potpise stavljaju na odluke koje su u šest političkih generacija Hrvatsku odveli u kolaps u svakom pogled, a usput za sebe su prigrabili značajnu materijalnu korist. Očekujem da će ministar poljoprivrede Jakovina na sjenici Vlade i u Hrvatskom Saboru – ŠTO MU JE I OBVEZA - građanima jasno i glasno referirati, što je i kakvo stanje ostalo u financijskom pogledu iza HDZ-ova ministra Petra Čobankovića u resoru poljoprivrede. Krivična prijava za Čobankovića bila bi samo podsjetnik na ono što je dozvoljeno i što nije dozvoljeno. Hrvatski poljoprivrednici kao i svi ostali građani ove zemlje imaju pravo znati kako je i što radio Čobanković– jer je raspolagao novcem poreznih obveznika i odlučivao - uz pomoć i savjete politike HDZ-a - kada će ili KADA NEĆE poljoprivrednicima isplatiti poticaje. A koliko je on sam bio korisnik europskih financijskih fondova kao vladin dužnosnik pogledati na AgroPolitika 19.5.2011.

Vrijeme je za distinkciju između onih koji su koristeći svoj službeni položaj pljačkali, lagali i varali i onih koji su došli u politiku raditi pošteno i na dobrobit naroda!

29.01.2012. u 16:49 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 25.01.2012.

DUG IZ 2011. PO OSNOVI PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI DOSEGAO 800 MILIJUNA KUNA


KRENULA ISPLATA POTICAJA ZA MLIJEKO
ZA RUJAN 2011.

U emisiji Za selo i poljoprivredu 1.programa Radio Zagreba koja je na programu radija bila emitirana u nedjelju 22. siječnja u 7,30- 10.00 voditeljica i urednica te emisije Mirta Milas telefonom je razgovarala s Snježanom Španjol pomoćnicom ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.
Budući da su pitanja koja je kolegica Milas uputila pomoćnici ministra aktualna za poljoprivrednike koji imaju farme muznih krava te vode proizvodnju mlijeka na svojim gospodarstvima, a odgovori pomoćnice Španjol iznimno zanimljivi, taj kratki radijski intervju prenosim u pisanom obliku:

Milas: „… U svakom slučaju ne može se reći da nema problema na hrvatskom selu. Mljekari su sektor, bili veliki ili malo manji, boje se za svoju budućnost, za proizvodnju mlijeka, za poticaje kojih će biti ili neće biti na ovakav način kakvi su bili do sada.Hoće li se smanjiti visina poticaja koji se budu isplaćivali u ovoj godini, a za proteklo razdoblje 2010. i 2011.?

Španjol: Ono što mogu reći je da smo mi u Ministarstvu poljoprivrede zatekli izuzetno visoki dug po prijašnjoj 2011. godini i nama je prioritet platiti zaostatke iz prošle godine. Krenuo je poticaj (isplata) za mlijeko za 9. mjesec i dio tova (isplata) koji na žalost za prvo polugodište 2011. uopće nije bio plaćen. Potruditi ćemo se znači isplatiti sve što je dug, a za 2012. ćemo zajedno preko Savjeta koji su organizirani definirati probleme i pokušati zadržati visinu poticaja koja je bila do sada.

Milas: Da li će biti nastavljena isplata mlijeka od 0,42 kn/l i u ovoj godini s obzirom da je repromaterijal, plavi dizel, a i sve ostalo drastično poskupjelo?

Španjol: Ovo je odgovor djelomično vezan i na prvo pitanje. Mi ćemo, Ministarstvo će, isplatiti naknadu od 0,42 kn /l za 10. mjesec prošle godine, koji kao ni poticaj za mlijeko nije bio plaćen i nastojati ćemo prilikom izrade novog proračuna uzeti u obzir mišljenje poljoprivrednih proizvođača na Savjetima koji su osnovani.

Milas: Hoće li se razmišljati o uvođenju novih poticaja naprimjer za žensku telad ili junice ili nešto slično?

Španjol: Vezano za to mogu reći konkretno da je dug iz 2011. po osnovi plaćanja u poljoprivredi trenutno dosegao 800 milijuna kuna i da ide prema milijardu kuna prema posljednjim analizama za 2011. Za 2012. počeli smo raditi okvirni proračun.O novim vrstama poticaja ovoga trenutka ne mogu na žalost reći ništa konkretno, ali preko Savjeta ćemo komunicirati s proizvođačima i prosljeđivati ćemo informacije pravovremeno o tome.

Milas: Jel doista pao broj proizvođača mlijeka u prošloj godini?

Španjol: Da, pao je, vezano da 9. i 10. mjesec 11. mjesec, 12. mjesec, nisu bili isplaćeni poticaji, nisu bile isplaćene naknade.Postoji dakle i razlog iz kojeg je do toga došlo. Ali mi ćemo se potruditi da u naredna tri do četiri mjeseca pokušamo isplatiti sve te obveze.

Milas: Koji će biti vaši potezi vezano uz najavu prerađivača mlijeka posebno Laktalisa o formiranju samostalne cijene mlijeka, s obzirom na to da se do sada radilo uz pokroviteljstvo i Ministarstvo?

