Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAR MINISTAR JAKOVINA IGNORIRA RIBARE?




PONUĐENA SURADNJA OSTALA BEZ ODGOVORA!


PRIOPĆENJE KOORDINACIJE UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA

Cilj ovog otvorenog pisma je iskazati naše razočarenje novom Vladom, jer smo iščitavajući njihov predizborni program za ribarstvo mislili da napokon dolaze ONI koji će uraditi nešto pozitivno za ribarstvo, ali nas je sam ministar kao član te Vlade razočarao, a Vlada sama sebe demantira.
Ribarstvo je nestalo iz naziva Ministarstva, a očito je da novi ministar poljoprivrede nema pojma koji će stručnjak uopće voditi RIBARSTVO i provoditi njihov zacrtani program. Novom ministru, u čijem je resoru RIBARSTVO ponudili smo suradnju, s prvobitnim ciljem da mu iskažemo naša stajališta, ali nije nam se udostojio niti odgovoriti. Već se okružio uvijek istim ljudima i suradnicima a nas ribare ignorira, što znači da će ova nova vlast samo biti kontinuitet stare vlasti i istih pogleda na ribarstvo i ribarsku granu. Nažalost, obzirom da ribarskoj industriji vrijeme ističe, vjerojatno ćemo u mandatu ove vlasti biti svjedoci potpunog kraha hrvatskog ribarstva, starog više od tisućljeća. Nažalost, opet je ribarstvo nastavilo u krivom smjeru. Stoga, ovim pismom pozivamo i sve ribare Hrvatske na akciju u zaštitu ribarstva kojemu ističu posljednje minute. Žalosno je da umjesto na moru i ribanju moramo provoditi vrijeme u prosvjedima, ali ako sada zašutimo i ne odupremo se, uskoro nećemo imati zašto niti prosvjedovati, jer će ribarstvo u istočnom Jadranu nestati jednom za svagda!
Prošlo je već dosta vremena od izbora i uspostave nove Vlade, i moramo reći da smo očekivali neke pomake, iako nismo očekivali brza čuda. Priželjkivali smo da će se, ZA NAŠE RIBARSTVO, neke stvari početi odvijati u pozitivnom smjeru, obzirom na stanje u koje nas je dovela prethodna administracija.
Kao Koordinacija ribarskih udruga nikad nismo štedjeli nikoga od onih koji su radili protiv ribarstva. Potpuna nestručnost ribarske administracije, interesne grupe, a slobodno možemo kazati i ribarska mafija, su doveli ribarsku industriju u kolaps. Ribari su u dvadeset godina hrvatske države izgubili sva prava, a dobili samo obaveze. Danas je većina ribara u teškom stanju s neizvjesnom budućnosti, osim onih interesnih pojedinaca koji su uvijek bili dobri s vlasti i u prethodnom razdoblju dobro omastili brkove muljažama oko poticaja, povlastica i ostalog.
Uglavnom, stvoren je kaos, i to namjerno, da bi se pojedinci u ribarstvu, neki ribari i vrh administracije, obogatili na leđima ribara. Cijena ribe za ribara je pala, troškovi i obaveze su narasli, a razlika cijene od ribara pa do ribarnice je drastično viša nego u EU. Naš narod je došao do toga da ni srdele ne može kupiti. Od nas se kupuje po 3 kn, a prodaje po 25 kn!
Da stvar bude grotesknija, u trenutku kolapsa mnogih resursa, nadležno Ministarstvo, Hrvatska gospodarska komora te Hrvatska obrtnička komora, troše novce poreznih obveznika i po Lijepoj našoj promoviraju jedenje ribe, da bi se digla potrošnja, a istovremeno ništa ne poduzimaju za reguliranje prometa ribom. Obzirom da je svima, osim njima, jasno da su resursi u kolapsu, povećanje potrošnje očito znači i povećanje uvoza ribe, kojim se opet pogoduje trgovcima, a ne ribarima!
Licemjerno je da spomenute institucije svih ovih godina nisu dale niti jednu soluciju kako riješiti problem prodaje ribe, povećanih troškova ribarstva, beneficiranoga radnoga staža ribara, problema oko registra brodova, cijene goriva, a da ne govorimo o apsurdnim pravilnicima koji nemaju veze s realnošću, pa ni s EU propisima. Koordinacija udruga je odavno javno objavila rješenja za brojne probleme, ali uskoj interesnoj grupici to nikad nije odgovaralo, jer bi time izgubili svoj kolač, od kojega većina ribara nema niti mrvice.
UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA NAŠE MORE, Predsjednik:
Albin Popov
UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA MARE CROATICUM, Predsjednik: Daniele Kolec
UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA ISTARSKI RIBAR, Predsjednik: Radovan Simić






Post je objavljen 19.01.2012. u 14:32 sati.