******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Nakon «Pećine – pučine torte» evo još jedne varijacije na temu Oetkerove Pećine torte. U ovom slučaju trebala mi je nešto veća torta pa sam povećala količinu sastojaka iz originalnog recepta, i to za pola mjere.
Što se samog okusa tiče, u ovoj mojoj varijanti prevladavaju čokolada, višnje i lješnjaci.
Tortu sam izvana ukrasila s obzirom na prigodu, ali ne treba komplicirati:)
Biskvit
7 jaja
300 g mekanog maslaca
300 g šećera (u prahu)
1 paketić rum-šećera (ili vanilin šećer)
250 g brašna
1 i pol prašak za puding od čokolade
pola paketića praška za pecivo
150 g sitno nasjeckane čokolade za kuhanje
150 g mljevenih lješnjaka
Nadjev
700 ml vrhnja za šlag
1 staklenka kompota od višanja
3 žlice ruma
(mlijeko po potrebi)
Ukrašavanje
400 ml mlijeka
100 ml vode
3,5 žlice kukuruznog škroba (Gustin/Gussnel)
200 g mekanog margarina
150 g šećera u prahu
Za biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg.
U drugoj posudi izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte rum-šećer (šećer s aromom ruma) i žumanjke, dobro izmiksajte.
Pomiješajte brašno, prašak za puding i prašak za pecivo pa sve umiješajte u gornju smjesu. Dodajte nasjeckanu čokoladu i kokos, a na kraju lagano umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni kalup (promjera 24 cm). Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 40 min. (provjerite čačkalicom je li biskvit pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit pažljivo izdubite žlicom, pazite da sa strane ostane rub debljine oko 1 cm.
Izdubljenu masu rukama izmrvite da dobijete mrvice.
Za nadjev, izmiksajte šlag.
Ako koristite slatko vrhnje, možete dodati 1-2 kremfixa, ja koristim biljni šlag pa učvršćivači nisu potrebni.
Šlagu odajte rum i mrvice od biskvita pa sve dobro promiješajte. Po potrebi, ako je smjesa jako suha, umiješajte mlijeko (oko 200 ml). Na kraju umiješajte i ocijeđen višnje.
Dobivenom smjesom napunite izdubljeni biskvit, odozgo možete sve zagladiti ili zaobliti.
Tortu ukrasite po želji.
Krema za ukrašavanje: vodu pomiješajte s gustinom. Mlijeko zakuhajte i u njemu skuhajte smjesu od gustina, kao puding. Smjesu ohladite.
Margarin kremasto izmiksajte sa šećerom u prahu, pa ga, žlicu po žlici dodavajte ohlađenoj smjesi od gustina, miksajte da dobijete glatku kremu.
Tortu omažite i ukrasite kremom, u dio smjese možete dodati aromu/prehrambenu boju…
Sastojci
3 češnja češnjaka
2 žlice maslaca
2 žlice glatkog brašna (ne baš na vrh pune)
1 čajna žlica slatke, mljevene crvene paprike
ocat
sol, papar
oko 350 ml vode
2-3 žlice nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće…)
+
1 kg krumpira
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte. Kratko ga popržite na zagrijanom maslacu.
Dodajte brašno i papriku pa kratko popržite, i onda zalijte vodom i s malo octa te dodajte sol i papar.
Smjesu kuhajte da se lagano zgusne. Po potrebi, možete dodavati i vodu i brašno.
U vruću smjesu umiješajte nasjeckano začinsko bilje, po potrebi još začinite i sve prelijte po vrućem skuhanom krumpiru i odmah poslužite.
Krumpir skuhajte u posoljenoj vodi, može cijeli, ili prepolovljen, ili narezan na kocke, ploške…
Sastojci
700 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
500 ml (voćnog) jogurta
100-200 g šećera u prahu
30 g bijele želatine u prahu
300 g voća (svježeg ili iz kompota)
+
oko 200 g piškota
Na dno kalupa za torte (24-26 cm promjera) s odvojivim stranicama složite piškote, nakapajte ih s 3-4 žlice mlijeka.
Biljni šlag ili slatko vrhnje izmiksajte.
Želatinu prelijte hladnom vodom (prema uputi na pakiranju) i ostavite ju da nabubri.
Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Umiksajte ju u izmiksani šlag.
Dodajte jogurt pa sve dobro izmiksajte.
Šećer u prahu dodajte prema potrebi.
Ako koristite voće iz kompota, ocijedite ga, po potrebi, narežite ga na manje komade.
Ako koristite svježe voće, operite ga/očistite, narežite na manje komade (možete ga malo pobrisati papirnatim ubrusom, da ne bude jako mokro).
Na pripremljene piškote razmažite dio kreme pa u nju utisnite dio voća, pa opet razmažite dio kreme, pa utisnite dio voća… završite slojem kreme. Odozgo možete posipati nasjeckanu čokoladu ili tortu ukrasiti voćem.
Tortu stavite u hladnjak na par sati da se stvrdne.
Na fotografiji je varijanta sa «stracciatella» jogurtom (kupovni mliječni jogurt s nasjeckanom čokoladom), a dodala sam mu i još malo nasjeckane čokolade za kuhanje i jagode.
Za «domaću» varijantu stracciatella jogurta možete upotrijebiti obični mliječni jogurt ili jogurt od vanilije; prema potrebi dodajte šećer u prahu i 200 g sitno nasjeckane čokolade, može i neka aroma; npr. vanilija.
Sastojci
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 žlica maslaca ili ulja
400 g rajčica (ili 1 mala limenka rajčica, 400 g)
oko 400 ml mlijeka
180 g instant kukuruzne palente (krupice)
20 g maslaca
sol, papar, šećer, mljeveni čili…
2-3 žlice nasjeckanog začinskog bilja (bosiljak, peršinovo lišće…)
80 g naribanog parmezana
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Svježe rajčice operite i narežite na kriške (možete ih prethodno prelijati kipućom vodom i oguliti). Ako koristite rajčice iz limenke, malo ih zdrobite vilicom.
U loncu zagrijte žlicu maslaca ili ulja pa popržite luk. Zatim dodajte svježu rajčicu i kuhajte na laganoj vatri da se raskaši (do željene konzistencije). Ako koristite rajčicu iz limenke, dodajte ju poprženom luku zajedno sa svom tekućinom iz limenke i sasvim kratko «prokuhajte» jer je ta rajčica već kuhana!
Zatim rajčice zalijte mlijekom, promiješajte i ostavite da zakuha.
Kad smjesa zakuha, umiješajte instant palentu i miješajte pjenjačom da se ne zgruda. Kuhajte stalno miješajući na sasvim laganoj vatri, oko 2 min. (ovisno o uputi na pakiranju). Količina potrebnog mlijeka ovisi o vrsti palente (proizvođaču, «brandu»).
Maknite s vatre i dodajte 20 g maslaca pa začinite solju, paprom, šećerom, čilijem te umiješajte začinsko bilje.
U vruće umiješajte i naribani parmezan pa odmah poslužite.