Španjol: Da.Naime na Savjetu koji je održan dogovoreno je da će se za desetak dana održati novi Savjet mljekara na kome će tema biti samo jedna, a to je formiranje cijene mlijeka. U međuvremenu će se detaljno napraviti analiza svih troškova i svih prihoda vezano za poticaje, plavi dizel. Razmatrati će se i neke mogućnosti vezane uz kreditne linije koje su odobrene poljoprivrednim proizvođačima. Potrebno nam je desetak dana za analizu i to ćemo predočiti na slijedećoj sjednici Savjeta.

Milas : S obzirom na sve teže uvjete proizvodnje mlijeka za očekivati je i odustajanje pojedinih proizvođača. Razmišlja li ministarstvo o poticaju po proizvedenoj količini ili prema referentnoj 2011.?

Španjol: Vezano na goruće probleme koji su detektirani, ne samo u sektoru mljekarstva nego i govedarstva i svinjogojstva, odnosi se i na
legalizaciju objekata i na poljoprivredno zemljište, na zaostale dugove iz 2011. godine ovo je tema također važna, ali ćemo je kroz Savjete iskomunicirati sa sektorom mljekarstva, govedarstva, poljoprivrednim proizvođaćoma, Hrvatskom poljoprivrednom komorom, svim udrugama iz pojedinih resora. Nećemo donositi odluke na prećac nego ćemo pokušati zajedno uzeti sve u obzir i naći neko kompromisno rješenje.

Milas: Uz želje da što prije riješite sve goruće probleme jeli teško doći udrugama do vašeg resornog ministarstva, s ozzirom da s terena čujemo i takva pitanja?

Španjol: Hrvatska poljoprivredna komora je organizacija koja je osnovana s namjerom komunikacije s poljoprivrednim proizvođačima. Nije teško doći, ali mislim da poljoprivredni proizvođači preko poljoprivredne komore trebaju iskomiunicirati pojedine stvari kako bi se svi mi zajedno zapravo našli na istom putu u dobrobiti za razvoj sela i poljoprivrede. Jer gubimo dosta energije na prijenos informacija Udrugama i poljoprivrednim proizvođačima i u tom slučaju dođe i do kratkog spoja, krivo prenošenje informacije. Ovako na način organizacije Savjeta i Vijeća imamo direktni kontakt sa poljoprivrednim proizvođačima, imamo zaključke, pratiti ćemo provedbu tih zaključaka i pokušati ćemo čak i na „ad hok“ osnovi sazivati sjednice Savjeta, sa poljoprivrednim proizvođačima uspostaviti jedan partnerski odnos, drugačiji nego što je bilo do sada. „


25.01.2012. u 23:16 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 22.01.2012.

OD 1. TRAVNJA MLIJEČNE KVOTE!


SVAKO GOSPODARSTVO ĆE
DOBITI PROIZVODNU KVOTU !

Republika Hrvatska od 1. travnja 2012 započinje s primjenom sustava mliječnih kvota. Ta tržišna mjera regulirana je Pravilnikom o sustavu proizvodnih ograničenja u sektoru mlijeka (NN 112/2010 ), a na temelju Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda (NN 149/2009 ).Za provedbu mliječnih kvota nadležna je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) i Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA).
Mliječne kvote su tržišna mjera ograničenja proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda na unutrašnjem tržištu EU, a s ciljem proizvedenih količina mlijeka i mliječnih proizvoda koje ulaze na zajedničko tržište država članica.

Mliječne kvote su uvedene na tržištu Europe 1984. godine kada se pojavio višak mlijeka i mliječnih proizvoda. Pomoću proizvodnih kvota uveden je balans između ponude i potražnje. Sustav mliječnih kvota primjenjuje se u svim državama članicama EU. Međutim prema dugoročnoj politici EU mliječne kvote bi trebale biti ukinute 1.4.2015. godine. ( pogledati tekst na AgroPolitika, 26.8.2010. „Vrijeme je za suočavanje s činjenicama“)

Podsjetiti ću da je RH od 2005. do 2011. godine vodila pregovore s Europskom Komisijom o pristupanju RH u punopravno članstvo EU koji su se odnosili na zakonsku prilagodbu u 35 poglavlja. Poljoprivreda i ruralni razvitak bilo je pregovaračko poglavlje 11, te slijedom tih pregovora i zakonske prilagodbe koja je učinjena, dolaze rokovi kada na snagu stupaju određeni Pravilnici i Zakoni koji su dio pripreme za ulazak RH u članstvo EU 1.7.2013. Također ću podsjetiti da je tijekom pregovora Hrvatska osigurala nacionalnu proizvodnu kvotu za mlijeko u visini od 765 000 000 kg ( 765 milijuna kilograma mlijeka) Hrvatskoj je odobren referentni dio mliječne masti od 4,07% odnosno 40,7 g/kg mlijeka.

VODIČ O MLIJEČNIM KVOTAMA !

Tekst koji slijedi radim prema informacijama koje pišu u publikaciji „Vodič kroz mliječne kvote“ gdje piše da je „ sadržaj publikacije isključiva odgovornost Agencije za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju i ni na koji način se ne može smatrati da održava gledište Europske unije“ (??) Ali budući da je za provedbu mliječnih kvota nadležna upravo spomenuta agencija logično je koristiti upravo Vodič Agencije za plaćanje koja ga je izdala i koja će raditi prema Vodiču.

