Mikitarije

02.08.2020., nedjelja

Opet o kavi (opetovana kava)

link za opet malo o kavi i to o kavi u glazbi


Oznake: kava, nešto uz kavu


28.07.2020., utorak

Znam da je fraza

Znam da je fraza... a i to da znam da je fraza također je fraza jer nakon upravo izrečene fraze navodimo frazu. Zapravo, htjela sam napisati nešto jedinstveno na temu ispijanje kave u ugodnom društvu, a sve se nekako svodi na fraze ili nešto njima slično pa ostavljam tu temu za neku opširniju objavu. Zato sam samo nalijepila riječ, dvije (a i više) o frazama. Želim vam svima ugodan dan, uz kavu, čaj ili nešto treće, četvrto... nije bitno. Uživajte, bili s ili bez društva.Etimologija ili iskonoslovlje riječi fraza:
fraza (grč., izričaj, govor, način govorenja).
1. Spoj riječi, izričaj ili rečenica koji imaju ustaljen oblik, a kojima značenje nije rezultat zbroja značenja pojedinih sastavnica, npr. čelični živci, trice i kučine, proći sito i rešeto itd.; frazem.
2. Konvencionalan i besadržajan iskaz, izričaj koji je formalno dotjeran ili kitnjast, koji lijepo zvuči, ali je smisaono bezvrijedan.
3. Rečenica kao stilski oblikovana jedinica ili rečenica uopće, kao temeljna jedinica sintaktičke razine.
4. U anglosaskoj lingvističkoj tradiciji fraza označuje osnovnu sintaktičku cjelinu, npr. imensku skupinu ili glagol s njegovom dopunom.
5. U glazbi, najmanja melodijski i ritmički zaokružena jedinica; najčešće obuhvaća dva takta (dvotaktna fraza). Povezivanje i razgraničavanje melodijskih intervala u glazbeno smislene cjeline – fraze, rečenice itd., naziva se fraziranje.

Citiranje:
fraza. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 28. 7. 2020. .

Oznake: fraza, kava


04.07.2020., subota

Subotarenje

Petkom poslijepodne, kao i mnogi, udahnem prvi atom vikenda. Radni tjedan je gotov, a preda mnom je samo odmor, kavica, boravak u prirodi i vrijeme posvećeno samo meni dragim ljudima i kućnom ljubimcu. Taj se nagovještaj odmora javlja petkom gotovo uvijek u isto vrijeme, uz poslijepodnevnu kavu ili čaj. Međutim, subota ujutro nešto je sasvim drugo nego petak popodne. Sunčano je i pomalo vjetrovito. Idealno za pranje posteljine, rublja ili psećih prostirki. Već kad će se posteljina prati, tribalo bi malo i sobe posepremiti (bar usisati i nabrzinu obrisati prašinu). Dok Julka radi (oni koji su me već čitali znaju tko/što je), mogla bih i kerušicu Lunu prošetati, a već kad idem u prirodu s njom mogla bih je i okupati kad se vratimo pa nek' se bar nekoliko sati ne osjeti pas u kući. Sjetim se da najavljuju kišu za ponedjeljak, a trava zove na košnju, kasno posijana salata na presađivanje, a paradajz, paprika, krastavci, raštika i korabica na okopavanje. Planiram tako subotnji odmor uz jutarnju subotnju kavicu - onu dugo iščekivanu.

Oznake: jutro, kava, subota


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.