Kojekakve

subota, 02.02.2019.

Lukav Lukavec


Za Lukavec kažu da je bio jedina obrambena utvrda u Turopolju. Ovako "na livadi", s oskudnim vodenim jarcima unaokolo i još k tome u doba turskih opsjedanja izgrađena od hrastovine, bila je navodno višekratno paljena, uništavana i ponovno građena.


Sadašnji izgled dvorac je poprimio tek prije dvjestopedesetak-tristo godina kad su Osmanlije bili već daleko, protjerani iz ovih krajeva.


Vjerojatno je zbog "sjećanja" na burnu povijest zamalo cijela vanjština zdanja izvedena sa slijepim prozorima i čak sedamdesetak puškarnica u njima. Ne pamtim da sam igdje vidio nešto slično.


Na cijelom dvorcu uspio sam uočiti samo tri kakva-takva uobičajena prozora, a i oni su svi, slutim osigurani kovanim rešetkama.
Tek razigrana mašta mogla bi tim iznimnim prostorijama namijeniti ulogu tamnica za vještice koje su, navodno, negdje ondje mučili... taman do prije tristotinjak godina.


A linije hrpta Medvednice, Zagrebačke gore, Sljemena... odande se, udaljene kojih dvadesetak kilometara, pokazuju tako "nevino blage"!

Lukavec [2019.]

© • 02.02.2019. u 20:40 • Komentari (14) #petak, 01.02.2019.

A unutra malo "onako"


Unutarnje dvorište, ne odveć veliko, odaje meni neku hladnoću... ne samo jer traje zima. I ljeti, kad sam jednom upao, izgledalo je isto. Mladu blagajnicu tada sam zamolio da prenese "mjerodavnima" da na te silne "prazne" ograde drvenih galerija stave neko viseće šareno cvijeće, da se ugledaju na slovenske dvorce. Jesu li shvatili što im govorim, teško mi je reći.


Ovdje su mi sada pažnju privukle naslonjene ljestve, u nekadašnjoj funkciji "razapinjanja" grešnika ili nepodobnika pomoću vitla i konopaca. Teško mi je bilo procijeniti jesu li original ili samo replika. Nekako slutim da su povremeni rekvizit nekih "viteških uprizorenja" ili naznaka da je dvorac vidio i neka bolnija vremena.

I to je bilo to.


Usput, za one angažiranije za hodanje na zidu se našla i već postarija tabla "Dubovačkog planinarskog puta" koja je lijepo shematizirala njegove točke i ispreplitanje dviju karlovačkih rijeka. Uz površnu provjeru na Google-u, sumnjam da se prikazana staza može othodati u jednom danu.
Što veliš Gogooo?

Dubovac [2019.]

© • 01.02.2019. u 15:22 • Komentari (4) #četvrtak, 31.01.2019.

I onaj bliže Karlovcu...


Karlovac je u svojoj vojnoj prošlosti imao svoje "nizinske" bedeme i "šance" - relativno poznatu i još postojeću zvijezdu inkorporiranu u sâm grad.
Ne tako daleko, na najbližem brdu dičio se i pravi "zamak" koji je 1950-ih godina bio na "Izmaku snaga".


I ovdje se nekim čudom desila njegova restauracija i, vidim, djelomična promjena imidža tako da je već u 1960-ima izgledao sasvim pristojno.


I danas je on u solidnom stanju - jedan njegov dio zaokuplja muzejski prostor, a drugi se, kako to biva, korisiti kao restoran koji je po broju parkiranih automobila unaokolo, naslućujem, poprilično atraktivan.


Njegova jugoistočna kvadratičasta kula rekonstruirana je ciglom, što me malo zbunjuje, ali kako vidim i prema Medvedničkom Medvedgradu, to je među restauratorima (onima koji obnavljaju zgrade, a ne vlasnicima restorana) jednostavno takva "praksa". Tko sam ja da sudim.

Dubovac [2019.]

© • 31.01.2019. u 22:09 • Komentari (2) #srijeda, 30.01.2019.

Dobro nad Dobrom


Unutarnje dvorište dvorca, čini se, ponekad služi kao pozornica za održavanje priredbi, predstava, čega li... ali sve je to, kako naslućujem po web-u, nekako prepušteno entuzijazmu pojedinih građanskih udruga.
Ne bi li se netko mogao "isprsiti" i upriličiti uprizorenje "Hamleta" i na ovim zidinama, a ne samo na dubrovačkom Lovrijencu?