Mliječna kvota dodjeljivati će se na način da će se nacionalna mliječna kvota raspodijeliti izravno proizvođačima mlijeka i to kao
1. individualna kvota za isporuku mlijeka – kvota A
2. individualna kvota za izravnu prodaju mlijeka – kvota B
Količina mlijeka u obje kvote ne može biti veća od količine mlijeka izračunate na temelju prosječne proizvodnje mlijeka prema podacima o broju mliječnih krava i utvrđene prosječne proizvodnje mlijeka po kravi na gospodarstvu. Proizvođači koji tek započinju sa proizvodnjom ili koji su povećali svoju proizvodnju kao rezultat investiranja, mogu HPA podnijeti zahtjev za dodjelu kvote iz nacionalne pričuve.

PRAVILA ZA KVOTU A I B !

KVOTA A. Individualnu kvotu A, zajedno s individualnim referentnim udjelom mliječne masti, proizvođaču mlijeka će dodijeliti APPRRR najkasnije do 1.travnja 2012. Zahtjev nije potrebno podnositi jer je temelj za kvotu isporuka mlijeka u referentnom razdoblju koje se uzima od 1.3 2011. godine do 29. veljače 2012.
Proizvođač mlijeko može isporučiti većem broju otkupljivača, ali ukupno isporučena količina mlijeka ne smije biti veća od dodijeljene individualne kvote A.
Proizvođač ima obvezu čuvati dokumente o isporučenim količinama mlijeka, koje mu je otkupljivač obvezan izdati, i to najmanje tri godine od završetka godine u kojoj je bila isporuka i u kojoj su dokumenti nastali. Proizvođač mora omogućiti HPA i APPRRR uvid u dokumente isporučenog mlijeka kao i uvid u Registar goveda na gospodarstvu.

KVOTA B. Proizvođači koji svoje mliječne proizvode žele izravno prodavati potrošačima moraju zatražiti kvotu B. Individualnu kvotu B proizvođaču dodjeljuje APPRRR najkasnije do 1.4. 2012 .Ali proizvođač za kvotu B mora podnijeti zahtjev HPA do 29. veljače 2012. godine.
Proizvođač s kvotom B mora voditi mjesečnu evidenciju o svim količinama mlijeka odnosno mliječnih proizvoda koji su predmet izravne prodaje.I važna napomena: proizvođač ne smije prodavati mlijeko ili mliječne proizvode koristeći pravo na individualnu kvotu B drugog proizvođača.
Proizvođač čija individualna kvota B iznosi 5 000 kg ili više dužan je voditi evidenciju o mlijeku i mliječnim proizvodima koji su proizvedeni, ali nisu prodani ili koji su upotrijebljeni na poljoprivrednom gospodarstvu i tu dokumentaciju potrebno je čuvati tri godine od završetka godine u kojoj su dokumenti nastali. HPA je do 15. svibnja potrebno dostaviti godišnje izvješće o izravnoj prodaji za prethodnu kvotnu godinu.

Za proizvođača koji je isporučio u individualnoj kvoti A ili proizveo i prodao u kvoti B veće količine mlijeka i mliječnih proizvoda nego što mu je to bilo dodijeljeno, APPRRR će donijeti odluku o iznosu pristojbe sukladno njegovom doprinosu u prekoračenju nacionalne kvote. No pristojba se plaća samo ako država na nacionalnoj razini proizvede veću količinu mlijeka od dodijeljene nacionalne kvote. A nacionalna kvota za mlijeko u RH iznosi, kako sam već napisala, 765 milijuna kilograma mlijeka.

Mlijeko koje se eventualno s poljoprivrednog gospodarstva isporuči, a da zbog zdravstvenih razloga nije prihvatljivo za preradu, neće se kao količina uzeti u obzir pri izračunu kvote.


22.01.2012. u 14:14 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 21.01.2012.

POLITIKU I VELIKE POLJOPRIVREDNE SUBJEKTE VAN IZ SISTEMA OPG-a


11 ZAHTJEVA PROIZVOĐAČA MLIJEKA
OSJEČKO – BARANJSKE ŽUPANIJE


Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede 17. siječnja Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije iznijela je slijedeće zahtjeve:
1. Tražimo da se za sve poljoprivredne proizvođače izjednači zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na rok od 50 godina, jer su veliki subjekti plaćali od 150-280 kn po hektaru, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja isključivo žive od poljoprivrede i stočarstva plaćaju od 1500-2000 po hektaru. Također se trebaju smanjiti i cijene već postojećih zakupa, a prilikom novih zakupa obiteljska poljoprivredna gospodarstva trebala bi imati prednost.

2. Tražimo da se izmijeni pravilnik za legalizaciju te da se, u što je moguće kraćem roku, prostorno legaliziraju svi objekti namijenjeni za poljoprivrednu proizvodnju.

3. Kako bi bili konkurentni, te imali jednake uvjete kaso i europski proizvođači mlijeka, tražimo da se proizvođačima mlijeka subvencionira plavi dizel na način da cijena jedne litre plavog dizela bude jednaka cijeni jedne litre mlijeka.

4. Pošto obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nije isplaćeno 50% kapitalnih ulaganja, tražimo da se proizvođačima za taj iznos umanje krediti, kao što smo to tražili još od početka 2008. godine i da se napravi reprogram kredita.

