VladKrvoglad

subota, 23.01.2021.

STA JE SVE OTKRILA RUSKA KAMERA?

Eto, malo i od Vlada jedan maleni clickbait naslov - jer oni koji su se ponadali da ce videti neki spijunsko-politizovani-senzacionalisticko-erotski post - dzabe se nadaju, prevareni su! :)))

Naravno, radi se o rezultatima snimanja onom starom 'putnom/box' kamerom iz prethodnog posta, eh, ruske proizvodnje. (kamera, ne i post!)

Da ponovim gradivo: ovaj model je prvi put proizveden 60-ih godina DEVETNAESTOG veka, u srednjoj Evropi; te je kontinuirano usavrsavan do pocetka dvadesetog veka.


https://camerapedia.fandom.com/wiki/Reisekamera

Ostace u upotrebi (i solidnoj proizvodnji) do negde posle drugog svetskog rata.
Za specificne uslove i potrebe, proizvodice se na zapadu do sedamdesetih, jos uvek pomalo usavrsavanu.

Moja kamera je ruska kopija/dorada nekog verovatno nemackog modela iz 30-40tih godina 20. vega, pretpostavljam 'preuzetog' posle drugog svetskog rata, kada su Rusi preuzeli i celu tehnologiju Cajs-Ikona (Zeiss-Ikon), prenevsi delove fabrike u Kijev (prvi model ruskog 'modernog' fotoaparata ne zove se slucajno 'Kiev'.
Rusi su time pojacali raznovrsnost svojih originalnih modela fotoaparata, od kojih je najpoznatija firma FED (aktivna:1934-1996 u Harkovu, sada Ukrajina, koji je tridesetih godina dvadesetok veka poceo da proizvodi ruskuverziju 'Lajke'),
U svakom slucaju, ova je kamera proizvodjena u fabrici Min Pribor, takodje u Harkovu u dve varijante:
FKD 13x18 i FKD 18x24, proizvodjene do oko 1988.
Moja varijanta je ova veca, brojke oznacavaju velicinu moguceg negativa u centimetrima.


https://camerapedia.fandom.com/wiki/FKP

I danas postoje savremene, digitalne kamere, koje koriste mehanicko-opticka resenja usavrsena u ranijim, analognim varijantama. (razlika je da je fotoosetljiva ploca zamenjena ccd/cmos karticom/senzorom, kao i znatno poboljsana kontrola ekspozicije putem modernih resenja blende. Ima i drugih poboljsanja, resenja mobiliteta delova kamere jednog prema drugom, vrsta objektiva i tako dalje)

Dobro, 'aj sad da vidimo sta su rezultati 2 snimanja: jednog od pre mesec dana, po obicnom, sivkastom zimskom danu, kao i ovog drugog, gde sam snimio par fotki snezne idile, sa istog mesta.

Ovo su rezultati prve 'seanse':

(Prvo, fotka bez obrade u fotosopu, vide se greske zbog razlicite velicine fotopapira i kasete, ogrebotine i prelom papiira, kao i kukice koje plocu negativa drze da ne ispadne u kameru kad se poklopac kasete otvori)(Ovde je u fotosopu druga fotka, skoro identicne kadraze, malo iskadrirana, da se ukloni vecina gresaka usled pukotinica gde je svetlo uslo kud ne treba, odnosno, kukice za drzanje)


Zatim sledi druga seansa, "snezna idila":

(Prva 'snezna' fotka je prilicno dobro uspela, makar sam se zeznuo i koristio kontaminirani razvijac: sve je proslo samo sa triput vecom duzinom razvijanja, kao i malim pojacanjem DR-a u fotosopu: fotka je bila izuzetno 'meka' i falile su najtamnije vrednosti. Verovatno bi jos duze razvijanje ipak dodalo i te najtamnije nijanse, ali, eh, bojao sam se da ce od predugog razvijanja papir ovog negativa - posiveti.(i za kraj: druga s'snezna' fotka je razvijana u svezem razvijacu. Imajuci ga tek da pokrije dno, izgleda da je pomeranje kadice malo vise 'cesalo' fotku i stvorilo efekat magle! Ovakve slucajnosti su veoma dragocene u fotografiji...)


I za kraj: kako izgleda originalna fotka (u stvari je negativ na fotopapiru):Ovde se vidi da je sam papir prilicno lepog toplog tona, makar ne bas velike debljine, sto uzrokuje lom, ako se ne pazi. To je neki poljski fotopapir, kao i razvijac. Nemam iskustvo sa ovim papirom i razvijacem (ista je firma) jer sam uglavnom radio na agfa i ilfordu, koji sasvim drugacije reaguju - razlika je kao da sednes u sasvim novi auto, nakog godina i godina koristenja nekog drugog modela...)
- 16:59 - Komentari (96) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.