Kao i kod svih dvoraca ovog tipa, sagrađenih na "strateškim" uzvisinama, pogled unaokolo je fascinantan u svim godišnjim dobima.


Pogled s gradine ovoga puta mi je zaokupilo zdanje nekadašnjeg Konjogojstvenog zavoda, u kojem su se nekih dvadesetak godina uzgajali vrsni lipicanci da bi ih se krajem pedesetih, ne znam kojom logikom, raselilo po ostalim ergelama.
Ovako, sa sablasnim prozorskim dupljama, čak i da te zgrade sada imaju neku drugu funkciju, tužan su spomenik nekim humanijim, poetičnijim vremenima.

Novigrad na Dobri [2019.]

© • 30.01.2019. u 22:09 • Komentari (1) #utorak, 29.01.2019.

Feniks


Ne tako davne 1994. godine, ovaj dvorac izgledao je jadno, beznadno... poslije svoje posljednje kalvarije za Drugog svjetskog rata.


I onda je počela njegova restauracija pa se već 2002. godine naziralo bitno poboljšanje.


Ni danas on nije u potpunosti rekonstruiran, uostalom to vjerojatno ni nije konačni cilj, ali čak i laički gledano sve njegove zidine i kule doimaju se dobro konzervirane.


Najdominantnija kula zamišljena je kao vidikovac i to prilično dobro "funkcionira"; otvorena je za javnost, bez lokota, lanaca i zaštitara, te nema tragova bitnijih devastacija.


Pokazuje se ispravnom uzrečica: "Glavno da je dobar krov nad glavom!".

Novigrad na Dobri [2019.]

© • 29.01.2019. u 22:09 • Komentari (4) #ponedjeljak, 28.01.2019.

Also sprach Gogoo - Wasserburg


Izlazeći s južne strane (pogledom, kroz procijep u zalokotanim vratima) može se zaključiti da je građevinski "interijer" (još) koliko toliko (!?) u redu.


Sâm dvorac je u privatnom vlasništvu, no za sada, vele, nema pomaka da se ovaj usnuli ljepotan privede nekoj korisnijoj namjeni.


I za kraj, na samom prilazu dvorcu prošle je godine postavljen spomenik velikanu tog ribničkog kraja, Jurju Križaniću. Kiparica Marija Ujević – Galović dala je opet "sve od sebe".

Ironija je da ga je, zbog potpore Grada Zagreba, "otkrio" glavom i bradom Milan Bandić, ne mareći da je sâm Križanić jednom, navodno, napisao: "Nepravedna je svaka dobit koja nije stečena bez muke, bez znoja i bez utrošena vremena ili koja je stečena nepravično, otimačinom ili na prijevaran način".
Pametnome dosta.


Ribnik (kod Karlovca) [2019.]

© • 28.01.2019. u 22:09 • Komentari (3) #nedjelja, 27.01.2019.

Riba, ribi, Ribnik grad!


Prvi glas koji se izustio kad se ovaj ljepotan pojavio iz zavoja bio je: "Uauuu!".


Ni jedna od triju "normalnih" vrata nisu (bila) otvoriva!


Ali to očito nije smetalo nekom od lokalnih mačora da se provuče u grad.


Slijedeći njegov trag provukao sam i objektiv kroz tu njegovu "rupicu".
I, što bi možda neki haiku pompozno zaključio - "Starac" u miru...

Ribnik (kod Karlovca) [2019.]

© • 27.01.2019. u 22:09 • Komentari (2) #srijeda, 23.01.2019.

Još neke slučajne II/II


"Kult dobrih spavača"


"Ebony & Ivory"


"Departure"


"Sloboda izbora"


"Žustro i s voljom"


"Aureola"


"Šta ć'mo šjora?!"

Idemo ća!

Zadar [2019.]

© • 23.01.2019. u 22:09 • Komentari (1) #utorak, 22.01.2019.

Još neke slučajne I/II


"Na pijedestalu"


"Bunarska fizika"


"Ne da se!"


"Zdesna"


"Vidilica"


"Zara e nostra"


"Zasijalo se sâmo"

Zadar [2019.]

© • 22.01.2019. u 22:09 • Komentari (3) #nedjelja, 20.01.2019.

Kako i priliči nedjelji


"Od jutra do mraka"


"Prije ručka"


"Poslije ručka"

Zadar [2019.]

© • 20.01.2019. u 22:09 • Komentari (2) #<< Arhiva >>

gp.zagrebancije@gmail.com