5.Tražimo da se isplate 4 zaostale premije za mlijeko, za mjesec rujan, listopad, studeni, prosinac kako bi proizvođači mogli odraditi proljetnu sjetvu.

6. Tražimo da se vrate ukinuti poticaji za uzgoj ženske teladi u iznosu od 1500 kn po grlu i teladi za tov u iznosu od 600 kn po grlu, koji su bili sastavni dio parametara Operativnog programa 2004.

7. Onima kojima je osnovna djelatnost poljoprivreda trebaju dobiti puni iznos državne potpore, a onim poljoprivrednicima koji primaju socijalnu pomoć, koji imaju mirovine, koji imaju neku vrstu obrta ili su zaposleni u nekoj firmi ne bi trebali ostvarivati potpore u poljoprivredi jer ne žive isključivo od poljoprivredne proizvodnje. Ovim modelom se može jako puno uštedjeti na proračunu.

8. Naši članovi Udru7ge traže da se za sve subjekte (pravne i fizičke) javno objave svi podaci o kapitalnim ulaganjima i državnim potporama u poljoprivredi, kako bi spriječili sivu ekonomiju, odnosno da potpore ne dobivaju oni koji niti nemaju proizvodnju na poljoprivrednim površinama.

9. Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije već 10 godina traži da se preispita tko ostvaruje ekstra dobit na litri mlijeka. Na sastancima su bili proizvođači, prerađivači, Ministarstvo poljoprivrede, a za stolom bi trebali sjediti i predstavnici velikih trgovačkih lanaca da vidimo tko ostvaruje ekstra dobit od one prosječne cijene 1,40 kn koje dobije proizvođač do krajnje cijene od 7 kuna na polici.

10. naši članovi Udruge koji posjeduju zaražena grla enzootskom leukozom i koji isključivo žive od proizvodnje mlijeka, traže da im se odšteta plati prema ekonomskoj vrijednosti pojedinog grla, tj. prema količini mlijeka koje pojedino grlo da u 305 dana laktacije, plus tele, te plus sama vrijednost muzne krave. Sva zaražena gospodarstva moraju što prije postići onu proizvodnju koju su imali prije zaraze kako bi mogli vraćati kredite, a to neće biti u mogućnosti ako im se ne isplati stoka na prethodno pojašnjeni način, te traže da se stoka izlučuje postupno kroz duži vremenski period.

11. Tražimo da se ne ukida zaštitna cijena mlijeka od 2,40 po kg.

Na tom su sastanku bili i predstavnici ostalih Udruga proizvođača mlijeka u Hrvatskoj, zatim prerađivači, predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske veterinarske komore, Agronomskog i Poljoprivrednog fakulteta a razlog sastanka bili su problemi u sektoru mljekarstva.
Sastanku je predsjedala Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede, u prisustvu pomoćnice ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju Vesne Gantner- Kuterovac i Mirjane Mataušić –Pišl pomoćnice ministra za veterinarstvo.


POLJOPRIVREDNU KOMORU TREBA
OČISTITI OD KADROVA HSS-a!

Prema riječima tajnika Udruge mljekara Osječko baranjske županije Milana Kosanovića Udruga zahtijeva od ministra Jakovine da direktno surađuje s predstavnicima udruga, a ne da suradnja ide preko Hrvatske poljoprivredne komore. Stav je Udruga Osječko baranjske županije da je Poljoprivredna komora instrument za provođenje politike Hrvatske seljačke stranke a kao takvu je većina Udruga ne priznaje. „Poljoprivredna komora se mora depolitizirati kako bi bila Komora svih poljoprivrednika Hrvatske koji plaćaju komorski doprinos, a ne samo članova po stranačkoj pripadnosti i osobnom interesu. S jednim mandatom u Saboru Hrvatska seljačka stranka (HSS) i dalje vodi poljoprivrednu politiku preko Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne komore, iako je biračko tijelo jasno dalo do znanja da nije bilo zadovoljno njihovom poljoprivrednom politikom i da je provođenjem te iste poljoprivredne politike HSS selo dovelo do sloma.“
Predstavnici Udruga proizvođača mlijeka Osječko – baranjske županije zahtijevaju da se velike poljoprivredne subjekte odvoji od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.“Lako se velikima hvaliti da su uspješni kada su dobili bivše PIK-ove za jednu kunu i isplaćena su im kapitalna ulaganja u iznosu od 50%, a s druge strane obiteljska poljoprivredna gospodarstva su ostala bez kapitalnih ulaganja, te samim tim ne mogu biti konkurentna na tržištu“- pojašnjava tajnik udruge Milan Kosanović.

Zbog svih nagomilanih problema Udruga proizvođača mlijeka Osječko baranjske županije traži HITAN SASTANAK sa premijerom Milanovićem i ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom kako bi detaljnije objasnili zahtjeve članova Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije.

21.01.2012. u 00:00 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 19.01.2012.

ZAR MINISTAR JAKOVINA IGNORIRA RIBARE?




PONUĐENA SURADNJA OSTALA BEZ ODGOVORA!


