Mikitarije

08.05.2021., subota

Svježa 15


Nakon sivila boje hoću,
crvenu,
žutu,
narančastu
i plavu.
Ali, gdje god pogled
mi skrene
zelenilom plovim,
a u zelenila dubini
skrivene su boje
i sramežljivo čekaju
da zelena se,
hraneći ih,
umori pa da joj
predaha daju
kad ljeto dođe kraju.

(foto: Mikitarije)

05.05.2021., srijeda

Srijedarije(izvor: nepoznat)


02.05.2021., nedjelja

Spomen A. B. Šimiću

Rođen: 18. studenoga 1898., Drinovci, BiH
Preminuo: 2. svibnja 1925., Zagreb


(foto: Mikitarije)

28.04.2021., srijeda

Srijedarije(izvor: vidljiv na slici)


23.04.2021., petak

Slavenska nova godina

Danas slavimo slavensku Novu godinu, svetkovinu posvećenu Jarilu, bogu mladoga sunca, proljetne snage i radosti, zaštitniku mlade janjadi i jaradi. Kod starih Slavena Novu godinu se slavilo kao svečanost boga Jarila. Otuda je potekao naziv “mlado ljeto” ili “novo ljeto” koje susrećemo i danas u čestitkama za Novu godinu. U narodnoj mašti Jarilo je zamišljan kako u bijeloj odjeći jaše na bijelcu okrunjen vijencem cvijeća s snopićem raževa klasja u ruci. U Rusiji se svečanosti u čast Jarila održavaju koncem travnja kada su djevojke odjevene u bijelo igrale kolo po njivama. Ovaj običaj neodoljivo podsjeća na običaj “Zelenog Jurja” koji se u našim krajevima slavi 23. travnja na svetog Juraja. Na gornjoj Volgi ima Jaroslavska oblast i grad Jaroslavlj.
Kako se Jarovit kod zapadnih Veneda tj. plemena Ljutića i Bodrića javlja kao ratnički bog (bog rata) Gerovit, onda njegove tragove treba tražiti i u toponimima kao što se Sveta Gera (na granici Hrvatske i Slovenije, tvrđava Gerovo, ali i u imenima Jaroslav i Jaromir, odnosno u prezimenima kao što je Jarčević. Postoji legenda da je bog Gerovit dolazio u pratnji vrana, opasan sa sedam mačeva, oko čela mu svezana traka smrti u ruci nepobijedivi mač Jarost.
Sretna vam Nova godina, braćo i sestre Slaveni!i tekst i slika preuzeti s fb stranice Skularni kalendar - poveznica na SEKULARNI KALENDAR

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.