Nakon «Pećine – pučine torte» evo još jedne varijacije na temu Oetkerove Pećine torte. U ovom slučaju trebala mi je nešto veća torta pa sam povećala količinu sastojaka iz originalnog recepta, i to za pola mjere.
Što se samog okusa tiče, u ovoj mojoj varijanti prevladavaju čokolada, višnje i lješnjaci.
Tortu sam izvana ukrasila s obzirom na prigodu, ali ne treba komplicirati:)
Biskvit
7 jaja
300 g mekanog maslaca
300 g šećera (u prahu)
1 paketić rum-šećera (ili vanilin šećer)
250 g brašna
1 i pol prašak za puding od čokolade
pola paketića praška za pecivo
150 g sitno nasjeckane čokolade za kuhanje
150 g mljevenih lješnjaka
Nadjev
700 ml vrhnja za šlag
1 staklenka kompota od višanja
3 žlice ruma
(mlijeko po potrebi)
Ukrašavanje
400 ml mlijeka
100 ml vode
3,5 žlice kukuruznog škroba (Gustin/Gussnel)
200 g mekanog margarina
150 g šećera u prahu
Za biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg.
U drugoj posudi izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte rum-šećer (šećer s aromom ruma) i žumanjke, dobro izmiksajte.
Pomiješajte brašno, prašak za puding i prašak za pecivo pa sve umiješajte u gornju smjesu. Dodajte nasjeckanu čokoladu i kokos, a na kraju lagano umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni kalup (promjera 24 cm). Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 40 min. (provjerite čačkalicom je li biskvit pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit pažljivo izdubite žlicom, pazite da sa strane ostane rub debljine oko 1 cm.
Izdubljenu masu rukama izmrvite da dobijete mrvice.
Za nadjev, izmiksajte šlag.
Ako koristite slatko vrhnje, možete dodati 1-2 kremfixa, ja koristim biljni šlag pa učvršćivači nisu potrebni.
Šlagu odajte rum i mrvice od biskvita pa sve dobro promiješajte. Po potrebi, ako je smjesa jako suha, umiješajte mlijeko (oko 200 ml). Na kraju umiješajte i ocijeđen višnje.
Dobivenom smjesom napunite izdubljeni biskvit, odozgo možete sve zagladiti ili zaobliti.
Tortu ukrasite po želji.
Krema za ukrašavanje: vodu pomiješajte s gustinom. Mlijeko zakuhajte i u njemu skuhajte smjesu od gustina, kao puding. Smjesu ohladite.
Margarin kremasto izmiksajte sa šećerom u prahu, pa ga, žlicu po žlici dodavajte ohlađenoj smjesi od gustina, miksajte da dobijete glatku kremu.
Tortu omažite i ukrasite kremom, u dio smjese možete dodati aromu/prehrambenu boju…
|