PRIOPĆENJE KOORDINACIJE UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA

Cilj ovog otvorenog pisma je iskazati naše razočarenje novom Vladom, jer smo iščitavajući njihov predizborni program za ribarstvo mislili da napokon dolaze ONI koji će uraditi nešto pozitivno za ribarstvo, ali nas je sam ministar kao član te Vlade razočarao, a Vlada sama sebe demantira.
Ribarstvo je nestalo iz naziva Ministarstva, a očito je da novi ministar poljoprivrede nema pojma koji će stručnjak uopće voditi RIBARSTVO i provoditi njihov zacrtani program. Novom ministru, u čijem je resoru RIBARSTVO ponudili smo suradnju, s prvobitnim ciljem da mu iskažemo naša stajališta, ali nije nam se udostojio niti odgovoriti. Već se okružio uvijek istim ljudima i suradnicima a nas ribare ignorira, što znači da će ova nova vlast samo biti kontinuitet stare vlasti i istih pogleda na ribarstvo i ribarsku granu. Nažalost, obzirom da ribarskoj industriji vrijeme ističe, vjerojatno ćemo u mandatu ove vlasti biti svjedoci potpunog kraha hrvatskog ribarstva, starog više od tisućljeća. Nažalost, opet je ribarstvo nastavilo u krivom smjeru. Stoga, ovim pismom pozivamo i sve ribare Hrvatske na akciju u zaštitu ribarstva kojemu ističu posljednje minute. Žalosno je da umjesto na moru i ribanju moramo provoditi vrijeme u prosvjedima, ali ako sada zašutimo i ne odupremo se, uskoro nećemo imati zašto niti prosvjedovati, jer će ribarstvo u istočnom Jadranu nestati jednom za svagda!
Prošlo je već dosta vremena od izbora i uspostave nove Vlade, i moramo reći da smo očekivali neke pomake, iako nismo očekivali brza čuda. Priželjkivali smo da će se, ZA NAŠE RIBARSTVO, neke stvari početi odvijati u pozitivnom smjeru, obzirom na stanje u koje nas je dovela prethodna administracija.
Kao Koordinacija ribarskih udruga nikad nismo štedjeli nikoga od onih koji su radili protiv ribarstva. Potpuna nestručnost ribarske administracije, interesne grupe, a slobodno možemo kazati i ribarska mafija, su doveli ribarsku industriju u kolaps. Ribari su u dvadeset godina hrvatske države izgubili sva prava, a dobili samo obaveze. Danas je većina ribara u teškom stanju s neizvjesnom budućnosti, osim onih interesnih pojedinaca koji su uvijek bili dobri s vlasti i u prethodnom razdoblju dobro omastili brkove muljažama oko poticaja, povlastica i ostalog.
Uglavnom, stvoren je kaos, i to namjerno, da bi se pojedinci u ribarstvu, neki ribari i vrh administracije, obogatili na leđima ribara. Cijena ribe za ribara je pala, troškovi i obaveze su narasli, a razlika cijene od ribara pa do ribarnice je drastično viša nego u EU. Naš narod je došao do toga da ni srdele ne može kupiti. Od nas se kupuje po 3 kn, a prodaje po 25 kn!
Da stvar bude grotesknija, u trenutku kolapsa mnogih resursa, nadležno Ministarstvo, Hrvatska gospodarska komora te Hrvatska obrtnička komora, troše novce poreznih obveznika i po Lijepoj našoj promoviraju jedenje ribe, da bi se digla potrošnja, a istovremeno ništa ne poduzimaju za reguliranje prometa ribom. Obzirom da je svima, osim njima, jasno da su resursi u kolapsu, povećanje potrošnje očito znači i povećanje uvoza ribe, kojim se opet pogoduje trgovcima, a ne ribarima!
Licemjerno je da spomenute institucije svih ovih godina nisu dale niti jednu soluciju kako riješiti problem prodaje ribe, povećanih troškova ribarstva, beneficiranoga radnoga staža ribara, problema oko registra brodova, cijene goriva, a da ne govorimo o apsurdnim pravilnicima koji nemaju veze s realnošću, pa ni s EU propisima. Koordinacija udruga je odavno javno objavila rješenja za brojne probleme, ali uskoj interesnoj grupici to nikad nije odgovaralo, jer bi time izgubili svoj kolač, od kojega većina ribara nema niti mrvice.
UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA NAŠE MORE, Predsjednik:
Albin Popov
UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA MARE CROATICUM, Predsjednik: Daniele Kolec
UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA ISTARSKI RIBAR, Predsjednik: Radovan Simić




19.01.2012. u 14:32 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 14.01.2012.

SASTANAK MINISTRA I PREDSTAVNIKA HPK



IZVJEŠĆE POVRŠNO
A NAGLASAK NA PLANOVE

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina 13. siječnja održao je prvi sastanak otkako je kao član Vlade SDP, HNS, IDS HSU stupio na ministarsku dužnost, sa predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore. Zajedničko priopćenje s tog sastanka odslalo je Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Na sastanku, iz Hrvatske poljoprivredne komore bili su predsjednik Darko Grivičić, direktor dr.sc. Ivan Katalinić, glavni tajnik Damjan Bogdanović, predstojnica Javne poljoprivredne savjetodavne službe Željka Gudelj Velaga i saborski zastupnik Vladimir Bilek, član Upravnog odbora, a iz ministarstva poljoprivrede uz ministra Jakovinu sastanku je prisustvovala njegova zamjenica Snježana Španjol, te pomoćnica ministra doc.dr.sc Vesna Gantner Kuterovac.

„ Ministar Jakovina izvijestio je predstavnike HPK o preuzetim financijskim obvezama od prethodnog ministra“, piše u priopćenju ali bez decidiranog navoda KOLIKE SU TE OBVEZE,
KAO DA SE NE RADI O NOVCU POREZNIH OBVEZNIKA, te se navodi da „je izvijestio o brojnim zahtjevima proizvođača“, ali bez pojašnjenja KAKVI su to zahtjevi proizvođača, „ koji su od početka godine pristigli u Ministarstvo.“

„Ministar je najavio osnivanje dva ključna vijeća – Vijeće za poljoprivredu i Vijeće za prehrambenu industriju, kao i sektorske Savjete u čiji će rad biti uključeni predstavnici komora, udruženja proizvođača, prehrambene industrije te znanstvene zajednice sa ciljem da se do rješenja dolazi kompromisno i brzo kako bi se negativni trendovi hrvatske poljoprivrede okrenuli u pozitivnom smjeru i cijeli resor postao konkurentan.“
„Naglašena je važnost Savjetodavne službe te djelatnika unutar sustava Ministarstva i agencija kao i svih stručnjaka u agraru, koji bi vrlo brzo trebali postati kvalitetniji servis poljoprivrednih proizvođača, pri čemu je istaknuto da je na terenu potrebno više ekonomista osposobljenih da postanu konzultanti proizvođačima.“
„Iako je poljoprivreda opterećena bremenitim problemima i brojnim financijskim zahtjevima sa terena koji svakodnevno stižu u Ministarstvo, naglašeno je kako je cilj novog ministra, kao i HPK da se u uvedu red, rad i odgovornost.“
„Dogovoreno je da će se u idućem razdoblju razgovarati o važnim temama poput legalizacije poljoprivrednih objekata, zaostalim obvezama, osmišljavanju modela kojima bi se više novca povlačilo iz EU fondova nego što je to bilo do sad i dr. Ministar Jakovina i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore zaključili su kako je izlazak na referendum i davanje podrške ulasku Hrvatske u EU ključan, zbog svih preuzetih obveza i procesa koji su već započeli“.
„Zajednički zaključak je, da će u ovom mandatu Hrvatska poljoprivredna komora, uz Vijeća za poljoprivredu te stručne savjete Ministarstva dobiti svoju pravu vrijednost, te će postati središnja institucija svih proizvođača i udruga preko koje će se u redovitim kontaktima i sastancima artikulirati svi problemi i pronalaziti rješenja sa kojima su suočeni proizvođači. Ministar je najavio da će se redovita komunikacija uspostaviti vrlo brzo čim se kompletira tim i napravi preustroj Ministarstva. Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore dali su podršku prvim najavama ministra te pozdravili stav ministarstva da bi se u aktualnom trenutku za poljoprivredu HPK trebala profilirati kao institucija i mjesto preko kojeg će sve udruge proizvođača komunicirati sa Ministarstvom, kao što je to i u zemljama čije iskustvu u radu koriste i koje dugi niz godina imaju poljoprivredne komore“ _ piše u zajedničkom priopćenju Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne komore.“


14.01.2012. u 11:37 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 05.01.2012.

HRVATSKI SAVEZ UDRUGA PROIZVOĐAČA MLIJEKA



OČITOVANJE O PROBLEMIMA

Predsjednik Hrvatskog Saveza Udruga
proizvođača mlijeka Hrvatske Igor Rešetar
poslao mi je informaciju o držanom sastanku
u Karlovcu, koju objavljujem :

HRVATSKI SAVEZ UDRUGA
PROIZVOĐAČA MLIJEKA HRVATSKE


ZAKLJUČCI

· Sastanak u Mekušju Gornjem,Karlovac,dana 04.01.2012.

· Očitovanje na pojavu leukoze goveda u RH:smatramo da se mjere provode ishitreno jer nigdje u EU se stoka ne uklanja sa farmi nakon prvog pozitivnog rezultata. Predlažemo da se kod pozitivnih krava izvrši dodatno testiranje,te da se nakon drugog pozitivnog rezultata naredi mjera izlučivanja u roku 6 mjeseci jer bolest nije opasna,mlijeko i meso se može normalno upotrebljavati.Isto tako nakon drugog pozitivnog rezultata treba isplatiti naknadu posjedniku stoke da si može za taj iznos kupiti steonu junicu koja nakon šest mjeseci ulazi u proizvodnju.Plaćanje treba izvršiti u roku od 30 dana

· Od strane resornog ministarstva tražimo HSUPM traži da se zaostale premije za 9. i 10. mjesec 2011. hitno isplate jer su prekoračeni zakonski rokovi isplate.Za 11. i 12. mjesec 2011. godine rok plačanja je 30.01.2012. i 28.02.2012.godine.

· HSUPM traži da se hitno osiguraju sredstva za potpore koja se moraju isplaćivati na mjesečnoj razini do ulaska RH u EU

· Očitovanje na dopis Croatiastočara kojeg smo primili 12.12. 2011:

Smatramo da imamo tržišnu metodu formiranja otkupne cijene mlijeka u Republici Hrvatskoj,te da ju kao takvu ne treba mijenjati. Dogovor o otkupnoj cijeni svježeg mlijeka, koja predstavlja polaznu točku za izračun cijene mlijeka,a izračunava se iz tablice EC- EU-27 ne smatramo oblikom narušavanja slobodnog tržišnog natjecanja.Isto tako i banke imaju polaznu točku za izračun kamata (Euro LIBOR).Osim tih polaznih točaka u RH postoje različiti načini izračuna tvorničke premije koja ovisi prije svega o kvaliteti mlijeka i količini istog i to mljekare utvrđuju samostalno, svojim pravilnikom ili na neki drugi način gdje postoje razlike i unutar same mljekare. U tome nije korektno to što mljekare ne dozvoljavaju prelazak kooperanata iz mljekare u mljekaru i time sprečavaju ravnopravnu tržišnu „utakmicu“. HSUPM drži da sukladno zakonu o plaćanjima u RH isto tako i država, a isto tako i pojedine mljekare moraju držati se zadanih rokova plaćanja a to je max. 60 dana.

Kontakt:Igor Rešetar 098/389 333

05.01.2012. u 18:36 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 03.01.2012.

TKO INZISTIRA NA ISKORJENJIVANJU ENZOOTSKE LEUKOZE

U 110 DANA U OSJEČKO BARANJSKOJ ŽUPANIJI
POZITIVNIM NA LEUKOZU PROGLAŠENE 602 KRAVE
A U OSTAKU HRVATSKE 384


Da li je potrebno INZISTIRATI na iskorjenjivanju enzootske leukoze goveda (ELG), točnije mliječnih krava, kada se zna da ona nije patogena ni na koji način za čovjeka ni za ljudsko zdravlje? Tko inzistira _ Uprava za veterinarstvo, ili Uprava provodi tek nečije planove?
Ekonomske su štete ogromne na OPG-ima gdje je bolest krava muzara potvrđena, jer se radi o gospodarstvima na kojima je glavna djelatnost proizvodnja mlijeka. Zašto takva veterinarska kontrola bez svijesti o odgovornosti za ekonomske posljedice na gospodarstvima s kojih se odstranjuju goveda čija je analiza krvi- navodno- pozitivna na enzootsku leukozu? Ne zagovaram bezakonje, enzotska leukoza goveda dio je legislative Ministarstva poljoprivrede, a Pravilnik o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje enzootske leukoze goveda stupio je na snagu 1.1.2007. godine.
Ali prema podacima Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede leukoze je proteklih godina u Hrvatskoj , s obzirom na pregledana goveda bilo vrlo malo.

Evo tablice:


Nisu li ipak, kada se radi o Osječko baranjskoj županiji, mjere za suzbijanje leukoze otišle predaleko?
Prema podacima Uprave za veterinarstvo u vremenu od 1. rujna do 20. prosinca, dakle u 110 dana u 28 sela i 163 farme bila su pozitivna 602 mliječne krave. One su odstranjene ili trebaju biti odstranjene s farmi i eutanizirane. U svim ostalim županijama RH pozitivno na leukozu bilo su tek 384 mliječne krave.

Tablica:


Po ostalim županijama stanje je sasvim drugačije!


Tablica po županijama:

Izvor: Uprava za veterinarstvo




U Hrvatskoj već više godina politika ima „duge prste“ korupcija i nepotizam su iznimno razvijeni. Situacija s političke scene preslikana je i na život u društvu. Nakon što su i bivši premijer i podpredsjednik Vlade krivično optuženi, uz vrlo mnogo drugih državnih službenika koji su bili u službi donedavno političke stranke na vlasti, što samo poručuje da pohlepa za novcem ne preže ni pred čim, sklona sam mišljenju da i ovaj posao traženja oboljelih krava u Osječko baranjskoj županiji ima veze s nekim i nečijim političkim odlukama.
U društvu kao što je hrvatsko u kome, pokazalo se, ljudi koji su na funkcijama na kojima mogu odlučivati o drugima, nemaju moralne i etičke odgovornosti a naglašavaju demokraciju, mogu raditi doslovno svašta. Takva se teza nameće s obzirom na različita ne ugodna iskustva u ovom društvu. A u županiji u kojoj se doslovno INZISTIRA NA SUZBIJANJU, ODNOSNO ISKORIJENJIVANJU leukoze MUZNIH KRAVA nameće se pitanje – Zašto?
Zar zbog izvoza domaćeg mlijeka i junica u EU? A tko to ima u Hrvatskoj dovoljno junica da bi ih mogao izvoziti i tko si želi otvoriti tržište, pa mu je potreban certifikat na nivou države koja mora biti slobodna od leukoze?

OSJEČKO BARANJSKA ŽUPANIJA VODEĆA U PROIZVODNJI MLIJEKA!


U Osječko baranjskoj županiji dio poljoprivrednika se preorijentirao na mljekarsku proizvodnju u zadnjih nekoliko godina i ima odlične rezultate u isporuci mlijeka.
Godine 2010. u Osječko –baranjskoj županiji je proizvedeno i isporučeno 135 110 724 milijuna litara mlijeka ( tablice su napravljene bez oznake kg ili litara mlijeka, pa ću koristiti izraz litra), ona je imala 1367 isporučitelja mlijeka, na isto toliko muznih farmi, od 19 448 muznih krava u RH.
Osječko baranjska županija imala je 2005. godine 2 612 muznih farmi sa 11 748 muznih krava i te je godine isporučeno 78 509 443 milijuna litara mlijeka. Brojke iz 2010. koje se mogu vidjeti i u tablicama upravo govore o tome da su proizvođači mlijeka te županije napravili veliko prestrukturiranje u želji da uspiju. Tako je kroz godine količina isporučenog mlijeka postala adekvatna proširenju farmi i povećanju broja muznih krava. A veliki je broj tih farmi koje imaju europsku klasu mlijeka. Od ukupno proizvođača mlijeka u RH 2005 . kada ih je bilo 44 560, a u Osječko baranjskoj županiji 2 612, prestrukturiranje je završilo 2010. s brojem od 19 937 proizvođača u RH, a u Osječko baranjskoj županiji ih je 1 367.
Po broju isporučenih litara to je bila prva županija u RH.Ako će se još tri mjeseca ovako revno raditi na ISKORIJENJIVANJU leukoze, proizvodnja mlijeka u Osječko baranjskoj županiji biti će manja za milijun litara,OPG gospodarstva pretrpjeti će ogromne štete, a mnoga će gospodarstva i financijski i gospodarski doslovno nestati.



Izvor: Hrvatska poljoprivredna agencija


Ima li veze leukoza s Europskom unijom? Postupa li se usiljeno kako bi se ispunila obveza prema EU s odredbom na papiru, a EU je za Hrvatsku još ipak daleko jer je datum ulaska predviđen za 1. 7.2013. godine!?

Kakve veze ima leukoza na OPG- ima s pripremama za otvaranje moderne farme od 1800 muznih krava u Belju d.d.?
Podsjetiti ću da je dogovorena kvota u pregovorima s EU za proizvodnju mlijeka iznosi tek 740 000 000 litara.
Podizanje mliječne proizvodnje po kravi, što se kroz udruge simentalske i holdstein pasmine potiče, nije li ipak nekog dovela na pomisao da ispregovarana kvota proizvodnje nije povoljna i da progresivnim proizvođačima to nije nedostižan limit?
Radi li si netko „odstupnicu“ i zato inzistira na iskorijenjivanju leukoze? Sve su opcije otvorene! Jer u društvu nedostaje etičke i moralne odgovornosti!


BOLEST BEZ POSLJEDICA ZA ZDRAVLJE

Prema podacima Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, to je kronična virusna zarazna bolest goveda, uzročnik bolesti je retrovirus.Ta je bolest poznata kao bolest velikih farmi. Proširena je na svim kontinentima. Dokazati se može tek laboratorijskom pretragom uzorka krvi životinje.


Međutim u materijalu Uprave za veterinarstvo piše i slijedeće:

„ Na većim stadima provodi se i uzimanje skupnih uzoraka mlijeka, na način da jedan skupni uzorak može sadržavati mlijeko uzeto od najviše 20 krava. U slučaju pozitivnog nalaza skupnog uzorka mlijeka, POSTAVLJA SE SUMNJA
NA ELG, a od svih životinja koje su bile obuhvaćene uzorkom uzimaju se uzorci krvi, radi konačne potvrde, odnosno pronalaženja i izdvajanja zaraženih životinja“.
Ako se bolest može dokazati samo laboratorijskom pretragom uzorka krvi životinje, kakva se sumnja na ELG može postaviti preko mlijeka?

Potrebno je uočiti i slijedeće što kaže Uprava za veterinarstvo:
“ Za razliku od ostale dvije najjznačajnije bolesti goveda tuberkuloze i bruceloze, ELG nije zoonoza – VIRUS ELG NI NA KOJ NAČIN NIJE PATOGEN ZA ČOVJEKA.
Štete koje bolest nanosi su isključivo ekonomske prirode i odnose se na zdravlje životinja. ELG NIJE JAVNOZDRASTVENI PROBLEM U SMISLU OPASNOSTI PO ZDRAVLJE LJUDI. No ukoliko na liniji klanja budu primIjećene tumorozne promjene na trupovima, unutrašnjim organima ili limfnim čvorovima ( što je relativno čest nalaz pa i kod klinički potpuno zdravih životinja ) ovisno o opsegu promjena dijelovi trupova ili čitavi trupovi biti će proglašeni neupotrebljivim za prehranu ljudi te će biti neškodljivo uklonjeni, budući da takvo meso, iako nije zarazno za čovjeka, dakako nije predviđeno za prehranu ljudi. Mlijeko životinja oboljelih od ELG također ni na koji način nije zarazno za ljude.“

Radi se o zdravlju koje nije ugroženo, čak ni preko mlijeka krava koje su pozitivne na leukozu. Prema tome, ne postoje razlozi da se INZISTIRA na suzbijanju i iskorjenjivanju enzootske leukoze u goveda i muznih krava, bez razmišljanja o posljedicama.

Mišljenja sam da bi Ministar poljoprivrede trebao bez ikakve najave smijeniti više osoba u Upravi za veterinarstvo koje su u „lancu tog iskorjenjivanja“ sve do laboratorija za analizu krvi, sve koji su u uskoj vezi s provedbom iskorjenjivanja leukoze, kako bi se događaji koji potresaju uzgajivače muznih krava u Osječko baranjskoj županiji postali anatema.





03.01.2012. u 22:32 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2024 (19)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)
Travanj 2020 (29)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter